Egy gyöngyszem Európa közepén: Cseh Svájc Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Cseh Svájc Nemzeti Park, Csehország

Budapesttől alig 660 km-re egy kis földi paradicsom rejtőzik Csehország északi részén, az Elba folyó völgyeiben. Gyönyörű táj fenyőerdőkkel, mély völgyekkel, hatalmas sziklatornyokkal és kapukkal, falakkal, szurdokokkal, egy valódi sziklabirodalom sziklavárosokkal és labirintusokkal, amely a legkülönfélébb állatoknak nyújt élőhelyet.



A területet a drezdai tájképfestők, Adrian Zingg és Anton Graff nevezték el Cseh Svájcnak Szász Svájc után, amely gyakorlatilag ugyanazon földrajzi terület németországi része, a Drezdától dél-keletre lévő Elba-völgyek felső szakasza. A területnek annyi köze van valójában Svájchoz, hogy rengeteg ismert svájci tájképfestő járt erre a környékre inspirációért és hogy megörökíthessék, ők nevezték el Szász Svájcnak, ami után a csehországi terület a Cseh Svájc nevet kapta.




Cseh Svájc egyik kapuja és mondhatni, fővárosa Hřensko, az alig 260 lakost számláló kis település, ahonnan számtalan túraútvonal indul a gyönyörű erdőség felé és a meredek szurdokokhoz. Némelyik út sziklalabirintusokkal, alagutakkal és gyaloghidakkal fonódik egybe, egyes szakaszokat csak gondolás által irányított kis csónakokon lehet megtenni. Az egyik legismertebb túraútvonal a Gábriel-ösvény, amely Európa legnagyobb sziklaívéhez, a Pravčická bránához vezet. Az ide vezető ösvény keresztül visz a terület legmagasabb csúcsán, a 619 m-es Růžovský vrchen, ahol lenyűgöző látvány tárulhat a szemünk elé.




A park 2000. január 1. óta élvez védelmet, de már a 18. századtól különleges jelentősége volt főleg a területén ténykedő tájképfestők miatt. Itt működik Csehország egyik legnagyobb ornitológiai klubja, mivel a gyönyörű fenyőerdők számtalan különleges madárnak adnak otthont. 



A Cseh Svájc Nemzeti Park egész évben látogatható, túravezetővel vagy anélkül is, de némi gyakorlottság nem árt hozzá. Különleges szépsége főleg ősszel vagy tavasszal bukkan elő, de jó menekülő a nyári kánikula elől is.


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes