Kultúrpara

2020. november 30., hétfő

Disneyéknél beköszöntött a karácsony!

 disney.jpgMi a karácsony lényege? Ajándékok vagy az együttlét? Minél tökéletesebb girlandok vagy a törődés? Hogyan gondolják ezt Disney-éknél? Tizenkét tanulságokkal teli mese, gyönyörű illusztrációkkal.

2020. november 29., vasárnap

Tudom a titkod...

Könyvajánló - Allison Dickson: A ​másik Mrs. Miller

"Tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb…"

fokep_94.jpg

Allison Dickson thrillerében megismerjük Phoebe Millert, aki gazdag apja halála után bevackolja magát kúriájába. Miután az apja, Daniel meghalt számos nő bukkant fel, akik erőszakkal és zaklatással vádolták. Phoebe a ház falai közé zárkózva menekül az emberek és főleg a sajtó elől.

Korábban sem volt egyszerű élete. Nehéz gyerekkor egy olyan apa mellett akkor nem egyszer még le is tagadta a lány létezését. Aztán jött egy nem tervezett terhesség, majd a baba halála és egy befuccsolt, boldogtalan házasság. Alkoholba és édességbe fojtja bánatát és fuldoklik az önsajnálatban egy "luxusbörtön" falai között. Elhagyja magát, depressziós és magányos. Közben pedig valaki figyeli egy kék autóból. Vagy csak túl paranoiás lett és képzeli az egészet?

Ám egy nap minden megváltozik, amikor a szűk kis zsákutca túloldalára egy új család költözik. A vidám, cserfes Vicky, Ron és jóképű tizennyolc éves fiuk, Jake. Ők elterelik a figyelmét a minden nap ott parkoló gyanús autóról. Úgy dönt, hogy nem élhet többé falak között, kedves és barátságos lesz az új szomszédokkal. Teljes pálfordulás. Innentől mintha egy teljesen más szereplő lenne, a másik Mrs. Miller...

Ahogy közelebb kerül a szomszéd családhoz már látja, hogy Vicky-éknél sem minden fenékig tejfel. Sorra kerülnek elő súlyos titkok, hullanak ki a csontvázak a szekrényből. Ezt csak tetőzi, hogy otthon is kezdenek elfajulni a dolgok közte és férje, Wyatt között. Amikor pedig már-már megfeledkezik a különös autóról, az újra és újra megjelenik.

Dickson kiváló író. Megnyerő, lendületes stílusban ír. Részletes képet kapunk a környezetről, a szereplőkről,  s bár kicsit lassan indulnak be a dolgok, aztán sodornak magával az események. Sötét, borongós, nyomasztó, és a szerző folyamatosan azt érezteti velünk, hogy itt minden szereplővel valami gond van, mindenkinek vannak sötét titkai. Fordulatok, összeesküvés, véres konyhakés...

Egy nem mindennapi, a realitás talajától elszakadt, egyedi, érdekes regény, ami kicsit krimi, kicsit thriller és kicsit dráma is. És bár nem hibátlan, mégis kiváló szórakozást nyújt.

dicksona_amasikmrsmiller_72dpi-1.jpgKöszönjük, Libri Kiadó!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Fordította: Weisz Böbe

Ha tetszett, vagy érdekelnek a könyvek és sok más érdekes téma, kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a frissekről!

Fiala Borcsa: minden lapnak három oldala van

Mennyit ér az ember háború idején?

Frannie Langton vallomásai

2020. november 26., csütörtök

A múlt sötét árnya kopogtat...

Könyvajánló - Anders Roslund: Kopp-kopp

"A Kopp-kopp a bosszú és az árulás velőtrázó története – mindössze három nap eseményeit mondja el, amelyekbe az egész világ beleremeg."

A skandináv krimik tarolnak világszerte és a magyar olvasók között is egyre népszerűbbek. Ezúttal a 21. Század Kiadó rukkolt ki egy jó kis regénnyel, méghozzá Anders Roslund tollából. A szerzőnek több könyve megjelent már magyarul, de párban alkotott korábban, most azonban első önálló regénye jelent meg Kopp-kopp címmel. A kötet szerintem egy skandináv krimi és egy thriller szerelemgyereke, mely A névtelen lányok sorozat nyitókötete.

Egyből egy erős képpel nyit a szerző, amikor Ewert Grens főfelügyelő nyomozó besétált egy stocholmi lakásba, ahol brutális bűncselekmény nyomaira bukkant, valamint egy öt éves kislányra, aki csak a születésnapját szerette volna megünnepelni és annyira összezavarodott, vélhetően a sokktól, hogy észre sem vette, a családja már nem él. Szüleit és két testvérét agyonlőtték, őt pedig napokkal később a már bűzlő tetemek között találták. Az ügyet sajnos nem sikerült megoldani, de Grens sosem fogja elfelejteni azt a napot.

Aztán ugrunk előre majd két évtizedet, Grens nyomozónak már csak fél éve van a nyugdíjig. Bekopog ajtaján egyik kollégája és egy különös betörésről értesíti. A lakásból látszólag nem vittek el semmit, csupán a padlót rongálták meg. A dolog attól válik érdekessé számára, hogy a helyszín ugyanaz, ahol a lemészárolt családot és az apró túlélőt találták tizenhét évvel ezelőtt. A lány bekerült a tanúvédelmi programba, Grens pedig rádöbben, hogy hibát vétettek anno. Nem vették észre, hogy valaki elrejtett valamit a padló alatt. Biztos benne, hogy csak a gyilkos lehetett. Ha visszajött a tárgyért, akkor talán a lányt keresi, Zanát.

Ezt a feltételezését csak tovább erősíti, amikor észreveszi, hogy a lány kartonja eltűnt a rendőrség szigorúan őrzött részlegéről. Ezzel kezdetét veszi egy versenyfutás, melyben Zana élete a tét. De mit tehet, amikor csak az ismerheti a lány személyazonosságát, aki ellopta a tanúvédelmi aktákat?

Párhuzamosan megismerjük Piet Hoffmannt (róla a skandináv krimik rajongói már olvashattak magyar nyelven Börge Hellström ·és Anders Roslund Három másodperc című regényében, ez a kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg), aki rendőrség megbízásából a maffiába beépülve dolgozott hosszú éveken keresztül, hogy megbuktassanak több bűnszervezetet. Akkor minden napja életről és halálról szólt, de már kiszállt abból a mókuskerékből és vezeti sikeres biztonsági cégét, riasztókat szerel be, tanúvédelmi program előtt állókat védelmez és éli békés mindennapjait feleségével és három gyermekükkel. Ám egy nap fenekestől felfordul az élete ismét, amikor a postalábából egy gyerekjátékba rejtett kézigránát kerül elő egy apró üzenettel.

Választania kell: beadja a derekát és teljesíti a titokzatos fenyegetők óhaját, miszerint háborút robbant ki az alvilágban vagy meghal szeretteivel együtt. De mi van, ha ő inkább a "C" opciót választja? 

Elég sokára kezdtek el a szálak összefutni, számos elszórt információ csak a végére nyert értelmet, de azért fel-fel bukkantak jelek, hogy bizony sok közük lesz egymáshoz. Az elején úgy éreztem, hogy nekem lassú ez a regény, néha túl sok volt az információ, lassan csordogáltak az események, aztán volt egy fordulópont, ahonnan már pörgés volt ezerrel. Minden oldalon történt valami, ráadásul drámai fordulatokban sem volt hiány. Végig izgultam Zanáért, aztán megörültem, amikor végre róla is lett némi információ, ami végül csak arra volt jó, hogy tovább izguljak a leányzóért. :D 

Bőven akadtak benne elgondolkodtató részek, izgalmak, feszültség, érdekes karakterek. A szervezett bűnözés és a politikai kötődések is rettentő jól vannak ábrázolva. Van itt minden: albán maffia, akció, különös gyilkosságok, korrupció, bosszú, árulás, gyász, de a bizalom és a hűség is lényeges szerephez jut. Amit pedig kifejezetten szerettem, hogy a csavarok tényleg megleptek. Számos krimi/thriller van a hátam mögött és már csak ritkán tudnak igazán meglepni, ezért külön köszönet jár Anders Roslundnak. Kíváncsian várom a folytatást.

1883191_3.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Fordító: Papolczy Péter

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Három apró hazugság

Főkép forrása: fb.com/21szazadkiado

2020. november 25., szerda

Mikulás és a sértődött 55 éves

 mikulas7.jpgA Mikulás megfázott, egy ötven éve elfekvő levél, egy sértődés és egy ki nem beszélt félreértés borzolja az idegeket Mikulásfalván - íme egy egyszerűen szeretnivaló, abszolút nem szabványos, cuki Mikulásos történet! 

Karácsonyi parti

 parti1.png"Az elég ugyanolyan jó, mint a bőséges" - amíg erre rá nem döbbennek a könyv főhősei, semmit sem képesek értékén becsülni. Egy kastély, családi titkok, szerelem, szenvedély - mindez kötelező egy karácsonyi bekuckózós olvasáshoz, és ez a történet tudja ezt. 

Lovercraft földjén járunk mind?

 Könyvajánló - Matt Ruff: Lovercraft földjén

Szürreális utazás a kettéosztott Amerikán - némi lovecrafti beütéssel.

2_125.jpg

2020. november 24., kedd

Különféle veszteségek jegyzéke

 Könyvajánló - Judith Schalansky: Különféle veszteségek jegyzéke

Valami mindig hiányzik. Valami sosem teljes. Valamit mindig elveszítünk. Valami mindig véget ér. De valami újat mindig találunk. Valamit mindig felfedezünk. Valami új mindig elkezdődik.

1_257.jpg

2020. november 23., hétfő

Gabriel García Márquez lebilincselő, regényes memoárja

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

Rendhagyó önéletrajzi regény,
mely megmutatja a legendás szerző,
Gabriel García Márquez életének első harminc évét.

Az elmúlt pár éven a Magvető Kiadó gyönyörű igényes kiadásban sorra jelentette meg a legendás, Nobel-díjas kolumbiai Gabriel García Márquez könyveit. A gyűjteménybe idén is érkezett két új kötet. Az Azért ​élek, hogy elmeséljem az életemet című kötete már többször is megjelent magyar nyelven, de ezzel a mesés új borítóval tökéletesen illik az új életműkiadás sorába. A másik idén érkező könyv viszont először jelenik meg nálunk: Az ​évszázad botránya. Ez nem egy regény, hanem a szerző kiemelkedő újságírói tevékenységének emléket állítva tartalmaz ötven cikket, melyek 1950 és 1984 között íródtak.

Ebben a posztban az elsőről mesélek, a másikkal érkezem majd később. Azért élek, hogy elmeséljem című kötetet izgalmas volt újra elolvasni, mert valamikor 15-16 éve már olvastam, de teljesen más volt most elmerülni ebben az izgalmas életútban, mint szinte gyerekként. Ebben a regényes memoárban Márquez saját életének első harminc évét meséli el nekünk 1927-es születésétől kezdődően.  Eredetileg három kötetesre tervezte memoárját, ennek az első része volt ez a kötet, de sajnos egészségi állapota már ezt nem tette lehetővé.

gabriel-garcia-marquez-2-190.jpgRendkívül jól sikerül memoár. Regényes, olvasmányos, melyben megismerjük szülőfaluját, több generációs családját. Annyira részletesen és érzékletesen ír, hogy sokszor olyan érzésem volt, mintha én is ott lettem volna. A fülledt utcákon jártam, ahol láttam magam előtt az életében megforduló katonákat, prostikat, a mérhetetlen alkoholt. (Jobbra: Gabriel García Márquez a '40-es évek közepén, Fotó: Gara-Archive)

Közel minden könyvét elolvastam már Márqueznek. Volt, ami nagyon tetszett és volt, ami kevésbé. De az, hogy kiváló író és életének története is egy pezsgő regénynek hat, nem lepett meg. Kaptunk egy izgalmas szeletet az útról, ami eljuttatta odáig, hogy az egyik legismertebb íróvá váljon. Imádtam megismerni a fiatal kölyköt, akinek gondjai voltak az iskolában, aki szerette is elkerülni azt, aki folyamatosan elemezte a környezetét és szívta magába a tudást, hogy aztán egyre jobb megfigyelő váljon belőle.

Tetszett, hogy nem szépítette a dolgokat, hanem arról is őszintén mesélt, hogy léhűtő volt, hogy hajtotta a lányokat, nőket, hogy ugyanúgy ivott és füstölt folyamatosan, mint kortársai közül sokan. Arról is mesélt, hogyan próbálkozott újságíróként, regényíróként, milyen bizonytalanság gyötörte és számos írót is említ, akikből merített, akikre felnézett. Ráadásul ez a könyv nem csupán az ő életútja, hanem egy érdekes családregény, melyben kapunk egy átfogó képet a második világháború utáni évek Kolumbiájáról, ami nem volt épp makulátlan.

Ez a könyv tökéletes passzol és kell is az életműsorozatba, amely parádés. Ugyanolyan élmény volt mozgalmas életéről olvasni, elmerülni a fiatal Márquez hullámvölgyeiben, mint bármelyik regénye. Beszippantott  a stílusa és a történet. Szerintem nem csupán a rajongók számára kötelező olvasmány, hanem bárki élvezetet talál benne, aki elmerülne egy zseniális szerző szárnypróbálgatásaiban és egy családja mozgalmas életében.

139482589.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Székács Vera

Kövess minket Facebookon!

Érdekelnek más kötetek is a szerzőtől? Kattints!

2020. november 22., vasárnap

Hogyan kezdhetsz új életet egy olyan világban, ahol minden ellened szól?

 Könyvajánló - Alka Joshi: A hennaművész

Egy függetlenedni vágyó lány az ötvenes években, Indiában. Lehetetlen? Majdnem.

1_254.jpg

2020. november 21., szombat

A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről

Könyvajánló - Philippe Sands: Kelet-nyugati ​utca

"A Kelet-nyugati utca felejthetetlen keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át."

Philippe Sands nemzetközi jogász munkaügyben utazott Ukrajnába, Lvivbe évekkel ezelőtt. Úgy döntött felkutatja családja történetét, mely végig a nemzetközi jog bölcsőjéhez vezeti: a nürnbergi perig. Rengeteg kutatómunkát végzett, beutazta fél világot, közben pedig sok-sok emberrel beszélt, hogy minél több információt gyűjthessen, ezáltal ez egy olyan non-fiction regényt írhasson, amelyben a lehető legrészletesebb képet ad szereplői útjáról.

Kelet-nyugati utca központjában a nürnbergi per áll, de közel sem csupán ennyiről szól a kötet. A regényben négy főszereplő életén keresztül ismerjük meg a "népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetét". Mind a négy szereplő kötődik Lviv városához, három jogász, egyikük, aki az imént említett fogalom két megalkotója, Raphael Lemkin és Hersch Lauterpacht, valamint Hans Frank, aki Hitler jogtanácsosa volt és a negyedik szereplő, aki kutatásra késztette a szerzőt: Leon Buchholz, Sands nagyapja. A regény során kiderül, hogy bár ők sosem találkoztak, négyük életén keresztül megismerjük az emberiség egyik legszörnyűbb időszakát.

Philippe Sands nagyapja, Leo Buchholz családjával, 1913

Nagyapja történetén keresztül ismerjük meg a szerző családjának háború előtti életét és, hogy mi történt az akkor Lengyelország részét képező Lviv városával, amikor a megszállt lengyel területek főkormányzója főhadiszállássá tette a környéket. Hans Frank nevét biztos mindenki hallotta már, akit kicsit is foglalkoztat a második világháború. Ő volt Hitler jogtanácsosa és az egyik legkegyetlenebb, legvéreskezűbb náci tisztviselőként írta be nevét a történelemkönyvekbe.

Akkoriban még nem léteztek azok a fogalmak, hogy népirtás és emberiesség elleni bűntett, de aztán elérkeztünk 1946-hoz, amikor az emberiség történetében először egy állam vezetői a bíróság elé állva olyan vádakkal néznek szembe, melyeket két kiváló jogász, Lemkin és Lauterpacht történetén keresztül ismerhetünk meg. Ez a két vádpont alapján elemzi a szerző az elkövetett bűncselekményeket. Megtudjuk, miként zajlott per, milyen kapcsolatban állt ez a két férfi az ügyészekkel, hogyan tudtak hatni az események sodrására.

Számomra természetes (sajnos) ez a két fogalom és olyan hihetetlen, hogy akkor még nem léteztek. Minden alkalommal, ha a témában olvasok teljesen érthetetlen számomra, hogyan engedhették ezt megtörténni. A gyűlöletkeltés bármi iránt, ami kicsit is eltér a többségtől. Hátrányos megkülönböztetés vallás, rassz, nemi identitás, fogyatékosság alapján. Ez a gondolkodásmód mérhetetlen tragédiához vezetett és sajnos nem tanult belőle az emberiség, mert ezek ma is aktívan jelen vannak a hétköznapokban.

Történelmi jelentőségű ennek a két jogásznak a munkája. Adott volt egy brutális, embertelen háború számos vezetővel az élén, akik felháborító okból emberek millióit kínozták és gyilkolták halomra. Ők ketten megalkottak egy fegyvert a jog számára. Alapvetően a két fogalom születése körül mozognak az események, de ezzel a nürnbergi pert is láthatjuk. Hatalmas nyilvánosságot kapott az ügy, a világ minden tájáról ott voltak a sajtó képviselői. Az emberek követelték a megtorlást, amihez szükség volt új jogi fogalmak alkotására, de a nemzeti szuverenitás védelmét is szem előtt kellett tartani.

1703.jpgHans Frank, napszemüvegben (felső sor, jobbról a negyedik) a nürnbergi peren, 1946 (Fotó:Eddie Worth/AP)

Ez volt az a pillanat a történelemben, amelynek köszönhetően létrejött a nemzetközi igazságszolgáltatás modern rendszere. Féltem kicsit, hogy a sok jogi elemzéssel a kötet szárazra és nehezen emészthetőre sikerült, de szerencsére nem ez történt. A szerző nagyon jól ír, a kötet végig olvasmányos, lebilincselő és érdekes mindaz, amit megtudunk a perről és az oda vezető útról, közben pedig tragédiákkal tarkított élettörténeteken keresztül még közelebb kerülünk a történelem legsötétebb korszakához.

Nagyon tetszett, hogy megismertük Lviv városát, annak történelmét, melyet a szerző arra használt, hogy összekösse négy szereplője életútját, akik mind valamilyen módon kötődtek ehhez a történelmi múltú városhoz. Kapunk egy komoly ízelítőt a nemzetközi jog fejlődésének jelentős állomásáról, közben pedig a szerző családjának titkokkal teli múltját és a 20. század legsötétebb éveit is megismerjük .

sandsp_kelet-nyugatiutca_72.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: Farkas Krisztina

Kövess minket Facebookon!

Auschwitzi bölcsődal

A Mengele-lány, aki túlélt négy haláltábort

Fekete föld

2020. november 19., csütörtök

Ókori hősök

 Könyvajánló - Kertész István: Ókori hősök

14 ókori hős és hadvezér életét ismerjük meg, olyanokét, akiknek taktikai érzéke és a haditechnikai ismerete még századokkal később is tudott újat mutatni.

5_19.jpg

2020. november 18., szerda

Hannibal ébredése: a gonosz születése

Könyvajánló - Thomas Harris: Hannibal ébredése

Hannibal Lector a világ legveszélyesebb szörnyetege.
De vajon ilyennek született vagy
gyermekkori traumái tették ilyenné?

Thomas Harris egy halhatatlan szörnyet alkotott Hannibal Lecter személyében. A legendássá vált tetralógia zárókötete valójában egy előzménykötet, mely megmutatja, hogyan tehet a világ egy kisfiút szörnyeteggé. A General Press Kiadó sötét, komor hangulatú borítója tökéletesen tükrözi a Hannibal ébredése című kötet tartalmát.

A regény és ezzel együtt a kis Hannibal története Hitler keleti hadjárata idején indul Litvániában. Adott egy kastély, egy neves család, ahonnan Lecterék elmenekülnek erdei vadászházukba, hogy átvészeljék a háborút. Ezeknél a részeknél elég sokat ugrálunk az időben és egy-egy eseményen keresztül ismerjük meg a család életét, a szülőket, Hannibalt és húgát, Mischát. Az itt átélt borzalmak, a trauma hatására rengeteg emléket temetett el Hannibal az elméje mélyén, melyeket később próbál előhozni, az apró emlékképekből egésszé formálni.

A háborúban megárvult fiút nagybátyja veszi magához és Párizsba viszi. Itt Robert Lecter és felesége, Lady Muraszaki törekszik rá, hogy a kis árva túllendüljön a múlt fájdalmain és esélye legyen egy szép életre. A srác igyekszik is, de kísérti a múlt, ezért próbálja felidézni a vadászházban átélt rémségeket. Akik olvasták a sorozat első három részét, azok már tudják, hogy ez hiba volt. Ahogy kezdenek összeállni a fejében a puzzle darabkái, úgy erősödik fel benne a vágy a bosszúra.

Gaspard Ulliel Hannibal Lecter szerepében a Hannibál ébredése című filmben (2007)

Nevelőanyjával nagyon szoros kapcsolata alakul ki, mely Robert halálával csak tovább erősödik. Harris nagyon jól ír le egy különleges, nagyon mély és mégis rendkívül törékeny kapcsolatot. Sokat megtudunk a fiú életének állomásairól, ahogy azt is, hogy miként követte el első gyilkosságát, amikor még csupán tizenhárom éves volt. És persze mind tudjuk, hogy itt nem ért véget a sor. Megszállottan kutatta húga gyilkosait, miközben elméje teljesen elborult. Vajon mi lett volna belőle, ha nem indul el a bosszú útján?

Izgalmas volt végignézni, ahogy egy összetört gyermek a sötétség útjára lép és beteljesíti bosszúját. Egy embertelen lélek fejlődéstörténete ez, amely nem a Harristől már megszokott borzongós krimi, hanem valami más. Itt most nem a sorozatgyilkost látjuk, hanem egy gyereket, akivel képesek vagyunk azonosulni, megérteni, hogy mitől kattant be. És ettől lesz a könyv is ugyanolyan hátborzongató, mint a többi. Hisz tudjuk milyen rémségeket követ el később, mégis képesek vagyunk együttérezni vele és attól függetlenül, hogy nem értünk egyet a módszereivel, megértjük a motivációját.

Bár nem a megszokott hidegrázós kötet és nem igazán krimi, inkább egy életutat mutat be, egy fejlődésregény, de szerintem jó ötlet volt a szerzőtől. Ettől a kötettől még árnyaltabb képet kapunk Hannibalról. Már nemcsak a szörnyet látjuk benne, hanem tudjuk, hogy ott van benne egy fiú, aki áldozata a háború borzalmainak.
139480915_1.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Fordította: Bihari György

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Egy kegyetlen, brutális sorozatgyilkos vérszomjas hadjárata

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?

2020. november 17., kedd

Pokorny Lia: receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

 pokorny1_1.jpgKi gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik, fakanállal a kezünkben?


2020. november 16., hétfő

Ünnepek és ételek skandináv módra - Skandináv karácsony

 Könyvajánló: Trine Hahnemann: Skandináv karácsony

Trine Hahnemann most elkalauzol minket a hideg északra, hogy megismerjük az ottani karácsonyi szokásokat és ételeket.

2_122.jpg

A világ egyik legősibb ünnepe a téli napfordulóhoz köthető, sokkal régibb és sokkal színesebb, mint a karácsony, de tény, hogy a keresztény alapú karácsony - nem véletlenül - rátelepedett erre az ünnepre. A világ minden táján szinte minden nép esetén a téli ünnep az év legfontosabb eseményei között volt és van. Magyarul nemigen van az egész ünnepkörre más szó, mint a karácsony, és az angolszász országokban sem igen használatos már más, de van egy régi, valószínűleg svéd eredetű szó, a yule, ami lefedi a kereszténységtől mentes ősi ünnepet is. Régi karácsonyi dalokban megtalálható a kifejezés, de élőszóban ma már ritkán használják.

És ahogyan minden kulturkörben ünnepelték, úgy mindenütt más és más szokások és hagyományok alakultak ki. Ma a világ egyik legélhetőbb országainak tartják sokan a skandináv országokat, nem is alaptalanul, a skandináv életmód és életérzés egyrészt hagyományos is, miközben legmodernebb korunk pozitív hozadékait is beépítette a kultúrájába. Rendkívül erős a skandináv irodalom is világszinten, ez persze a divatnak és a különféle irodalmi szervezetek tudatos támogatásának éppúgy betudható, de tény: számomra az utóbbi évek legjobb, legnagyobb hatású irodalmi műveit nagyon magas százalékban skandináv szerzők írták, és ezzel nem vagyok egyedül. Trine Hahnemann, a koppenhágai születésű szakács, családanya és gasztrokönyv-szerző most bemutatja nekünk, milyen is az igazi skandináv karácsony, milyen szokások vannak, és persze legfőképpen: milyen ételek kerülnek az asztalra. Persze egyes szokások országonként eltérőek, egyediek, de mégis nagyon sok hasonlóság van a skandináv országok téli hagyományai között. Trine pedig most nem csak a népi szokásokat, hanem a saját családjában kialakult, egyedi szokásokat is bemutatja, ötvözve a régit az újjal.

Vannak olyan sütemények, kekszek, amiket már ilyenkor is nyugodtan meg lehet sütni - egy dobozban jól lezárva nagyon sokáig eláll. Már persze ha marad. Megismertet a manókkal, akiknek mindig süteményt kell adni, és akik ilyenkor beköltöznek a házakba (innen terjedt el az az aranyos és népszerű szokás, hogy a szoba egyik sarkába legtöbbször aprócska "bejáratot" készítenek, ajtóval, lépcsővel, díszekkel, illetve a megszokott hosszú sapkás, hosszú szakállas, egy bumszli orrból és rengeteg szőrből álló manócskák készítése is). A legtöbb helyen már november végétől, december elejétől elkezdődik a ráhangolódás, ami megmutatkozik a díszekben és az ételekben is. 

Trine Hahnemann most a saját karácsonyába nyújt bepillantást, ami meglehetősen hagyományőrző, de azért belopott néhány saját, egyedi és új dolgot is. Megismerhetjük a jellemző főételeiket, forró alkoholos italaikat, sőt, még tippeket is ad gasztroajándék tekintetében különféle csatnik, zselék, befőttek formájában elsősorban. Kiemelnék egy-két receptet, ami nagyon tetszik, és biztosan ki fogom próbálni. Nincs könnyű dolgom, mert sok nagyon tetszetős receptet tartalmaz a könyv, de az elsőről bizonyos tekintetben van személyes élményem is.

Karamellizált burgonya

Hozzávalók:
- 2 kg apró szemű burgonya
- só
- 30 dkg kristálycukor
- 17 dkg kockákra vágott sós vaj

3_63.jpg

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd meghámozzuk, hűlni hagyjuk. Ezt előző nap is elvégezhetjük. A burgonyát tegyük szűrőbe, és öntsünk rá hideg vizet, majd hagyjuk lecsöpögni. A cukrot nagyon alacsony hőfokon, nagy méretű, vastag aljú serpenyőben olvasszuk meg, de ne keverjük meg! Amikor teljesen felolvadt és aranybarna, tegyük hozzá a vajat, és kis lángon főzzük, minél kevesebbet keverve. Adjuk hozzá a krumplit, óvatosan forgassuk bele a karamellbe, és kis lángon 35-40 percig főzzük, gyakran, de óvatosan keverve, forgatva, hogy mindenhol újra és újra bevonja a karamellréteg a burgonyát. Még melegen tálaljuk.

A személyes élmény annyi, hogy én alapvetően nem szeretem a sűtőtököt, viszont találtam egy módot, ahogyan igen, és egyik hétvégén köretnek krumplival együtt sütöttem. Beirdaltam sűrűn, vékonyan, majdnem végigvágva a tököt és a krumplit is (Hasselback-módra) és fokhagymával, sóval, borssal, zsályával, kakukkfűvel, olívaolajjal és mézzel alaposan bedörzsöltem, majd egy tepsiben készre sütöttem. A fűszerek isteniek voltak a tökkel együtt, a krumplinak meg nagyon-nagyon jót tett a méz, korábban sosem csináltam édesen (is) a krumplit, mindig csak sósan-fűszeresen. Szóval a karamellizált burgonya is nagyon jól hangzik köretnek. 

Édes rizspalacsinta áfonybefőttel

Hozzávalók:
- 50 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
- 1 vaníliarúd
- 10 dkg kristálycukor
- fél bionarancs leve és 1 tk reszelt héja

- 6 dl hideg karácsonyi tejberizs (ennek a receptje is megtalálható a könyvben, sima tejberizs, de tesz bele egy kis vajat és fahéjat is)
- 4-5 ek finomliszt
- 2 tojás
- 1 ek kristálycukor
- fél biocitrom reszelt héja
- csipet só
- 3 dkg sós vaj

4_31.jpg

Az áfonyához adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét (a külső része felhasználható pl. kristálycukorral együtt való őrléshez, házi vaníliás cukrot létrehozva), és keverjük össze egy lábosban a többi hozzávalóval, majd kis lángon negyed órát főzzük. Hűtőben néhány hétig eláll.

A palacsintához keverjük össze a tejberizst a liszttel, adjuk hozzá egyesével a tojásokat és a többi hozzávalót, alaposan keverjük össze, sűrű tésztát kapunk. Egy tapadásmentes serpenyőben olvasszunk vajat, majd tegyünk rá kb. egy evőkanlányit a masszából, és süssük aranybarnára mindkét felét. Melegen, az áfonyabefőttel együtt fogyasszuk.

Desszertek és lassan sült liba, kacsa, malacsültek is vannak a könyvben, és ami személy szerint nagyon tetszik, hogy mindhet tartozik egy kis személyes történet, mikor szokták csinálni, vagy pl. a lánya csinálta először, és annyira megtetszett neki, hogy azóta már ő is beemelte a családi karácsonyi receptgyűjteménybe. Mesél a szokásaikról, és nem csak az övékről, hanem a skandináv népekéről is, és hogy miben más most, mint volt régen. Buzdít, hogy nyugodtan szakítsunk azzal a hagyománnyal, ami nem tetszik, és nyugodtan emeljünk, vegyünk át újakat másoktól, vagy alakítsunk ki sajátot, ami igen - hiszen ettől lesz igazán ünnep az ünnep, ha magunkénak érezzük. Ez a fajta személyes felhang, a receptek előtti pár soros kis történetek teszik számomra nagyon jóvá ezt a könyvet, és noha vékony, mégis tartalmasabb ettől, mint egy személytelen, 600 oldalas receptfelsoroló könyv. Ettől lesz fontos, hogy a szerző Trine Hahnemann, mert ezek az ő saját kis történetei és életének a karácsonyi ünnepkörhöz köthető pillanatai. Egy történetek nélküli, teljesen profi, de csak recepteket soroló könyvnél elveszik a személyesség, és onnantól a borítón szereplő név lehetne bármi. 

A kötet tele van csodás fényképekkel, és nem csak az ételekről, hanem téli tájakról, Trine Hahnemannról és a családjáról, hangulatos, télies csendéletekkel, díszekkel, manókkal. A fényképeket Lars Ranek készítette. A kötet a 2017-es brit kiadás alapján készült a Corvina Kiadó jóvoltából, Kúnos Linda fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!

 

Főkép forrása
A többi fotó a könyvből készült.

2020. november 14., szombat

Milyen a boldog agy?

 

Könyvajánló - Dean Burnett: A boldog agy

Mi okozza a boldogságot? Miért szeretünk egyes dolgokat, míg másokat ki nem állhatunk?

Dean Burnett, Az idióta agy szerzője a második könyvében annak jár utána, milyen is a boldog agy, miért szeretünk egyes dolgokat - és miért utálunk más dolgokat -, létezik-e olyan módszer, ami mindenkinél ugyanúgy működik és boldoggá tesz, és létezik-e örök boldogság? Illetve leginkább: vajon jó lenne, ha létezne? Filozófiai közhely ugyan, de fény is csak azért van, mert sötétség van, így jó is csak azért, mert rossz is van. Ha csak jó lenne vagy csak rossz, akkor felesleges lenne a megkülönböztetés, értékelni sem tudnánk, mert fogalmunk nincs róla, milyen a másik, milyen az ellentéte. De szerencsére a világon semmi - az agyunk sem - fekete és fehér.

Ha nem olvastam volna Burnett előző könyvét, akkor eléggé tartottam volna attól, hogy ez is egy tizenkettő/egy tucat "hogyan legyünk boldogok" típusú önsegítő könyv, és menekültem volna tőle, mert ki nem állhatom az ilyen -számomra - üres, semmitmondó köteteket. Így viszont biztos voltam benne, hogy Burnett nem ült fel erre a kissé túltolt vonatra, hanem inkább a dolog tudomány, de könnyed és vicces stílusban tálalt oldalát mutatja meg. Szerencsére így is lett. 

„Minél váratlanabb az elénk táruló élethelyzet, annál jobban élvezzük, és úgy tűnik, ez a felszabaduló dopamin mennyisége miatt van így. A várt jutalmakat a felszabaduló dopamin mennyiségének kezdeti emelkedése okozza, amely azonban hamar visszaesik. Ellenben a váratlanul megjelenő kellemes élmények hatására a dopamin hosszú időn keresztül nagy mennyiségben szabadul fel, így a jutalom érzése is tovább megmarad.

Hogy mindezt valóságos élethelyzethez kapcsoljuk, képzeljük el, hogy pénz érkezik a bankszámlánkra a fizetési napon. Ez a várt jutalom. Ehhez képest, amikor 20 fontot találunk egy régi nadrág zsebében, az a nem várt jutalom. Noha az utóbbi jóval kisebb összeg, mégis jobban örülünk neki, mert nem számítottunk rá. Ezt pedig, amennyire jelenleg értjük, a nagyobb mennyiségű dopamin felszabadulása okozza. Ehhez hasonlóan, az elvárt jutalom elmaradása (például, ha a fizetési napon nem érkezik meg munkabérünk a számlánkra) azt okozza, hogy drasztikusan lecsökken a dopamin mennyisége.”

Először is bevezetett az agy rejtelmeibe, mi történik ott, amikor jól érezzük magunkat? Mennyiféle elégedettség és boldogság létezik? Milyen örömet okoz egy vágyott és finom étel elfogyasztása, egy új kedvenc dal meghallgatása, egy új, kedvesnek tűnő emberrel való beszélgetés, megismerkedés, amikor szerelmesek vagyunk, vagy éppen szex közben? Miért vágyunk az otthonra, hogy legyen egy hely, ahol jól érezzük magunkat?  Miért okoz (sajnos) sokszor boldogságot, ha bántunk valakit? Főleg ha olyat, akit egyébként szeretünk... Ezekre, és sok másra is válaszol Dean Burnett neurobiológus ebben az érdekes, abszolút nem száraz, sőt, kissé néha talán túl humoros könyvben, meglehetősen nagy részt szentelve a szerelemnek és a szexualitásnak. Mesél arról, miért nevetünk, mit jelent a nevetés, és lehetünk-e szomorúak, miközben nevetünk? Milyen más állatok nevetnek még, és ez mennyire hasonló az emberéhez? 

A legérdekesebb tanulság az, ami eddig sem volt titok előttem, de a tudomány is egyre inkább ezt bizonyítja: bizony az agyunknak minden felett hatalma van, miközben a saját agyunk akar sokszor átverni minket. A gondolataink és az akaratunk, a fantáziáink és az élményeink befolyásolják a kedélyállapotunkat is, nem is kicsit, így bár közhely, ennél fogva nem igaz, de mégis van benne valami: a boldogságunk rajtunk múlik. Rajtunk is. Mert észrevehetjük a jót minden apróságban, akkor is, ha épp életünk egyik legnehezebb szakaszát éljük. A gondolataink és az akarunk befolyásolhatja, hogy hogy éljük meg az adott pillanatot. Nevethetünk akarattal, persze az egész más lesz, mint a valódi nevetés, viszont hozzásegíthet ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat és őszintévé váljon a nevetés. Ahogyan a szex is alakulhat tök máshogy, mint elterveztük - legyünk őszinték, szinte mindig tök máshogy alakul -, és néha lehet kellemetlen is, de a gondolataink itt is rettentően fontos szerepet játszanak. A gondolat teremt. És pusztít is.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Fordító: Molnár Csaba

Kövess minket Facebookon!

 

 

2020. november 13., péntek

Ismét egy szuper Neil Gaiman képregény született, a Smaragdzöld tanulmány

Könyvajánló - Neil Gaiman és Rafael Albuquerque, Rafaeil Scavona, Dave Stewart: Smaragdzöld tanulmány

A természetfeletti bűnügyi történet Sherlock Holmes világát vegyíti össze a lovecrafti Cthulhu-mítosszal. Egy rémséges gyilkosság történik, amelyet korának legbriliánsabb detektívje és hű társa igyekszik felderíteni. Vajon sikerrel járnak?

Neil Gaiman parádés író, számos díjas bezsebelt már munkássága során. 2003-ban született egy novella, a Smaragdzöld tanulmány, melyért a legjobb novellának járó Hugo-díj és Locus-díj is felkerülhetett a polcra. Ennek a novellának a képregényes adaptációja néhány hete jelent meg magyar nyelven. A novellát volt szerencsém olvasni a Törékeny holmik című válogatáskötetben, így maga a történet már ismert volt előttem, de kíváncsi voltam, hogy olyan tehetséges rajzolókkal, mint az Eisner-díjas Rafael Albuquerque, Rafael Scavone és Dave Stewart, vajon mire képesek.

A kötetet a Fumax Kiadó hozta el a magyar olvasóknak a tőlük megszokott színvonalas keményfedeles kötésben, gyönyörű nyomtatásban. A borító rögtön megragadta a szemem, eszméletlen jól adja vissza sztori hangulatát, az pedig pluszpontot érdemel nálam, hogy az oromszegő smaragdzöld színben pompázik.

Ezúttal egy igazán izgalmas feladat elé állította saját magát a szerző, amikor úgy döntött H.P. Lovecraft világát kombinálja Sherlock Holmes történetével. Egy darabka viktoriánus London és csápos lények, kozmikus istenségek egy helyen. A sztori a 19. században játszódik, ahol megismerkedünk az Afganisztánból hazatérő, meggyötört ex-katonát, akinek szörnyekkel kellett harcolnia odaát, valamint újdonsült lakótársával, aki nyomozói szaktanácsadó.

Egy nap kopognak és fű alatti nyomozással bízzák meg, mint oly sok esetben korábban, mikor egy megoldhatatlan ügy kerül a Scotland Yard elé. Gyorsan kiderül, hogy fontos ügyről van szó, hisz Viktória királynő unokaöccsét, Franz herceget brutális módon meggyilkolták. A helyszínen látszólag az egyetlen nyom egy vérrel festett Rache felirat a falon. A két barát pedig bele is veti magát London utcáiba, hogy rátaláljanak a tettesre vagy tettesekre.

Az adaptáció követi a novella cselekményét szinte szóról szóra. A viktoriánus London ebben a sötét, zord, vészjósló formában eszméletlen látványos és tökéletesen passzol a történet hangulatához, a szörnyekhez, az istenségekhez, vénekhez és a brutális gyilkossághoz. A szereplők jól megírtak és rögtön összeáll a kép, hogy kire is hajaz a művelt, intelligens és jó megfigyelőként megismert detektív, valamint a néhány csepegtetett információ és megjelenés alapján máris tudjuk ki lehet az őrnagy.

Gaiman zseniálisan hozta össze a holmes-i világot és a lovecrafti rémségeket, de a végére azért egy ötletes csavart is kapunk. Mindezt megkoronázza a borongós színezet és máris megszületett egy újabb szuper képregény, ami tökéletes ajándék lehet a karácsonyfa alá a műfaj szerelmeseinek.

3207264_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Írta: Neil Gaiman
Rajzolta: Rafael Albuquerque
Fordította: Limpár Ildikó
Műfaj: képregény
Formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 80
ISBN 9789634701477

Monstress: egy látványos, izgalmas, véres fantasy

Kulcsok, melyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel

A bébi Thanosnak meg kell halnia