Egy nyár K-pop gyakornokként

 Könyvajánló - Stephan Lee: K-POP - Szigorúan bizalmas!

URALJÁK A ZENÉT,
URALJÁK A SZÍNPADOT,
CSAK A SAJÁT ÉLETÜKET NEM.

Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt.

Ám, a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.

Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.

Csak egy kérdés marad a végén: megéri?



A K-pop gyakornokok élete szigorú rendhez és gyakorláshoz kötött, de a hosszú gyakornoki időszak végén a legszerencsésebbek és a legkeményebben küzdők debütálhatnak, és nem csak Dél-Koreában és Ázsiában, de akár az egész világon ismert énekesek és táncosok lehetnek. Erre kap lehetőséget Candace Park, a fiatal amerikai-koreai lány.

Candace szülei még egészen fiatalon költöztek Amerikába, ahol egy népesebb koreai közösség tagjaiként üzemeltetnek egy boltot, és keményen dolgoznak, hogy gyerekeiknek, a sportoló Tommynak és a brácsázó Candace-nek jobb lehetőségeket biztosítsanak. Mindketten zenei tehetségek voltak, de zenei álmaik még Koreában kettétörtek - ezért is jöttek el onnan. Tommy énekelhet az iskolai kórusban, de csak mert nem veszi komolyan. Candace, akinek gyönyörű hangja van, azonban csak brácsázhat. Omma - az édesanyjuk, a koreai gyerekek Ommának nevezik az anyjukat, Appának az apjukat, meg különféle szavaik vannak mindenféle kapcsolatra - szava járása, hogy az éneklést hagyja meg hobbinak.

A fiatal, 15 éves lány rajong a K-popért, bár ezt a tényt még legjobb barátai előtt, a hatalmas K-popfan Imani és Ethan előtt is titkolja. A világon a legismertebb és legnépszerűbb (egyben az első K-popcsapat, akik nemzetközi sikereket értek el) az SLK. Az SLK egy fiúbanda, öt taggal, akik közül One.J, a 17 éves énekes, center és vizuál a legismertebb, legkedveltebb, lányok (és fiúk) milliói bomlanak utána. Ez a könyvbeli csapat minden bizonnyal a valóságban létező BTS-nek felel meg, bár ők hét tagból állnak. 
Természetesen Candace is odáig van az SLK-ért, különösen One.J-ért. És most egyedülálló lehetősége lesz: a S.A.Y., az SLK-t is debütáló cég meghallgatást tart náluk, New Jersey-ben, és Candace úgy dönt, hogy elmegy rá. Ha sikerül bejutnia, akkor a nyarat Szöulban, a cég központjában töltheti 49 lánnyal és 50 fiúval, hogy augusztus végéig kiderüljön, hogy melyik öt lány alkotja majd a cég SLK-nak megfelelő lánycsapatát. Bár Candace úgy gondolja, esélytelen, mégis beválogatják, köszönhetően a csodás hangjának (bár a rémes tánctudása akadályozó tényező, de a hangja van annyira jó, hogy megérje). Némi győzködés után a szülei is beleegyeznek, és az anyukájával Szöülba utazik a nyárra - úgyis nagyon régen látták utoljára a Harabodzsiját, Candace nagyapját. 




Candace pedig bekerül a gépezetbe, és bár "szabados" amerikai nevelést kapott, a cég számára fontos, hogy be tudjanak törni az amerikai zenei piacra is, ehhez pedig nem árt egy amerikai születésű koreai. Erre tökéletes lesz Candace, és a hangja meg is van hozzá, a koreaija és a mozgása apróbb vagy nagyobb csiszolásra szorul, ahogy a kinézete is, nem elég "idolos". Elvégre az idolok tökéletesek. Tökéletes a modoruk, udvariasak, kedvesek, tökéletes a kinézetük, tökéletesen táncolnak, tökéletesen énekelnek, egy deka feleslegük nincs, mindig csodásan festenek és viselkednek. Ezt várják el egy idoltól, és erre idomítják ezek a cégek a gyakornokokat. Előfordul, hogy egészen kicsi koruktól, akár 4-5 éves koruktól egy nagyon szigorú és nagyon intenzív gyakornoki programban nevelkednek, folyamatosan "reménnyel kínozva" őket, hiszen a több tucat fiatalból csak egy maroknyi debütálhat valaha is - azt pedig, hogy a gyakornokok közül kik és milyen összeállításban, a cég és a szponzorok döntik el. A gyakornokok (és az idolok) nem lehetnek szerelmesek, szigorúan tiltott mindenféle kapcsolat az ellenkező neműekkel. Kemény napirendet és diétát kell követniük, és minden percüket a cég határozza meg. Vannak (a valóságban is) olyan idolok, akiket kemény szerződések akár 20-30 évig is a céghez láncolnak.

Candace azonban közelebb kerül egy fiú gyakornokhoz, Jongbéhez, és a hatalmas sztárral, a crush-ával is többször találkozik, One.J-vel. Ráadásul amerikai neveltetése miatt kiütközik a rendkívül szigorú szabályok, a rendszeres megalázások és egyebek iránti ellenszenve, a szabadságvágya. De mégis mindezeknél nagyobb a vágya, hogy befusson, hogy idol lehessen, hogy a zenéjével, a hangjával tömegekhez szólhasson. Vajon sikerül ebben a rendkívül kötött világban? És ha igen: megéri?

„Érdekes, de én teljesen nyugodt vagyok. Közelebb lépek a tükörhöz, hogy még jobban szemügyre vegyem ismerős, mégis ismeretlen arcom. Belém nyilall, mennyire akarom ezt. Kiérdemeltem. Mindent feladtam érte.
Megérdemlem.
Teljes szívemmel hiszek abban, hogy K-pop-idol leszek. És bárkiket is választanak még ki, zúzni fogunk. Nemcsak Koreában vagy Ázsiában, hanem az egész világon. Ez a sorsom. Az unikornislila hajam tövében érzem.”

Őszinte leszek: nagyon nem vártam ezt a könyvet. Nem sokat tudtam a K-popról, bár a BTS azért nem volt ismeretlen előttem, és tehetséges srácok, számomra továbbra is túl műnek hatott az egész. Végül teljesen beszippantott a regény, izgalmas volt Candace szemszögéből megélni a dolgokat, Stephan Lee pedig jó érzékkel írt meg egy ízig-vérig koreai-amerikai fiatal lányt, a fangirlségével, elszántságával, és szabadság iránti olthatatlan vágyával együtt, emellett pedig tökéletesen bemutatta a K-popipar visszásságait is. Nagyon tetszett az üzenete az egésznek: hogy nem baj, ha keményen dolgoznak az álmukért, de ne hagyják magukat megalázni és mindenben irányítani. Hogy a K-popnak meg kell újulnia, ha fent akar maradni, mert ez a patikamérlegen kimért műanyagáru ideig-óráig nagy sikert és nagy bevételt hoz, de hosszabb távon bukásra van ítélve, embereket tesz tönkre.




Stephan Lee nagyon jó stílusban írta meg a regényét és egyben kiáltványát is, végig fenntartotta az érdeklődésem, tökéletes tizenéves fiataloknak, kellően vicces, humoros is. Készüljetek fel: a nyelvezete nagyon mai, tele van szlenggel, és olyan mondatokkal, amiket meggyőződésem, hogy a szüleim vagy akár az idősebb testvéreim egyáltalán nem értenének, sem olyan, akinek teljesen ismeretlenek a mai, főleg netes contentek mentén terjedő kifejezések - mint amilyen maga a content szó is. A fordító, Horváth Viven jó munkát végzett ezek terén is, tetszett, hogy merte használni az olyan szavakat, mint a cringe, a hájp (bár ettől az írásmódtól majdnem agyvérzést kaptam :)), a trashtalk, a hater, meg egy rakat olyan szó, amely kifejezetten a K-popra érvényes. Nagyon örülök, hogy van folytatása is - angol nyelven 2 hónapja jelent meg, remélem, a Kolibri elhozza nekünk magyarul azt is :) A kötet vége számomra egy kicsit összecsapott: mind a nagy beszéd, mind az utána történtek nekem kicsit elkapkodottnak tűnnek, és nagyon szívesen olvasnám tovább Candace, Jongbe, One.J, Binna, Aram, Helena és a többiek történetét.

A kötet a Kolibri Kiadó vadiúj, Point of View, vagyis #POV sorozat részeként jelent meg. A célja, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy más, új szemszögeket ismerjen meg egy-egy témával kapcsolatban, és így nem csak a világot, de önmagát is jobban megismerheti. Ez a kötet tökéletes választás volt a kiadói sorozat két nyitókötetének egyikeként: egy ritkán látott és ritkán tárgyalt nézőpontot mutat be, a K-pop gyakornokokra irányuló fizikai és mentális terhelést. Ne felejtsük el, hogy ez a terhelés nem csak ezeket a viszonylag extrém életmódot élő fiatalokat érinti: érinthet bárkit, téged, a gyerekedet, mindenkit. Nyár van. Ha van gyereked: kérlek, ne írasd egyik táborból a másikba, és ne táblázd be az egész nyarát! Hadd játsszon, hadd unatkozzon! Ez a kényszerű elfoglalás épp annyira mentális terhet pakol egy fiatalra, mint a könyvben felvázolt - innen nézve extrém - bánásmód. 

Köszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes