A csokoládévilla

Stuttgartban járunk 1903-ban, amikor a német birodalom viszonylag később iparosodott városában Wilhelm Rothmann tekintélyes üzeletember, tekintélyes gondokkal. Csokoládégyárát menedzseli, és legnagyobb bánatára két ikerfiát minden érdekli, csak a csokoládégyár körüli tevékenységek nem, ezzel ellentétben lánya úgy viselkedik, mintha fiú lenne: érti és érdekli a csokoládé szinte minden csínja-bínja. Az apa meg van őrülve: egy lánynak Németországban, a huszadik század elején tudnia kell, hol a helye, és az semmiképpen sem egy gyár vezetésében van... A Central Könyvek gondozásában megjelent A csokoládévilla egyszerre romatikus történet, csokoládétörténelem és egy feltörekvő család történetének első könyve.

Könyvajánló - Maria Nikoli: A csokoládévilla

A múlt század elején játszódó regény a stuttgarti iparosodás egyik fellegvárába, a csokoládégyártásba vezeti be az olvasót. Olyan édességek találódtak ki és gyártódtak le itt, mint a máig is szeretett Ritter Sport csokoládé, vagy a magyarok részéről kevésbé ismert Moser-Roth. Maria Nikoli a csokoládégyáros főhősöket több ismert huszadik századi, az iparosodás korában lényeges szerepet játszott emberből gyúrta össze, de emellett valós személyeket is szerepeltet művében, így például festőt, publicistát, filozófust, vagy például az említés szintjén szereplő iparosok is sikeres stuttgarti vállalkozók voltak (Robert Bosch, Gottlieb Daimler, stb.).

A regény helyszínei is létező helyek, a fogaskerekű vasút, a nagyszabású villák, a Rothmannok által igazgatott csokoládégyár bemutatásához az akkori Moser-Roth bonbon és csokoládégyár szolgáltatott alapot, de a részletezett magániskola és taverna is létezett a hivatkozott korban, sőt, még a regényben említett villamos utasai is csípésszerű áramütést szenvedhettek, ha esős időben utaztak rajta. 

A szerző, Maria Nikolai

A szerző tehát alaposan utánajárt szereplői és helyszínei történelmi és magánéleti tényeinek, hogy a kutatás eredményeképpen két női sors, egy családi örökség és egy igaz szerelem történetét tárja az olvasók elé a csokoládégyártás fényében. Judith Rothmann feltörekvő fiatal hölgy, a csokoládégyáros lánya, akinek tekintélyes apja sorsát elrendezni látszik: a német birodalomban egy nő helye előre elrendeltetett, jól menjen férjhez (ez fontos!), legyen feleség és anya, az üzletet és minden egyéb, háztartáson, gyereknevelésen kívüli feladatot hagyjon rá a férfiakra.

Judith Rothmannt azonban nem ilyen fából faragták. Kiszemelt jövendőbelijétől undorodik, szeretné maga megválasztani, kihez menjen hozzá, és egyébként sem hajlandó lemondani a csokoládégyártásban való részvételről: szenvedélyévé vált a családi vállalkozásban való gyakorlati tevékenység. A terepen feltűnik a jóképű és tehetséges Victor Rheinberger, aki Stuttgartban kíván új életet kezdeni. Ráadásul Wilhelm felesége sem kifejezetten kívánja azt cselekedni, amit az ura előír számára...

A probléma tehát adott: kézi vezérléssel irányító apa, lázadó feleség, önfejű leány, csínytevő ikerfiúk, akiket egy csöppet sem érdekel a csokoládégyár apjuk minden erőfeszítése ellenére sem, és... és most mi lesz?

A több részesre tervezett sorozat első könyve igazán jól sikerült mű, feldolgozva a csokoládégyártás hőskorát, alaposan belemenve nemek közötti és társadalmi egyenlőtlenségekbe. A különféle édességek gyártási folyamata korabeli módszereket ismertet meg az olvasóval, méghozzá olyan ínycsiklandóan, hogy muszáj felállni némi azonnali csoki után kutatás céljából... Az alapos kutatómunka kifejezetten olvasmányos és érdekfeszítő történetet eredményez, ami a gazdag kiváltságosok élete mellett gyári munkások és a cselédség mindennapi tevékenységébe, életkörülményeikbe is bepillantást nyújt. A csokoládévilla felépítésében és cselekményszövésében, hangulatában hasonló Downton Abbey és az Anne Jacobs-regényekhez, így bátran tudom az ő rajongóiknak is figyelmébe javasolni ezt a művet. (Igen: én is szerettem olvasni.)



A kötetet a Centrál Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

  • Central Könyvek
  • 552 oldal
  • Kötés: kartonált
  • ISBN: 9789633248119
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2021
  • Fordító: Almássy Ágnes
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes