Az istenek árnyéka

Könyvajánló - John Gwynne: Az istenek árnyéka

Nagyszabású, a skandináv mitológia és kultúra által ihletett egyedi high fantasy? Igen, ilyen is van!




„A ​SAJÁT BOSSZÚMRA KÉSZÜLÖK. NINCS IDŐM A TIÉTEKRE.”

Miután az istenek hadba vonultak és elpusztították egymást, semmit sem hagytak maguk után, csak sebeket a világ testén, és a csontjaikat, amelyek mérhetetlen hatalmat ígérnek az őket felkutató bátraknak. Most azonban új világ van születőben: a vadont rettenetes szörnyek járják, a hataloméhes jarlok egymás ellen fegyverkeznek, a fjordok és hegyek közt csatazaj visszhangzik. A végzet három halandó nyomába szegődik: a tanyájukon a családjával élő anyát utoléri eltemetettnek hitt múltja, és világa újfent lángra lobban. Az ifjú zsoldos mindent feláldoz a harctér dicsőségéért, de lehet, hogy még ez sem elég ahhoz, hogy elkerülje az istenek haragját. A szökésben lévő rabszolga pedig a Véresküdötteknek is nevezett, hírhedt harcos testvériség soraiban reméli beteljesíteni bosszúját, de ehhez előbb egy lehetetlen próbatételt kell kiállnia. Hármuk döntései alakítják e világ sorsát, amelyet újra csak sötétbe borít az istenek árnyéka…

A többszörösen díjnyertes John Gwynne legújabb, a viking mitológia és kultúra ihlette fantasy regénye egy varázslattal és harccal teli világba repíti az olvasóit, ahol hőseire minden lépésnél ármány leselkedik és a sagákat vérrel írják.

 A történetünk három szálon indul, egy különös világban, különös, szokatlan lények között. A fő-főszereplőink között akad egy nő, akinek eltűnt a gyereke, őt keresi - de nem a finomlelkűek közül való, a vértől, brutalitástól vissza nem riadó harcos, akit erős, szintén harcos, de bölcsebb és nyugodtabb férje kísér; van egy magát felszabadító, szökött rabszolga, aki egy különleges, erős harcosokból álló csapat tagja lesz; és egy fiatalabb lány, aki maga sem biztos, hogy ismeri múltja minden szegletét. Ez a három szál eleinte nem találkozik, és vannak mellékszálak, amelyek egész a végéig nem is futnak össze, de hát ez csak az első regény a sorozatból, a dolga a világépítés és a karakterek bemutatása elsősorban.

De még milyen világépítés! Gyengém a skandináv mitológia és kultúra (meg a skandináv krimi és szépirodalom is, de az más tészta), és itt anyit kapok belőle, annyira egyedi módon megírva és felhasználva, hogy nem győztem elmerülni benne! Nem csak díszlet a skandináv háttér, a szereplők is hús-vér vikingek, azok minden (mára ismertté vált, bár sokszor hamis) tulajdonságával, tele varázslattal, különleges lényekkel, istenek leszármazottaival. És harccal. Rengeteg, véresen, brutálisan részletes, és nagyon jól megírt harcjelenettel, ahogy azt kell. Ráadásul erős, harcos nőkkel, és a borító után talán nem meglepő: még sárkányok is megfordulnak benne!

Nagyon unalmasnak hangozhat már a viking téma, hiszen hosszú évek óta a szórakoztatóipar egyik központi témája minden, ami viking, de John Gwynne egészen üdén, egyedien használta fel ezt az egyébként nagyon gazdag, színes és sokrétű alapot, amit a ksandináv mitológai és kultúra jelent. 

Ez a kötet határozottan egy sorozat kezdőkötete, és a folytatások jórészt értelmezhetetlenek lesznek az előzmények ismerete nélkül, kvázi egyetlen, nagyszabású, de több szálon futó történetet ismerhetünk majd meg. Ez a kezdetiség érezhető is rajta, érezni, hogy lesznek még itt nagy csavarok, hogy még csak a kezdetén járunk egy hosszú történetnek. Akit zavar az, hogy függővéges egy könyv, hogy a szálak nincsenek lezárva, az javaslom, várja meg, amíg mindegyik megjelenik, és olvassa egyszerre. Én noha jobban szeretek belemerülni egyszerre egy sorozat részeibe, néha viszont jó a szünet, ami magával hozza azt is, hogy felejtek a történetből - de legalább nem is csömörlök meg tőle. Az istenek árnyéka 542 oldal - egyszerre ebből a világból, a rengeteg harcból ennyi bőven elég. 



John Gwynne jó világépítésben, ügyesen használja fel a meglévő történeteket és lényeket, és formálja ezeket teljesen a saját képére, egyedi világot létrehozva, és a karakterei is szerethetőek, bár eleinte Varggal súlyos problémáim voltak, a legkevésbé sem tudtam megkedvelni, a végére ez változott. És jó a szerző humora, a sok vért karakterhumorral, könnyedséggel hígítja, így mi sem fulladunk bele ebbe a vérgőzös, ijesztő, de érdekes világba. 

John Gwynne 1968-ban született Szingapúrban, brit állampolgárként. A Véresküdött Saga c. sorozata az első, amely magyar nyelven is megjelent, Galamb Zoltán fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes