Kultúrpara

2019. február 21., csütörtök

Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Könyvajánló: Európa legszebb borútjai - Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Érdekelnek a gyönyörű tájak, kirándulóhelyek, hangulatos kis falvak, pezsgő városok és a finom borok? Ha a felsorolás közül bármelyikre igennel feleltél, akkor ez a gyönyörű album neked íródott. Tíz ország, 39 bortúra, melyek festői tájakra repítenek, ráadásul a világ legfontosabb borvidékein kalauzolnak keresztül. A kötet végére pedig mi olvasók is tudni fogjuk hol érdemes megállni egy pohár finom borért.

wine-city-head.jpg

"Könyvünk a Saale folyótól a Peloponnészoszi félszigetig a kontinens legszebb termőterületein kalauzol végig. Bemutatja az útvonalak mentén fekvő történelmi múltú falvakat, városokat, végigjárja az ismert borutakat, csakúgy, mint a kanyargós ösvényeket. Ismerteti a szőlőfajtákat, birtokokat, borfesztiválokat, és arra sarkallja az olvasót, hogy maga is felkeresse e gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidékeket."

A bortermelés egészen i.e. ötödik századig nyúlik vissza. Hatalmas hagyománya van, melyek közül számos a mai napig él. Ez a gyönyörű, színvonalasan összeállított album tíz országba repíti el az olvasót, miközben megmutat 39 izgalmas bortúrát, páratlan épületeket, meseszép, festői tájakat. Megismerhetünk csendes kis falvakat és turistaközpontokat is, miközben rengeteg érdekes információt szívhatunk magunkba Európa borairól.

Nézzünk meg egy-egy kis szeletet kedvcsinálónak a kötetben található öt bortúrából. Remélem elnézitek nekem, kicsit elfogult leszek és a nekem legszimpatikusabb útvonalakat emelem ki a kötetből. :)

Marksburg kastély

Németország, A rheingaui rizling borútja

Imádom a pazar tájakat, ódon épületeket, gyönyörű kastélyokat, udvarházakat, ezért számomra a németországi bortúrák közül el volt a legszimpatikusabb. Ez egy csupán 90 km-es túra, mely egy-két nap alatt bejárható. Lahnsteinből indulva megcsodálhatjuk a Közép-Rajna felső szakaszának völgyét, mely az UNESCO védelmét is élvezi. A part mentén hangulatos városkákon haladhatunk keresztül, miközben a dombokon, magaslatokon büszkén álló várakat, romokat, közben pedig a vidék legjellemzőbb borát, rizlinget kortyolgathatunk. Az út során Lahnsteinben elidőzhetünk a Boszorkány-toronyban, Braubachban megcsodálhatjuk Marksburg kastélyát, továbbmenve vár a festői Sankt Goart, a vörösborsziget, Assmannshausen, de semmiképp nem szabad kihagyni Rüdesheimet, ahol a Drosselgassén egymást érik a borozók, vagy Eltvillét, mely nemcsak boráról, hanem pezsgőjéről, rózsáiról és Gutenbergről is nevezetes.  

13876814383_ddf0a5a9de_b.jpgVevey, Svájc

Svájc, Lavaux-i bortúra

A Genfi-tó körüli lejtőkön már kétezer éve termesztenek szőlőt, ráadásul azt mondják Svájc egyik legszebb vidéke található Lausanne és Vevey között. Ez a 25 km-es túra a Genfi-tó északi partján halad Lutryból indulva, ahol a hangulatos kikötő megtelik élettel a borfesztiválok idején. Az út során, ha száraz fehérborra vágyunk, akkor Epessesben isteni Chasselas vár minket, majd érdemes a faluban tenni egy sétát és megcsodálni a 17-19. századi présházak, pincészetek épületeit. Ha ez pedig nem lenne elég, akkor tovább haladva Saint-Saphorinban jellegzetes 16-19. századi présházak határozzák meg a kicsiny falu arculatát. Vevey-ben is érdemes megpihenni és sétálni egyet a gyönyörű kikötőben vagy egy pohár mellett élvezni a hangulatos óváros látványát.

Ragusa Ibla, Szicília

Olaszország, Szicíliai borút

Szicília ma a legnagyobb olasz borrégió, a termelés története pedig egész i.e. 8. századig nyúlik vissza. A 450 km hosszú borút a legkülönfélébb bortermelő területeket érinti és értékes városokat a vulkáni szigeten. Randazzoban, a borút kiindulóvárosában a 12. századi városfal maradványai, néhány megmaradt kapuja és a bástya megtekintése mellett érdemes a palotákban és a Városházában is gyönyörködni. A vörösborok rajongói semmiképp ne hagyják ki az út során Avola városát, ahol az azonos nevű szőlőből készült világhírű Nero d'Avola várja a borok szerelmeseit. Az igazi felfrissülést keresőket várja Sciacca, melynek gyógyforrásait már a rómaiak is élvezték, emellett itt található Szicília legnagyobb kikötője is.

les-baux-de-provence.jpgLes Baux-de-Provence. Franciaország

Franciaország, Provence és a Rhône völgye

Franciaország a borrajongók paradicsoma. Van itt számos ízletes fehérbor, többek között Chardonnay, Fűszeres Tramini, Petit Meslier, Rajnai Rizling, de vörösborok között is bőven van választék, például Pinot de Juliette, Gamay vagy az üde, friss, szederre emlékeztető Pinor Noir 455. Az ország legrégebbi borvidékeként tartják számon a napsütötte déli területeken található Provence-t, ahonnan a francia rozébor-termelés származik. A mintegy 530 km-es borút Vienne-ből, a szárazföld belsejéből indulva Avignonon keresztül fut a tengerpartig, St-Tropez-ig. Számos izgalmas látnivaló várja az utazókat, pl. a Szent Móric székesegyház Vienne-ben, egy mesébe illő reneszánsz várkastély Grignan-ban, a sziklás fennsíkon álló Les Baux-de-Provence vagy Paul Cézanne egyik kedvenc falva, Le Tholonet, melynek kastélyát meg is festette.

Galíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park

Spanyolország, Rías Baixas

A tenger a gyengém, így amint megpillantottam a festői képeket erről a borútról, már biztos voltam benne, hogy a posztomba kerül ez a mesés borút, ahol a régió természetes szépsége, lenyűgöző kilátása, páratlan strandjai teszik különösen vonzóvá ezt a 80 km-es utat. A hűvösebb, esősebb, változékony időjárás kedvez a könnyű fehérboroknak, melynek jellemző fajtája az Albariño. A túra Ribeirából indul, ahol folyton pezseg az élet, köszönhetően jachtkikötőjének. Ha pedig egy olyan helyre vágyunk, amit nem leptek el a turisták, akkor nekünk találták ki Boiro-t, ahol a természet szinte érintetlen. Aki építészeti csodákra vágyik, Cambadosban csillogó címerekkel ékes homlokzatú nemesi paloták sorában gyönyörködhet, de a városnézés és borkóstolások közepette egy kis strandolás sem árt, például A Lanzadában, ahol az erős hullámverés és a szél ideális a szörfösök számára is. És nem szabad kihagynom az útról a világ egyik páratlan tengerpartját sem, mely a Galíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park éke, ahol vakító fehér homok, türkizzöld tenger és lenyűgöző látványvilág kápráztatja el a látogatókat.

Végezetül pedig jöjjön egy kis videó erről a szépséges albumról:

europa-legszebb-borutjai.jpgRemélem sikerült megmutatnom mennyire páratlan ez az album. Ráadásul a kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

2019. február 18., hétfő

Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

Könyvajánló - Fredrik Backman: Életed üzlete

"Mire lennél kész azért, hogy megments egy életet?

És ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte,
hanem a múltadat is? Nemcsak a helyeket,
ahol még nem jártál, hanem a lábnyomokat is,
amelyeket magad mögött hagytál.

Meghoznád-e az áldozatot, ha tudnád,
hogy senki sem fog emlékezni rá?"

1_60.jpg

Fredrik Backman nevét rengetegen ismerik és millióan rajonganak a könyveiért. Talán pont ezért féltem tőle egy kicsit. Túl nagy a felhajtás, túl nagy a hype, ezért szépen sorban gyűlnek a regényei a polcomon, hogy majd egyszer... Aztán megérkezett az év végén legújabb kötete, amelynek a fülszövege levett a lábamról és kíváncsivá tett. És nem kellett csalódnom. Kaptam egy szomorú, szívbe markoló, de különleges és szép történetet.

A szerző szülővárosában járunk, ahol élt egy apa. A kötet az ő levele a fiához. Egy negyvenes éveiben járó rákkal diagnosztizált férfi, aki rendkívül sikeres a munkájában, de rettenetes apa. Végigszaladunk az életén és közben látjuk, hogy élete minden perce a siker hajszolásáról szólt, hogy jó és tökéletes életet teremtsen, hogy hátrahagyjon valamit. Egyetlen dolgot felejtett el mindvégig: foglalkozni a családjával.

A férfi a kórházban épp fittyet hányva az orvosok utasításaira dohányzik a tűzlépcsőn, amikor megismerkedik az ötéves kislánnyal, aki szintén rákos és sajnos nagy valószínűséggel nem éli meg a hatodik születésnapját. A levélben többször is felbukkan a szürke, kötött pulóveres hölgy.

Pontosan tudta ki ez a nő a mappával és a fekete ceruzával a kezében. Ott volt, amikor az ikertestvére meghalt, ott volt, amikor a legjobb barátja meghalt és akkor is, amikor a szüleit veszítette el.

ellalaytham_2.jpgforrás: ellaytham.com

Ezúttal a kórházban találkoznak, miközben ismét a munkáját végzi a hölgy. A férfi életében először önzetlenül akar cselekedni, ezért üzletet köt vele. Hogy ez miről is szól? Azt már nem árulhatom el. Csak annyit, hogy ez egy nagyon szomorú történet, amely remélem emlékeztet néhány embert arra, hogy milyen fontos időnként mérlegre tenni az életünket. Átgondolni, hogy mi a fontos, amire esetleg több időt kéne szánnunk, mint korábban, hogy amikor évek múlva visszatekintünk, ne találjuk üresnek, elvesztegetettnek a bolygón töltött éveket.

A kötetet még különlegesebbé varázsolják Ella Laytham illusztrációi, melyek egy-egy apró, mégis fontos darabkáját ábrázolják a történetnek. Bár engem az egész oldalakat elfoglaló gyönyörű képek nyűgöztek le, melyek tökéletesen passzolnak a kisregény hangulatvilágához. 

9789633246085.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megkaphatod!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon is!

Mi van, ha egy város talpa alól kihúzzák a talajt?

2019. február 15., péntek

Egy könyv a mesterséges intelligenciáról, a halhatatlanságról, a létezésről

Könyvajánló - Zachary Mason: Void Star

“Jó képzelőerővel megalkotott, rendkívül intelligens látomás a jövőről, ahol az általunk épített gépek érdeklődni kezdenek a teremtőik iránt… A Void Star remek találkozása a sci-finek és a noir thrillereknek Dick, Stephenson és Delany stílusában.” (Kirkus)

Valamikor a 21. században járunk a jövőben. Az általunk ismert világ megváltozott. A Csendes-óceáni áramlatok megfordultak, a tengerszint megemelkedett, New York megfulladt, Tokióban pedig fagy. Ebben a felfordult világban még élesebbé válik a határ szegények és gazdagok között.

A gazdagoknak mindene megvan, felhőtlen luxus, saját magánhadsereg, exkluzív fiatalító kezelések, önjáró autók. Míg a szegények a városok peremén nyomornegyedekben élnek és fegyveres drónok tartják távol őket. Mesterséges intelligenciák írják a programokat, terveznek klassz új dolgokat, gyártják és fejlesztik önmagukat és fordítókat kell alkalmazni, aki képes kommunikálni ezekkel a gépekkel. 

A regényben megismerünk három különböző sorsot. Ott van Irina, aki számítógépes fordító, közvetítő, aki beutazza a világot. Egy súlyos balesetet követően mesterséges memóriát építettek be az agyába, aminek hála képes tökéletesen emlékezni bármire, amit hallott, látott vagy érzett, és képes általa feltérképezni bármilyen számítógépet, ha van wi-fi kapcsolat. Bár nem gazdag, de mindenképpen jómódú. Jó állása van, sokat utazik, sőt még méregdrága fiatalító kezeléseket is megengedhet magának időnként.

Főleg mesterséges intelligenciákkal érintkezik, gépek között, hotelekben és repülőgépeken éli mindennapjait. És miért van rá szükség? Mert egy olyan világ ez, amikor már nem emberek tervezik a legújabb higt-tech cuccokat, hanem gépek és valakinek meg kell fejteni a működésüket.

"Néha úgy tűnik számomra, hogy olyan az MI-kkel beszélgetni, mintha a felhőkből vagy madárrajokból próbálnánk megjósolni a jövőt."

A második Kern, aki menekültként tengeti napjait és a várost körülvevő nyomornegyedben, un. favelában él. Emberekkel csak akkor érintkezik, amikor a kötelesség úgy kívánja. A legtöbb időt otthonában tölti, ahol rengeteget edz, különböző harcművészeteket sajátít el. Ez mindkét "munkájában" jól jön, legyen épp utcai harc vagy egy jó kis tolvajnak való feladat, de ezek épp csak arra elegendőek, hogy megélje a következő napot.

A harmadik történet pedig Thalesé, akinek apja egy brazil politikus volt. Egy napon épp együtt voltak, amikor merényletet követtek el apja ellen. A férfi belehalt és Thales is éppen csak túlélte, egy életre nyomorékká tették a támadók. Anyja pénzzé tett mindent, hogy az Államokba menekülhessenek két testvérével együtt. 

Mindhárom szereplő életéből kapunk egy-egy szeletet. Kik ők, mit csinálnak, hogy élnek. Akkor kezdenek el összefutni a szálak, amikor Thales orvosa egy videót mutat a férfinak. Azt mondja az implantátumot akarja tesztelni, beállítani. A videón Irináról beszélgetnek, nem tudja, hogy kik szerepelnek a videón és azt sem, hogy Irina egy létező nő, és egy megtörtént beszélgetés képeit vetítik elé. De sejti, hogy valami ezzel a teszttel, ezzel a vizsgálattal nem stimmel.

"Thales kezdi úgy érezni, mintha egy detektívvé változott volna, aki a világ bizonyítékait tallózva próbál hihető indokot találni a sebész tetteire; úgy tűnik, mintha az orvos engedelmességet és együttműködési hajlandóságot próbálna rákényszeríteni, de csak azt veheti biztosra, hogy még mindig vannak hiányzó információdarabkák, és hogy a sebész hazudott."

A történetet a három főszereplő szemén keresztül ismerjük meg fejezetről fejezetre. Végig azt várja az ember olvasás közben, hogy hol fog találkozni ez a három élet. Kern életét legújabb munkája kavarja meg rendesen. A meló egyszerűnek tűnik. Kap egy célpontot és a feladat, hogy ellopja a fickó telefonját. A meló teljesítve, de őt üldözőbe vették, mert rossz célpontot választott és egy különleges telefont lopott el, egy prototípust. Nincs választása, menekülnie kell és egy ismeretlen női hang az ellopott telefonon keresztül segíti őt.

Közben Irina is veszélybe kerül, épp a munkáját végzi, mikor őt figyelő drónokra lesz figyelmes, majd meglátja a besötétített ablakú furgont. Mivel kapott egy furcsa melót és mocskosul gazdag megbízótól, ügy dönt, bérel maga mellé egy testőrt. Biztos, ami biztos alapon. Majd az emlékeiben kutatva érdekes és veszélyes dolgokra bukkan. Amikor elkezdett aggódni a megbízó miatt, nem is tévedett.

Thales életét már így is tönkretették, apja meggyilkolása után inkognitóban kell meghúznia magát egy hotelben Los Angelesben, ám amikor a semmiből egy vadidegen csapzott nő megjelenik, közli, hogy mindketten veszélyben vannak és arról kezdi faggatni, hogy mire emlékszik előző életéből, rádöbben, hogy sokkal kevesebbre, mint amire szükség lenne.

Irina megbízója James Cromwell, aki nem éri be annyival, hogy mindene megvan, szupergazdag, befolyásos, ráadásul több mint 100 éves, amihez képest egész jól tartja magát. Ám valaki meglebbenti előtte a halhatatlanság ígéretét és mindent megtesz azért, hogy megszerezze azt. 

Los Angelesben keveredik össze hármuk útja, ahol mi is rájövünk olvasás közben, hogy nem minden az, aminek látszik. A történet rettentő bonyolult, érdekes és ijesztő világot fest le a szerző. Van itt minden, ami egy izgalmas sci-fi-hoz kell: mesterséges intelligenciák, elveszett és megkerült emlékek és a halhatatlanság ígérete, amiért egyesek bármeddig képesek elmenni, akár ölnének is érte. A létezés természete és zavartsága leng körül mindent.

zachary_mason_void_star_b1.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Világok sora és a Deres éj...érdekel? Kattints!

2019. február 13., szerda

Az elveszett arancsváros keresése

 

Könyvajánló - Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

Egy magyar szerző kisregénye, ami visszarepít a régi, klasszikus - Tolkienből töltekező - fantasy történetek világába.

Marc Simonetti alkotása

Emlékeztek még a régi Kaland, Játék, Kockázat könyvekre? Esetleg a M.A.G.U.S. szerepjátékra és hasonló társaira?  Én sosem játszottam a M.A.G.U.S. játékkal, de páromnak anno volt egy kis baráti csapata, akik igen. Emlékszem, az első szülinapjára - mármint miután már együtt voltunk, az elsőre - megvettem neki az Új Törvénykönyvet. Végül ez a kis csapat hamarosan szétszéledt a világban, de mesélte, hogy ők sokszor úgy kezdtek egy játékot, hogy belép a hős a fogadóba, fel kell sorolni, kik vannak ott, majd a sötét sarokban észrevesz egy csuklyás alakot, feje felett egy lefelé mutató nyíllal és egy táblával: Megbízó. Ez már húsz éve is ugyanolyan fantasy-klisé volt, mint most. :)

Ez a kis könyvecske abszolút semmi újdonsággal nem szolgál, teljes mértékben kiszámítható, bizonyos elemeiben a népmesékre is építő történet, klisét klisére halmoz, de ez abszolút nem válik kárára. A kiszámíthatósága nem unalmas, inkább nosztalgikus. A történet kezdetén egy fiatal mágust találunk egy fogadóban, aki egy kis bajba keveredik, majd három kardforgató harcos a segítségére siet - oké, igazából ők keverik a kalamajkába -, cserébe a mágusnak el kell kísérnie őket kalandos és veszélyes útjukon észak, Murmilian felé, vagyis az elveszett aranyváros felé. Az első versről és magáról az elveszett városról nekem rögtön Marc Simonetti csodálatos alkotásai jutottak eszembe, a posztban szereplő képeket ő alkotta. A kép Michael J. Sullivan Riyria Krónikáihoz készült, és többek között a magyar borítókat is ezek a fantáziaképek adták. Nem mellesleg ott is van egy elveszett város, Percepliquis. :)

 A regény kezdete engem A Gyűrűk Ura világába repített vissza - amit már 1-2 éve újra szeretnék olvasni -, annak is a fogadós részébe, amikor megismerkedik a kis csapatunk Aragornnal. Maugis - a mágus - és társai útjuk során megannyi kalandba keverednek, megismerkednek szokványos és kevésbé szokványos lényekkel, de hogy meglelik-e végül az úticéljukat? 

Korábban említettem, hogy a klasszikus népmesékből is töltekezik, ezt most megmagyaráznám. Adott egy legendás város, aminek keresésére nagyon sokan - hatalmas harcosok és még hatalmasabb mágusok - indultak már, de sosem találták meg, mindig kudarcot vallottak így vagy úgy. Egy város, aminek a létezése már-már mitikus homályba veszett, és aminek valóságosságában még a legöregebb és legbölcsebb mágusok sem hisznek. Ám ekkor jön egy kis csapat - három ügyes és eszes, de mégis középszerű harcos és egy ifjú mágus, akinek a feladatai mindezidáig kimerültek abban, hogy üzeneteket hozzon-vigyen, és minden vágya, hogy a Rend végre elfogadja és elismerje őt is. És ők négyen, a teljesen hétköznapi, de hétköznapiságukban különleges fiatalemberek lepipálják minden idők legnagyobb elméit és harcosait - afféle legkisebb fiúként a népmesékből. 

Ez afféle kényelmes fantasy, hiszen ez az elveszett aranyváros olyannyira elveszett, hogy azt sem tudják, egyáltalán merre kéne indulni a keresésére, de hőseink - akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna megkeresni - a véletlen szerencse folytán hozzájutnak egy ősi mágikus térképhez. Kényelmes fantasy, mert erről nem sokat tudunk meg, arról sem, hogy az öreg varázsló, akinél volt, hogyhogy nem a Rend tagja volt, egyáltalán mi volt a célja, hogy került hozzá, és arról sem, hogy a bandita vagy banditák, akik megölték az erdőben, miért nem vették el tőle ezt - egyáltalán miért támadtak rá -, de a varázsló utolsó erejével a három harcosra tudta bízni a térképet némi lázas aggodalom közepette Mulmirianért. Kényelmes megoldás, de hát minden történetbe kell valami katalizátor - itt most ez a titokzatos mágus volt az.

Én leginkább a mai, modern, bonyolultabb és eszes fantasy-kat kedvelem - Anthony Ryan és Mark Lawrence könyveit pl., de nagy kedvencem Michael J. Sullivan is -, épp most olvastam el Mark Lawrence Szürke nővérét, az Ős könyve 2. részét - hamarosan írok arról is -, nem sokkal korábban pedig Anthony Ryan Draconis Memoriájának befejező kötetét, de jó volt kiszakadni ezekből a fantasy történetekből, és belemerülni egy teljesen hagyományosba. Nem akart meglepni, nem akart semmi újat elmesélni, nem akart egy egészen újszerű világot alkotni, nem akart mély gondolkodásra késztetni, egyszerűen csak szórakoztatni akart. És ez maradéktalanul sikerült is neki.

Ez a könyv egy sorozat első része, bevallom, magamtól valószínűleg nem lelek rá, ha a szerző nem keres meg és nem küld egy példányt belőle - ezúton is köszönöm neki, hogy nem hagyta, hogy kihagyjam ezt a valódi nosztalgikus fantasy-t. Nagyon szívesen olvasnék a jövőben egy kicsit többet a múltról - akár a vén varázslóról, akár a Rend felépítéséről és törvényeiről, vannak-e törvényen kívüli vagy kegyvesztett varázslók, és jó lenne látni egy térképet is, rajta a bejelölt területekkel, városokkal, falvakkal. Ez nagyon megdobja számomra egy mű élvezeti értékét. A kötet elején akad egyébként egy kis térképvázlat-féleség, de sajnos néhány erdőfoszlányon, hegyen meg úton túl semmi jelölés vagy név nincs rajta.

A könyv az Underground Kiadó támogatásával, magánkiadás útján került a közönség elé. Köszönöm a lehetőséget a szerzőnek! 
A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadótól!

Ha megnéznéd a szerző, Stian Skald Facebook oldalát, kattints ide! 

2019. február 12., kedd

Madarak a dobozban: egy könyv, ahol a halált a bőrödön érzed és mindent áthat a rettegés

Könyvajánló - Josh Malerman: Madarak a dobozban

Képzeld el, hogy néhány hét leforgása alatt a jól ismert világ a feje tetejére áll. Ne csak egy egyszerű kis káoszt képzelj el, hanem a legrosszabbat. Egy ismeretlen ellenséget, amely egyetlen másodperc alatt képes úgy megőrjíteni az embert, hogy utána csak két dologra képes: a hozzá legközelebb levőket brutális kegyetlenséggel lemészárolni, majd saját magával is végezni.

Nem tudjuk ki vagy mi okozza ezt, mert nem látjuk, csak azt tudjuk, hogy az egyetlen védekezési mód, ha bezárkózol a házadba, vastagon letakarsz minden ablakot, ajtót, minden apró rést, amelyen keresztül megpillanthatod a külvilágban rejtőző gonoszt, amikor pedig muszáj elhagynod a biztos fedezéket, bekötöd a szemed, hogy semmit se láss. Elveszik a legfontosabb érzékszervet az embertől. Ijesztő és kegyetlen. De vajon tudják? Ezt szándékosan teszik vagy fogalmuk sincs róla, hogy mit is okoznak az embereknek?

"Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon."

Két idősíkon megismerjük a főszereplő, Malorie életét. Egy életet, amikor az egész elkezdődött és egy másikat, amikor két gyermekével kell túlélnie ebben az új, ijesztő világban, ahol alig pár maréknyi ember élhette túl ezt a váratlan tragédiát. De egy anya sosem adja fel.

Kicsit hihetetlennek tűnik, hogy egy fiatal nő képes volt éveken keresztül két újszülöttel boldogulni. Ijesztő volt olvasni, ahogyan nevelte a kicsiket. Négy fal között egy folyóparti házban, ahol az ajtó mindig zárva van, az ablakok pedig tökéletesen lesötétítve. Hogy a gyerekeknek születésük első pillanatától úgy kell élniük, hogy nem láthatnak. Szinte kiképzőtárnak tekinthető, ahogy felnőttek. De, ha élni akarnak, túlélőket kell keresniük, egyedül nem lesznek képesek boldogulni, mert mi van, ha Malorie-vel valami történik. Nincs választásuk, indulniuk kell. De te el mernél indulni egy csónakkal, két kicsi gyerekkel, bekötött szemekkel? Vakon botorkálva a világban, ahol mindent a halál szelleme leng körül?

"Hányszor kérdőjelezte meg anyai kötelességét, miközben hallgatózó gépekké képezte a gyerekeit? Olykor egyenesen borzalmas volt látni a fejlődésüket. Mintha két mutáns gyereket kellett volna nevelnie. Kis szörnyetegeket. Újfajta lényeket, amelyek képesek meghallani egy mosolyt. Képesek közölni vele, hogy fél, még mielőtt ennek ő maga tudatában lenne."

Josh Malerman debütáló regényében egy ilyen rettenetes, sötét, borongós világot fest le nagyon olvasmányos stílusban. Nagyon jól ír, szinte végig feszült voltam, együtt féltem és izgultam a szereplőkkel. A szerző rendkívüli módon képes hatni az érzelmekre. Nem egyszer azon kaptam magam, hogy rimánkodom a szereplőknek, hogy fussanak vagy bármi történik, ki ne nyissák a szemüket. Annak ellenére, hogy hiányérzettel búcsúztam el a kötettől, mert nagyon keveset tudtunk meg a Lényekről, a Problémáról és akadtak más buktatók is a sztoriban, nekem nagyon tetszett. Kevés író képes így hatni rám, szóval köszönöm az élményt Malermannek. :)

A kötet nálunk 2015-ben jelent meg először, egy évvel a külföldi debütálása és számos díj bezsebelése után. Nem sokkal a megjelenést követően elkeltek a filmkészítés jogai és pár év várakozás után végre el is érkezett a Netflix saját gyártású filmje Sandra Bullockkal a főszerepben. Ennek tiszteletére a Fumax Kiadótól már megszokott minőségi, masszív keménykötéses gyűjteményes kötetben jelent meg újra a regény, ezúttal filmes borítós kiadásban, ráadásként egy extra novellával a Madarak a dobozban világából.

Miután lebilincselt Malerman stílusa és ez az ijesztő történet, muszáj volt megnézem a filmet is. És ezen a ponton jutottam oda, hogy eszem ágában nincs könyv vs. film posztot írni, mert nem lehet összehasonlítani a kettőt. Hatalmas csalódás volt számomra a film. Az elején már rájöttem, hogy el kell engedni a könyvet, csak a lényeges eseményeknél van találkozása a kettőnek, a karaktereknek köze nincs a könyvben megszeretett szereplőkhöz és sajnos, hiába volt adott egy nagyon jó sztori, kivételes színészek, csak egy harmatgyenge thriller lett belőle. Kár érte. De a könyv attól még jó, szóval olvassátok! :)

3074720_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

2019. február 9., szombat

Sosem voltál itt: egy sötét és brutális thriller élet-halál harcról

 Könyvajánló - Jonathan Ames: Sosem voltál itt

Egy  sötét, brutális, drámai, feszültségekkel és izgalmakkal teli thriller, mely könyvben és vásznon is meghódította a világot. Most pedig a 21. Század Kiadó jóvoltából már itthon is élvezhetjük a film alapjául szolgáló regényt.

A történet főhőse Joe a negyvenes évei végén jár, harcedzett, kemény férfi, aki tengerészgyalogosként szolgált és FBI ügynökként dolgozott a prostitúcióval foglalkozó munkacsoportnál korábban. Rengeteg borzalmat és erőszakot látott, ami kicsit sem segített abban, hogy komoly lelki sérüléseit feldolgozza, melyeket a gyerekkorában elszenvedett bántalmazások okoztak. Apja egy alkoholista ex-haditengerész volt, aki dührohamait feleségén és Joe-n vezette le. A legtöbb ember harcol belső démonaival, Joe-nal ezekből több életre elegendő jutott.

"Öngyilkos gondolatok kavarogtak a fejében. Az efféle gondolatok metronómként határozták meg az élete ritmusát. Sosem szűntek meg, mindig verték a taktust. Egész nap, minden egyes percben ott motoszkált benne, hogy meg kell ölnie magát."

Dezertált, így most bujkálnia kell. S miközben sötét oldala és erőszakossága dominál, azért időnként győzedelmeskedik embersége. Miután leszerelt képességei tökéletesnek bizonyultak, hogy a legveszélyesebb bűnözőkkel is szembe merjen szállni. Ezek egyvelege vezette végül ahhoz a melóhoz, amely ma biztosítja számára a megélhetést: szexrabszolgának elrabolt fiatal lányokat szabadít ki az alvilág markából.

"Joe profi szintre fejlesztette a lányok kimenekítését, s ha nyomra bukkant, olyan módszerekkel élt, melyeket a rendőrség nem vethetett volna be büntetlenül."

Legújabb megbízását egy New York-i szenátortól, Vottótól kapja, akinek tizenhárom éves lánya eltűnt, miután a neten megismerkedett egy férfival. A rendőrség tehetetlen volt az ügyben, a fiatal lány köddé vált. Aztán fél évvel később jött az apa kapott egy sms-t:

"A lányod egy bordélyházban van a Keleti 48. utca 244. alatt. Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha nem szólok. Haza akar menni. Nem hinném, hogy tud a nejedről. Részvétem! Nyilvánvalóan nem mehetek a rendőrségre. Csak neked szólok. A lányodat bedrogozzák, de úgy néz ki, jól van. Tiszta szívből sajnálom."  

A rendőrség tehetetlensége után úgy döntött felkeres valakit, akinek nem számítanak a törvények. Aki odamegy szétver mindent, ha kell és hazahozza Lisát. Tiszta sor, csak a szokásos meló...aha...hát mégsem. A balhé félremegy és egy nagyon durva, magasra felérő összeesküvésbe csöppen, amiért súlyosan megfizet és most vadásznak rá. Joe-nak két választása marad: menekülőre fogja vagy ellentámadást, bosszúhadjáratot indít...

A regényből a kötettel azonos címen készült film elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat 2017-ben a Cannes-i Filmfesztiválon, valamint a főszerepet játszó Joaquin Phoenix kiemelkedő színészi alakítását is több díjjal jutalmazták. 2017-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat, majd tavaly három neves díjátadóról vihette haza a legjobb főszereplőnek járó díjat, a Florida Film Critics Circle Awards-ról, az International Online Cinema Awards-ról és a Lost Weekend Award díjátadóról.

Mit gondolok a könyvről? Nagyon durva! Sötét, brutális, drámai, feszültségekkel és izgalmakkal teli. Olvastatja magát, egy ültő helyemben kiolvastam. Joe tutira nem százas, ami valahol érthető is, ám én ennek ellenére szurkoltam neki. Az apja rommá terrorizálta gyerekként, a tengerentúlon a háborúban is rengeteg erőszakot, vérengzést, halált látott, majd a végső összeomlást az FBI-nál látottak hozták el számára. Ez a félresiklott meló és a tragédia, amit magával hozott pedig mindenkinek sok lett volna. Vottot, a gyáva, ostoba férget pedig szívlapáttal ütném agyon gondolkodás nélkül. Nekem nagyon bejött ez a könyv és szerintem sokan lesznek még így ezzel. Egyetlen problémám volt vele: túl gyors volt a lezárás, olvastam volna még pár száz oldalon keresztül. :)

ames_sosem_voltal_itt_fedlap.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

2019. február 6., szerda

A különös álmodozó

Könyvajánló - Laini Taylor: A különös álmodozó – Strange the Dreamer

Lazlo Strange a segédkönyvtáros, a Könny megszállottja,
a fiú, aki egy csapat bátor harcossal útra kel,
hogy megmentse az elfeledett várost,
ahol nem is sejtik miféle titkok, rejtélyek, mítoszok,
különös lények és kegyetlen istenségek várják őket.
Van esélye egy maréknyi harcosnak a sötétség ellen
egy különös, rég elveszett ősi városban?

Egy izgalmas kalandba viszi el az olvasókat mesélőnk, Lazlo Strange. A háborúban elvesztette szüleit, így került a szerzetesek közé, ahol az egyik idős szerzetes mesélt neki az elfeledett város, Könny, "Látatlanváros" történetéről. Már gyerekként rajongott ezekért a mesékért. Szinte megszállottjává vált a városnak, melyről a könyvtárban keresett információkat. Falta a meséket, legendákat, ősi történeteket, hogy a lehető legtöbbet megtudjon erről a rejtélyes helyről. Sőt! Még a nyelvüket is megtanulja.

Már fiatal felnőtt, szinte mindenki kicsit bolondnak tartja, amiért egy mende-monda megszállottja, míg egy napon felbukkan Eril-Fén, az Istenölő, aki azzal a céllal érkezik, hogy csapatot toborozzon, mert veszélyben Könny városa. Lazlo segédkönyvtárosként dolgozik, az elmúlt évek során gyűjtött tudásának köszönhetően bekerül abba a csapatba, akit Eril-Fén toboroz a város megmentésére.

Szárája, Veréb, Ádáz, Rubin és Minja (forrás: lainitaylor.com)

Számos kalandot élnek át, a főhős is rengeteget változik, fejlődik az út során. Lazlo álmaiban többször is felbukkant egy kék bőrű istennő. De vajon ki lehet ő? És mi várhatja őket egy többszáz évvel ezelőtt a világ elől eltűnt városban? Sok mindenre gondoltak, de ami ott várt rájuk, arra senki nem tudott felkészülni.

Titkok, varázslat, lenyűgöző különleges lények, szellemek és néhány szörnyűség, mint kegyetlen istenségek és egy háború, melynek senki nem látja a végét. Van esély a mélyen gyökerező gyűlölet felszámolására? Lehet megváltás a városnak egy idegen érkezése?

A szerző gyönyörű, sokszor lírai képekkel varázsolja el az olvasót, miközben megismertet minket ezzel a páratlan világgal, ahol a mitológia, a csodák és a valóság egy történetben egyesül. A könyv végére rengeteg kérdésre választ kapunk, de jut még bőven talány a folytatásra is. És bár csodás dolog elmerülni a könyvek világában, Lazlo akkor tudott igazán kiteljesedni, amikor elhagyta biztonságos menedékét és belevágott élete legnagyobb kalandjába. Mert csodák igenis léteznek...

„Olyan sokkoló, mint egy rémálom, és olyan varázslatos, akár a legkiválóbb fantasyk. Taylor regénye csodákat kelt életre az olvasó képzeletében.” (HYPABLE)

Meseszép francia reklám plakát a regényhez 

A történet nagyon egyedi, izgalmas, színes, változatos és páratlan világot varázsolt a szerző, a főhős is szerethető és kaptunk érdekes mellékszereplőket is, de a regény valahogy mégis kicsit sok. Nem szeretem ezt a kifejezést, de jobbat nem tudok, szóval túlírt. Emiatt van az is, hogy kicsit küzdelmes volt számomra a regény eleje. Nagyon részletes, nagyon aprólékos képet kaptunk mindenről, amitől lassan indult be a történet és menet közben is, a túl sok részlet miatt néhol akadozott a sztori és nehezebben haladtam vele.

Ettől függetlenül is azt kell mondjam tetszett ez a rendkívül varázslatos, különös világ, amelyben kapunk bőven fantasyt, kalandot, mítoszokat, sőt még egy kis drámát és szerelmet is. A vége fájt, kegyetlen húzás volt a szerzőtől ez a függővég, főleg mert még várnom kell a folytatásra, de már nem sokáig. Idén elhozza a kiadó a duológia zárását. 

Rengeteg részlet a helyére kerül a történet végére ebben az összetett regényben, de a következő könyvre is jut még szerintem izgalom. Vajon mi lett a képességekkel bíró gyerekekkel? Mi derül még ki a városról? Hogyan alakul a jövő a szereplők számára? Vajon a szerény könyvtárosfiúból bátor harcossá cseperedő Lazlóra milyen kalandok várnak még? Izgatottan várom mi sül ki a történet végére. :)

covers_491194.jpgKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Egy lélegzetelállító kaland téren és időn át...