Nyári nővérek

 Könyvajánló - Monika Peetz: Nyári nővérek

Szerelem és rivalizálás, bűntudat és vezeklés – nyers közvetlenséggel, lakonikus humorral és megkapó könnyedséggel. A sikeres jelmeztervező, Doro; az érzékeny családanya, Yella; a légiesen modern, de gyökértelen Amelie; a racionális kémikus, Helen – négy testvér, akik cseppet sem hasonlítanak egymásra. És akik az anyjuk hívására, minden ellenérzésük dacára egyként útra kelnek a holland faluba, Bergenbe. A csodás partra, ahol gyermekkoruk nyarait töltötték – és ahova sohasem akartak visszatérni. Itt veszítették el az apjukat. Mi viszi rá mégis az anyjukat, hogy ide szervezzen családi találkozót? Mi az a hír, amit képtelen máshol megosztani? És miért a nagy titkolózás? De nem csak az anyának van titkolnivalója – ahogy sorban bomlanak ki az újabb és újabb rejtélyek, már az is megkérdőjeleződik, kik voltak ők, és most kicsodák. Monika Peetz a Keddi nők után új sorozatba kezd: a Nyári nővérek első regényében együttérzőn mutatja be Yella zűrzavaros világát. A sorozat későbbi kötetei tovább mesélik a nővérek történetét. 




Négy nővér, akik élik a maguk életét, és akik ennél különbözőbbek nem is lehetnek. Doro, aki sikeres jelmez- és ruhatervező, abszolút vezető egyéniség, és végül az ő döntése miatt megy el mindenki erre a néhány napra; Yella, a kétgyerekes családanya író férjjel és írói babérokkal, aki egyelőre csak a családjának él; Amelie, aki talán maga sem tudja, merre lépjen, csak sodródik az élettel, sikertelen kapcsolatból sikertelen kapcsolatokba lép, kötöttségek nélkül él; és az ikertestvére, Helen, a kemény, mégis érzékeny és józan, racionális tudós. Meg persze az édesanyjuk, Henriette, akiről leginkább egy tornádó vagy hurrikán ugrik be, és aki egy napon ellentmondást nem tűrően elhívja őket gyerekkori nyaraik színhelyére, a holland Bergenbe. A kötet középpontjában az anya titka áll, ez adja rejtélyt, de mégis a négy nővér közül most egy kerül leginkább fókuszba: Yella. 

Egyáltalán ki verte a fejünkbe, hogy muszáj mindig boldognak lennünk? A munka is egyfolytában stresszes, a kapcsolatok mindegyike merő kihívás. A tetejébe még állandóan boldognak is kellene lennünk.

A négy nőt mégis összeköti egy kapocs: nem csak a család, hanem a szeretet is. Mindannyian elindulnak - bár a legtöbben eleinte le akarják mondani az egészet, családi, munkahelyi dolgokra hivatkozva, de végül mégis elmennek anyjuk hívására, félredobva minden mást. De mindannyian viszik magukkal az egyedi problémáikat is. Megismerjük őket, de leginkább Yella szemén át - gyanítom a többi kötet a többi testvérre koncentrál majd inkább.

A helynek is megvan a maga története, ahogy az oknak is, amiért kerülik: 20 évvel korábban itt történt egy nagy családi tragédia: itt vesztették el az édesapjukat egy balesetben, itt tört ketté az életük. 

Monika Peetz jól jeleníti meg egy mai nő életét, és a sokszjnűségét is, a problémáikat, de emellett ügyel a részletekre és az érzelmekre is. Egy olyan láthatatlan, de jól érzékelhető kapocs van a nővérek között minden problémájuk és minden egymással szembeni ellenérzéseik ellenére is, ami csak a testvéreket vagy évtizedes barátokat köti össze, akik jól ismerik egymást. Ezt a kapcsolatot finoman érzékelteti a szerző, amit megerősített a közös veszteség is.

Semmi sem állandó. Sem a vihar, sem a szép idő. Minden mulandó.

Egy igazi, ízig-vérig mai, modern regény, amelyben megjelenik a Covid utáni időszak is, a közösségi platformok, egy mai fiatal nő életének legtöbb szegmense. Gyönyörű leírások, könnyed, mégis magával ragadó nyelvezet jellemzi a könyvet, és egyfajta fanyar humor is megcsillan benne. Egy valódi nyári regény ez öt nővel a főszerepben, egy könnyed, gyorsan olvasható, de mégis mélyebb húrokat is megpendítő történet.




Monika Peetz író, dramaturg, forgatókönyvíró, 1963-ban született. Keddi nők című regénye 2010-ben jelent meg Németországban, és még abban az évben több mint egymillió példány kelt el belőle. Azóta 23 nyelvre lefordították, és meg is filmesítették. A Nyári nővérek egy új sorozatának első része.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 




Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes