Valaki hazudik. De kicsoda?

Könyvajánló - Sarah Pinborough: Ha addig élek is

"Sodró erejű, lebilincselő történet,
mely a szív legsötétebb bugyraiban visz."
C. L. Taylor

fokep_19.jpg

A 21. Század Kiadó jóvoltából már a harmadik könyv jelent meg magyar nyelven Sarah Pinborough-tól. A Ne higgy a szemének és a 13 perc és sokakat megmozgatott. A szerző regényeiben képes egy újszerű világot hozni a pszichothrillerek sorába. Engem már a fülszöveggel megnyert magának a kötet, izgatottan futottam neki az olvasásnak:

"Sarah Pinborough újabb, nagy sikerű thrillerében megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: tökéletesen félrevezeti az olvasót...

Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad.

A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik... Nagyon nem.

A szereplők  titkokat cipelnek, amelyek persze idővel összefonódnak. A múlt valóban romba dönti a szép, szolid életeket, de egészen másképp, mint ahogy azt vártuk. A borzalom fokozatosan tárul elénk, és mire ráébredünk, hogy Pinborough ismét csőbe húzott bennünket, már késő kihátrálni: ebből csak előre menekülhetünk..."

Aztán következett az ütős prológus, ami előrevetített egy izgalmas történetet. Egy férfi hazatérve egy búcsúlevelet talál, melyből megtudjuk, hogy felesége fogta közös gyereküket és elhagyta erőszakos férjét, hogy új életet kezdjenek, mire a férfi bosszút ígér. Ebben még semmi különös, olvastunk már hasonlót. Aztán ugrunk az időben pár évet és elkezdjük megismerni a szereplőket.

Ott van a szorgalmas, de aggódó anya, Lisa, a történet főszereplője. Bár már évek teltek el, még mindig retteg attól, hogy férje rájuk talál. Visszahúzódva él, ami nem csoda, sosem volt könnyű élete, ráadásul egyre borzasztóbb titkok kerülnek elő a múltjából, amiket apránként leplez le a szerző, ezzel folyamatosan fenntartva a feszültséget és kíváncsiságot az olvasóban.

Lisa egyedül neveli tizenhat éves lányát, Avát, aki szintén rejteget titkokat. Persze ez cseppet sem meglepő egy tinilány esetében. Mindkét szereplő szerethető, miközben azt is érezzük végig, hogy anyuka nem biztos, hogy annyira ártatlan, mint gondolnánk. Életét lánya és munkája és legjobb barátja, Marilyn tölti ki, ám megismer egy kedves pasast. A férfi az ügyfele és flörtöl vele, érdeklődik iránta, ami arra készteti Lisát, hogy elkezdjen reménykedni benne, hogy elengedheti végre a múltját.

A dolgok akkor kavarodnak meg igazán, amikor Ava megment egy fiút a fulladástól és fényképe ott virít a hírekben. Az egész életük fenekestől felfordul és már fogalmuk sincs kiben bízhatnak. De Lisának mindent meg kell tennie, hogy megvédje lányát a múlt fenyegetésétől. Bármi áron, ha addig él is... 

Egy fontos dolog: nem szerencsés fáradtan leülni olvasni, mert három idősíkban ugrálunk a regény során, ráadásul még más-más szemszögből is mesélik el a szereplők az eseményeket. Ami nekem általában tetszik, szerencsére ez most is így volt, a szerző jól használta ezt a módszert az információk csepegtetésére és persze arra, hogy jól félrevezessen minket. Amikor azt hiszed, hogy tudod mi, garantálom, hogy előbb-utóbb szembesülsz majd vele, hogy tévedtél.

Mindez egy sötét, borongós hangulatú regényben, amely lapról-lapra egyre sötétebbé válik, ahogy haladunk az olvasással. Egy igazán egyszerű szituációból kanyarít egy csavaros, cselszövésekkel tarkított izgalmas történetet, amely beszippantja az olvasót.

1527711.jpgA kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva a kötet kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A szerző további két nagy sikerű könyvéről itt olvashattok: kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes