A háború eléri Rohant és Gondort! - Terjeszkedő háború

 Társasjáték: A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén - Terjeszkedő háború

A háború eléri Rohant és Gondort!

A Terjeszkedő háború kiegészítővel a háború elérkezik A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén™ játékba! Új hősök, ellenségek, térképlapkák, terepek és tárgyak egészítik ki valamennyi kalandotokat. A kiegészítő tartalmaz továbbá egy vadonatúj, tizenöt kalandból álló kampányt, melyben a hősök könyörtelen zsoldosokkal veszik fel a harcot Lovasvég széles mezein, a Fangorn-erdő sűrűiben és Osgiliath kísértetjárta romjai között.




Képesek vagytok-e megvédelmezni Rohan és Gondor földjeit? Készítsétek fel hőseiteket, és lovagoljatok csatába a Terjeszkedő háború kiegészítővel!

2021 végén a Delta Vision gondozásában megjelent magyarul is A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén applikáció által vezérelt társasjáték második dobozos kiegészítője, a Terjeszkedő háború. Éppen most tartunk a kampány felénél - összesen 14 kalandból áll össze a történet.

Időben még A Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, a történet szerint zsoldoscsapatok fosztogatják Rohan és Gondor vidékét, és bár az emberek serege erős, mégsem érnek oda időben soha. Egyre több a halott, a menekült, a fosztogatások pedig csak nem állnak le. Olyan hősök bőrébe bújhatunk, mint Boromir, II. Denethornak, Gondor huszonhatodik helytartójának az idősebb fia, az ifjú kapitány; Beorn, a bőrváltó, aki hatalmas medvévé tud alakulni; az idősödő Dwalin, akinek tudása és bölcsessége elengedhetetlen; a tünde Rénërien, Círdan, a hajóács lánya, aki eszével és találékonyságával segíti a csapatot; Tuk Calaminth, a hobbit, aki épp annyira szereti a kalandokat, mint amennyire egy jót enni; és Fréahild, Rohan harcos leánya, akinek sebes paripája messzeföldön híres. 


A festés Andrew Moir munkája

Ezeknek a hősöknek a kaland során egy feladatuk van: megóvni Gondor és Rohan földjét a terjeszkedő háborútól. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis Denethor úr és Théoden király először nem ismeri fel, hogy Gondor és Rohan ismét a háború szélén áll. A zsoldoscsapatok támadásai nem csak sima fosztogatások - valami erős, gonosz hatalom áll a háttérben, akinek célja, hogy elpusztítsa - legalábbis vészesen legyengítse - az emberek világát. Hőseink az első küldetésben rögtön Isengardban, vagyis Vasudvardban kezdenek a mágus termében, ahol Denethort, Théodent és Sarumant kell meggyőzni arról, hogy sokkal komolyabb fenyegetés előtt áll a két királyság, és össze kéne fogniuk egymással, hogy megvédhessék határaikat.

A történet során van egy visszatérő kaland is, amikor Gondor és Rohan határán kelünk át. Ez mindig ugyanott, ugyanazzal a felálással, ugyanazon a terepen történik, csak az évszakok és az ellenfelek változnak. A játék választások elé is állít, pl. eldönthetjük, hogy először Rohannak vagy Gondornak segítünk-e, aztán hogy maradunk-e, vagy megyünk a másik királyságba harcolni. Fel kell deríteni Umbart, menekülteket kell vezetni a vadonon át egy biztonságos erődig, de gyaníthatóan végül nem tudjuk elkerülni a háború eszkalálódását, és meg kell mentenünk az emberek világát a gonosz erők támadásától... 

A játékot egy applikáció vezérli, aminek a működéséről és az egész játék felépítéséről már írtam korábban A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén c. játék bemutató posztjában.


A festés Jochan Schwinghammer munkája

Hogy miben más ez a kiegészítő? Pl. döntési lehetőségeket adtak hozzá. Néhol választhatunk, melyik kalanddal folytatjuk a történetet, hogy merre haladunk tovább, és az egyes kalandokon belül is megnőtt a választási lehetőség, pl. különféle útvonalak között dönthetünk és hasonlók. Számomra ez a kiegészítő sokkal inkább visszaadja A Gyűrűk Ura hangulatát, egyszerűen azért, mert az ismertebb cselekményhez időben közelebb játszódik, mint az alapjáték, és ismertebb, a könyvekben, filmekben is meghatározó szerepű területeken: Isengardban, Gondorban, Rohanban. Ez önmagában számomra sokkal élvezetesebbé tette a játékot, mert immár nem csupán egy élvezhető és jó kooperatív, történetvezérelt, az asztali szerepjátékokra épülő játékot kapok, de érzem is, hogy mindez tényleg Középföldén játszódik. 

A doboz tartalmaz sok új térképlapkát, hat új játszható karaktert, sok új minit, amelyek között katonák és uruk hai orkok is megtalálhatóak, emellett van már harci olifánt, ostromtorony és szárnyas bestia is. A játék természetesen csak egy kiegészítő, nem játszható az alapjáték nélkül, kellenek belőle a kártyák, illetve használja annak a lapkáit és ellenfeleit is. Az Árnyas ösvények kiegészítő (ami egyébként korábban jelent meg) lesz a következő a házi játéktárunkban, bár az én ízlésemnek még mindig túlságosan sok az óriáspók benne...

Magyarul a Delta Vision adta ki, a lenti képre kattintva elérhető a kiegészítő az ő oldalukon.

Kövess minket Facebookon!




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes