Miért életmentő az izom negyven felett?

A címben feltett izgalmas kérdésre vesézi ki a választ Lakatos Péter az Életmentő izom című művében, amely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. Könyvével kiutat kínál a mozgásszegény életmód, valamint a fitnesz- és diétaipar útvesztőiből. Erősíts mindhalálig! - ez a lényege a kötetnek, amivel nem a testépítés divatos módjára ösztönzi olvasóit, hanem az egészséges test elérésére. Jelenlegi könyvében azzal foglalkozik elméleti és gyakorlati szinten, hogy mi az erőedzés, és miért igaz az a mondás, hogy ha erősebb vagy, tovább élsz. 


Könyvajánló

Lakatos Péter: Életmentő izom

Miért van szükséged izomra főként negyven felett, és miért fontos az erőedzés? - teszi fel művében a legfontosabb kérdést Lakatos Péter, és azonnal meg is válaszolja, mert az izomzat védelmet jelent a mindennapi kihívásokkal szemben:

- testpáncél, véd az elesés ellen, van erőd tárgyakat felemelni, veszély esetén gyorsan elugrani - ezek a legevidensebb lehetőségek, ha nem vagy eltunyulva.

- nő a fizikai teljesítmény, a mozgásszabályozás, a járási sebesség, a funkcionális függetlenség, a kognitív képességek, és ezekkel egyenes arányban az önbecsülés is.

- az anyagcsere és a kettes típusú cukorbetegség és az erőedzés közötti viszony egyértelmű a megelőzés és / vagy a hatékony kezelés során.

- jelentősen befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését vagy a bekövetkezett állapot javítását.

- a csontok egészségében is szerepet játszik az erőedzés.

- a depressziós tünetek csökkennek.

- lassítható a szklerózis multiplex lefolyása.

- pozitív hatással van a libidóra.

- az erőedzés emeli az izomnövekedéshez szükséges hormonok szintjét.

Szó esik arról, miért veszíti el lendületét az életmódváltásba belefogó ember. Itt nagy szerepe van az úgynevezett aranykörnek, amely a Mit-Hogyan-Miért háromszögében mozog. Miért teszed, amit teszel, hogyan teszed meg azt, amit teszel, és mi a fenét kell tenni hozzá? A saját miérten gondolkodni mindig jobban megéri, hatásosabb, a saját értékrendszer kialakítása elengedhetetlen a kitűzött (vágyott) cél elérésében, mint a külső erőnek való megfelelési vágy. Az egyik maradandó motiváció, a másik legfeljebb kényszerítő erő. Lakatos Péter az alábbi példán szemlélteti a folyamatot: 

"Miért? Hiszem, hogy ahhoz, hogy hosszú és sikeres életet éljek, szükséges, hogy jó legyen a közérzetem.

Hogyan? A jó közérzethez szükségem van rendszeres és okos testedzésre. 

Mit? Heti két alkalommal erőedzést fogok végezni, amit az alapoktól szeretnék elsajátítani."

Sok kérdésre ad választ a mű, de valamennyi arra a konklúzióra lyukad ki: ha erősebb vagy, tovább élsz. Számos elméleti tudnivalóra tér ki, amelyeket megspékel gyakorlati tanácsokkal is, a kettő együtt olyan képet ad a témában valamennyire jártas embernek, hogy ki tudja választani magának azokat az irányvonalakat, amelyek segíthetik őt céljai elérésében. A gyakorlatlanoknak azért hasznos a kiadvány, mert megértik, hogy miért kell szakemberhez fordulniuk első körben, hogy a továbbiakban hasznosan és okosan alkalmazzák a műben foglaltakat. 

Szerintem olvassátok! A könyv nagyon hasznos, feltétlenül inspiratív és mindenképpen alkalmazható tanácsok összességét tartalmazza. Rengeteg táblázat és ábra segíti a tájékozódást és az összefüggések megértését.

Fülszöveg

Lakatos ​Péter, ahogy korábbi könyveiben, ezúttal is arra keresi a választ, miképp találjunk kiutat mind modern, mozgásszegény életmódunk, mind a fitnesz- és diétaipar útvesztőiből. A főszerep ezúttal az erőedzésé, amely a közhiedelemmel ellentétben legföljebb akkor veszélyes, ha hanyagoljuk. A szerző a legfrissebb kutatásokra alapozva mutatja be, miért érdemes belevágnod az izomtömeg-növelésbe, hogy búcsút inthess a derékfájásnak, az aggasztó vércukorértékeknek vagy a memóriád romlásának, és abban is segít, miképp változtass szokásaidon. Légy erős – és maradj kortalanul egészséges!

Szeretnél fittebben élni, de minden motivációd elveszi a kalóriaszámolgatás, a nyúleledelek rágcsálása és a teljesíthetetlenül pörgős kardioedzések? Nem jönnek az eredmények, sehol egy haskocka vagy domborodó bicepsz, talán még híztál is?

Ha úgy gondolod, hogy az erős, szálkás test az izomagyúak kiváltsága, akik súlyos árat fizetnek fizikumukért, tévedsz. Lakatos Péter, a nagy sikerű Kortalanul! és Illesztési hiba című könyvek szerzője határozottan állítja, hogy valamennyien mozgásra és szunnyadó erőnk kibontakoztatására születtünk – csupán a környezet, amelyben élünk, fokozatosan lenevelt minket róla.

Jelen civilizációnk messzire szakadt attól a világtól, amelyre eredetileg terveztek bennünket. Bőséggel el vagyunk látva táplálékkal, mégis folyton éhezünk. Pihe-puha ágyunk van, de képtelenek vagyunk kipihenni magunkat. Észre sem vesszük, és kapkodjuk a levegőt az állandó stressztől. Emelnünk, húznunk, tolnunk, kúsznunk, másznunk, izzadnunk kellene, ehelyett egész nap képernyők előtt gubbasztunk. Minden külső hatás ellenünk dolgozik.



LAKATOS PÉTER StrongFirst Master-oktató, Carlson Gracie Jiu Jitsu fekete öves gyakorló. Harminc éve oktat fitnesszel, légzéssel és mozgással kapcsolatos szakmai programok keretében itthon és külföldön egyaránt. A Ground Force Method megalkotója, krav maga mester, számos kiváló szakkönyv szerzője.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

A képek Lakatos Péter oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Életmentő izom
Szerző: Lakatos Péter
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 300
Megjelenés: 2022. október 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634756637
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes