Kultúrpara

2017. december 27., szerda

Lenyűgöző szökőkutak a világ minden tájáról

 A világon mindenhol a szökőkutakat városszépészeti elemként alkalmazzák. Egy kis kreativitással, szobrokkal díszítve vagy látványos vízi játékkal, egy kis zenével feldobva egy egyszerű szökőkút felettébb látványossá varázsolható. A következő hat szökőkút tökéletes példa erre, igazi művészi alkotások.

Dubai Fountain, a világ legnagyobb szökőkútja

Unisphere, New York, USA

A világ legnagyobb földgömbje, a Unisphere az 1964-es Világkiállítás óta különleges éke a Flushing Meadosw-Corona Parknak. Ez a rendkívül látványos, több mint negyven méter magas, rozsdamentes acélból készült szerkezet a park szinte minden pontjáról látható és égbe törő vízsugarak teszik még látványosabbá.

Fuente del Barco de Agua, Valencia, Spanyolország

Ez a különleges szökőkút Valenciában található, a Playa de la Malvarrosa (Malvarrosa strand) igazi ékessége. A vízsugarakkal azt az illúziót kelti, mintha egy vitorlás lebegne a vízen. Rendkívül egyszerű és mégis hihetetlenül látványos! A kút a Fuente del Barco de Agua nevet viseli, amely egyszerűen csupán annyit jelent "vízi csónak kút".

Banpo híd, Szöül, Dél-Korea

A Han folyó felett áthaladó Banpo híd két oldalán végigfutó világrekord hosszúságú szökőkút ámulatba ejti az embert. Neve tökéletesen passzol a látványhoz: Moonlight Rainbow Fountain, azaz Holdfény Szivárvány Szökőkút. 1140 méteren oldalanként 380 fúvóka és 38 szivattyú segítségével percenként közel 200 tonna vizet mozgat meg ez a monumentális szökőkút, mely Dél-Korea fővárosát teszi még izgalmasabbá. 

Szökőkút-óra, Osaka, Japan

Japánban a kreativitás nem újdonság, ezt tükrözi ez a pályaudvari szökőkút, mely különleges kialakításának és megvilágításának hála néhány percenként egy vízfüggönyben megmutatja az arra járóknak a pontos időt. Amikor pedig épp nem az idő zubog el előttünk, virágminták rajzolódnak ki a helyén. Bámulatos!

ezgif_com-crop.gif

The Divers Fountain, Dubai, Egyesült Arab Emírségek

"A búvárok szökőkútja" Dubai hatalmas plázájának 24 méter magas, a bevásárlóközpont mind a négy szintjén áthaladó látványossága. A mélybe ugró búvárokat 2009 óta csodálhatja a nagyközönség hála egy szingapúri tervezőcégnek. 

Óriás - Swarovski Kristallwelten, Wattens, Austria

Szomszédunk, Ausztria is tartogat igazi meglepetéseket. André Heller multimédiaművész egy mesebeli kristályvilágot hozott létre a Swarovski századik évfordulójára 1995-ben. A következő képen látható különleges Óriást egy gyönyörű kert, nyitott kristályliget veszi körül, ahol könnyű beleveszni ebbe a varázslatos csillogó világba... 

Amelia Valerio Weinberg Emlékkút, Cincinnati, Ohio, Amerikai Egyesült Államok

Mivel a KultúrPara fő profiljába tartoznak a könyvajánlók, nem hagyhattam le a listáról ezt a könyveket mintázó különleges szökőkutat sem, amely Cincinnati főkönyvtára előtt található. Egy helyi szobrász, Michael Frasca lenyűgöző alkotása, melyet 1990-ben adtak át.

Kövess minket a Facebookon is!

2017. december 20., szerda

Gyönyörű kastélyok, a magyar építészet remekművei

Könyvajánló - Podhorányi Zsolt: Kastélyok (Magyar örökség sorozat)

Hogyan lehetne a legegyszerűbben jellemezni a kastélyokat?
Páratlan, hatalmas, impozáns, erőt sugárzó épületek
gyönyörű, festői környezetben
sok százéves történelemmel.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Tökéletes ajándékot keresel valakinek, aki értékeli a kultúrát, a történelmet, a különleges épületeket? Ebben az esetben ezt a Kossuth Kiadó által kiadott igényes, fantasztikus képekkel teli, páratlan kastélyokat bemutató albumot neked találták ki. Podrohányi Zsolt az ország legszebb kastélyait gyűjtötte egy kötetbe.

"A magyar nemesség hajdani társadalmi jelentőségét egy elsőre szinte hihetetlen szám érzékelteti: körülbelül háromezer álló kastély található Magyarországon."

Akár azt is mondhatnánk, hogy úton-útfélen találkozunk kastélyokkal, melyek között vannak kiemelkedő szépségűek, egyediek, látványosak, hiszen egy-egy kastély gyakran egy életmű megkoronázása, de nem egyszer arra is használták, hogy feljebb kússzanak az elit köreiben. 

A magyarországi kastélyok nehezen veszik fel a versenyt a világ legszebb épületeivel, például a Loire-völgy leggyönyörűbb darabjával, a Chambord-i kastéllyal, de akadnak páratlanok, melyeknek sikerült világhírűvé válniuk. Ezek közé tartozik országunk egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója a fertődi Eszterházy-kastély, melyet sokszor említenek egy lapon a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles kastélyokkal. Nem meglepő, lenyűgöző építészeti mestermű!

Eszterházy-kastély, Fertőd

A kötetben többek között helyet kapott néhány reneszánsz kastély, mint például a Rákóczi-várkastély, néhány a barokk korból, például a nagycenki Széchenyi-kastély gyönyörű franciakertjével, de megcsodálhatjuk a Ráday-kastély dísztermének különleges freskóit is. A barokk kor szépségei közül pedig nem maradhatott ki a gödöllői Grassalkovich-kastély sem.

Festetics-kastély, Dég

A dégi Festetics-kastély már a klasszicizmus "nemes egyszerűség és csendes nagyság" elve alapján épült. A kötet végigkíséri a magyar kastélyépítészet korszakait, így nem maradhatott ki az utolsó nagy korszak sem, a historizmus. Egyik magyarországi kiemelkedő példa a XIX. század végén épült Andrássy-kastély. Látva ezeket a mesébe illő tornyokat, nem meglepő, hogy előszeretettel választják esküvői helyszínnek ezt a romantikus szépséget.

Andrássy-kastély, Tiszadob

Tíz páratlan kastély, a magyar építészet és történelem fontos elemei egy igényes, számos fotót és érdekes információkat tartalmazó albumban, melyet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhettek a kiadó honlapján.

4218429_5.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy tíz gyönyörű kastélyra a nagyvilágból? Kattints!

2017. december 14., csütörtök

Alaszkai-öböl, ahol két óceán találkozik, de nem keverednek össze. Igaz vagy hamis?

 Számos kép és videó terjed az interneten az Alaszkai-öbölben látható különleges jelenségről olyan felkiáltásokkal, hogy "ahol két óceán találkozik, mégsem keveredik". Gyönyörű a látvány és hangzatos a cím, de nem sok köze van a valósághoz. Akkor mégis mi okozza ezt a páratlan jelenséget?

Ezt a furcsa természeti jelenséget akkor láthatjuk, amikor az Alaszka partjain található jeges gleccserekből és folyókból származó nehéz üledékkel, vassal terhelt víz eléri a rendkívül magas sótartalmú óceánt. Ilyenkor a különböző sűrűségű és eltérő színekben pompázó vizek egymásnak ütköznek és az üledék mennyiségétől, valamint a víz szeszélyeitől függően fokozatosan elkeverednek. A vizek mozgása miatt ez a találkozási pont sosem bukkan fel kétszer ugyanott, de felettébb látványos!

Az első ilyen jellegű kép, amely elterjedt az interneten 2007-ben készült. A fotót egy oceanográfus, Ken Bruland készítette, miközben egy 6 hetes hajóúton volt egy tudósgárda tagjaként. Egyik céljuk az volt, hogy tanulmányozzák a régióban felbukkanó örvényeket, áramlatokat. A Thomas G. Thompson kutatóhajón 28 tudós vágott neki a "kalandnak", hogy még jobban megismerjék az óceán világát.

A Thomas G. Thompson kutatóhajó az Alaszkai-öbölben

Az út alatt azt is vizsgálták, hogy a víz magas vastartalma miként befolyásolja a tengeri termelékenységet, különös tekintettel a plankton növekedésére gyakorolt ​​hatását, mely az óceáni tápláléklánc alapja, fontos része az ökoszisztémának. 

Fotó: Ken Bruland - A fotón a világosabb kék víz a gleccserekből érkező üledékes víz, amikor találkozik a sós óceánnal, mely sötétebb színben pompázik. 

Az internet előnye és hátránya is a gyors információáramlás. Így terjedhetett el pillanatok alatt a tévhit, hogy a két óceán találkozik és sosem keveredik... 

Kövess minket a Facebook-on is!

2017. december 13., szerda

Felbolydult napjaink

Könyvajánló - Elan Mastai: Felbolydult napjaink

"Tudod, hogyan képzelték el az 50-es években a jövőt az emberek? Nos, minden annak megfelelően alakult! Tom Barren 2016-jában az emberiség egy techno-utópisztikus paradicsomban él, ahol repülő autók, mozgó járdák és holdbázisok vannak, soha nem romlik meg az avokádó, és soha nem alakult ki a punk rock... mert nem volt rá szükség."

Elan Mastai Kanadában már elismert forgatókönyvíró volt, mire megjelent a Felbolydult napjaink című debütáló regénye 2015-ben, amivel aztán végképp bombaként robbant be a köztudatba. Megmondom őszintén, én akkor hallottam róla először, amikor az Agave Könyvek bejelentette, hogy elhozza kis hazánkba ezt a művet. De! A pasi nagyon jó stílusban ír, remélem hamarosan hallunk még felőle.

De miről is szól ez a kötet? Nézzük csak Andy Weir, a világhírű A marsi című könyv szerzőjének ajánlását a borítóról:

"Ez az időutazásról és alternatív idővonalakról szóló izgalmas mese üdítően derűlátó képet fest az emberiség jövőjéről."

Hogyan képzelték el az emberek az ötvenes években a jövőt? Egész pontosan 2016-ot. Úgy gondolták, hogy a technológiai bumm korszakát fogjuk élni számos mindennel, amit az akkoriban alkotó sci-fi írók elképzeltek: repülő autók, robotinasok, ételtabletták, teleportálás, hátra szerelhető repülőmotorok, mozgó járdák, sugárpisztolyok, légdeszkák. 

És minden így is alakult. Ehhez megadta az alapot egy tudós, Lionel Goettreider, aki 1965-ben feltalált egy gépet, amely korlátlan mennyiségű, teljes mértékben tiszta energiát képes létrehozni a bolygónk mozgásának felhasználásával. Ebben a világban nőtt fel a botcsinálta, meggyötört múltú Tom Barren, a történet főhőse, narrátora. Neki és apjának kulcsszerepe van a jövő alakulásában.

Közben megismerjük Penelope Weschler űrhajóst, aki gyerekkora óta a nagy kalandra készül. Arra vágyott, hogy közelről megszemlélje a Jupitert, a Szaturnuszt. El is jött a nap, az első küldetés, de sajnos a dolog félresiklott és lőttek ennek az álomnak... Jah, és mielőtt meglepődnél a Jupitert célzó űrutazáson, elárulom: Tom idősíkján simán kiruccanhatsz egy vakációra a Holdon levő bázisokra, ráadásul a mindennapi élet összes elemi feladatát technológia végzi.

Tom apja, korának nagy géniusza elhozta azt, amiről még ebben a fejlett repülő autókkal tarkított világban sem mertek álmodni: épített egy időgépet. Mivel a működésének alapját jelentő Goettreider-motort 1965 július 11-én kapcsolták be, úgy gondolta, ez lenne a tökéletes időpont és helyszín az első kísérlethez, melyhez hat krononautát alkalmazott.

És itt kerül a képbe a szerencsétlenül járt űrhajós, Penelope. Ugyan a Jupiterre nem jutott el, úgy gondolta az időutazás talán kárpótolja majd. Ennek a hattagú csapatnak a tagja Tom is. De a tervezett utazás előtt fellép némi gikszer, így jutottunk el abba a valóságba, amelyben mi élünk. Mi kell egy durván félresikló kísérlethez? Egy kis románc, dráma, zavarodottság, rossz döntések...

"Szóval a helyzet az, hogy abból a világból jöttem, melyben élnünk kellene. Ez neked nyilván semmit sem jelent, hisz te itt, ebben a fostalicska világban élsz. De ennek soha nem lett volna szabad így alakulnia. És az egész azén hibám – vagyis az enyém és valamelyest az apámé és, igen, azt hiszem,egy kicsit Penelopéé is."

Csúnyán összekuszálták a jövőt a fiatalok, és Tomnak most súlyos döntést kell hoznia: elfogadja ezt a számára idegen szemétdombot, ahol családja van és klassz állása, vagy megpróbálja helyreállítani a történelmet, hogy visszatérhessen a technológia mindenféle csodájával megáldott valóságába? Te mit tennél?

Elan Mastai rendkívül tehetséges író, aki egy ötletes történetet rakott össze nagyon vagány, humoros stílusban. Időutazós könyvekkel Dunát lehet rekeszteni, de ennek a könyvnek sikerült mégis újat hozni, új élményt adni. Az a sanda gyanúm, hogy hamarosan kis hazánkban is népszerűvé válik az úriember, aki ezzel a fiatalos, könnyed fogalmazásmóddal nemcsak a sci-fi rajongóit fogja olvasói táborába gyűjteni, mivel inkább szól a regény a kapcsolatokról, mint az időutazásról.

elan_mastai_felbolydult_napjaink_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

2017. december 11., hétfő

Szökés a paradicsomból

Könyvajánló - J. M. Lee: Szökés a paradicsomból

Egy rendkívüli történet definíciója:
Észak-Korea, diktatúra, munkatábor, szerelem,
szökés az USA-ba, élet-halál harcok,
bűnözés, gyilkosság,
mindez néhány vicces szituációval megszórva.

Az Animus Kiadót sokan a Harry Potter sorozattal és a skandináv krimikkel azonosítják. Elárulom, ez a könyv, se nem mágikus, se nem krimi, helyette egy nagyon jó kis drámai eseményekkel megtűzdelt történet, melyben egy fiatalember, Kil-mo életét követhetjük nyomon gyerekkorától felnőtté válásáig, Észak-Koreától Amerikáig. A kiadó Sorskönyvek című sorozatának második darabja.

Erős képpel nyit a szerző: New Yorkban holtan találják Steve Joon-t, aki észak-koreai kormányzati létesítményekben a nukleáris programról adott információkat, emellett a Szabadság Barátai emberjogi szervezet vezetőjeként is tevékenykedett. Nem csupán egyszerűen lelőtték, a padlóra rajzoltak különös szimbólumokat és számokat a férfi kiömlött vérébe. Mellette találják Kil-mo-t, aki ezzel első számú gyanúsítottá válik az ügyben.

A sérült és zavart, átlagon felüli intelligenciával rendelkező, Asperger-szindrómával küzdő fiút kórházba szállítják, ahol a nyomozók semmire sem jutnak. Végül ápolónőként férkőzik a bizalmába a CIA egyik ügynöke, Angela, akinek a számokon keresztül sikerül elérnie, hogy megnyíljon Kil-mo, és akinek végül elmeséli élete történetét.

A fiú történetein keresztül megismerjük ezt a számunkra oly távoli világot, Észak-Koreát. Megtudjuk miként csúszik le a jóravaló orvos - Kil-mo édesapja -, és kerül családjával munkatárba. Megismerjük keserves útját, a sok szenvedést, éhezést, de azt is elmeséli, hogy a tragikus út közben, hogyan talál rá a szerelem, mely megadta a végső lökést, hogy a fiú a szökés mellett döntsön.

Intelligenciája, kiváló memóriája és különleges logikája sok nehézségen átsegítette, sőt még a határon is átjuttatta, míg végül kikötött az Egyesült Államokban. Innentől akár következhetne is a "boldogan élt, míg meg nem...", de ehelyett belekeveredik az ázsiai alvilág kellős közepébe.

Vajon milyen rejtélyek övezik a mai történéseket? Milyen kapcsolatban állt Steve Joon-nal? Tényleg ez a zavart fiú lenne a gyilkos? Ezekre a kérdésekre a szerző egy izgalmas, remek lezárással adja meg a választ. A kötetben minden van, amitől az izgalmassá és érdekessé válik: diktatúra, munkatábor, szerelem, élet-halál harcok, bűnözés, gyilkosság, mindez csipetnyi humorral, néhány vicces szituációval megszórva.

szokes_a_paradicsombol.jpgA kötetet az Animus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel egy kis Jo Nesbø kötet? Kattints! 

2017. december 7., csütörtök

Mi történne, ha a globális felmelegedés hatására a világ nagyvárosai víz alá kerülnének?

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: New York 2140

"Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt." 

Ütős történet egy vízben álló toronyház lakóiról,
akiket szó szerint összesodort az élet.
Idegenek, akiknek együtt kell működniük,
mert közös a céljuk: túl kell élni...

A szerző egy nyomasztó jövőképet vetít az olvasó elé. A klímaváltozás hatására a sarkvidék jege elolvad, nagy vizeink magassága méterekkel emelkedik, rengeteg területet, nagyvárosokat, országokat temet maga alá a tengerek és óceánok vize. Ez történik New York városával is. A sci-fi irodalom kiemelkedő írója, Kim Stanley Robinson súlyos fába vágta a fejszéjét, mikor azt próbálja latolgatni, hogyan boldogulna társadalmunk egy ilyen katasztrofális helyzetben.

A természeti katasztrófák a felhőkarcolókba száműzik a lakosság életben maradt részét, és bár most épp lecsillapodott a természet és elkezdtek beleszokni ebbe az új életmódba, tudják, hogy egy következő hullám közeleg, ami felbolygatja ezt a pillanatnyi rendet. 

A történet központi helyszíne az egykor egy hotelnek otthont adó Met Life torony (Metropolitan Life Insurance Company Tower). Ebben a felhőkarcolóban különböző típusú emberek sorsa fonódik össze. Első közös céljuk, hogy megmentsék az otthonukat, de később szinte észrevétlenül központi szereplőivé válnak a jövő alakításának, miközben izgalmas kalandokban van részük.

Rendkívül alapos képet kapunk a kialakult társadalmi és gazdasági rendszerről. Egy különös univerzumot álmodott meg a szerző, melyet realitása tesz igazán félelmetessé és elgondolkodtatóvá. Kifejezetten tetszett, hogy nem kaptunk hiteltelen szereplőket. A karakterek mind hétköznapi emberek, az átlagember jó és rossz tulajdonságaival együtt. Akad többek között utcakölyök, rendőrfőnök, bróker és egy kissé fura celeb figura is. Ők mind együtt harcolnak a kizsákmányoló gazdag tőkések ellen, akik a házukra, az otthonukra pályáznak.

A teljes történet a kapitalizmus kendőzetlen kritikája. Felvázolja, hogy egy súlyos katasztrófa következtében hogyan nőne még nagyobbra a különbség a szegény és a gazdag rétegek között, és milyen kemény harcokat kell vívnia a "kisembernek", ha szembe akar szállni a tőkés hatalmakkal.      

Bár a regény komoly témákat boncolgat, a szerző nem felejtette el, hogy az olvasó szórakozásra is vágyik, így sikerült egy jól kimunkált karakterekkel és érdekes cselekményekkel, drámával, néhol egy kis romantikával megtűzdelt történetet hoznia az olvasók örömére. Ez volt az első könyvem Robinsontól, de biztosan nem az utolsó!

new_york_2140.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

 

2017. december 6., szerda

Mesebeli téli kirándulóhely: Plitvicei-tavak, a lenyűgöző jégvilág

 A horvátországi Plitvicei-tavak pazar látványa milliókat ragadott magával az idők folyamán, de nem csupán egy nyári kiruccanás alkalmával érdemes meglátogatni ezt a különleges nemzeti parkot. A következő képeket látva, alig fogjátok várni, hogy elérkezzen a fagy és felkaphassátok a bakancsot, hogy élőben is megcsodálhassátok ezt a páratlan jégvilágot!

01_4.jpg

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park (Nacionalni park Plitvička jezera) nyugati szomszédunk, Horvátország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, mely 1979 óta az UNESCO védelme alatt áll. Két hegyvonulatainak találkozásánál több folyó fut össze, melyek egységes tórendszert hoztak létre. Ez a tizenhat lépcsőzetesen elhelyezkedő tó és 190-200 vízesés teszi ellenállhatatlanná.

02_4.jpg

Az előző télen egy magyar fotós, Tóth Tamás három barátjával felkerekedett, hogy megnézzék ezt a közel 300 km²-es területen fekvő varázslatos csodavilágot, és megosztotta fotóit a boredpanda.com oldalon, hogy másokat is ámulatba ejthessen Horvátország egyik legszebb látnivalója.

03_1.jpg

A tórendszert két folyó táplálja, a Fehér (Bijela rijeka) és a Fekete folyó (Crna rijeka). A lezúduló víztömeg több ezer éven át alakította a tavak és a környezetükben található dolomit és mészkő egyvelegéből álló hegyek formáját. Sőt, a mai napig folyamatosan alakítják az elénk táruló képet, ahogy a folyók észak - déli irányban robognak alá és füzérszerűen vonulnak keresztül a Kapela - hegységen. 

04_1.jpg

A tórendszer legfelső tava 639 méterrel a tengerszint felett fekszik. Majd a mederből kilépő víz több mint 7 km megtétele és tizennégy tó érintése után érkezik el az utolsó tóba, mely 150 méteren terül el. Ez alatt az út alatt alakult ki számtalan vízesés a természet kedvelőinek legnagyobb örömére. 

05_1.jpg

Bármelyik évszakban érdemes megnézni ezt a természeti kincset, garantáltan különleges élményben lesz részünk. Tavasszal az olvadás miatt a patakok vize megduzzad, fokozva a vízesések mozgását, nyáron zöldbe borul az egész táj, ősszel pedig a sárguló levelek változatos színvilágától esik le az ember álla. Bár minden évszakban magával ragadó ez a környezet, de télen talán még egy kicsit különlegesebb.

06_1.jpg

Lenyűgöző, ahogy igába hajtja a vízeséseket a fagy, és maga alá temeti a tájat a hó. Gyönyörű és hangulatos "csipkefüggönyök" tarkította jégvilág, mely megér egy kirándulást. Reméljük ezen a télen is lesz olyan tartós hideg, hogy mások is láthassák a természet ezen csodáját!

07_1.jpg

08_2.jpg

09_1.jpg

10_9.jpg

11_6.jpg

12_8.jpg

13_5.jpg

14_6.jpg

15_5.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel pár izgalmas téli sport? Kattints!

2017. december 5., kedd

Gyülekező árnyak London mágikus dimenziói felett...

Könyvajánló - Victoria Schwab: Gyülekező árnyak

Egy fantasztikusan megálmodott varázsvilág,
érdekes karakterek és
mágikus titkok
tökéletes elegye. 

Ha nem ismered a fiatal szerző izgalmas és varázslatos trilógiájának első részét, de tudni szeretnéd milyen a világ, ahol négyféle London létezik, kattints!

Mi történt eddig?

"Kell az egyik utolsó vérmágus, aki képes utazni a London varázslatos városa által összekapcsolt párhuzamos világok között. Négy hónap telt el azóta, hogy egy rejtélyes obszidián kő a birtokába került, és találkozott Szelina Barddal. Négy hónapja, hogy Fehér London uralkodói, a Dane ikrek elbuktak, és a követ a haldokló Holland testével együtt visszaküldte Fekete Londonba."

Míg a trilógia első része önmagában is tökéletesen megfelelt egy teljes regénynek, addig a második részből már nagyon sok mindent nem ért, aki átugraná az első kötetet. És ne! Eszetekbe se jusson. Nagyon jó mindkét kötet, remélem a harmadik sem fog csalódást okozni (jajj, de messze van az a tavaszi megjelenés...).

Mivel a regény során párhuzamos világokba kalandozunk, úgy dukál, hogy a történeteket is párhuzamosan kapjuk megfelelő összecsatolásokkal persze. Először is ott van az előző kötet egy hőse, Lina, aki világ életében a tengerre vágyott. Meg is kapja, éljen a kalóz lét, persze rögtön rájön, hogy ez kevés. Azok után, amiket átélt valami többre vágyik. Ebben jó partnere és segítője lesz kapitánya, Alucard Emery. És persze jókor jön a mágikus világok különös tusája...

Aztán ott van Kell és Rhy, akik most még közelebb kerülnek egymáshoz, és nekünk is lehetőségünk van jobban megismerni őket. A fiatalokat elsősorban leköti a felkészülés az Essen Tasch-ra, ahol a világok legjobb mágusai csapnak össze. Így válik Vörös London egy kis erőfitogtatás és politikai játszmák fő színhelyéül.

És ne feledkezzünk el Fekete Londonról sem. Persze ha naivak lennénk, gondolhatnánk, hogy Kell és Lina akciója sikeresen zárult az előző kötet végén és a város örökre rejtve marad a többi világtól, de az élet sosem ilyen egyszerű. Ebben a kötetben kellően felcsigáz minket a szerző, hogy egyszerre rettegjünk és izgatottak is legyünk a trilógia zárókötetében várható apokalipszis miatt.

Kell és Lina útjai ismét keresztezik egymást, sőt a kis "love story"-juk is tovább bonyolódik, de ismét nincs idejük az érzelmeikkel és lelki válságaikkal túl sokáig foglalkozik, mert érzik, tudják, hogy életük legnagyobb próbatétele vár rájuk. Ismét kezükben a világ sorsa... 

Itt-ott picit lassabb volt ez a kötet, mint az első, de most sem okozott csalódást a fantasztikusan megálmodott varázsvilág, az érdekes karakterek és a mágikus titkok egy történetbe kutyult egyvelege. Sokat megtudtunk a párhuzamos dimenziók lakóiról, mágiájukról, a világok közötti kapcsokról és hála a tusának, nem maradtunk izgalmas akciójelenetek nélkül sem. :)

gyulekezo-arnyak.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó/Ventus Libro bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!