Kultúrpara

2018. augusztus 24., péntek

Veszélyes amazonok huszonegy történetben, kiemelkedő írók tollából

 Könyvajánló - George R. R. Martin és Gardner Dozois: Veszélyes amazonok

"Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!"

9782290155325_1_75.jpg

A Fumax Kiadónak köszönhetően magyar nyelven olvashatjuk George R. R. Martin és Gardner Dozois újabb antológiáját, melyben huszonegy történetet olvashatunk kiváló írók és New York Times-bestseller szerzők tollából. Ebben a masszív és szép kötetben garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót. Akad fantasy, thriller, krimi, történelmi és sci-fi is egyetlen közös vonással: a főhősök mind karakteres, erős, veszélyes nők. Találkozhatunk többek között orgyilkosokkal, hóhérokkal, lázadókkal, varázslónőkkel, magánnyomozókkal, de még űrhajósokkal is.

Tartalomjegyzék

Gardner Dozois előszava
Joe Abercrombie: Szép kis útonálló
Megan Abbott: Vagy összetörik a szívem
Cecelia Holland: A Nora-ének
Melinda Snodgrass: A kéz, amit ott sem volt
Jim Butcher: Bombázók
Carrie Vaughn: Raisza Sztyepanova
Joe R. Lansdale: Birkózás Jesusszal
Megan Lindholm: Szomszédok
Lawrence Block: Mindig kifogom az ilyeneket
Brandon Sanderson: Csend árnyai a pokol Erdőségében
Sharon Kay Penman: A száműzött királynő
Lev Grossman: Lány a tükörben
Nancy Kress: Második arabeszk, nagyon lassan
Diana Rowland: A holtából feltámadt város
Diana Gabaldon: Szüzek
Sherrilyn Kenyon: A pokol haragja semmiség
S. M. Stirling: Kimondani a végzetet
Sam Sykes: Vadhívás
Pat Cadigan: Ápolók
Caroline Spector: Anyám hazugságai
George R.R. Martin: A hercegnő és a királynő, avagy a feketék és a zöldek

Nagyon élveztem az olvasást. És nem azért, mert mindegyik művet imádtam. Volt, ami nagyon tetszett és volt, ami kevésbé. Amit viszont kifejezetten élveztem, hogy mennyi különböző nőtípust sikerült belevarázsolni egyetlen kötetbe. A számos különböző látásmód, életszemlélet nagyon érdekessé, izgalmassá és szórakoztatóvá tette az olvasást. Egyes novellák elszomorítóak, némelyek dühítőek, vannak, amik egész egyszerűek furcsák és akadnak kifejezetten jók, amelyek felkavarják az ember érzelmeit.

A nyitónovella kifejezetten mókásra sikerült. Joe Abercrombie: Szép kis útonálló című történetében Szende olyan szituációba keveredik, hogy lehetetlen nem végig mosolyogni az egészet. Ezzel ellentétes érzelmeket váltott ki belőlem Carrie Vaughn Rais Raisza Sztyepanova című történelmi novellája. Nagyon jó az alapötlet, hisz a főszerepben szovjet női vadászpilótákat ismerünk meg a világháború alatt, de mégsem sikerült az eseményeket úgy felpörgetni, hogy igazán élvezetes legyen.

A kötetben olyan még kevéssé ismert szerzők művei is helyet kaptak, mint Nancy Kress. Második arabeszk, nagyon lassan című posztapokaliptikus műve telitalálat volt nálam. A karakterek nagyon jól megírtak, érdekes felvezetés, szép és szomorú történet tökéletes lezárással.

A végére pár szó személyes kedvencemről: Brandon Sanderson - Csend árnyai a pokol Erdőségében. Wow! Egy izgalmas, rejtélyes, jó vonalvezetésű, olvasmányos dark fantasy fejvadásszal és különös szigettel, ahol egy erdő, AZ Erdő tartja rettegésben még a legbátrabbakat is.
3021778_big.jpgA könyvet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a kiadó egy izgalmas trilógiája? Kattints!

(Főkép: részlet a francia kiadás borítójából, J'AI LU Kiadó)

2018. augusztus 21., kedd

Házi kenyér egy órán belül? Lehetséges és finom!

 Az ember állandó rohanásban van, ezért keresi a lehetőséget, hogy minél gyorsabban végezzen a kötelező teendőkkel. De olyan is van, hogy épp előttünk bezár a bolt vagy ömlik az eső és nincs kedvünk elmenni a pékségbe. Ezekre a napokra (is) jól jön, ha van egy jó kis receptünk, hogy gyorsan a családi asztalra varázsoljunk egy kis kenyeret. Kíváncsi vagy hogyan süss magadnak gyorsan, dagasztás nélkül kenyeret? A következő recepttel sütőben készíthetünk 45 perc alatt finom, ropogós kenyeret.

Már hosszú ideje tervezgetem, hogy sütök kenyeret. Kenyérsütőm nincs, pici a konyha, esélytelen, hogy még azt is tároljam. Számos recepttel találkoztam, de mindig elrettentett a hosszú előkészület. Gyúrás, kelesztés, dagasztás, több órás pihentetés, stb. Aztán szembe jöttek velem a neten receptek, amik azt állították, hogy elkészíthető a kenyér egy óra alatt előkészülettel, sütéssel együtt. Kicsit szkeptikus voltam a dolog sikerét illetően. Ám amikor szakadó esőben jöttem haza és semmi kedvem nem volt még a pékségbe is bemenni, gondoltam eljött az ideje egy tesztkörnek.

Több weboldalon is találkoztam ugyanazzal a recepttel, így nekifutottam, hogy tegyek egy próbát. Először is jöjjön az öt hozzávaló:

3 bögre liszt
1 bögre víz
2 dkg élesztő vagy 1/2 csomag instant élesztő
2 evőkanál étolaj
2 teáskanál só

Az elkészítés rendkívül egyszerű. A hozzávalókat összekeverjük, átgyúrjuk. Ez nekem körülbelül 5 percet vett igénybe. Az elkészült tésztát szépen letakarjuk, meleg helyre tesszük és hagyjuk kelni 15 percet. Szépen becsomagoltam egy pokrócba a tálat és vártam.

Amikor letelt az idő kitettem egy tepsire. Bár sehol nem írták, én azért tettem alá egy teflon sütőlapot, megkentem a tetejét egy pici tejjel (ezt vízzel is lehet, de én a süteményeket is ezzel szoktam, így ez jött reflexszerűen). Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra légkeveréses programon és huss, már ment is be. Íme:

Ezután már nem volt más dolgom, mint kivárni 35 percet és kivenni a finom, ropogós kenyeret a sütőből. Én 2 és fél decis bögrét használtam, finomlisztet és 7 g-os instant élesztőt, így a végeredmény egész pontosan (persze, ha a mérlegem nem csal) 542 grammos kenyér lett. Kicsit tömörebb, mint a boltban vásárolt levegős kenyér, de finom lett. Ez hirtelen felindulásból jött, legközelebb készülök rá és veszek másfajta lisztet, ráadásul magvakkal is megspékelem. A fotón is látszik, hogy picit haloványabb a színe, mint a bolti kenyereknek, talán még pár percet pirulhatott volna, de szépen átsült és ez a lényeg.

Végeredményben az árammal együtt maximum 100 Ft-ból kijött egy fél kilós cuki kis cipó, amely előkészületekkel, mosogatással együtt sem volt több 1 óránál. Életem első kenyérsütése, de biztosan nem az utolsó (Attól függetlenül, hogy ez nem az a tipikus kenyér, az íze kenyér, az állaga kenyér :D ).

Kövess minket Facebookon!

2018. augusztus 11., szombat

Különös szövetség egy tolvaj, egy vérmágus, egy kalóz és egy sötét mágus között

Könyvajánló - V. E. Schwab: A Fényigéző

Befejező részéhez érkezett a Mágia árnyalatai trilógia. V. E. Schwab lenyűgöző sorozatot alkotott! Megálmodott egy ijesztő, mégis ámulatba ejtő mágikus világot és elkalauzol minket London négy dimenziójába. Majd beleszórt teljesen eltérő gondolkodású, származású főhősöket, vérmágust, varázslót, tolvajt, kalózt, herceget és egy jó nagy adag varázslatot, amelynek persze mindig ára van. A fizetség behajtásának pedig eljött az ideje...

Ha nem ismered a sorozatot, az első rész, az Egy sötétebb mágia ajánlóját itt olvashatod! Ez a poszt az első két részből spoilereket tartalmazhat!!!

egy-sotetebb-magia-kiajanlasba.jpgAz első részben megismertük a világot, ahol négyféle London létezik. Szürke London mentes a mágiától és a bűnözés melegágya, Vörös London színekkel, illatokkal teli, vidám forgatagos, Fehér London hideg és sivár, tele rettegéssel és halállal és van egy világ, amiről senki nem beszél. Ez Fekete London, ahol megszületett a pusztító erő. Ezekben a világokban él Kell, az antari, az utolsó vérmágus és Lina, a zsebtolvaj, álmodozó, aki váratlanul csöppen bele a mágia világába. Kettejük szemén követhetjük végig az események menetét. A sors egymás mellé sodorja őket és rájuk hárul a feladat, hogy megmentsék a mágikus dimenziókat az újabb apokalipszistől. Végül úgy tűnt a jó győzedelmeskedett: a velejéig romlott Fehér London uralkodói elbuktak, és a pusztulást ígérő obszidián kőtől is sikerült megszabadulni. 

gyulekezo-arnyak.jpgA második rész, a Gyülekező árnyak négy hónappal a nagy kaland után indul. Szép lassan megtudjuk, hogy az első kötet hőseivel mi történt a kimerítő kaland után. Lina miként éli kalózként mindennapjait, hogyan küzd meg Kell és Rhy a különleges kapoccsal kettejük között, valamint megtudjuk mi történt Fekete Londonban Hollanddal és milyen változásokon megy keresztül Szürke és Fehér London. Közben pedig kapunk pár új és érdekes karaktert, majd izgulhatunk Vörös Londonban az Elemek Viadalán, végezetül pedig kiborulhatunk és kitéphetjük az utolsó hajszálunkat is a döbbenetes cliffhanger után, melyet a rész végén kaptunk a szerzőtől. Ez a rész nem volt annyira mozgalmas, mint az Egy sötétebb mágia, érezhető volt, hogy felvezetés egy izgalmas és pörgős lezáráshoz. A kötetről bővebben a címre kattintva olvashatsz: Gyülekező árnyak.

És végre elérkeztünk a harmadik és egyben befejező kötethez: A Fényigéző. Az előző rész hosszas felvezetése az olvasók számára, mint azt már említettem egy kegyetlen cliffhangerrel zárult. Nem is aprózta el a szerző a folytatást, rögtön bele is vág a dolgok sűrűjébe. Pontosan ott folytatódik a történet, ahol az előző kötet lezárult.

Na, és most jött el az a pillanat, hogy nehéz lenne bármit is írni a történetről spoiler nélkül. Lina sikerrel jár? Meg tudja menteni az antarit és testvérét, Rhy-t? Kiderül végre, hogy kicsoda a lány valójában? Van esélye a legnagyobb mágusokkal és egy hihetetlen, sötét, gonosz erő ellen valakinek, aki még csupán pár hónapja talált rá az erejére? És Holland? Vele mi lesz? Ismét valaki más bábjaként kénytelen élni? Maxim félelme beigazolódik? Egymással fognak háborúzni a birodalmak vagy összefognak egy nagyobb fenyegetés ellen?

Még ezeken túl sok-sok kérdés merülhet fel az emberben, ha olvasta az első két kötetet. Ezekre persze szép sorban választ is kapunk A Fényigézőben. Vörös Londont súlyos fenyegetés veszélyezteti. Megérkezik városukba az önmagát istennek kikiáltó mágia, hogy elpusztítson mindent és mindenkit. A történet végig pörög, csak kapkodjuk a fejünket. A regény beszippantja az olvasót és nem ereszti.

A korábban megismert hősöknek mind egy oldalra kell állniuk, hogy megszerezzék a győzelem kulcsát egy mágikus ereklye formájában. Veszélyes és hosszú kalandra indul az ifjú tolvaj, a vérmágus, a kalóz és egy sötét mágus. Szép kis mentőcsapat, mi? :D 

A karakterek komoly változásokon, fejlődésen mentek keresztül a trilógia alatt, hogy végül eljussanak a nagy küldetéshez. A legszebb végkifejletet talán az eddigi egyik főgonosz, Holland kapta, akinek lehetősége van a megváltást elnyerni azáltal, hogy végül a jók közé áll. 

Végül ki és miként kerül ki a nagy megmérettetésről győztesen? Olvasd el és megtudod! A képre kattintva kedvezményes áron meg is rendelheted a kiadó honlapján!

a-fnyigezo.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó/Ventus Libro bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

 

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a szerző egy másik izgalmas könyve? Kattints: Szörnyek jönnek, szörnyek járnak, és mindenkit felzabálnak!

2018. augusztus 3., péntek

Amikor a kicsikből lesznek nagy hősök

Filmajánló: A Hangya és a Darázs

Heuka írása

"A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból." 

A Marvel meghozta idei harmadik szuperhősfilmjét, amely a Hangya, azaz Scott Lang távollétét igazolja a Bosszúállók: Végtelen háborúban résztvevők közül. A történet azonban túlmutat az előzetesen.

Bár szoktam figyelni a Marvel-es megjelenéseket, be kell vallanom, nekem 2018 a harmadik Bosszúállók film éve - annyira, hogy februárban meglepődtem a Fekete Párduc érkezésén, majd később A Hangya és a Darázs idei mozikba kerülése is váratlanul ért. Főleg, mivel érdekes, figyelemfelkeltő plakátot kapott a film. Talán pont egy másik premieren voltam, mikor az egyik posztertartóban csak nagy fehérséget láttam, és mint szokatlan dolgot, jobban szemügyre akartam venni. Kellő közelségből már láttam, hogy az “ízeltlábúak” érkezését promózza, és fel is írtam, hogy júliusban jelenésem van a moziban, hiányzó Bosszúállót nézni.

Aztán a bemutató időpontjával (és így a mikor is nézzem meg? kérdéssel) kapcsolatban már felmerültek problémák. Előzetesen Magyarországra július 26-a volt megadva, de egyes mozikban már 19-étől meg lehetett tekinteni. Sajnáltam, hogy nem tudom egy napra szervezni a Mamma mia! Sose hagyjuk abba (erről írt ajánlómat a címre kattintva olvashatjátok) megtekintésével, de ahogy mondani szokás, ami késik, nem múlik és még a premier előtti héten beültem erre is. Az előzetes alapján várható volt, hogy mozgalmas filmet kapunk - ebben nem is kellett csalódni, azonban a 118 perc bőven többet tartogat, mint a kedvcsináló.

Azt a nem egészen két perces betekintő is sejteti, hogy Scott, a Hangya ezúttal már társat is kap összemenetele során Hope, a Darázs személyében. Mint kiderül, Hope és az apja, Dr. Pym dolgoznak valamin, amihez már csak egy alkatrész hiányzik. Hogy mi ez a valami? Ezt nem szeretném elárulni, mert nincs akkora spoiler felirat, ami mögé elrejthetnénk, hiszen egy második történetszálhoz vezet, amely a játékidőből is elég sokat magáénak tudhat.

Ott tartottam, hogy hiányzik az alkatrész. Szerencsére Hope tudja, hogyan juthat hozzá (természetesen nem túl legális körülmények között), és a beszerzés során kerül sor az előzetesben is látható bunyóra.  Ekkor jelenik meg Szellem is, aki elvileg a film egyik főgonosza lenne - a másik az illegális alkatrészforrás. Szellemet azonban nem nevezném gonosznak, inkább csak ellenfélként mutatnám be. Szándékai ellentétesek a főhősökével, azonban teljesen érthetőek, elvégre az életösztön diktálja őket.

Scott helyzete sem könnyű, hiszen még mindig az Amerika Kapitány: Polgárháborúban látott reptérrombolás során kiszabott házi őrizetét tölti. Otthon létét gyakran és látványosan ellenőrzik a hatóságok, a legapróbb gyanú esetén már vonulnak is a házához. Számomra nagyon szimpatikus, ahogy kreatívan próbálja megközelíteni a helyzetet és saját “szabadulószobát” épít a lányának, illetve hogy volt felesége is milyen vehemensen követeli, hagyják már békén egykori férjét. A “hangyatechnológia” azonban segítségére van, így Hope oldalán ismét harcba szállhat, hogy segítsen Pym terveinek megvalósításában.

A hatóságok, az alvilág és Szellem elől is menekülniük kell, nem sokszor tudják a bőröndnyi épületet eredeti méretében használatba venni. Ez a méretváltozás azonban elég gondolatébresztőre sikerült. Példának okáért amikor leparkolnak és beteszik az éppen használt gépjárművet a gyűjteménybe - mennyire menő lenne, ha a városban nem kellene percekig parkolóhelyet vadászni, csak megállunk, gyorsan zsugorítunk egyet és a zsebünkben visszük magunkkal az autónkat. Ha pedig indulnunk kell, gyorsan visszaállítjuk normál méretre és már ülhetünk is bele. Ez szerintem számos nagyvárosban üdvözlendő megoldás lenne, hiszen épületenként egy megálló-/parkolóhely kiszolgálna minden igényt és a gépkocsilopás gyakorlatilag megszűnne.

Mielőtt elfelejtem, mindenképp szeretném megemlíteni Pym volt munkatársát, Dr. Bill Fostert és Scott cégtársát, Luist is. Előbbi elég kevés szerepet kap, de múltjának és korábbi tetteinek erős kihatása van a film cselekményére. Utóbbi pedig a főszereplők mellett viszi a show-t is. Néha (arányaiban) soknak is tűnhet a szerepeltetése, azonban szerintem kevesebb lenne a film, ha ő kimarad. Nyilván kellett hozzá a színész is, de a karakter is egy felnőtt testbe szorult gyermeklélekként van megírva - talán ő a legboldogabb a bandában, mikor megkapja a “matchbox” gyűjteményt és saját volán mögött szállhat be a San Francisco utcáin folyó üldözésbe.

A Marvel-hagyományokhoz híven most is kapunk két stáblistás jelenetet. Az elsőt csak azoknak ajánlom megtekintésre, akik már látták a Bosszúállók: Végtelen háborút, vagy szeretik a spoiler-eket. A másodikat a nagyon türelmeseknek találta ki a Marvel (és ezért kicsit haragszom is rájuk), hiszen egy, a játékidőben megjelenő jelenettel majdnem megegyező, azon csak minimálisan változtatva újra bemutatott fél percet kapunk az 5-10 perces (nem mértem stopperrel :) ) várakozás után.

Még valaki kimaradt, de a Michelle Pfeiffer által életre keltett karakter történetének felfedezését mindenkinek magának kell megtennie :)

0hangya21.jpgTetszett, amit olvastál? 

Akkor kövess minket Facebookon is!