Kultúrpara

2019. december 31., kedd

Harry Potter társasjáték a fa alatt - Roxforti csata

Társasjáték - Harry Potter: Roxforti csata (Hogwarts Battle)

Valódi Harry Potter-hangulatú társasjáték, nem csak Potterheadeknek - de nekik kötelezően! :)

zp9wr.jpg

Nemrégiben jelent meg magyarul a Harry Potter - Hogwarts Battle, vagyis a Roxforti csata társasjáték, ami nagyon hamar az idei utolsó társasjátékos beszerzőkör egyik tagjává vált. Tegnap pedig le is játszottuk a 7. évet is, így már a játékkal a hátunk mögött írom le ezt a kis beszámolót. Először is, hogy milyen játék a Roxforti csata: egy  kooperatív pakliépítő játékról van szó, amiben a négy hős (Harry, Hermione, Ron, Neville) egyikével vagy, mindannyiuknak 10-10 egyedi saját kártyája van, Harry-nek pl. a láthatatlanná tévő köpeny és Hedvig, Hermionénak Csámpás és időnyerő, és mindenkinek van egy rakat Alohomora varázslata. A játék során először is felhúzol kellő mennyiségű (1-3) gonoszt, ez minden egyes évben bővül, elsőre Draco, Crack és Monstro és Mógus professzor az ellenfelek, őket egyesével kell legyőzni. A játék során van 3 vagy 4 helyszín, amit a gonoszok irányításuk alá vonhatnak, ahogy nő a befolyásuk, erejük. Szerencsére ezeket a jelzőket viszonylag könnyen el is lehet távolítani. A köröd elején felhúzol annyi sötét varázslat kártyát, amennyi kell, ezek jellemzően gyengítik a karakteredet, elvesznek lapokat, vagy gyógyítják a sérült gonoszokat, esetleg lehet olyan hozadékuk, hogy nem gyógyulhatsz abban a körben, nem oszthatsz ki csak 1-1 sebzést minden gonosznak, stb. 

Ha végrehajtottad a sötét varázslatok hatását, megnézted, hogy a gonoszoknak mi az egyedi hatásuk (mindegyiknek más, az egyik legszemetebb Lucius Malfoy, aki egy-egy sebzést leszed minden sérült gonoszról, ha sötét jegy kerül a helyszínre, ami viszonylag gyakran megtörténik), akkor jössz igazából te. 5 kártya van a kezedben, ezeket sorra kijátszhatod. Sérüléseket oszthatsz ki, gyógyíthatsz magadon vagy játékostársa(i)don, és befolyás jelölőket gyűjthetsz, ezekből vásárolhatsz a Roxfort pakliból új varázslatot, új szövetségest, új tárgyat.  Ebből a pakliból 6 darab kerül mindig felfedésre, ezekből lehet válogatni, de ha van elég pecséted (befolyás jelölőd), akkor többet is megvehetsz. Fontos, hogy a köröd végén minden fel nem használt jelölődet és/vagy kártyádat el kell dobni, szóval nem gyűjtögetheted őket, egy körben kell összeszedned az 5 kártyából (később könnyen lehet több, sok kártya mondja azt, hogy húzz még kártyát) a megfelelő mennyiségű befolyás jelölőt. (Én konzekvensen csak pecsétnek hívom őket, ugyanis pecsét alakja van. A sötét jegy (aminél nem is vagyok benne biztos, hogy ez a neve) jelző egyébként egy szép kis fém cucc, azt pedig következetesen sz*rnak hívom, vagyis a felolvasás úgy néz ki, hogy "távolíts el egy sz*rt a helyszínről"... :)) - egyébként azóta megnéztem, gonosz befolyás jelölő vagy jelző a neve. Igen, ezért is lett simán sz*r, mert meg sem jegyeztem a nevét, meg az egyébként is túl hosszú :)

A játékban hét doboz található, mindegyik évet szimbolizálja egy-egy doboz, és egyre bővül a tartalom, több új ellenfél, több, erősebb varázslatok, erősebb és jobb tárgyak, szövetségesek. A negyedik játéknál már előkerülnek a házkockák is, amiknek főleg a legutolsó játékban lesz nagy jelentőségük a horcruxok elpusztításánál. A hősök karakterei is változnak, összesen három változatuk van a játékban, nőnek a képességeik is, ahogy idősödnek, viszont az alap kezdőkészletük ugyanaz marad. 

harry-potter-roxforti-csata-komponensek.jpg

Elsőre nyertünk mindegyik játékban, szépen végigmeneteltünk, bár a másodiknál (Luciusnak hála) és az utolsónál (mert szerencsétlenül húztuk fel az első három gonoszt, mi még akkor túl gyengék voltunk, ők viszont nagyon erősek) erősen rezgett a léc. Szerencsére nincs nagy büntetése annak, aki elájul - a lapjai felét el kell dobnia, lefelé kerekítve, többet nem sérülhet abban a körben, viszont van sok kártya, aminek akkor is van hatása, ha el kell dobnod - ezeket is, meg a kezében maradt kártyákat is használhatja. Nem érzem úgy, hogy túl könnyű a játék. Az biztos, hogy 3-4 fővel jobb lenne, mert a Roxfort pakli pl. igen erősen nő a játékok során, egy-egy játék alkalmával a feléig jó, ha eljutunk ketten, így nagyon sok kártya lehet, ami talán egyszer sem kerül játékba a hét játék során. Ilyen pl. Dumbledore, aki az elejétől kezdve velünk van, viszont 8 pecsét az ára, ennyit meg ritkán tudunk összegyűjteni egy körben. Amikor sikerült is, akkor meg még nem került elő a pakli mélyéről, őt pl. csak a legutolsó játékban, annak is a végén, amikor már csak Voldemort élt, akkor tudtam megvenni.

Ennek ellenére szerintem teljesen élvezhető két fővel is, mi is nagyon hamar végigjátszottuk, mert mindketten szerettük. Fontos, hogy ez nem legacy játék, nem csak egyszer játszós, évet kell ismételni, ha elbukjuk, és bármikor elővehetjük újra, esetleg más karakterekkel. A végső felállás úgyis mindig más, köszönhetően annak, hogy a paklid, amiből gazdálkodsz, körről körre nő, és mindig változik. Mi minden játékban random húztunk a négy hősből, oké, az utolsónál, miután párom kihúzta Neville-t (akivel asszem négy játékban is volt), akkor engedélyeztem, hogy lecserélje Hermionéra, mivel nehezményezte, hogy vele még egyszer sem volt :) 

A kártyák teljesen a filmeket idézik mind a képeket, illusztrációkat tekintve, mind a feljövő új szövetségeseket, gonoszokat, tárgyakat tekintve, a játék követi a történet alakulását, és ezek rendkívül sokat segítenek abban, hogy átjöjjön Harry Potter világának hangulata. Egyetlen dolog van, ami történeti szempontból logikátlan, ám a játszhatóság miatt így kellett megoldani: minden gonosz megmarad a játék végéig, az újak hozzáadódnak a régiekhez, így pl. Mógus professzort, aki csak az első könyvben/filmben szerepelt, le kell győzni a másodikban, a harmadikban, meg az utolsóban is ugyanúgy. Viszont ezt máshogy tényleg nehéz lett volna megoldani, így lesz egyre több a gonosz, egyre nehezebb lesz legyőzni őket. Rajongóknak kötelező darab!

Kövess minket Facebookon!

Egy jó hétvégi program: Rettegés Arkhamban!

Játszottunk egyet egy másik Harry Potter játékkal is, erről is hamarosan olvashattok. Kövessetek minket Facebookon, ha nem akartok lemaradni! :)

A játék elérhető (ha épp nem fogyott ki) a legtöbb magyar társasjátékláncnál, a Reflexshopnál pl. 6 promókártya jár mellé, viszont náluk éppen kifogyott. 

2019. december 30., hétfő

Egy öntudatra ébredt gyilokdroid szórakoztató útkeresése

Könyvajánló - Martha Wells: Mesterséges sors

"Mindenki kedvenc BiztEgysége tovább fürkészi nem éppen fényes múltját – ahol jónéhány ember veszítette miatta életét. Ezért is nevezte el magát Öldöklőnek. Mivel a mészárlással kapcsolatos emlékeit a cég törölte, úgy dönt, utánajár, mi is történhetett valójában."

Martha Wells Az Öldöklő-naplók című sorozatának nyitókötetével engem megvett magának, szóval remélem a Fumax Kiadó elhozza majd nekünk az összes részt. Az első kötetben, a Kritikus rendszerhibában megismerkedtünk egy gyilokdroiddal, Öldöklővel, aki egy ember-android biztonsági egység, aki feltörte a vezérmodulját, öntudatra ébredt. Nagyon jó fej, kissé dinka, de nagyon vicces megnyilvánulásai vannak, emellett sorozatfüggő, önértékelési gondjai is vannak és mellesleg utálta az embereket, akiknek dolgozni volt kénytelen. Ha nem ismered a sorozatot, akkor javaslom inkább az első rész ajánlóját:

Kritikus rendszerhiba

Miután a legénység az előző rész végén Öldöklőnek köszönhette, hogy sikeresen megúszták a kalamajkát, segítettek Öldöklőnek szabaddá válni. Ez persze azzal jár, hogy úgy kell tennie, mintha módosított ember lenne, nem pedig egy gyilokdroid. És eléldegélhetne egy tanyán. Úgy döntött ebből nem kér és elindul a nagyvilág felfedezésére egyedül. Bár már nem szerepelt a céges levéltárban, ettől még vagyontárgy volt, szóval mindig a háta mögé kellett néznie.

Először nem tudta mit kezdjen a váratlanul jött szabadsággal, végül úgy dönt kideríti mi történt vele, amíg a cégnek dolgozott. Azokról az időkről minden adatot töröltek a memóriájából.Rengeteg ember vesztette miatta az életét, tudni akart miért és hogyan. Ezen út során akadt össze KÖX-szel, aki egy kutatóhajó mesterséges intelligenciája.

Eleinte bizalmatlanul álltak egymás iránt, végül a sorozatok iránti rajongás összehozza őket. Öldöklő reméli, hogy a mészárlásról megtalálhatja a puzzle hiányzó darabjait a RaviHyral Bányalétesítménynél, ahol a megbízás félresiklott és valamiért megölte az ügyfelei egy részét. Új barátja segít neki munkát találni és így eljuthat a létesítményhez. Egy olyan csapat oldalán, akik egy veszélyes küldetésre indulnak, ahol várhatóan az életük lesz a tét.

"Nagyszerű ötlet volt, ha valaki azt akarta, hogy kinyírják. Könnyebb munkában, valamilyen futárfeladatban vagy hasonlóban reménykedtem. Itt azonban emberek védelméről volt szó, akik elhatározták, hogy valami veszélyeset tesznek, márpedig engem pontosan ilyen feladatokra terveztek."

Ebben a részben eljutunk néhány új helyszínre, kapunk még egy-két szeletet a világból, ahol Öldöklő nyomozásba kezd. Martha Wells még érdekesebbé tette az előző részben megismert világot. De nálam ezúttal is a narratíva vitte el a pálmát. Öldöklőt nem lehet nem szeretni. Ezúttal is jókat nevettem a szarkasztikus beszólásain. És az is jól jött ki, hogy ugyanolyan sorozatfüggő kockát csinált KÖX-ből, mint amilyen ő maga is. Ez a rész kevésbé volt mozgalmas, mint az első. Itt inkább gyilokdroidunk útkeresését ismerjük meg. Próbálja megismerni önmagát, hogy honnan jött és hová tart.

Eközben pedig bármennyire is ódzkodik tőlük, egyre inkább emberré válik, miközben próbál elvegyülni köztük. Azért a nyomozás közben akad némi akció, ez a kaland sem veszélytelen, de kedvenceim egyértelműen a KÖX-szel folytatott beszélgetései voltak, pláne, hogy a MI a tévésorozatok által szeretné megismerni az emberek világát. És persze a névadást is imádtam. Öldöklő igazán kreatív tud lenni, ha valakit nem kedvel. KÖX = Köcsög Kutató-szállító. Nem volt olyan átütő, mint az első rész, de nekem ez is nagyon tetszett és izgatottan várom a további kalandokat.

3095477_big.jpgKöszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

Egy izgalmas sci-fi disztópia egy rabszolgatartó, manipulatív világban

Mélybe ránt a Lápvilág

A Rózsa és tövise

2019. december 27., péntek

Szicília, a páratlan szépségű vulkanikus mesevilág

Könyvajánló - Szicília (Marco Polo)

Néhány dolog, amiért érdemes ellátogatni Szicíliába:
csúcsok, szurdokok, szirtek, barlangok,
vulkánok, parányi öblök, strandok,
antik és barokk városok,
végtelen szőlőültetvények.

Sokan szeretnek tavasszal utazni, és nem árt időben elkezdeni a tervezést. Ezúttal is a Marco Polo sorozat egyik új kiadványát hívtam segítségül. A kötetben minden megtalálható, ami egy kellemes kikapcsolódáshoz jól jön. Naprakész információk látnivalókról, nevezetességekről, nyitva tartási időkről, közlekedésről. Emellett találunk benne tuti tippeket gasztrológiáról, helyi szokásokról, időjárásról, vásárlásról, szórakozási lehetőségekről, sőt még spórolásról is. Kis mérete miatt pedig könnyen elfér egy kisebb táskában is, de még így is jutott benne hely az ünnepeknek, egy kis történelmi összefoglalónak, szótármellékletnek és az a elengedhetetlen térképmellékletnek. És mindezt ráadásul jó áron kapjuk. :) Most pedig jöjjön egy kis ízelítő Szicília mesés látnivalói közül.

"Szicíliát a sokszínűsége egy kis kontinenssé teszi. Az utazó minden egyes lépése a felfedezés örömével szolgál, s minden felfedezés nyomán saját Szicília-képét építheti-alakíthatja."

etna.jpg

A kötetben öt fejezetre bontva találjuk a látnivalókat, minden régióból mutatok egyet. Elsőként következzen az Észak-Keleti régió, ahol csúcsok, szurdokok, strandok és nyüzsgő városi életet is találunk. Az Etna kitörései számos katasztrófát okoztak, mégis évszázadok óta sűrűn lakott ez a vidék. A sziget talán legismertebb és leglátogatottabb városát egy igazán különleges középkori jelleggel bíró város, Taormina, melyet a Peloritani-hegyek egyik nyúlványán találunk. Megnézhetjük a normann építészeti jegyekkel rendelkező dómot, a Palazzo Corvaiát és kihagyhatatlan látnivaló a félköríves görög-római színház (Teatro Greco-Romano), ahonnan páratlan a kilátás a környékre és a nyáron is hófödte Etnára.

stromboli.jpg

A Lipari- és Eoli-szigetek egy felfedezésre váró vulkanikus mesevilág barlangokkal, szirtekkel, termákkal és parányi öblökkel. Ezek a vidéken mindenképpen érdemes ellátogatni a Stromboli-szigetre, mely valójában egy 924 méter magas működő vulkán, melynek csúcsa felett mindig füst gomolyog. Itt találjuk Olaszország legelzártabb települését, amely csak csónakkal megközelíthető és csupán néhány család él Ginostrában. A szigeten találunk egy aszfaltozott utat, mely a világítótoronytól felvisz a magas nádas között, majd találunk egy nem túl biztonságos ösvényt, mely egyenesen a csúcsig vezet. Délutánonként indulnak túracsoportok, hogy a naplementében élvezhessük az izzó kráter színpompáját.

643bfaf6-16c3-40ce-bf07-92b3b64e11ff-istock-528377465.jpg

A helyiek előszeretettel mondják a Délkeleti Régióra, hogy sziget a szigeten. Itt minden van. A termékeny síkságok olívaültetvényekkel, citromfaligetekkel, zöldségekkel, szőlővel vannak tele, míg a kopár hegyek egymástól távol eső tanyáknak adnak otthon. A patakok és folyók völgyei mentén, a szorosok között áthatolhatatlan őserdőkre bukkanunk. Emellett lenyűgöző fekvésű antik és barokk városok sora várja az ide látogatókat. Ebben a régióban található Pantalica, ahol az Anapo-völgy és a mellékvölgyek oldalába több mint ötezer kamrát véstek, melyek többsége szinte megközelíthetetlen. Ezek a sírkamrák veszélyes időkben az emberek hajlékául is szolgáltak. Igazán különleges látványt nyújtanak.

palermo-zisa1.jpg

A következő fejezetben megismerkedhetünk Palermóval és az északi parttal, ahol a parttól a hegyek meredeken emelkednek, a hegyfokok között széles tengeröblökben gyönyörködhetünk. A környék számos remek kirándulóhelye mellett mindenképp érdemes elidőzni Palermo városában, ahol a szárazföld felől érkezve betonházak, nyomornegyedek fogadják a látogatókat, míg a tenger felől az északi part mesés vidékébe cseppenünk. Az óváros jelentős területe romos, köszönhetően a második világháború bombázásainak. Néhány emlék mégis megmaradt, mint például a fenti képen látható La Zisa, mely az arab építészet egy különleges, kiválóan restaurált darabja. 

sicily_selinunte_temple_e_hera.jpg

A Délnyugati Régió dúskál a kötelező ókori látnivalókban. Antik emlékek sora várja az utazókat. Többek között a sziklába épített hegyi város, Caltabellotta, ahol a város felett magasodó sziklaláncon várak és templomok magasodnak. A hosszú lépcsősoron érdemes felküzdeni magunkat, odafentről a sziget jelentős részét beláthatjuk. Tiszta időben még az Etna csúcsa is felsejlik a távolban. A másik kihagyhatatlan látnivaló Selinunt, az egykor virágzó város, ahol az Akropolisz (lásd a fenti képen) környékén nyolc templom maradványait tárták fel.

borito_12.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ciprus, a szerelem szigete

Andalúzia: mediterrán hangulat ötvözve a pazar mór építészeti kincsekkel

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

 

2019. december 25., szerda

A dinoszaurusz tolla

Könyvajánló - Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Nehéz életű anya, leendő biológus, egy gyilkosság gyanúsítottja.
Egy bizarr gyilkosság parazitákkal, melyet újabb követ.
Egy tudományos vitatéma, amely halálos indulatokat vált ki...

1_93.jpg

Első benyomás: gyönyörű borító, izgalmas cím. Aztán jött a fülszöveg, amiből kiderült, hogy ez a történet a kriminológia és a paleontológia szerelemgyereke lehetne. Dinók és gyilkosság? Mindez úgy, hogy a szerző, Sissel-Jo Gazan maga is kutatóbiológus, szóval várhatóan még a tudományos részek is hitelesek lesznek, hozzá újságíró, díjakat is kapott. Ehhez még dobjuk hozzá Dániát, ami egy teljesen más kultúra, mint amit ismerünk, megszoktunk. Hát ezt muszáj volt elolvasnom.

A történet fő helyszíne a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Kara, ahol megismerjük Anna Bella Nort, akinek épp nincs könnyű helyzete. Nemrégiben hullott szét a kapcsolata, így egyedül kénytelen nevelni Lilyt, kislányát, miközben helyt kéne állnia az egyetemen is, ahol épp szakdolgozatának védésén dolgozik. Folytonos pénz- és időhiánnyal küzd.

Megosztó, vita tárgyát képező témát választott dolgozatában, mely azt elemzi, hogy a madarak valójában késői dinoszauruszok. Témavezetője Lars Helland professzor egyetért vele, bár kb nulla támogatást nyújtott neki. Néhányan kedvelték a pasit, többen viszont nem, ám mindenkit megrendít, amikor holtan találják az irodájában. Anna már így is darabokban levő életét ez csak tovább rontja.

Vannak furcsaságok, melyek idegenkezűségre utalnak. Nem épp hétköznapi dolog, hogy galandféreglárvákat találjanak valakinek a szöveteiben. Így kerül a képbe a tehetséges fiatal nyomozó, Søren Marhauge. Rá kellett jönnie, hogy a tudomány emberei nem éppen segítőkészek.

Akadnak bőven a gyanúsítottak listáján, például Helland szakmai riválisa, Clive Freeman, aki egyébként nem ért egyet a madár-dino rokonsággal, és épp egy konferencián van a környéken, vagy az esetleges utód, Erik Tybjerg és még jó páran a tanszék dolgozói közül. Na meg persze Anna is a listán van a közös munka miatt.

Anna élete már így is darabokban, azt hinnék, hogy ezt már nem lehet fokozni, amikor pár nappal később barátját, Johannest meggyilkolják, plusz még egy kis családi titok is befigyel. Anna rájön, hogy a két halálesettel tuti elsőszámú gyanúsítottá lép elő, így hát beleveti magát a nyomozásba.

De ki fog a gyilkos nyomára bukkanni? Ki akarna megszabadulni a szakma kiválóságától? Családtag, barát, kolléga? És mi köze ennek Annához? Vajon egy megosztó tudományos vita vezethet gyilkosságokhoz?

Engem ez a könyv nem talált el. A tudományos értekezések, elemzések mellett, ahol ráadásul sok helyen nem stimmeltek az időpontok, a dinók, Anna és Søren nyomozó tragikus múltjából kapunk képeket a nyomozás közben. A leírások sokszor túl hosszúak, ami bár adott is a könyvhöz, azért el is vett. Ezeket a részeket én sokszor lassúnak, vontatottnak éreztem és teljesen kiszakítottak a történetből. De, ami még nagyobb baj, hogy teljesen háttérbe szorult maga a krimi szál, a gyilkosságok felderítése. Inkább volt ez egy különös szociográfia, mint egy jó kis skandináv krimi. Szóval, akik szeretik az ilyesmit és a tudományos hibákon felül tudnak emelkedni, azok számára jó szórakozást nyújthat a kötet.

sissel-jo_gazan_a_dinoszaurusz_tolla_borito.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Elfogták a Sötét Sebészt!

"A halál a nyomodban jár, nézz szembe vele"

 

2019. december 23., hétfő

Mákháború: a végzet csak egy mítosz

 mak.pngNéha meghalni sokkal egyszerűbb egy eszméért, mint élni érte.

Az istenek, akik nagyon is élnek, azt sugallják, hogy semmi sincs megírva, a végzet csak egy mítosz, nem más, mint emberi döntések sorozata. Egy isten sem akar ezt vagy azt: mindig az emberek azok, akik vágyaikkal, haragjukkal, hatalmi mániájukkal szabadon engedik a szabadon engedhetetlent, saját, önös céljaik érdekében. Mindenesetere úgy tálal népirtást reggelire, hogy még fel sem ébredtél, ebédre egész országnyi embereket éget fel és előre rettegsz a vacsoraidőtől.

2019. december 21., szombat

Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt

Könyvajánló - Dr. Seuss: A Grincs

Nincs karácsony Reszkessetek betörők és Grincs nélkül. Ugye? Dr. Seuss klasszikus morcos zöld szörnye, aki utálja a karácsonyt, ezért bármit megtenne, hogy másoknak is tönkre tegye az ünnepet. Vajon mi történne, ha például ellopná a karácsonyt?

1_94.jpg

Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel) több mint hatvan gyerekkönyvével rengeteg kicsi és nagy szívét megdobogtatta történeteivel. Meséi verses, rímes formában születtek és igazán egyedi stílusú illusztráció tették őket felejthetetlenné. Legnagyobb klasszikusa, A Grincs Tandori Dezső megújult fordításában kapható a Kolibri Kiadó jóvoltából.

Bár ismertem a történetet, most volt az első alkalom, hogy egy Dr. Seuss kötet került a kezembe. De kezdjük azzal, hogy miről is szól ez klasszikus mese. Adott egy szeretettel teli hely, Kikfalva. Itt élnek a Kik, akik karácsonykor megtöltik díszekkel, fénnyel, csillogással, melegséggel a falut. Feldíszítik a fát, énekelnek és összeülnek, hogy csodás lakomát csapjanak.

"A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!"

Ám a közelükben lakik a mindig morcos Grincs, aki nagyon utálja a karácsonyt. Mindenestől. Évtizedek óta hallgatja minden évben a gyerekek boldog viháncolását, a nevetés, az éneklés és úgy dönt ezúttal másként lesz,. Elintézi, hogy ne legyen kedvük ünnepelni, el fogja lopni a karácsonyt.

Mikulás ruhát ölt, kutyáját rénszarvasnak álcázva a szánja elé köti és irány Kikfalva, ahol az ajándékokat, a fákat, a díszeket, az ünnepi finomságokat, mindent bepakol egy hatalmas zsákba és hazaindul vele. Bár tökéletesen véghez vitte a gonosz tervet, ám nem minden úgy alakult, ahogy eltervezte. Sírást, szomorkodást várt karácsony reggelén, de egészen mást kapott, mert Kikfalva lakói ünnepi kellékek és ajándékok nélkül is boldogan táncoltak, énekeltek, ünnepelték a karácsonyt, ami meglepő módon hatott a Grincsre, akinek két számmal kisebb szíve van.

Már az illusztrációkat látva és a jópofa, mosolygásra késztető rímeket olvasva is tudjuk, hogy ez nem egy átlagos mese. De igazán különlegessé és értékessé mondanivalója teszi. Dr. Seuss emlékeztet, hogy az ünnepnek nem a külsőségekről, az ajándékokról kell szólnia, hanem az együtt töltött időről, a szeretetről, a boldogságról. Több mint hatvan éve íródott a kötet, de sosem veszít aktualitásából. A fordítás pedig rettenetesen jó, imádnivaló rímek, szójátékok, ami biztos minden csöppséget elvarázsol. A kiadó 3-6 éves korú gyermekeknek ajánlja. A szülőknek és a kicsiknek egyaránt jó szórakozást és felejthetetlen élményt fog nyújtani ez a legendás klasszikus.

a-grincs.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

A karácsony nagy könyve

Hagyományos meseszereplők nem hagyományos módon

Vigyázz! Iszonytató mesék jönnek!

2019. december 19., csütörtök

Ahol a folyami rákok énekelnek

Könyvajánló - Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Egy kislány, akit családja sorsára hagyott a lápvidéken, hogy megküzdve magánnyal, kitaszítottsággal erőt vegyen magán és küzdjön a túlélésért, miközben rátalál a szerelemre és a hivatására, de egy rejtélyes gyilkosság mindent tönkretehet, amiért eddig küzdött.

Delia Owens bemutatkozó regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek egy különleges, érzelmekkel teli fejlődésregény magánnyal, szomorúsággal, túléléssel, szerelemmel, gyilkossággal fűszerezve. A regény hatalmasat szólt világszerte, néhány hónap alatt több mint kétmillió példány kelt el belőle és közel negyven nyelven megjelent, ráadásul Hollywood is lecsapott rá, már a filmes jogok is elkeltek. De miről is szól ez a méltán népszerű regény?

A történet elején a szerző részletes képet festett egy mocsaras, mostoha peremvidékről, ahol az 50-es, 60-as években  megismerkedünk egy széthulló családdal. 1952-t írunk, öt gyermek, egy erőszakos férj és egy anya, aki monoklival a szeme alatt egy nap kisétál a viskóból és többé nem tér haza. Az apa egyre hangosabb, dühösebb, agresszívebb lett, majd mikor már ökölcsapások tarkították a dühkitöréseket, a három idősebb testvér követte az anyát.

Már csak a hatéves kis Kya és bátyja, a tizenhárom éves Jodie maradtak apjukkal, míg végül a srác is távozott. Adott néhány instrukciót a kislánynak, akinek korábban már megtanította miként tud túlélni egyedül a mocsárban. A történet rettentő letargikus. A mocsár, a bántalmazó szülő és egy tragikus sorsú kislány, akit mindenki, akiben addig bízott, egyszerűen hátrahagyott.

"Tudta, hogy a papa miatt ment el mindenki - ő csak azt nem értette, vajon őt miért nem vitte magával senki. Benne is megfordult a távozás gondolata, de nem volt hová mennie, és a buszra se volt pénze."

Kya hamar megtanulta hogyan lehet együtt élni az apjával: reggel azelőtt le kell lépni, hogy felébred, aztán akkor kell visszaosonni, mikor már alszik. Jobb a békesség. Aztán a pasi közölte vele, hogy ott van némi pénz, amiből vásároljon be kettejüknek és tartsa rendben a házat. A mintaapuka...irány a "csupán" négy mérföldes túra a városba a mocsáron keresztül egyedül egy hatéves lánynak, majd takarítsa ki a házat és szerezzen, főzzön kaját. Csodás. De a kislány eszes és talpraesett, tényleg meg tudja oldani a helyzetet.

Már pár hónapja úgy éltek együtt, hogy szinte nem is találkoztak, amikor megjelent az iskolalátogatási felelős és elvitte Kyát az iskolába. A lány nem bánta, meg akart tanulni olvasni, számolni, de a sok ember hirtelen halálra rémítette. Nem tudta miként beszéljen másokkal, hogyan barátkozzon, a városi gyerekek pedig undokok voltak vele, mocsári patkánynak csúfolták, ezért soha többé nem ment vissza az iskolába, s végül teljesen magára maradt, de okosan megoldotta a dolgait, ráadásul időközben megismert egy pár évvel idősebb fiút, aki mindent megváltoztatott.

Ezzel párhuzamosan megismerjük az 1969-ben történteket. A város egy tiszteletbeli polgárát, Chase Andrews-t holtan találják a mocsárban, ami felkavarja a kisváros állóvizét. Az egész nagyon különös. A nyomok teljes hiánya teszi különössé. Egy torony aljában találják meg a férfi testét, de sehol egy lábnyom. Sem a sajátja, ami azt mutatná, hogy egyedül felment és véletlenül leesett, sem másé, aki megölhette vagy odavihette volna a holttestet. És annak sincs nyoma, hogy bárki nyomokat tüntetett volna el. A pasit látszólag mindenki kedvelte, de nem volt hűséges férj és az sem érdekelte, ha a nő, akivel csalta a feleségét épp házas volt. Szóval akad bőven gyanúsított felszarvazott férj.

Ám végül biztossá vált az idegenkezűség, mert a toronyban egyetlen ujjlenyomatot sem találtak. Valaki mindent letakarított. Aztán, ahogy haladunk előre az időben, a két szál lassan összeér. Olyannyira, hogy végül a gyanú a közösségtől elszigetelt, magányosan élő Lápi Lányra terelődik.

"Minden eddiginél szorultabb helyzetbe került, és kizárólag az egyetlen általa ismert védőhálóban bízott - önmagában."

A regény elején nagyon sötét, nyomasztó helyszínt kapunk és egy rémes családi történetet ismerünk meg. Aztán ott van Kya, aki hamar megmutatja mennyire eszes és talpraesett. Szomorú volt olvasni a magányba és kitaszítottságba kényszerült lány mindennapjait. Megismerhettük, hogy miként küzdött meg a hétköznapi teendőkkel a túlélés érdekében és hogyan vált felnőtté néhány év alatt. És ahogy a lány egyre jobban megismeri a lápvidéket, mi is egyre inkább felfedezzük az őt körülvevő természet titkait és szépségét. Sajnos végül egyetlen rossz döntés is elég volt, hogy a fokozatosan felépített élete felboruljon.

A regény nyelvezete nekem időnként kicsit mesterkéltnek tűnt. Gyönyörű lírai mondatok, szép képek, de néha kicsit már sok volt. A sztorira viszont nem lehet panasz: érdekes történet, különleges karakterek, a regény nagyon olvastatja magát. Rengeteg kérdés merül fel az olvasóban menet közben, a többségére azonban választ is kapunk a végére, bár néhol hagyott benne űrt a végkifejlet. Összességében tetszett a regény, egyedül a nyomozós szál sikerült kicsit gyengébbre. Még nem késő beszerezni a karácsonyi ajándékok közé ezt a szívhez szóló, eredeti regényt, melyet még vonzóbbá tesz a gyönyörű borító.

5336325_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Libri Könyvkiadó!

Ha tetszett, vagy érdekelnek a könyvek és sok más érdekes téma, kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a frissekről!

Apád előtt ne vetkőzz!

A túléléshez nem vezet ajtó: táncolni Mengele előtt


2019. december 17., kedd

Tíz kalandos csapdahelyzet interaktív rejtvényekkel

Könyvajánló - James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők

"Ha vonzanak a rejtélyek, szívesen gondolkodsz összetett logikai feladványok megoldásán, ennek a könyvnek a lapjain átélheted a szabadulószobák izgalmát. Bújj Adam Parkinson oknyomozó újságíró bőrébe, és göngyölítsd fel a Wexell Corporation mögött álló titokzatos összeesküvést!"

A szabadulószobák pillanatok alatt robbantak be a köztudatba, az irántuk való érdeklődés pedig napról-napra növekszik. A különböző műfajok, tematikák alapján felépített érdekes nyomozások kiváló szórakozást nyújtanak gyereknek, felnőttnek egyaránt. Ez a fajta 60-90 perces szórakozás egyedi élményt nyújt, amihez általában szükség van logikára, ügyességre, szemfülességre is. Ki ne szeretne, hacsak egy röpke órára is, de belebújni egy nyomozó bőrébe?

A szerző, James Hamer-Morton az Egyesült Királyságban üzemeltet rendkívül népszerű szabadulószobákat és izgalmas kihívásnak fogta fel, amikor egy kiadó megbízta, hogy valós kulcsok és zárak nélküli szabadulókalandot alkosson meg könyv formában. Csapata hathatós segítségével született meg végül Szabadulószobás fejtörők című könyve, mely rejtvények, fejtörők láncolatával nyújt több órás szórakozást.

Adam Parkinson oknyomozó újságíró bőrébe bújva követjük a morzsákat. Először mindig van egy kis történet, ami keretet ad a nyomozásnak, közben pedig a szövegben elrejtve találjuk meg a nyomokat és a feladatra fordítható időt is. Ha elakadunk egy feladattal, sem kell kétségbe esni, igénybe vehetünk kis segítségeket, de ha még mindig nem jutottunk túl egy rejtvényen, akkor van nagyobb segítség is, valamint végső elkeseredésünkben a könyv végén található megoldásból is lehet lesni.

Tíz feladvány kapott helyett a kötetben, melyek egymást követik szép sorban és a végére érve megfejthetjük a Wexell Corporation mögött álló titokzatos összeesküvést. Attól nem kell félni, hogy egy napos feladat lenne, kivéve persze, ha reggeltől estig csináljuk, de erre rögtön az első fejezetnél rájövünk, ugyanis annak a megoldására hatvan perc áll rendelkezésre. Amire figyelni kell, hogyha nem végeztünk az adott fejezettel, semmiképp se lapozzunk tovább, mert ott megláthatjuk az előző feladat megoldását.

A páromat rávettem egy kis nyomozásra és megállapítottuk, hogy jópofa feladatok vannak benne és szuper a felépítés. Vannak könnyebbek, amiket pár perc alatt megfejthetünk, de minden fejezet összetett, és vannak komolyabb gondolkodásra sarkallók is. Igényes feladatok, gyönyörű, minőségi illusztrációval. Ráadásul minimális eszközkészlet kell csupán hozzá, ami általában kéznél is van: toll/ceruza, papír és olló. Vannak olyan feladatok, amiket ki kell vágni a könyvből, én ezeket inkább lefénymásoltam, nem volt szívem szétnyírni ezt a szép könyvet.

 

Ha akad olyan barát, rokon, aki szereti a szabadulószobákat, az interaktív feladványokat, biztosan örülni fog, ha a karácsonyi ajándékok között lapul majd ez a kötet. Jó kis családi program lehet a téli szabadság alatt, akár kamasz gyerekekkel, de felnőttként is jó muri. Mindenkinek nagyon ajánlom, klassz kis kötet érdekes feladványokkal.

szabaduloszobas_fejtorok_b1_72dpi.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

2019. december 16., hétfő

Dombi új könyvében fricskát ad korunk tech-őrületének

Könyvajánló - Dombóvári István: Netperces novellák - Terrántúli történetek

"Szeretnéd tudni, milyen a földönkívüliek humora? (Jobb, ha nem tudod…) És azt, hogy milyen veszélyeket rejthet a mobilos filterek vagy a Tinder használata? (Addig örülj, amíg gőzöd sincs…) Kíváncsi vagy rá, mit gondolnak rólad a háztartási gépeid? (Inkább ne legyél!) És arra, hogy mitől működtek Jézus csodatételei, vagy hogyan keletkeznek a konteók? (Sose hitted volna…) Ha parázós alak vagy, inkább tedd vissza ezt a könyvet a polcra. De ha van vér a pucádban, akkor hajrá!"

71338590_163563958047565_2728534822105948120_n.jpg

A Jaffa Kiadó gondozásában újabb Dombóvári István könyvet vehetnek kezükbe az olvasók. A Showder Klub és a Dumaszínház népszerű stand-up humoristája harmadik önálló kötetével jelentkezik, ez pedig a Netperces novellák. Mindegyik önálló könyvéhez már volt szerencsém, így írói stílusa nem lepett meg. Ha nem olvastad előző regényét, akkor a címre kattintva kaphatsz belőle egy kis ízelítőt:

Pisti vagyok, ments ki innen!

Ezúttal izgalmas formában érkezett új könyve, ugyanis olyan, mintha egy laptopot nyitnál ki és a novellák úgy festenek, mintha egy blogot olvasnál. A novelláskötet címével egyik kedvenc írója, Örkény előtt tiszteleg. Ezúttal is jókat nevettem, de még mindig tartom, hogy nálam Dombóvári István előadói stílusával együtt lesz "hasfájós-nevetős" az élmény. Ettől függetlenül élvezettel olvastam az őrült, abszurd novellákat, melyek szép kis görbe tükröt jelentenek társadalmunknak. Mesteri kifigurázásai korunk tech-őrületének közel harminc novellában, melyek más-más történeteket mesélnek el.

Már rögtön az első novellát imádtam, melyben a főhős illegálisan próbált beszökni a jövőből egy időkapun át a történet jelenébe, 2022-be, mert annyira tökéletes minden az ő idejében, hogy humoristaként rémes ott az élet. Csodás feleség, egészség, jólét, őszinte politikus. Hát egy ilyen világban tényleg nehéz lehet bármit kifigurázni.

Ismeritek a Shazam appot? Ha lejátszol neki egy dalból néhány akkordot, már meg is mondja, hogy épp melyik előadó milyen dalát hallja. El tudod képzelni, hogy milyen lenne, ha ezt emberek végeznék? Na és ahhoz mit szólnál, ha halálod után gépként élednél újra? Képzeld el, hogy vidáman bulizol a legénybúcsúdon, meghalsz és egy mosogatóképként éledsz újra. Üdv az okoseszközök világában!

Az sem kicsit abszurd, amikor egy pendrive-on Jézus videóüzenetben azt ecseteli, hogy miként tanult tuti trükköket a bűvészektől és milyen Isten fiaként kételkedni a teremtésben. Kínos? Olvashatunk arról is, hogy mi történik, ha valakit szó szerint beszippant az internet, és kapnak egy szép kis fricskát a trollok is, akiknek nincs jobb dolguk, mint cseszegetni másokat.

Azon gondolkodtatok már, ha az okostelefonunk megelégelné a hülyeségeinket, majd öngyilkosságot követne el, akkor milyen kínos dolgokat árulhatna el rólunk búcsúlevelében? Minden porondra kerül az online világból, különböző appok, közösségi média, mémek, de még az sem mindegy, hogy mit írunk egy sms-ben, akár örökkévaló szenvedést is jelenthet a pokolban egy tréfa...

Szerintem szinte lehetetlen, hogy valakinek ugyanannyira bejöjjön egy novelláskötet össze írása. Így volt ez velem is. Volt, amit imádtam és volt, ami kevésbé. Némelyik megnevettet, némelyik elborzaszt, de olyan is akad, aminél csak felhúztam a szemöldököm és nyugtáztam, hogy az emberek tényleg tudnak ilyen ostobák lenni. Eleinte kicsit zavart, hogy fektetve kellett olvasni, de végül megszoktam, viszont baromi ötletesnek tartom, a karikatúrák pedig tökéletesen passzoltak a sztorikhoz. Összességében tetszett és tuti, hogy bármelyik Dombi rajongó örülne, ha ezt a kötetet találná a karácsonyfa alatt. :)

covers_569573.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: instagram

Dombóvári István könyve nem csak (fél)kövéreknek