Kultúrpara

2022. június 8., szerda

Hormonegyensúly étrend és életmód


Az egészséges hormonegyensúlyt rendszerszemléletű beavatkozásokkal lehet elérni és problémák esetén gyógyulni. A szerzők, Rubin Eszter és Farkas-Boross Zita ennek eléréséhez újszerű szemléletet, átfogó, minden szervre ható életmód és étrendbeli javaslatokat összegeznek a Hormonegyensúly étrend és életmód című könyvükben, ami a napokban jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában.

A főképen Rubin Eszter látható a kiadványaival, aki június 10-én, péntek délután 4-5-ig a Kalligram Kiadó standján, 5-6-ig pedig a Jaffa Kiadónál várja szeretettel olvasóit.

Könyvajánló - Rubin Eszter - Farkas-Boross Zita: Hormonegyensúly étrend és életmód

A természetben minden egyensúlyra törekszik, ami általános érvényű bármilyen komplex rendszer esetén. Ugyanez jellemző az emberi szervezetre is. Lehet különálló rendszerként kezelni csak a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék vagy az ivarszervek gyógyítását, de nem biztos, hogy pont így érdemes, hiszen ezek valamennyien tökéletes együttműködésben dolgoznak. A klasszikus orvoslás mintha nem lenne erre tekintettel: elkülönítve kezelik az embereket, külön osztályokon vannak azok a páciensek, akik cukorbetegség miatt keresik fel őket, a változókori nők vagy a funkcionális meddőséggel küszködök is más specializációhoz tartoznak, és ha a pajzsmiriggyel van probléma, harmadik orvoshoz kerülnek. Bizonyosan ennek is megvan a maga értelme, ám a mű szerint a szervezetszintű gyulladás és ezek a hormonális változások nem különíthetők el egymástól. 

A szerzők olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek megkérdőjelezik az oly gyakran népszerű és még ennél is sűrűbben előforduló, de mégis hibás életmódokat, és változásokat javasolnak. Miért olyan gyakori napjainkban például az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy-alulműködés, miért öltött járványszerű méreteket az elhízás? Ahhoz hogy egészségesek legyünk, valóban elkerülhetetlen-e, hogy radikális diétákkal vagy önsanyargató edzésekkel kínozzuk magunkat? 

Megítélésük szerint az egyén jólléte (általánosan jó egészségi állapota) egyáltalán nem igényel végtelen bonyolultságú edzésprogramokat vagy aszkéta életmódot. Azt ígérik a könyvet kézbe vevő személyeknek, hogy egyszerű, egymásra épülő életmódbeli változtatásokkal bárki visszanyerheti egészségért és kiegyensúlyozott életet élhet. Ehhez nem arra koncentrálnak, hogy mit nem lehet, mit ne együnk, mit ne csináljunk, miről mondjunk le, hanem arra mutatnak rá, milyen helyes döntések vezetnek el a korlátozottságmentes élethez. 

Annak idején apám kedvenc mondása volt, amikor valami elképesztő butaságot csináltam, hogy lám, lám, gyermekem, a kutya is jó dolgában vész meg - és most a folyamatokat figyelve, mintha a fejlett társadalmakkal is ez történne. Túl jó dolgunk van, hát ártunk magunknak. Minden a világon megvehető a különféle boltokban, teljesen független az évszaktól paradicsom vásárlásunk, szinte már elveszítette jelentőségét a szezonálisan termő zöldségek, gyümölcsfélék adott időszakban történő fogyasztása, bármikor bármi megvehető. A szupermarketek polcai roskadoznak a félkész vagy teljesen kész áruktól, csak be kell dobni a mikróba, vagy még azt sem, és máris fogyasztható. 

A különböző mezőgazdasági és állattenyésztési ágak, ha nem akarnak lemaradni, egyre hamarabb és nagyobb tömegben igyekszenek előállítani a megnövekedett számú, jólétben élő emberiség általánosan szokásos fogyasztási cikkeit. Így fordulhat elő, hogy amíg az én udvaromon a kiscsirkéből hat hónap alatt lesz vágásérett a kakas vagy a  tyúk, addig ez ipari formák között hat hét. Maximum hat hét. A lecsökkentett felnövési idő viszont nincs ingyen. Ahhoz, hogy nagy tömegben tartható legyen a jószág, ne üssék fel a fejüket különböző betegségek, antibiotikumozni kell az állományt, és bizony különböző növekedést elősegítő szereket is adni kell nekik. Ezeket, vagy inkább ezek szermaradványait mi mind megesszük. És ezek mind hatnak is a szervezetünkre. Vagy ki tudja azt a termelőn kívül, hogy az igazi, háztáji tojás színe sosem volt és soha nem is lesz a városi népek szemében kívánatos narancssárga színű, amit méregdrágán árusítanak és a háztáji jelző legfontosabb ismérveként tartanak számon? Néha elnézem egyes főzőműsorokban a felhasznált tojások sárgáját, és már csak legyintek.

Az vagy, amit megeszel! - intenek a szerzők elővigyázatosságra, és fejtik ki elgondolásaikat közel száz oldalon. Érdemes belemélyedni az elméleti tudományba is, nagyon sok hasznos és gondolatébresztő, jó irányba mutató tanácsokat lehet olvasni bennük. Ami a kötet ezután következő kétharmada, az színes, szagos, nagyon inspiratív receptekkel van tele. Minden recept mellé pár mondatos elméleti tudományt is kapunk, hogy miért fontos abban az étel összeállításban szereplő zöldségek, gyümölcsök és egyéb anyagok fogyasztása. A receptek egyszerűen kivitelezhetők, hazánkban is általában kapható alapanyagokat tartalmaznak (bár, hogy tegnap Dunakeszin, az óriási szupermarketben nem találtam a kimchimhez nyers gyömbért, az azért kicsit elképesztett.)

Szóval: vegyétek kézbe, hasznos, informatív, szemet gyönyörködtető és AHA-élményekkel bombázó kiadvány.

Olvassátok! 

Fülszöveg

Miért ​ilyen gyakori az inzulinrezisztencia napjainkban? Hogyan lett népbetegség a pajzsmirigy-alulműködés? Milyen tényezők járulnak hozzá a nagymértékű elhízás-járványhoz? Miért kezdődik manapság sokkal korábbi életkorban a menopauza?

Megszokhattuk, hogy a klasszikus orvoslás egymástól elkülönítve kezeli a különböző egészségügyi panaszainkat, a tünetekre helyezi a hangsúlyt, és gyógyszerekkel próbálja oltani a tüzet. A hormonrendszerünket működésben tartó szerveink azonban megbonthatatlan egységet alkotnak, így az egészséges hormonegyensúlyt akkor érhetjük el, ha teljes rendszerszemléletű megközelítéssel indulunk el a gyógyulás útján. Nem lehet különválasztani a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék és az ivarszervek gyógyítását, hiszen mindezek tökéletes együttműködésben dolgoznak. A HPA tengely – funkcionális kapcsolat a hipotalamusz, a hipofízis és mellékvesekéreg között –, más néven stressztengely egyensúlyának kibillenése számos modern betegség gyökéroka, amelyekre a gyógyszerszedés helyett jobb megoldási lehetőségek is léteznek.
Ebben az életmódkönyvben a hormonegyensúly eléréséhez kínálunk újszerű szemléletet, átfogó, minden szervre ható javaslatokat és recepteket. A sejtjeinkben működő energiakályhákat, a mitokondriumokat vesszük célba, és arra törekszünk, hogy életmódunk megváltoztatásával újra tökéletesen ellássák feladatukat. A receptek alapanyagául olyan élelmiszereket válogattunk össze, amelyek bővelkednek a mitokondriumok működését támogató antioxidánsokban és egyéb jótékony tápanyagokban. Nem arra koncentrálunk, mit nem szabad, mit ne együnk, mit ne csináljunk, miről mondjunk le. Mert a lemondás, a nélkülözés is stressz, a közös étkezésekből kimaradás pedig szociálisan elszigetel. Ahhoz adunk iránymutatást, hogy milyen döntések vezetnek a korlátozottságmentes, egészséges élethez.

RUBIN ESZTER író, gasztronómus az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. A Jaffa Kiadónál 2019-ben jelent meg a nagy sikerű Árnyékkert című regénye, ezt követte 2020-ban a Hisztaminintolerancia szakácskönyv első és második kötete, majd a Gyulladáscsökkentő étrend és életmód. www.rubineszter.com

FARKAS-BOROSS ZITA holisztikus és funkcionális táplálkozási tanácsadó, közgazdász. Közel húsz éve foglalkozik természetgyógyászati módszerekkel, sikeres nemzetközi karrierjét hátrahagyva hivatásként választotta az integratív szemléletű életmódtanácsadást. Fő profilja a speciális egészségmegőrző protokollok, különös tekintettel az autoimmun és emésztőrendszeri betegségekre. www.anandazen.hu


Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Hormonegyensúly étrend és életmód
Szerző: Rubin Eszter - Farkas-Boross Zita
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 340
Megjelenés: 2022. május 23.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634755845

Méret: 235 mm x 165 mm x 28 mm

A főképen Rubin Eszter látható a kiadványaival, aki június 10-én, péntek délután 4-5-ig a Kalligram Kiadó standján, 5-6-ig pedig a Jaffa Kiadónál várja szeretettel olvasóit.
Az ételfotókat Rubin Eszter készítette és stylingolta, kerámia: Lantos Judit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése