Október 21. a Földünkért világnap, amit 1991. óta tartanak meg, hazánk 1992-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. 25 éve három szervezet kezdeményezésére a Rio de Janeiroban tartott világcsúcs nyitányaként született egy megegyezés, melynek célja a Föld élővilágának és sokszínűségének megőrzése. 



A stratégia részeként megszületett az Egyezmény a biológiai sokféleségről, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, és később az elsivatagosodás elleni egyezmény, de szó volt az erdőgazdálkodásról, a vizek védelméről egyaránt. 1991-ben a dalai láma a következő szavakkal nyitotta meg a kampányt:

„Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező... A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni… A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük, ráébredjünk lényeket nem bántani, és felismerni az együttérzés szükségességét... A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.”

Az ember alapvetően hajlamos arra, hogy jelentéktelennek tekintse a saját tetteit ilyen témában. "Ugyan már, hiszen tele van minden szeméttel, mit számít már az az egy papírzsepi, amit én eldobok?" Lehet tekinteni így is, de elég csak arra gondolni, hogy mindez azért van így, mert mindenki így gondolkodik. Ha mindenhol lenne lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, ha nagyobb hangsúlyt fektetnének kormányzati szinten a megújuló energiára, a hulladék újrahasznosítására, ha mindenki úgy döntene, hogy a használt papírzsepit, az üres üdítősdobozt és a cigicsikket elviszi a legközelebbi kukáig, ha mindenki felszedné a kutyája után a piszkot, és nem az erdő szélére hordaná a sittet, egyéb háztartási hulladékot, máris szebb világban élnénk.

Jelen állás szerint ez a bolygó az egyetlen, ahol élni tudunk. Ne tegyük tönkre! Gondoljunk ezen a napon a Földre! Te mit teszel ma azért, hogy a bolygó szépségét megőrizzük? Szelektíven gyűjtesz hulladékot? Vagy újrahasznosítasz? Nézd, milyen szuper ötletek vannak újrahasznosításra!

1_1.jpg

Nem kell hozzá más, csak pár ócska lábbeli...

Vagy hogy a hulladékot ügyesen használd fel...

És még a gyerek régi dömperjeit is felhasználhatod!

De szinte bármilyen módon kiélheted a kreativitásod. Még az is elég, ha ma sétálsz egy nagyot vagy tömegközlekedsz autó helyett :)

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes