Egy eltemetett élet

Könyvajánló - Allen Eskens: Temetni jöttünk…

Mi kell egy érdekes pszichológiai thrillerhez?
Egy egyszerűnek tűnő szemináriumi dolgozat, egy nehéz sorsú, egyetemista srác,
egy rákban haldokló veterán, aki több mint harminc éve megerőszakolt
és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy tizennégy éves lányt.
Te képes lennél megírni az életrajzát egy ilyen szörnyetegnek?

1_56.jpg

A Könyvmolyképző Kiadó Kristály pöttyös könyvek sorozatában izgalmas pszichothrillerek kaptak helyet. A sorozat egyik legújabb kötetével, a Temetni jöttünk című debütáló regényével a szerző, Allen Eskens elnyerte a Rosebud díjat és még USA Today díjazott is volt.

A történet főszereplője Joe Talbert egy egyetemista kölyök, aki vidéken hagyta alkoholista anyját és autista öccsét, hogy tanulhasson, de amennyire tudja támogatja őket. A suli mellett két bárban is dolgozik, sosem volt könnyű az élete, anyja pedig még ma sem teszi könnyebbé. Ez történik most is, épp egyetemi dolgait intézi, amikor anyját bekasztlizzák ittas vezetésért, így magához kell vennie az öccsét.

Eközben egy egyszerű sulis feladat érdekes helyzetbe sodorja. Felveszi az Életrajz kurzust, ahol az a dolga, hogy egy vadidegen életrajzát írja meg egy szemináriumi dolgozat formájában. Rokon és ismerős híján Joe elmegy egy öregek otthonába, ahol találkozik a rákban haldokló vietnámi veteránnal, Carl Iverson-nal. Eleinte kicsit ódzkodik a feladattól, de nem válogathat, szorítja a határidő.

De mi is a baja az öreggel? A pasast életfogytot kapott, mert megerőszakolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy tizennégy éves lányt, ám most szabadlábra helyezték, mivel kiderült, hogy haldoklik. A börtönökben túl bonyolult lenne kezelni, fenn tartani egy elfekvőt, ezért kiengedték és bekerült az otthonba. Lehet nekem sem lenne sok kedvem az életrajzát írni egy ilyen embernek, de tuti, hogy egy ennyire egyedi és megbotránkoztató téma jó jegyet hoz. Így gondolta ezt Joe is:

"...egy halvány, ironikus mosoly jelent meg az arcomon a gondolattól, hogy hamarosan talán egy kegyetlen gyilkossal készítek interjút, egy férfival, aki gondolkodás nélkül véget vetett egy fiatal lány életének, egy bűnözővel, aki túlélt több mint harminc évet Minnesota legembertelenebb börtönében [...] Ugyanakkor éreztem a hátszelet, hogy most jól döntöttem, hogy ez jó jegyet fog hozni nekem angolból."

Időközben Joe összebarátkozik a szomszédjában lakó leányzóval, Lila-val, aki segít neki átrágni az információkat, amiket Calrtól kapott és az ügyvédtől elkért tárgyalás anyagait is együtt rágják át. Ahogy elkezdenek beszélgetni rég eltemetett titkok bukkannak a felszínre és az egyszerű egyetemi dolgozat küldetéssé válik. Carl azt állítja ártatlan. Mi van, ha igazat mond? Hónapjai vannak csupán hátra. Miért hazudna valaki gyakorlatilag a halálos ágyán? Joe meg akarja oldani az ügyet, ki akarja deríteni az igazságot, végül meghökkentő dolgokra bukkannak.

"Miközben mesélt, azon kaptam magam, hogy a történetét szétszedem apró darabokra, amiket aztán kiterítek az asztalon, mint egy kirakós darabjait, majd megpróbálom úgy összeilleszteni őket, hogy magyarázatot adjanak egy szörnyeteg születésére és életére."

Egy jól átgondolt és kiválóan felépített regény. Kifejezetten tetszett, hogy elsősorban nem arról szólt a történet, hogy ki, miért ölte meg Crystalt, hanem inkább az érzelmekre helyezte a hangsúlyt a szerző. Még maga Carl is sokáig nem foglal állást ártatlansága vagy bűnössége mellett. Ehelyett kapunk pár érdekes, szerethető karaktert, néhány fordulatot, közben megismerjük a veteránok életét, a borzalmakat, amiket a háborúban éltek át, közben kapunk egy adagot elfojtott érzelmekből, bizalomból, hűségből, empátiából valamint a bűnhődés és a megbocsátás viszontagságaiból.

7713_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Kíváncsi vagy Rácz-Stefán Tibor Élni akarok! című könyvére? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes