Szilveszteri és újévi szokások a világ minden tájáról

 Ismét eltelt egy év, és elkezdődött egy új. Ezt minden nép, minden ország, sőt: minden ember a saját vérmérséklete, szokásai és hitrendszere szerint megünnepli, vagy épp nem. De mindenhol akadnak - külső szemlélő számára - furcsa szokások. 



Magyarországon millió babona és szokás párosul ehhez a felemás ünnephez: a szilveszteri virslitől és pezsgőtől kezdve az újévi malacig (hogy kitúrja nekünk a szerencsét), a lencséig (hogy sok pénzünk legyen), és egész addig, hogy van, aki nem engedi, hogy újév napján egy nő tegye be először a lábát a házába (mert az szerencsétlenséget hoz), hogy nem seper kifelé (mert kisöpri a szerencsét), mindenféle babona előfordul. 

Görögöktől eredő, de a mai napig Spanyolországban honos szokás szerint pl. 12 szőlőszemet kell enni az év utolsó 12 másodpercében, hogy a következő 12 hónapban szerencsénk legyen. A szőlőszemeket nem szabad lenyelni, hanem egymás után be kell tömni. Aki nem fullad meg a 12. szőlőszemtől sem, arról már elmondható, hog szerencsésen indult az új éve. :) Ezen amúgy épp a napokban akadt ki egy ismerős teljesen, mert most hallott róla először, és micsoda hülyeség már, ő elképzelni nem tudja, hogy ettől bárkinek szerencséje lesz. Csak megkérdeztem, eszik-e lencsét újévkor. "Persze, az kell!" - több kérdésem nem volt. Éppen ugyanaz az alapja a két szokásnak: semmi. (Én a magam részéről már 33. éve nem ettem lencsét újévkor és nem ettem pl. libát Márton-napkor, egyelőre valahogy még mégsem kerültem a híd alá és nem haltam éhen sem. :))

Kubában is 12 szőlőszem reprezentálja az elkövetkező év 12 hónapját, de ott egyesével kell megenni a szőlőszemeket. Amelyik szőlőszem édes, jó ízű, az a hónap különösen szerencsés lesz az új évben.



Dániában újév napján hatalmas edénytörések hangzanak fel, ugyanis az összetört tányérok, edények darabjait adják oda a családtagoknak és barátoknak. Minél több edényt törnek össze minél hangosabban, annál boldogabbak, hiszen a sok cserépdarab sok-sok barátot jelent. 

De a hangzavar mindenfelé szokás: ősi babona ugyanis, hogy a sötét ártó szellemeket hangoskodással lehet ilyenkor elűzni (míg a téli napfordulókor a fény, újévkor a hang, ami ebben segít). Ezért is terjedt el a világ minden részén a tűzijáték. Nem bánnám, ha lassan kiszakadnánk ezekből a hagyományokból, mert már tudjuk, hogy mennyire káros ez a szokás... 

A görögöknél egy érdekes szokás van: az újévi kenyérbe belesütnek egy pénzérmét, majd akihez az a szelet jut, amiben az érme van, és azt nem nyeli le vagy nem harap rá, az új évben nagy vagyonra tehet szert, és nem kell szűkölködnie. 

Meikóban az a szokás, hogy az alsónemű színét kell jól megválogatni az év utolsó napján. A piros szerelmet, a fehér békét, a sárga pedig sok pénzt jelent, az ez iránti vágyat, amely a következő évben talán teljesül is. 



A Fülöp-szigeteken egyszerűen úgy vélik, hogy minden, ami kerek vagy gömbölyded, szerencsét hoz az új évre, ezért igyekeznek minél több kerek dologgal körbevenni magukat az év utolsó éjszakáján: pénzérmékkel, almákkal, szőlőszemekkel, stb. Éjszakára minél nagyobb zajt csapnak és a ház minden helyiségében fényt gyújtanak, kitárják az ajtókat és ablakokat, hogy bevonzzák a szerencsét, az újévi lakoma pedig minél fényűzőbb és gazdagabb, annál gazdagabb és bőségesebb lesz az egész évük. Ilyenkor lennie kell az asztalon 12 kerek, gömbölyű gyümölcsnek is.

Nálunk csak a küszöböt először átlépő neme számít, a skótoknál azonban az, hogy milyen színű a hajuk. Ha magas, fekete hajú férfi lépi át először éjfél után a küszöbödet, aki ajándékot is hoz, akkor az szerencsét és gazdagságot jelent, viszont ha szőke, ő elviszi magával a ház szerencséjét. Képzelem, milyen forgalmas napjuk lehet az év első napján a magas, fekete hajú férfiaknak ott, ahol tartják még ezt a hagyományt, mert körbe kell járnia az egész kisvárost, hogy ő lépjen át először a küszöbön. :) Ez a szokás valószínűleg többszáz évre nyúlik vissza, és a szőke hajúakat a szerencsétlenséggel párosítani a viking hódítások idején terjedhetett el, akik között elég sok volt a szőke hajú. A hagyomány szerint az az ember, aki elsőnek átlépi a küszöböt, nem lehet a ház lakója, nem lehet vörös hajú és sem orvos, pap, vagy politikus.

Az írek hagyománya is régre nyúlik vissza: amennyiben éjfélkor nyugati szél fúj, a tenger felől, akkor békés, nyugodt évük lesz, viszont ha keleti, a brit sziget felől, akkor konfliktus várható a szomszédos britekkel. 

Ecuadorban szilveszter estéjén papírral bélelt madárijesztőket égetnek el és régi fényképeket, mert úgy tartják, ezzel elégetik az elmúlt év minden baját, betegségét és szerencsétlenségét, és nem viszik át azt a következő évre, ami így új, tiszta lappal indulhat.

Ti milyen szilveszteri és újévi szokásokat, babonákat tartotok? Szoktatok tenni pl. újévi fogadalmat? :)


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes