Egy könyv, amit senki nem tud elolvasni

 1961-ben megjelent egy különleges könyv, amelyet azóta sem tudott élő ember teljességében végigolvasni. Pedig nem rejtjeles írás, nem is 100 milliárd oldal, és még csak nem is rég kihalt vagy ismeretlen, kitalált nyelven íródott.



A francia iró, esszéista és matematikus, Raymond Queneau adta ki a különleges, mindössze 10 oldalas kötetet 1961-ben. A könyv szonetteket tartalmaz, még hozzá rendkívül sokat, a címe: Cent mille milliard de poémes, vagyis Százezer milliárd költemény. A 10 oldalon szonettek vannak, a 14 soros költemények mindegyike hasonló rímre végződik, de soronként mind a 10 oldal "fel van vágva", és bárhogyan lehet kombinálni ezeket a szonetteket, elvileg minden módon rímelő és valamennyire értelmes költemény születik. Annyiféle kombináció van, hogy képtelenség végigolvasni mindet elejétől a végéig, akkor is, ha 0-24 órában csak olvasunk, és semmi mást nem csinálunk. 



A kötet egy érdekes és leleményes irodalmi, nyelvi és matematikai játék is egyben, mivel Raymond Queneau képzett matematikus is volt, emellett a francia avantgarde, azon belül is a szürrealizmus egyik nagy alakja. 1903-ban született Le Havre-ban, 1920-ban már a Sorbonne-ra járt, majd filozófiatörténeti diplomát szerzett. Egyes művei a matematika szempontjából is érdekesek, sok közülük elővetítette a számítástechnika alapjait is. Két legismertebb műve talán a Zazie a metrón, amelyből film is készült, valamint a Stílusgyakorlatok, amely egy rövid, egyszerű történet, de százféle stílusban megírva. Utóbbi művéből sikeres színpadi adaptáció is van. A Cent mille milliard de poémes sosem jelent meg magyarul, de mint a címe is jelzi, a tízoldalas, egyenként tizennégysoros szonettekből tíz a tizennegyediket, vagyis kerek százezermilliárd szonettvariácót tartalmaz. Queneau saját becslése szerint nagyjából kétszázmillió évbe telne elolvasni mindet. Csoda, hogy még senkinek sem sikerült?


Akit érdekel a kötet, Amazonon beszerezhető eredeti nyelven, és néha felbukkan angolul is.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes