Kultúrpara

2019. május 29., szerda

„Hiába az elsöprő túlerő – a lőpor és a vér legyőzhetetlen!”

Könyvajánló - Brian McClellan: A birodalom bűnei (A vér és lőpor istenei 1.)

Megérkezett a briliáns fantasy-író, Brian McClellan legújabb trilógiájának első része, A birodalom bűnei, mely újra elrepít minket a Lőpormágus-trilógiában megismert izgalmas világba.

Brian McClellan talán az egyik legjobb fantasy-író, akinek a munkájával találkoztam. A Lőpormágus-trilógiájával rengeteg rajongót szerzett magának. Egy teljesen új színt hozott a műfajba. A sorozat első kötetéről itt olvashattok, ha még nem hallottatok róla:

Vérrel írt ígéretek

Új trilógiájában, A vér és lőpor isteneiben ismét elvisz minket ebbe az izgalmas univerzumba. Az új sorozat nyitókötete, A birodalom bűnei ismét igényes kötéssel, gyönyörű borítóval érkezett hála a Fumax Kiadónak. Aki nem olvasta az előző trilógiát sem kell kétségbe esnie, bár vannak vissza-vissza utalások, de ettől függetlenül érthető a történet. Azonban javaslom, hogy azzal kezdjétek, ha minden pontját tökéletesen szeretnétek érteni a sztorinak, mely tíz évvel a Lőpormágus-trilógia után kezdődik. Ha végül mégis ezzel a kötettel kezdenétek, ne lepődjetek meg, lesz benne némi spoiler.

Ezúttal a tengeren túlra nyerünk betekintést. Fatraszta egész jól megúszta a háborút, de itt sem békés a helyzet, bőven akadnak konfliktusok. A bűnözést a kőkemény kancellárasszony Feketekalaposai, a titkosrendőrsége segítségével próbálja kordában tartani. Azonban az őslakos palókkal nem könnyű a helyzet, titokzatos csoportok próbálnak puccsot végrehajtani.

brian-mcclellan_a-birodalom-bunei_szarazpart.jpg

A fővárosban, Szárazparton a felkelés ellen nem könnyű bármit tenni. A palók területére senki nem mer menni, végül akadnak páran, akik segíthetnek. Egyikük Vlora Flint lőpormágus, aki zsoldosserégevel igyekszik rendezni a helyzetet. Másik Michel Bravis, a titkosrendőrség ügynöke, aki ebben a konfliktusban látja az előrejutás lehetőségét a szervezeten belül.  A harmadik Őrült Styke, a háborús veterán, akit jogtalanul elítéltek, és most kap egy második esélyt, hogy bizonyítson a világnak. Meglépett a munkatáborból, de mindenki halottnak hitte és most a hírhedt Őrült Lándzsások vezetője győzelemre vezetheti a választott oldalt.

A történetet hármuk szemén keresztül ismerjük meg. Van itt minden, amire egy izgalmas történethez szükség van: bűnözők, ármányok, szerencsevadászok, kancellár, kémek, mágusok, befolyásos ügyvéd, rengeteg konfliktus, érdekes karakterek, kilátástalannak tűnő helyzetek, meglepetések, fordulatok, ősi, nagy hatalmú, mágikus tárgyak, csaták és rengeteg kérdés.

Az elején mindhárman tettre készek és optimisták. Végül rá kell jönniük, hogy hatalmas szarba tenyereltek ebben a zavaros világban. Mindhárman más célok mentén haladnak. Vlora az őslakos mozgalmakat akarja leverni a rendszer védelmében, még akkor is, ha a rendszer rossz, zsarnoki. Michelt még nem teljesen sikerült megértenem, és ott van az Őrült Ben, hát az ipse tényleg durva, és megérdemli a hírhedt és őrült címeket. Emellett tipikusan az a karakter, akit mindenki keménynek lát, de közben hatalmas szíve van.

Ismét egy kiváló regény, mely tökéletes felvezetése egy izgalmasnak ígérkező sorozatnak. Rengeteget megtudtunk az univerzum ezen szegletéről. Többek között betekintést nyerünk az elnyomott őslakosok világába, megismerjük Michel szemén keresztül a titkosrendőrség módszereit és a politikai játszmákból is kapunk egy szép adagot. Természetesen a csaták sem maradnak el miközben egy másik földrész kultúrájával ismerkedünk

3057366_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha szereted a fantasykat, egy másik kiváló sorozatért kattints! 

2019. május 25., szombat

Nem csak mi nem élünk örökké

 

Könyvajánló - Jostein Gaarder: Éppen jó

"A helyzetem egyáltalán nem kivételes, éppen ellenkezőleg. Én csak egy vagyok közülünk, a sokak közül, és ezt a szerepet felvállalva leülök az asztalhoz, és írni fogok, egész este és egész éjjel."

Jostein Gaardernek, a neves norvég írónak nemrégiben új könyve jelent meg Magyarországon a Noran Libro Kiadó jóvoltából. Nem olvastam még tőle, nem ismerem, bár pár éve a polcon várakozik egyik könyve, a Tükör által homályosan. Még csak azt sem tudom, az miről szól. De ezután elő fogom keresni.

Mi is ez az Éppen jó c. új könyve? 

Nos, ezt nagyon nehéz leírni. Tényleg. Figyelem! A fülszöveg nagyon-nagyon erősen félrevisz, ami a könyv hátulján szerepel, az csak egy apró részlet a könyvből, nem a cselekmény részlete! Ne annak higgyetek. Hanem a gyönyörű borítónak - bevallom, én is azért figyeltem fel rá elsőnek, másodjára pedig Jostein Gaarder neve miatt.

"Hirtelen belém hasít, hogy talán nem csak magamnak írok, talán nem csak a szeretteimnek. Most talán az egész emberiség nevében kell érvelnem az okfejtésem mellett. 
Hiszen mi is az ember? A kérdés naivnak tűnhet. De rájövök, hogy még sosem gondoltam végig szisztematikusan a választ."

A könyv főszereplője egy ötvenes évei végén járó férfi, mint kiderül, Albert, aki egy kis nyaralóban ül a Glitre tjern partján (amit a könyvben egyébként egybeírnak, de mint kiderült, külön írandó, ugyanis a Glitre a neve, a tjern pedig tavat, tengerszemet jelent), egy kis tengerszem mellett Oslótól nyugatra. Tavasz van, minden latyakos, itt-ott még hó van, a természet ébredezik, a Meseházhoz pedig egy kis domboldalon lehet feljutni. Albert itt ül, és ír. Írja ezt a visszaemlékezést, ezt a vallomást, ezt a számvetést, és a célja, hogy 24 óra alatt eldöntse, mit tesz.

Jostein Gaarder

Ugyanis súlyos beteg. Ha úgy dönt, hogy vége, akkor ez az iromány lesz a búcsúlevele a családjának talán - hacsak el nem égeti inkább. Ha nem, akkor ez lesz a feldolgozás első állomása - hacsak el nem égeti persze. Ez a könyv 37 évet ölel fel, de semmi köze az életrajzhoz. Ez a könyv egy vallomás. Vallomás a szerelemhez, az élethez, a halálhoz, a mindenséghez. Elmélkedés az emberi élet nagyságáról és jelentéktelenségéről, elmélkedés a világegyetemről, a csillagokról, az atomokról, a reményekről, a vágyakról. Leírás a félelemről. Arról, amikor rájövünk: mi sem élünk örökké. És ez a "nem örökké" közelebb van, mint hinnénk. Mint hinni akarnánk. 

A minap arról beszélgettünk pár baráttal, hogy mégis milyen jó, hogy írásban egészen máshogyan kommunikálunk, mint szóban. Írásban elmarad a hebegés, habogás, a hosszú hatásszünetek, a feszültség, amikor nem jut eszünkbe hirtelen egy-egy kifejezés, a szóismétlés, a ránk jellemző kötőszavak használata. És elmarad az a színes-szagos káosz is, ami néhány perc alatt átfut rajtunk. Egyazon percben gondolunk arra, mit együnk este, arra, hogy milyen szép annak a nőnek a ruhája, arra, hogy az egyik könyv borítója a napóleoni háborúkról szóló másik könyvben írtakra emlékeztet. Folyamatosan felmérjük és elemezzük a környezetünket, reagálunk rá, miközben tervezgetünk. Felvillanó emlékképek ugranak be egy-egy benyomásról, és a kettőnek sokszor semmi köze egymáshoz, mégis az egyik valahogyan kiváltotta a másikat. Emlékezünk és tervezünk, megfigyelünk és elemzünk, fényévnyi távolságra járunk, miközben a fotelt sem hagyjuk el. 

"Roppant hatalmasak vagyunk, mérhetetlenül gazdagok élettapasztalatokban, ismeretekben, emlékekben és emberi kapcsolatokban. De amint kilépünk innen, mindez széttöredezik, eltűnik és elfelejtődik."

Ez a könyv egy kicsit ilyen. Persze leírt dolog, tehát kevésbé kaotikus, de mégis, egyszerre óda az élethez, óda a halálhoz, óda az emberiséghez és az emberiségről, a természethez és a természetről. Ez a kicsi, apró, zsebkönyv méretű, szinte bárhol kényelmesen elférő vékony kötet az év egyik legjobb olvasmánya volt számomra. Bár idén el vagyok kényeztetve, számtalan műfajban számtalan szuper könyvvel találkoztam. Ez a könyv erőt ad, elgondolkodtat, és olyan dolgokról szól, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Legalábbis szerintem. Engem mindenképpen. Nem ad válaszokat az élet nagy kérdéseire, csupán csak megbeszéli őket veled. Átgondolja és átgondoltatja. Éppen jó volt. Mint talán az élet is.

Olvasás közben folyamatosan az motoszkált bennem, hogy ez mégis micsoda. Életrajz? Mármint magáról a szerzőről? Viszonylag hamar lejött, hogy nem. De akkor mi? Nem tudtam definiálni. Szerintem Albert valahol mégis maga Gaarder. Vajon van köze ahhoz a betegséghez, amiről ír? Nem sokat tudok a szerző magánéletéről. Vagy csupán egy apró félelme? Most történt meg vele az, ami a kötetben Eirinnel évtizedekkel korábban: rájött, hogy élete véges? Ha igen, akkor ez a könyv a feldolgozás egy ritka jól sikerült állomása. Hogy az első, vagy az utolsó állomása-e, azt nem tudom. Talán maga Gaarder sem.

Mégis mi az, ami mozgat egy írót? Meggyőződésem, hogy a könyveiben önmagát írja le mindenki. Saját magáról formál valakit - arról, amilyen valójában, és arról, amilyen lenni szeretne. Meg arról is, ami nem szeretne lenni, de mégis eljátszik a gondolattal. 

Ajánlom mindenkinek, aki él. És mindenkinek, aki meg fog halni. 

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadócsoporthoz tartozó Noran Libro Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

2019. május 24., péntek

WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

Könyvajánló - Tim O'Reilly: WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

"Az életünket a technológia alakítja, és a gépek irányította, ellenséges világ már egyáltalán nem is tűnik távolinak. Az Amazon, a Google vagy éppen az Uber működését figyelve érzékelhetjük, miképpen kezdtek el uralkodni felettünk az algoritmusok."

tim-oreilly-wtf-bemutato.jpg

Tim O'Reilly technológiai kutató és vállalkozó az elmúlt évtizedekben folyamatosan a technológiai fejlődés, változás középen mozgott. O'Reilly nagyon érdekes és izgalmas kötete a Typotex Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is elérhető. Címnek egy szójátékot hozott. A WTF elterjedt rövidítése a What The Fuck? kifejezésnek, de ő itt nem erre az obszcén kifejezésre gondol, hanem azt mondja, hogy What's The Future?, azaz Mit hoz a jövő?

Mindennapjaink nélkülözhetetlen lételemévé váltak a gépek, a különböző technológiák. Minden ember életében ezen a területen vannak WTF élmények. Ez lehet pozitív, pl. amikor bejött az online bankolás lehetősége és már nem kellett minden csip-csup hülyeséggel a bankba rohanni, de akár negatív is, amikor a gmail jön egy frissítéssel és valami olyan új funkciót vagy dizájnt hoznak be, ami nagyon nem fekszik vagy más helyre kerültek megszokott dolgok és keresgélni kell. De végül eljutottunk az évek alatt oda, hogy az ilyen újdonságok folyamatosan beépülnek a hétköznapokba és teljesen természetessé válik a használatuk.

 A kötetben O'Reilly végigvezet minket a technológia fejlődésén, összefoglalja az elmúlt évtizedek trendjeit, üzleti modelljeit, majd elemzi, hogy milyen technológiai újdonságok hová vezettek. Ezt a rengeteg tudást, amit a Szilícium-völgyben összeszedett próbálja felhasználni arra, hogy felvázolja mi várható a jövőben és miként tudunk felkészülni ezekre a változásokra.

shutterstock_678035632_675x380.jpg

A könyv a technológiák gazdaságban és társadalomban betöltött szerepeire fókuszál. Olyan cégeket mutat be, amelyek nekünk is mindennapjaink részét képezik. Többek között Google, Amazon, Facebook, Apple. Emellett részletes képet kapunk az internet szerepéről, az on-demand szolgáltatásokról, a nyílt forráskódú szoftverekről, platformokról és a mesterséges intelligenciáról.

Az online világ térhódítása mindenhol jelen van, nem csak az üzleti életben. Ott van az oktatásban, az államigazgatásban és a szabadidőnk eltöltésében is jelentős szerepe van. Rövid idő alatt hatalmas változásokat hozott a technológia hihetetlen fejlődése, amikhez fel kell nőnie az emberiségnek. Sokan próbálnak a változás ellen menni, de ehelyett O'Reilly szerint - ebben amúgy nagyon-nagyon egyetértek vele - a lehetőséget kell benne látni és azt, hogy lehetőségünk van a jövőt alakítani, ha nem állunk ellen a változásnak.

"A morális döntések képessége, és nem pedig intelligenciánk vagy kreativitásunk jelenti a legértékesebb erőforrásunkat. A dolgok még sokkal rosszabbá válhatnak, mielőtt javulnának. Mégis dönthetünk úgy, hogy felemeljük egymást, és olyan gazdaságot teremtünk, amelyben az emberek nagyon is számítanak, nem csak a profit."

Sokan azért félnek a technológiáktól, mert azt látják benne, hogy az ember helyettesíthető gépekkel. Ez részben így is van, de közben arra is használhatjuk, hogy a képességeinket fejlesszük és olyan dolgokat vigyünk végbe, amelyekre sosem volt korábban lehetőség.

A kötetben olvashatunk sikerekről, félelmekről, túlzásokról, lehetőségekről, és mindezt Tim O'Reilly kissé provokatív, de optimista szemlélettel (bár itt-ott érezhetően borúlátó is tud lenni) és kiváló olvasmányos stílusban tárja elénk. Tényeken keresztül vezet be minket a mai világ működésébe és, aki eddig félt ettől a nagy mértékű változástól, annak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Rengeteg elgondolkodtató információ bújik meg ebben a közel ötszáz oldalban.

oriel110_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó oldaláról.

Tényleg csökken az erőszak a világban?

Kövess minket Facebookon!

2019. május 23., csütörtök

Kézműves vega burgerek a nagyvilágból

Könyvajánló - Nina Olsson: Kézműves vega burgerek

Nina Olssen a különleges, finom, tápláló és egészséges ételek szakértőjévé vált az elmúlt években. Szenvedélye a vegetáriánus konyha, weboldalán is számos izgalmas receptet találtok angol nyelven. Legújabb kötetében, a Kézműves vega burgerekben a manapság rendkívül trendinek számító vegetáriánus burgerek világába vezeti be az olvasókat. A világ különböző tájai inspirálta, izgalmas receptek tucatjai, isteni házi bucik, szószok, mártások, feltétek kaptak helyet a kötetben.

fokep_38.jpg

A leírások mind könnyen értelmezhetők, még olyanok is bátran neki állhatnak, akik nem túl rutinosak a konyhában. Pontos leírást találunk a megfelelő állagról, ízről, lédússágról és a sütési módokról és a szükséges eszközökről is. Ráadásul a kötetben található feltétek, hozzávalók felcserélhetőek gluténmentes, laktózmentes vagy vegán alapanyagokra is, így biztosan mindenki megtalálja a számításait a könyvben.

A puding próbája az evés, úgy döntöttem burger-napot tartunk itthon. Bár a szerző megnyugtatja az olvasókat, hogy bármely alapanyag bátran felcserélhető, még ennyire nem mertem kísérletezni első alkalommal, így a gombás pogácsákat rögtön át is lapoztam. (Igen, sajnálom, nem szeretem :) Évente próbálkozom, de még mindig nem találtam olyat, ami ízlett volna, de nem adom fel. :D ) Még nincs igazán zöldségszezon, így nehezebben választottam, de végül egy könnyebben elkészíthető amszterdami ihletésű recept mellett döntöttem.

Nézzük, hogyan is készül a csípős-fűszeres lóbabburger fasírtja.

Olajon megdinsztelünk egy hagymát, hozzáadunk 30 g-ot egy póréhagyma apróra vágott fehér részéből egy percre. Ezeket egy tálban összekeverjük a további hozzávalókkal: 40 g pörkölt kesudió, 300 g konvervlóbab lecsepegtetve és villával összetörve, 1 ek olívaolaj, 1 chiamagtojás (1 ek chiamag 3ek vízben elkeverve 15 perc állás után kész is van), 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 200 g zsemlemorzsa, 12 g élesztő, 1 ek chili szósz, 1 tk gyömbér, 1/4 tk fekete bors, 3/4 tk só, finomra aprítva a következők: 16 g friss kapor, 3 g koriander, 8 g petrezselyem.

Összegyúrjuk az egészet és 15 percig a hűtőben pihentetjük, majd a masszát 4 egyenlő részre szedjük, fasírtformát gyúrunk belőle, növényi olajjal lelocsolt serpenyőben oldalanként 3-4 percig sütjük közepes lángon.

A bucihoz is vannak jó receptek a könyvben, de elsőre maradtam a pékségben kínált mellett. A fasírt mellé az alábbiakat pakoljuk a buciba: karamellizált hagyma, friss paradicsom, paprika és uborka. (A recept javasolta még a grillezett padlizsánt, de nem sikerült szépet találnom, de anélkül is finom volt.) Majd mehet bele az öntet: a négy burgerhez fél csésze majonézt és fél citrom levét keverjük össze és már mehet is bele.

Kísérőnek gyökérchipset készítettem. Igazából ezzel kezdtem, mert amíg sült, majdnem el is készültem a fasírtokkal is. Gyökérchipset készíthetünk édesburgonyából, céklából vagy akár sima burgonyából is. Fél kilót meghámozunk, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy bélelt tepsire pakoljuk őket, úgy hogy a szeletek ne legyenek átfedésben. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, de kb. negyed óra után érdemes ránézni, nekem már akkor elkezdtek pirulni a zöldségeim. Ekkor megforgattam őket és újabb 10 perc sütés és már kész is volt minden az ebédhez.

A kép a könyvből származik, az enyém nem lett ennyire szépen tálalva. Féltem kicsit tőle, mert eléggé kétesélyes volt a végkimenetel, de szerencsére nagyon finom lett. Ezután bátrabban próbálkozom majd, és legközelebb már a zsemle sütését is bevállalom. :)

A hitelesség kedvéért azért le kell szögeznem, hogy nem vagyok vega. Imádom a csirkepaprikást, a töltött káposztát, a kolbászt és természetesen a marhahúspogácsás burgert. Még hosszan sorolhatnám a húsos finomságokat, de emellett szeretem a zöldségeket és a különleges fűszerezéseket, újdonságokat, ezért örömmel csaptam le erre a könyvre. Jól tettem! Annyira jól vannak leírva a receptek, hogy szerintem lehetetlen elrontani bármelyiket. Arra azonban fel kell készülni, hogy akadnak olyan fűszerek, amelyek nem minden élelmiszerboltban fellelhetők, de beszerezhetetlen hozzávalóval nem találkoztam. A következő hetekben biztosan bőven fogok még kísérletezni, akadnak még ínycsiklandónak tűnő finomságok a kötetben. Ráadásul a legtöbb fasírt bármilyen körettel tálalható szerintem, nem kell feltétlen hamburger formában fogyasztani őket.

kezmuves_vega_burgerek_borito_600rgb.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted, de még egy beleolvasót is találsz!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Ha nem tudod elképzelni a burgert hús nélkül, kattints!

2019. május 21., kedd

Egy ápolónő igaz története

Könyvajánló - Christie Watson: Szólj a kedvesség nyelvén

"…életünk során mindannyian szorultunk már ápolásra. És ápolók vagyunk mindannyian." - Christie Watson

Az Alexandra Kiadó egy különleges könyvet hozott el az olvasóknak. Christie Watson ápolónőként sok minden megtapasztalt és látott. Élt át megrendítő, megható pillanatokat és rengeteg embert ismert meg. Könyvében megismerjük ápolónővé válásának történetét és betekintést kapunk az angol egészségügy mindennapjaiba.

A kötet elején kapunk egy rövid összefoglalót a gyerekkoráról, megismerjük a tanácstalan tinit, akinek fogalma sincs, hogy mihez kezdjen az életével. Rengeteg mindent kipróbált, majd jött a meló, ami mindent megváltoztatott. Egy mozgásképtelen betegek számára fenntartott otthonban magával ragadta a nővérek munkája, némi kutatómunka és máris egy ápolóképző kurzuson és vele együtt egy nővérszálláson találta magát tizenhét évesen.

nurse_2060594a.jpgChristie Watson (Photo: DANIEL HAMBURY/STELLA PICTURES)

Ebben könyvben húsz évnyi ápolói munkájából kiragadott tragikus és örömteli történetek sorával találkozhatunk. Christie munkája koránt sem egyszerű. Újraélesztő tisztként bármikor rácsipoghatnak, hogy megoldjon egy vészhelyzetet, egy szívmegállásos esetet. Legyen szó felnőtt, gyerek, szülészeti, újszülött vagy traumás esetről. Közben pedig újraélesztést tanít ápolóknak, orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak.

Részletesen elmeséli, milyen a folyosó, az ajándékbolt, az ápolók pihenője és egyes osztályok. Újraélesztő tisztként rengeteg időt tölt a sürgősségin, de a mai napig megremeg a keze, akárhányszor ott van dolga.

"A sürgősségi osztály riasztó hely. Arra emlékeztet, milyen törékeny az élet - hát van ennél félelmetesebb? Rávilágít, milyen sebezhetőek vagyunk, és hogy a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem tudjuk megjósolni, ki botlik meg valamiben és esik össze a járdán, katasztrofális agyi vérzést szenvedve. [...] Szívinfarktus, agyi aneurizma, storke, tüdőgyulladás, diabéteszes ketoacidózis, agyvelőgyulladás, malária, asztma, májelégtelenség, vesekő, méhen kívüli terhesség, bántalmazás, mentális krízis... kutyaharapás, csonttörés, légzéselégtelenség, szélütés, kábítószer-túladagolás, lórúgás, mentális betegség, lőtt és szúrt seb. Egyszer még egy félig lefűrészelt fejű beteg is volt."

Pályája húsz éve alatt rengeteget változott az ápolónők szerepe. Gyermekápolóként kezdett, akkor minden döntést az orvosok hozták meg, még akkor is, ha egy tapasztalt nővér állt szemben egy kezdő orvossal. Ebben a regényben nem fogunk monumentális sikerekről olvasni, helyette megismerjük, hogy miről is szól az ellátás. Ma rettenetes rossz a megítélése az ápolóknak. Sajnos vannak ugyan alapjai, de közben igenis döntő szerepük az ellátásban, amit sokan nem is sejtenek.

Nagyon jó stílusban írta meg a memoárját, melyben végigvezet minket az útján. Végtelen szeretettel ír a betegeiről, a szakmáról, egykori kollégáiról. Olyasfajta ápoló lehetett, akit  a legtöbb beteg kívánna magának. Nem mondom, hogy tökéletes a könyv. Vannak szívbemarkoló esetek, mint például a zsákba csomagolt újszülött története. Az ilyen történetekkel az volt a gondom, hogy túl tényszerű. Hidegnek hatott az egész. Közben pedig biztosan megviselték ezek az esetek, de gyanítom másként nem lehet feldolgozni az ilyen értelmetlen halált, ami ebben a szakmában az embert folyamatosan körbeveszi.

Ápolóként minden cselekedetével igyekezett kedvességet adni az embereknek. Például, amikor egy tűzből kimentett tizenkét éves kislánynak a haját mosta, hogy ne kelljen érezni a füst szagát. A mai rohanó világban már kezd kiveszni az emberekből az együttérzés. Mert az ápolás nem csak arról szól, hogy letisztítanak egy sebet vagy vért vesznek, hanem hogy kényelmet nyújtsanak a betegnek és a családnak egyaránt. Christie Watson történeteivel ezt szeretné megmutatni az embereknek. Az ápolói szakma rengeteget kivesz az emberből, mégis szívvel ajánlja ezt a hivatást, mert rengeteg örömet is tud okozni.

"Egy rendkívüli könyv életről és halálról, olyan ragyogóan megírva, hogy az embernek eláll a lélegzete." Ruby Wax

szolj_a_kedvesseg_nyelven_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A könyvet a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Jógáról közérthetően

2019. május 20., hétfő

Ellátogatnál az unikornisok földjére? Nincs lehetetlen...

 Angliában várja a rajongókat az unikornisok csodavilága a Unicorn Dream jóvoltából. Szeretnél megülni egy mesés unikornist? Fésülgetni a sörényét? Irány a szigetország, ahol idén nyáron London mellett számos városban is átélheted ezt az életre szóló élményt.

Az unikornisok sosem mennek ki a divatból. Nagy-Britanniában egy vállalkozó lányával, a 9 éves Alyssya Carringtonnal karöltve megnyitotta különleges farmját, ahol "igazi" unikornisokkal várják a lelkes rajongókat. A Unicorn Dream ("Unikornis álom") szórakoztató parkban teljes unikornis élményben lehet részünk, ráadásul idén nyáron járni fogják az országot és nem csupán Londonban lesznek elérhetőek. Aki ide ellátogat tündéri pónikkal fog találkozni, akiknek gyönyörű, élénk színűre festett sörényük van és még jópofa szarvat is kaptak, tökéletes unikornissá maszkírozták őket.

Unicorn Land ("Unikornis föld") számos izgalmas programmal várja a gyerekeket. Célközösségük a kettő és tizennégy éves kor közötti gyerekek, akiknek felnőtt kísérői díjmentesen mehetnek be a parkba. A patásokon megülésén túl vannak kvízek, ugrálóvár, mókás bábelőadás, arcfestés, slime gyártás és trambulin is. Garantáltan senki nem fog unatkozni.

unicorn-activities-version-3-no-bottom.jpg

5_14.jpg

Az unikornis-álom nem csak a család legkisebb tagjainak elérhető. A farmról különleges alkalmakra bérelhetünk is a cukiságokból. Legyen szó egy céges rendezvényről, születésnapi partiról, évfordulóról, esküvőről vagy akár filmforgatásról. Kell nagyobb izgalom egy esküvőre, mint egy gyönyörű patás? :D

És, ha még nem volt elég az unikornisokból: Unikornist mindenkinek! Avagy hülyeségek, amikért hajlandóak vagyunk fizetni...

Kövess minket a Facebook-on is!

Forrás és további információk: Unicorn Dream

2019. május 16., csütörtök

Dinara Kasko kezei között a desszert művészetté válik

Dinara Kasko, az ukrán építészből lett cukrász munkásságának köszönhetően, akár mi magunk is készíthetünk ilyen látványos geometriai alakzatok ihlette modern tortacsodákat.

00_2.jpg

Ezek a különleges alkotások Dinara Kasko páratlan munkájának eredményei. A fiatal művész építész karrierjét cserélte le, hogy a sütésben kamatoztassa képességeit. Építész tanulmányainak köszönhetően otthon van a modern számítógépes modellezés világában. Ezt a tudást és kreativitását felhasználva megálmodja, majd 3D-s nyomtatóval elkészíti ezeknek a különleges geometrikus alakzatokat az öntőformáját.

0_1.jpg

Receptjei mellett az általa megalkotott öntőformák is megvásárolhatóak a honlapján, bár sajnos az nem mondható el róluk, hogy az átlagos magyar pénztárcának találták ki őket, mindenesetre lenyűgözőek, páratlanok, látványosak. Ide kattintva elérhető Kasko webshopja. A következő videóban pedig láthatjátok a kész Origami torta után azt is, hogy miként készült az öntőforma:

Ezek a páratlan alakzatok kicsit sem emlékeztetnek ételekre egészen addig, amíg fel nem vágjuk őket. Éles sarkok, sokszögek dominálnak. A 3D-s nyomtatás szinte már minden piacra betört, ideje volt, hogy egy cukrász-művész is mélyrehatóbban tanulmányozza és kiaknázza ezt a lehetőséget.

12_11.jpg

1_69.jpg

2_29.jpg

9_12.jpg

A másik különleges technika, amivel dolgozik, az ún. buborékos technika, amellyel készülnek az ún. meggy-torták. A következő videó elején látható a forma tervezésének folyamata, majd a már elkészült sütemény és a díszítése, a végén pedig a kóstolás. Ha csak fele olyan finom, mint ahogy kinéz, már megérné megkóstolni. :D 

8_13.jpg

3_21.jpg

10_11.jpg

14_7.jpg

A következő látványos tortacsodákat Jose Margulis 3D-s szobrai inspirálták. Ehhez a projekthez azonban Kasko profi segítséget kért. A műanyag műveket precízen vágott színes csokoládécsíkokká és tortává alakították egy három fős csapatban dolgozva, hogy aztán különleges hullámformákká álljon össze a mintázat. A projektről Kasko azt mondta, hogy ez három művész varázslatos együttműködése: szobrász, mérnök és cukrász, akik mindannyian a területükön művészek.

20638423_1931003483781678_7226934320983138517_n.jpg

36468174_2077338755814816_6824413677102301184_n.jpg

5_13.jpg

És most következzenek a nálam abszolút befutók: két dekonstruktív, mégis felettébb látványos finomság, melyek öntőformája egy matematikai elvet, a Voronoj-cellát veszi alapul. Hihetetlen okos és parádés megoldás. Rettenetesen bonyolult és mégis letisztult szépségek.

7_12.jpg

4_19.jpg

A végére egy kis ráadás: a következő kép néhány éves, és Kasko az instagramján (ahol még számos gyönyörűségről nézhettek meg képeket, érdemes!) azzal a címszóval tette közzé, hogy elkészült az első mézeskalács háza, melyet egy tokiói épület inspirált. Annyira különleges és látványos, hogy én tutira nem mondtam volna meg róla, hogy ehető. :D

Kövessetek minket Facebookon!

Amaury Guichon, a cukrászok cukrásza...érdekel? Kattints!

2019. május 13., hétfő

Hatékony és magabiztos növekedés verseny nélkül

Könyvajánló - Renée Mauborgne és W. Chan Kim: Kék óceán váltás

"A telített, versengésen alapuló iparágakban egyre nehézkesebbé válik a jövőbe mutató innováció, a szervezetek hosszú távú életképessége pedig egyre kérdésesebb. Ezért tanácsos eltávolodnunk a versenytársaktól hemzsegő vörös óceántól, és stratégiánkat a kék óceánra alapozni. Merőben új szemléletmóddal egy teljesen új iparágat is létrehozhatunk, vagy újításainkkal a reménybeli vevők számunkra eddig elérhetetlen csoportjait tehetjük iparágunk fogyasztóivá – de csak akkor, ha csapatunk minden tagja magabiztosan és elkötelezetten a változás mellé áll."

W. Chan Kim és Renée Mauborgne az INSEAD oktatói és az INSEAD Kék Óceán Stratégiai Intézetének igazgatói. A Thinkers50 lista első három menedzsmentguruja között szerepel a nevük, és számos díjat nyertek szerte a világon. A Világgazdasági Fórum Global Leadership Fellows programjának tagjai, a Kék Óceán Globális Hálózat alapítói. A Kék óceán stratégia című könyvük ikonikus és nagy hatású stratégiakönyvként vált nemzetközi bestsellerré.

Mi az a kék óceán stratégia? Tömören összefoglalva: e szemléletmód szerint a piac kétféle óceánból áll: vörösből és kékből. A vörös óceán azon ma létező iparágak halmaza, melyek meghódítására a legtöbb szervezet törekszik. A kék óceán pedig azokat az iparágakat foglalja magában, melyeket a jövőben mi hozunk létre, és amelyek egyre nagyon növekedést és nyereséget hozhatnak. Ehhez a kutatáshoz 30 különböző iparág 150 stratégiai manőverét vizsgálták meg, ami alapján elkülönítették a piaci verseny manővereit és a piacteremtő manővereket. Akkorát robbant ez az új szemléletmód, hogy mindenki  elkezdte kékben és vörösben vizsgálni a világot és fontos kérdéssé vált, hogy miként alkalmazható az elmélet.

A Kék óceán stratégia című könyvükben részletes képet kapunk arról, hogy miért érdemes eltávolodni a versenytársaktól, miként hagyhatjuk el a vörös óceánt, mely hemzseg a cápáktól, hogy aztán sikerre vihessük vállalkozásunkat a kék óceánban egy teljesen új személetmóddal új iparágat létrehozva.

blue_ocean_image.jpg

Nem elég megismerni a stratégiát, tudni az elméletet, mindezt sokkal nehezebb a gyakorlatban is keresztülvinni. A két menedzsmentguru új könyvében, a Kék óceán váltásban gyakorlatban is bemutatják hogyan érdemes belevágni a váltásba. Esettanulmányokon keresztül szemléltetik módszerüket, lépésről lépésre bemutatva a váltáshoz vezető útjukat. Egy alaposan kidolgozott módszer, hogy sikeresen elhagyjuk a telített piacot, ezzel hosszú távú működést biztosítva vállalkozásunknak. Ehhez vállalatok sikereit és kudarcait is elemzik.

Komoly kutató- és elemzőmunka eredményeként sikerült megérteniük, mi szükséges ahhoz, hogy egy szervezet kihajózhasson a kék óceánra. Közismert vállalatok, nonprofit szervezetek és állami intézmények vizsgálatai megmutatják, hogy ez a három kulcsfontosságú, nélkülözhetetlen alkotóeleme a váltásnak:

"1. A kék óceán szemléletmód elfogadása, amelynek révén szélesíthetjük embereink látókörét, hogy felismerhessék, hol rejlenek az igazi lehetőségek.
2. A piacteremtő eszközök és útmutatók gyakorlati alkalmazása, amelynek révén fejleszthetjük embereink kreatív kompetenciáját, új érték-költség határt nyithatunk, és egy kereskedelmi szempontból ellenállhatatlan, úttörő, új piaci teret teremtő ajánlattal állhatunk elő. 
3. A humánus megközelítésmód, az általunk emberséges hozzáállásnak (humaness) nevezett magatartás kialakítása a folyamat során, amelynek révén erősíthetjük az emberek magabiztosságát, hogy sajátjuknak érezzék az egész eljárást, és hozzájárulhassanak eredményes végrehajtásához."

A kötet választ ad számos fontos kérdésre: miért fontos a teljes emberiség számára a kék óceán váltás? Mit tehetünk a túltelített piacon? Először megkapjuk a piacteremtéshez szükséges stratégiai alapokat, összefoglalót a kék óceán stratégia szemléletmódjáról, majd számos példán keresztül mutatja meg, miként vágjuk bele, hogyan állítsuk össze a váltáshoz megfelelő csapatot, miként tudjuk meghatározni aktuális helyzetünket a piacon, majd elemezzük ki a piacot. Mérjük fel hol vannak a problémák, hol találhatnánk új vevőket és miként tudjuk a piac határait elmozdítani. Ezután jöhet a végső stratégia meghatározása és a teszt.

„Kim és Mauborgne egyik sikerkönyvet írja a másik után. A Kék óceán váltás a korábbi bestsellerük korszakalkotó elveinek alkalmazására kínál alaposan kidolgozott, elmés módszert. Ennek segítségével bármely szervezet elmozdulhat a jelenlegi piacáról, és teljesen új piacot hozhat létre magának. Tanácsaik azonban nem csak a vállalkozók és innovátorok számára hasznosak. Egyszerűen nyitottnak kell lennünk iparágunk vagy területünk alapfeltevéseinek megkérdőjelezésére, újszerű kérdéseket kell feltennünk, és bármilyen meglepő, de az emberséges hozzáállást kell előtérbe helyeznünk.”

Daniel H. Pink, az Eladni emberi dolog, a Motiváció 3.0 és a Johnny Bunk kalandjai szerzője

Hihetetlen jól van összerakva ez a könyv. Még olyan emberek is gond nélkül megérthetik és átültethetik a módszert saját területükre, akik még nem rutinos vállalkozók. Nemcsak üzletembereknek, vállalkozóknak ajánlanám ezt a könyvet, mert szinte bárki meríthet belőle. Legyen az illető akár tudós, akár diák, csak nyerhet ezzel a kötettel. Amitől még izgalmasabb, hogy teljesen különböző területekről hoznak példákat. Akad itt iraki zenekar, műszaki cég, aki átállt a süteménygyártásra, kormányok, börtönök.

knv-kek-ocean-valtas.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása. Érdekel? Kattints!