Harry Hole visszatért: itt a Vérhold ideje

 Könyvajánló - Jo Nesbø: Vérhold (Harry Hole 13.)

Miután ​oslói élete darabokra hullik, Harry Hole Los Angelesbe utazik, hogy halálra igya magát. Majdnem sikerrel is jár, ám ekkor a sors összehozza egy idősebb színésznővel, Lucille-lel, aki a segítségét kéri, ugyanis hatalmas összeggel tartozik egy drogkartellnek… Eközben Oslóban holtan találnak két eltűnt lányt, és a gyilkosságokkal egy ismert ingatlanmágnást gyanúsít a rendőrség. Katrine Bratt be szeretné vonni a nyomozásba Harryt – mint az ország első számú sorozatgyilkosság-szakértőjét –, de a rendőrfőnök erről hallani sem akar. A gyanúba keveredett ingatlanmágnás ugyancsak Harryhoz fordul: fel akarja bérelni magánnyomozónak, hogy tisztázhassa magát a vádak alól. Harry először visszautasítja a felkérést, ám amikor Lucille-t túszul ejti a drogkartell, belátja, hogy ezt a helyzetet csak pénzzel lehet megoldani, és igent mond. Oslóba utazik, és hevenyészett csapatával, amely egy kokainnal seftelő gyerekkori barátból, egy korrupt rendőrből és egy rákbeteg pszichológusból áll, nekilát felgöngyölíteni az ügyet. A kartell tíz napot ad nekik, az óra pedig ketyeg. A Harry Hole-sorozat 13. kötete.




Harry Hole élete nem csak darabokra hullott Oslóban, hanem jóformán megsemmisült. Amikor végre révbe érni látszott, talán végleg, mindezt elvették tőle, így Harry egyetlen célja az maradt, hogy igyon, amíg a pénzéből futja, majd főbe lője magát Los Angelesben. A legjobbkor keveredik mellé a kiöregedett díva, Lucille, akit meg szeretne menteni a rá vadászó kartelltől. Hamarosan meg is van, hogyan: Oslóban két lányt holtan találnak, mindketten egy helyi milliárdos érdekeltségébe tartoztak, ám ő tisztázni szeretné magát, ezért a rendőrség kötelékéből kiszakadt Hole segítségét kéri, hogy nyomozzon az ügyben. A legjobbkor érkezik az ajánlat: ezzel a pénzzel szeretné Hole megváltani Lucille életét.

Visszatér Aune alakja is, akit nagyon megkedveltem a korábbi kötetekben, meg jópár régi ismerőssel összefutunk, miközben felváltva látjuk a gyilkos ténykedését is a rendőrséggel és Hole felemás kis csapatával. A legérdekesebb alak kétségkívül Szung-min Larsen volt, a gyilkossági csoport vezetője, az egész történet pedig mesterien megírt, részletekbe menő nyomozati és tudományos kutatásokkal, zseniális következtetésekkel. 




Tényszerűen nézve semmi nem hiányzott belőle: csavaros, kellően bonyolult alaptörténet, érdekes, jól kibontott és megismertetett figurák, véres bűntények, néhány zseniális nyomozó. De valahogy mégsem hozta azt az alaphangulatot, valami mégis hiányzott belőle. Talán a lélek. Tény, hogy a sorozat legerősebb és legütősebb darabja a Kés, azt felülmúlni szinte lehetetlen, és talán éppen azért, mert a sorozat és Hole ott veszíti el a lelkét. Ennek pedig megvan az ára. Igazság szerint a Vérhold még sokkal jobb is lett, mint amilyenre egy Kés után számítottam. Nem hiába: Nesbø pontosan tudja, immár több tucatnyi történettel a háta mögött, hogy mi fán terem a jó thriller. Várom Hole következő kalandját is!

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 




Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes