A madártollas gyilkosságok

Áprilisban* jelenik meg James Patterson és J.D. Barker közös könyve, A madártollas gyilkosságok az Agave Könyveknél, és nagyon megéri előrendelni! Hogy miért? Mert az idei év egyik legjobb, legizgalmasabb krimije született.

*A korlátozások, a járvány miatt a kötet megjelenése bizonytalan ideig csúszik, jelenleg április 13. vagy 20. a valószínű, utóbbi inkább.

Michael egyszerű LA-i kamionsofőrnek tűnik, aki a boltban sorbanállva kap egy hívást az alsó szomszédjától, hogy menjen haza, mert ömlik a lakásából a víz. Hazasiet, a fürdőkád színültig vízzel és csak folyik tovább, és egy ismeretlen lány holtteste fekszik a kádban. Hogy került oda? Ki ölte meg? Öngyilkos lett? Miért az ő kádjában? Michael Kalifornia és a keleti part között fuvarozik, havonta általában háromszor teszi meg oda-vissza az utat. Előtte való nap éjfél körül érkezett meg a telephelyre, nagyjából hajnali 3-ra pakolt ki, aztán hazasétált a közel lévő lakásához, és délután fél kettőig ájultan aludt. Felkelt, lefürdött, majd elment moziba megnézni az új Marvel filmet, utána a boltba - és ekkor érkezett a hívás. Rendszerint gyalog közlekedik a városban. Első döbbenetében felhívja a húgát, Megant, aki New Yorkban él és pszichológusnak tanul. A lány döbbenten kéri, miután beszámol a bátyja az esetről, hogy azonnal hívja a rendőrséget. Michael így is tesz.

"A tudat nem más, mint egy vékony üveg."

Még csak az első két fejezetnél tartunk a 148-ból, és máris olyan érzésem van, hogy innentől kezdve akármit írok a sztoriról, az spoiler lenne, így maradjunk csak a címszavaknál és bizonyos részleteknél. 
Michael és Megan nem édestestvérek, nincs közös vérszerinti szülőjük, mindkettejüket örökbefogadta egy neves pszichiáter-pszichológus házaspár, Dr. Barton és Dr. Rose Fitzgerald. Dr. Bart és Dr. Rose (mert a két gyerek csak így hívhatta őket). Michael 26 éves, 6 évvel korábban elszökött otthonról, nem fejezte be az egyetemet, és később csak Megannal vette fel a kapcsolatot. Okos, pszichológusnak tanuló srác, aki folyton képezte magát, de tökéletesen megelégedett a kamionos állásával. Mégis hogy kerül egy hulla a fürdőkádjába, akit állítása szerint nem ismer? Hazudik?



Hamarosan hajsza kezdődik a Madárember után, aki immár minimum 19 emberrel végzett Amerika-szerte, és ebbe a hajszába keveredik Michael is a húgával. De mégis mi közük az egészhez, és hogyan kapcsolódik ehhez Dr. Bart és Dr. Rose munkája? A sorozatgyilkos nem válogat, nemre, rasszra való tekintet nélkül öl, ami meglehetősen ritka, de ami még ritkább, hogy nincs két ember, akikkel ugyanúgy végzett volna. Akadt olyan áldozata, akit háromszor lökött le egy lépcsősoron, mindig visszacipelve, mire eltörte a nyakát; volt, akit megfojtott; mást egyszerűen lelőtt. Semmiféle nyomot nem hagy maga után, csupán egy verébtollat, amit megnyalt.

Jessica Gimble FBI ügynök és csapata gyorsan megjelenik Los Angelesben, amikor a kádban hagyott hulla lakásán találnak egy ugyanilyen madártollat. Gimble csapatába tartozik egy pszichológus és egy IT-zseni is, és beveszik a helyi nyomozót, aki kiment az ügyhöz, Garrett Dobbsot is, és megindul a hajsza LA-től New Yorkig, keresztül Amerikán. A gyilkos menekül, és rengeteg holttest marad utána, és ami meglepő fordulat, hogy Patterson és Barker nem bánt kesztyűs kézzel a törvényvédőkkel sem, hullanak a zsaruk, rendőrbírók és ügynökök, mint a legyek, amíg végre mi is felgöngyölítjük ezt az ügyet.

„Végezzenek el egy kísérletet! Öltöztessenek fel rongyokba egy milliomost, és figyeljék meg a viselkedését! Önkéntelenül megváltozik a személyisége. Valóban a ruha teszi az embert. Nem csak a gondolataink határoznak meg bennünket. Egy komplett csomag vagyunk, amit a csomagolás  határoz meg.”

Dr. Barton Fitzgerald

Magával ragadó, olvasmányos, izgalmas könyv, szinte letehetetlen kategória. Két éjjel alatt olvastam ki az 500+ oldalas könyvet, egyszer hajnali négyig, következő nap fél ötig, amíg nem végeztem vele. Nem állítom, hogy friss és üde voltam napközben. Ráadásul veszélyes könyv, mert rövid fejezetekre tagolódik, és ilyenkor "á, csak 8 oldal, belefér még egy fejezet..." meg még egy, meg még egy. A történet több szálon fut, egyrészt megismerjük Michael oldaláról, közben pedig vannak fejezetek Gimble ügynök és Dobbs nyomozó szemszögéből, Megan, Michael húga pedig egy "írásos vallomásban" mesél el mindent az elejétől, fokozatosan adagolva, de akad néhány fejezet Dr. Rose szemszögéből is. (Dr. Bart a történet kezdete előtt kb. egy héttel meghalt agyértágulatban.)



Ráadásul nagyon jókor talált meg ez a kötet. Épp egy héttel korábban néztem utána alaposabban egy pszicihátriai zavarnak, aminek most nem szeretném leírni a nevét, mert erősen spoileres lenne, de a tény, hogy a könyv egy nagyon fontos része éppen ekörül az állapot körül bonyolódik, külön vonzóvá tette számomra. Miután nagyon friss az élmény a valódi szakemberek leírásai, esetei után, azt kell mondanom, le a kalappal James Patterson és J.D. Barker előtt, mert nagyon hitelesen írták meg a karaktereket, eseteket, alapos kutatómunkát fektettek a történetbe. Elsőre a végkifejlet talán hiteltelennek tűnhet, de higgyétek el: nem az. És spoiler nélkül csak ennyit tudok írni. :)

Csavaros, magas fordulatszámon pörgő sztori, ahol egész a végéig fogalmunk sincs, hogy egészen pontosan mi is zajlik itt. Igazi, vérbeli sorozatgyilkosos történet, miközben keresztülszeljük egy hajszában egész Amerikát Los Angelestől New Yorkig, erre utal a könyv eredeti címe, ami The Coast to Coast Murders. Van itt autós üldözés, útzár, izgalmas körülzárás, szökés, gyilkosságok, és közben a pszichológia rejtelmeibe is bepillantást nyerünk. Az év egyik legjobb krimi-thrillere.

James Patterson 1947-ben született Newburgh városában, New York államban, éppen egy hete, 22-én ünnepelte a 74. születésnapját. Amerika egyik legkedveltebb és legismertebb krimiszerzője, igazi nagyágyú, olyan nagysikerű sorozatok szülőatyja, mint Alex Cross ügyei, vagy éppen Michael Bennett. Nagyon sok olyan könyve is, amelyet más szerzőkkel közösen írt, ezek egyike (és talán egyik legjobbja is) A madártollas gyilkosságok. Én talán 3 könyvét olvastam eddig ezen kívül, abból kettő más szerzőkkel közös kötete, és nem volt a kedvenceim között, ügyes, érdekes, de valahogy mégsem annyira magával ragadó vagy emlékezetes történetek íróinak ismertem az eddig olvasottak alapján. Egyértelműen ez a kötet (legyen bármekkora része is benne) a legjobbja az általam olvasottak közül.

– Miért kell a sötétben ülnünk?
– Szereted a sötétséget?
– Néha.
– Én szeretem a sötétséget – mondta dr. Bart. Még mindig az a hang volt, amit jól ismertem, de eltűnt belőle a mogorvaság, ami gyakran előfordul, amikor egy felnőtt egy gyerekkel beszél.
– Szerintem a sötétben könnyebb beszélgetni. Csak az én hangom és a te hangod. Semmi más. Két felnőtt beszélget egymással.
– A sötétség ijesztő.
– Néha valóban az – helyeselt dr. Bart. – De megnyugtató is lehet, mint egy vastag, meleg takaró. Amit nem látunk, az nem tud bántani bennünket.
– Ez nem igaz.

J.D. Barker 1971-ben született, a Fort Lauderdale-i Művészeti Intézetben szerzett üzleti diplomát. Az 1990-es években sokáig a 25th Parallel című magazin munkatársa volt. Popkulturális témában írt cikkeket, és együtt dolgozott Brian Hugh Warnerrel, aki később Marilyn Mansonként vált híressé. Több novellája is megjelent a 90-es években, főleg a horror műfajában alkotott. Sokáig szellemíróként dolgozott, Forsaken című első regényét 2014-ben adták ki. A kötet meglepő sikert aratott, és jelölték a Bram Stoker-díjra is, ráadásul a Stoker család felkereste őt, hogy segítsen Dacre Stokernek megírni a Drakula hivatalos előzményregényét. Közben Barker saját sorozatba is kezdett: A negyedik majomban az utóbbi évek egyik legeredetibb sorozatgyilkosát teremtette meg, akit a rendőrség üldöz. A kötet jogait számos országba eladták, opciózták filmre és televíziós sorozatra egyaránt, ráadásul Az ötödik áldozat és A hatodik éjszaka című kötettel trilógiává bővült. A madártollas gyilkosságok James Pattersonnal az első közös munkájuk, és remélni merem, hogy lesz még folytatás, Gimble és Dobbs karakterében bőven van még potenciál, és akadnak még szerencsétlen ártatlanok is, akiket egy-egy okos sorozatgyilkos kinyírhat. :)

A könyvet Bosnyák Edit fordította, aki eddig is értő magyar hangja volt Barkernek.

A kötet áprilisban jelenik meg, addig még az Agave Könyveknél nagy kedvezménnyel, 35%-kal olcsóbban előrendelhető! A borítóra kattintva elérhető a kiadó oldalán. Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! 



Kövess minket Facebookon!




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes