Kultúrpara

2019. augusztus 29., csütörtök

A Várnegyed titkai

Könyvajánló - Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

"Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert? A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg."

fokep_48.jpg

Tittel Kinga már sokak szívébe belopta magát Mesélő Budapest című kötetével, mely egy igazi különleges családi útikönyv. Segítségével játékosan, kalandozva és gyönyörű fotók, illusztrációk, térképek segítségével ismerhetjük meg fővárosunk szépségeit, ismert és kevésbé ismert látnivalóit és azok múltját. A kötetről készült ajánlómat a címre kattintva olvashatjátok:

Mesélő Budapest

A kötet kedvező fogadtatása inspirálta a szerzőt és a kiadót, hogy készítsenek további izgalmas és érdekes köteteket, így született meg a Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat első kötete, mely a Várnegyed kincseibe, látnivalóiba és rejtett zugaiba nyújt betekintést. Teszi ezt az előző kötetben megszokott igényes stílusban, érdekességekkel körítve és ismét Kecskés Judit hangulatos illusztrációi kíséretében.

A bevezetésben kapunk egy kis történelmi összefoglalót aztán irány a Várhegy különlegessége, a Barlangrendszer.

"Szinte mindenki tudja, hogy a Várhegy olyan, mint egy nagy lyukas sajt. A mélye titkokat rejt: a lábunk alatt egy több mint 10 km hosszú barlangrendszer húzódik, amelynek üregeit több ezer évvel ezelőtt vájtak ki a meleg vizű források."

Ezután megismerjük a Bécsi kapu teret és történetét, majd irány az Európa-liget. Útközben számos szobrot csodálhatunk meg, többek között Kodály Zoltán szobrát vagy a Babits Mihály sétányon a névadó költő domborművét. Megtudunk néhány érdekességet a Budavári Evangélikus Templomról, az Országos Levéltárról mielőtt tovább haladnánk a Kapisztrán térre, ahol Kapisztrán János három méteres bronzszobra egy nándorfehérvári csatajelenetben ábrázolja a szerzetest.

És, ha már Várnegyed, nem maradhat ki a Hadtörténeti Múzeum sem. Ha már itt tartunk! Észrevettétek, hogy a múzeum várfal felőli oldalán ágyúgolyók vannak a falban? Azokat még 1849-ben a magyar hadsereg lőtte ki. Tudod hol van az utolsó Budai pasa sírja? És azt, hogy melyik a Savanyú-bástya és, hogy mit rejt a Sziklakórház?

Ha pedig a budai zsidóság első zsinagógájára vagy kíváncsi, akkor látogass el a Palota út 1-be. Bár sajnálatos módon csak a pár négyzetméteres rituális fürdő látogatható a föld alá temetett zsinagógából. Ahol sok fővárosi lakos sem járt még szerintem az a Labirintus, melynek bejárata az Úri utcában található. Az utcában járva pedig járjunk nyitott szemmel, emléktáblák, puttók, szobrok és még középkori falmaradvány is vár ránk.

A kötetben még olvashatunk érdekességeket többek között a Fortuna utcáról, a Vörös Sün Házról és pár nagyon is jól ismert épületről, mint a Mátyás-templom, a Halászbástya és a Dísz téren található Houdini Ház. Kapott egy fejezetet a Szent György tér és a környéke az Öreg huszárral, a Sándor Palotával, a Turul-szoborral, aztán eljutunk a Királyi Palotába és környékére.

A zegzugos utcákat járva eljutunk végül a Várkert Bazárba és a Clark Ádám térre, majd zsebkönyvünk végén egy jópofa kincsvadászatra bukkanjunk. A Várnegyed különböző szobrainak, domborzati alkotásainak, címereinek és rejtélyes kopogtatóinak felkutatása jó kis program lehet egy családi városnézés során.

Tittel Kinga ezúttal is egy klassz kötetet hozott a főváros kedvelőinek vagy azoknak, akik egy klassz kis útikönyvvel vágnának neki a Várnegyed megismerésének, mert Budapest ismét mesél...

tittelk_avarnegyedtitkai_72.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép forrása: fb.com/kolibrikiado

2019. augusztus 26., hétfő

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Könyvajánló - Koppenhága (Marco Polo)

"Koppenhágában járva elvarázsol a belváros a sétálóutcájával, a Strøgettal, valamint számos bevásárlóutcájával, terével, utcácskájával és palotájával. A sok-sok üzlet mellett megismerkedhetünk a régi Koppenhágával is, amelynek épületeit zömében a 18. században emelték."

Lassan itt az ősz, ami nekem egyet jelent az utazással. Igyekszem kerülni a tömeget és a nagy meleget, ezért főszezon helyett inkább ilyenkor szoktam utazni. Mivel mások is így vannak vele, gondoltam a következő hetekben megmutatok pár olyan helyszínt, ami tökéletes célpont egy őszi kiruccanáshoz. Teszem mindezt a Corvina Kiadó igényesen összeállított Marco Polo sorozatának segítségével. Első állomásunk Koppenhága.

Koppenhága a világ legrégebbi királyságának fővárosa. Színes, különleges, barátságos és tekintélyes történelmi múlttal rendelkezik, emellett számos modern épülettel büszkélkedhet a város. Itt nem nehéz különleges látnivalóba botlani, nézzünk is meg néhány kihagyhatatlant közülük. Elsőként mindenképpen érdemes megemlíteni a kikötői csatorna mentén álló szépségeket: Fekete Gyémánt (Den Sorte Diamant) a Királyi Könyvtárral, Játékszín, Operaház (lásd fent).

2113010527_685e37b84b_b.jpg

Ez a város Európa egyik legkörnyezetbarátabb helye, céljuk, hogy hat éven belül a világ klímasemleges metropoliszá váljanak. Villanymotoros tömegközlekedés, számos töltőállomás elektromos autóknak, távfűtéses háztartások (98%-ban), ráadásul a kerékpáros kultúra kiemelkedő. A lakosság 60 százaléka kerékpárral közlekedik, amelyben hihetetlen segítség a várost behálózó 300 kilométernyi bringaút. (Viszonyításként: Budapest hétszer (!!!) akkora majdnem, mint Koppenhága és az önálló kerékpárút ennek a távnak kb. az ötöde és a lakosság néhány százaléka közlekedik csupán napi szinten biciklivel). Plusz pont, hogy télen is maradnak két keréken, amikor először a hókotrók a bringautat takarítják és csak utána az autóutat. Érdemes biciklire pattanni és azzal bejárni a várost.

A város megtekintését érdemes Amagertorvnál kezdeni, ugyanis erről a térről számos izgalmas látnivalót könnyen megközelíthetünk. Sétányi távolságra van csupán a Christinasborg-palota, ahol a dán parlament is megtalálható és királyi fogadószobáiról nevezetes. Érdemes ellátogatni a Királyi Könyvtárba, vagy élvezhetjük a Købmagergade sétálóutcájának hangulatát. És semmiképp sem szabad kihagyni a Dán Zsidó Múzeumot, melyben annak a mentési akciónak a történetét ismerhetjük meg, amikor 1943 októberében Koppenhága lakosai az Øresund szoroson át 7200 zsidót menekített át Svédországba, hogy elkerüljék a koncentrációs táborokat.

A fenti kép, mint Hollandiában készült volna. Ez itt Christianshavn városrész, melyet a 17. században hollandok építettek és még ma is olyan, mintha egy csatornákkal átszelt, önálló holland kisváros volna, mely egy nagyobb mesterséges szigeten fekszik, amihez további kicsi szigetek tartoznak. A turisták egyik kedvenc látványossága erre a Christiania Szabadállam, mely önálló igazgatással rendelkező városrész és a Megváltó-templom.

49702339_2107696942610261_2331845016101584896_n.jpg

Akik pedig sörkedvelők, feltétlenül látogassanak el a Carlsberg Sörgyárba, mely a világ egyik legnagyobb sörfőzdéje (a világranglista 4. helyén tartózkodik).  Bár ebben az esetben érdemes fél évvel eltolni a dániai látogatást, ugyanis most felújítás miatt zárva tart a látogatóközpontjuk, de mintaboltjuk elérhető a renoválás alatt is, így a finomságokat beszerezhetünk most is. 

Nálam nincs utazás útikönyv nélkül. Valahogy van annak egy különleges hangulata, ha séta közben lapozgatjuk, olvasgatjuk a leírásokat. De a Marco Polo nem csak ebben segít. A látnivalók, érdekességek leírásai mellett találunk térképeket, információkat nyitva tartásokról, belépőjegyekről, közlekedésről. Emellett vannak benne étkezési, vásárlási és még spórolási tippek is. Találunk összefoglalót időjárásról, ünnepekről, sőt, még egy szótármelléklet is helyet kapott a kötetben, ami jól jöhet az utazásunk alatt. Mindez a sok információ belefért egy kis méretű kötetbe, amely könnyen elfér szinte bármilyen táskában és még az ára is pénztárcabarát.

borito_10.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A jó útikönyv 10 ismérve

Prága, a Száztornyú város

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Velence nem ér véget a karneválnál...

2019. augusztus 23., péntek

Bécs különleges helyei, rejtett titkai

Könyvajánló - Peter Eickhoff: 111 különleges hely - Bécs

Az osztrák főváros igazi kultúrcsemege. Számos gyönyörű épület, mesés terek és rengeteg izgalmas, rejtett látnivaló. Ezek közül a rejtett kincsekből Peter Eickhoff megmutat most 111-et, amit nem érdemes kihagyni.

Egy újabb kötetet hoztam el nektek a Kossuth Kiadó izgalmas sorozatából, mely a 111 különleges hely címet viseli. Legutóbb Prága rejtett zugaiból mutattam néhány érdekes látnivalót. Ha lemaradtál, kattints a címre:

Matěj Černý és Marie Peřinová: 111 különleges hely - Prága

Ezúttal pedig irány szomszédunk, Ausztria fővárosa, Bécs. Bécs gyönyörű város, tele izgalmas látnivalókkal, páratlan alkotásokkal. Peter Eickhoff azonban most nem a világhírű látványosságokat gyűjtötte egy csokorba, hanem a kevésbé ismert, de mégis különleges, szórakoztató, szokatlan vagy épp felkavaró helyszíneket mutat be. Ezek közül ízelítőül jöjjön öt érdekesség, amit szerintem nem érdemes kihagyni, ha ellátogatunk az osztrák fővárosba.

A Ballgasse

Egy kis képzelőerővel visszarepülhetünk az időben, amikor végigsétálunk ezen a középkori mesebeli utcácskán. Ma már szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egykor az egész város szokatlan elrendezésű volt, melyet egysávos, apró, kanyargós utcák szegélyeztek. A Belvárosban található Ballgasse az utolsó utcák egyike, melynek vonalvezetésén felismerhető a középkori jelleg (még úgy is, hogy 18. századi házak szegélyezik), ráadásul az utca végén a város egyik legszebb és legromantikusabb köztere várja az andalgókat.

wiener-spaziergaenge-unter-denkmalschutz-in-wien-dd78a065-408c-4dca-88a5-29e86b0bbec8.jpg

A könyvek lépcsője

Bécs leghosszabb lépcsőjén, a Hauptbücherei déli oldalán, 100 lépcsőfokon juthatunk egy a Bécsi Központi Könyvtárba, ahonnan évente 300 ezer könyvet kölcsönöznek ki. És nem csupán a könyvtárért érdemes megmászni ezt a lépcsősort, ugyanis itt található a Gürtel Urban-Loritz-Platz, mely tökéletes helyszín, ha pazar rálátást szeretnénk a városi, pezsgő forgatagra.

A DC Tower 1

Négy év alatt épült meg ez az igazán impozáns épület, melybe nem kevesebb, mint 100 ezer tonna betont, 17 ezer tonna acélt és 32 ezer négyzetméter üveget építettek. A 2014-es megnyitóra még a neves űrhajóst, Buzz Aldrint is meghívták. A felhőkarcoló már önmagában is parádés látványt nyújt, sőt! Ha szeretnénk látni a várost, akkor ez kihagyhatatlan helyszín, ugyanis a 207 méter magasban körbefutó teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra, ráadásul csupán 40 másodperc alatt felérünk a nagy sebességű liftnek köszönhetően. Ha tehetjük érdemes este beülni a felső szinten található bárba, hisz az esti fényekkel lélegzetelállító a látvány.

A Tegetthoff-emlékmű

A Praterstraße fölé magasodó monumentális szobor a helgolandi és lissai hős, Wilhelm von Tegetthoff tengernagy. Egykor az osztrák hajóhad keresztülvitorlázta a Földet. Ausztria 1725-ben saját földközi-tengeri flottával rendelkezett, de a szobor nem erre az időszakra emlékezik. 1864-ben Tegetthoff vezette a flottát, amely sikeresen megvédte az osztrákok szövetségesét, Poroszországot, majd két évvel később július 20-án a lissai ütközetben vált hőssé, amikor megsemmisítette az olaszok zászlóshajóját, a Re d'Italiát. Hősként tekintettek a tengernagyra és a mai napig ezt a napot megünnepli a Dunai Flottilla. 

A bűvészmúzeum - Zauberkasten Museum

Egy jól összerakott, látványos bűvésztrükk még a felnőtteket is ámulatba tudja ejteni. Manfred Klaghofer beleszeretett ebbe a megfoghatatlan világba és meg akart tanulni róla mindent. Ennek a szenvedélynek köszönhetően már tizenöt évesen egy neves bécsi bűvészegyesület tagja volt. Később sem lankadt a szenvedély és elkezdte gyűjteni a bűvészdobozokat. Mára gyűjteménye 2400 darabosra duzzadt, melyek a világ minden tájáról elhoznak egy darabka "varázslatot", ráadásul akadnak közöttük háromszáz éves darabok is.

2508496_l.jpg

A Prágát bemutató kötet után már meg sem lepődtem, hogy ez a könyv is milyen érdekes újdonságokat kínál egy olyan városról, ahol többször megfordultam már. Csak azt tudom elmondani erről a könyvről is, hogy elengedhetetlen kelléke egy bécsi városnézésnek. Van benne térkép is, így akár önállóan vagy egy szokványos útikönyv társaként tökéletes arra, hogy ne maradjunk le arról, amit Bécs kínálhat a látogatóinak.

111-kulonleges-hely-becs.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

2019. augusztus 21., szerda

Mélybe ránt a Lápvilág

Könyvajánló - Seanan McGuire: Mélybe ránt a Lápvilág

Két elveszett gyermek
és egy világ, amely tele van mágiával,
halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal...

A Fumax Kiadó elhozta nekünk a Csellengő gyerekek című sorozat második kötetét Mélybe ránt a Lápvilág címen. Ha lemaradtatok a sorozat nyitókötetéről, kattintsatok a címre, érdemes, nagyon klassz történet:

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Az első részben már betekintést nyerhettünk ebbe a mágikus, sötét világba és megismerhettük az Eleanor West Otthona Csellengő Gyermekek Számára nevű helyet, ahova olyan gyerekek kerülnek, akik különböző portálok segítségével megjártak más világokat. Ők most zavarodottak, elveszettek és nem kapnak segítséget, helyette mindenki bolondnak tartja őket. Kivéve Eleanor Westet, az igazgatónőt, aki járt a fiatalok cipőjében, és nála újra rátalálhatnak a valóságra.

Már láthattuk, hogy milyen, amikor a gonosz beférkőzik a csellengők menedékébe: a sötétség mindenhol halottakat hagyott maga után. Az ikrekről rengeteg mindent megtudtunk az előző részben és arról is, hogy milyen kegyetlen, hideg, brutális a Lápvilág. Jack, az ijesztő furcsaságokat beszélő tudós zseni és Jill a csendes, akiből nap mint nap egy vámpír lakmározott a Lápvilágban. Jill lelke bemocskolódott, menthetetlenül szolgálni akarta véres urát, haza akart térni hozzá és ezért bármeddig hajlandó volt elmenni. De mi történt velük mielőtt tizenhét évesen az otthonba kerültek?

Ebben a kötetben nem a történetet folytatja a szerző, hanem megismerjük a Lápvilág sötét és zord világát és az ikrek múltját. Szüleiket, akiknek a látszat mindennél fontosabb, nem érdekli, hogy mit szeretnének, miként élnének. Ötéves korukig nagyanyjuk szeretettel nevelte őket, aztán elküldték, a lányoknak pedig azt mondták, hogy már nem szerette őket. Hatalmas csalódás volt ez a két lánynak. Innentől az életük rohamosan megváltozott. Apjuk fiút akart, ezért Jillianre rákényszerítettek egy fiús szerepet, míg Jacqueline-nak mindig habos babos ruhákban kellett járna, amit a széltől is óvnia kellett. Mivel mindketten másra vágytak, mint a rájuk erőszakolt szerep, időnként utálták egymást. Ráadásul szüleik mindent megtettek, hogy ne játszanak egymással, ezért egyre csak távolodtak egymástól.

Aztán egy nap, mikor már tizenkét évesek voltak egyikük unatkozott és rávette testvérét, hogy játszanak a padláson. Tiltott terület volt, mert ott lakott Lou mama. Itt találtak rá a ládára, melyben mindenféle jópofa jelmezek, ékszerek, játékot voltak. Ez volt az egyetlen hely, ahol azzá válhattak, akik épp lenni akartak. De aznap a jelmezek nem voltak sehol.

"A jelmezek és díszletek mind eltűntek: egy fa csigalépcső váltotta fel őket, amely csak tekeredett lefelé, lefelé, le a sötétbe."

Szüleik nem engedték, hogy tündérmeséket olvassanak, így teljesen újdonság volt számukra, hogy vajon mi lehet egy ajtó másik oldalán, amelynek ott sem kéne lennie. A két lány végül bemászott a ládába és elindul lefelé, majd az ajtó bezárult mögöttük és már nem volt visszaút.

A lépcső hosszú volt és fájdalmas, de a két gyerek nem adta fel, csak haladt lefelé a sötétség felé, míg elértek egy ajtóhoz, amelybe egy feliratot égettek: "BIZTOS VAGY BENNE?". A lányok beléptek és egy hihetetlen világ tárult eléjük, ahol vörös hold ragyogott felettük.

"Egy mező nyúlt el előttük, akkora, hogy talán a végtelenségig is tarthatott volna. Csak azért nem tartott egészen addig, mert megakasztotta valaminek a széle, valaminek, ami úgy nézett ki, mint egy palaszürke óceán, amely egyre veri magát sziklás, gonosz partjaihoz."

Boldogan rohantak végig a színes virágokkal, cserjékkel teli mezőn és itt kezdődött el az ő történetük, életükben először szabadnak érezték magukat. Aztán észrevették, hogy az ajtó eltűnt. Úgy döntöttek megkeresik, de közben megpihentek. Míg aludtak, a környék minden lakója megnézte őket magának.

Majd rátaláltak az úr házára, ahol dönteniük kellett. Ki marad a ragadozónak tűnő fura idegennel és ki megy el a még furcsábbnak látszó doktorral. Jack rájött, hogy egyetlen esélyük a túlélésre az elválás. Majd kapunk egy-egy fontosabb szeletet a lapályon töltött öt hosszú évükből, hogy lássuk miként lehettek végre önmaguk. Miként vált a vagány fiús csajból elkényeztetett, önző, magányos fruska és, hogy lett a tisztaságmániás "kirakat-gyerekből" kiváló tanuló egy őrült tudós mellett.

"Azzal, ha a gyerekektől megtagadjuk a szabadságot, hogy önmaguk legyenek, és egy hamis mintába kényszerítjük őket, nem engedve, hogy a maguk útját járják, az a baj, hogy aki a mintát kitalálta, sokszor semmit sem tud a modell vágyairól."

Utáltam a lányok szüleit. Az anyuka, aki tökéletes kis hercegnőt akart bármi áron. Az sem érdekelte, hogy közben elérte, a lánya minden apró koszfolttól rettegett. Közben apuka vagány lányt akart, ha már fiút nem kapott. Tökéletes tanmese arról, hogy miként tedd tönkre a gyerekeid életét, hogy fogalmuk se legyen mi az a szeretet, az összetartozás, a törődés, egy dolgot tudnak: engedelmesen élni. Az pedig, ahogy a szülők elküldték a nagyit... az már a legalja. Nem volt túl jó életük, de a Lápvilág sem épp fenékig tejfel, sőt!

De ott volt két gyerek, akik eddig rájuk kényszerített szerepekben voltak- Egyikük a szép, emiatt nem kell, hogy okos legyen, de itt végre tanulhatott Komor doktor oldalán. És ott a másik lány, akinek a fiús szerepet szánták, most pedig ő volt az úr elkényeztetett hercegnője. Csodálkozunk, hogy rákattantak a helyre, ahol végre nem kellett megjátszaniuk magukat állandóan?

"Bizonyos pillanatok mindent megváltoztatnak, és ami így változik meg, az többé nem változik vissza. A pillangóból nem lehet ismét hernyó. A vámpír leánya és az őrült tudós tanonca már nem lesz soha az az ártatlan, érintetlen gyermek, aki lebotorkált egy lépcsőn, és átlépett az ajtón.
Megváltoztak."

Imádtam a Lápvilág leírását. Annyira érdekes és részletes volt, hogy szinte láttam magam előtt a helyet. Láttam, ahogy alszanak a mezőn és a szörnyek minden felől köréjük gyűltek, hogy megcsodálhassák az új jövevényeket. Láttam a szélmalmot, ahol a doktor vizsgálgatta a szörnyeit, ahol életre keltették a holtakat. Érdekes volt végignézni a két fiatal átalakulását, a szenvedélyüket és azt, ahogy Jack megtanult szeretni. A vége szomorú és fájdalmas, de miután olvastam az első részt nem csodálkoztam, hogy ilyen tragikus véget ért a két fiatal története a Lápvilágon.

Az első rész határozottan kedvenccé vált, míg a másodikban a közepén volt pár oldal, amit kicsit untam, de a végére klassz kis kerek egésszé állt össze Jack és Jill kalandja. Kíváncsian várom, hogy miként folytatódik az útjuk a következő részben.

3108735_big.jpgKöszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

2019. augusztus 20., kedd

Egy világ, ahol az időddel fizetsz, hogy élhess...

Könyvajánló - Sara Holland: A varázslónő és az alkimista (Everless 1.)

"A vérünk pénz.
Az időnk hatalom.
A végzetünk árulás."

fokep_47.jpg

El tudsz képzelni egy világot, ahol a fizetőeszköz a véred? De nem is akárhogy! Lecsapolják a vért, amellyel éveket vesznek el az életedből. A vért vashoz kötik és már kész is a pénz, mellyel fizethetsz, de el is fogyaszthatod, hogy napokat, hónapokat, éveket nyerj. Vannak kiváltságosok, arisztokraták, akik akár évszázadokig élhetnek úgy, hogy másokon élősködnek.

Ilyen világ Sempera királysága is, ahol Everless uralkodói a Gerlingek sanyargatják a népet. Történetünk főszereplője, Jules Ember jól ismeri Everless-t. Apja kovácsként szolgálta a Gerling családot, Jules pedig gondtalanul élte gyermekkorát egészen addig, míg egy furcsa baleset menekülésre nem kényszerítette őket. Onnantól szegénységben, nyomorban éltek, senki nem tudhatta kik ők és honnan jöttek. Jules gyűlölte a Gerlingeket, mert látta, ahogy miattuk apja annyi évet adott már el, hogy egyre kevesebb maradt neki.

Aztán jön egy lehetőség: Gerling hercege megnősül, ezért rengeteg új szolgálóra van szükség. A munka jutalma pedig néhány hónap alatt több évre elegendő vérvas. Apja megtiltja, hogy visszatérjen a lány, de ő nem bírja nézni, ahogy szeretett apja minden idejét eladja és elsorvad. Nem nézheti végig tétlenül, ahogy meghal, időt kell neki szereznie, ezért elszökik és szolgálatra jelentkezik a fényűző kastélyba.

evermore_cards0.jpgForrás: http://dianasousa.com

Ahogy visszatér megrohanják az emlékek. Együtt nőtt fel a két Gerling örökössel, Roannel és Liammel. Egyikükre imádattal tekint, a másikat viszont megveti és féli. Nem gondolta, hogy viszontláthatja valaha a fivéreket és azt sem hitte volna, hogy eljön a nap, amikor két testvér között kell választania. Kiben bízhat? Ki barát és ki ellenség?

Jules-nak nem sikerül megmentie apját, aki ráadásul utolsó levelében egy súlyos titokba avatja be a lányt és szigorú utasításba adja, hogy kerülje el a Királynőt. Ám Jules nem hallgat apjára. Tudni akarja az igazat, tudnia kell, hogy miért vesztette el az apját, hogy mi az ő története, mi a múltja és vajon milyen jövő vár rá elárvulva, magányosan, egyedül egy veszélyekkel, árulással, gonoszsággal teli világban.

A regény során megismerjük ennek a világnak a különös történetét. Megismerkedünk a Varázslónő és az Alkimista viszályával, melyben a Varázslónőt hatalmas tisztelet övezi, az Alkimista pedig a gonosz, aki minden rosszért felelős. De tényleg így van? Vagy ez mind csupán mende-monda? Megtudjuk miként vált fizetőeszközzé az idő és mindehhez mi köze van Jules-nak, a fivéreknek, a Királynőnek és a hercegnőnek.

Jules tudja, hogy csak akkor deríthet fényt a múltjára, ha közel tud kerülni a Királynőhöz. Egy kis segítséggel a Királynő fogadott lányának, Inának szobalányává válik és egyre közelebb kerül a múltjához. De a sötét titkok az életébe kerülhetnek és súlyos döntések sorát kell meghoznia, melyek nemcsak az ő sorsát döntik el, hanem magának az időnek a sorsa van a kezében. De mit tehet egy tizenhét éves lány a legnagyobb hatalmakkal szemben?

Engem a borítóval és a címével már megvett magának a kötet. El sem olvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ez kell. És szerencsére nem kellett csalódnom. Tetszett a világ, amelyet Sara Holland megálmodott. A történetépítés és a karakterek is. Tetszett, amikor megismerkedünk a várossal, mely egy időhurokba került és az is, amikor apránként lehull a lepel a testvérekről. A csavart a történet végén pedig kifejezetten imádtam.

És az is nagyon érdekes volt, amikor a kötet elején Jules leírja, hogy mi történik azokkal, akiknek elfogy az idejük. Sorban elveszítik az emlékeiket, hallucinálnak. Rettentő szomorú és ijesztő lehet egy ilyen világban felnőni. Főleg, amikor látod, hogy egyeseknek évszázadaik vannak, míg mások napokért könyörögnek.

Egy nagyon izgalmas duológia első kötetét hozta el nekünk a kiadó. Már megjelent külföldön a második rész is, reméljük hamarosan nálunk is elérhető lesz, izgatottan várom, miként alakul Jules kalandja ebben a veszélyes, sötét, mágikus világban, ahol nem lehetetlen a reinkarnáció, az idő manipulálása és sosem lehetsz biztos benne, hogy ki a jó és ki a rossz.

Egy apró érdekesség a végére: a szerző a honlapjára feltett egy listát, amelyen a történethez passzoló dalokat találunk. Különös volt még egy kicsit bepillantani Sara Holland fejébe, hogy miként is képzelte el a regényben található helyzeteteket, karaktereket. A fenti dalt sorolta például ahhoz a részhez, amikor megismerjük Jules-t, aki várja, hogy kitörhessen reménytelen helyzetéből. A teljes playlistért kattints! 

1544464_3.jpgKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Ősi, veszélyes történetek, melyekkel előcsalhatunk egy sárkányt

2019. augusztus 16., péntek

Egy elsuttogott félelem, amely halálos bosszúvá érik

Könyvajánló - Linda Castillo: Égető titkok

Egy zárkózott amish közösség,
egy öngyilkosság,
egy brutális gyilkosság
és egy súlyos titok,
amiről senki nem mer beszélni. 

A regény egy tragikus jelenettel indul: egy tizenhét éves amish lány úgy dönt, hogy véget vet az életének. Amíg a család az istentiszteletre tartott, kiment a pajtába, elkészítette a hurkot és felkötötte magát. Majd ugrunk előre hat hónapot, hogy egy újabb tragédiával találjuk szemben magunkat. A tizennyolc éves Daniel Gingerichet bezárták a pajtába és felgyújtották, így a srác szörnyű halált halt.

"Fuldokolva, káromkodva hátrált. Elviselhetetlen volt a hőség, a füsttől pedig levegőt sem kapott. Letépte magáról a pólóját, térdre rogyott, és az arca elé kötötte az anyagot. [...] A tűz fékevesztett, őrjöngő vadállatként berontott a helyiségbe, a földhöz szegezte a fiút, és izzó, fehér fogaival belemart. Füst marta az arcát, a nyakát, a mellkasát." 

Sajnos esélye sem volt, eltorlaszolták az ajtót. Kate Burkholder rendőrfőnök hamar rájött, hogy nem baleset volt. Egy nagy tiszteletben álló amish család, és egy meggyilkolt dolgos fiú, akit rengetegen kedveltek. Vajon ki és miért öl meg valakit ilyen brutális, kegyetlen módon?

Aztán jön egy harmadik szál a történetben, ahol megismerünk három fiatal lányt, akik épp a bolt kirakatát rendezik, amikor valaki egy disznófejet hajít keresztül a kirakat üvegén. Később az egyik lányt halálosan megfenyegetik, ha beszélni mer.

Három esemény, ahol látszólag csak egy közös pont van: minden érintett amish. Ahogy haladunk előre a történetben szépen apránként a szálak összeérnek. Alig van nyom, ráadásul az amish közösség nem arról híres, hogy könnyen megnyílik. Még úgy sem, hogy az ügyben nyomozó rendőrfőnök, Kate is amish volt egykor és a nyelvüket is beszéli.

Szinte mindenki azt állítja, hogy Danny köztiszteletnek örvendő fiatal volt. De miután Kate egyre több emberrel beszél, gyanús, hogy sokan többet tudnak, mint amit elárulnak. A történet előrehaladtával egyre több apróság jelzi egy súlyos titok létezését, de Kate kitart és tudja, hogy előbb-utóbb lesz majd olyan, aki hajlandó lesz megszólalni.

"- Többet tud, mint amennyit elárul - mondom, miközben bekötöm magam, és beindítom a motort.
 - Mintha senki sem szeretne beszélni Daniel Gingerichről - jegyzi meg Mona. - Vajon miért?
 - Előbb-utóbb ezek az apró kis titkok is napvilágot látnak. - Sebességbe teszem az autót, és ráfordulok az útra. - És amikor ez megtörténik, minden kiderül."

Miközben zajlik a nyomozás egyre jobban megismerjük Kate életét, és még szörnyű emlékei is felszínre kerülnek. Így nemcsak az üggyel kell boldogulnia, saját érzéseit is helyre kell raknia magában. Megismerjük a magánéletét, kollégáit, betekintést nyerünk a nyomozásba és az amish világ hétköznapjaiba is. A titkok is szép sorban felszínre kerülnek és kiderül, hogy nem is volt olyan kis kedves és ártatlan Danny, mint az elsőre látszott. De vajon mivel érdemli ki valaki, hogy ilyen embertelen módon kelljen meghalnia?

Első könyvem volt a szerzőtől, de gyanítom nem az utolsó. Nagyon jól ír, jól kelt feszültséges, látványos képekkel dolgozik Linda Castillo és a regény nem nélkülözi az izgalmas fordulatokat sem. Itt-ott már inkább hajaztak a leírások egy thrillerre, mint krimire, nekem nagyon tetszett. Ajánlom a kicsit brutálisabb, kegyetlenebb, rejtélyesebb krimiket kedvelőknek.

covers_549579.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

2019. augusztus 15., csütörtök

Szereted a Downton Abbey-t? Szeretni fogod ezt is!

 

Könyvajánló - Anne Jacobs: A villa

Augsburg, 1913. Egy úriház. Egy nagyhatalmú család. Egy sötét titok...tuchvilla_news.png

Marie, a fiatal, árvaházból szalajtott lány konyhalányként helyezkedik el a vagyonos és befolyásos Johann Melzer házában, akinek nem messze van híres és jól menő textilgyára. A konyhalány a hierarchia legalja, az összes szolgáló alatt áll, bárki ugráltathatja. Marie nem buta lány, erős és öntudatos, emiatt hamar kivívja a személyzet rosszallását, főleg, hogy hamar fel is kapaszkodik: Johann Melzer feleségének és két lányának egy közös komornájuk van, de néhány hónap alatt Marie a legfiatalabb lány, Katharina jóvoltából komorna lesz a szolgálók (és főleg a komorna) legnagyobb sérelmére. 

A lánynak nem volt egyszerű gyerekkora: 2 éves, amikor édesanyja betegségben meghal, ezután pedig árvaházba kerül, ahol mindenre jut pénz, de az árvákra nemigen. Hamar megtanul élni és túlélni, dolgozik gyárban és szolgálóként, ám itt, Melzeréknél valamiért a nagyságos asszony védelmét élvezi. És senki sem tudja, hogy miért...

Milyen titok fűzi össze vajon a nincstelen árva és a vagyonos úr életét? Mi lesz a művészlelkű, lázadó Katharinával, és a rosszmájú Elisabeth-tel? Paul, a jóképű fiatalúr, Melzer örököse vajon felnő a feladathoz, hogy idővel átvegye apja helyét a gyár élén? Szerelem, ármányok, fogadások, lányszöktetés, 20. századi művészet, Párizs, mélyre temetett titkok, találmányok és hazugságok, a változó világ, a háború előszele... és a hamisítatlan európai úri életmód a 20. század elején, a boldog békeidőkben.

Keele Hall

Meg kell mondjam, én nagyon szeretem a Downton Abbey-t, és repesve várom a szeptemberi mozifilmet :) A kedvencem természetesen Lady Grantham, Lord Grantham édesanyja, akit Maggie Smith hozott botrányosan szerethetően és viccesen. Ez a könyv egy másik Downton Abbey. Egy német Downton Abbey, de néhány változtatástól eltekintve épp ugyanazt hozza. A villa inkább Marie életére koncentrál, őt helyezi a középpontba, de vele és általa megismerjük és megszeretjük (vagy épp nem) a többi szolgálót és az urakat is.

Miután befejeztem a könyvet, súlyos Downton Abbey-hiányom lett, el is kezdtem elölről nézni a sorozatot, amikor e sorokat írom, épp az ötödik részt készülök megnézni, és igazság szerint, amikor elkezdtem írni e posztot, kicsit meg is kavarodtam, hogy mi is történt a könyvben, és mi a sorozatban? :) (Ne aggódjatok, közben sikerült magamban helyretenni :)) Tényleg nagyon hasonló a kettő, ugyanúgy szerethető és érdekes, kissé talán túl idilli, de hát maga a boldog békeidők is túl idilli volt, ezért is ért véget nagyon csúnyán... Kedves, aranyos, szerethető történet, amiben azért akad dráma és fájdalom is, de minden jó, ha a vége jó. És közvetlenül előtte egy elég durva, családon belüli erőszakról szóló könyvet olvastam, szóval nem véletlen, hogy inkább ezt vettem le a polcról következőnek, és nem valami brutális sorozatgyilkosos könyvet.

Anne Jacobs Németországban, Alsó-Szászországban született és nevelkedett a német drámaíró, Kurt Sellnick lányaként. Zenét tanult, később középiskolai tanárként helyezkedett el, két gyermeket nevelt fel. Későn kezdett írni, először verseket és novellákat, a regények később érkeztek el életébe. Jelenleg Frankfurt közelében, Taunusban él, és ma már az írás az élete, mintegy húsz regénye jelent már meg. A Die Tuchvilla c. trilógiáját tekinti a "szerelemprojektjének".

És tökéletes volt! Nem mondom, hogy szívesen éltem volna abban a korban, azokban a helyzetekben, de valahol mégis egyfajta idillt sugároznak ezek a történetek, minden sötétségük ellenére is. Sötétségből pedig akad itt is: árvaság, az árvaház szegénysége, a kihasználás, hazugságok... Voltak benne nem jól kifejtett részek, pl. Paul és Marie kapcsolata hagyott bennem néhány kérdőjelet, de megbocsátottam. Ez pedig elsősorban a nosztalgia számlájára írható, bevallom :) Ja, és még egy dolog: a borító! Tökéletes, és még a belső felének az élénk, erős magenta-szerű lilás színe, alig tudtam betelni vele olvasás közben :) Egy nap alatt végeztem vele, és várom a folytatást! 

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyvek csapatának! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldaláról.

2019. augusztus 5., hétfő

Egy ártatlan ügyfél?!

Könyvajánló - Scott Pratt: Egy ártatlan ügyfél (Joe Dillard 1.)

Egy bűntény, amire a bulvárlapok ráharapnak…
Egy ügy, amiről a legtöbb ügyvéd álmodik…
Egy bírósági tárgyalás, ami több életet pusztít el, mint amennyit megment…

statements_1251421.jpg

Scott Pratt első magyar nyelven megjelent regénye egy ígéretesnek tűnő sorozat nyitókötete. A főszereplő Joe Dillard egy fásult, cinikus negyvenéves ügyvéd, akinek az a dolga, hogy a legalja népeket védje. Kezdő korában magára haragított egy bírót, aki bosszúból azóta is a reménytelenül bűnös eseteket adja neki. Már belefáradt, hogy undorító, mocskos, aljas, kegyetlen ügyfeleket védjen. A visszavonulását tervezi. Egy év és soha többet nem kell ilyen embereket védenie. Születésnapi kívánsága is ehhez az utolsó évéhez kötődik. De vajon összejön?

"Azt kívánom, hogy ebben az évben, még mielőtt elhagyom az ügyvédi pályát, legyen egy - csak egy! - ártatlan védencem."

Ezzel párhuzamosan megismerjük Phillip Landers különleges ügynököt, akit egy brutálisan meggyilkolt prédikátor holttestéhez hívatnak. A férfit leszúrták, kiterített és megcsonkított testére egy motelszobában bukkantak rá. Ráadásul a férfinak levágták a péniszét, amit aztán a folyóparton találtak meg. Mit tehetett egy "szent" ember, amivel ezt érdemelte?

Az ügynököt a nyomok egy sztriptízbárhoz vezetik, ahol a férfi halála estéjén összeszólalkozott az egyik fiatal pultoslánnyal. Van néhány közvetett bizonyíték, ami már elég, hogy megvádolják a lányt. A bár tulajdonosa kezeskedik az ártatlanságáért és mivel Joe-t tartják a régió legjobb védőügyvédjének, bármennyit hajlandó fizetni, hogy elvállalja a védelmét.

A regényben megismerjük Joe-t és testvérét, akiket gyerekkorukban szörnyű megrázkódtatás ért, ami mai napig hatással van az életükre, de főleg Sarah élete futott zátonyra miatta. Joe teljesen belefásult már a munkájába, esze ágában nem volt belefolyni egy gyilkossági ügybe. Aztán a pénz és a megérzései végül mégis arra sarkallták, hogy fusson neki. Megismeri a fiatal lányt és végre úgy gondolja megkapta az első olyan ügyét, ahol a vádlott tényleg ártatlan. Vajon igaza van?

Mindketten jól végezték a munkájukat, de magánéletükben az ügynök szöges ellentéte volt az ügyvédnek. Míg Joe tisztességes, boldog családos ember, addig Phillip egy undorító rohadék, aki csont nélkül hazudik, hamisít meg bizonyítékokat, bármire képes. Nem meglepő, hogy ez a két ember rühelli egymást.

Ez a kötet a szerző debütáló regénye. Azóta Joe Dillard sorozata megélt már kilenc részt. Remélem elhozza a kiadó a sorozat további epizódjait is. Élveztem, sodort magával a történet. Kaptunk egy szeletet a politikai játszmákból is, amik hihetetlen mértékben befolyásolják az ügyet.

Közben pedig egy nehéz témát feszeget a szerző a halálbüntetéssel. Az egyik legelgondolkodtatóbb kijelentés ezzel kapcsolatban akkor hangzik el, amikor a halálsoron az egyik védenc megkérdezi Dillardtól, hogy egy jó ember miért védi a legundorítóbb bűnözőket.

"- A legtöbbjükre hivatalból kirendelnek. De ha tényleg érdekli, Maynard, nagyon egyszerű a filozófiám. Úgy gondolom, hogy nagyon nincs az rendjén, hogy a kormány törvényeket hoz, amelyek megtiltják állampolgároknak, hogy öldössék egymást, aztán ezzel szöges ellentétben, megöli az állampolgárokat. Ez nekem képmutatásnak tűnik."

Egy problémám volt csak vele, hogy már az elején kiszámítható volt, hogy mi is fog történni. Jobb szeretem, amikor a nyomozás közben nekem is találgatnom kell, hogy vajon ki, mit, miért követett el. Azért kaptunk érdekes fordulatokat menet közben, és ezek miatt érdemes volt olvasni. Ráadásul a vége kifejezetten tetszett. Imádom az okos bűnözőket. :D Jó nagy pácba keveredett szegény ügyvéd, majdnem az életébe kerül ez az eset (többször is). Jól van összerakva, olvasmányos és sikerült felkeltenie az érdeklődésem, hogy további részeket is el akarjak olvasni.

8280_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Szereted az izgalmas thrillereket? Kattints a Kristály Pöttyös sorozat más darabjaiért!