Azt hiszed ismered a kárhozatot?

Könyvajánló - Ed McDonald: Éjszárny (A holló jele 1.)

"Az Éjszárny egy véres, kemény fantasy, amiből mégsem hiányzik a szív… Imádom a világát, ami egyszerre különös és ismerős. A történetmesélés ereje fantasztikus. A Fekete Sereg és Az első törvény világa rajongói nagyon elégedettek lesznek ezzel a könyvvel. - Django Wexler"

Ed McDonald elhozta a stílus rajongóinak debütáló grimdark fantasy-ját, mely A holló jele című sorozat nyitókötetete, az Éjszárny. A folytatás 2019. tavaszán érkezik, de addig is ismerkedjünk meg ezzel a kemény, csavarokkal teli, sötét mágiával átszőtt, véres és letehetetlen kötettel.

A sorozat első kötetében a szerző bevezet minket egy egyedi és ijesztő világba, ahol két egymással szemben álló nagyhatalmú lényekből, halhatatlan mágusokból álló csoport véreskezű uralkodása kínozza az embereket. A Mély Királyai és a Névtelenek háborúban állnak egymással, melynek ártatlan emberek isszák meg a levét.

A történet elmesélője Ryhalt Galharrow, aki egykor nagy becsben tartott ember volt, szép karrierálmokkal és lehetőségekkel. Mára a véres háború letaszította a sötét oldalra és a Névtelenek iszákos takarítójaként, bérgyilkosaként tevékenykedik. A Mély Királyainak híveit, kémeit kell kiiktatnia, ám amikor épp nincs megbízás, valamiből meg kell élni embereivel. Ilyenkor a peremvidéken tengődő csapat, az Éjszárnyak, a legaljább zsoldos melókat is elvállalja, nincs választásuk.

Na, de kik is ezek az uralkodók? Van a Birodalom és vele szemben áll a Kárhozat, melyet megfertőzött a gonosz mágia, csupán egy pusztaság, ahol a Mély Királyainak véres serege áll. Folyamatos harcban állnak a Névtelenek által védelmezett Birodalommal, ahol egyelőre az utóbbiaknak mindig sikerült visszaverniük a támadásokat.

A kötetben apránként kapunk képeket erről a mágia uralta világról, ahol a holdból nyert energia, a mágia, a különleges varázslatok, a vérszomj, az alantas vágyak, a függőség, az intrika, az arisztokrácia és az elnyomottak ellentétei, a háborúk uralnak mindent.

arton52504.jpg

Galharrow, a cinikus, fásult, lecsúszott fejvadász ebben a világban kénytelen oldalt választani. Nem, nincs jó vagy rossz, két rossz közül kénytelen választani, hogy a pusztító erők ellen megvédjen egy kevésbé pusztító világot. Sajnos ilyen is van, bár engem a pasi nem fogott meg túlságosan, inkább a világgal sikerült elkapnia a szerzőnek. De miközben ő kémekre vadászik részletes képet kapunk a társadalomról, apránként kapjuk az információkat egy alaposan kigondolt fiktív világról, közben pedig az izgalmas harcokból is kapunk bőven.

A világépítés nagyon tetszett, egyelőre a karakterek nem fogtak meg, bár az a rész, ahogy az utasítások érkeznek a Névtelentől Galharrow-nak nagyon ötletes, kifejezetten tetszett. A férfi karján található egy hollótetoválás, mely kitépődik a bőréből, hogy valódi madárrá változzon és rajta keresztül képesek kommunikálni. Több év kihagyás után érkezik egy új küldetés, amely jó nagy slamasztikába keveri a bandát.

Bár a történet végén a szerzőtől kapunk egy lezárást, ez mégsem az igazi, mert vele együtt még több kérdés is felmerül, amivel eléri, hogy várjuk a folytatást. Nem tökéletes, mint legtöbb szerző esetében a debütáló kötetek, de mindenesetre ígéretes. Kíváncsian várom a történet folytatását, hogy még többet megtudjak erről a világról, és remélem a karakterekből is kapunk kicsit többet, hogy ne egy sablonos antihős lebegjen a szemem előtt.

ed_mcdonald_ejszarny_b1.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Érdekel A megkövül égbolt? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes