Kultúrpara

2019. július 30., kedd

Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban

Könyvajánló - Kelly Sue DeConnick és David Lopez: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban

Elnyomó, kapzsi rendszer, űrjárvány sújtotta faj, esküvő egy világban, ahol csak verselve szabad kommunikálni, brutális cica, hős mikulás. Mindezeket összeköti egy szuperképességekkel megáldott harcos, Marvel Kapitány, aki, bár a Földön szuperhős, mégsem találja a helyét, ezért új kalandokra indul az űrbe.

fokep_43.jpg

A Marvel moziverzumnak köszönhetően már itthon is ismertté vált szuperhős Carol Danvers, alias Marvel Kapitány, akinek történetét elhozta nekünk a Fumax Kiadó egy gyűjteményes kötetben. Főszereplőnk igazi hős a Földön, a Bosszúálló Angyalainak aktív tagja, de úgy érzi valami nem stimmel. Nem tudja mit kezdjen magával, ezért amikor adódik egy lehetőség, hogy elinduljon az űrben, kap az alkalmon és az új kalandok reményében űrhajóba pattan.

A képregényben több ismert Marvel figura is felbukkan. Vasember, James Rhodey Rhodes (Vashazafi) - itt egy kis romantikus szálat is megismerünk Carol és Rhodey között, aztán az űrkalandok közben felbukkannak a Galaxis őrzői, hogy megmentsék Marvel Kapitány hátsóját.

A Földön landol egy hajó, benne egy idegennel, Tic-kel, Carol pedig útnak indul, hogy a torfait hazajuttassa. De ki kell derítenie hol él, ugyanis a torfaiak bolygója elpusztult. Út közben csatába kerül, ahol végül a Galaxis Őrzői kisegítik. A találkozás jó pár vicces jelenetet hoz, egyik fő oka Csubi, aki Carol macskája, akinek kinyírására Mordály többször próbát is tesz.

"Vigyázz Csubira, és mondd meg Mordálynak, hogy ha egy ujjal is hozzáér, jön a mosómedve-armageddon."

A galaxisban bőven akadnak problémák, melyek legfőbb oka a kapzsiság, az elnyomás, de még házassági kalamajkák is akadnak. Carol tárgyalni próbál, de az ő erőssége nem a diplomácia, hanem szuperképességeinek tökéletes alkalmazása a csatákban. Sugarakat képes lőni a kezével, hihetetlen ereje van, repülni is képes, ráadásul speciális sisakjának köszönhetően az űrben is tökéletesen boldogul. Tele van energiával és jókor lövöldöz humoros beszólásokat, de közben kapunk egy adagot belső vívódásából, kudarctól való félelméből.

Van itt minden, ami egy humoros képregényhez kell: elnyomó rendszer, űrjárvány sújtotta faj, akiknek menekülniük kell, esküvő egy világban, ahol csak verselve szabad kommunikálni, na meg a cica, Csubi, aki nem az, akinek Carol hiszi és rá is fog jönni, hogy miért akarta Mordály bármi áron kivégezni, és akkor még muszáj említést tenni a Mikulásról, aki a kellő időben kisegíti a történetek főhősét.

Már a kötet elején tudtam, hogy jól fogok szórakozni, amikor ellőttek egy poént, hogy igazoltatásnál Marvel kapitány legyez egyet a kezével és közli, hogy "Nem ezeket a droidokat keresitek,", majd miután nem jön be, nyugtázza, hogy egy próbát megért és indul a bunyó.

A rajzok nagyon szépek, a karakterek jól eltaláltak, tényleg az arcukra van írva minden. A sztori okés volt, de inkább a szereplők vitték a hátukon képregényeket, főleg Mordály, akit már a vásznon is csak szeretni lehetett. Szerintem az egyik legjobb fej Marvel figura.

A kiadás a kiadótól megszokott igényes, minőségi darab, ami tökéletes éke lesz bármely képregényrajongó polcának. Ebben a gyűjteményes kötetben a Marvel Kapitány (Captain Marvel) sorozat első 13 számát találjátok, plusz néhány extra képet, borítóterveket.

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

3092663_big.jpgTetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Kelly Sue DeConnick
Illusztáció: David Lopez
Fordította: Kodaj Dániel
Formátum: keménytáblás
Oldalszám: 296 oldal
ISBN 978-963-470-075-3

Kövess minket a Facebookon is!

Kíváncsi vagy milyen volt a Marvel Kapitány a vásznon? Kattints!

2019. július 27., szombat

Úton a Kárhozat szívébe...

Könyvajánló - Ed McDonald: Hollóvér (A holló jele 2.)

"McDonald azon dolgokra épít a Hollóvérben, amik már az Éjszárnyat is kiemelkedővé tették: feszült és erőszakos akciójelenetek, mélyen felkavaró szörnyek hada és helyenként előtörő morbid humor várja most is az olvasót."
Publishers Weekly

Idén tavasszal jelent meg magyar nyelven Ed McDonald kiemelkedő grimdark fantasy-jának a folytatása, a Hollóvér. A holló jele sorozat egy rendkívül izgalmas világba kalauzolja el az olvasókat. Véres, csavaros és letehetetlen nyitó kötetével milliókat hódított meg. Ha lemaradtál róla, mindenképpen azzal kezd, mert ebben a posztban belefuthatsz spoilerrel az első kötetre vonatkozóan. Kattints a címre és ismerkedj meg az első résszel:

Ed McDonald: Éjszárny

A szerző ebben a kötetben sem kíméli az olvasókat. Izgalmak, akciók, vér, morbid humor és még sok-sok új információ erről a pusztuló világról, az ellentétekről, a semmiből feltörni készülő újabb gonoszokról és rengeteg mágia. Eltelt négy év és bár sikerült visszaverni a Mély Királyait a Kárhozatba sajnos nem megy minden rendben.

A kötet elején végigjárjuk, hogy mi történt a Birodalomban, milyen hatása volt az eseményeknek és szépen apránként kirajzolódik előttünk a várható bonyodalom is. Rhyhalt még mindig az Éjszárny vezére és a Csókák is vele vannak. Sokukat megismerhettük az előző kötetben, de ezúttal érkezik közéjük egy árva gyermek, Amaira. Ijesztő látni, belegondolni, hogy miként nőhet fel egy ilyen világban egy gyerek. Főleg, ha ilyen mocskos szájú népek között találja magát.

"Gyereknek komoly tévedés ígéretet tenni. A felnőttek, akik tucatnyi megszegését átélték már, felfogják, hogy változnak a körülmények, és egy ígéret a legjobb esetben is csupán a pillanatnyi szándék megerősítése. Egy gyerek viszont a pokol hét bugyrán át is emlékszik az adott szóra, és vaslánccal ragaszkodik hozzá."

Már korábban is hallottunk a Fénylányról, ezúttal azonban ő jelenti a történet alapját. Valengrad éli mindennapjait, de ijesztő mértékben kezd teret hódítani egy szekta, mely az időnként látomásként fel-felbukkanó Fénylányt isteníti. A vallási fanatizmus a Fény Rendjében engedelmességre, szolgaságra, imádatra kényszeríti tagjait. Ráadásul állandóan zavargásokat kezdeményeznek, így lassanként ismét eluralkodik a káosz.

Közben valakik ellopnak egy hihetetlen erejű mágikus tárgyat és az Éjszárny útnak indul a Kárhozat szívébe, hogy visszaszerezzék az ereklyét és ismét megfékezzék a gonoszt.hollover_1.jpg

Bevallom őszintén, amíg csak lehetett halogattam ennek a könyvnek az elolvasását. Az első résszel megfogott a szerző, reméltem, hogy ez is jó lesz, ezért minél kevesebbet akartam izgulni a harmadik és egyben záró kötetre várva, amely a napokban jelenik meg. A fenti képre kattintva a trilógia minden része elérhető a kiadó honlapján. Vegyétek-vigyétek, mert nagyon megéri.

Amikor egy nagyon ütős nyitórésszel találkozom, mindig van bennem félsz. Páratlan az a világ, amit a szerző megálmodott. Bár az első részben a karakterek nem ragadtak magukkal, bőven láttam bennük fejlődési potenciált. De mi van, ha a második rész lapos lesz? Mi van, ha nem tud újat, érdekes hozni a szerző? És hasonló kérdésekkel a fejemben ültem le olvasni, de szerencsére jobb volt, mint az első.

A pusztuló világ leírása ismét parádés volt, a történet végig pörgött és tartogatott izgalmakat bőven, miközben végigjárhattuk a Kárhozatot és egyre többet tudtunk meg a Névtelenek és a Mély Királyai közötti helyzetről. Akciójelenetekben sem volt hiány és végre a karakterekre sem lehetett panaszom. Kifejezetten tetszett, hogy Ryhalt Galharrow a lecsúszott fejvadász megmutatta, hogy bizony azért még akad ott a mélyben küldetéstudat, becsület és képes önfeláldozásra is, ha a helyzet úgy kívánja. De nemcsak ő van a középpontban, egyre jobban megismerjük a társait is, hogy aztán szép apránként belopják magukat a szívünkbe.

A kötetben volt pár utalás a folytatásra, hogy mi is lesz ennek a kalandnak a vége. Én izgatottan várom, főleg, hogy napokon belül itt is lesz, már előrendelhető! 

"A Hollóvérben minden benne van, amit egy jó folytatástól várni lehet. Megtartja az Éjszárny minden pozitív tulajdonságát, és azokra építkezik hibátlanul."
Fantasy Inn

7b13odhc.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

2019. július 24., szerda

Fekete nap: egy kissé fura norvég bűnügyi krimi

Könyvajánló - Jørn Lier Horst: Fekete nap

Betörések, holttestek, drogok, mindezt tetőzik az égből hulló halott madarak...

A történet hangulata rögtön az első oldalakon nagyon borongós, pedig egy teljesen hétköznapi, de bosszantó és kellemetlen helyzettel találkozunk először. Ove Bakkerud többi nyaralótulajdonos társával együtt készülődik a télre. Leugrott a staverni nyaralójukba, hogy bezárja télre, ám arra érkezik, hogy az ajtó felfeszítve, a ház kifosztva. Sajnos ez nem ritka, hallani bandákról, profi tolvajokról, akik teljes üdülőfalvakat raboltak ki.

Miközben hívta a rendőrséget fényeket látott a szomszéd házban. A tulajdonosa egy híres talk-show házigazdája, Thomas Rønningende, aki ilyenkor nem szokott kilátogatni ide. Fogott egy elemlámpát és elindult megnézni. Rögtön látta, hogy ott is felfeszítették az ajtót, de sajnos szörnyebb dologra bukkant, mint a feldúlt lakás és összetört holmik. Először csak vért, majd egy holttestet látott.

"Az áldozat férfi volt. Hason feküdt, természetellenesen kicsavarodott testtartásban. Egyik keze a teste alá szorult, a másikon véráztatta, vastag fekete kesztyű látszott. Piszkos csizmája majdnem a térdéig ért. Fekete pulóvert viselt, arcát fekete símaszk takarta."

William Wisting, a rutinos nyomozó feladata, hogy kiderítse ki verte halálra a férfit. Miközben megindul a nyomozás megtudunk pár dolgot a nyomozóról is. Nemrég teljesen kimerült lelkileg és testileg is és most tért vissza három havi szabadságról.

A sors nem kíméli, mert úgy indul a munka, hogy van egy pár betörés, egy halott férfi, miközben pedig hazafelé tartott halott madarak hullottak a szélvédőjére, majd egy cseles autótolvaj, aki akár a gyilkos is lehet, behúzott neki párat és lenyúlta a kocsiját.

Közben képbe kerül Line, a tehetséges, elismert újságíró, aki gyakran dolgozik a rendőrséggel bűnügyi tudósítóként. Nem mellesleg Wisting lánya. Épp egy szakítás közepén jár, nem igazán tudja mihez kezdjen, egy biztos: imádja a munkáját, az élete az újságírás. Végül úgy dönt szabadságra megy, beköltözik a nyaralójukba, hogy pihenjen. Ez végül nem igazán jön össze, főleg amikor a tengerparton egy holttestbe botlik.

Sorban derülnek ki érdekes dolgok, de eleinte egyik sem visz igazán közelebb a megoldáshoz, csak a végén kezdenek összeállni a dolgok. Először hat betörés, az ismeretlen férfi holtteste, egy lábnyom a vértócsában, egy telefon az erdőben rejtélyes sms-ekkel, melynek a tulajdonosa egy spanyol férfi, aztán az ámokfutó autótolvaj, majd az ismeretlen holttest eltűnik, de egy újabb bukkan fel egy csónakban. Végül képbe kerülnek drogkartellek is, Line exe is gyanúba keveredik az úgy kapcsán, ráadásul halott madarak is potyognak az égből.

image_95432.jpgRészlet a norvég kiadás borítójáról

A leírások nagyon jók. Könnyű elképzelni a helyszíneket, a szereplőket, bár utóbbiról keveset tudtunk meg, ami miatt nem sikerült a szereplőknek közel kerülniük hozzám. A nyomozó egy teljesen átlagos, évtizedek óta a terepen dolgozó figura, akinek nincs tökéletes kapcsolata a lányával, de rossznak sem mondható. Volt egy-egy utalás korábbi eseményekre, emiatt kerestem rá a kötetre és tudtam meg, hogy Wisting nyomozó már hat kötet óta szórakoztatja a norvég olvasókat. De kicsit sem volt zavaró és igazán nem éreztem semmi hiányt, hogy a sorozat hetedik epizódjával találkoztam először.

Nem az a tipikus skandináv krimi, hiányzott, hogy megkedveljem (vagy épp megutáljam) a karaktereket és az érdekes, izgalmas indulás után valami ütősebb végkifejletre számítottam. Ettől függetlenül a bűnügyi regények rajongói azt gondolom szeretni fogják a kötetet.

fekete_nap.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Érdekel egy másik kiváló skandináv krimi? Kattints: "Tíz buta kisnyúl, mind hófehér..."

2019. július 18., csütörtök

Jessica Jones, a lecsúszott szuperhős története folytatódik

Könyvajánló - Brian Michael Bendis: Alias - Jessica Jones 2.

Az ex-hős, szupererőkkel rendelkező, piás magánnyomozó története folytatódik...

Jessica Jones történetének első 9 részét már megismerhettünk a gyűjteményes kötetek előző részéből. Ha lemaradtál kattints a címre:

Alias - Jessica Jones 1.

A Fumax Kiadó elhozta a folytatást is. Ebben a 288 oldalas kötetben az Alias tizenkét részét találjátok: 10-21-ig. Ismét gyönyörű borító, minőségi kötés, szerencsére maradnom kell a szokásos igényes kiadás jelzőnél. A Marvel Max széria újabb darabja másfélszer olyan vastag, mint az előző kötet, szóval lesz mit olvasni. :)

A kötet egy melóval indul, egy tipikus magánkopónak való feladattal, amivel a rendőrök nem boldogultak: egy eltűnt fiatal lányt kell megtalálni. Egy klasszikus krimis felállás: unalmas, bigott, eldugott kisváros, lázadó tinédzser, mindenki gyanús és persze apukát is gyanúsítják még erőszakkal is.

Akik nem ismerik eléggé a képregényeket, talán meglepődnek, hogy egy lecsúszott, megkeseredett, alkoholista szupererős lény történetébe még tanmesét is lehet illeszteni. Pedig bizony lehet. Téma az egyház kirekesztő magatartása, a gyűlöletpropaganda, amit isten szavai mögé lehet rejteni. A különbség a való élettől csak annyi, hogy itt nem a melegek vannak a kereszttűzben, hanem a mutánsok vannak szörnyszülöttként aposztrofálva.

Ebben a történetben kifejezetten tetszett, hogy a keresett lány naplója tele van festményekkel, ragasztásokkal és David Mack volt olyan lelkes, hogy a teljes füzetet elkészítette, melyből kapunk némi ízelítőt a cselekmények közben és a történet végén is. Nagyon jól feldobta a képregényt, hogy más stílusok is helyet kaptak benne. Többek között Mark Bagley, a Csodálatos Pókember rajzolója is hozzáadott a képregényhez. Az ő sokkal színesebb, szuperhősösebb stílusa még izgalmasabbá tette a kontrasztot ebben a komor világábrázolásban.

20190701_103221.jpg

Napjaink egy másik lényeges problémája is helyet kapott a kötetben. Nem ritka a fiatalok manipulálása. Az önazonosságukat keresve könnyen kerülhet veszélybe a befolyásolható ifjúság. Sajnos nagyon könnyű rossz társaságba keveredni. Ez történt a fiatal Mattie Franklinnel (Póknő) is, aki randizni kezd egy gengszterrel. A pasi egy rohadék és drogok segítségével láncolja magához.

Jessicának akad bőven dolga, főleg mikor rájön, hogy akikkel szemben áll olyan drogot szednek, amitől átmenetileg természetfeletti képességeik lesznek. Ha minden nem elég, a magánélete sem egyszerű. Ebben a történetben is kapunk ismert Marvel karaktereket. Felbukkan Fenegyerek, J. Jonah Jameson és Madame Necc is. Brian Michael Bendis képregényeiben nemcsak az elsőre furcsának ható illusztrációt lehet megszeretni, hanem azt is imádom, hogy sokkal kézzel foghatóbbak, ráadásul emberiek a karakterei. Emberfeletti képességek, hősök, de mindegyiknek megvannak a maga hétköznapi problémái és ezekben a sztorikban a jelmezek mögött megbújó emberekről kapunk egy-egy szeletet.

Láthatjátok, akad bőven felbukkanó ismert Marvel figura, de a legmeglepőbb számomra, amikor bepillantást nyerünk egy kissé bizarrnak ható randiba Jessica és a Hangya között, amit megzavart egy kis akció, de újabb emlékképeket is látunk a nő múltjából, így még több ismerős arc jut röpke szerephez, például jelenetek arról, amikor Jessica még Thor oldalán harcolt.

Ismét beszippantott ez a kendőzetlen, időnként trágár, erőszakos, nyers világ. Ráadásul a kötet végén találunk egy gyönyörű borítót, amely már a harmadik kötet beharangozója. Már kíváncsian várom, milyen újabb érdekes ügyeket kap a Bosszúangyalból lett magánnyomozó. 

A kötetből készült Jessica Jones-sorozat pedig töretlen népszerűségnek örvend a Netflixen. Ha szeretitek ezt a világot, ezeket a nyers történeteket, akkor érdemes belelesni a sorozatba is, megéri.

3088628_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Brian Michael Bendis
Illusztráció: Michael Gaydos
Fordította: Galamb Zoltán
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 288
ISBN 978-963-470-057-9

Kövess minket a Facebookon is!

2019. július 15., hétfő

Simon Sinek elárulja az inspiráló vezetés titkát

Könyvajánló - Simon Sinek: Kezdj a miérttel! - Az inspiráló vezetés titka

"Bármelyik szervezet meg tudja mondani, mit csinál; a legtöbb azt is el tudja magyarázni, hogyan csinálja; de azt csak nagyon kevesen tudják világosan megfogalmazni, miért csinálják..."

simon_sinek_2012_inc-500-conference_1725x810-pan_20618.jpg

Simon Sinek Kezdj a miérttel című könyve 2013-ban már egyszer megjelent hazánkban, de ezúttal a HVG Könyvek egy javított, átdolgozott kiadással rukkolt elő. 

Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó, a Rand Corporation munkatársa, a Columbia Egyetemen stratégiai kommunikációt tanít. A hagyományos vezetéselméleti irányzatokat megkérdőjelező ötleteit előadta egyebek között Fortune 100 vállalatoknak, kisvállalkozásoknak, nonprofit cégeknek, az amerikai kongresszus tagjainak, külföldi nagyköveteknek és az amerikai hadsereg legfelsőbb vezetőinek. Előadása minden idők második legnépszerűbb videója a TED.com oldalon. A Kezdj a miérttel! című bestseller szerzője. New Yorkban él. (Forrás: hvgkonyvek.hu)

Ez az első könyv, amit Sinektől olvasok, de számos TED előadását ámulattal néztem végig. Olyan videókat, melyeket milliók láttak. Akár azt is mondhatnánk rá, hogy örök álmodozó, mert félek, hogy bármennyire gyönyörű elképzelés, hogy élhetünk olyan világban, ahol a legtöbb embert inspirálja a munka, amit végez, sajnos az emberek szeretik a járt utat választani még akkor is, ha ez nem teszi őket boldogabbá. Mindenesetre lenyűgöző, hogy egy olyan vezető mozgalom aktív tagja, akik egy jobb világ építésén fáradoznak. 

"Vannak vezetők, és vannak, akik vezetnek.
A vezetők a pozíciójuk révén szereznek hatalmat és befolyást.
Akik vezetnek, azok inspirálnak minket.

Akik vezetnek - legyenek magánszemélyek vagy szervezetek -,
azokat saját akaratunkból követjük, és nem azért, mert muszáj.
És ezzel nem értük cselekszünk, hanem önmagunkért.

Ez a könyv azoknak szól, akik inspirálni akarnak másokat,
vagy találni akarnak valakit, aki inspirálja őket."

A kötet három izgalmas példával indul, melyek tökéletes példák arra, ha egy vezető képes inspirálni. Talán nem mindenki tudja, hogy a Wright fivéreknek bizony komoly vetélytársuk volt. Samuel Pierpont Langley kiváló tudós volt, aki a hadügyminisztériumtól rengeteg pénzt és kiváló csapatot kapott maga mellé, hogy építsen egy repülőgépet. Ám ott volt ez a két srác, akik hihetetlen lelkesedéssel, szenvedéllyel, mérnöki papírok, kormányzati szponzoráció és kapcsolatok nélkül egy kis kerékpárüzletben képesek voltak összerakni egy működő repülőgépet. Mi volt a különbség? Ők a miérttel kezdtek. Nem a pénzért, a hírnévért dolgoztak, hanem az álmukat akarták megvalósítani.

Bárki képes rá, hogy megmondja mit csinál, legtöbbjüknek még az sem okoz gondot, hogy elmagyarázza a dolog mikéntjét. De, ha megkérdezed miért csinálják, csupán a töredékük fog tudni válaszolni. A legtöbb esetben azt mondják, hogy pénzért. Ami nem lehet válasz a miértre, mert az csak a munka eredménye. Ez a miért inkább azt jelenti, hogy mi a célod. Mi a célja a vállalatod létezésének? Mi a terved, mi az a nemes ügy vagy meggyőződés, amiért dolgozol? Miért kelsz fel reggel az ágyból? Van, aki ösztönösen a miérttel kezdi, de van, akinek ehhez segítség kell. Ezt a felismerést Arany körnek nevezi, ami három egyszerű kérdésből áll: Miért? Hogyan? Mit?

aranykor_1.jpg

Simon e felismerés mentén indult el és alkotott meg egy sikeres modellt, melynek megismeréséhez a való életből vett példákon keresztül vezeti el az olvasókat. Könyvéből megtanulhatjuk miként legyünk olyan vezetők, akik képesek vezetni és motiválni, vagy segít megtalálni az ilyen embereket.

A legtöbben az arany kör külső sávjából indulnak, de azok, akik igazán sikeresek mind a miérttel indultak. Az emberek legtöbb esetben nem azért választanak téged, amit kínálsz, hanem azzal tudsz kitűnni a tömegből és azért választanak téged, amiért csinálod. Nem a tárgyat veszik meg az emberek, hanem a "célt", életstílust, értétek. 

Ha jól tudod kommunikálni, hogy miért csinálod, akkor azok, akik hasonlóan gondolkodnak meg fognak találni és hűségesek lesznek, amíg te is ragaszkodsz a miértedhez és akkor már nem számít a konkurencia, mert a szemükben több vagy, mint egy termék, egy szolgáltatás, egy szervezet, elkezdesz fogalommá válni. Ehhez tudnod kell, hogy mi a te célod, mi az, amit adni akarsz.

maxresdefault_10.jpg

A szerző megmutatja miért kifizetődőbb az inspiráció, mint a manipuláció. Bár utóbbi is termel bevételt, de hűséget nem hoz. Az arany kör sikerességére hozott Apple példa kifejezetten tetszett. Két opciót mutat meg: az elsőben azt írja le, hogy mi lenne, ha az Apple a többi cég marketingjét folytatná:

"Kiváló számítógépeket gyártunk.
Ezek gyönyörű kivitelezésűek, egyszerűen kezelhető,
felhasználóbarát gépek.
Vesz egyet?"

Nem mondanánk, hogy kiemelkedik a tömegből. Ilyen hirdetésből minden ujjunkra jut egy tucat. Ehhez képest nézzük meg miként kommunikál az Apple:

"Hiszünk benne, hogy minden, amit teszünk, a változást
szolgálja. Hiszünk a másképp gondolkodásban.
A változást szolgáljuk azzal, hogy minden
termékünk gyönyörű kivitelezésű, egyszerűen kezelhető
és felhasználóbarát.
És ezek a termékek történetesen kiváló számítógépek.
Vesz egyet?"

Erre már biztosan előbb kapja fel a fejét a legtöbb ember, amire a cég hatalmas sikere is igazolást ad. Pedig valójában az üzenet kezdetének, a miértnek semmi köze a termékhez, amit csinálnak, de kézzel foghatóvá válik a vállalat által képviselt ügy. A kötetben azt is megtudjuk, hogy az arany kör elve mélyen az emberi viselkedés evolúciójában gyökerezik.

Természetesen a miért még nem lesz elég az igazi sikerhez. A miértet érthetően kell megfogalmaznunk, majd jöhet a következő lépés: hogyan csináljuk, hogyan keltsük életre az ügyünket. Ha pedig ez a kettő megvan, akkor már jöhet a mit, amelynek következetesnek kell lennie. Minden tettünknek igazolnia kell azt, amiben hiszünk.

És gondolnád, hogy az üzlet olyan akár a randizás? Bizony olyan, mert döntéshozás biológiája ugyanaz. Ha pedig már összeszedtünk mindent, ami kell ahhoz, hogy vezetőkké váljunk, jöhet a következő lépés: a követők megszerzése. Ez sem egyszerű feladat, de a kötetben felvázolt példák sokat segíthetnek ebben a fázisban is.

Majd elmondja mire kell figyelnünk még a sikerhez vezető úton. Leírja mit jelent a termékelfogadási görbe és példát hoz, hogy mekkora bukás lehet a vége, ha ezzel nem foglalkozunk még akkor is, ha olyan világhírű termékről is beszélünk, mint a TiVo. A kötet végén pedig még két fontos fejezet kapott helyet. Az egyikben megtudjuk miért a siker a legnagyobb kihívás és hogyan kezeljük az új versenytársakat.

"Azok a termékek, amelyek miértje világos és egyértelmű, segítenek megmutatnunk a világnak, kik vagyunk, és miben hiszünk. Ne feledjük, az emberek nem arra vevők, amit csinálunk, hanem arra, hogy miért csináljuk."

Simon Sinek nem valami távoli, misztikus dologról beszél. Közérthetően fogalmaz és példákkal, tényekkel támasztja alá az elméletét, mely tökéletes elegye a marketingnek, a menedzsmentnek és a személyes motivációknak. Bárkinek szívből ajánlom, izgalmas, egyedi könyv, ami mindenkinek csak adhat. És simán kötelező olvasmánnyá tenném a középiskolákban. Talán néhány diákot elgondolkodtatna és máris okosabban futnának neki a jövőjük építésének. 

borito_9.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Hatékony és magabiztos növekedés verseny nélkül? Kattints!

2019. július 12., péntek

Amiről tudnod kell és tudni érdemes a Marvel képregényhőseiről

Könyvajánló - Adam Bray: Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes

"Úgy gondolod, mindent tudsz
a Marvel-képregények világáról?
Akár igen, akár nem a válaszod,
ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!" 

Végjátékkal lezárult egy izgalmas korszak, de a Kolibri Kiadó nem hagyja szomorkodni a rajongókat, elárasztja őket könyvekkel. :) A Könyvfesztivál idején már begyűjthettük a Marvel Moziverzum hőseit felölelő kötetet, a Könyvhétre pedig elhozták nekünk Adam Bray képregények hőseit és gonoszait felvonultató gyönyörű albumát. Ha esetleg lemaradtál volna a filmes gyűjteményről, az alábbi képre kattintva megnézheted milyen:

61280982_353043232079156_6895115375734685696_n.jpgForrás: Marvel Könyvek

Ez az album egy izgalmas képregény stílusban íródott lexikon. Furán hangzik, mi? Pedig igazából baromi látványos, érdekes és igényes, gyönyörű album. Az első fejezetben a Marvel képregények során megismert szuperhősök, szupergonoszok és klasszikus küzdelmeik kaptak helyet. Ismert és kevésbé közismert tényekkel is találkozunk az albumban. Például szerepel benne, hogy Steve Rogers miként válik Amerika Kapitánnyá? Ez természetes, de azt is tudod, hogy miért és hogyan vonul nyugdíjba?

Netán tudod hányféle páncélja van Tony Starknak? Ki alapította a Bosszú Angyalait? Tudtad, hogy Hangya 1,6 kilométeres távolságból is képes kommunikálni a rovarokkal, és ki csúfolja Thort Aranyhajnak? Hány tojást rakott Marvel Kapitány flerkencicusa? Tudtad, hogy első fekete bőrű szuperhősként bukkant a színre 1966-ban Fekete Párduc? Honnan kapta a nevét Doctor Strange? Talán már egyértelmű, hogy sokáig sorolhatnám még ezeket a kérdéseket, amelyekre mind választ ad a kötet. :)

Aztán már jönnek is a szupergonoszok, akikről szintén sok érdekességet olvashatunk. Többek között Thanosról megtudhatjuk, hogy nincs szüksége ételre, mert kozmikus energiával táplálkozik, Kang, az időutazó zsarnok pedig 7000 évet fog át utazásaival. De ott van még Octopus Doktor is, aki meg van róla győződve, hogy ő a legmagasabb rendű lény a bolygón.

Nem minden szuperbűnöző arcára van ráírva, hogy ki is ő, de azért akadnak, akiket azonnal elárul gyilkos külsejük. Ilyen például a tüskés bőrű és rothadó testű Terror, vagy a rusnya nyolclábú Mojo, aki közelében minden elsorvad, meghal.

A kötetben külön fejezetet kaptak a szuperhős-csapatok. Elsőként a legismertebb csapatról kapunk infókat, a Bosszú Angyalairól (filmekben Bosszúállók). Amikor megjelenik valami szupergonosz, aki az emberiséget fenyegeti mindig összeállnak, bár időnként vannak belső csatározások is, aminek a hadiszállásuk is nem egyszer áldozatul esett. Fel tudod sorolni a csapat összes tagját?

Aztán ott van a mutánscsapat, az X-Menek, akiket Charles Xavier verbuvált egy csapatba, a Fantasztikus Négyes, akiket a kozmikus sugarak egy családdá tettek és az Embertelenek, akik egy genetikailag feljavított szuperfaj és próbálnak a világtól elvonultan élni. Nem maradhatott ki a kötetből személyes kedvencem, Mordály csapata sem, a Galaxis Őrzői, akik a legszedett-vedettebb banda az univerzumban. Időnként mágikus fenyegetéssel is szembe kell nézni, ilyenkor pillanatok alatt áll össze az Oltalmazók csapata Doctor Strange vezetésével.

Még több csapattal és érdekes tényekkel találkozhattok az albumban. A csapatoknál meglepődtem, amikor szembesültem vele, hogy még Penge, a '98-as nagy sikerű amerikai akcióthriller főhőse, akit Wesley Snipes játszott a vásznon, is Mavel hős. És azt tudtátok, hogy Kanadának saját szuperhős-különítménye van? Na és persze ne feledkezzünk meg a Föld első számú védelmi vonaláról, a SHIELD-ről. Tudod hány aktív ügynökük van? Milyen járműveik vannak? Na és azt, hogy milyen körülmények között lett a szervezet igazgatója Tony Stark? És ott vannak a szüpercukiságok, a házikedvenc Bosszúanygyalok :)

Aki ismeri a Marvel képregények világát, nem fog meglepetést okozni, hogy a szupergonoszok is képesek csapatban dolgozni. Ott van rögtön a Hidra, a Mesterbűnözők, a Baljós Hatos, akik le akarnak számolni Pókemberrel, és a Halálos Légió, melynek célja, hogy legyőzze a legnagyobb hősöket a Földön, a Bosszú Angyalait. Arról nem is beszélve, hogy hány földönkívüli faj van, aki az emberi faj vesztét akarja. Szép kis csapat gyűlt össze a kötetben.

A harmadik fejezetben izgalmas helyszíneket, a negyedikben pedig mágiáról és tudományról gyűjtött érdekes információkat a szerző. Például tudod hol találunk a Földön élő dinoszauruszokat? Miként képest vízió átmenni a falakon? El tudsz képzelni szerelmet robotok között? A sorozatok ikonikus tárgyai sem maradhattak ki. Többek között Amerika Kapitány pajzsa, Thor mágikus pörölye Mjölnir és Thanos Végtelen Kesztyűje. A kötet zárásaként pedig a történetek kulcseseményeiről és alternatív világokról olvashatunk.

Egy izgalmas, tartalmas, igényesen összeállított kötet, mely kiválóan gyűjtötte össze a Marvel Comics több évtizede alatt megszületett hősöket, gonoszokat és összeütközéseiket. Minden Marvel rajongó számára kötelező olvasmány, mely tökéletes dísze lesz bármely könyvespolcnak is.

marvel-amirol-tudnod-kell-es-tudni-erdemes.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

2019. július 11., csütörtök

Budapesti luxushotelek és vidéki kastélyszállók, wellness központok titkai

Könyvajánló - Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary 2.

"Kordos Szabolcs legújabb könyve nemcsak szórakoztató történetek laza sokaságát vonultatja fel, hanem pillanatképet készít a XXI. századi magyar társadalom felső köreiről és betekintést nyújt a luxusipar dolgozóinak életébe. Engedje, hogy a londiner elvegye a táskáját és bevezesse az intrikák, a fényűzés és a szemfényvesztés világába!"

1_75.jpg

Megjelent Kordos Szabolcs Luxushotel, Hungary című riportkötetének folytatása, melyben újabb meglepő történetekkel repít el minket a méregdrága szállodák falai közé. Hét éve jelent meg az első kötet, amely hatalmasat szólt (és szól a mai napig). Alapvető emberi tulajdonság a kíváncsiság. Imádjuk a titkokat, a pikáns sztorikat, főleg, ha olyan helyekről jönnek, ahova csak kevesek jutnak el. A szerző eredetileg pár új történettel színesítette volna a Hungary sorozat első kötetét, ám miután beszabadult a kedvenc riportalanyai, a luxusszálloda-ipar dolgozói közé, nem volt megállás. Annyi anyag jött össze, hogy a rajongók legnagyobb örömére megszületett a kötet folytatása, a Luxushotel, Hungary 2., melyben az első résszel ellentétben, már nem csupán budapesti szállodákba, hanem a vidéki kastélyszállók és a wellnessek világába is beleshetünk.

1637107_1.jpgHa lemaradtál az első részről, kattints a borítóképre.

"A luxusszállodák dolgozóiban különös módon keveredik az elegancia, a romlottság, a lazaság, a komolyság, a vásottság és a szolgálatkészség. Izgalmas elegy."

Hét év alatt rengeteget változott a piac. Számos új luxushotel nyílt, és a négy-ötcsillagosok között is voltak változások, ráadásul egyre több vidéki, elit kastélyszálloda és wellnesshotel várja a pihenni vagy épp szórakozni vágyó gazdagokat, szupergazdagokat és külföldi turistákat.

Ebben a kötetben a porta, a recepció, a menedzserek kerültek a középpontba. Ők azok, akik a legszorosabb kapcsolatban állnak a vendégekkel. És nekik is a legkeményebb időszakuk van előtérben: az éjszakai műszak. Elsőként megismerkedünk egy harmincas hölggyel, aki egy apartmanhotel állandó éjszakás recepciósa. Az ilyen hotelek nyugodtak és a sztárok könnyebben kerülik el a rivaldafényt, ráadásul hosszabb tartózkodásra használják őket, így akár arra is van lehetőség, hogy egy barátságos recepciós együtt majszolja a nagyija pogácsáját Meryl Streeppel vagy bringaútvonalakat keressen Jeremy Irons-szal.

De hallunk érdekes történeteket egy vidéki kastélyszállóból is, ahol teljes készültség van, amikor egy miniszter készül ott tölteni a hétvégét a családjával. Megtudjuk miért kényszerültek lecserélni a minőségi törölközőket kínai, olcsó vackokra. És arról is mesélnek, hogy a szállodaiparban nagyon nehéz előrébb jutni, ha nem vagy valakinek a valakije. Ez egy zárt világ, ahol ritka az, hogy valaki tanulással, tapasztalattal és tudással jut feljebb, nőként érvényesülni pedig még nehezebb. Még a legjobbak is így kezdik:

"Telefonkezelőként kezdtem, az igazán kemény iskola volt, hozzánk futott be minden hívás házon belül és kívül egyaránt. Bokszzsák voltam fülessel a fejemen egy ablak nélküli szobában. [...] Ömlesztve kaptam az ipar minden problémáját, ám arcok nem társultak a hangokhoz."

Az elegáns hotelekben szinte csak gyönyörű nőkkel találkozunk. Nem meglepő, hogy kapnak ajánlatokat bőven, de szigorúan tilos bármilyen kapcsolatot létesíteni vendéggel. Az egyik hölgy mesélt egy vicces történetet arról, amikor egy férfi erőteljesen flörtölt vele, majd masszázst kér. Egyértelmű volt, hogy nem egy hétköznapi masszázst várt, de a leányzó felküldte hozzá a hotel profi férfi masszőrét, mire a vendég zavarba jött és közölte, hogy már nem fáj a háta. :D

"- Napközben rengeteg az érkező, folyamatosan pörögsz, gyakran nemhogy ebédelni, még levegőt venni sincs időd. Az este csendesebb, kevésbé látványos a munkád, de ha történik valami, az általában nagy zajjal jár. Ha elszabadul a pokol, akkor az éjszaka történik."

Az éjjel az az időszak, amikor bármi megtörténhet. Na itt jött pár érdekes sztori. Például a férfi, aki éjjel kettőkor leosont a lobbiba és meztelenül leült olvasni, vagy egy részeg, aki rossz ajtón próbált bejutni az éjszaka közepén. A dörömbölésre ébredő vendég pedig nem kérdezett, hanem rögtön ütött. De vannak ijesztőbb esetek is. Olyan is előfordult, hogy a drogtól megvadult vendég a recepciósnak ugrott minden ok nélkül azt üvöltve, hogy megöllek. Az ilyesmi hosszú távon képes nyomot hagyni az emberben.

Akárcsak az első részben, itt is terítéken vannak az éjszakai pillangók, a piálások, a drogosok, vérmes, hangos madámok, de akadnak a riportalanyok között még olyan régi motorosok is, akik olyan hotelben dolgoztak, ahol szigorúan tilos volt szexmunkásokat beengedniük. Az első részben még olvashattunk a recepciókon lapuló albumokról, melyekből a vendég kedvére válogathatott, mára ez nem mindenhol van jelen. Az interneten olyan könnyű rendelni egy lányt, hogy inkább közlik a vendéggel, hogy oldja meg maga.

girl-254708_960_720.jpg

Találunk még sztorit tomboló nőről, akit két rendőr alig tudott lefogni, csendes orgiáról, tombolásba fulladt céges buliról, ahol a matrac is kirepült a luxusüdülő ablakából vagy egy átmulatott esküvő után a lobbiban megpihenő rezesbandáról.

"Akármennyire szürreális és strapás olykor egy-egy éjszaka, ebben a műfajban is meg lehet találni a szépséget. Sőt kell is, ez a túlélés egyik záloga.
- Az emberek többségére hirtelen köszönt rá a reggel. Mi, az éjszakában dolgozók a maga teljességében éljük meg a hajnalhasadtát, én is varázslatosnak tartom ezt a napszakot. Ahogy az első napsugár bekandikál a lobbiba,
és kikapcsolják a közvilágítást odakinn, majd elkezdenek szállingózni a korai géppel távozó kicsekkolók, tudom, hogy túléltem egy újabb éjszakát, úton van már a felmentő sereg. Különleges érzés jóleső fáradtsággal kilépni a napsütésbe, a rohanó városba, tudva, hogy te már megtetted a magadét, nincs miért és hova rohanni."

Az online egyre inkább megfizethető árak miatt mára az öt csillag veszített értékéből. Már nem csupán a valódi nagyságoknak, oligarcháknak, sztároknak, nemeseknek, a világ vezető pénzembereinek telik rá, hogy öt csillagos hotelekben szálljanak meg, hanem megjelentek a jómódúak, felső középosztálybeliek és újgazdagok tömegei is. Ráadásul jó munkaerőt találni sem egyszerű. Aki ért a szakmához már lelépett külföldre, nehéz embert szerezni.

Ellátogatunk vidékre is egy puccos wellnesshotelbe, hogy belessünk a szaunák, masszázsok forró világába is. Nászutasok, akik az esküvő után pár nappal képesek lennének tízezreket fizetni, hogy a masszázs kicsit több legyen, mint ami, cuki skandináv öregurak, akik túl komolyan veszik a vetkőzzön le utasítást és meztelenül várják a masszőrt, és azt is kevesen tudják, hogy a masszőrök olyanok, mint a pultosok vagy a taxisok, az emberek örömmel mesélik el nekik titkaikat, öntik ki, ami a lelküket nyomja. És persze akad pár szaftosabb sztori is, na meg pár titkos szállodai buli.

"- Egész nap testekkel dolgozom, de a Valentin-napi szeánszon olyan szégyentelenül mentek a csókcsaták a párában, és villantak ki a testrészek, hogy olykor még én is meglepődtem. Hiába, na, az ember nem vak, ha olyat látsz, amit otthon nem, felfigyelsz rá."

Az egyik kedvenc részem a kötetben, amikor egy recepciós írta le egy napját. Volt abban minden: morcos hajnali vendég, lefagyó rendszer, jakuzatekintetű japán csoport, VIP-k, egy szerencsétlen vendég, akit a szomszédai nem hagynak aludni és állandó tömött sorok a pultnál.

office-860924_960_720.jpg

Kapunk még egy kis ízelítőt az internetes igazságtalan értékelésekről, vészhelyzetekről, "Halálhajókról", bosszantó turistacsoportokról, plüssállatokban úszó orosz csapatépítő hétről, belső csatározásokról, jatt lopásokról, perverzekről, akiről egy évtizedek óta az iparban dolgozó takarítónő mesél. Kapott egy fejezetet London is. Elsőre ez furának hangozhat, de menet közben a szerző és általa mi is rájöhetünk, hogy a szállodaipari metropolisszal lesz teljes a történet. Van, aki ott szerezte meg a tudás alapját, amit ma is hasznosít, de olyan is akad, aki pont az ott töltött évek miatt hagyta el a pályát. És persze Londonban igazi világsztárokból sincs hiány, ezért a történetekben is felbukkannak ismerős nevek.

Miután az emberiség szennyéről sokat olvashatunk a kötetben, még a csalók, tolvajok, hazudozók is kaptak egy külön fejezetet, én kifejezetten örültem, hogy a humoros sztoriknak is jutott hely. Mert humorérzék nélkül ez az életmód túlélhetetlennek tűnik.

"Humorérzék nélkül emberekkel foglalkozni olyan, mint tériszonyosan ipari alpinistáskodni, vagy kleptomániásan vagyonőrködni - esélytelen. Nevetnek a luxusipar dolgozói kínjukban, örömükben, szürreális kis világuk minden mozzanatára van valamilyen poénjuk."

Eltelt hét év az első kötet megjelenése óta. Közben megjelentek további izgalmas kötetek a Hungary sorozatban, és bár rövidebb idő alatt állt össze, mint társai, ez a tényfeltáró, érdekes riportkötet is ugyanolyan színvonalú, mint bármelyik darabja a sorozatnak. Élvezettel lestem be ismét a számomra, fogyasztó számára rejtett világba. Olykor nevettem, olykor felhúztam a szemöldököm, néha pedig egyenesen megbotránkoztam, de egy biztos: végig élvezettel faltam a lapokat, hogy megtudjam mi bújik meg a fényűzés falai között. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is kíváncsi erre a zárt, titkokkal teli világra. Én pedig izgatottan várom milyen témával rukkol elő legközelebb Kordos Szabolcs.

64220277_2324085417854886_1559516802864644096_n.jpgKordos Szabolcs könyveit a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A szerző remek köteteit a képre kattintva meg is rendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján akár csomagban is!

Kövess minket a Facebook-on is!