Ha fáj, az nem szerelem - 366 aranyszabály az élethez

Amikor belelapoztam a műbe, az volt az első gondolatom: öcsém, ezt a könyvet nekem írták! Az összes megfontolandó tanács benső meggyőződéseimet, hosszú évtizedeken keresztül összekapart tapasztalataimat önti betűkbe. Ha fáj, az nem szerelem - ez a címe a Bioenergetic Kiadó gondozásában megjelent könyvnek, amelynek Chuck Spezzano a szerzője. 366 jó tanács, útmutató önmagunkhoz, hogyan lendüljünk át kríziseinken a szeretet, szerelem témájában.

Könyvajánló - Chuck Spezzano: Ha fáj, az nem szerelem

Lelki fejlődés gyógyító elvek mentén, amelyeket a könyv 366 pontba szedve citál az olvasó elé, minden napra egyet, ha éppen szökőévben lennénk. A napok bölcsességeihez minden napra társul egy feladat is, amelyen keresztül eljuthatunk a teljességhez, önmagunkhoz, társunkhoz, és a szeretethez. A műben lévő tanácsok lényege: ha valami fáj, akkor nem a szeretet útján haladsz. Ahogy Robert Holden írja az Előszóban: "Chuck Spezzano napjaink Carl Jungja. A könyve remekmű. A szeretet gyönyörű képmása. Őszintén hiszem, hogy az olvasó élete jobbra fordul. Hogy miért? Mert így akarja. És mert a kezében tartja ezt a könyvet. Válassza azt, hogy elolvassa. Válassza azt, hogy magáévá teszi az üzenetét. Válassza a szeretetet!"

Egyszerre egyszerűek, és mégis bonyolultak a tanácsok. Hiszen napjainkat és kapcsolatainkat át és átszövik a különböző félelmek, félreértések, önzésekből fakadó gyarlóságok - krízishelyzetekben olyan közhelyekkel vigasztaljuk magunkat, hogy ó, szeretni fájdalmas, a szerelem múlandó, a szerelem kegyetlen, és úgyis csak vesztesek vagyunk ebben az érzelemben. De tényleg? Mi lenne, ha helyesen címkéznénk fel mindennapjaink cselekedeteit, érzéseit? A szeretetet nagy butaság összetéveszteni a félelemmel, A szeretet csak szerethet. Nem fájhat! Ha fáj, az nem szeretet, csak a félelem fájhat, hogy nem szeretnek minket. Csak azt fájhat, ha elbujdosunk a szeretet elöl, ha nem hiszünk a szeretet erejében. A szerző műve segít helyre tenni a szeretettel kapcsolatos téveszméket, segít helyesen értelmezni azokat az eseményeket, amelyek megtörténtekor meginog az ember önmagába és a másikba vetett hite.

Mi a teendő, ha megbántanak, megsértenek minket? Hogyan lehet értelmet adni mások velünk kapcsolatos gyarlóságainak, és úrrá lenni a konfliktuson, a félelmen, a helyzet generálta stresszen?

Lássunk néhányat a 366 tanácsból!

Mindjárt itt az ötös pont, amely nagyon fontos, mégis önmaga paradoxona. Nézzük csak, így hangzik: az elkötelezettség és a szabadság egy és ugyanaz. Na, erre varrjál gombot! Sokan ugyanis azért fáznak az elköteleződéstől, mert azt hiszik, hogy az maga a rabszolgaság, holott az elkötelezettség egyáltalán nem iga, de még csak nem is áldozat. Ha ez az érzés belülről fakad, akkor szó sincs rabságról. Két szabadság létezik, fejtegeti a szerző, az egyik a dolgoktól való függetlenség szabadsága, amikor elmenekülünk attól, ami zavar. A másik az igazi szabadság, a belülről fakadó, amit abban a helyzetben érzünk, amikor adunk. Amit adunk, az szabaddá tesz. Az elkötelezettség segít abban, hogy mi a fontos az életünk során, és annak építőköveként működnek.

Nagyon fontos a 24. pont is: ha valaki megsért, akkor bocsánatot kérek tőle, mintha én lennék a vétkes. A szerző szerint minden sérelem bűntudatot takar. A sérelmeinkkel kivetítjük másokra azokat a dolgokat, amelyek miatt nekünk van bűntudatunk. Mert bizony néha önmagunk elől is titkoljuk tetteink mozgatórugóit. Nem kell azonnal elhinni, csak gondolkodj el rajta, hogy lehet-e a fentiekben valami.

A 104-es pontot legszívesebben óriási molinókra írnám ki, és akasztanám rá minden kisebb és nagyobb település jól látható helyére, épületére, mert nagyon fontos! Így hangzik: figyelembe véve, hogy milyen nehéz megváltoznom, ostobaság elvárni, hogy más valakit képes legyek megváltoztatni. Ó, mennyire ismerős ez a pont! Hányan és hányszor estek bele vajon ennek csapdájába? Nem baj, hogy iszik, szeret ő engem annyira, hogy ennek hatására megváltozik. Nem baj, hogy féltékeny, az én szelíd szeretetem majd változás tér el nála ebben is. Nem baj,  hogy otromba a viselkedése, majd én meg nevelem. Tudod folytatni a sort? Persze hogy tudod. Akkor leírom csupa nagybetűvel: FELNŐTT EMBERT ALAPJAIBAN NEM LEHET MEGVÁLTOZTATNI. NEM A TE FELADATOD MEGNEVELNI, ŐRANGYALÁNAK LENNI, NYESEGETNI VADHAJTÁSAIT, MERT REMÉNYTELEN VÁLLALKOZÁS. Pont.

Lépj szövetségre azzal, aki ellened támad - ez a 312. tanács, ami meghökkentően nagy haszonnal jár, ha képes az ember a mondatot maga valójában értelmezni és profitálni belőle.

Vagy lássuk a 217. pontot: az álmodozás egy módja annak, hogy ne közöljem az igényeimet. Vajon miért álmodozunk, ha nem azért, hogy kompenzáljuk azt, ami hiányzik a valóságunkból? Mennyivel egyszerűbb (lenne) közölni társunkkal, hogy mit szeretnénk, mint álomvilágban élni, amely ráadásul idővel el is távolíthat szerettünktől és szeretetünkől?

Szóval: olvassátok, fejlődjetek! 

Fülszöveg

Ez a könyv megváltoztatja az életét! Megmutatja a szeretet, a megértés, az öröm és a boldogság felé vezető utat. Az élet 366 aranyszabályát megfogalmazva spirituális útmutatóként szolgál a hétköznapokra. Minden fejezet egy törvényszerűséget ír le, majd egy gyakorlatot ajánl, amelynek segítségével az adott problémát leküzdhetjük. A szerző látásmódjának alapja az a felismerés, hogy az életben "– különösen a kapcsolatainkban "– semmi sem történik véletlenül. Mágikus módon társunk akár a munkában, akár a házasságban saját személyiségünk gyenge pontjainak állít tükröt. Ezt figyelembe véve a nehéz helyzetekből megerősödve léphetünk tovább. A szeretet az értelme mindennek. A szeretet a lényeg, a végső cél, az egyetlen igaz cél….A szeretet maga a mennyország; mégis sokan megjárjuk a poklok mélyét, hogy a szeretetet elérjük. A szeretetet keresve számtalanszor megbotlottunk és elbuktunk. Ami fáj, az nem szeretet. Csak a félelem fájhat, hogy nem szeretnek minket. Csak az fájhat, ha ellenállunk.


Chuck Spezzano
PhD (a képen) világhíres tanácsadó, oktató, író, előadó és látnok, a pszichológia doktora. 30 éves tanácsadói és 26 éves pszichológiai kutatói és szemináriumvezetői tapasztalatával dr. Spezzano és a felesége, Lency, létrehozta a nagy áttörést jelentő terápiás modellt, a Psychology of Visiont (A látomás pszichológiája). Ennek a modellnek a hatására a világ számtalan részéből származó résztvevők ezreinek az élete változott meg szellemi, érzelmi és anyagi téren egyaránt. Ahogy a szerző fogalmazott: "Munkánk célja, hogy a társadalom minden szintjén, mindenki számára elérhetővé tegyem a pszichológiát. Köznapi nyelven akarom tolmácsolni, hétköznapi elvekkel, hogy az emberek tudatára ébredjenek annak, hogy van erejük és eszközök megváltoztatni önmagukat, minden helyzetben és minden kapcsolatban."

Fordító: Páll Márta


Köszönöm a lehetőséget a Bioenergetic Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

  • BIOENERGETIC Kiadó Kft
  • 272 oldal
  • Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
  • ISBN: 9789632910086
  • Megjelenés éve: 2016

A képek a Bioenergetic Kiadó oldalairól származnak.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes