Inszomnia

 Könyvajánló - Sarah Pinborough: Inszomnia

Nézd meg, be van-e zárva az ablak
Nézd meg, be van-e zárva az ajtó
Nézz be a gyerekekre
És csinálj bármit…
Csak ne aludj el!

Emma képtelen aludni.
Meggyőződése, hogy valaki van odakint.
Azóta tart, amióta közeledni kezdett a negyvenedik születésnapja.
Az anyja is ugyanígy volt ezzel a negyvenedik születésnapja előtti héten.
Az anyja bele is őrült, és elkövette, amire gondolni sem szabad.
Vajon Emmával is megismétlődik az egész?




Szokatlan pszichológiai thriller, és ahogy Sarah Pinborough-tól megszokhattuk: tényleg nyomasztó, sőt, sokszor félelmetes leírása a belső, mély, pszichés félelemnek, rettegésnek, pániknak és paranoiának. Szokatlan, mert megjelenik benne egy elem, ami ritkán szokott a hasonló történetekben: ez pedig a természetfeletti. De abszolút helye van ebben a történetben.

– Emma, fáradtnak látszol! – Ez az első dolog, ami elhangzik Michelle szájából, amikor ajtót nyit nekünk, én pedig legszívesebben a csillogó és tökéletesen sminkelt szemébe böknék.
– Sűrű hetem volt – mondom. – És nem sokat aludtam.
– Próbáltad már a kamillateát?
– Majd szerét ejtem. – felelem udvariasan. Michelle azon nők közé tartozik, akiknek mindenre van javaslatuk, és ezek jobbára tökéletesen haszontalanok.
Reménykedem, hogy ezt most nem kell kipróbálnom.
Michelle a konyhába vezet bennünket, amelynek kétszárnyú ajtaja szépséges kertjükre nyílik.
– Én úgy tapasztalom, hogy működik. – Hátrapillant. – Ha löttyint bele az ember egy kis vodkát.

Emma hamarosan 40 éves, és a születésnapja előtti héten jóformán megőrül. Elborult rettegés veszi át az uralmat a napjai, de főként az éjszakái felett, nem tud és nem mer aludni, meggyőződése, hogy valami vagy valaki kint van, figyeli őt és rá vár. A napok óta zajló inszomnia megteszi a hatását, és egyre mélyebbre zuhan az őrület mocsarába, látjuk, hogy mit tesz az alváshiány, hogy mennyire veszélyes. És megtudjuk, hogy szinte ugyanez történt az édesányjával is, szintén a 40. születésnapja előtt. 



Vajon létezik ismetlődő sors? Létezik az örök körforgás, és az uroborosz valós? Mi történik az emberi testtel és elmével, ha napokon át nem alszik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a regény, és mindezt nagyon hathatós, magával ragadó és átélhető atmoszférával, jó stílusban teszi. Az epilógus pedig... Javaslom, hogy ha még nem olvastad a szerzőtől a Ne higgy a szemének! c. könyvet (vagy nem láttad legalább a sorozatot), akkor először kezdd azzal!

Miért van az, hogy éjjelente mindig sokkal, de sokkal elevenebb a múlt? Kísértetek, szellemek, démonok. Emlékek.

Vannak részek, ahol kicsit leül a történet, és túlságosan egyedinek, eredetinek sem mondanám, de ettől függetlenül nagyon jó kis könyv volt, jó hangulatot tudott teremteni, már amennyiben az átérzett félelmet és a félőrült állapotot lehet jó hangulatnak tekinteni :)




Sarah Pinborough 1972-ben született Milton Keynes-ben, Angliában. Első könyve 2004-ben jelent meg, azóta több mint 20 különféle könyvet írt, illetve sikeres sorozatok és tévéműsorok forgatókönyvírójaként tevékenykedett. Magyarul a 21. Század Kiadó adja az újabb regényeit, a fordító eddig mindegyik könyvénél Tomori Gábor volt.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A regény a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes