Kultúrpara

2019. június 28., péntek

Orgyilkos osztály 2.: Kölykök a fekete lyukból

Könyvajánló - Rick Remender és Wes Craig: Orgyilkos osztály - Deadly Class 2.: Kölykök a fekete lyukból

Az orgyilkosokat képző iskola története folytatódik! Rick Remender ismét elkalauzol minket a Haláltanok Királyi Iskolájába, hogy nyomon követhessük a világ legsérültebb és legveszélyesebb kamaszainak mindennapjait. A történet ezúttal is bővelkednek izgalmakban, akcióban, érzelmekben és brutális erőszakban, melyeket tökéletesen kiegészítenek Wes Craig páratlan illusztrációi.

Megérkezett az Orgyilkos osztály folytatása a Fumax Kiadó gondozásában. Az előző kötetben az első hat részt olvashattátok. Ha lemaradtatok róla, a címre kattintva elolvashatjátok az ajánlómat a gyűjteményről:

Orgyilkos osztály - Deadly Class 1.: Reagan nemzedék

Az új kötetben a sorozat 7-11. számát olvashatjuk. Az első hat részben megismertük Marcus Lopezt, aki a Haláltanok Királyi Iskolájában sikeresen teljesítette az első évét. Itt nevelik ki a világ legjobb merénylőit, orgyilkosait. A kezdeti nehézségek ellenére végre kezd beilleszkedni, barátokat szerzett, bulizik, becsajozott, közben pedig lassan profi gyilkossá válik.

1988 márciusa van. Chico holtteste még ne került elő, Saya épp azt hajtja, Marcus retteg Chico maffiavezér apjától. Mi van, ha megtudja mi történt? Maria és ő is halálra lenne ítélve. De nem csak ez fenyegeti Marcust. Egyre több minden derül ki a múltjáról. És bár már gyanítottuk, hogy Lin mester okkal hozta az akadémiára, itt erről is több dolog kiderül. Kémkedik a srác után, még a naplóját is ellopatja, hogy tudja mi jár a fejében.

Az árvaházról és az ott történtekről megtudott dolgok nagyon durvák. A srác már akkor is keményen el volt cseszve. Oké, valahol érthető, hogy kiakadt és pont az ilyenekért szeretjük, de azért egy "kissé" túl brutális. Még akkor is, ha megtudjuk, hogy nem minden úgy történt, ahogy azt sokan hiszik. Az a rész is kemény, amikor kapunk egy szeletet Chico faterjáról. A pasi nem tűri, ha szarakodnak vele, jogosak a "szerelmes madárkák" félelmeit. Egy kis lopásért kínzás, keresztrefeszítés jár. Akkor vajon mi történne azzal, aki a fiát megölte?alma_del_diablo_deadly_class_001.jpg"Úgy hívtok a hátam mögött: "El alma del Diablo - Az ördög lelke". És okkal."

A véres múlt és a hajtóvadászat közben kapunk azért igazi tinis dolgokat is. Bulizás, piálás, szex, felvágás, sleppek, sok-sok erőszak, na megy egy irtó veszélyesnek ígérkező szerelmi háromszög...

Az első rész kaotikusabb, csapongóbb volt, mint ez a kötet, de még mindig levett a lábamról. Itt sokkal fókuszáltabb volt a történet, kevesebb volt a visszaemlékezés. Na, de akkor mi is mondható erről a kötetről? Egy nem kicsit elmebeteg környezet, identitáskeresés, némi szerelmi civódás, izgalmak, érzelmek, akciók, veszélyek és brutális erőszak. És még mindig imádom azt az aberrált ötletet, hogy speciális gimiben nevelődik a sok gyilkospalánta. :)

Ráadásul a képregény alapján készült tévésorozat is arat, épp készülőben a második évad.

3098775_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Rick Remender
Illusztráció: Wes Craig
Színező: Lee Loughridge
Fordította: Rusznyák Csaba
Formátum: keménytáblás
Méret: 192 x 284 mm
Oldalszám: 160 oldal
ISBN 978-963-470-077-7

Kövess minket a Facebookon is!

Kulcsok, melyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel...kattints!

2019. június 27., csütörtök

Láthatatlan bolygók: izgalmas kínai sci-fi antológia

Könyvajánló - Ken Liu: Láthatatlan bolygók

A kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be ez a tizenhárom novellát tartalmazó antológia. Érdekel egy szélsőséges cenzúrával elnyomó állam? Vagy falvakat, társadalmat építő patkányok? Netán robotok, akik teljesen beolvadnak a társadalomba? Akik ráadásul túlélték építőiket...

A sci-fi rajongói már biztosan jól ismerik a számos díjjal (Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díj) kitüntetett Ken Liu nevét, akinek A papírsereglet és más történetek című novelláskötetét is az Agave Könyvek hozta el nekünk. Ezúttal nem íróként, hanem szerkesztőként örvendezteti meg a műfaj kedvelőit. Mindegyik novellát Liu fordította, vannak közte díjazott művek és olyanok is, melyek az író kedvencei.

A Láthatatlan bolygó címen megjelent antológia hét szerző, Cixin Liu és hat feltörekvő szerző tizenhárom novellája Kína lehetséges jövőit vázolja fel. Ezek a szerzők elrepítenek minket a kínai sci-fi különleges, egyedi világába.

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Csen Csiu-fan 2013-ban debütáló Waste Tide című regényével vált ismertté, elismertté. A patkány éve című művében a Rágcsálóírtó Erők tagjai küzdenek a patkányok túlszaporodása ellen, akik intelligensebbek, mint elsőre gondolták volna. Saját kis falvaik vannak, de a vezetőség a teljes populáció kiirtásában látja az egyetlen megoldást, amivel nem mindenki ért egyet.

mammal-907690_960_720.jpg

Rögtön a második novellával kedvencet avattam a könyvben. Szintén Csen Csiu-fan írás, a Licsiang halai. Ebben a történetben megismerünk egy irodai alkalmazottat, akit a hivatali pokol maga alá gyűrt, ezért egy pihenésre, gyógyulásra fenntartott helyre, Licsiangra küldik lelki eredetű idegműködési zavarai miatt. A város nem épp hétköznapi, ugyanis ellepik a robotok és sokszor már azt sem lehet tudni, hogy ki élő és ki mechanikus. Tökéletes görbetükör ez a mű mai rohanó társadalmunknak.

Hszia Csia több novellájával bezsebelte Kína legrangosabb sci-fi díjait és sok helyen jelennek meg művei. Az antológiában szereplő három novella, a Száz szellem esti parádéja, a Tungtung nyara és A sárkányló éji útja szemlélteti, hogy milyen változatosan képes írni. Munkássága nem korlátozódik az írásra, a fordításra, mellette elsőként szerzett doktori címet Kínában sci-fire szakosodva. Kutatásai a kínai sci-fi területén úttörőek. A kötet végén megtalálható egy érdekes esszé arról, hogy mitől lesz kínai a kínai sci-fi.

Ma Po-Jung, bár rendkívül népszerű író és számos alkotása jelent meg, csupán egyetlen novellával szerepel a gyűjteményben, de az nagyon ütősre sikerült, olyannyira, hogy 2005-ben még a Galaxy-díjat is hazavihette érte a szerző. Írásaiban a történelem, a harcművészeti fantasy és a sci-fi elemei keveredve adnak egy könnyed, humoros, mégis mély történetet. A csend városa című disztópiában a brutális és szélsőséges mértékű cenzúráé a főszerep. Ebbel az Államban csak úgy netezhetsz, játszhatsz és olyan szavakat használhatsz, melyet az állam engedélyez. Hihetetlen mértékű a lektorálás. Tiltott minden, ami erőszakról, szexről szól, csak az legális, amit a vezetőség egészségesnek gondol. Mindezt pedig komolyan ellenőrzik, mindenkit megfigyelnek és a törvényszegést komolyan büntetik. Teljes kontroll totalitárius irányítással. Ijesztő, de hihetetlen fantáziadús történet.

Ezt követi két írás Hao Csing-fang írónő tollából, aki rendkívül sokoldalú alkotó. Megjelent már több regénye, útikönyve és számtalan novellája. A kötetben egy különböző, sokszor furcsa népeket bemutató tanmese, a Láthatatlan bolygók és egy közgazdasági alapokon nyugvó, rémisztő, sőt már-már bizarr, többféleképpen értelmezhető disztópia, az Összecsukható Peking kapott helyet. 

Tang Fej munkáira a szürrealitás a legjellemzőbb. Az antológiában helyet kapó Call Girl főszereplője nem egy szokásos utcalány, akit várnák a cím olvasása után, hanem valaki, aki különleges történetekkel kápráztatja el azt, akinek elég pénze van rá. Azok keresik fel, akik semmiben sem találják a kielégülést és valami igazán egyedire vágynak.

schreiber_72678_bioluminescent_glow.jpg

A következő író, Cseng Csing-Po, aki számos elismerést zsebelt már be munkáiért. Egyedi történetek, izgalmas történetvezetéssel. A szentjánosbogarak sírja nem könnyű olvasmány, ráadásul nem is tudnám olyan könnyedén besorolni a sci-fi-ok közé. Elvont, meseszerű történet. Ken Liu tökéletesen ragadta meg Cseng novelláinak lényét:

"A több rétegből álló, álomszerű képeket a metafora logikája, tartalomban bővelkedő mondatok, valamint emlékezetes és célzott kifejezések kötik össze egymással. Mivel Cseng ugrándozik a gondolatok között, arra készteti az olvasót, hogy úgy navigáljon a történetben, ahogyan a molnárka közlekedik a hullámzó vízen. A novellák kihívást jelentenek az olvasó és a fordító számára egyaránt, ám az erőfeszítés végül megtérül."

És akkor jöjjön a kakukktojás, Cixin Liu, aki kilóg a feltörekvő írók sorából. Zsinórban nyolcszor vihette haza a Galaxy-díj, emellett van Nebula-díja is. Két írása kapott helyet a válogatásban. A kör című írásban a Csí-dinasztia előtti időkben járunk, ahol megismerjük az orvgyilkosból lett tudóst, és tanúi lehetünk, amikor megalkotják az első, az ősi számítógépet. Másik írásában, az Isteni gondolkodásban pedig kapunk egy nagyon klassz történetet, melyben a Földet megszálló űrhajóval érkező istenek elvárják, hogy az emberiség kényük-kedvük szerint ugráljon, ami bizony komoly problémákat eredményez.

A történetek után a már korábban említett, Hszia Csia esszéje mellett helyet kapott még két esszé. Az egyik Cixin Liu A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbika, melyben a szerző reflektál arra, hogy milyen ma Kínában a sci-fi irodalom leghíresebb szerzőjének lenni. A másik pedig Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a radikális átalakulás hatásairól és a fiatal generáció folytonos küzdelméről értekezik.

ken_liu_lathatatlan_bolygok.pngKöszönjük, Agave Könyvek!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted a borítóképre kattintva! 

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon is! 

Papírsereglet avagy a spekuláció felsőfoka

2019. június 25., kedd

Mennyire fájhat az, ami nincs?

 

Könyvajánló - Bjarte Breiteig: Fantomfájások

Rövid, velős írások a fájdalomról, a lélekről. Egy-egy apró élethelyzetbe repít, hősei mind mások, de egy közös van bennük: a fájdalom.

De mennyire fájhat az, ami nincs is? Ami sosem volt, vagy ami már nincs. Szerintem csak az fájhat igazán. Ezek az elbeszélések tisztán és kíméletlenül mutatják be az emberi lét fájdalmas oldalát. A veszteséget, az öregedést, az elhasználódást, a félelmet, a fizikai, de főleg a lelki fájdalmat.

Milyen érzés elveszíteni egy gyereket? Milyen érzés elveszíteni egy testvért? Egy anyát? Egy apát? Milyen, amikor már nem jut eszünkbe a gyerekkorunk, nem is emlékszünk a rajzra, ami a szülői ház hűtőjén még mindig kint van, rajta a nevünkkel, de nekünk már a múlt ködébe vész? Milyen érzés, amikor már nincs ránk szükség? 

Rövid, de erős, hathatós képekben mesél erről Bjarte Breiteig, belefűzve a norvég élet és a zord időjárás jellegzetességeit. 17 elbeszélést tartalmaz ez a kötet, amely Norvégiában egyébként két kötetben jelent meg, 1998-ban 10, 2002-ben pedig 7 elbeszéléssel - nekünk most a Kossuth Kiadócsoporthoz tartozó Noran Libro Kiadó egyben hozta ezt el. Sőt, magát a szerzőt is, aki a tavaszi könyvfesztivál vendége volt.

Bjarte Breiteig 1974-ben született Kristiansand városában, ami Norvégia déli csücskén fekszik. Fizika szakon kezdett tanulni Trondheimben, de két év után egy éles váltással az irodalom területére tévedt. Főképp rövid elbeszéléseket, novellákat és esszéket írt, de regénye is van, amit remélem, minél hamarabb olvashatunk magyarul is. 

A kötetben 2 és 12 oldalas szösszenetek szerepelnek, személy szerint erősebbnek éreztem az első néhány elbeszélést, utána a színvonal ingadozó volt, de közepes-jónál rosszabb nem lett egyik sem. Némelyik kerek, egész, de a legtöbb csak esetleges: a kezdete és a vége is teljesen véletlenszerű, ha egymás után olvastam többet, volt, hogy először némi zavart okozott a másik történet elején, hogy az előzőt csak elvágta, és valamiért arra számítottam, hogy az ő történetét folytatja tovább. De ezekkel a rövid, szinte véletlenszerűen kiragadott képekkel mégis mélyen megismerhettük a többnyire névtelen szereplőket. Férfiak és nők, gyerekek és idős emberek, anyák és apák, férjek és feleségek, zavart kamaszok és szép lassan fényüket vesztett, összetöpörödött emberek. A környezetet nagyon érzékletesen ábrázolja a norvég szerző, legyen szó a hideg esőről, a hóról, a távolban figyelő szarvasokról, a kis szobáról, vagy a nappali sarkában a lemenő nap sugaraiban fürdő élénk színekről, miközben minden mást beborít a szürkeség.

Azt hiszem, ezt Breiteig erőssége: a fájdalom, a veszteség, az érzelmek, a futó gondolatok és a szenvtelen környezet rövid, de érzékletes, szemléletes és jó leírása. Egyébként is a szívem csücske a skandináv vidék és életmód, és úgy látszik, egyre inkább azzá válik a skandináv irodalom is, legyen szó önéletrajzról, szépirodalomról vagy krimiről. Ez a mű is szépen bekúszott a kedvencek közé.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadócsoporthoz tartozó Noran Libro Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron, közvetlenül a kiadó oldalán a borítóra kattintva.

2019. június 22., szombat

Egy város, ahol tilos álmodni

Könyvajánló - Emmi Itäranta: A tiltott álmok városa

El tudsz képzelni egy világot, ahol az emberi élet fabatkát sem ér? Ahol tilos álmodni és, ha álmodáson kapnak mehetsz a munkatáborba, ahol sanyarú sors vár rád?

A történet főhőse, narrátora, Eliana egy szigeten él, ahol a Tanács szigorú szabályok szerint irányítja a társadalom működését. A legijesztőbb ebben a világban az álompestis, mely annyit tesz, hogy vannak emberek, akik éjjel lidércekkel küzdenek, álmodnak, amely szigorúan tilos. Eliana azonban álmodik, de hosszú évek óta titkolja, csupán testvére ismeri veszélyes titkát. Akit álmodáson érnek annak irány a Megbélyegzettek Háza és senki sem hall róla többet, kitaszítottá válik, akár halál is várhat rá.

A lány szövőnőként dolgozik, a Szövők nagynevű házában él, ahol a napi rutin szerint éli mindennapjait egészen addig, amíg egy egy nap találnak egy vérben fürdő lányt a ház előtt. A lányt megfosztották a beszéd képességétől, senki nem tudja ki ő. Aztán észreveszik a rejtett tetoválást a tenyerén: Eliana. De vajon főhősünknek mi köze ehhez az összevert lányhoz? Elhatározza, hogy a végére jár a dolognak, főleg miután kiderül, hogy a lánynak tehetsége van a szövéshez, így befogadják és Eliana szobatársa lesz. A két lány egyre szorosabb kapcsolatba kerül.

Miközben megismerjük a két fiatal kapcsolatát és titkaikat bőven kapunk információt erről a korrupt világról,  a társadalom működéséről, a természeti erőkről, mindezt szép, hangzatos, lírai stílusban. (Nekem ez kicsit fura volt, valahogy nem igazán passzolt ez a stílus ehhez az elnyomó rendszerhez.) Látványos a világ, amit megismerhetünk. Például a vallásos gyülekezet, mely a szövésért felel, a félig vízivárosként működő sziget, a medúzák, melyeket orvoslásban használnak, a munkatábor titkai. Ezektől lesz igazán egyedi a regény.

kudottujenfr.jpg

Apránként épül fel a történet, kapjuk a kirakós darabkáit, fokozatosan haladunk a végkifejlet felé. Rengeteg titok övezi a szigetet és Eliana nyomozásával magát és szeretteit is veszélybe sodorja. Nyomozás, bujkálás, lázadás az eltorzult uralkodói osztály elnyomása ellen.

Sokáig nem értettem miért kell tiltani az álmokat, mitől is lehetnek veszélyesek, de a könyv végére választ kapunk erre a kérdésre is. Megtudjuk milyen szerepe van az álmoknak, a Tanácsnak, sőt még egy ősi erő is felbukkan. A lírai hangvétellel a végére sem sikerült igazán megbarátkoznom. Nem egy akciódus fantasy-disztópia, inkább az érzelmeinkre próbál hatni a szerző.

Parádés képleírásaival, szépirodalmi stílusával egyáltalán nem emlékeztet semmilyen más fantasyra, disztópiára, amit korábban olvastam. Nekem néhol túl lassú volt, annak ellenére, hogy sokszor talán túl sok is volt az infó, de a misztikuma, az időnként sötét és durva hangulata miatt azonban érdemes volt elolvasni. A kreatívan megálmodott világ hibátlan, a történet engem nem ragadott meg.Aki a megszokott fantasyk világából kalandozna másfelé, annak feltétlen javaslom az elolvasását.

kek-1.jpgKöszönöm a lehetőséget Metropolis Media!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

2019. június 17., hétfő

Tudod, mit rejtegetnek a szomszéd házban?

Könyvajánló - Cara Hunter: Sötétben

Adam Fawley újabb felkavaró ügyet kap: egy csendes kisváros, egy ismeretlen félholt nő és egy gyerek az alagsorba zárva. Senki nem ismeri őket és senki nem tudja, hogy kerültek oda...

Megérkezett a detektívfelügyelő, Adam Fawley legújabb kalandja Sötétben címmel. A sorozat előző kötetében egy nyolcéves kislány eltűnése ügyében nyomozott, ha netán lemaradtál róla kattints a címre, viszont azt meg kell jegyeznem, hogy epizódok, így az első olvasása nélkül is élvezhető a regény.

Egy közeli ismerős

Ezúttal Oxfordban egy ház alagsorában kezdődik a nem is akármilyen történet. Mark Sexton beleszeretett egy Viktória korabeli épületbe, ráfér a felújítás, de csak egy órányira van Londontól, a közelben menő magániskola a gyerekeknek, ideális vétel. Amikor a felújításokat megkezdik nem várt meglepetéssel szembesülnek. A pince fala közös a szomszéddal, melyet elkezdenek kiütni és a kihullott téglák adta résen át kibontakozik egy arc a félhomályban.

Amikor a rendőrök bemennek a házba egy rettenetes állapotban levő idős urat találnak otthon. Csapzott, koszos és látszólag fogalma sincs, hogy mi történik körülötte. Sokkoló látvány nyújt az öreg és a háza is, de amikor leérnek a pincébe még rémesebb dologgal találják szemben magukat.

"A lábuk előtt a betonpadlón egy fiatal nő fekszik, a térdénél felhasadt farmernadrág és egy foszladozó kardigán van rajta, ami új korában talán sárga lehetett. A szája kitátva, a szeme csukva. A halovány derengésben viaszfehér a bőre, akár egy hullának.
És ez még nem minden. Van ott még valami, amire aztán végképp nem számítottak.
Az a valami ott ül a nő lábánál, és a haját húzkodja.
Egy kisgyerek az."

Azonnal kórházba vitték mindkettejüket. Látszik rajtuk, hogy napok óta nem ettek, a kisfiú ugyan magánál van, de egy ránézésre két éves kisfiú aligha tudna hasznos információval szolgálni a hatóságok számára. Ráadásul a lány nem beszél, a fiú pedig sikít, rúg, ha a közelébe mennek. Megkezdődik a szomszédok és a ház tulajdonosának, William Harpernek a kihallgatása, ami nem megy túl jól. Harper Alzheimer-kórban szenved, alig van tiszta pillanata, de olyankor állítja, hogy fogalma sincs mit keresett a pincéjébe zárva a nő és a kissrác.

Az öreg egy zavart, agresszív, alkoholista, de a szomszédok mind azt állítják, hogy ártalmatlan és nem tudják elképzelni, hogy ő tette volna mindezt. Aztán ott van Derek Ross, a szociális munkás. Hetente járt Harperhez, de azt állítja nem vett észre semmit. Egy apróság jutott csak eszébe: a szadomazo pornó az öreg ágya alatt, amit fél éve talált. Ha pedig a két áldozat a pincében nem lenne elég, előkerül egy neves újságíró holtteste is Harper házában.

De ki lehet ez a fiatal lány és miként került a pincébe? Na és a kölyök? Kihez tartozik? Harper tényleg nem tudott róluk semmit, csak valaki kihasználta a betegségéből adódó zavarodottságát? És a holttest? Vajon Harper végzett a nővel?

Az első részben már találkoztunk Fawley csapatával, akiket most még jobban megismerünk. Többet megtudunk a magánéletükről is miközben zajlik a nyomozás, és szép lassan megkedveljük őket. A Közeli ismerős végével nem voltam kibékülve, ezzel a könyvvel viszont már teljesen elégedett voltam.

Az elején lassan épül fel a történet, aztán pedig folyamatosan zajlanak az események, és már nincs időnk unatkozni. Mindig más lett gyanús. Apránként jöttek elő újabb és újabb nyomok, hogy végül tippünk se legyen, hogy mi is történt a két szerencsétlennel a pincében. Egyet értek Fawley-val, pontosan így éreztem én is :D 

"Akárhányszor azt hiszem, hogy végre előrébb haladtam ezzel a nyomozással, mindig jön egy újabb csavar. És mindig egy még hátborzongatóbb fordulat."

Mint a kirakóst, úgy pakolta össze a szerző az egyes nyomozók által kiderített dolgokat. Szeretem, hogy Fawley nem a tökéletes, mindenkinél zseniálisabb detektív, hanem van vele egy csapat, akikkel együtt lesz erős. Folyamatosan érezhető a feszültség ebben az összetett történetben, aztán jön a csavar csavar hátán. Egyre több rejtély és megválaszolatlan kérdés. Majd kapunk egy izgalmas, okos végkifejletet. Cara Huntertől kaptunk egy ütős krimit számos fordulattal. Kíváncsian várom milyen új ügy várható majd a harmadik részben.

5089817_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

 

2019. június 14., péntek

A mágikus Prága különleges helyei

Könyvajánló - Matěj Černý és Marie Peřinová: 111 különleges hely - Prága

"Száztornyú, arany, mágikus, a városok anyja, anyácska, akinek karmai vannak - a cseh főváros az évszázadok folyamán egyéniségére jellemző elnevezések és ragadványnevek egész sorát kapta, és szépsége, dicsőséges, illetve kevésbé dicsőséges történelme, valamint a hely szelleme mindig is emberek tömegeit vonzotta ide."

Prága gyönyörű és híres látnivalók tucatjaival rendelkezik, de emellett még több rejtett szépség bújik meg az utcáiban. Matěj Černý és Marie Peřinová olyan helyeket mutat meg 111 különleges hely - Prága című kötetében, melyek néhány esetben még a született prágaiaknak is ismeretlenek. Akadnak azért turisták számára is ismerős helyek is. Ráadásul a könnyebb tájékozódás érdekében még egy térképet is találunk a kötet végén, melyen feltüntették a 111 különleges helyet, melyről számos információt találunk ebben az igényes, fotókkal tarkított kötetben. Ezek közül ízelítőül nézzünk meg néhányat.

Paralelní Polis

Egy darabka a 21. századból: a világ első bitcoin kávézója. Ha valaki esetleg nem tudja, a bitcoin egy újfajta valuta, mely a megszokottól eltérően nem létezik fizikai formában, mint mondjuk a forint, az euró vagy a korona. Fizetni úgy tudunk vele, mint a hitelkártyával. Ha vágyunk egy forró feketére, itt bizony csak bitcoinnal tudunk majd fizetni. De, ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni: amint belépünk a kávézóba szemben találjuk magunkat az automatával, mellyel pénzünket bitcoinra tudjuk váltani. Érdemes kipróbálni, ugyanis Prága egyik legjobb kávézójáról beszélünk. Ráadásul nemcsak egy kávézót találunk az épületben. Van itt 3D nyomtatós műhely, előadóterem, klubhelység a Kryptoanarchia Intézet hackerei számára és coworking centrum is. 

5_15.jpg

Pragulic - A város dicstelen arca

2012-ben három egyetemista gondolt egy merészet és megalapították a Pragulicot, melynek célja, hogy segítse a hajléktalanokat, munkát biztosítson nekik és megismertesse az emberekkel azt a világot, amit előszeretettel tartunk minél távolabb magunktól. De miről is van szó? A Pragulic hét állandó idegenvezetőt alkalmaz, akik olyan arcát mutatják be a városnak, mely a saját életüket tükrözi: drogok, alkoholizmus, prostitúció, szerencsejáték, utcán élés. A lenti fotón az egyik idegenvezető, Karim látható, aki a főpályaudvarnál kezdi a sétát, ahol tizenhat évvel ezelőtt a testét kezdte árulni, közben pedig zónákra osztva a várost mesél.

"...mialatt a Vencel téren a külföldi maffiák strigói uralkodtak, a Károly téren prostituáltak és egyedülálló anyák kínálták magukat. Elmeséli, hogy melyik passzázsban, szeméttárolóban vagy csatornában lehet meghálni, mennyit lehet naponta kikoldulni, és hol vannak a megvesztegethető rendőrök. Elvezet bennünket a Perlová utcába, a prostitúció és a pszichopata stricik egykori központjába, és a híres Louvre kávéházba is, amelyben régebben a rossz hírű Riviera diszkó működött." 

Betlehem-kápolna (Betlémská kaple)

Az Óvárosban Husz Jánoshoz kötődően találunk ugyan egy Betlehem-kápolnát, de ne tévesszük össze a kettőt, Prágában két kápolna van ezen a néven. Amelyről a könyvben olvashatunk az egy különleges, egyedülálló kubista kápolna, mely Žižkově-ban található egy körfolyosós ház udvarán, melyet 1914-ben az evangélikus közösség építtetett, hogy az otthonukhoz közel legyen egy imaházuk. Egy bájos szürke kis épület, melynek belseje a kubizmus és a szecesszió elemeit ötvözi. Ez a világ elől kissé elrejtett szépség mára műemlékké vált, mely szabadon látogatható és még nyitvatartási idő sincs. Ha véletlenül zárva találnánk, csak csengessünk be, de akár előre is egyeztethetünk a plébánossal, hogy biztosan nyitva legyen (zizkov1.evangnet.cz)

Emmauszi-kolostor (Klášter na Slovanech (Emauzy))

Ehhez a kolostorhoz egy tragikus történet kötődik, ugyanis lebombázták a tetejét, a tornyait. De azon a napon, amikor történt nem ez volt a legrosszabb. 1945. február 14-én 62 amerikai bombázó érkezett a város fölé. Szörnyű köd volt, a radarok nem működtek rendesen és a célpont, Drezda helyett Prágát kezdték el bombázni. A rettenetes tévedés 701 emberéletet követelt a számos épület mellett. Az romos kolostor 20 évig árválkodott, míg végre elkezdtek foglalkozni vele. De a rekonstrukció komoly kihívás elé állította az építészeket, ugyanis maga a templom gótikus stílusban épült és csak a 17. században kapott tornyokat, majd a 19. században átépítették neogótikusra. Na ilyenkor legyen okos az ember. Végül egy egészen modern dizájn mellett döntöttek, amely ma is Prága 2. kerületének domináns képét alkotja. 

Havlíčkovy sady

Az 1870-es években egy gazdag német iparos Vinohrady és Vršovice határán levő szőlős lejtőn képzelt el egy luxusvillát, melyet meg is építtetett a vidéki olasz uradalmak mintájára. Egy neoreneszánsz villa egy angolpark közepén, de találunk itt mesterséges jégbarlangot díszkúttal és Neptun-szoborral. Sajnos évtizedeken át hanyagolták és le is pusztult, ám a 20. század végére gyönyörűen helyreállították. Az épület az év nagy részében zárva tart a nyilvánosság előtt, de az őszi szőlőszüret idején látogatható ez a pompázatos épület, melyben a múlt otthagyta a nyomát. Még a Hitlerjugend is használta, majd úttörőközpontként is funkcionált, most pedig a fejlődő országok jogászait oktató civil szervezet bérli. A múlt maradványaként az épület márvány lépcsőházat felett meghagyták a mennyezeten a sarlót és kalapácsot. 

Volt szerencsém nem egyszer megfordulni Prágában, legutóbb alig néhány hete, és úgy gondoltam, hogy már rengeteget láttam ebből a városból. Gondoltam ezt egészen addig, amíg kezembe nem került ez a kötet. Izgalmas volt a számos újdonság, a rejtett kincsek, különlegességek. Legszívesebben ülnék is be az autóba és indulnék, hogy feltérképezzem azokat a helyeket, ahol még nem jártam. Tökéletes kiegészítése ez a kötet egy átlagos útikönyvnek. Aki a turistalátványosságokon túl is kíváncsi a cseh fővárosra, feltétlen el kell olvasnia ezt a könyvet.

111-kulonleges-hely-praga.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig. Kattints!

2019. június 11., kedd

Normális emberek?

 

Könyvajánló - Sally Rooney: Normális emberek

Különös kapcsolat két nem hétköznapi fiatal között. De ki is hétköznapi? normalis-emberek-sally-rooney-kult-konyv.png

Marianne gazdag családból származik, szülei ügyvédek, a felsőbb körökben forognak, de a lány mégis néha magányos. Művelt, okos lány, aki enyhén szólva nem a világ közepe a suliban. Nincsenek barátai, nem népszerű, ha foglalkoznak is vele, csak ugratják. Connell egészen más háttérből érkezik, problémás családból, apukája nincs. Vagyis nyilván van, de senki nem tudja, ki az apja, kizárólag az anyja. Connell megtudhatná, ha érdekelné, de a legkevésbé sem érdekli. Az édesanyja 17 éves volt, amikor szült, és csak ketten vannak egymásnak azóta is. Connell azonban kitörni látszik a problémás családból: kedves, okos, jólnevelt fiú, a focicsapat sztárja, az iskola középpontja. Semmi közös nincs Marianne-ben és benne. És több közös van, mint hinnék.

Connell édesanyja Marianne-ék házában (is) dolgozik, takarít náluk. Nincs jogsija, Connell csak azért szerezte meg amint lehetett - egy használt járgánnyal együtt -, hogy az anyját furikázhassa. Amikor a fiú az anyjáért megy heti kétszer, különös és megmásíthatatlan kapcsolat szövődik Marianne és közte. Egy kapcsolat, amit mindketten titkolnak. Egyikük sem tudja megmondani, miért, de azt tudják, hogy így kell lennie. Miközben mindenki tud róla... és senkit sem érdekel.

A könyv ennek a két különös, érzékeny, okos fiatalnak a szerelmét és ellentmondásos, mégis a maga tökéletlenségében tökéletes kapcsolatát mutatja meg. Nem csak a hormonoktól és felfokozott érzelmektől fűtött kamaszkori első szerelmet, hanem a komolyabb kapcsolatot is. Connell és Marianne éveken át nem tudnak elszakadni egymástól.

Ritkán találkozom ennyire különösen, de jól felépített regénnyel úgy, hogy közben a témája az első szerelem, annak minden drámájával. Megkockáztatom, hogy még nem is találkoztam ilyennel. Olvasás előtt szembejött az a vélemény, hogy ez a könyv a jövő klasszikusa. És valahogy ezzel a felhanggal olvastam is, hogy na lássuk, tényleg így van? Szerintem igen. Ritka, de ezzel a könyvvel az a helyzet, hogy maradéktalanul egyetértek a méltató kritikákkal. A fejezetei ugrálnak térben, hetekkel, hónapokkal, de néha csak napokkal később játszódnak, mint az előző fejezet. Nem ismerjük meg minden napjukat, minden gondolatukat, egyik helyzetből csöppenünk a másikba, de ezek alatt épp eleget megtudunk róluk is és a környezetükről is. 

Sally Rooney, az ír szerző

Okos, művelt, a világ dolgaiban tájékozott és folyamatosan tájékozódó fiatalok, és mondhatnám, hogy ritka az ilyen, de valójában nem az. A felszín lehet, hogy nem ezt mutatja, amikor hárman-négyen elökörködnek, csak azt vesszük észre, pontosan azért, mert a komolyabb beszélgetések nem a nyilvánosságnak valók. Mi is ilyenek voltunk. Unokahúgaim meg unokaöcséim is ilyenek. A fiatalokat igenis foglalkoztatja a világ, de másképp és más oldalról közelítik meg sokszor, más dolgokat tartanak fontosabbnak. És ez így van jól. 

Jó érzés volt olvasni két ilyen tizen - majd huszon - éves kapcsolatáról, a hülyeségeikről, a gondolataikról, és közben végig érezni köztük azt a valamit, ami csak a hosszabban tartó első szerelem adhat. Egyfajta örök kapcsot, ami megmarad köztük 30 év múlva is, még ha az élet el is sodorta őket egymás mellől. Két normális emberről.

A kötet több díjat nyert már,  a brit Waterstones az év könyvének választotta, elnyerte a Brit Nemzeti Könyvdíjat és a Costa-díjat is, emellett jelölték MAN Booker-díjra és Women's Ficition könyvdíjra is. Magyarországon a 21. Század Kiadó a KULT könyvek sorozatában jeleníti meg. Ez a kötet Sally Rooney második regénye egyébként, az első is várható hamarosan magyar fordításban is. Méltó tagja ennek az impozáns sorozatnak, amiből még nem találkoztunk rossz könyvvel. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet kedvezményes áron elérhető a képre kattintva, közvetlenül a kiadó oldaláról. Keressétek a könyvhéten is!

Kövessetek minket Facebookon is!

Dynamo, a világhírű bűvész bevezetője a modern mágiába

Könyvajánló - Dynamo : Titkok könyve

Kíváncsi vagy, hogyan olvass mások gondolataiban? Netán szeretnél elkápráztatni valakit azzal, hogy átdöföd az ujjad egy papírpénzen, ami utána varázslatos módon mégis ép és sértetlen? Vagy szeretnéd megtanulni, hogyan fagyaszthatsz meg egy palack vizet egyetlen koppintással? Mindet elsajátíthatod Dynamo, a világhírű mágus segítségével legújabb könyvéből.

A bűvészet amióta világ a világ emberek millióit képes ámulatba ejteni. Egy profi illuzionista kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül képes magával ragadni bárkit. A mágia, a varázslat illúzióját keltve ámulatba ejti az embert, ráadásul egy látványos mutatvány után napokig ott pörög a fejünkben, hogy vajon hogyan is csinálta. 

Korunk egyik leghíresebb bűvésze, Dynamo a világ minden táján megfordult az elmúlt években, még példaképe, Houdini szülővárosában, kis hazánkban, Budapesten is megfordult néhány éve, hogy népszerűsítse az akkor a Discovery Channel-en futó show-ját, mely a Dynamo - varázslat a világ körül címet viselte.

Mit lehet tudni a bűvészről? A 35 éves illuzionista Steve Frayne néven Bradfordban született, Észak-Angliában nevelkedett három testvérével egy iparváros hírhedt negyedében. Nehéz körülmények között nőtt fel, anyja egyedül nevelte őket, míg apjuk börtönben ült. Apró termete miatt mindig gúnyolták, szekálták iskolatársai, rendszeresen lehajították a közeli domboldalon. Míg egy nap nagyapja, aki egykor katona volt, mutatott neki egy technikát, amivel a nála nagyobb, erősebb emberek sem lesznek képesek többé felemelni őt. A művelet bevált, és ez volt az a pont, amikor elkezdte érdekelni ez a bámulatos világ, a mutatványait arra használta, hogy elterelje az őket bántó kölykök figyelmét. 

Kilencévesen megkapta első bűvészdobozát, ami elsőre nem nyűgözte le, de 12 éves korában a nagyapja egy trükkje hatására végül megszállottjává vált. Minden könyvet elolvasott a témában és éjt nappallá téve gyakorolt, hogy egyszer majd elismert mágus lehessen belőle. Eleinte utcai mutatványosként kereste kenyerét, de végül sikerült olyan szintre emelni tudását, produkcióit, hogy a már említett, Dynamo - varázslat a világ körül című műsort leforgatták vele. Végül olyan népszerű volt a sztárokat is felvonultató show, hogy négy évad futott le belőle. Persze az utcai bűvész még mindig ott él benne, a mai napig bármikor, bárhol képes egy jó kis trükkel előrukkolni, videóit pedig milliók nézik az interneten.

Legemlékezetesebb trükkjei között olyanok szerepelnek, mint séta a Temze folyón, a Los Angeles Times irodaépület oldalán és levitáció Rio de Janeiro-ban. Művésznevét gyakorlatilag egy nézőtől kapta, akit egyik előadása alatt úgy lenyűgözött, hogy bekiabálta a színpadra: „Ez a kölyök egy igazi dinamó!” (dinamó, angolul dynamo). Rajta is maradt a becenév és egy nagy karrier is szárnyra kelt.

A bűvészek sosem árulják el a titkaikat. Ezt a mondatot biztos, hogy mindenki hallotta már. Ez a könyv most ezzel kicsit szembe megy, ugyanis Dynamo legújabb magyar nyelven is megjelent gazdagon illusztrált könyvében megismerteti az olvasókat a modern mágia káprázatos trükkjeivel. Persze repertoárja számos eleméről senki nem tudja, hogyan működik. Olyan trükköket válogatott össze a könyvébe, melyek könnyen kivitelezhetőek, mégis hatásosak és kiváló kiindulópontot szolgáltatnak a varázslattal teli élethez (vagy akár karrierhez).

"A Titkok könyve a bűvésztanoncok mesteriskolája, ötletekben gazdag kincsestár a jövő mágusai számára, amely számtalan meglepetéssel teli, vidám órát biztosít az egész családnak.

#BeTheMagic"

Kíváncsi vagy, hogyan olvass mások gondolataiban? Netán szeretnél elkápráztatni valakit azzal, hogy átdöföd az ujjad egy papírpénzen, ami utána varázslatos módon mégis ép és sértetlen? Vagy szeretnéd megtanulni, hogyan fagyaszthatsz meg egy palack vizet egyetlen koppintással? Mindet elsajátíthatod a könyv segítségével, melyben még további izgalmas mutatványok és kártyatrükkök várnak rád. Kipróbáltam párat, némelyik olyan könnyűnek tűnik leírva...hát nem azok, de minden csak gyakorlás kérdése. Már a gyakorlás része is nagyon szórakoztató, szóval ne habozz, szerezd be most és légy te a jövő mágusa. :)

3233_1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon is!

Érdekel egy bűvész története Daniel Kehlmann tollából? Kattints!