Kultúrpara

2020. január 30., csütörtök

Az angol beteg

 

Könyvajánló - Michael Ondaatje: Az angol beteg

Azt mondják, nehéz helyzetben van az, aki az ismert film után próbálja megítélni ezt a könyvet, ugyanakkor talán mégis szerencsésebb így.

1_108.jpg

Nos, ha ez igaz, akkor én előnyből indultam: sosem láttam a filmet. Mégsem érzem magam szerencsésnek, mert nagyjából fél órája szedegetem össze a gondolataimat így frissiben, ugyanis épp fél órája csuktam be a könyvet. Lehet ez a gond: túl hamar írok, nem hagyom leülepedni és átgondolni a dolgokat. De már rájöttem, hogy nekem ez a legjobb. Reagálni akartam egy magyar közéleti esemény kapcsán egy véleménycikkre a közelmúltban (nem, nem Norbira), de épp úton voltam, amikor olvastam a cikket, gondoltam, majd ha hazaérek, addig összeszedem a gondolataimat. Össze is szedtem, ebben hiba nincs, viszont azóta sem írtam meg, mert feleslegesnek érzem.

Vagy most épp egy másik könyvről akartam írni, amit tegnap fejeztem be, de... ott meg túl sok gondolat kavarog a fejemben, és túlságosan megosztó a téma, szóval most félreraktam egy pár napra. Szóval alapvetően nem szeretek halogatni, mert ha elkezdem, sosem hagyom abba. Már a halogatást. Meg egyébként is, frissiben "igazi" az élmény, amikor még nem mérséklik a mindenféle gondolatok és egyéb tapasztalatok, ugyanakkor persze ennek is megvan az előnye.

Ez volt az az időszak az életében, amikor a könyvekre vetette magát, mint a cellájából nyíló egyetlen ajtóra. Világának fele a könyv lett.

De térjünk is vissza Az angol betegre. Sosem láttam a filmet, és őszintén szólva, nem is érdekel. Nem, a könyv után sem. Vagy azután főleg nem. Az egyetlen dolog, amiért mégis elolvastam ezt a könyvet, a szerző volt, méghozzá egy másik könyve, A háború fényei miatt. Egy ideje a polcom dísze ez a kötet, és időről időre előveszem, bele-beleolvasgatok, és tudom, hogy elképesztő lesz. De várok még, várok, amikor nyugodtabb körülmények között, nem sietve, ráérősen el tudom olvasni. Szerintem gyökeresen más élmény lesz, mint ez a kötet volt. Ennyire darabos, töredéktörténetekből álló művet utoljára akkor olvastam, amikor Sally Rooney Normális embereivel ismerkedtem, és be kell valljam, az a könyv a tavalyi év egyik kedvence nálam. Talán azért, mert mindvégig két emberre, és a köztük lévő kapcsolatra koncentrál minden egyes töredék. Az angol beteg esetén azonban ez nem igaz. Van itt fiatal kanadai nővér, olasz gyökerekkel rendelkező tolvaj, szikh katona, aki a terület gránátmentesítését végzi, az "angol betegünk", Almásy László, és az ő szerelme, aki inkább csak egy kép, egy idea, semmint valódi szereplő. Ez a regény hívatott egyesíteni Keletet és Nyugatot, Északot és Délt, miközben egy szerelem ideális és fájdalmas képét festi elénk. 

2_50.jpg

Viszont a szerkezete, ami a lineáris egységet teljesen nélkülözi, ugrál időben és térben, olyan érzést kelt, mintha tucatnyi apró darabokra tört tükör szilánkjaiból nekünk, olvasóknak kéne felépíteni azt az egyet, ami a valóságot mutatja. Tényleg úgy érzem magam, mintha ezt a tükröt próbálnám illesztgetni, de olvasás közben számtalan olyan szilánkba botlottam, amely bár szép volt, mégsem tudtam sehogyan sem a történet ívébe, az egész tükörbe helyezni. Végtelen koncentrációt igényel az olvasása, ráadásul a fordítás... szép a fordítás, lírai, fennkölt, olyan mondatok vannak benne, olyan gondolatok, metaforák, amelyeket még nem hallottam (nem csak azért, mert tükörfordításai egy-egy létező angol kifejezésnek), de olyan érzésem volt sokszor, mintha egy mai kortárs szépirodalmi (mi is az?) regény fülszövegét olvasnám. Néha olyan mondatokat tudnak leírni a fülszövegírók, hogy biztosra veszem, hogy nagyon büszkék magukra, és valóban nagy szép mondat, de hogy semmi értelme, az 100%. Na, voltak helyek, ahol itt is ezt éreztem. Sajnos nekem nem elég a szépség, ha annak nincs értelme (legalábbis általában. Egy szövegben semmiképpen.)

Kihúzta Az utolsó mohikánt, amely reccsenve vált le, mintha egyetlen tömbből szakították volna ki, és még ebben a félhomályban is felvidította a borítójára rajzolt égbolt és tó akvamarinja, az indiánnal az előtérben.

Mindazonáltal nem bántam meg az olvasást, kedvenc nem lett, de nem tartom elfecsérelt időnek. És csak nagyobb várakozásokkal állok A háború fényei elé. A kötet egyébként a 21. Század Kiadó KULTxx sorozat részként jelent meg, amely a 20. századi klasszikusokat gyűjti egy csokorba gyönyörű borítóval, sorozaton belül - akárcsak a KULT könyvek esetén - egységes kiadási koncepcióval, amit nagyon tud értékelni a polcom is - pontosabban én, a polcomra pillantva :)

angolbeteg_b1_a.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldaláról.


Kövess minket Facebookon!

Mesés nemzeti parkok a világ minden tájáról

Könyvajánló - 77 nemzeti park

Egy gyönyörű album,
öt földrész,
77 páratlan természeti csoda.

77_nemzeti_park.jpg

Ventus Libro Kiadó egy izgalmas sorozatot indított tavaly, melynek első kötete a 77 csodálatos úti cél. Abban a kötetben többségében ember alkotta különleges látnivalókról olvashattunk érdekességeket egy gyönyörű albumban, mesés fotók kíséretében. Íme egy kis ízelítő a kötetből:

77 csodálatos úti cél

A sorozat második kötete a 77 nemzeti park, ahol a természeti csodáké a főszerep. A kötetben öt földrész 77 páratlan természeti csodáját ismerhetjük meg. Sajnos az ember rengeteg kincset tönkretett, de ez a kötet is bizonyítja, hogy szerencsére akadnak még helyek, melyeket sikerült megóvni a pusztulástól. Ezúttal is egy igényesen összeállított albumot vehet a kezébe az olvasó rengeteg információval és pazar képekkel társítva. Ízelítőül jöjjön néhány szépség a kötetből.

aluz-ruta-naturalista-por-tenerife-y-la-gomera-en-semana-santa-23019.jpeg

Babérfák dzsugele - Garajonay Nemzeti Park (La Gomera, Spanyolország, Európa)

Gomera egy kisebb sziget, mely a Kanári-szigetekhez tartozik Spanyolországban. Gyönyörű, dús növényzet tarkítja ezt a szigetet, mely egy gyakorlatilag egy nem aktív vulkán. A szigeten található a 40 négyzetkilométer nagyságú Garajonay Nemzeti Park, melyet azért hoztak létre, hogy megmentsék a babérlombú erdőket. A park az UNESCO világörökség listájára is felkerült. Számos növény- és galambritkaság él a szigeten. Mintegy 400 olyan növény él a parkban, amely csak a Kanári-szigeteken, illetve csak Gomerán fordul elő. Állatvilág is különleges, az őshonos emlősöket csupán négy denevérfaj képviseli, kígyók nincsenek, viszont az itt élő mintegy 30 madárfaj között igazi ritkaságokra bukkanhatunk, mint például a szürkefarkú babérgalamb.

Az orrszarvú sikertörténete - Kaziranga Nemzeti Park (Közép-Assam, India, Ázsia)

Az indiai orrszarvú az indiai szubkontinensen mindenhol elterjedt volt, de a csökkenő élettér és a vadászat eredményeként a XX. század elejére már csupán 200 példány maradt belőle. 1905-ben Közép-Assam egyik vadászterületét védetté nyilvánították, itt hozták létre később a Kaziranga Nemzeti Parkot. A faj még mindig veszélyeztetett, de a rezervátumnak hála mára 2400 egyednek ad otthont a négy folyó által átszelt nemzeti park. De nemcsak az orrszarvúak találtak itt menedéket, ugyanis az itt élő 35 emlősfaj közül 15 fenyegetettnek számít, mint például az ázsiai vízibivaly, az indiai elefánt vagy a bengáli tigris. A parkba november és február között érdemes ellátogatni, hogy egy izgalmas szafari keretén belül megcsodálhassuk a gyönyörű állatokat és a lenyűgöző madárvilágot.

A világűrből is látható élő építmény - Great Barrier Reef (Ausztrália)

A 20 millió éves alapokon található Nagy-korallzátonyt felépítő korallállatkák a legősibb élőlények közé tartoznak. 1981 óta az UNESCO világörökség része, területén több nemzeti parkot is kialakítottak. A korallzátonyok a trópusi viharok hatásait enyhítik, ráadásul sokszínű élővilágnak adnak otthont. 2-400 korallfaj dolgozik folyamatosan a építésen és a regenerálódáson, miközben kétezernél is több növényfaj, 30 cetféle, 17 tengeri kígyófaj és a veszélyeztetett tengeri teknősök hat faja, valamint több mint 1500 halfaj és 5000 puhatestű faj teszi a Nagy-korallzátonyt egy színpompás mesebeli hellyé.

Vízfüggöny-panoráma, Iguaçu Nemzeti Park (Brazília és Argentína, Amerika)

Az Iguaçu-folyó 1320 kilométert teszt meg mielőtt Brazília, Argentína és Paraguay határainak találkozásánál a Paraná folyóba ömlene. De a torkolat előtt egy geológiai törésvonal mentén az U alakú Ördögtorok-szakadékba zúdul. A mesés zuhatag mindkét oldalán UNESCO védelme alatt álló nemzeti park várja a látogatókat. A vízesés 270-nél is több kisebb-nagyobb vízesésből áll, ahol a legmagasabb 82 méter. Brazil és argentin oldalon is számos kiépített lépcső, palló és híd ad lehetőséget, hogy megcsodálhassuk a természet eme csodáját, ráadásul a közelben fekvő néhány szigetecskét is meglátogathatjuk, hogy megismerkedjünk a parkok több mint 2000 növényfajával, többek között gyönyörű orchideákkal, páfrányokkal, valamint színes állatvilágával is.

Homok, ameddig a szem ellát - Aïr és Tenere Természetvédelmi Terület (Aïr-hegység és Tenere-sivatag, Afrika)

Az egykor termékeny vidék ma a Föld egyik legkietlenebb tája, ez nem más, mint Tenere sivataga. A sivatag nagy hányada és az Aïr-hegység keleti fele az Aïr és Tenere Természetvédelmi Területhez tartozik és az UNESCO védelme alatt áll. Míg a sivatagos területeken szinte semmilyen növény nem él, addig az Aïr-hegységben több mint 400 honos növényfajt találunk. Egykor gazdag állatvilága volt a területre, de sajnos az emberi sodorva végveszélybe. Vadászat, orvvadászat és a mostanában fellendülő turizmus hatására az éghajlathoz alkalmazkodott patások vészesen megfogyatkoztak. A legrosszabb helyzetben az itt élő addax, azaz mendeszantilop van, vadon alig 500 egyed él belőle. A hegységben találtak nyomokat, mely 60 ezer évvel korábbi emberi jelenlétre utalnak, ráadásul a sziklarajzok tízezer évnél is régebbiek, de a leghíresebb a fenti képen látható öt méter magas zsiráfábrázolás

77-nemzeti-park.jpgA kötetet a Kossuth Kiadói Csoport és a Ventus Libro Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

2020. január 29., szerda

Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

Könyvajánló - Kathleen Becker: 111 különleges hely - Lisszabon

"Térjünk le Lisszabon turisták által kitaposott ösvényeiről, fedezzünk fel 111 érdekes, eldugott és izgalmas helyet - s készüljünk fel a meglepetésekre."

shutterstockrf-160977977.jpg

A Kossuth Kiadó 111 különleges hely sorozatának hála ezúttal Európa egyik legrégebbi városa, Lisszabon kevésbé ismert, eldugott, izgalmas helyeit fedezhetjük fel. A tipikus látnivalókat, mint a Belém Torony, a Cristo Rei szobor vagy a klasszikus villamos, a híres 28-as villamos, bármelyik útikönyvben megtalálhatjuk. Ezeknek a könyveknek tökéletes kiegészítése ez a kötet. Hiszen a sorozat érdekességét pont az adja, hogy olyan helyekre kalauz el minket, amit általában csak a helyiek ismernek. Ezek közül szemelgettem párat ízelítőül.

A Bugio világítótorony - Ahol az Atlanti-óceán kezdődik

Egy homokzátonyon áll a Tajo folyó közepén a Sao Lourenco do Bugio-erőd, melyet a 16. században a holland és angol kalózok elleni védelem céljából emeltek. A reneszánsz stílusú erődöt a római Angyalvár ihlette, ehhez építettek a 17. század végén egy világítótornyot, mely eredetileg olívaolajjal működött. Ma azonban egy piros lámpa villogása figyelmezteti a hajósokat a ködben alig észrevehető toronyra. Ezen a különleges "születésnapi tortán" rettentő nehéz kikötni, mivel állandó mozgásban van és apálykor csupán 40 centiméter mély a víz. Legjobban a Cais do Sodré és Cascais között közlekedő vonatról látható Oerias közelében.

A Pátio do Tronco - A nemzet költőjének zsákutcája

A portugálok nemzeti költője, a viharos életű Luís de Camoes. Nemzeti eposza, A Lusiada ma is kötelező az ország diákjainak. Számos utcát és teret elneveztek róla, ráadásul nagyságát mutatja, hogy halálának évfordulója, június 10-e nemzeti ünnep Portugáliában. Közel harminc évvel ezelőtt a város úgy döntött egy ironikus emlékművel tisztelegnek a neves költő előtt. Felkértek egy kerámiaművészt egy különleges alkotás elkészítésére. Így született meg az egykor zsoldosként egyik szemét elvesztő költő portréival díszített alagút a Pátio do Tronco nevű macskaköves utcában. És hol az irónia? Ebben a kis utcácskában 1952-ben a 28 éves költő két verekedőbe botlott, majd mikor rádöbbent, hogy két barátját látja, ő is belevetette magát a dulakodásba.

1e2b2e5935acfc47e39674b87c9b5bef--lisbon-city-do-do.jpg

Fotók utcája - A környék galériája

Az Óvárosban járva érdemes ellátogatni egy bájos macskaköves utcába, a Beco das Farinhasba, ahol a falakon nagy méretű fekete-fehér portrékat találunk. Ezek a képek a környék idős, helyi lakosait ábrázolnak, akik a híres portugál együttélést gyakorolják: boroznak, dominóznak, beszélgetnek. Camilla Watson, brit fotós fényképinstallációjának címe: Tisztelgés (Homenagem). Nem ritka, hogy az egyik "modell" épp elsétáljon mellettünk. A képek elkészülte óta Watson lett az Óváros "udvari fényképésze", aki a helyi gyerekeknek fotózást is tanít.

A Renova-WC - A szivárvány színeiben

Praca do Comércio tér árkádján hatalmas felirat hirdeti a világ legszexibb toalettjét, melyet 1 euróért használhatunk. Nyolc uniszex, egyenként több mint 5 ezer falécből készült fülke, ahol még wifi is van, ráadásul a szivárvány bármely színében választhatunk hangulatunkhoz illő wc-papírt. A falakon pedig férfiak és nők pózolnak a portugál tulajdonban álló Renova papírgyárában. Mielőtt végeztünk érdemes benézni a Renova shopjába is, ahol be is vásárolhatunk a gyönyörű színekben pompázó papírból, de mesés szalvétákat is találunk, melyek Lisszabon nevezetességeit ábrázolják.

1_103.jpg

Vila Berta - Liasszabon legszebb utcája?

A 20. század elején munkástelepek épültek a városban, ahol bájos villák fogadják az ideérkezőket. Érdemes ellátogatni egy U alakú oázisba a 28E villamossal, a Vila Bertába, melynek egyik oldalán kovácsoltvas erkélyek, középosztálybeli miliőt láthatunk, másik oldalon egyszerűbb házakat, majd a macskaköves utcát lezárja egy gyarmati stílusban épült gyönyörű villa. Az utcát vidéki hangulat járja át, a San António fesztivál idején pedig a lakók feldíszítik az utcát girlandokkal és standokon árulják a szardíniát és a hűsítő sört.

111-kulonleges-hely-lisszabon.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

A sorozat két korábban megjelent kötetéből itt kaphattok kis ízelítőt:

Bécs különleges helyei, rejtett titkai

Prága különleges helyei

2020. január 26., vasárnap

Egy iskolai lövöldözés lélektana

Könyvajánló - Sienna Cole: Elmejáték

Tim Ellis egy átlagos srác, aki mégis egy nap úgy dönt, állig felfegyverkezve bemegy az iskolába és brutálisan kivégzi négy iskolatársát. Mi sarkall erre egy gyereket? És vajon meg lehetett volna előzni a tragédiát?

Sajnos túl gyakran fordul elő a világban olyan, hogy gyerekeknél szakad el a cérna és erőszakos bűncselekményt követnek el. Az iskolai bántalmazás mindennapos dolog, Sienna Cole pedig írt róla egy olyan könyvet, amit minden tini kezébe adnék, hogy tudja meg milyen fájdalmat okozhat és milyen tragédiához vezethet egy más kárára elütött ízetlen tréfa vagy, ami még rosszabb, a szándékos bántalmazás hatalomfitoktatásból.

Az Elmejáték című lélektani thrillerben megismerjük Tim Ellist, aki ránézésre egy átlagos tinédzser. Igazi kocka, aki kicsit kilóg a sorból, szemüveges, ráadásul csendes is, szóval tökéletes céltábla a vagány, harsány, nagyszájú társainak. Egy nap reggel bemegy az iskolába, ám a gitártokjában ezúttal nem hangszere van, hanem apjának egyik puskája és hidegvérrel kivégzi négy társát az iskola udvarán, majd menekülés közben a kiérkező rendőrökre lő, a válaszul kapott lövések következtében pedig kómába kerül. Rémes és szomorú.

Az ügy tisztázása Mike Marshall nyomozóra vár. Az ügy egyszerűnek látszik, de aztán kiderül, hogy nem is annyira tiszta ez az ügy, ugyanis kiderül, hogy Tim-et egy öt főből álló banda terrorizálta már évek óta, és az ámokfutás napján csupán négyen álltak az udvaron. Így az ötödik srác koronatanúvá válik. Egy probléma van: úgy megviselte a helyzet, hogy a fiú nem beszél az eset óta. És itt kerül a képbe dr. Miranda Crane pszichológus, aki szakértője a témának és Mike felkéri, hogy kezelje a srácot.

Ahogy megismerjük Tim múltját lassan rájövünk, hogy a merénylet oka nem csupán az állandó terrorizálás, a wc-be dugott fej, az elvett kajapénz, a folyosón történő megalázás, a kutyaszarba dobott táska és hosszan sorolhatnám még a kölykök rémtetteit, hanem az, hogy a bántalmazások sokkal mélyebbre és régebbre nyúlnak vissza. Mike és Miranda pedig apránként jutnak egyre közelebb, hogy kiderüljön, kik a felelősök egy ilyen tragikus kimenetelű merényletben, ahol Tim meg akart halni, de előtte magával akart vinni pár kölyköt, akik megkeserítették minden napját.

Ahogy olvastam a könyvet én egyre jobban és jobban sajnáltam Timet. Nyilván az otthoni és iskolai terror nem adhat felmentést a tettei alól, de valahol megértem, hogy mitől is szállt el a srác agya. Vajon ő most a körülmények áldozata, aki kiterjesztett öngyilkosságot hajtott végre? Az áldozatok ártatlanok? Tim meg akart halni aznap. Vajon mi történik, ha magához tér a kómából?

Ez volt az első könyvem a szerzőtől, de a blogon már jelent meg könyvéről ajánló Arthur tollából, ami miatt kíváncsi voltam a regényre:

Lefelé a folyón

A történet nagyon megfogott, a szerző jól, érzékletesen mutatja be Tim életét. Tetszett, ahogy párhuzamosan ismerjük meg a fiú szomorú múltját, a merénylet miértjeit, miközben látjuk, ahogy a nyomozó és a pszichológus dolgoznak az ügy kibogozásán, és abból is kapunk ízelítőt, hogy milyen hatással volt a merénylet Tim környezetére. Időnként beleláttunk a szerettei fejébe is, jó sok áldozatot hagyott hátra Tim. Nekem tetszett a regény, egyedül Miranda részei nem kötöttek le. Nem tudom megindokolni, egyszerűen nem érdekelt a súlystressze, a pasija, szóval úgy a magánéleti sirámai. Egyedül a végére vált érdekessé a nő, ott odatette magát rendesen.

Azok a részek viszont nagyon is érdekeltek, amikor dolgozott a sráccal, és küzdött azért, hogy visszahozza az élők közé a PTSD sötét bugyraiból. Mondjuk, ha jobban belegondolok Mike szexuális kalandjai sem érdekeltek. Elfértek ezek is tölteléknek a könyvben, de a Tim körülötti események szippantottak be a könyvbe. A csavar a végén már sejthető volt kb a kötet kétharmadánál, de mégis ütött. Tökéletes lezárása volt ennek a kegyetlen történetnek, bár kicsit lehetett volna kidolgozottabb. Túl hirtelen ért véget a regény. A számomra apróbb unalmas részektől függetlenül nagyon tetszett a regény és kíváncsian várom, hogy milyen érdekes témát választ legközelebb a szerző.

sienna-cole-elmejatek-43225502203.jpgKöszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a weboldalukon.

Kövess minket Facebookon!

Lefelé a folyón

Ijesztő, mégis lebilincselő történet egy bántalmazó kapcsolatról

Nincs tökéletes gyilkosság

Egy rossz döntés, egy nagy titok és egy család, amely mindent elveszíthet

2020. január 23., csütörtök

Ray Bradbury klasszikus novellái új fordításban

Könyvajánló - Ray Bradbury: Az illusztrált ember

"Az illusztrált ember nemcsak attól más, hogy az egész testét képek borítják, hanem attól is, hogy ha az ember sokáig nézi, akkor ezek a képek életre kelnek és történeteket mesélnek jelenről és jövőről. Baljós, óva intő tanulsággal."

Ray Bradbury klasszikusa '92-ben A ​tetovált ember címmel látott napvilágot magyar nyelven, ezúttal azonban az Agave Könyvek hozta el az olvasóknak új fordításban, immár Az illusztrált ember címen. A novelláskötet 1951-ben jelent meg. Ez volt a szerző második novelláskötete. Igazi klasszikus, mégsem mondható elavultnak. Sőt! Néha annyira rátapintott korunk problémáira, mintha tegnap írta volna.

Az illusztrált ember testét képek borítják. De nem egyszerű képek, tetoválások, mert ezek élnek és változnak, tanulságos történeteket mesélnek. Valakik ámulattal nézik őket, van aki elszörnyed, egy közös mindenkiben, hogy félnek tőlük.

"Mindenki látni akarja a képeket, de közben senki nem akarja látni."

Mindegyik novella más és más időbe és helyszínre kalauzolja el az olvasót, miközben számos tanulsággal szolgálnak, bár némelyik elég erőszakosra, ijesztőre sikerült. Megmutatják az ember legsötétebb oldalát, tetteinek következményeit. És itt muszáj megjegyeznem, hogy mennyire telitalálat a könyvhöz készült borító, ugyanis egy-egy kép megelevenedik a novellákban. Megjárjuk a Földet, a Marsot, a Vénuszt, az űr különböző pontjait, hogy szembesüljünk az ember hibáival, miközben kapunk egy szép darabot Bradbury kiválóságából. Külön izgalmasak az ilyen régi művek, melyből megtudjuk miként képzelte el az űrutazást, milyennek képzelte azt a jövőt, amely nekünk épp a jelenünk. Vannak a sztorikban űrbéli hittérítők, robotok, invázióra készülő idegenek, veszélyessé váló high-tech házak, véget nem érő esőzés, űrhajósok, de a lényeg, hogy középpontban mindig az ember áll minden gyarlóságával együtt. A szerző nem hagyja unatkozni az olvasó fantáziáját.  Ízelítőül jöjjön két történet kedvcsinálónak.

Az egyik A világ utolsó éjszakája, mely úgy indul, hogy a férj megkérdezi a feleségét, hogy mit tenne, ha ez lenne a világ utolsó éjszakája. Úgy felel, mint várhatóan a legtöbben tennénk: nem tudja, mert nem szokott ezen gondolkodni. Megmondom őszintén, hogy én is ezt válaszoltam, sőt, miután elolvastam a novellát és agyaltam rajta kicsit, még most is ez a válaszom. Te mit csinálnál? Ők úgy döntöttek ez is olyan este, mint a többi. Vacsoráztak, mosogattak, lefektették, megpuszilták a lányaikat, majd jó éjszakát kívántak egymásnak örökre. Egy egyszerű, rövid történet egy családról, ahol a szereplők egy baljós álom után mégis nyugodtan, megbékélve a sorsukkal, megelégedve az együtt leélt élettel bátran néznek szembe azzal, hogy nem lesz holnap.

marc-burckhardt-ray-bradbury-illustrated-man-24.jpgMarc Burckhardt izgalmas illusztrációja a Nulladik órához, mely a 2017-ben a The Folio Society jóvoltából megjelent kötetben található. (Forrás: www.dutchuncle.co.uk)

Ha már az előző egy elgondolkodtató, szép történet volt, akkor most jöjjön egy aljas, horrorisztikus sztori, ami vidáman játszó gyerekekkel indul. Címe: Nulladik óra. Megismerjük a hétéves Mink-et, aki egy új játékot, az inváziót játssza a környékbeli gyerekekkel. Aztán mesél az anyjának az új barátjáról, Drillről, aki az űrből jött és megtanította nekik a játékot, és azt is mondta nekik, hogy majd ők irányíthatják a világot az invázió után. Aztán elérkezünk a nulladik órához és az apránként fokozódó feszültség tetőfokára hág, amikor robbanások sora rázza meg az egész utcát... Mit kell tenni, ha túl erős a védelme egy várnak? Szerezni kell egy belső embert. Hát létezik-e jobb fegyver, ha le akarsz igázni egy túl erős ellenfelet, mint ártalmatlannak tűnő, befolyásolható gyerekek és egy jópofának tűnő játék?

Amikor novelláskötetet veszek a kezembe, mindig fel vagyok rá készülve, hogy nem fog minden írás tetszeni. Most is akadtak hullámvölgyek, de a szépen megírt, különböző, változatos történetek mind képesek elgondolkodtatni és nyomot hagyni az olvasóban függetlenül attól, hogy a Földön vagy az űr bármely más pontján játszódjanak. És azt is megkockáztatom, hogy Bradbury képes elérni, hogy olyan ember is szeresse az írásait, aki nem épp sci-fi rajongó. Ez a könyv mindenkinek való. Annak, aki szereti a sci-fit kötelező olvasmány, aki pedig ismerkedne a műfajjal, tökéletes kezdet.

ray_bradbury_az_illusztralt_ember_b1_002.pngA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Fahrenheit 451 és más történetek

Időugrás a Marson

Lepattant világok

A jelen nem létezik? Nincs?

2020. január 20., hétfő

Toszkána kihagyhatatlan látnivalói

Könyvajánló - Toszkána (Marco Polo)

Toszkána mesés vidékén egymást érik a varázslatos várak díszkertekkel, rózsaligetekkel, békés kicsiny településekkel. Amerre csak járunk körülvesz minket a művészet, a történelem. Ráadásul számos helyen kóstolhatunk bele a vidék finom nedűibe, gyönyörködhetünk a gesztenyeerdőkben, a tágas, szőlővel borított hegyoldalakban. 

134173.jpg

Olaszországban számos mesés helyet érdemes felkeresni, ide tartozik Toszkána is. A Marco Polo új kiadványának segítségével pedig könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyek azok a helyek, amelyeket feltétlenül érdemes meglátogatnunk. A kötetben négy régióra osztva találhatjuk az izgalmas látnivalókat. Ezek közül szemelgettem.

Az első régió Firenze és az északi rész. Itt mindenre van lehetőségünk: gyönyörködhetünk a művészeti alkotásokban Firenzében, bevásárolhatunk Pratóban vagy kirándulhatunk a Pistoia melletti dombokon a maradványok között. Firenze dúskál a látnivalókban. A városképet meghatározó dóm, keresztelőkápolna és harangtorony, a számos izgalmas galéria, a múzeumok, a Palazzo Vecchio és a Ponte Vecchio vagy épp a Santa Croce, mind-mind kötelező látnivalók.

175-siena.jpg

A következő fejezetben megismerjük három nagyváros és a környékük pazar látnivalóit. Arezzóban találjuk a reneszánsz csekély számban fennmaradó művészházainak egyikét, a Casa Vasarit, Sienában pedig még ennél is különlegesebb csodák várnak ránk. Sienában ugyanis tettek érte, hogy a középkori jelleget szinte teljesen érintetlenül emeljék át a modern korba és folyamatosan figyelnek rá, hogy semmi ne zavarja meg a városkép harmóniáját (lásd a fenti képen). Ha pedig a szőlőhegyek között kanyargó utak és a pasztellszínekben pompázó táj vonzotta az utazót Toszkánába, akkor irány Chianti.

16270070548_7271eac18e_b.jpg

Majd megismerkedünk a vidék üdülőparadicsomával, mely a Monte Argentario és a Costa degli Etruschi között terül el. Bejárhatjuk lóháton a Maremma-síkságot, színes kávézók teraszain pihenhetünk meg Grossetóban, ahol megcsodálhatjuk a sienai dóm mintájára épült, de minden tekintetben kisebb dómot, megcsodálhatjuk az Eiffel-toronyszerű keresztet a több mint 1700 méter magas Monte Amiatán (La croce dell'Amiata). A csendes kikötővárosban, Livornóban pedig élvezhetjük a nyugodt pihenést vagy sétálhatunk a négy kilométer hosszú tengerparti sétányt. De ha nem félünk egy kis tömegtől, akkor ellátogathatunk San Vincenzóba, ahol mesés, fövenyes strand és számos izgalmas program várja a turistákat.

Aztán elérkezünk a világszerte jól ismert toszkán motívumok városaiba: a pisai ferde torony, Lucca bejárható városfalai, márványfejtők, valamint divatos fürdőhelyek a versiliai-parton. Lucca négy kilométer hosszú tizenkét méter magas városfalán belül megtalálunk mindent, amit be tudtak zsúfolni: téglavörös épületek sora, butikok, éttermek, bárok, zeneiskolák, terek, múzeumok, egyetemek és templomok. Ha az ember ellátogat ebbe a közel kilencvenezres lakosú városba, hamar rájön, hogy minden sarkon van valami érdekesség ebben valóságos labirintusban. 

A Marco Polo kiadványa ezúttal is jó társunk lesz az út során. A Toszkán vidék rengeteg városa, számos látnivalóval helyet kapott benne. Most is kapunk tippeket esős napokra, aktív kikapcsolódásra, spórolásra, vásárlásra, étkezésre, szállásra. Találunk a kötetben élménytúrákat, naprakész információkat nyitva tartásokról, ünnepekről, fontos linket és appok gyűjteményét, praktikus tanácsokat, fontos kifejezéseket olaszul és egy bőséges térképmellékletet. Mindezt kis alakban, hogy könnyedén elférjen bármilyen táskában és megfizethető áron.

1722921_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Velence nem ér véget a karneválnál...

Róma, az Örök Város

2020. január 18., szombat

Elkenni az árulók száját az űrben

 renegatok.jpgA Frontvonalak sorozat egyik részében a földlakók elitje meglépett a flotta és a technikák addig rendelkezésre álló javával, amelyre igen nagy szüksége lenne az ismert világban élő embereknek a nyurgákkal szembeni harc eredményes lezárására. A renegátok azonban cím és nyom nélkül szívódtak fel - legalábbis jó darabig senki sem képes nyomukra bukkani. De amikor valami halvány remény mutatkozik arra nézve, hogy megvannak, és visszaszerezhető a csúcstechnológia egy része, akkor Drayson alhadnagy az árulók nyomába ered. Igen, Marko Kloos Renegátok című regényéről beszélünk, amely az Agave Könyveknél jelent meg.

2020. január 15., szerda

Az ősi kapukat nyitó kulcsok elhozhatják a világ végét

Könyvajánló - Joe Hill és Gabriel Rodriguez: Locke & Key - Kulcs a zárját 2.

"Katasztrófák lánca követi a Locke-okat, és csak idő kérdése, mikor éri utol egyiküket a végtelen sötétség…"

A Kulcs a zárját sorozat előző könyvében megismertük a Locke családot, akik egy brutális gyilkosságban elveszítik a család fejét és kénytelenek az őseik, ódon birtokára költözni Lovecraftba, a Kulcsosházba. Az első kötetben a gyerekek felfedezik, hogy mennyi furcsaság lapul az ijesztő és veszélyes ház falai között. Ha lemaradtál a kötetről írt ajánlómról, kattints a címre: 

Locke & Key - Kulcs a zárját 1.

Nálam telitalálat eddig a történet és szerencsére a folytatásban sem kellett csalódnom. Most sem lett könnyebb Bode, Tyler és Kinsey helyzete, ráadásul szinte csak magukra számíthatnak, mert anyjuk egyre mélyebbre süllyed az alkoholizmusban. Ezúttal a két idősebb gyerek van a középpontban és Hill most sem kímélte a szereplőket, sőt! Még veszélyesebb helyzetekbe keverednek, nem egyszer csak hajszálon múlik az életük.

Újabb kulcsok kerülnek elő és újabb démonok kísérik az útjukat, akik még mindig a világ végét jelentő omega kulcsot keresik. Folyamatos a pörgés, az izgalom és bizony horrorhoz híven akadnak elég durva jelenetek is. Látványvilágában az árnyak támadása vitte nálam a prímet, amiből egy kulcs menti ki őket, amitől a használója hatalmasra nő.

Ami kifejezetten tetszett a rettentő ötletes, kreatív sztorin túl, hogy látjuk miként változnak, fejlődnek a szereplők. Kinsey tanulja, miként élhet félelmek nélkül, míg Ty nem egyszer családfő helyzetbe kényszerül, miközben meg kell mentenie testvéreit és bizony még bőven akadnak nehézségei e téren, aztán ott van a kis Bode, aki egyre jobban kezd elszakadni a valóságtól.

Utóbbin senki nem lepődik meg, aki ismeri a kúria titkát. Egy ilyen sötét, gonosz erő elől én is menekülnék egy álomvilágba, ráadásul ott van Lesser is, aki már életében is egy mocskos rohadék volt, halálában pedig még félelmetesebb ellenféllé változott.

pbs_twimg_com-elsyy3jxyaachrz.jpg

Joe Hill még mindig brutálisan jól szövi a szálakat, Rodriguez pedig mesterien készíti el hozzá a tökéletes körítést. Már csak egy könyv és véget ér ez a hátborzongató képregénysorozat. Izgatottan várom a nagy finálét. Ugrom is neki hamar, mert már megvásárolható a harmadik rész is, aztán jövök is a történet befejezéséről írt ajánlómmal.

Addig is nézzétek meg a hivatalos előzetest a képregény alapján készült filmsorozathoz, amely hamarosan indul a Netflixen. A fenti képen pedig azt látjátok, miként fest majd a sorozatban a Kulcsház. Imádom! Én tuti nézni fogom! :)

3114950_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Joe Hill
Illusztráció: Gabriel Rodriguez
Fordította: Holló-Vaskó Péter
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás, védőborítós
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 312
ISBN 9789634700739

Kövess minket a Facebookon is!

2020. január 14., kedd

4 órás munkahét

Könyvajánló - Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

"Ezt a könyvet elolvasni olyan, mintha hozzácsapnál néhány nullát a jövedelmedhez. Tim új szintre emeli az életstílusodat - hallgass rá!"

Sokan vágynak arra, hogy felépítsenek egy olyan vállalkozást, amely megadja a lehetőséget a szabadságra. Hogy ne arról szóljon minden nap, hogy reggeltől estig robotolunk, hogy aztán estére olyan fáradt legyen az ember, hogy már élni sincs kedve. Főleg saját vállalkozás esetén érzi azt az embert, hogy mindent azonnal meg kell csinálni, nincs pihenés, állandóan hajtani kell, hiszen saját magamért, vagy a családomért teszem. Ugye ismerős az érzés? Szeretnél többet élni és kevesebbet dolgozni? Ez a könyv a segítségedre lehet.

tim-ferriss.jpegTim Ferriss, vállalkozó, világutazó, Guinness rekorder

Timothy Ferriss 4 órás munkahét című könyve teljesen új megvilágításba helyezi a dolgokat és ellátja az olvasót tippekkel, hogy az állandó robotot egy kényelmesebb életre cserélhessük. A kötetben nemcsak tippeket, hanem esettanulmányokat is találunk, hogy értsük miről is beszél. A kötetben találunk jó pár nagyon hasznos tanácsot, ha szeretnénk egy jól működő céget felépíteni vagy kikerülni a munka okozta örökös fárasztó mókuskerékből. A könyv egy sokak által feltett kérdésre adja meg a választ az olvasónka:

"Hogyan valósíthatja meg az ember a milliomosok tökéletesen szabad életstílusát anélkül, hogy meglenne az egymillió dollárja?"

A kötet kezdetén elmeséli Tim, hogy ő miként jutott el a heti tizennégy órás lélekölő munkától a négy órás munkahetekig, úgy hogy most havonta annyit keres, mint egykor egy év alatt. Ez a könyv lehet az első lépésünk az újgazdag életmód felé, de persze nincs garancia a sikerre. A folyamat lépései az üzlet, angolul DEAL mozaikszóból tevődnek az össze.

D - definiálni az alapokat
E - eltakarítani az alapokat
A - automatizálni a folyamatokat
L - lerázni a láncokat

És ezután a négy pont köré építi fel a könyvet. Az első lépésben meg kell határozni a célt és megfelelő mentorokat kell keresni. Azt is elmondja miként kerülhetünk közel egy-egy szakma neves képviselőihez, akiktől tanulhatunk. Ha olvassuk a könyvet, hamar belátjuk, hogy nem az a legnehezebb, hogy rájöjjünk mit szeretnénk, hanem hogy neki merjünk állni, el merjünk indulni az ismeretlen felé. Ebben is segítséget nyújtanak a szerző szavai.

Ha már tudjuk, hogy mihez szeretnénk kezdeni, jöhet a takarítás. Időt kell felszabadítani úgy, hogy közben fenntartsuk a jövedelmünket vagy akár növeljük. Tehát ebben a részben a személyes termelékenységünk növelése a cél. Ehhez pedig saját magunkat kell górcső alá vennünk. A "Pareto-megoszlás" adja a következő két kérdést: 

- A források mely 20 százalékából fakad a problémáim 80 százaléka?
- A források mely 20 százaléka vezet eredményességem 80 százalékához?

Mindenki órákat csesz el az idejéből hülyeségekre a munkahelyén. Mondhatod, hogy ez nem így van, talán akadnak is kivételek, de biztos, hogy legtöbben rengeteg felesleges dologra pazaroljuk el az időnket. A következő például egy nagyon hasznos tanács a termelékenység növelésére, mely a Pareto-megoszlás és Parkinson törvényének együttes alkalmazása ad:

"...határozd meg azt a néhány kritikus feladatot, amelyek a leginkább hozzájárulnak a jövedelmedhez, és ütemezd őket nagyon rövid és egyértelmű határidővel."

Ebben a fejezetben olvashatunk még a zavaró tényezőkről és azok kiszűréséről, az időpocsékolókról, időrablókról, eszközökről és fortélyokról, komfortbővítésről.

Aztán jön a harmadik pont, az automatizálás. Ez a fejezet is bőven tartogat hasznos tanácsokat és szabályokat, de talán a két legfontosabb, hogy ha olyat találsz, amit kiküszöbölhetsz, attól szabadulj meg, ha pedig valamit automatizálhatsz, akkor ne delegálj rá feleslegesen embert, ha pedig delegálsz, akkor pontosan határozd meg, hogy mire. Későbbiekben pedig biztosan jól fog jönni egy asszisztens, érdemes beruházni egy virtuális asszisztensre, aki rengeteg időt spórolhat meg.

Közben számos ötletet kapunk, ha szeretnénk vállalkozni, de halvány lila gőzünk sincs, hogy mivel is szeretnénk foglalkozni. Piaci rés mindig van, csak meg kell találni, termék előállításnál pedig sok dologra kell figyelni, ebben is számos hasznos tanáccsal lát el minket Tim ahhoz igazítva, hogy szellemi vagy fizikai terméket szeretnék forgalmazni, de akár viszonteladóként is építhetünk sikeres céget. Ehhez több tucat weboldalt felsorol, amely segíthet egy új termék kitalálásában, tesztelésében, bevezetésében, marketingjében. Aztán apránként megmutatja, miként vonhatjuk ki magunkat az egyenletből, kapcsolhatjuk be a robotpilóta üzemmódot.

Végül elérkezünk a negyedik lépéshez, ahol letéphetjük a láncainkat. Rengeteg olyan irodai munka van, amelyet bárhonnan kényelmesen elvégezhetünk. Mi lenne, ha ezt felvetnénk a munkahelyen? Ha bebizonyítanánk, hogy képesek vagyunk ugyanarra vagy akár jobb teljesítményre otthonunkból, amivel ráadásul pénzt spórolnánk az irodának, jó eséllyel a főnökünk is rábólintana. Persze, nem érdemes ajtóstól rontani a házba. Kezdjük heti egy nappal, aztán apránként szoktassuk hozzá, hogy mindenkinek jó ez a módszer.

Ha már működik a távmunka, jöhet az utazás, a szórakozás. Sokan még ma is azt gondolják, hogy utazni drága. Lehet úgy is, de ma már pár ezer forintért repülhetünk szinte bármerre és számos oldal van, ahol akár ingyen szállást is szerezhetünk. Profi kis jegyzéket találunk az olcsó utazásaink megszervezéséhez a kötetben, de a munkánk elvégzéséhez szükséges eszközök, mint a net is olcsón intézhető bármely országban, ha felkészültek és körültekintőek vagyunk. És abban is kapunk segítséget, hogy miként ne szúrjuk el a megszerzett szabadságot.

Rengeteg érdekes gondolatot olvashatunk a könyvben, miközben a tanácsokkal, tippekkel ismerkedünk. Vannak köztük őrült dolgok, sőt olyanok is melyek megbotránkoztathatják az olvasót, de sok olyan is akad, amelyek akkor is segítenek jobbá tenni az életet, ha nem készülünk saját vállalkozást indítani, de mégis több szabadságra vágyunk.

Fontos a folyamatosan fejlődés, tanulás, ezt Tim is hangsúlyozza könyvében. Nyilván nem fog mindenki sikeres vállalkozóvá válni egy könyv elolvasása után, de az biztos, hogy ez a könyv jó alapokat ad. Tim Ferriss ráadásul megspékeli mindezt azzal, hogy a végére egy válogatott irodalom listával is szolgál, amelyek mind segíthetnek a sikerhez vezető úton. Ha pedig valami nem működik, akkor ne félj változtatni, különben esélyed sem lesz a jobb életre.

4_oras_munkahet_uj.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Projektmenedzsment mindenkinek

Út a kivételes teljesítményhez

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak