Ciprus, a szerelem szigete

Könyvajánló - Ciprus (Marco Polo)

A szerelem szigete, Ciprus:
meseszép strandok, kristálytiszta víz,
vadregényes meredek partok,
székesegyházak, mecsetek,
kolostorok és pazar várak.

A Földközi-tenger keleti részén található ez a mesés sziget, mely egykor Aphrodité otthona volt. És mivel veszi le az embereket a lábukról Ciprus?

"...a tájat hosszú, meseszép strandok, kristálytiszta víz, vadregényes meredek partok és két jellegzetes hegység, kultúráját pedig gótikus székesegyházak, török mecsetek, bizánci kolostorok és középkori kereszteslovag-várak határozzák meg."

Ciprus számos kihagyhatatlan látnivalójáról találunk leírást a Marco Polo sorozat újabb kiadványában, ám ami ezúttal megfogott a kötetben az egy 860 km hosszú élménytúra, melyen a sziget számtalan arcával megismerkedhetünk. Nem fogom részletesen leírni a két hetes programot, ahogy a könyv teszi, csupán megmutatom a szerintem legklasszabbnak ígérkező programokat.

876.jpg

Az első állomás Larnaca, ahol mindenki megtalálja a számításait: az óvárosban mesés épületek várják az utazókat, például a Szent Lázár-templom, de érdemes megnézni az ókori Kitiont vagy a parti sétány nyugati végén található török erődöt is, vagy a különleges török negyedet a mecsettel. Ha pedig már az első napon a tengerbe vágyunk, akkor egy széles, homokos strandon élvezhetjük a hűs habokat. Majd Nicosia felé vesszük az irányt, menet közben néhány pihenővel olyan páratlan helyeken, mint például a fenti képen látható mecset, a Hala Sultan Tekke a Sóstó partján.

Nicosia, a kettéosztott város, Ciprus legizgalmasabb városa. A várost egy zöld határvonal szeli ketté, ahol ENSZ békefenntartók állomásoznak. Legtöbb látnivalója a középkori fallal körülvett óvárosban található, mint például a gyönyörű tizenharmadik századi Selimiye Mecset, melynek furcsasága, hogy eredetileg katolikus templomnak épület, de a törökök a 16. században átépítették. Továbbmenve pár megálló után elérünk a sziget egyik legszebb városába, Kyreniába, ahol kiváló haltavernákban kóstolhatjuk a helyi finomságokat, sétálhatunk a kikötőben, ahol a vár uralja a látványt (lásd a fenti képen).

1412863487957_image_galleryimage_d51kwp_the_town_of_varosh.jpg

Az út következő szakaszában felkeressük az ókori Salamist, megcsodáljuk az első látásra talán furcsának tűnő Asinou-templomot, szívhatunk egy kis hegyi levegőt Kakopetriában, de a legkülönösebb és legbizarrabb látnivaló Ciprus szellemvárosa, Famagusta lesz. A török oldalon fekvő város egykor virágzott, ráadásul több száz temploma volt régen, melyek közül csupán működik, az egykori Szent Miklós-katedrális, mely ma egy megcsonkított épület megtoldva egy minarettel lett belőle a ma működp Lala Mustafa pasa nevét viselő mecset. Emellett bezárt, ablaktalan romos épületek és természetesen elszomorító látvány nyújt a 45 éve lezárt és máig katonákkal őrzött teljesen lakatlan tengerpart, a pusztulóban levő hotelekkel, beomlott háztetőkkel és szögesdróttal.

Egy klassz félnapos túrával körbejárhatjuk az Olympust, és egy megtapasztalva a hamisítatlan ciprusi falusi légkört, irány Pedoulas. Továbbmenve aztán eljutunk Polisba, ahol két éjszakára is érdemes megszállni, annyi látnivaló és izgalmas programlehetőség van a környéken. Strandolhatunk, pihenhetünk, elsétálhatunk a tanösvények mentén Aphrodité fürdőjéhez vagy hajókirándulhatunk egyet Akamas-félszigetére, hogy a fenti képen látható pazar helyen fürdőzhessünk.

Pafos nagy kiterjedésű Régészeti Parkja (lásd a fenti képen) 3-5. századi mozaikjaival kihagyhatatlan látnivaló, mely az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. Ciprus legősibb városa kifogyhatatlan régészeti látnivalókkal bír. Ott van a legnépszerűbbek között a Királyok Sírja és a pafoszi erőd. Továbbhaladva a túránkon eljutunk Koukliába, ahol Aphrodité leghíresebb szentélyét találjuk. A legenda szerint itt kelt ki a tengerből és lépett először e világi földre.

881.jpg

Ezután vár még ránk egy izgalmas lovagvár Kolossiban (lásd a fenti képen), hangulatos tavernák Limassolban, romantikus utcákon sétálhatunk Omodosban és még egy két izgalmas látnivaló vár minket mielőtt visszatérünk Larnacába két hetes ciprusi kalandunk végén.

Ebben a kiadványban sem kellett csalódnom. Ismert és kevésbé ismert látnivalók, tuti tippek, szállás és gasztronómiai ajánlatok, egy kis történelmi áttekintés, ünnepek, blogok, fontos appok, naprakész információk, praktikus tanácsok, hasznos görög kifejezések és térképmelléklet. Mindezt pedig kedvező áron, praktikus, kis méretű kötetben. 

1665716_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Tenerife, az örök tavasz szigete

Mesés látnivalók a horvát tengerparton

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes