Kultúrpara

2020. április 28., kedd

"A gyilkosságok nem értek véget, amikor a férjét elkapták"

Könyvajánló - Rachel Caine: Nincs menekvés (Stillhouse Lake 1.)

Egy sorozatgyilkos férj a halálsoron,
őrült zaklatók célkeresztbe fogták a feleséget,
aki gyermekeivel menekülni kényszerül.
De mi van, ha nincs menekvés?
Mert a gonosz bárhol rájuk talál...

81il5z5fzzl.jpg

A történet középpontjában megismerünk egy anyát, aki egyedül neveli két gyermekét. A regény elején egy átlagos anyát ismerünk meg, Ginát, aki elégedett az életével. Romantikus férj, két szép gyerek, békés, kisvárosi élet. Ám minden fenekestől felfordul, amikor egy részeg autósnak köszönhetően fény derül férje titkos életére. Férje, Mel műhelyében ugyanis egy nő fellógatott holttestére bukkannak. Kiderül, hogy Mel egy szociopata sorozatgyilkos, aki nőket darabolt fel, és Ginával együtt letartóztatják.

Mel a halálsoron vár a kivégzésére, közben a nőnek egy évébe telik, hogy kiderüljön nincs köze a kegyetlen gyilkosságokhoz, de az internet népe nem hisz ártatlanságában. Az emberek elképzelni sem tudják, hogy nem vett rész benne, hisz a garázsukban végezte ocsmány munkáját a férje. Ezután végeláthatatlan zaklatásnak vannak kitéve. Egy hacker végül úgy dönt, hogy a mocskolódás helyett segít a nőnek és gyerekeinek új életet kezdeni.

Ezután jön a macska-egér játék. Költözés városról városra, új személyazonosságok, gyermekeivel együtt állandó menekülés az életük. Majd rátalálnak Stillhouse Lake-re, ahol végre úgy érzik otthonra találtak. Egy csendes kisváros, van itt erdő, tó, hegyek, szép környezet, és ügyesen tüntették el a nyomaikat, így talán senki nem bukkan rájuk. Megtanult fegyverrel bánni, a lakásban riasztó, a gyerekek pedig ki vannak képezve a menekülésre. Gina Royalt már rég eltemette, most Gwen Proctorként talán békére lelhet.

A gyerekeket folyamatosan igyekezett távol tartani az eseményektől, apjuk rémtetteiről is keveset tudnak. Ezt őszintén bevallom nem értettem. Az idősebb gyerek egy 14 éves lány, aki öccsével együtt feleslegesnek érzi anyja beteges paranoiáját. Egy ennyi idős kölyök sokkal belátóbb lenne és kevesebbet lázadozna, ha őszintén elmondaná, hogy miként üldözi őket a mai napig apjuk bűne. Ha tudnának a rengeteg fenyegetésről, az őrült zaklatókról, a trollokról, akik a vesztüket akarják, mindez megspékelve például brutális képekkel felkoncolt gyerekekről, melyekkel azt kívánják, hogy velük is ez történjen. Már így is rettegésben, paranoiában élnek, az életük állandó készültségben zajlik. Ha többet tudnának a helyzetről, talán könnyebben viselnék.

Aztán az idilli élet felborul, amikor egy fiatal nő holttestét húzzák ki a tóból. Úgy dönt, végre a gyerekei is kezdik otthon érezni magukat, kockáztatnak és maradnak. Közben hosszú idő után először kezd közel engedni magához valakit. Eddig mindig tartózkodott az emberektől, mindenkire bizalmatlanul nézett. Most elkezdte leengedni a pajzsait. A regény pszichothriller voltából következtethetünk, hogy bizony hiba volt. Főleg, amikor olyan levelek kezdenek érkezni a férjéből, ami arra enged következtetni, hogy tudja hol vannak... Gwennek fel kell vennie a kesztyűt, hogy megmentse azt, ami a családjából maradt. És végül Lanny-t is jobban beavatja a dolgokba, amikor rájuk zúdul a lavina.

Izgatottan fogtam bele a könyv olvasásába, mert egy a megszokottól eltérő nézőpontot kapunk a sorozatgyilkosok világából. Számos könyvet olvastam már, ahol a gyilkos vagy a nyomozó szemén át látjuk az eseményeket. Végre egy könyv, ahol megismerjük a gyilkos családját is. Ők is áldozatok, csak másként. Gina élete romokban és csak egy dolog érdekli: a gyerekeit távol kell tartania a férje által rázúdított mocsoktól.

Tetszett, hogy egy hacker, aki eleinte támadta őket, végül a segítségükre siet és neki köszönhetik az új személyazonosságokat, amiknek köszönhetően próbálják élni az életüket. Izgalmas volt látni, miként változott át áldozatból harcos anyatigrissé, de amikor már a könyv 100. oldalánál jártam és még mindig azon lamentált, hogy menjenek vagy maradjanak, már kezdtem unni és vártam, hogy végre történjen valami.

Aztán felbukkant otthonuktól pár lépésre a tóban egy holttest és nagyjából a kötet felére végre beindult a történet. Annyira megszállottja a tragédiának, ami vele történt, hogy amikor megismer egy látszólag kedves fickót, folyamatosan a férjéhez hasonlítja. Nehéz elképzelni egy ilyen élethelyzetet. Nekem kicsit erősnek tűnt, de fene tudja mi a "normális" ilyen esetben. Durva, ahogy nekiesik szegény nőnek mindenki és rögtön ő válik az első számú gyanúsítottá, amint előkerülnek a tóból a megnyúzott lányok testei.

A felétől már nagyon izgalmas lett a könyv, és már mi sem tudjuk, ki a barát és ki az ellenség.Árulás, csalás, hazugság, erőszak, menekülés, de szerencsére akadnak szövetségesei a kétségbeesett nőnek. Összességében többet vártam ettől a könyvtől. Nem volt rossz, ne értsetek félre, de egy kicsit több izgalom, pörgés kellett volna már a kötet első felében is. Ez most kicsit így kicsit keserédes volt, főleg a megszokott Kristály Pöttyösökhöz képest.

borito_14.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Fordító: Andó Gabriella

Kövess minket Facebookon is!

Bizarr terápia, pszichotikus összeroppanás, gyanús halálesetek

Egy ártatlan ügyfél?!

A szeretet és az árulás traumája

2020. április 25., szombat

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Könyvajánló - Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Alakíts ki szokásokat és sikeresebbé válsz! Ismerd meg az elmúlt évszázad legjelentősebb önfejlesztő művét, hogy kiemelkedően eredményessé válhass az élet bármely területén!

Dr. Stephen R. Covey nemzetközileg elismert vezetési szaktekintély, szervezetfejlesztési tanácsadó, tanár és a FranklinCovey Cég társalapítója és több önfejlesztő kötet szerzője volt. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című kötet hatalmasat robbant a piacon. Több mint 25 millió példányban kelt el, ráadásul 40 nyelven látott napvilágot 70 országban. Covey királyoknak és elnököknek adott tanácsokat, a világ egyik legbefolyásosabb emberének tartották, a kötetet pedig az elmúlt évszázad legjelentősebb önfejlesztő művének.

A kötet nagyon jó nyelvezettel készült. Könnyen olvastatja magát, érdekes történeteken keresztül mutatta be a szerző a hét legfontosabb alapelvet. De nehogy azt gondoljuk, hogy ettől máris könnyű olvasmány! Idő kell, hogy az ember megeméssze, feldolgozza az olvasottakat és bevonja a hétköznapjaiba is, mert Covey legfontosabb elve az volt, hogy akkor lehetsz sikeres az üzleti életben, válhatsz jó vezetővé, ha a magánéletben, emberként is minden rendben van. A szokások mellett rengeteget tanulhatunk időmenedzsmentről, kölcsönösen sikeres üzleti megállapodásokról, célokról és arról miként tartsuk karban saját magunkat. Megtanulhatjuk hogyan váljunk olyan emberré, aki méltó egy komoly pozícióra vagy akár egy sikeres vállalkozás létrehozására, vezetésére. 

Jöjjön még egy rövid kis összefoglaló a szokásokból, a kötetben pedig részletes iránymutatást találtok, hogy ezt miként vezessétek be az életetekbe. Remélem sikerül kedvet csinálnom a kötet elolvasásához, szerintem bárki, aki elolvassa ezt a könyvet, csak nyerhet vele.

Az első három szokásban az egyéni győzelem van terítéken.

1. Légy proaktív!

Sokszor akadunk el olyan helyzeteken, amiket nem tudunk befolyásolni, nincs rá semmilyen hatásunk. Ezt kell elengedni és arra koncentrálni az energiáinkat, hogy miként reagáljunk ezekre. A siker egyik eleme, hogy ne téged alakítson a környezeted, hanem alakítsd te a neked megfelelő módon és olyan dolgokra összpontosíts, amelyekkel kapcsolatban tenni is tudsz valamit.

2. Tudd előre, hová akarsz eljutni!

Cél nélkül nincs fejlődés, nincs haladás. Ha nem tudod hová tartasz, nincs mit elérni. Tehát első a szellemi teremtés. Ebben segít a küldetésnyilatkozat, amelynek megalkotásához is segítséget nyújt a kötet.

3. Először a fontosat!

Ha már megvan, hogy hova szeretnél eljutni, azzal megvan az irány és kezdheted keresni a megfelelő eszközöket, vagyis jöhet a fizikai teremtés fázisa. Az önszervezés elengedhetetlen a mindennapokban. Meg kell tanulnunk rendszerezi a fontos és nem fontos dolgokat. És be kell verni a fejünkbe, hogy nem az a fontos, ami sürgős, hanem az a sürgős, ami fontos. Az önszervezés alapelvei az élet minden területén segítenek az időmenedzselésben. Meg kell tanulni a teendőket rangsorolni.

Ezeket követi a közös győzelem, a kölcsönös függés.

4. Gondolkodj nyer-nyerben!

Sosem lesz sikeres az, aki nem képes eredményesen együttműködni. Ezért a kölcsönös függés, ami mindenkinek jó, elengedhetetlen. Minden helyzetben van olyan lehetőség, amivel mindkét fél jól jár. A hármas szokással megtanulja az ember, hogy a lehetőséget kell keresni, nem pedig a problémával foglalkozni. Ezt kell tudni kamatoztatni a negyedik szokásban. Ehhez kell egyfajta érettség, hisz sokakat nem érdekel más haszna, csak a sajátja. Pedig egy beosztott is sokkal sikeresebb munkavégzésre képes, ha értékeljük, mintha kiszipolyozzuk.

5. Először érts, aztán értesd meg magad!

A kommunikáció az élet egyik legfontosabb képessége. A legtöbben csak azért hallgatnak meg másokat, hogy aztán válaszolhassanak, megszólalhassanak, beszélhessenek, nem pedig azért, hogy megértsék, mit mond a másik. Ha ehelyett megtanulunk hallgatni a megértés szándékával, ahelyett, hogy elbeszélnénk egymás mellett, garantáltan sikeresebben tudunk kialakítani win-win helyzeteket.

6. Teremts szinergiát!

A kreatív együttműködés, valamint a 4-es és 5-ös szokás együtt elengedhetetlen kellékei a tökéletes egyetértésnek és a sikeres együttműködésnek. Hisz együttműködéssel többet el lehet érni, mint egyénileg. Értékelni kell az egymás közti különbségeket. Ha sikerül ezeket felmérni, felismerni és kiaknázni, máris adott minden, hogy egy erős, hatékony csapat születhessen. 

És végül a megújuláshoz szükséges szokás:

7. Élezd meg a fűrészt!

Ami annyit tesz, hogy folyamatosan tartsd karban a fizikai, mentális, szociális és lelki kondíciódat. Ebben benne van például az egészséges testmozgás, a táplálkozás, a pihenés, a pozitív kapcsolatok családdal, barátokkal, a káros versenyhelyzetektől való szabadulás, az olvasás, a tanulás, a tanítás, a kirándulás, a színház, a meditáció, az ima. A jóllét kell a munkában és az életben is, hogy ne égjen ki az ember. Törekedj az egyensúlyra. Ha megélezed a fűrészt, hatékonyabbá válik. Ha pallérozod a tested, az elméd, a lelked, sikeresebbé válsz.

_vyr_383stephen-r-covey-a-kiemelkedoen-eredmenyes-emberek-7-szokasa.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Bagolyvár Kiadó és Uzletikonyv.hu!

Fordította: Náfrádi Zoltán, Náfrádi Dorottya

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

4 órás munkahét

Projektmenedzsment mindenkinek

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

2020. április 22., szerda

Sorozatgyilkos az esküdtszékben

Könyvajánló - Steve Cavanagh: T1Z3NHÁROM

Egy empátiát nem ismerő, kegyetlen sorozatgyilkos
és egy dörzsölt, jó útra tért ügyvéd.
Vajon ki jön ki jobban a találkozásukból?

tizenharom.jpg

A legtöbb sorozatgyilkosnak van valami perverziója. Van, aki trófeákat gyűjt az áldozataitól, van, aki a holttesten hagyja a kézjegyét és van, aki embereket öl, hogy egy gyilkossági perben az esküdtszék tagjává válhasson. Utóbbi csoportba tartozik a történet egyik főszereplője, Joshua Kane, akiről rögtön a kötet elején kiderül, hogy ölni neki pusztán játék. A regény első lapjain szemtanúi leszünk rögtön a gyilkosságnak, ahol egy pénzérmével döntötte el, hogy áldozata él vagy meghal.

A másik főszereplő Eddie Flynn, aki profi szélhámosként tengette mindennapjait, majd átnyergelt a "jó oldalra" és sikeres ügyvéddé vált. Felkérik, hogy csatlakozzon Robert Solomon védelmét képviselő csapatba. De kicsoda Bobby Solomon? Hollywoodi csillag, feleségével pedig a celebvilág álompárjaként gondoltak rájuk. Aztán holtan találták közös hálószobájukban a feleségét és a biztonsági főnökét. A Bobby elleni vád: kettős gyilkosság.

A történetet két szálon követhetjük végig. Az egyiken megismerjük Kane-t, aki egy genetikai rendellenesség következtében nem érez fizikai fájdalmat, emellett híján van az empátiának és hamis személyazonosságot felvéve készül bejutni a tárgyalásra esküdtként. Látjuk, ahogy megfigyeli az ügyvédeket, kilesi a potenciális esküdteket, aztán már nincs más dolga, mint végezni az illetővel és belebújni a bőrébe. Egy kegyetlen gyilkos, aki az álcázás mestere.

A másikon Eddie-t látjuk, ahogy beleássa magát az ügybe. Elve, hogy nem véd bűnösöket. Azért vállalta el az ügyet, mert úgy gondolja Bobby ártatlan, bár a bizonyítékok mást mutatnak, hisz abban, hogy jó emberismerő. Közben házassági és alkohol problémáiból is kapunk egy-egy szeletet. A nyomozás során nincs könnyű dolga és gyanítja, hogy a rendőrség hibázott, ebben csak megerősíti, amikor egy csapat rendőr alaposan helyben hagyja, amikor szimatolni kezd. Aztán ahogy egyre mélyebbre ás, már kezdenek kétségei lenni.

Vajon mégis Bobby a tettes? Vagy esetleg Kane, aki élvezi, ha rács mögé juttathat valakit egy olyan bűnért, amit ő követett el? 

Van itt minden, ami egy nagyon jó krimi-thrillerhez kell. Egy kegyetlen sorozatgyilkos, korrupció, mocskos zsaruk, hibás rendszer és egy nem tökéletes, de szimpatikus ügyvéd, fordulatok, váratlan csavarok, pörgős akciójelenetek. Ijesztő, de izgalmas volt elmerülni Kane beteg elméjében, ahogy űzi kisded játékait, miközben próbáltam rájönni, hogy mi a szerepe a történetben. Végig vártam, hogy kiderüljön vajon ő a gyilkos vagy Bobby, aki nagyon jó színész és ügyes hitette el a környezetével, hogy ártatlan, esetleg egy ismeretlen harmadik szereplő az elkövető. Eddie igazi dörzsölt, belevaló ügyvéd, könnyű megkedvelni és a mellékszereplők is jól színesítik a regényt. Amikor beszáll az FBI is az ügybe csak még érdekesebbé és pörgősebbé válik a regény. Kb a felétől letenni sem tudtam. (És ez nem csak költői túlzás, hajnal 4-kor fejeztem be a regényt. :D )

Van pár csavar, amire rájöttem menet közben, de így is akadt bőven meglepetés. A szerző végig fenntartja az érdeklődést, a feszültséget, még a tárgyalás percei sem voltak unalmasak, pedig azoktól féltem kicsit. Olvasmányos, lendületes, sokszor filmszerűen pergő jelenetekkel. Nálam abszolút nyert. Remélem a sorozat más részeit is elhozza a kiadó a magyar olvasóknak.

steve-cavanagh-tizenharom-43515725555.jpgKöszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a weboldalukon kedvezményes áron.

Fordította: Abrudán Katalin

Kövess minket Facebookon!

Egy iskolai lövöldözés lélektana

Mint a szemed fényére

2020. április 16., csütörtök

A jó vezető titkai

Könyvajánló - John P. Strelecky: Az Élet Nagy Ötöse

„Ez a könyv inspirálni fog téged.

Vezetői szerepedet is egyszer és mindenkorra tisztábban látod. Nemcsak a munkában, de otthon, a közvetlen környezetedben és abban is, ahogyan az életedet irányítod. Minden egyes pillanatban szükségünk van vezetői képességeinkre. Ha másért nem, hát azért, mert önmagunkról döntünk.”

John P. Strelecky legújabb magyar nyelven megjelent könyve, Az Élet Nagy Ötöse egy fiktív történet, melyben megismerjük Joe-t, akinek életét, munkáját forradalmasítja barátja, a sikeres vállalkozó, Thomas vezetési módszere. A kötet során megismerünk öt fontos életcélt, melyek segítenek, inspirálnak, motivációt adnak, hogy a megcsömörlött, frusztrált Joe élete egyensúlyba kerüljön és pozitív irányt vegyen. A könyv elolvasása az olvasókat is ösztönözheti a változásra, hisz valójában mind vezetők vagyunk. Ha munkahelyen nem is, de az életünkben mindenképp.

streleckyjohnp_cpaullanderi_lr.jpg"John P. Strelecky (1969) amerikai író gyermekkori álmát követve pilóta szeretett volna lenni, de szívproblémái miatt erről le kellett tennie. Vállalkozási tanácsadóként dolgozott, állandóan úton volt, aztán harminckét éves korában úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből: 2002-ben egyéves fizetés nélküli szabadságot vett ki, és hátizsákos turistaként körbeutazta a világot. Tapasztalatai alapján írta meg a Miért kávézót, mely nagy siker lett. Az Élet Nagy Ötöse a második magyarul olvasható könyve."

Thomas Derale szemszögéből megismerhetjük a körülötte élőket, dolgozókat és őt magát. Azokat az embereket, akik mind felnéznek rá, elismerik vezetői képességeit, már-már piedesztálra emelve a férfit. Ötvenöt éves és egy rossz hírt kap: rákban haldoklik, de még ekkor is azt tekinti fontosnak, hogy másokat inspiráljon egy sikeresebb élet eléréséért.

Számos tippet kapunk arra, hogy miként kezdjük el szeretni a mindennapokat, hogyan találjunk örömet bármiben.  Mindezt szép metafórák formájában kapjuk. Információkat a vezeti módszerekről, munkafolyamatokról, vállalatfejlesztésről, piacról, versenyről, ám mindet csak felületesen érintjük. Örök igazságokról mesél. Ki ne hallotta volna már ezerszer, hogy tegyünk olyat, ami örömet okoz? És ki az, aki nem arra vágyik, hogy a munkája, a karrierje legyen a hobbija, hogy ne váljon fásulttá, tudja szeretni és élvezni a munkáját, hogy képes legyen inspirálni a kollégáit, beosztottjait, hogy ők is élvezettel vessék bele magukat a munkájukba? A kötetben kapunk néhány ötletet, hogy ezt miként érhetjük el és azt is megmutatja milyen a jó vezető és az ideális munkakörnyezet.

Amikor kezembe vettem ezt a könyvet, azt gondoltam egy sima önfejlesztő könyv lesz, benne öt pontban leírva, hogy miként fejlődjön az ember, hogyan lássa tisztán vezetői szerepét. A fülszöveg ugyanis semmit nem árul el arról, hogy nem egy oktatóanyagot kapunk, hanem egy majdnem regényt, egy történetet, egy hasznos és inspiráló tanmesét felnőtteknek, amelyet bárki felhasználhat, hogy jobb vezetővé váljon, hogy képes legyen hatékonyan irányítani az életét.

Az ötlet nagyon jó, nálam a kivitelezés nem volt átütő, a nyelvezet sem talált el, a párbeszédek kicsit erőltetettek voltak és időnként untam is sajnos, de azért egy délutánra egész kellemes szórakozás, és a mondanivalóján mindenkinek érdemes elgondolkodni. Nagyon tetszett például a hasonlat a múzeumról, mely halálunk után marad utánunk, már ezért megérte kézbe venni a kötetet.

"Éld úgy minden napodat, hogy része legyen életed múzeumának."

strelecky_azeletnagyotose_72dpi.jpgA kötetet a Park Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Fordította: Béresi Csilla

Kövess minket a Facebookon is!

A férfi, aki irodalomnak nézte az orvosi eseteket

Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján

Scott Kelly: Egy év az űrben

2020. április 13., hétfő

Három kiváló kötet, amelyek segítenek játszva tanulni matematikát, kémiát, fizikát és történelmet

Könyvajánló - Gyerekjáték a matek / Georgie csodás kísérletei / Zeusz és bandája

A világon mindenütt most egy új élethelyzethez kell alkalmazkodni, amelyben az otthonunk vált az iskolává a gyerekek számára. Ez nem csupán a szülőknek, a gyerekeknek is megterhelő. Hiányoznak a barátaik, a tanáraik és rengeteg új feladattal kell megbirkózniuk. A Kolibri Kiadó számos szuper gyerekkönyvet dobott a piacra az elmúlt években, amelyekkel játékosan lehet tanulni. Ezek közül mutatok hármat, melyeket érdemes beszerezni.

kolibri.jpg

Az első Rebecca Rapoport és J. A. Yoder kötete, a Gyerekjáték a matek. A könyv célja, hogy megmutassa a 6-10 éves gyerekeknek, hogy izgalmas és élvezetes dolog a matematika. Ebben a könyvben szórakoztató feladatokat és rejtvényeket találunk, melyekkel játékosan tanulhatnak és gyakorolhatnak a gyerekek. A könyv során rengeteg témakör megtalálható: geometria, topológia, térképszínezés matematikus módra, görbék, fraktálok, tangramok, pálcikarejtvények, nim játék és gráfelmélet.

quarto_jatekosmatematika_b1_72.jpgA kötet során izgalmas ábrákkal, példákkal mutatják be a szerzők a matematikai elemeket, definíciókat is találunk és 50 játékos feladatot, melyek szórakoztatva tanítanak, bevezetnek egy titokzatos, színes, izgalmas területre. Építhetünk például gúlát cukorkából és fogpiszkálóból, vagy a bátrabbak akár egy dodekaédernek is nekikezdhetnek. Találunk tippeket, hogy miként rajzoljunk tökéletes ellipszist, parabolát, sőt, még azt is megtudhatjuk, miként hímezzünk parabolákból gyönyörű csillagot. De hópelyhet is szerkeszthetünk, melynek aztán kiszámolhatjuk a kerületét. Megismertethetjük a gyereket a tangram különleges világával vagy oldhatunk meg mókás pálcikás rejtvényeket.

Minden feladathoz kell pár segédeszköz, de a legtöbb olyan, ami minden háztartásban megtalálható. Például papír, olló, ragasztó, vonalzó, színes ceruza, filc, hímzőfonal és tű, hurkapálcika vagy egy doboz gyufa, stb. A kötet végén pedig tippek és megoldások várják a lelkes diákokat. A legtöbb feladat egyedül is megoldható, de közösen is jó kis játékot lehet varázsolni a példák segítségével.

Fordította: Bujdosó István. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

A következő kötet a kémia és a fizika mesés világába kalauzolja el a család legkisebb tagjait. Roald Dahl a Georgie csodás kísérletei című könyvében néhány tudományos kísérlet elvégzésére csábítja a tudóspalántákat. A kötetet 10-14 éveseknek ajánlják, de akad néhány feladat, melyet szerintem egy 7-8 éves is élvezettel csinálna vagy örömmel végignézné, ahogy a bátyus, a nővérke tüsténkedik. Izgalmas, jópofa kísérletek, melyekhez nincs szükség semmilyen kirívó eszközre, csupán olyan dolgokra, melyeket bármely otthonban megtalálni és máris elmerülhetünk a kémia és a fizika varázslatos világában.

dahlr_georgiecsodaskiserletei_72dpi.jpgRoald Dahl a világ egyik leghíresebb mesemondója. Olyan művek kötődnek a nevéhez, mint A barátságos óriás vagy a Charlie és a csokigyár. Mesterien bánik a szavakkal és pontosan tudja, hogyan lehet levenni egy gyereket a lábáról. Ebben a kötetben is ezt a képességét kamatoztatja. A kötet elején megígéri az olvasóknak, hogy a kísérletek között lesz robbanás, fröcsögés, cuppogás és bűzölgés és sok más vicces dolog. És nem is fogunk csalódni. A legtöbb kísérlet akár szórakoztató családi közös programként is elvégezhető.

A legtöbb kísérletet a gyerekek biztonságban egyedül is elvégezhetik, de azért akad néhány, ahol elkél a szülői felügyelet. Ezek mind jól láthatóan jelölve vannak a kötetben. A kísérletek lépésről lépésre le vannak írva, szép, színes ábrákkal vannak illusztrálva, szinte lehetetlen elrontani őket, ha szigorúan követjük az utasításokat. Egy-két kísérletet érdemes, ha egy mód van rá, a kertben végezni, mert szép kis koszt csinál, de a legtöbb lakásban is megoldható. A kötetet látványos illusztrációk teszik még csábítóbbá a gyerekek számára.

Többek között készíthetünk látványos vulkánkitörést, habzó-pezsgő bájitalt, robbanós tasakot, hangágyút, szuper sugárhajtású lufit, mágneses kocsit, motorcsónakot, és ha a sok munka közben egy kis nassolásra vágyunk, akkor akár roppanós cukorkakristályt is készíthetünk magunknak. Minden kísérlet közben találunk leírást, hogy mi és miért történik. Szórakoztató, játékos és rengeteget tanulhatnak belőle a gyerekek.

Fordította: Beke Zsolt. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

És elérkeztünk a harmadik kötethez: Zeusz és bandája, melyben Frank Schwieger elkalauzol a görög mitológiák világába. A szerző nagyon jó módszert választott, hogy megfogja az ifjúságot. Összerakott egy vicces, jópofa, könnyű nyelvezetű könyvet, vidám illusztrációkkal, amelyből rengeteget megtudhatunk a görög mitológia legnagyobb alakjairól.

A szerző sorra vett 24 neves alakot a görög mitológiából. Megtaláljuk a legismertebb alakokat, többek között Akhilleuszt, Athénét, Odüsszeuszt és Zeuszt, de a talán kicsit kevésbé ismert istenek, félistenek, hősök is kaptak egy-egy fejezetet, mint Ariadné vagy Dido. Teszi mindezt olyan stílusban, amivel egy 9-12 éves gyereket meg lehet fogni: szlenggel és humorral. Nem száraz leírása a hősök életének, hanem olyan, mintha ők maguk mesélnék el a történetüket. Zeusz többek közt e szavakkal nyitja meg a kötetet:

"Megbíztam Hermészt, hogy keresse fel legnagyobb isteneinket és hőseinket, és meséltesse el velük a történetüket. Hogy végre megtudjátok rólunk az IGAZSÁGOT. Mégpedig ELSŐ KÉZBŐL. Hermész ide cikázott meg oda, aztán hamarosan landolt az Olümposzon, jó néhány kalanddal a tarsolyában. Én pedig megkoronáztam az egészet a saját történetemmel. Pofás kis könyv született belőle, amiben végre, végre, végre nem olvasható semmi más, csakis az igazság, a színtiszta, teljes igazság, az isteni és hamisítatlan igazság."

akhilleusz.jpgFelnőtt fejjel is jókat kacagtam egyes sztorikon és az egyébként kegyetlen történeteket is nagyon jól sikerült tálalnia a szerzőnek. Akinek nincs humorérzéke, az felejtse el ezt a könyvet. Bár szerintem sokkal könnyebben befogadható így a görög mitológia, még akkor is, ha időnként kicsit tömény. A szereplők mind kaptak jópofa címeket, mint Ariadné a bőgőmasina, Démétér a bioistennő, Dionüsszosz a bulikirály vagy Orpheusz a görög megasztár. Ez a könyv tökéletes arra, hogy szórakoztatva tanítson. Ramona Wultschner illusztrációi pedig szuperül passzolnak. Utóhúsvéti ajándéknak is kiváló választás.

Fordította: Benkő Gitta. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

zeuss-bandaja.jpg

A köteteket a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Hogyan szerettessük meg a kiskamasszal a történelmet?

Lovagi túlélőtúra a rengetegben

2020. április 10., péntek

Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

Könyvajánló - Tasmina Perry (J. L. Butler): Enyém vagy / Jane Corry: Csak egy pillanat

Egy ügyvéd, akinek először a karrierje kerül veszélybe, majd az élete is, és egy izgalmas, fordulatos lebilincselő történet két tragikus életútról.

Az elmúlt években bőven kaptunk olvasnivalót a 21. Század Kiadótól, ezúttal mutatok nektek két izgalmas pszichothrillert. Az egyik a népszerű Tasmina Perry (J. L. Butler) első álnéven írt regénye, az Enyém vagy, a másik pedig Jane Corry Csak egy pillanat című írása. Egy felkavaró történt London sötét utcáiról és egy lenyűgöző, csavaros, érzelemgazdag történet.

id22-313912.jpgElsőként nézzük az Enyém vagy című regényt, mely Perry a szerző első próbálkozása a pszichothrillerek világában. A kötet főszereplője Francine Day, aki feltörekvő ügyvéd és nőként próbál sikeresen boldogulni London cápái között. Egy nap elvállal egy válási ügyet. Sikeres negyvenes vállalkozó, költekező kitartott feleség. Az egyik követeli a "jussát", a másik megtartaná a kemény munkával megszerzett vagyont.

Nem az első ilyen ügye Frannek, ám elkövet egy hatalmas hibát: viszonyba kezd az ügyféllel, Martinnal. A harminchét éves nő megszállottja a munkájának. Nem jár el szórakozni, ritkán találkozik a barátaival, szabadságra is minden évben ugyanarra a nyári olaszországi kiruccanásra megy csak. A monoton hétköznapok rabja.

Bipoláris zavarral, mániás depresszióval küzd, de szépen halad a karrierje. Aztán a monotonitásba berobban Martin, egy ostoba románc és a dolog keményen bonyolódni kezd.

"...kezdek beleszeretni Martin Joyba, nem tetszett, ahogyan néha éreztem magam miatta. Tehetetlennek, céltalanul sodródónak, képtelennek arra, hogy irányítsam az érzelmeimet, eltávolodva attól a személytől, aki egy másik életben voltam."

De nemcsak a magánéletében elkövetett etikátlan évődés kettejük között, hanem az is érdekessé teszi a dolgokat, amik kiderültek az éppen válni készülő párról. Jönnek a hazugságok, a titkok és egy este, ami után felfutott harisnyával, véresen ébred Fran és fogalma sincs mi történhetett. Talán mégsem tartja olyan jól kordában a mentális problémáit. És onnantól válik érdekessé ez a kis történet, amikor kiderül, hogy Fran kieső éjszakáján eltűnt Martin felesége...

Nagyon olvasmányos a regény, sodort magával a történet az elején. Érdekes karakterek, jó mesélés, bár, ha ez nem az első thrillered, akkor sajnos a meglepetés elmarad. Talán pont a kiszámítható csavarok miatt éreztem úgy, mintha a közepére kicsit megfáradt volna a sztori. A feszültséget sikerült végig fenntartani, szóval összességében rossznak nem nevezném. A cselekmény hibáit felírom a "debütálás" rovására. Romantikus könyvekben ász a csaj, ez a könyv pedig szerintem egy jó kezdet, ha más műfajban is fejlődni szeretne.

covers_570620.jpgMai második könyvünk a Csak egy pillanat. Jane Corry ezúttal is kitett magáért és egy jó kis csavaros történettel rukkolt elő. Ha választanom kéne, ezt a könyv sokkal jobban tetszett.

A történet cselekménye két nő köré összpontosul. Egyikük Ellie, akinek gyermekként sem volt könnyű élete és sajnos most sincs. Korán elvesztette édesanyját, kegyetlen nevelőanyja pedig mindent elkövetett, hogy férjével közös gyermekük legyen a középpontban és elszakítsa a lányt apjától. Utána látszólag akár azt is gondolhatnánk, hogy jó élete van. Férj, két gyerek, unoka, ám férje többször megcsalta. A regény elején is épp egy helyzetbe cseppenünk. Unokájára felügyel épp, amikor rajtakapja a férjét, hogy a szeretőjével cseveg, kiborul és elrohan magára hagyva a kicsi Josh-t, ami egy balesettel végződik.

A másik történetszálban megismerjük Jo-t, a hajléktalant, aki újságárulásból próbál eltengődni. Ellie-nek titkok tarkítják a múltját, amiket kevesen vagy épp senki nem tud, de a szerző elég sokat megmutat nekünk, gyakorlatilag végigkövetjük az életét: szar gyerekkor, lelkileg bántalmazó férj, tragédiák, stb., ezért azt vártam, hogy majd megismerjük Jo múltját is, ehelyett inkább a jelenével foglalkozunk (oké, a végén azért kapunk egy kis szomorú ízelítőt). Látjuk miként éli mindennapjait az utcán, hogyan vándorol egyik városból a másikba, miként képes életben maradni. Közben pedig menthetetlenül pörög az olvasó agya, hogy hol fog összefutni kettejük története.

A regény nagyon jól olvasható, beszippant, fordulatos. A történet pedig szívszorító, kemény sorsokat mutat meg. Bár főként az érzelmeken van a hangsúly, mindig történik valami. Itt egy kis kegyetlenkedés, ott egy tragikus baleset, amott egy gyilkosság. Mindezt megspékelte a szerző érdekes, erős, összetett karakterekkel. Kapjuk az apró részleteket sorban és alig várjuk, hogy végre összerakhassuk a teljes képet. Közben pedig kész érzelmi hullámvasút a könyv tele feszültséggel és egy meglepő csavarral a végén. Nálam nyert!

„Érzelmi magasfeszültséget árasztó, lenyűgöző, csavaros történet - csak Jane Corry képes ilyen briliáns rétegzettségű szöveget írni. Száguldva olvastam és mire a végére értem, nem is késő volt, hanem korán.” - Teresa Driscoll

Köszönöm a könyveket a 21. Század Kiadónak! A borítóképekre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek mindkét könyvet közvetlenül a kiadótól.

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Három kicsi lány. Egy jó. Egy rossz. Egy halott.

Képes lennél bűnözővé válni, hogy megmentsd a gyereked?

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Három apró hazugság

2020. április 8., szerda

Steve Jobs - Egy zseni életrajza

Könyvajánló - Kevin Lynch: Steve Jobs - Egy zseni életrajza

"Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt.
Steve Jobs megváltoztatta a világunkat."

Szerintem kevés olyan ember rohangál a világban, aki ne hallotta volna Steve Jobs nevét. Századunk kiemelkedő alakja volt, aki korszakalkotó munkásságával vált a világ egyik legismertebb üzletemberévé. Kevin Lynch kötete végigvezet minket életútján, hogy megismerjük miként vált a telekommunikáció úttörőjévé és hogyan lendítette át minden nehézségen céltudatossága. Mindezt megspékelte a szerző fotókkal, grafikonokkal és illusztrációkkal, hogy könnyebben átlássuk Jobs lenyűgöző életét, eredményeit és az általa fejlesztett technológiák fejlődését, piaci terjedését.

A kötet a születésétől halad végig az életén. Mesél munkásosztálybeli szüleiről, szülőanyjáról és az örökbefogadásáról. Steve apjára ezermesterként utalt többször is, neki köszönheti, hogy megszerette a mechanikát és a szerelést. Közel álltak egymáshoz, apja műhelyében még saját munkapadot is kapott miután öt éves korában egy vidéki házba költöztek Mountain View-ba. A Santa Clara-völgy (ma ismertebb nevén Szilícium-völgy) fellendülőben volt, amikor a család odaköltözött a környéken élők már tudták, hogy a világ legnagyobb technológiai központja épül körülöttük. A kötetben olvashatunk számos azóta naggyá nőtt cégről, melyeknek alapítói, mérnökei, vállalatai voltak a Jobs család szomszédai, mint például a Nobel-díjas William Shockley laborja.

Olvashatunk a hiperaktív, szeszélyes gyermekről, akit nem egyszer felzaklatta a tény, hogy nem kellett igazi szüleinek, közben pedig mindig csodálattal beszélt támogató örökbefogadó szüleiről, akik mindent megtettek, hogy kiegyensúlyozott, boldog élete legyen és gondosan ügyeltek rá, hogy a tanulmányai is kiválóak legyenek, noha sokszor bizonyult nehezen kezelhető gyereknek. Aztán megtudjuk milyen hatással volt rá diákkorában a HP 9100A gépe és azt is megtudjuk milyen váratlan körülmények között kapott nyári munkát az egyik alapítótól, Bill Hewlettől. Majd jött a gimnázium, aminek köszönhetően megismerte Steve Wozniakot, akivel közösen megépítettek egy számítógépet. Az ő lyukkártyás kis hobbigépük öt évvel azelőtt készült, hogy az első hasonló készülék boltokba került volna. Így alakult meg az ő dinamikus duójuk.

20181215apple-sztori-mac-macintosh-iphone.jpg

Olvashatunk még többet Wozról, a gimnáziumi évekről, a lázadozó, arrogáns fiatal Jobsról, aki okosan kezdett el pénzt csinálni képességeinek köszönhetően. Gépeket javított, megszerelt alkatrészeket adott el haszonnal, majd jött az egyetem, egy kis lázadás, bulizás, a tudománytól a művészetek irányába fordulás időszaka. Ezután megismerkedünk az első Wozniakkal közös leleményes és illegális vállalkozásukkal '72-ben. Határozottan sikeres volt a dolog, 6000 dollár nyereséggel jöttek ki belőle, ám fegyveres bűnözök vetettek véget az üzletnek.

Jött pár zavaros év, spirituális útkeresés, kibukás az egyetemről, önzés, hálátlanság, végül munka az Atarinál és indiai zarándoklat, amit követett a visszatérés az Atarihoz, majd az első komolyabb siker, amihez még egy közeli barátot is elárult. Megtudhatjuk melyik és milyen volt a világ első személyi számítógépe, amelyet otthon lehetett összeállítani, de egy vagyonba került. Woz a világnak akart tervezni egy olcsóbb, szélesebb körben elérhető gépet, de Jobs ebben is látta az üzleti lehetőséget. Hamarosan meg is született az Apple cég és az első számítógépük, aztán nem volt megállás. Jöttek a fejlesztések, az egyre jobb ötletek és ennek köszönhetően a jobb gépek.

Érdekes volt olvasni Jobs és Woz eltérő gondolkodásmódjáról. Míg Woz mindenki számára hozzáférhetővé akarta tenni a gépeit, Jobs törtető volt. A cég és a vagyon nőtt, de ő mégis folytatta az anyagiasságot elvető életmódját. A kötetben olvashatunk a mantráiról, szokatlan vezetői stílusáról, szigoráról, éles kritikáiról. Woz páratlan gépet alkotott, de Jobs nélkül nem sikerült volna egy ilyen vállalatot felépíteni. Együtt tették naggyá az Apple-t. 

 "Steve Wozniak termékének az volt a legnagyobb erőssége, hogy műszaki szempontból szinte bármire alkalmas volt. Aztán jött Steve Jobs, és a lehetőséget valósággá változtatta. A két tehetség kombinációja tette őket erőssé."

Néhány év alatt milliókat kaszáltak a gépeikkel, de voltak gondok a cégen belül, főleg a stílusa miatt. A Mac születése környékén például tucatjával küldött el alkalmazottakat, mert szerinte nem volt elég jók, ezért aztán nem volt épp felhőtlen a munkahelyi légkör. Csillaga ettől függetlenül is felívelőben volt. '82-ben az év embere cím helyett az év gépének nevet Jobs személyi számítógépét. Közben kapunk bőven számokat, hogy milyen bukásnak tűnt az elején a Mac, miközben az Apple II-t vitték, mint a cukrot.

Nem maradhatott ki a kötetből az sem, amikor Jobs-ot kirúgta az igazgatóság, valamint a NeXT-csapatával végzett munkája. Hihetetlen érzékkel látta már '86-ban, hogy a hálózati számítástechnika a jövő és azon dolgozott, hogy ez gépeinek se okozzon problémát. Eközben a magánéletéből is kapunk szeleteket, többek között anyja megbetegedéséről, megtudjuk miként ismerte meg feleségét, s általa hogyan talált nyugalomra személyes életében  '90-es évek elejére. Később olvashatunk gyerekeiről, valamint apja haláláról is.

Bill Gates-szel folytatott rivalizálása is helyet kapott a kötetben, de a Pixar megmentésére tett törekvései sem maradhattak ki, sőt arról is olvashatunk, hogy a The Walt Disney Company legnagyobb részvényesévé vált 2006-ra.

1996-ban aztán eljött a nagy visszatérés az Apple-höz, a NeXT barátságos felvásárlással beolvadt az Apple-be. Ezután jöttek a nagy átszervezések, és vele a sikerek. Először az iPod, vele az iTunes szólt hatalmasat. Olvashatunk Jobs küzdelméről a rákkal és arról, hogy lábadozása után még célratörőbben, még elhivatottabban tért vissza, hogy aztán az emberek a kezükbe vehessék az iPad-jüket, majd az iPhone-jukat. És arról is olvashatunk a kötet végén, hogy még épp megélte, hogy általa felvirágoztatott birodalom megelőzte 2010-ben a Microsoftot, amivel a világ legnagyobb értékű technológiai vállalatává vált.

A pasi hihetetlen dolgokat vitt véghez. Kreativitásának és zsenialitásának tükrözésére bőven elég a következő adat: 458 szabadalom fűződik a nevéhez. Oké, ennek csak töredéke, ami ténylegesen számít, mert az Államokban még arra is szabadalmat kérnek, hogy ők kerekítették le először a kijelző sarkát. Ettől függetlenül, bőven akad lenyűgöző termék a szabadalmai között. Páratlan innovátor volt és bár személyisége hagyott kivetni valót maga után, céltudatossága és marketingérzéke segített sikerre vinni az ötleteit. Kevin Lynch pedig remek érzékkel szedte össze élete fontos állomásait egy színes, izgalmas kötetbe.

"Elég őrült volt ahhoz, hogy azt higgye, meg tudja változtatni a világot. És meg is változtatta."

steve-jobs-egy-zseni-eletrajza.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Fordította: Nimila Zsolt

Kövess minket Facebookon!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

2020. április 7., kedd

Ki fél a haláltól egy posztapokaliptikus világban?

Könyvajánló - Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Egy egyedülálló fantasy,
posztapokaliptikus világ, afrikai mítoszok,
erőszak, elnyomás, törzsek közti vérontás
megspékelve egy kis varázserővel.

Tavaly hozta el a magyar olvasóknak az Agave Könyvek Nnedi Okrafor World Fantasy-díjjal jutalmazott regényét, mely A halálmegvető címet viseli. A történet a filmipart is meggyőzte, az HBO készít belőle televíziós sorozatot, ráadásul a vezető producer nem más, mint a világhírű Tűz és jég dala ciklus írója, George R. R. Martin.

A történet egy posztapokaliptikus Afrikába repíti az olvasókat, ahol az emberek elszigetelve egymástól háborúskodások közepette élik mindennapjaikat. Folytonosak a vérontások, a kegyetlenkedések. Két nép van a középpontban, az okekék és a nuruk, csatáik gyakran végződnek az épp vesztes falu lányainak megerőszakolásával. Egy ilyen aktus eredményeként születik meg a történet főszereplője, Onyesonwu.

Erőszakból fogant és egész életét kitaszítottként kénytelen leélni, mert az ilyen félvérek, az ewuk a hiedelmek szerint rontást hoznak a törzsre, a világra. Ha az ember számkivetettként nő fel, nem meglepő, hogy dühös és időnként erőszakos, ám minden megváltozik, amikor tizenegy éves korában rádöbben nemcsak bőrszíne és származása más, egyedülálló varázserővel bír.

Neme is megnehezíti, hogy találjon valakit, aki megtanítja használni az erejét, mígnem találkozik egy ewu fiúval, Mwitával, aki szintén képességgel született és segít neki tanulni. Nyilván ez nem mindenkinek tetszik, pláne egy olyan nagyhatalmú varázslónak, akinek uralkodói terveit próbálják keresztülhúzni. Gyerekként kitaszítottként élt, most mégis céltáblával a hátán próbálja megmenteni a törzsek ártatlanjait és békét hozni a népeknek.

A regény során látjuk felnőni Onyesonwut, megismerjük első szerelmét, kettejük kalandját, egy igazi fejlődésregény. Ám a lányt nemcsak a bosszú hajtja, hanem próbálja kitalálni miként vethetne véget a generációkon át tartó viszálynak, a felesleges vérontásnak a törzsek között. Elindul egy úton, ahol igazi harcossá válhat. Elég brutális a könyv, nemi erőszak, elnyomás, fajirtás, rasszizmus, öncsonkítás, de emellett azért a remény is megcsillan a kötet lapjain.

Érdekes volt, hogy az elmaradott, középkori körülmények között élő törzsek mellett jelen volt a leáldozott technológiák nyoma a sivatagban elszórt számítógépek, gps, stb nyomán. Talán nem is mondanám, hogy tisztán fantasy a regény, mert akadnak sci-fi elemek is. A regény eleje és a vége tetszett, bár nem mindig voltam kibékülve a leányzó stílusával, viselkedésével, ráadásul menet közben voltak kicsit lassabb, számomra unalmasabb részek, de összességében a mesés egzotikus tájaknak, a sokszínűségének és a misztikus mivoltának köszönhetően tetszett a regény. Kíváncsian várom, hogy fog ez a történet mutatni tévésorozat formájában.

nnedi_okorafor_a_halalmegveto_b1.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Ballai Mária

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

A holló jele trilógia

Így neveld az ördögödet!

Elkenni az árulók száját az űrben