Út a kivételes teljesítményhez

Könyvajánló - Kory Kogon, Adam Merrill, Leena Rinne: 5 döntés

"A kötet szerzői a FranklinCovey szakértői, akik ezzel a könyvvel biztosítják számodra azt a lelki és szellemi állóképességet, ami ahhoz szükséges, hogy az elterelések szédítő forgószelében is kiváló döntéseket tudj hozni. A kötet végén bónuszfejezeteket is találsz, hogy még könnyebben beépítsd az életedbe és a munkádba az 5 döntést!"

A technológia fejlődés rengeteg kiváló új lehetőséget hozott az életünkbe. Millió plusz egy dolgot el lehet intézni online, nem kell például órákat tölteni azzal, hogy eljussunk egy boltba, hogy aztán akár órákat álljunk a pénztárnál, hiszen két kattintással rendelhetünk szinte bármit a neten, ki is fizethetjük és már csak várni kell a futárt. A kapcsolattartás is lényegesen egyszerűbb, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Számos hivatalos ügyet is gond nélkül intézhetünk kényelmesen az otthonunkból, nyomon követhetjük gyermekünk osztályzatait, a beosztottjaink munkáját. A világ legnagyobb elméitől tanulhatunk a földbolygó különböző részein tartózkodva. Nem is beszélve a technológiának köszönhető tudományos fejlesztésekről.

Emellett viszont gyakorlatilag ömlik ránk az információ, ami folyamatosan eltereli a figyelmünket a munkánkról. Gyakorlatilag összenőttünk digitális eszközeinkkel, függünk tőlük. Mind jártunk már úgy akár munkahelyen, akár otthon, hogy épp belekezdtünk volna valamibe, de pittyegni kezdett a telefon. Sms, messenger, mail, telefon és már ugrunk is, hátha valami fontos. A figyelemelterelés pedig csökkenti az eredményességünket.

(Utóbbit tökéletesen sikerült is rögtön szemléltetnem az imént. Ahogy befejeztem ezt a mondatot és épp egy idézetet lapoztam fel a könyvben, csipogott a telefonom, hangról már tudtam, hogy Slack-en jött üzenet és mégis vettem is a kezembe a mobilt, hogy elolvassam. Pedig este hét óra van és pontosan tudtam, hogy semmi halaszthatatlan nem lehet, ott a blog dolgait egyeztetjük a lányokkal, nyilván bármi ráért volna...Hopp, már ki is estem egy teljesen lénytelen dolog miatt kb negyed órára.)

A szerzők az időmenedzsment szakértői. Az általuk leírt 5 döntés módszerének célja, hogy az eredményességünket növeljük akár egyéni, akár csapat szinten. Segít időnket és energiánkat tudatosan beosztani, ezáltal növelve a teljesítményünket. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan betemetnek a tennivalók, ez a könyv tutira neked való! Számos gyakorlati tanáccsal lát el, melyeket azonnal tudunk alkalmazni.

"Könyvünk célja, hogy kiszabadítson a kavicsok alól, hogy vehess egy hatalmas mély lélegzetet, és újra élni kezdj. Segíteni fogunk, hogy kiásd magad. Alapelveket, módszereket és észközöket vázolunk fel számodra, amelyekkel megváltoztathatod a hibás képletet. Megmutatjuk az ösvényt, amelyeken haladva felülkerekedhetsz a nyakadba zúduló feladatok zsarnokoskodásán. [...] Minden fejezet egyszerű, de roppant hatékony és azonnal alkalmazható módszereket vázol fel, amelyek jelentős változást idéznek majd elő az életedben."

Számomra a legijesztőbb adat, hogy a figyelmünket elterelő különböző tényezőknek köszönhetően az időnk nagyjából 40%-át nem fontos dolgokra fordítjuk. Olyanokra, mely magunk és környezetünk számára is lényegtelen. Ezt a számot egy hat éven át tartó és minden kontinenst átívelő kutatás igazolja, melyben 351 ezer embert kérdeztek meg. Ez brutálisan sok. Felmerül a kérdés, hogy mire lennénk képesek, ha ezt a 40-60-as arányt csak akár kicsivel is feltornáznánk, akár 30-70-re vagy 20-80-ra?

A könyv kiindulópontja, hogy ezen arány elmozdításával minden ember alkalmas kivételes teljesítményre. Ehhez három fő csoporttal ismertet meg, ahol érdemes képességeinket fejleszteni: döntés-, figyelem-, energiamenedzsment. Ehhez lát el minket a kötet 5 döntéssel, melyek következetes alkalmazása segíteni fog ezek fejlesztésében. Világszerte több tízezer különböző szituációkban dokumentált eset bizonyítja, hogy a módszer működik.

„Az 5 döntés című könyv által csökken a stressz az életedben. A napi huszonnégy órás elérhetőség világában képes leszel eldönteni, hogy mik azok a dolgok, amikkel érdemes foglalkoznod, ahelyett hogy megpróbálnál mindent megcsinálni. Ezek a módszerek hozzásegítenek, hogy napjaid az értékteremtés sikerélményével érjenek véget.”Kevin Turner, operatív igazgató - Microsoft

Az 5 döntést próbálom tömören összefoglalni, egy kis ízelítőt mutatni, hogy legyen egy kis rálátásotok, hogy mi az, aminek a változtatásában segíthet ez a kötet. Én mindenképpen bárkinek bátran javaslom, én is igyekszem az olvasottakat bevinni a hétköznapjaimba. Sajnos nálam is előfordul, hogy úgy érzem betemet a tennivaló. Család, barátok, főállású munka, KultúrPara, háztartás...örülnék pár extra percnek, órának minden nap. :)

Döntésmenedzsment

1. Válaszd a fontosat, ne a sürgős irányítson!

A könyvben felvázoltak alapján mérlegelni tudjuk, hogy mi sürgős és mi fontos. Ehhez definiálják ezt a két fogalmat és részletezi, hogy mit és mi alapján rangsoroljunk: sürgős, amiről úgy érezzük, azonnal meg kell csinálnunk, tekintet nélkül arra, hogy hatással van-e az eredményeinkre és fontos, amit ha nem teszünk meg, súlyos negatív következményei lesznek az eredményességünkre. Ehhez meg kell tanulnunk tudatos és felelősségteljes döntéseket hozni. Milyen könnyen hangzik, ugye? Hát, súgok, nagyon nem az, de a könyv ad egy löketet hozzá, hogy könnyebb legyen és, hogy megértsük mit is jelent.

2. Tedd magasra a lécet, ne fogadd el a középszerűt!

A kötetben találtak alapján be kell azonosítanunk, hogy melyek a legfontosabb szerepek az életünkben. Pl anya, feleség, tanár, barát, mérnök, stb. Ezekhez szerepleírásokat készítünk és megnézzük mennyire vagyunk elégedettek az adott szerepben nyújtott teljesítményünkkel, majd célokat határozunk meg, melyek segítenek, hogy agyunk eredményesebben tudjon működni. Ez sem épp a legkönnyebb feladat, néha a tükörbe nézni bizony fájdalmas...

Figyelemmenedzsment

3. Ütemezd a nagy köveket, ne bajlódj a kavicsokkal!

Hetente és naponta is szánjunk időt a tervezésre, hogy a legfontosabb dolgok kerüljenek előtérbe. A javaslat szerint a heti terv elkészítésére szánjunk 30 percet, a napi tervekre pedig 10-10 percet. A tervezéssel pedig hasznosan spórolhatunk időt, mert a következetes tervezés és végrehajtás előrébb visz minket a kivételes eredmények elérésében.

4. Urald a technológiát, ne az uraljon téged!

Fordítsd előnyödre a technológiát, ne hagyd, hogy ellened dolgozzon. Egyszerűen hangzik, nem? Korábban már említettem, hogy a közösségi média és a további elektronikus üzenetek, értesítések veszélyeztetik a hatékonyságot. A kötetben javasolt módszerekkel megszüntethetjük a függőséget. Szűrőket és szabályokat állíthatunk fel magunknak, hogy csak a fontosakkal foglalkozzunk és ne veszítsünk értékes időt a feleslegesre, amely nem visz minket előbbre.

Energiamenedzsment

5. Töltődj fel, ne égj ki!

Ahhoz, hogy agyunk optimálisan működjön, ezáltal jó döntéseket hozzunk, fontos, hogy legyen energiánk. A rohanó világ magas nyomást helyez ránk és, ha folyamatosan pörgünk, sokszor feleslegesen, akkor könnyen kiéghetünk. Erre is olvashatunk egy módszer, mely megtanít következetesen feltölteni és fizikai és mentális tartalékainkat is. Fontos a testmozgás. Ilyenkor sokan rögtön úgy reagálnak, hogy irodai munka, nem tud mozogni, stb. Ez nem kifogás. Elég akár óránként 5 perc séta, pár guggolás, egy kis nyújtás, hogy az agyunk jobban aktivizálja magát.

Ezek csak nagyon vázlatosan szemléltetik az 5 döntést, hiszen a kötetben gyakorlati példákon látjuk, hogy miként is működnek. Ha következetesen alkalmazzuk a kötetek, akkor a magánéletben és a szakmánkban is jobb eredményeket fogunk elérni és minden nap végén úgy hajthatjuk álomra a fejünket, hogy sikeres napot zártunk.  

„Az 5 döntés gyakorlatias megközelítése ahhoz is hozzájárul, hogy vezetőként olyan szervezeti kultúrát alakíts ki, ahol az emberek a tőlük telhető legmagasabb szinten teljesítenek. Olvasd el a könyvet, és segíts a munkatársaidnak, hogy a megfelelő dolgokkal foglalkozzanak!” 

Ken Blanchard, az Egyperces menedzser társszerzője

3831379_5.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes