Kultúrpara

2019. október 30., szerda

Milliárdos üzlet - a különc vagy a népszerű zseni győz?

 Mindenki tudja, hogy az izzót Edison találta fel, és a tervei nyomán világították be egész Amerikát. Nos, nem volt ez mindig ilyen egyértelmű...tesla_edison_westinghouse-b9679f7.jpg

2019. október 28., hétfő

Újabb haláli kalandok az orgyilkosképzőben

Könyvajánló - Rick Remender és Wes Craig: Orgyilkos osztály - Deadly Class 3.: Kígyóverem

A Haláltanok Királyi Iskolájában sosem unalmas az élet. Valaki tuti mindig az életedre akar törni, de nincs rosszabb, mint amikor saját magad ellenségévé válsz...

fokep_55.jpg

A Fumax Kiadó elhozta a pörgős, kicsit őrült képregények kedvelőinek az Orgyilkos osztály harmadik kötetét. A kiadó ezúttal is hozta a formáját, ismét minőségi kiadványt kapunk a kezünkbe. Ugyanez szerencsére elmondható a szerzőkről is, még mindig imádom ezt a dilis bagázst és az elmebeteg iskolájukat. :D 

Ha lemaradtál a képregények korábbi epizódjairól, íme az első két könyv ajánlója:

Orgyilkos osztály - Deadly Class 1.: Reagan nemzedék

Orgyilkos osztály - Deadly Class 2.: Kölykök a fekete lyukból

Na, de hol is tartunk most. Visszatérünk a Haláltanok Királyi Iskolájába, a hírhedt orgyilkosképző suliba, ahol Marcusék élete még mindig nem egyszerű. A tanév ugyan a vége felé közeledik, aminek örülni kéne, kivéve, ha olyan iskolában tanulunk, ahol az év végi vizsgáknak tényleg halálos következményei lehetnek.

Ne fussunk ennyire előre, előtte azért ad bőven izgalmat a kötet, melyben öt rész kapott helyet, 12-16-ig. Marcus és barátai jó nagy slamasztikában vannak, mivel Chico apja rájuk talált és eltökélte, hogy végez mindannyiukat, Mariát pedig addig kínozza, míg elveszíti önmagát.

A dolog végül máshogy sül el, ami nem jelenti azt, hogy a srácoknak könnyebb lenne tőle a helyzet, sőt! Mariának nyoma veszik, amitől Marcus teljesen kikészül és a drogokhoz menekül. Barátait eltaszítja magától, már mindenhol rémeket lát, azt hiszi mindenki hátba szúrja, közben ő az, aki elárulja barátait. Totális csőd az élete és csak egyre mélyebbre süllyed a mocsokban.

Marcus vonzza a bajt, ráadásul ahová csak lép, ott holttest terem. A legutóbbi tragédia barátságokat, szövetségeket zúz darabokra, új szerelmek születnek, és ez a torz világ felemészti teljesen a srácot. Amikor pedig azt gondolhatnánk, ennél már nincs lejjebb, akkor beüt a végső csapás, amely az ő és barátai életébe kerülhet, hacsak nem fognak össze újra...De vajon képesek lesznek félretenni sérelmeiket? És nyilván szívatnak a szerzők, mert kaptunk itt kaptunk egy jó kis falkaparós függővéget...ide nekem a negyedik könyvet, MOST! :D

A képregényekből készült tévésorozat nagyon megosztotta a nézőket, nekem mondjuk személy szerint bejött és a Syfy csatorna végül úgy döntött, hogy a 10 részes első évad után le is veszik a porondról. Aki szereti a képregényeket, ajánlom nézze meg. Bár nem minden karaktert sikerült tökéletesen visszaadniuk a vásznon, de kellemes hétvége elé néz, aki úgy dönt ledarálja két nap alatt a sorozatot. :)

3120425_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Rick Remender
Illusztráció: Wes Craig
Színező: Lee Loughridge
Fordította: Rusznyák Csaba
Formátum: keménytáblás
Méret: 192 x 284 mm
Oldalszám: 116 oldal
ISBN 978-963-470-108-8

Kövess minket a Facebookon is!

Kulcsok, melyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel...kattints!

2019. október 26., szombat

Scott Kelly: Egy év az űrben

Könyvajánló - Scott Kelly: Egy év az űrben

Scott Kelly, a kivételes ember, aki négyszer járt a világűrben. Utolsó útjával vált igazi legendává, amikor rekordot döntve ő lett a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő, amerikai űrhajós. Kibírnád elszigetelve a világtól 340 napig? Tudd meg, ő hogyan csinálta!

Scott Kelly neve már-már legenda az űrkutatásban. Egy kivételes férfi, aki négyszer járt az űrben, amelyből volt egy, az utolsó, amely kifejezetten veszélyes és egy egyedülálló küldetés is. A Nemzetközi Űrállomáson átlagosan 5-6 hónapot töltenek az emberek, ő pedig csapatával egy közel egyéves útra vállalkozott. Arról bőven van adat, hogy fél év alatt mi történik az emberi szervezettel. De vajon mi lesz egy év után? Állandó társával és a változó legénységgel rengeteg mindenre kell figyelniük.

"Misa és én önmagunk megfigyelésével többféle adatot gyűjtünk be, ami sok időt vesz igénybe. [...] Az űrállomás világszínvonalú keringő laboratórium, így a humán vizsgálatok mellett - amelyeknek én vagyok az egyik fő alanya - sok időt töltök majd más kísérletekkel, amelyeknek a folyadékok fizikája, a botanika, az égés és a Föld megfigyelése lesz a tárgya."

Az űrhajós történetét 2015 február 20-tól követjük nyomon, amikor megérkezett Csillagvárosba. Itt található a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ, ahol több mint 60 éve képzik az űrhajósokat. Scott Kelly pedig azért érkezett, mert 2011-ben nyugdíjazták az Államokban az űrsiklókat, így ez volt az egyetlen lehetőség, hogy eljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Megismerjük a helyet, az indulás rituáléját és Kelly legénységét. Amitől pedig még érdekesebbé válik a kötet, hogy nemcsak űrhajós munkájáról olvashatunk, hanem rengeteg mindent megtudunk gyerekkoráról, családjáról, ikertestvéréről, Markról, aki csodás hatással volt életére (és akivel gyerekként sok balhéban benne voltak), valamint lányairól, kedveséről. Lehetőséget kapunk, hogy megismerjük a legendás rekorder űrhajós mögötti történetet. Külön öröm volt számomra, hogy nem egy "rózsaszín" sztorit kaptunk, hanem az igazságot, amelyben a fájó emlékek is helyet kaptak, mint pl alkoholista, erőszakos édesapja, félresiklott házassága, negatív kritikák kollégákra, sőt még a NASA-ra is.

Nemzetközi Űrállomás

Mesél a tanulási nehézségeiről, figyelemzavaráról, míg végül középiskolában a sürgősségi betegellátás lekötötte. Mentősként dolgozott és vágyott az orvosi pályára, de már az előkészítő komoly gondokat okozott. Aztán az élet elé sodorta Tom Wolfe Az igazak című könyvét, mely az első úrhajósokról és az amerikai űrhajórepülés kezdetének történetéről szól. Annyira magával ragadta a kötet, hogy úgy érezte az akkor tizennyolc éves kölyök, hogy bármi áron ez lesz az ő célja, a hivatása. Az út nem volt könnyű, de végignézve ezt az 1964-es születése óta megtett lenyűgöző utat, bőven megérte.

Hihetetlen elképzelni, hogy valakik vállalják, hogy egy éven keresztül csupán összesen 13 emberrel találkozzanak. Miközben fogalmuk sincs róla, hogy miként fogják bírni testileg és lelkileg ezt a küldetést. A legénység hármas csapatokban néhány havonta cserélődött. Azon a napon, amikor megérkezett az űrállomásra neki is voltak kétségei:

"Beleborzongok a gondolatba, hogy csaknem egy egész évig leszek idefent. Tényleg tudtam, hogy mire vállalkozom? Egy pillanatig arra gondolok, hogy talán ez volt életem legbutább döntése."

Rengeteg izgalmas információval szolgál Kelly az űrbeli életről. Elmeséli, hogy milyen nehéz lebegve aludni, miközben a kozmikus sugárzástól lehunyt szemmel is villanásokat lát az ember. Aztán ott van még az állandó zaj és számos olyan zavaró tényező, melyhez 340 nap alatt bőven van idő hozzászokni.

kelly.jpg

Egy rendkívül izgalmas olvasmány egy veszélyes küldetésről, a megpróbáltatásokról, kihívásokról és egy életre szóló élményről. És az útról, amely egy kivételes embert eljuttatott az álmai megvalósításáig.

Tetszett Scott Kelly stílusa. Nagyon olvasmányosra sikerült a kötet, amelyet jól felépített. Váltva látjuk az utat a negyedik és egyben utolsó útig a Nemzetközi Űrállomásra és az ott töltött időt, melyről kendőzetlenül ír. Szenvedéllyel, nyíltan, sokszor humorral megspékelve a jó és rossz emlékekről, tapasztalatokról egyaránt. Akit kicsit is érdekel az űrhajós lét, egy rendkívül inspiráló életút, annak ez a kötet maradéktalan szórakozást fog nyújtani.

egy-ev-az-urben.jpgA kötetet a Park Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az első ember: Neil Armstrong élete

 

2019. október 25., péntek

Időugrás a Marson

Könyvajánló - Philip K. Dick: Időugrás a Marson

Egy tízéves autista kisfiú, egy skizofrén szerelő,
képesség a jövőbe látáshoz és egy pénzhajhász rohadék.
Ebből vajon katasztrófa lesz?
Naná! Csak az a kérdés, mekkora...

mars.jpg

Philip K. Dick munkássága alatt számos színes, érdekes, izgalmas világba kalauzolta az olvasókat. Nem titok, hogy komoly drogfogyasztó volt, emellett azonban látomások is gyötörték. Az író úgy gondolta mentális betegsége van, de orvosilag sosem igazolták az elméletét. Könyveiben is gyakran foglalkozott a valóság különféle érzékelésein. 1964-ben megjelent Időugrás a Marson című kötetében is ez került a középpontba, főszereplői ezúttal skizofrének és autisták.

Megismerünk egy komor világot, amely a szerzőnek közel negyven évnyi távolságban a jövőben játszódott. Létezett még a Szovjetunió, a hidegháború megosztottsága élhetetlenné tette a túlzsúfolt Földet, ezért sokan úgy gondolták, hogy egy új világra van szükségük, ahol szabadon élhetnek.

Az emberiség összefogása eredménnyel járt: lakhatóvá sikerült tenniük a Mars élhetetlennek tűnő földjét, hogy aztán telepesek népesítsék be ezt az új kolóniát, mely az ENSZ felügyelete alá tartozik. Ám hiába menekülnek egy másik bolygóra, nem menekülhetnek saját maguk elől. A túlhajtottság jellemző és egy hatalmas problémával küzd az emberiség: a skizofrénia népbetegséggé vált.

"És még azt mondják, a lelki betegség menekülés! Megborzongott. Nem menekülés; az élet leszűkülése, összezsugorodása egy penészes, nyirkos sírrá, ahol semmi nem mozog. Az abszolút halál helye."

Egy új világ benépesítése során számos lakatlan terület kerül eladásra. Ebből próbál nagyot kaszálni Arnie Kott, aki amolyan maffiavezér/kiskirály a Marson. Tipikus rohadék, aki bárkin átgázol, ha érdekei úgy kívánják. És természetesen tesz mindenki problémáira. Ezúttal a jövőbe szeretne látni. Na, ez nem olyan egyszerű. Bár vannak menő űrhajók meg mindenféle modern kütyük, időgépük még nincs.

A felszínen amúgy ő mintapolgár, aki fontos tisztséget tölt be, mint a Helyi Vízmunkások elnöke. Addig matekozik, míg arra jut, hogy két ember lesz ideális, hogy ő pontosan tudja melyik területet kell megkaparintani a Földről pályázók elől. Itt jönnek a képbe főhőseink: Jack Bohlen és Manfred Steiner.

Jack egy becsületes ember, aki értékes tagja a társadalomnak. Családjával él a Marson, korábban a túlnépesedett Föld és az elvárások nyomása alatt küzdött a skizofréniával is, de kiváló szakember, ezért is szúr szemet Arnie-nak. Aztán ott van egy autista kisfiú, Manfred. Ez a vonal nagyon izgalmas volt számomra, ugyanis itt van ez a kölyök, aki nem képes kapcsolatot teremteni a külvilággal, nem képes megfelelően kommunikálni. A kor tudósai pedig azt állítják, azért van ez, mert másként érzékeli az időt. Ami számunkra egy pillanat, neki éveket jelent. Ami annyit tesz, hogy a jövőbe lát, ha megfelelő eszközt kapcsolnak az elméjéhez. 

És itt jön a képbe a szerelő, akinek Arnie kiadja a feladatot, hogy megépítse a gépet, amely képes lelassítani az időt Manfrednek, hogy képesek legyenek vele kommunikálni. A jövőbe látás katasztrofális következményekkel járhat. Pláne, ha egy ilyen aljas embernél van ez a képesség.

Nem lett a kedvenc Dick könyvem, de sok dolog nagyon tetszett. Például, hogy mindhárom főszereplőt nyomon követjük. Látjuk a vízióikat, ráadásul egy-egy szituációt több szereplő szempontjából is végignézhetjük és úgy megkavarja a szerző a szálakat, hogy már nekünk sincs fogalmunk róla, hogy kinek a valósága az igazi.

Aztán ott vannak Manfred víziói. Nagyon nem szeretnék a fejében zajló világban élni, de két másik főszereplőnk lassan elveszik ebben a világban. Ijesztő, undorító, minden beteg, minden elrohad és elpusztul. Az egész könyv ilyen komor, letargikus, amelyben lecsúszott, szétesett emberek drámái között ismerjük meg a közelgő katasztrófát és a harcot az elkerülésére.

covers_541529.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

"Az elmélet megváltoztatja a valóságot, amit leír"

Jones kezében a világ: egy korai, érthetőbb PKD regény

Kamera által homályosan: Philip K. Dick megrázó önéletrajzi ihletésű regénye

Főkép: ®SergeyDV

2019. október 23., szerda

Egy életcélt kereső kutya négy élete

Könyvajánló - W. Bruce Cameron Egy ​kutya négy útja - Újabb regény az embereknek

Egy tündéri kutya, aki életcélt keres,
egy lány szomorú sorsa
és életeken átívelő hűség és szeretet...

9bddc642-537e-42f6-98d3-0ccd33c97b55_cr0_0_1940_600_pt0_sx970_v1.jpg

A sorozat előző kötetében, az Egy kutya négy élete című regényben megismerkedtünk egy tündéri kutyus útjával. Nem is akármilyen útja volt. Több kalandon, életen át kereste küldetését. Először Tobyként élt kutyapajtásai között, ahol nem volt más dolga, mint szórakozni és játszani. Következő életében Bailey-ként azonban megismerkedett egy fiúval, Ethannel, aki teljesen belopta magát a szívébe. Ezután rendőrkutyaként az volt a dolga, hogy embereket mentsen, majd következett a negyedik élete Buddyként, ahol visszatalált gazdájához és ismét Ethannel játszhatott a Farmon. Ám szomorú véget ért a kötet, amikor Buddy elvesztette a legjobb barátját és úgy érezte már nincs értelme az életének. De aztán meglátta Ethan unokáját, aki újra célt adott az életének. Ott volt az a védtelen, pici totyogós lény, Clarity June, akinek szüksége volt a segítségére. 

"Úgy éreztem, Ethan is azt akarná, hogy tartsam szemmel a kicsit, aki amúgy folyton bajba keveredett. A minap is ott üldögélek magamba roskadva, mikor arra leszek figyelmes, hogy a baba bemászik a madáretető alá, és marokszám tömi magába a leszóródott magokat."

Miközben új célt talált magának, nem felejtette el hőn szeretett gazdáját. Időről időre eszébe jut Ethan. Hogy milyen volt az illata, miket játszottak együtt, és időnként még álmában is felbukkant. Aztán a kis Clarity-t elvitte az anyja. (Azt a nőt agyon tudtam volna ütni...) Buddy pedig hiába várta vissza, nem jöttek többé, az idősödő kutyát pedig ledöntötte lábáról a betegség. Azt gondolta több élet nem vár rá, hiszen Ethan-nel teljesítette a küldetését. De tévedett és ismét újjászületett, ő lett Molly.

Molly szomorú körülmények között került menhelyre, ahova egy nap a már tinilánnyá cseperedett Clarity sétál be és ezzel beérett a mi hős kutyusunk új küldetése: bármi áron vigyázni a lányra.

dogsjourney2.jpg

Ezúttal az előző résszel ellentétben a reinkarnálódó kutyus minden életében visszatalál új védencéhez, CJ-hez, hogy gondját viselhesse. Megható, hogy bár hosszú évek telnek el, még mindig szereti egykori gazdáját, Ethan-t. Aztán jön ez a problémás kiscsaj, egy rémes anyával, akire azért akar mindenáron vigyázni, mert a legjobb barátja is ezt akarná. És CJ is foggal-körömmel kiáll Molly-ért, bár voltak pillanatok, amikor nem igazán kedveltem a csajt.

Egy bájos, kedves, szívmelengető történet, mely időnként megnevetteti az embert, néha pedig könnyet csal a szemébe, ám időnként szomorkás vagy épp dühítő. Bár már nem volt újdonság a kissé gyerekesnek ható csaholó narrátor, azért mégis volt valami különleges ebben a regényben is. Egynek okés volt a kötet, de most mégsem talált el igazán. A legtöbb karakter bosszantott valamiért. De gyanítom, hogy csak azért volt ez, mert nem nekem íródott a kötet. Sokkal inkább javasolnám egy tininek, mint egy felnőttnek attól függetlenül, hogy rengeteg a dráma. Van itt félárva, terrorizáló szülő, bulimia, javítóintézet, szexuális zaklatás, rák, szökés, öngyilkossági kísérlet, stb. Emellett azonban tele van szeretettel, odaadással, hűséggel és reménnyel is.

A kötetből készült film idén került a mozikba és még mindig rengetegen imádják ennek a végletekig hűséges kutyának a történetét. :)

8500_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Nyitva hagyom neked a verandaajtót

2019. október 22., kedd

Andalúzia: mediterrán hangulat ötvözve a pazar mór építészeti kincsekkel

Könyvajánló - Andalúzia (Marco Polo)

Miért Andalúzia?
Mesés mór városok,
800 km hosszú tengerpart,
fehér homokos, pazar strandok,
fantasztikus természeti látnivalók,
hegyek és páratlan panoráma. 

Spanyolország számos gyönyörű látnivalót kínál, egyik leghíresebb tartománya Andalúzia, melynek egyedülálló építészete bárkit levesz a lábáról. Mesés mór városok, pazar tengerpart, fantasztikus természeti látnivalók, hegyek és páratlan panoráma. Különleges egyveleget alkot az Afrikából érkező mór építészet és a flamenco, a fiesták világa, amit nem érdemes kihagyni. Rendkívül gazdag kulturális látnivalókban. Találunk pezsgő nagyvárosokat és festői kisvárosokat is, de természeti kincsei is páratlanok. Nézzünk most három kihagyhatatlan látnivalót ezen a mesés országrészen.

mezquita-catedral-de-cordoba-tickets.png

Nyugat-Andalúziában számos kihagyhatatlan látnivaló várja a látogatókat, köztük pedig akad egy igazi különlegesség Córdobában. A belváros az UNESCO Világörökség része, mert számos római kori építmény, köztük híd, templom és kapu maradt tökéletesen én, valamint a zsidó negyed eredeti arculatát is sikerült megőrizni a világhírű Mezquita nagymecsettel együtt. A fény és árnyjáték lenyűgöző látványt nyújt az ezerarcú mecset oszlopai között sétálva.

Andalúzia keleti részén található Spanyolország egyik legismertebb látványossága, az Alhambra, egykori arab nevén Kaszr al-Hamra, azaz A vörös erőd. Lélegzetelállító épületegyüttes, mely majd kétszáz évig épült a 1223-tól. A ma látható három részből álló erőd már nem az eredeti mórok által épült, mivel V. Károly lebontatott egy épület, majd a francia megszállók tettek róla, hogy ne maradjon semmi belőle távozásuk után. Végül még a 19. században elkezdődött az újjáépítés, ennek köszönhetően megcsodálhatjuk a három részből álló pazar épületegyüttest, mely az UNESCO védelme alatt áll. Leghíresebb része Alcazaba, vagyis a Fellegvár, melynek tornyaiból páratlan kilátás nyílik Granada városára, de kihagyhatatlan a Naszridák palotája is, nem véletlenül a legnépszerűbb. Érdemes előre foglalni online, ugyanis hatalmas az érdeklődés.

photo-1547039508-fa7d4620d7ca.jpg

Az ország egyik gyöngyszemeként tartják számon dél kincsét, Ronda városát, mely a Serrania de Ronda sziklafennsíkjára épült. A sziklát kettéhasító Tajo-szurdok az alján csordogáló Guadalevín hegyi patakkal páratlan látnivaló. A város és egyben az ország legtöbbet fotózott építménye az Új-híd, a Punete Nuevo, mely bárkit rabul ejt, de ha felmegyünk a 60 méter hosszú hídra még mesés panoráma is vár ránk. A várost járva különleges élményben lehet részünk, miközben megismerkedünk a muszlim és a keresztény múlt számos emlékével.

Aki rendszeres olvasója a blognak, annak már semmi újat nem tudok mondani, hiszen már csak egy kérdés maradt: miért a Marco Polo kötetet érdemes választani, ha útnak indulunk, hogy felfedezzük ezt a mesébe illő látnivalókban bővelkedő tartományt? Naprakész információk ünnepekről, szállásról, gasztronómiáról, szórakozásról, vásárlásról, blogokról, appokról. Emellett vannak benne tuti tippek esős napokra, spórolós kirándulásokra, sportolásra, praktikus tanácsok, ötletek gyerekkel utazó családoknak, valamint egy szótármelléklet a legfontosabb kifejezésekkel és elengedhetetlen térképmelléklet. És mindezt kedvező áron megkaphatjuk. Kell ennél több?

1208433.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Tenerife, az örök tavasz szigete

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Mesés látnivalók a horvát tengerparton

2019. október 20., vasárnap

A Wall Street farkasa: meggyőzés és befolyásolás mesterfokon

Könyvajánló - Jordan Belfort: A Wall Street farkasának értékesítési módszere

Mindennap mind eladunk egy terméket, egy szolgáltatást
vagy egy állásinterjún saját magunkat.
Jordan Belfort most elmondja, hogyan legyünk ebben profik.

"Minden, amit rólam mondanak, igaz. Azok közé tartozom, akik képesek jeget eladni egy eszkimónak, olajat egy arabnak, disznóhúst egy rabbinak vagy bármi mást, ami csak eszünkbe jut. [...] Akárhogy is, ez az én tehetségem: bármit el tudok adni bárkinek, méghozzá nagy tételben."

Ki ez a nagyképű, beképzelt seggfej, aki ilyet mond? Valljuk be nyugodtan, hogy sokaknak nem a magabiztosság jut eszébe egy ilyen kijelentés után. Ám sokan ismerik Jordan Belfort nevét, aki több mint ötven vállalat tanácsadójaként a világ legsikeresebb értékesítési szakembere és máris okosan bólogatunk, hogy az ipse nem nagyképű, csupán tisztában van a képességeivel. Nem csupán a legsikeresebb, hanem a legismertebb is, amelyben komoly szerepe van könyveinek, neves lapok írásainak és A Wall Street farkasa című filmnek, melyben Leonardo DiCaprio alakítása parádés volt szerintem.

Na, de ennyivel engedjük is el a filmet, ugyanis ez a könyv inkább a szakmai oldalát mutatja a dolgoknak, profi segítséget nyújt a mindennapokban, amikor mindannyian eladunk valamit. Legyen az termék, szolgáltatás vagy akár saját magunk.

Belfort kidolgozott egy egyenes vonalú értékesítési rendszert, amely pillanatok alatt tette gazdaggá a módszer elsajátítóját. Ám elvitte a siker okozta vihar, de tudta, hogy ez bizony jó, csak épp módosítani kell rajta. Két év kemény munkával átformálta egy módszerré, mely mára egy tökéletesen bevált stratégia. Ebben a kötetben konkrét példákon keresztül mutatja meg, hogy miként tudunk bármely iparágban vagy az élet bármely területén hatékonyak lenni értékesítési helyzetben.

"Ez a könyv teljesen újraírja a szabályokat azok számára, akik értékesítéssel foglalkoznak vagy saját vállalkozásuk van. Megtudhatjuk belőle, hogyan rövidítsük le az értékesítési ciklust, hogyan javítsunk a sikeresügylet-lezárási arányszámokon, hogyan érjünk el folyamatos ügyfélelégedettséget és hogyan szerezzünk életre szóló ügyfeleket. Továbbá ahhoz is pofonegyszerű formulát kínál, hogyan építsünk fel és tartsunk meg egy elsőrangú értékesítési csapatot."

A módszer alapja, hogy minden értékesítés ugyanolyan, ami alatt Belfort azt érti, hogy minden értékesítéshez három kulcsfontosságú elemnek kell a összeállni a kiszemelt ügyfél fejében, ezt nevezi három tízesnek. Ami, ha összejön, akkor az ügyfél teljesen bizonyos abban, hogy odavan a termékért. És most mindegy, hogy kézzel fogható dolgokról vagy szellemi termékekről beszélünk.

businessman-touching-tip-bar-chart_1232-898.jpg

A bizonyossági skála alja azt jelenti, hogy nem érdekli, nem kell neki, a teteje, hogy szerelmes a termékbe, menet közben pedig azok, akik még hezitálnak, akiket még meg kell győzni, hogy az adott termék nekik tökéletes. Hiába imádja a kiszemelt ügyfél a terméket, ha esetleg mondtunk bármi olyat, ami miatt bennünk nem bízik, akkor a válasza biztosan nem lesz a végén. Ezért a második tízes mi magunk vagyunk. A lényeg, ha rokonszenveznek velünk, megbízhatónak látnak, akkor ez tízes lesz, ha pedig picit is ellenszenvesek vagyunk, akkor elmegy máshoz és tőle veszi meg a terméket. 

De ez még mindig kevés, a cégben is bíznia kell. Ki akarna például egy olyan cégtől vásárolni, aminek rossz híre van? Ha a kiszemelt ügyfél azt gondolja, hogy megbízhatatlan a vállalat, aminek dolgozunk, az eladási esélyeink nullák, hiába teljesítettük az első két pontot. Ezért fontos, hogy a jó nevű cég az eladásban. Ha az megvan, az első két pontra is nagyobb az esély, hiszen az emberek úgy gondolják, a jó nevű cégek megválogatják az alkalmazottaikat.

Ez mind szép és jó, de mit kezdjen vele az ember lánya/fia? A kötetben erre a kérdésre részletes választ kapunk. A következő fejezetben részletesen leírja, hogy mit jelent a kétféle bizonyosság, a logikai és az érzelmi bizonyosság, hogy miként tudunk erre hatni, hogy miként kell reagálnunk az emberek kifogásaira.

Arról is részletes képet kapunk, hogy mi az hét dolog, amit ki kell deríteni az ügyfélről és ezt hogyan valósíthatjuk meg, valamint elmagyarázza, hogyan vegyünk kezünkbe az irányítást. Ezután megismerkedünk az egyenes vonalú értékesítés gerincével, mely öt alaptételen nyugszik, amelyek szintén közérthető nyelvezettel kaptak helyet a kötetben.

businessman-handshaking-businesswoman-showing-respect-closeup-view-hands-shaking_1163-4679.jpg

Még rengeteg fontos eleme van az egyenes vonalú értékesítésnek, mire eljutunk odáig, hogy sikeresen zárhassunk le üzletet, majd elérjük, hogy az ügyfél is elégedett legyen. Egy kis összefoglalót írok még nektek a kedvenc részemről, amelyben Belfort kifejti az ember gyors döntéshozatali mechanizmusát, amelyben felvázolja, hogy telefonbeszélgetés első négy másodperce elég, hogy egy ügyfél véleményt alkosson rólunk. Rossz hír, hogy személyesen ehhez az agynak még egy másodpercre sincs szüksége.

Ahhoz, hogy legyen esélyünk elérni a tízest három dolgot kell megalapoznunk ez alatt a rövid idő alatt, hogy jó színben tűnhessünk fel (nyugi, ha nem jön össze, nagy átlagban még azért jut tíz másodperc a javításra). Nyilván ez csak tömör összefoglaló, de a könyvben részletes leírást találunk, hogy ezt miként vigyük véghez.

1. Vág az eszünk, mint a borotva
Elég egyértelmű az első pont: azt a benyomást kell keltenünk, hogy profik vagyunk. Mi vagyunk azok, akik pontosan tudjuk bármilyen helyzetben, hogy mit kell tennünk és született problémamegoldók vagyunk gyors észjárással, döntéshozatallal, amelyet beszédmódunkkal tudjuk jelezni. Ezzel pedig megalapozhatjuk a bizalmát.

2. Elsöprő erejű lelkesedés fűt bennünket
Vidámsággal, lelkesedéssel azt tudjuk üzenni a kiszemelt ügyfélnek, hogy valami szuper dolgot adhatunk neki, ami pozitív hatást fog gyakorolni az életére. Ez persze csak akkor működik, ha tényleg elhisszük, hogy a termék jó, így tudunk szenvedéllyel beszélni róla.

3. Szakértők vagyunk a területünkön
Meg kell győznünk az ügyfelet, hogy szakértői vagyunk a területnek, személyes szemszögből is véleményt kell alkotunk, hogy lássa milyen sokat tudunk az iparág helyzetéről. Ezzel kivívhatjuk a tiszteletét, elérhetjük, hogy adjon a szavunkra és átengedje az értékesítési folyamat irányítását.

Ez a pasas nemcsak szóban jó, hanem az írás is megy neki. Teljesen érthető és végig le tudja kötni az embert.  A hanghordozásról és testbeszédről írt fejezet nagyon érdekes és hasznos, amely a hétköznapokban is hasznosítható. Majd eljutunk az elmélet után azokhoz a részekhez, ahol konkrét példákon keresztül láthatjuk a módszer működését. A tökéletes prezentáció megalkotásához is teljes képet kapunk. Több forgatókönyvet olvashatunk, amelyek eljutnak a nyitástól a sikeres lezárásig. Ahogy arról is olvashatunk, hogy miken bukott el az elején, mi okozott nehézségeket, de aztán apránként eljutunk oda, hogy tökéletesítette a módszert, tette átadható és hasznos tudássá. 

wallstreet_uj.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Simon Sinek elárulja az inspiráló vezetés titkát

Főkép forrása: wealthmanagement.com

2019. október 16., szerda

New York, a város, amely soha nem alszik

Könyvajánló - New York (Marco Polo)

New York éjjel-nappal duzzad az élettől. Mi vár ránk ebben a pazar metropoliszban? Mesés építmények sokasága, mint például az Empire State Building, a One World Trade Center vagy a Brooklyn Bridge. De, ha egy kellemes andalgásra vágyunk, akkor ott a Central Park vagy egy kellemes hajókázás a Staten Island Ferry-vel, éjszaka pedig szórakozóhelyek, éttermek, bárok, koncertek, színházak, operabemutatók és trendi musicalek végtelen sora kínál életre szóló kalandokat.

Az utóbbi hetekben számos izgalmas őszi kirándulóhelyet ajánlottam nektek a Marco Polo sorozat segítségével. Ezúttal elhagyva Európát, egy távolabbi város izgalmas látnivalói közül szemelgettem. Irány a Nagy Alma, a város, mely sosem alszik: New York.

A legtöbb esetben úgy választok néhány helyszínt a kötetben található számos látnivaló közül, hogy befolyásolnak a saját emlékeim, benyomásaim, hogy nekem mi tetszett a legjobban. Ezúttal azonban teljesen a könyvre kell hagyatkoznom, mert sajnos még nem jártam az Egyesült Államokban. A sorozat minden kötetének az elején van egy toplista, amely a legjobb Marco Polo ajánlatokat összegzi. Ebből a tizenöt helyszínből választottam néhányat, amely talán kedvet hoz mindenkinek egy nagyobb utazáshoz a "Nagy amerikai olvasztótégelybe".

112171.jpg

Az első acélkábeles függőhíd, a Brooklyn Bridge New York egyik jelképe, ráadásul a világ egyik legismertebb hídja. Ez a különleges és tiszteletet parancsoló építmény tizenhárom éven át épült, hogy aztán az 1883-as átadásakor "a világ nyolcadik csodájaként" dicsőítsék. Ez a lélegzetelállító látványt nyújtó híd Manhattant köti össze Brooklynnal és 530 méter magasan ível az East River fölött. A híd alatt futó sétányról egyedülálló kilátás nyílik Manhattan szigetére.

A 2001-es terrortámadás során ledőlt ikertornyok helyén ma már egy páratlan felhőkarcoló mutat nyílként az ég felé, ez a One World Trade Center. Az épület különlegessége magasságában is rejlik. Amíg azt mondjuk 541 méter magas, akkor még semmi érdekes, de mi történik, ha azt mondom, hogy 1776 láb? Biztos van, akinek már be is ugrott a dátum, ugyanis 1776 július 4-én írták alá a Függetlenségi nyilatkozatot. Az épület 104 emelet magas, de az épület látogatói számára egy különleges kilátószintet alakítottak ki a 100. és a 102. emelet között, ahonnan bámulatos kilátás várja a látogatókat. A csúcskategóriás liftben csupán 47 másodpercre van szükség, hogy felérjünk, de ez idő alatt a lift falára kivetített filmen megismerhetjük Manhattan fejlődésének történetét.

Aki még sosem járt az Államokban, az is szinte biztos, hogy hallott már a legendás Central Parkról, melyet Hollywood a világ egyik leghíresebb parkjává tett. Számos sikerfilmben felbukkan ez a zöld óriás. A 340 hektáros parkban kora reggeltől késő estig pezseg az élet. Szívesen járnak ide kocogni a vízgyűjtő körül, eveznek a tavon vagy ellátogatnak az itt található állatkertbe. Ráadásul nyáron ingyenes hangversenyeknek ad otthon, teszi ezt elég vegyes felhozatallal, a komolyzenétől egészen a rockig. Sokakban talán fel sem merül egy park nem természetes, szóval elárulom, hogy húsz évnyi komoly tervezőmunka eredménye ez a mesés park több mesterséges tavával, gyönyörű sétányával, korcsolyapályáival, játszótereivel és több, sportolásra ideális füves területével.

A Central Park szomszédságában található az Amerikai Természettudományi Múzeum (American Museum of Natural History), mely 36 millió tárgynak ad otthont. Néhány különlegességet is említ a kötet, amelyet itt találhatunk: egy 563 karátos zafírkő, mely a világ legnagyobbja, egy meteorit, melynél szintén nincs nagyobb ismert darab, egy több mint 30 méter hosszú kékbálna-csontváz és egy páratlan átfogó dinoszauruszgyűjtemény. A rengeteg kiállított darab között ne felejtsük el megnézni a komputervezérelt, száguldó űrutazást a világmindenség tágas terein, ha pedig ez nem lenne elég, akkor a Big Bang Theaterben üvegpadlón keresztül csodálhatjuk, hogy milyen a napfelkelte az űrben. Lenyűgöző lehet!

Staten Island Ferry kihagyhatatlan egy New York-i utazás alkalmával. Miközben a komppal utazunk Staten Islandre és vissza, gyönyörködhetünk a városi panorámában, ráadásul elhaladunk a Ellis Island és a Szabadság-szobor (Statue of Liberty) mellett is. Ez a város nem az olcsóságáról híres, ezért akár olcsó szórakozásként is tekinthetünk a kompozásra, ugyanis teljesen ingyenes bárki számára.

A Marco Polo sorozathoz illő módon ezúttal is hozta a kötelezőt a kiadvány: tuti tippek, legjobb, valamint tipikusan New York-i helyek, számos izgalmas látnivaló, gasztro- , szállás-, vásárlási tippek, éjszakai szórakozóhelyek, izgalmas élménytúrák, hasznos linkek, appok, blogok, nyitva tartási információk, praktikus tanácsok, kisszótár a legfontosabb kifejezésekkel, térképmelléklet, mely még a világhírű New York-i metró térképét is tartalmazza. Ez a sok hasznos információ mind elfér ebben az útikönyvben, melynek nagy előnye még a kis méret és az alacsony ár.

1582285.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Prága, a Száztornyú város

2019. október 14., hétfő

Thor: A mennydörgés istene

Könyvajánló - Jason Aaron, Esad Ribic: Thor: A mennydörgés istene

Thor, a mennydörgés istene,
eltűnt istenek,
kozmikus nyomozás,
ősi fenyegetés.

Jason Aaron első Thor történeteit olvashatjuk a kötetben. A rajzoló, Esad Ribic munkásságával már találkozhattunk Fumax kiadványban is. Én először a Loki című képregényben találkoztam a műveivel, ahol lenyűgöztek a festményei. Ha nem ismeritek a művet, akkor itt egy kis ízelítő:

Rob Rodi és Esad Ribici: Loki

Elsőre kicsit más volt, mint amit a Lokiban megszoktam, de rögtön felismerhetőek voltak ugyanazok a karakteres vonások, amiket már ismertem. Gyönyörűek a rajzok, a színvilág, tökéletes egészet alkot a történet és az illusztráció. Ráadásul tovább színesíti a kötetet, hogy a 6. szám rajzait Butch Guice készítette. Teljesen más a stílusa, kicsit furcsa is a kötet közepén ez a szám, de mivel a történet passzol a cselekményszálba, a rajzokat is meglehet szokni.

A történetben folyamatosan ugrálunk az időben. Az első rész kezdetén 893-ban járunk, ahol Thor megmentett egy viking falut a jégóriástól, majd evett, ivott, hált a falu asszonyaival, csapodár istenségként mulatozott a jól végzett munka jutalmául. Ám a mókának vége szakad, amikor partra mos a tenger egy kegyetlenül lemészárolt istent.

Aztán ugrunk napjainkba az Indigarr bolygóra, amely kiszáradt és lakóinak a pusztulással kell szembenézniük. Egy fiatal lány Thorhoz, a valaha élt legnagyobb istenhez imádkozik, hogy segítsen rajtuk. Aki meg is érkezik, hogy elhozza a vihart és megmentse a bajba jutottakat.

Majd rácsodálkozik, hogy miért nem saját istenükhöz imádkoznak, amikor kiderül, hogy van világ istenek nélkül. Thor pedig utánajár, hogy miért és hogyan létezhet egy világ istenek nélkül. Majd szörnyű dologra döbben rá és ezzel kezdetét veszi hadjárata a rejtélyes erő után, aki az univerzum halhatatlan uraira vadászik.

Ekkor már Thorban felszínre törnek rémes emlékei egy aljas lényről, akiről azt gondolta sikerült a halálba küldeni. És így ismerjük meg Gorrt, a vérszomjas istenölőt, az eredettörténetét, a céljait, miközben végigkövetjük Thor kozmikus téren is időn átívelő nyomozását az ősi legyőzhetetlennek tűnő gonosz ellen.

Ezután megérkezünk a harmadik idősíkra: évezredek múlva Asgard tróntermében a megfásult, megtört Thort látjuk, aki egy romos Asgard királya, aki még mindig küzd, hogy legyőzze az istenölőt.

A legtöbb történetben a gonosznak konkrét céljai vannak. Ezúttal a főgonoszt csupán egy dolog hajtja előre: a tiszta istengyűlölet. Haragszik a lényekre, akik cserben hagyták őt és népét. Nagyon érdekes és izgalmas történetet kaptunk, kifejezetten tetszett a folyamatos ugrálás az idősíkok között. A szerző jól építette fel a különböző korokban élő Thorokat. Megismerjük a fiatal Thort, aki még csupán küzd azért, hogy méltóvá váljon a pörölyre, aztán ott van napjank Thorja, aki a bosszú angyala és a jövőbeli, már öreg Thor. S végül ők együtt fognak harcba szállni a legyőzhetetlennek hitt ellenséggel...

Az igényes, gyönyörű keménykötés a Thor: God of Thunder sorozat első 11 lapszámát tartalmazza. A kiadó ígérete pedig, hogy jövőre elhozzák a folytatást is. Izgatottan várom. Remélem ti is. :)

3116594_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Jason Aaron
Illusztráció: Esad Ribic
Fordította: Lunczer Gábor
Formátum: keménytáblás
Méret: 192 x 284 mm
Oldalszám: 272 oldal
ISBN 978-963-470-105-7

Kövess minket a Facebookon is!

Loki története egy formabontó fantasyban parádés képekkel