A világ egyik legnagyobb barlangrendszere - Carlsbad Caverns

Nemzeti Parkok a világ minden táján - Carlsbad Caverns National Park - USA, Új-Mexikó




Az USA területén fekszik a világ egyik legnagyobb, legkülönlegesebb barlangrendszere, de a felszín is rengeteg természeti kincset rejt, nem véletlenül áll védelem alatt a Carlsbad Caverns területe.




A Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 négyzetkilométeren terül el az amerikai egyesült államokbeli Új-Mexikó területén. A barlangrendszer egy korallzátonyon keletkezett, amely immár 255 millió éves. A rendszer fokozatosan felszínre került és karsztosodott, eddig mintegy 119 barlangot tártak fel, és még több vár felfedezésre. 

Új-Mexikó délkeleti részén, a Guadalupe-hegység területének északi felén fekszik. A hegység átnyúlik Texas állam területére is, ahol szintén védelem alatt áll: a Guadalupe Mountains National Park formájában. A felszínen rengeteg állat él: több, mint 300 itt fészkelő vagy vadászó madárfajt írtak le, és számos kisebb emlős, rágcsáló és kígyófélék, gyíkfélék élnek a park területén, emellett a száraz, félsivatagos éghajlat tökéletesen megfelel több mint 800 féle növényfajnak, kaktuszoknak, jukkáknak arizonai diófáknak. 

Az 1970-ben létrehozott és különös védelem alá helyezett Carlsbad Caverns Wilderness területén, amely nem csak a barlangrendszert, hanem a környező részek élővilágát is védi, létrehoztak egy piknikező területet asztalokkal, ahonnan szép kilátás nyílik a tájra: ez a Rattlesnake Canyon.




A hely különlegessége mégis inkább a talpunk alatt található: a barlangrendszer, amelyben eddig 119 különálló barlangot és termet tártak fel. A barlangokban tizenhétféle denevér él, számuk egykor 8-9 millióra tehető, és a területen két évtizedig folyt a guanókitermelés, amelyet megszüntettek, amikor védelem alá került. Mára 1 millió alá csökkent a denevérpopuláció száma, az okát nem ismerjük pontosan, de valószínűleg a már betiltott rovarirtószereknek is köszönhető a csökkenés. Többféle módszert kidolgoztak már a denevérpopuláció számának becslésére, legutóbb 2005-ben volt egy sikeresnek mondható számlálás, amely hőkamerát használt, ez kb. 793 ezer egyedre becsülte a populációt. 




A barlangokat 1898-ban fedezte fel egy Jim White nevű fiatal, aki házilag készített létrákkal mászott le a barlangrendszerbe, és fedezett fel több termet is. Sokat ő nevezett el, pl. a Big Roomot, amely több, mint 1220 m hosszú és 191 m széles, legmagasabb pontján 78 m magas terem, a Carlsbad legnagyobb (eddig feltárt) barlangja. Akad itt kis, szűk járatokból álló labirintus (Chocolate High, kb 1500 m hosszú, kanyargó, elágazó labirintus), a Queen's Chamber, amely az egyik legdíszesebb barlang, és még közel kéttucatnyi elnevezett terület, mindegyik valami különlegességgel. Ezek nagy része a nagyközönség számára nem látogatható, mert veszélyes, vagy hozzáférhetetlen helyen van, kisebb részébe képzettebbek egy vezetett barlangtúra keretében ellátogathatnak, néhány terem pedig bárki számára elérhető. 




A barlangok nagyrészt mészkőből álltak, mélyen a terület alatt pedig kőolajmezők terülnek el. A kainozoikum korszak elején (ma is tartó földtörténeti kor, az emlősök kora, amely 65,5 millió évvel ezelőtt kezdődött) hidrogén-szulfid szivárgott a talajvízbe, amelyből aztán kénsav képződött, ez fokozatosan lebontotta a mészkőlerakódásokat, létrehozva a barlangokat. A területen ennek a folyamatnak a mellékterméke, a gipsz is megtalálható. A savas talajvíz idővel távozott a barlangrendszerből, és ezután, nagyjából egymillió évvel ezelőtt jött létre a rendszer természetes bejárata, így az eddig jobbára zárt rendszer friss oxigénhez és esővízhet jutott, tehát cseppkövek kezdtek növekedni egyes részein, más részeket pedig az állatvilág vett birtokba, mint pl. a Denevér-barlangot, amelynek területén él az itteni denevérpopuláció mintegy 85%-a. A természetes bejáratot fecskék fészkei népesítik be. A barlangrendszerbe le lehet jutni ezen a természetes járaton keresztül is, vagy a látogatóközpontból lifttel. 




Valószínűleg korábban is tudtak a létezéséről, de veszélyes, meredek lejárata miatt kétséges, hogy felfedezte-e bárki is Jim White előtt. Calvin Coolidge elnök 1923-ban nemzeti emlékműnek nyilvánította, a nemzeti park pedig 1930-ban jött létre, amelyet a National Park Service tart fenn és ellenőriz. 




Le mernétek menni a természetes bejáraton? :)

Ha érdekelnek más érdekességek és könyvajánlók, kövessetek minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes