Kultúrpara

2019. január 31., csütörtök

A halál még csak a kezdet...

Könyvajánló - Stefan Ahnhem: A kilencedik

Két ország, két sorozatgyilkos. Az egyik gondosan felboncolja az áldozatait, a másik pedig egy gázmaszkos kegyetlen ragadozó, aki nőkre csap le. Itt a zord, sötét tél, folyamatosan falakba ütköznek a nyomozók, de az idő sürget, mert napról napra egyre több ember hal meg. 

a4fa50ad8af248d14d2bb294dbe38b16.jpg

Az Animus Kiadó elhozta a magyar olvasóknak Stefan Ahnhem Fabian Risk sorozatának a második részét. Ám ez így kicsit furán jött ki, ugyanis ez egy előzménytörténet a sorozat első részéhez, A fantomhoz. Ha olvastad A fantomot akkor az itt-ott elspoilerez pár dolgot ebből a kötetből, de ez semmit nem von le a könyv értékéből, ez a regény is nagyon jól sikerült.

Aki ismeri a szerző munkásságát, nem lepődött meg azon, hogy ez a regény brutális, véres, kegyetlen, dúskál az erőszakban. Nyomasztó, sötét, borús hangulatot teremtett a szerző, és nem kíméli az olvasót, akadnak izgalmas drámai fordulatok ebben a több szálon futó történetben.

Először Stockholm járunk, ahol egy parlamenti vita után távozott az épületből a svéd igazságügyi miniszter, de a rá váró autóig már nem jutott el. Hogy hova lett? Senki nem tudja. Nincs holttest, nincs váltságdíj, nincs fenyegetés, az ürgének semmi nyoma. Eltűnt a hóviharban. Bűncselekményre nem utal semmi, így a rendőrség nem nyomozhat, a SEPO, a svéd titkosszolgálat intézi az ügyet. A kapitány azonban rosszat sejt, így legjobb nyomozóját, Fabian Risket bízza meg a fű alatti, nemhivatalos nyomozással.

Eközben Dániában Dunja Hougaard nyomozó egy sorozatgyilkos utáni nyomozást vezet. Egy dán tévésztár eltűnik, feleségét pedig brutális kegyetlenséggel meggyilkolták és számos szervét sebészi pontossággal távolították el. Dunját a nyomok a svédországi gyilkosságokhoz vezetik, de a bizonyítékok mégis azt mutatják, hogy nem lehet ugyanaz az elkövető. Pedig mindkét országban testrészek kerültek elő és nagyon hasonlónak tűnik a két ország gyilkosa.

Hamarosan rájövünk, hogy ennél sokkal mélyebb az ügy, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy pont a hivatalos szervek akadályozzák a nyomozók munkáját. Vajon miféle összeesküvésbe tenyereltek? 

Tetszett, hogy sokak fejébe beleláthatunk, Fabian, Dunja, áldozatok, bűnösök. Végig sikerül fenntartani a feszültséget és egyre mélyebbre süllyedünk egy nagyon mocskos ügyben. Időnként inkább tűnt thrillernek ez a regény, mint kriminek, amibe azért egy kis humort is csempészett a szerző.

a_kilencedik.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A borítóképre kattintva megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon is!

Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője! Kattints!

2019. január 28., hétfő

Négy fantasztikus, hajmeresztő történet Joe Hill tollából

Könyvajánló - Joe Hill: Furcsa időjárás

A többszörös díjnyertes szerző, Joe Hill ezúttal négy társadalomkritikával átszőtt izgalmas, félelmetes kisregényt hozott nekünk. Korábban megjelent ütős regényei (pl. Szarvak, NOS4A2) és rémisztő, sokkoló képregényei (Locke & Key) után biztos voltam benne, hogy ezúttal is nagyon jó történeteket fogok olvasni.

Mind a négy kisregény eredeti és ijesztő, de a félelmetes sztorikba a szerző okosan egy-egy társadalomkritikát is csempészett. Például hogy milyen könnyen képesek vagyunk elfelejteni azokat, akik egykor a világot jelentették vagy, hogy mennyire könnyelműen állnak az emberek a fegyverekhez egészen addig, amíg tragédia nem történik. Hillnek ezúttal is sikerült berántania a regénybe. Ittam a szavait, együtt féltem a szereplőkkel, izgatottan vártam, hogy mi fog ezekből a szitukból kisülni. Voltak csúcspontok és gyengébb pillanatok is, de összességében kiváló kisregények. Nézzük meg őket szépen sorban.

Pillanatfelvétel

El tudod képzelni, hogy odajön egy fickó, kattint egyet a fényképezőgépével és elfelejted, hogy van egy fiad? Katt...és már a férjedet sem ismered meg. Aztán egy újabb és újabb, végül már arra sem emlékszel ki is vagy...

large_1.jpgA kissé különc, kocka, tizenhárom éves Michael Buzzatti Szilícium Völgyi garázsukban legújabb "high-tech" felfedezésén ügyködött, amikor meglátta a kedves, idős Shellyt az út túloldalán, amint a nyári nagy hőségben ballonkabátban, sáros lábbal, az otthonától több háznyira magában motyogva téblábol, mint akinek fogalma sincs mit csinál. Odament segíteni, de a nő csak valami Cadillac-kel furikázó Polaroidos fickóról mondott zagyvaságokat és látszott, hogy arról sincs fogalma hol van. A fiú hazakísérte, közben megtudta, hogy ez a pasas egy fényképezőgéppel lófrál és, amikor lefotóz valakit, azzal ellop egy darabka emléket tőle. Egy szenilis vénasszony képzelgésének tartotta az egészet, de amikor összefutott egy föníciai tetovált fickóval a benzinkúton, akire passzolt a leírás, úgy döntött, bár képtelenségnek tűnik az egész, azért jobb nem hátat fordítani az ipsének, pláne miután az autója tele van fotóalbumokkal és épp felajánlja, hogy készít róla egy képet.

Aztán történt valami a kúton, amitől egyre biztosabbá válik, hogy Shelly nem a levegőbe beszél. Mi van, ha igaza van? És vajon mit kéne tennie Mike-nak, miután a Polaroid Embert sikerült felbosszantania... 

"Ingatag lábakon indultam a shop felé, és nem csak azért, mert éppen megszöktem egy csúnya szájú és még csúnyább arcú perverztől. Racionális kamasz voltam. Isaac Asimovot olvastam, hősként tiszteltem Carl Sagant, és lelki rokonságot éreztem Andy Griffith Matlockjával. Tudtam, hogy amit Shelly Beukes összehordott a Polaroid Emberről (akire én máris inkább a Föníciaiként gondoltam), az mind csak egy hanyatló elme badar szüleménye. A figyelmeztetésein elgondolkodnom sem volt érdemes – mégis ezt tettem. [...] Szürke szeme hideg, dermedt indulattal méregetett, himlőheges arca olyan kifejezéstelen volt, mint egy gumimaszk."

Ez lett a személyes kedvencem a kisregények közül. Sajnáltam Michaelt, együtt izgultam, féltem vele, várva, hogy miként valósulhat meg a gonosz fenyegetése. Olvasás közben csak ilyenekre tudtam gondolni: ne nézz be az ajtón, ne menj be oda, fuss. Aztán a kis hülye mégis ott maradt, mert a szeretet baromi erős adrenalinlöketet képes adni. Amitől pedig még jobbak lesznek Hill írásai, hogy mindig belecsempész némi humort is, amolyan feszültségoldó gyanánt, mint mondjuk ez a mondat egy fürdőköpenyre: "Mintha egy szőrmók testű evokot viseltem volna kabátként." A történet vége pedig igazán szomorú és mégis szép.

Csőre töltve

A kötetben szereplő második kisregény egy szívszorító történettel indul: egy tíz éves kislány fogadott bátyjával, egy tehetséges kamasz művésszel, hazafelé tart, amikor tragikus körülmények között a fiú több golyót kap a hátába...áldozatául esik a rendőri előítéletnek egy veszélyes környéken. Majd ugrunk húsz évet az időben és megismerünk egy húszéves szex- és fegyvermániás csajt és hasonló örömöknek hódoló, apja korú, ékszerkereskedő szeretőjét.

large_2.jpgRendszeresen járnak a lőtérre különböző méretű fegyverekkel, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, aztán a lány megkapja első stukkerét a férfitől, egy .357-es Smith & Wesson-t. Néhány hónappal később járunk, megismerünk egy túlpörgő biztonságiőrt, Randell-t, aki egy igazi hőstettre vár, egy nagy fogásra, hogy végre elismerjék tehetségét. Aztán eljön a nap, amikor a látszólag egymástól független sztorik egy szálba futnak és hatalmas robbanást eredményeznek. Randellből hős lesz, amikor egy lövöldözést rövidre sikerül zárnia...legalábbis mindenki ezt hiszi, ám a reflektorfényben a történet darabokra hullik és az igazság utat tör.

Ez a történet nagyon durva! Egy brutális fricska a fegyvereket támogatóknak, egy tragikus véget érő mocskos románc és egy ostoba, felelőtlen, vakmerő idióta ámokfutása. Lövöldözés egy plázában, egy bátor, tettrekész biztonságiőr, aki ártatlanokat ment. Természetes, hogy felkapja a média, akik örömmel közlik címlapon egy igazi hős történetét, ami egy jó példa arra, hogy miért is kell a fegyvertatást mindenhol legalizálni. De mi van, ha a történet nem is ennyire egyértelműen hősies?

Ég és föld között

ufo-cloud3_thumb.jpgMár volt egy thriller (horror?) az elején, aztán jött egy krimi, most pedig következik egy nagy-nagyon fura fikció. Nem is igazán tudom hova tenni, sőt még arra sem jöttem rá, hogy akkor ez most nekem vajon tetszik vagy sem. Jó-jó, de olyan bizarr és különös sztori, hogy kissé összezavart.

Megismerünk egy párt, akik épp életük első tandemugrása előtt állnak. Már fenn ülnek a gépen, melynek az ablakából kipillantva egy nagyon furcsa, ijesztő felhőn akad meg a társaság szeme, ami ráadásul olyan, mintha önálló életet élne és más irányba mozog, mint a többi felhő.

„A felhőnek, amire Harriet mutogatott, olyan alakja volt, mint a repülő csészealjaknak egy „támadnak a földönkívüliek” típusú, ötvenes évekbeli filmben. Széles volt és kerek, a közepénél vattapamacsszerű kupolával.”

A társaság egyik tagját, Aubrey-t legyőzte félelme és épp, amikor úgy döntött, hogy nem ugrik ki a többiekkel, a sors másként határozott. A gép motorja leállt, már nem választás kérdése volt az ugrás. Háromezer méter. Az annyit tesz, hogy szabadesel egy percig, majd kellemesen ringatózol négy percen keresztül. Legalábbis ennek kellett volna történnie, de amint elérték a fura felhőt, az ugrásuk véget ért egy sűrű, gumiszerű és hideg valamin. Már idáig is különös volt a történet, de most kezdett igazán bizarrá válni, amikor Aubrey egyedül maradt ezen a valamin, amelynek mintha saját tudata lenne...

Eső

Boulder, Colorado. Rekkenő hőség, aki csak tehette szabadtéri programot választott magának. Még nem is sejtették miféle szörnyűség közeledik. Először csak a hatalmas mennydörgések hangja érte el a várost, majd a távolban már látni lehetett egy hatalmas fekete viharfelhőt. 

"...akkora volt, mint egy repülőgép-anyahajó, és villámgyorsan közeledett a Flatirons fölött, ahogy az máskor is megtörtént már. Zavarba ejtően fekete volt, és feketeségébe horzsolásszerű rózsaszín pettyek keveredtek, a naplementék lágy, álmatag rózsaszínjéből."

Azt gondolták, hogy csak egy szokásos vihar: szakad pár percig az eső, majd újra hét ágra fog sütni a nap. Ám ekkor valami szokatlan és rettenetes történt. Esőcseppek helyett öt centi hosszú, rettenetes, gyilkos kristályok zápora kezdte elárasztani az utcán játszó gyerekeket, sétáló, dolgozó embereket. Mintha hatalmas ezüst és aranysárga acélkemény tövisek tömkelege árasztotta volna el az utcákat.

artworks-000250741933-jryeus-t500x500.jpgAz eső alig tartott tíz percig, de addigra már mindent beborított a kristály, az emberek vére, az utcák megteltek jajveszékeléssel, sikoltással, riasztók és szirénák hangjával. Több ezer áldozatot követelt az eső, megnyílt az ég és másodpercek alatt több száz tűhegyes kristály borított be mindenkit, aki nem volt fedezék alatt. Brutális lehet egy ilyet átélni, s ami talán még rosszabb: túlélni, látni a szeretteidet meghalni. Bele sem merek gondolni milyen rettegés és pánik övezne egy ilyen eseményt a valóságban. Abba pedig végképp nem akarok belegondolni, mit érezhetett a főszereplő, akinek végig kellett néznie szerelmének halálát, majd a hatalmas káosz közepette útnak indulni, hogy a tragikus hírt elvigye a lány apjának.

Ez a kötet kötelező olvasmány Joe Hill rajongói számára! A szerző ismét megmutatta milyen magával ragadóan tud írni, hogy képes feszültséget kelteni, sokkolni, izgalmat, félelmet ébreszteni, és mindezt tudja drámaian, humorosan, ijesztően tálalni különböző típusú történetekben egyaránt.

"A kisregény királykategória, nem alibizés. Rövidre szabott terjedelme a hatékonyság előnyével jár, ugyanakkor már módot ad a karakterek olyan mélységű kidolgozására, amely a vaskosabb művek sajátja. A kisregények nem vargabetűket leíró, ráérős utazások. Hanem gyorsulási versenyek. Padlógázt adsz, és átrobogsz a szakadék peremén a narratíváddal. Az „Élj gyorsan, és hagyj magad után guszta hullát” elég vacak cél egy emberi lény számára, viszont tök jó terv egy történethez."

Joe Hill a kötet Utószavában

covers_512264.jpgKöszönöm a lehetőséget a Gabo Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, a kiadótól.

A kísértethistóriák ősanyja...kattints!

Kövess minket Facebookon!

2019. január 26., szombat

Kulcsok, melyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel

Könyvajánló - Joe Hill és Gabriel Rodriguez: Locke & Key - Kulcs a zárját

Mi kell egy magával ragadó felnőtteknek szóló képregényhez?
Két kiváló mesélő, egy különleges látványvilág,
egy érdekes, egyedi történet,
rejtély, rettegés, izgalom,
találkozás a természetfelettivel
és egy velejéig romlott főgonosszal. 

A Fumax Kiadó egy újabb igényes gyűjtői kötettel örvendeztette meg a képregények szerelmeseit. Ezúttal Joe Hill  és Gabriel Rodriguez alkotását hozták el nekünk. Hill a horror nagyágyú, Stephen King fia, akinek a Locke & Key című képregény három kiemelkedő díjat is hozott: két Brit Fantasy-díjat és egy Eisner-díjat söpörhetett be általa.

Ebben a keménykötéses kötetben 12 rész kapott helyett: Isten hozott Lovecraftban (Welcome to Lovecraft) #1-6 és Fejben dől el (Head Games) #1-6.

Nem aprózta el a szerző, egy családi tragédiával indul a történet. A békés üdülést derékba töri egy aljas bűnöző, Sam Lesser, amikor brutális kegyetlenséggel meggyilkolja a Locke család fejét. Ezután az édesanya úgy dönt, könnyebb lesz feldolgozni ezt a szörnyűséget, ha gyerekeivel együtt messzire költöznek nagybátyjukhoz. Van egy régi családi birtok egy ódon kastéllyal Lovecraftban. A háznak még neve is van, Kulcsház. Ez lesz az új otthonuk. 

A három testvér, Bode, Tyler és Kinsey más-más módon gyászolják apjukat, ám mindegyikük szenved. Miközben ismerkednek az új helyzettel, az otthonnal, egyre különösebb dolgok történnek velük. Hármuk közül Bode szembesül először a ház furcsaságaival.

Talál egy kulcsot és a hozzá tartozó ajtót, melyen átlépve a szelleme képes elhagyni a testét és szabadon lebegni a házban. Nyilván szegénynek először senki nem hisz, amikor elmeséli ezt a különös tapasztalatot. Majd apránként kiderül, hogy nem csupán ez az egyetlen különös erővel bíró ősi kapu található a házban. A többi kapu is mind ismeretlen, furcsa, veszélyes valóságba viszik el azt, aki elég merész (vagy őrült?), hogy átlépjen rajtuk.

locke-key-11.jpg

Nincs horror gonosztevő nélkül, ugye? De ez a rém, akit Joe Hill és Gabriel Rodriguez megalkotott nagyon durva. A kicsi Bode nem túl szerencsés, ő az, aki a Kulcsház titkait kutatva belefut a ház alatt ebbe a gonosz, kíméletlen, gyűlölettel teli lénybe. Ráadásul csupán egy kedves, naiv és magányos kölyök, amit tökéletesen használ ki ez a rohadék. Bode pedig nem is sejti milyen szörnyeteget készül szabadon engedni...

A szerzőtől kapunk egy sokkoló, meghökkentő természetfeletti, félelmetes világot, ahol a ház más-más zugaiból bukkannak elő az ősi kulcsok, melyek egyre durvább dolgokra képesek. A valóságot és a személyiséget is képesek manipulálni, megváltoztatni. Akad közöttük olyan is, mely az ember fejét kinyitva képessé tesz, hogy belelássanak az illető elméjébe. A démon pedig egy bizonyos kulcsot keres, az Omega-kulcsot. Megszerzéséhez pedig bárkin átgázol...akár ártatlan gyerekeken is. De miért?

Ahogy olvastam és a képek alapján apránként raktam össze a történetet a fejemben az első gondolatom az volt, hogy ezt több száz oldalon keresztül is szívesen olvasnám egy jó kis regényben. Vagy! Egy király kis tévésorozatot is lehetne építeni erre a sztorira. És lám! A profik is egyetértenek velem, íme egy újabb képregény, amelyre lecsaptak a filmgyártók.

Nem meglepő, egy igazán egyedi, rejtélyes sztori jól felépítve, megspékelve izgalmas zárásokkal, érdekes szereplőkkel, tökéletesen passzoló, sötét, borús illusztrációkkal. A Locke & Key alapján készülő sorozatot tavaly rendelte meg a Netflix. A tíz részből álló nyitó évad idén kerül a nagyérdemű elé, az elkészítésében pedig Joe Hill is aktívan részt vett. A sztori adott egy kiváló sorozathoz, reméljük jól sikerül.

3074611_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Joe Hill
Illusztráció: Gabriel Rodriguez
Fordította: Holló-Vaskó Péter
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás, védőborítós
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 320
ISBN 978-963-470-047-0

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel a Marvel Univerzum lecsúszott szuperhőse? Kattints!

2019. január 19., szombat

Sellők, madamok és intrika

Könyvajánló - Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

"Sellők, madamok és intrika 
Londonban az 1780-as években: 
egyszerűen briliáns cselekmény."

(The Pool)

Ezzel a kötettel immár tíz kötetesre bővült a 21. Század Kiadó kiemelkedő, világirodalmi könyvsikereket felvonultató KULT Könyvek sorozata. Már eddig is számos kiváló regénnyel örvendeztetett meg minket a kiadó, akik ezúttal a 18. századi Angliába kalauzolnak el, ahol egy valódi sellő ejti ámulatba a város lakóit. 

Imogen Hermes Gowar debütáló regényével milliókat vett le a lábáról. A borító pedig valami meseszép lett. Még nem is olvastam a fülszöveget, amikor tudtam, hogy ez a könyv nekem kell. Gyönyörű borító, az pedig, hogy KULT Könyv, számomra garancia arra, hogy kiváló művet fogok olvasni. És szerencsére nem kellett csalódnom.

A kötet letehetetlen. Beszippant a történet és sodornak magukkal az események. Számos izgalmas, egyedi karaktert alkotott meg a szerző, akiket egy fordulatokban gazdag, időnként humoros vagy épp zavarba ejtő, máskor pedig sírásra késztető cselekménybe helyezett az 1780-as évek Londonjába.

A mágikus realizmussal engem általában le lehet venni a lábamról. Ebben az esetben ez sikerült is. Gowar remekül szőtte bele egy történelmi regénybe a hableány történetét. Ráadásul nagyon szép képekkel dolgozik a szerző, nem egyszer még el is hittem, hogy ez akár igaz is lehet. Na, de most lássuk, miről is szól a történet.

Megismerjük Jonah Hancock-ot, a középkorú kereskedőt, aki jó pár éve özvegy, elvesztette nem csak feleségét, hanem újszülött gyermekét is. Szorgos, takarékos ember, aki testvéreit támogatja, ezért él nála kamasz unokahúga is.

Egyik már szinte elveszettnek hitt hajójáról 1785-ben egy őszi estén megjelenik ajtajában a hajóskapitány. Érdekes hírrel és egy különlegességgel tért vissza. Eladta a kapitány Mr. Hancock hajóját is, hogy megvehesse egy halott sellő tetemét. Az úr nem is érte, hogy ez ugyan miért jó neki. Itt egy fura, apró, éles fogú lény, amely már összeaszott, de Jones kapitány unszolására, unokahúga segítségével végül meglátja benne ő is a lehetőséget. Végülis valahogy vissza kell hozni az árát az elbukott hajónak.

Bérel egy különtermet egy londoni kávéházban, ahol kiállítják a sellőt, melyet belépődíj ellenében bárki megnézhet. Ez az új és izgalmas esemény számos emberrel hozza kapcsolatba az addig csendes életét élő kereskedőt. Nem meglepő, hogy egy ilyen furcsa dolognak híre kél. Már a kikötőben, a kávéházakban és a bordélyszalonokban is mindenki a különös teremtményről beszél. És többen fenik is rá a fogukat.

Egyre jobban megismerjük ezt a korszakot, a városi embereket, a felsőbb köröket, aztán bekerülnek a képbe a kurtizánok is, amikor az egyik bordélyház fellendítésére Mrs. Chappel bérbe veszi a sellőt a kereskedőtől. Olyan nőket ismerünk meg, akik férfi nélkül maradtak. Legyen az elvesztett apa vagy férj, a lényeg, hogy egy olyan korszakban, amikor a nő nem dolgozhatott, nem lehetett független és szabad, egyetlen út maradt: önmagukat, testüket bocsájtották áruba.

Miután elkezdünk ennek a mocskos, árulással, cselszövéssel, kétségbeeséssel teli világnak a mélyére látni, rájövünk, hogy szinte kivétel nélkül mindenkit a vágyai, a gyarlóságai, az intrikák irányítanak. A sellő többeknek szerencsét, gazdagságot hoz az elején, majd halált, káoszt, őrületet. De vajon minden tragédiáért tényleg a sellő felelne? És vajon tényleg nem is különbözik olyan sokban a sellők és a kurtizánok élete? Mitől lenne más egy gyönyörű nő, akit ugyanúgy trófeaként hordoz gazdag támogatója, mint ahogy azt a szerencsétlen tetemet kiállították? Miben más a sellő börtöne, a tenger, mint egy olyan helyzet, ahonnan nincs kiút? De mi történik, ha ki mersz állni a sors ellen, és végre nem másokban keresed a hibát vagy épp a megoldást, hanem teszel egy jobb életért?

img_73.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

Az eddig megjelent KULT Könyvekért:kattints!


2019. január 16., szerda

"Sem a szerelem, sem a rémület nem vakítja meg az embert: a közöny vakítja meg."

Könyvajánló - James Baldwin: Ha ​a Beale utca mesélni tudna

Egy várandós lány harca ártatlanul börtönben senyvedő kedveséért.
Egy szívszorító dráma a '70-es évek Harleméből, melyet az Oscar-díjas Barry Jenkins vitt vászonra.

if-beale-street-could-talk-3-2000-1536663519.jpg

James Baldwint a XX. század legfontosabb amerikai szerzőjének tartják. Művei az amerikai polgárjogi mozgalom egyik szószólójává tetté. Drámáiban, esszéiben a faji egyenlőtlenségek és a demokrácia kérdései kapnak szerepet. Legújabb regényében is egy fiatal fekete pár drámai útját követhetjük nyomon, akik Harlem fekete lakta utcáiban élnek.

Fonny, a huszonkét éves művészfiú, aki szobraival szeretne kitörni a szegénységből és a tizenkilenc éves Tish, aki még keresi útját. Fiatal szerelmesek, akik házasságról, közös otthonról és boldog jövőről álmodnak és vadul tervezgetnek.

Ám egy napon életük fenekestől felfordul, amikor Fonnyt megvádolják, hogy megerőszakolt egy Puerto Rico-i asszonyt. Börtönbe zárják, szabadságáért pedig Tish és családja küzd megrengethetetlenül. Sajnos nincs könnyű dolguk, mert az óvadék és az ügyvéd drága, de Fonnyt is családtagnak tekintik, így mindent megtesznek, hogy összegyűjtsék a szükséges pénzt és kihozzák a srácot.

Még jobban megkavarja az eseményeket, amikor kiderül a lányról, hogy terhes. Már nem csupán a srác szabadságáért kell aggódniuk, hanem gondoskodniuk kell egy új életről is. A kötetben a lány meséli el az útjukat: a barátságukat, a szerelmük kibontakozását és a reményt egy szép jövőre.

Miközben a társadalom igazságtalanságával kell megküzdeniük, Fonny családja sem könnyíti meg a dolgukat. Anyja és nővérei már előtte sem voltak éppen minta család, ráadásul apja iszik is, így ő sem hatalmas segítség, amikor a két család egymásnak ugrik. Reménytelennek tűnik a helyzet, de Tish sosem adja fel, mert két dolog mindig viszi előre: a remény és a szerelem. De vajon sikerül bizonyítani Fonny ártatlanságát?

A mára már kultikussá vált művet az Oscar-díjas rendező, Barry Jenkins vitte vászonra és 2018 őszén került a mozikba a tengerentúlon a regénnyel azonos címen: If Beale Street Could Talk. Vajon meghozza neki az újabb Oscart a '70-es évek Harlemében játszódó szívszorító dráma?

139474176.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

A könyv borítójára kattintva elérhető kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon!

Történet egy vézna kisfiúról, aki hadilábon áll az iskolával, de a fantáziája szárnyal, a kézügyessége pedig már-már lekörözi imádott nagyapjáét is. Kattints!

Főkép - jelenet a filmből: Trish (Kiki Layne) és Fonny (Stephan James) 

2019. január 13., vasárnap

Egy brutális sorozatgyilkos egy izgalmakkal teli krimiben

Könyvajánló - Samuel Bjørk: Őzike

Egy izgalmas, feszültségekkel és rejtélyekkel teli skandináv krimi
egy kegyetlen sorozatgyilkossal és ütős lezárással.

11_11.jpg

1999 karácsonyának egyik estéjén egy nyugdíjas férfi Norvégia legszebb vidékén autózott hazafelé Oslóba lányától. Korom sötét volt, alig lehetett valamit látni, ám egyszer csak valami hirtelen megjelent az úton. Két lábbal taposta kétségbeesetten a féket és éppen sikerült megállnia, alig kapott levegőt, főleg, amikor meglátta, hogy mi volt az út közepén:

"Mi a franc?
Az úttesten egy kisfiú állt előtte.
Nem mozdult.
Az ajka kék volt.
A fején őzszarvat viselt."

Eltelt tizennégy év, amikor egy tízéves kisfiú és apja a Svartjønnon horgásztak valami rettenetes dolog történt. Valami a horogra akadt...vagy inkább valaki. Az apa rákiabált a fiára, hogy ne nézzen oda, de már késő volt.

"Ennek ellenére odanézett.
A lányra, aki a vízben hevert előttük.
A kékesen fehér arcra.
A nyitott szempárra.
A lebegő, fehér ruhákra, amiket viselt, túl lenge volt ez az öltözék az erdőben."

Aztán megismerjük Karoline Berget, aki retteg attól, hogy elhagyja otthonát. Ám legyőzi félelmét, mert lánya, Vivian egy tehetséges táncos és épp élete legnagyobb lehetősége előtt áll: az oslói Operában balettozhat A hattyúk tavában. Ezt egyetlen anya sem hagyná ki.

Majd a történet következő szereplője következik: Holger Munch. Már harminc éve gyilkossági nyomozó, aki szabadságot vett ki, hogy lányát, Miriamot ápolhassa, akit baleset ért. Ő volt egy beteg gyilkos utolsó áldozata, akire vadásztak, de eszes kolleganőjének, Miának hála, elkapták mielőtt tragédia történt volna. 

És itt kerül a képbe Mia Krüger. A lány épp egy hat hónapos vitorlástúrára készül barátjával. El akar menekülni a világ elől. Nem volt könnyű élete. Tíz évvel ezelőtt ikertestvére, Sigrid herointúladagolásban meghalt, egy évvel később szüleik is meghaltak. Munch gyilkossági csoportjában dolgozott, de minden nyomasztotta és egy éve élete elkezdett az alkohol és a tabletták körül forogni. Már négy hónapja tiszta és úgy érezte itt az ideje, hogy kikapcsoljon. Tiszta lapra van szüksége. A vitorlázás tökéletesnek tűnik.

Ezalatt Munch szabadságát megszakítja egy telefon a kapitányságról. A tóban találtak egy fiatal, balettruhás halott lányt, Vivian Berget. Az egész ügy különös. A lány csütörtökön tűnt el és szombaton bukkantak rá a tóban fenn a hegyekben, ráadásul tetőtől talpig színpadra kész volt: feltűzött haj, balettruha tütüvel, fehér harisnya, spicc-cipő. A tó majdnem egy órányi járásra van az úttól meredek terepen. A lány cipője töredezett, sérült volt, ami arra utal, hogy a saját lábán ment. De biztosan nem önszántából, ugyanis szíven szúrták egy tűvel, amiben fagyálló volt.

Számos furcsaságot találtak a tóparton, először egy állványon található fényképezőgépet, melyből kivették a memóriakártyát, ráadásul a gép lencséjébe belekarcolták a négyes számot, valamint találtak egy kitépett lapot az Oroszlánszívű testvérek című mesekönyvből, 43-as bakancsnyomokat és egy lopott autót (oké, az utóbbi kettő nem is olyan furcsa egy gyilkossági helyszínen). 

A különös ügy keresztbe tett Mia vakációs terveinek, így belevetik magukat a nyomozásba, de ekkor még nem is sejtik milyen rémes dolgok várnak még rájuk.

A történet kissé durva, sőt inkább betegnek nevezném. Egy kegyetlen sorozatgyilkos brutális, fájdalmas módon végez áldozataival kortól, nemtől függetlenül. A nyomozópáros érdekes elegyet alkot, szerint jól alkotta meg a két karaktert a szerző. Olvasás közben kicsit nyomozónak érzi magát az ember. Kapjuk az infókat folyamatosan, de fogalmunk sincs, mi miért van és mit jelent. Végig fenn tudja tartani a szerző a feszültséget ebben a borús és izgalmas történetben.

Ám a sok kis elem a végére összeáll egy kerek egésszé és kapunk egy nagyon érdekes lezárást. Menet közben pedig nagyon tetszett, ahogy a páros kibogozza a szálakat és összerakja a puzzle-t. A borító pedig? Huh, telitalálat, amiről nem mesélhetek, mert spoiler lenne, szóval olvassátok el és megértitek miért. :D  

4950859_5.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

2019. január 7., hétfő

Egy pszichopata sorozatgyilkos bosszúszomjas hajtóvadászata

Könyvajánló - T. R. Ragan: A ​pók fogságában (Lizzy Gardner 1.)

Egy istent játszó pszichopata sorozatgyilkos végzett három tinilánnyal, majd elrabolta Lizzy Garndert, amikor tizenhét éves volt. Akkor eszének és lélekjelenlétének hála sikerült megszöknie. Ám most, tizennégy évvel később a gyilkos visszatért és elkezdődik újra a macska-egér játék. Vajon ismét sikerül a bravúr? 

Alig egy hónapja jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában T. R. Ragan Lizzy Gardner-könyvek sorozatának első kötete, A pók fogságában. A kötet a Kristály pöttyös könyvek égisze alatt jelent meg, a fülszöveg pedig egy újabb izgalmas pszihothrillerrel kecsegtet.

A kötet elején megismerkedünk a pszichopata sorozatgyilkossal, akit Pókemberként ismernek. A gyilkos megfigyelte a Sacramentóban élő kamaszoklányokat és, akiről úgy gondolta rossz, azt megbüntette. Ez volt az ő hivatása. Ha valaki tiszteletlen volt a szüleivel, hazudott, kilógott engedély nélkül, hogy a pasijával lógjon, cigarettázott, ivott vagy épp tetoválása volt, az számíthatott rá, hogy a Pókember halállistájára kerül.

Így került a látómezejébe a történet főszereplője, Lizzy Garndner is. A tizenhét éves leányzó egy este a barátnőivel találkozott, legalábbis a szülei így tudták, ám helyette ő a fiújával töltötte az estét, ezért egy sarokkal odébb tetette ki magát, hogy otthon ne lássák, hogy nem a barátnője hozta haza. Hatalmas hibának bizonyult. A gyilkos felbukkant a semmiből és elrabolta a lányt.

Hónapokon keresztül tartotta fogságban, fizikailag és lelkileg is terrorizálta ez a szörnyeteg, de Lizzynek valahogy sikerült elhitetnie vele, hogy ő ártatlan, egy jókislány és az egész csak félreértés. Talpraesett okos lány volt és sikerült megszerettetnie magát az elrablójával, akitől egy óvatlan pillanatban sikerült megszöknie.

Mivel Lizzy látta az arcát is, a Pókembernek nyoma veszett. A hónapokig húzódó kínzás után a lány alig emlékezett valamire. Ő volt az egyetlen, aki túlélte ezzel az őrülttel a találkozást, ami miatt gyötörte a túlélők bűntudata. Végül úgy döntött annak szenteli az életét, hogy segítsen az embereknek, megvédjen másokat.

Tizennégy évvel később sikeres magánnyomozóként dolgozik, mellette pedig önvédelmet oktat, amikor felbukkan egy utánzó gyilkos, aki a Pókember egykori gyilkosságait is magára vállalta. Több se kell egy nárcisztikus pszichopatának, hogy újra előkerüljön, és így kerül Lizzy ismét a célkeresztbe...

A szerző jó ritmusban ír. Könnyen olvasható, sodor magával a történet, jó képekkel operál. Az alapsztori is ötletes, szépen felépített, mindig szeretem a több idősíkon futó sztorikat, mindez megspékelve azzal, hogy a narrátorok is váltakoznak. A feszültség ugyan nem mindig volt meg és a regény végével nem voltam kibékülve, de debütáló regény lévén szerintem ennyi baki belefér.

A sorozat mára hat kötetesre duzzadt, remélem elhozza nekünk a Könyvmolyképző Kiadó az összes megjelent kötetet. Örömmel olvasnék még a szerzőtől, látva, hogy a sorozat későbbi kötetei egyre jobb értékeléseket kapnak, gyanítom szép fejlődés tapasztalható.

borito_7.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Szereted a borzongást? Érdekel a Kristály pöttyös sorozat egy másik kötete is? Kattints!

2019. január 4., péntek

Hungary by night - Így mulat a magyar elit

Könyvajánló - Kordos Szabolcs: Hungary by night - Így mulat a magyar elit

Kordos Szabolcs legújabb könyvében megmutatja, miként és hol mulat a hazai társadalom legfelső, tehetős rétege a budapesti éjszaka bugyraiban. Mesél azokról, akik műveltek, iskolázottak, életmódjukkal, társadalomban betöltött szerepükkel kerültek az elit köreibe, és azokról is, akik bűnözésből szerzett vagyonnal jutottak be a felső tízezerbe.

2018-hungary_by_night-kordos-szabolcs-21-szazad-kiado.jpg

Kordos Szabolcs számos érdekes témáról írt már az elmúlt években. Betekintést nyerhettünk általa többek között a luxushotelek, a taxisok, a légiutaskísérők mindennapjaiba. Ezúttal a hazai gazdagok éjszakai életébe, mulatozásaiba vezeti be az olvasókat a budai magánpartiktól a VIP-termeken át a belvárosi szállodai lakosztályokig.

A legtöbb ember számára elképzelhetetlen az olyan élet, amikor a pénz nem számít. A szerző komoly fába vágta a fejszéjét, hiszen nem véletlen, hogy alig tudunk valamit arról, hogy hol és miként szórakozik a hazai társadalom legfelső rétege. Persze nem árt definiálni, hogy ki is tartozik a gazdagok közé, ennek definiálásához a szerző segítségül hívott egy gazdasági újságírót, nevezetesen Szakonyi Pétert. Ő az, aki évek óta összeállítja a száz leggazdagabb magyar névsorát, és aki nemcsak azokat ismeri, aki szerepelnek a listán, hanem azokat is, akik kimaradnak róla, mert nem akarják felfedni vagyonukat.

Legutóbb a top100-as listához a beugró nyolcmilliárd forint volt. Ez persze nem csupán a készpénzt jelenti, hanem értékpapírokat, vállalkozásokat, ingatlanokat, ingóságokat és műtárgyakat is. A szakember szerint nagyjából még 50 ember férne fel a listára, de ők nem legálisan szerezték a vagyonukat, legalábbis egy részét, így hivatalosan nem tartoznak a leggazdagabbak közé.

A felső tízezerhez "csak" félmilliárd forintra van szükség, de ennyivel még az ember nem számít vagyonosnak, hisz egy rossz üzleti döntés is elég, hogy sokat bukjon az ember. Vagyonról akkor beszélhetünk, ha az unokáink is megélnének abból, amink van. És persze a státusszimbólumok is számítanak. Mint például a magánrepülő, ami ma tíz-tizenöt magyarnak adatik meg. Azt is tisztázni kell, hogy az éjszakai életben nem ezek a vagyonos emberek mozognak. Többségük túl a negyvenen, ötvenen és inkább borászkodással, hajózással, golffal ütik el az időt, semmint bárpultok támasztásával.

Miután kilestünk a vagyonosak világába, most lássuk végre ki és miként mulat az éjszakában, természetesen álnevekkel ismerjük meg a történeteket.

"Beférkőzni a felső tízezer sorai közé, kifürkészni éjszakai titkaikat, meglesni az életmódjukat igencsak problémás, mert az érintettek mindent megtesznek azért, hogy lehetőség szerint ez senkinek se sikerüljön. Különösen igaz ez manapság, amikor olyan emberek rendelkeznek forintmilliárdok felett, akik papíron alig birtokolnak valamit. Egy olyan országban, ahol a politikai kapcsolat többet ér a gazdasági versenyképességnél, és a közvagyon valójában néhány ember kezében összpontosul, érthető, hogy sokan nem akarják felfedni gazdagságuk mértékét."

Szórakozni azonban ezek az emberek is szeretnek, és bár sokszor külföldre utaznak, hogy kiengedjék a fáradt gőzt, itthon is szükségük van lehetőségekre, melyeket titkos, zártkörű klubok nyújtanak nekik. A kötetben számos érdekes, izgalmas helyszínre visz el minket a szerző és megszólaltatta az aranyifjakat, de a luxusiparban dolgozókat, a napszámosokat is, hogy teljesebb képet kaphassunk erről a világról.

Egy negyvenes műszaki cég alapító, aki kapcsolatépítés céljából vált igazi partiarccá például azt vallja nem száll el a kiadásokkal, hisz egy este sem költött millió felett. De akad olyan is, akinek a nevét minden szórakozóhelyen ismerik a fővárosban, ő ugyanis egy buli alkalmával öt millió alatt ritkán költött. Az ilyen embereknek a neves klubokban, luxuséttermekben van VIP-terem, mert ők nem vegyülnek a köznéppel.

"A Nagyember nagyzási mániájára talán jellemző a következő történet. Megvett egy bányatavat, hogy amolyan "vidámparkot" építsen a maga és a barátai számára. Stégek, medencék, motorcsónak, jet-ski, napozóterasz és látványos part menti bár szolgálta a vendégek kényelmét. A birtokhoz vásárolt egy helikoptert is, amellyel gyakran vagánykodott a saját "strandja" felett, olykor egészen hajmeresztő mutatványokkal szórakoztatta csodálóit. [...] a helikopter az egyik bulin belezuhant a tóba. Nem történt tragédia, haja szála sem görbült senkinek, a Nagyember és pilótája épségben úszott ki a partra. A milliárdos ott hagyta a tóból félig kilógó gép roncsait. [...] A helikopter, gazdagságának rozsdásodó emlékműve, ma stégként szolgál, innen szokott pecázgatni a férfi."

Olyan sztori is volt, amikor egy hotel medencéjében múlatta az időt egy milliárdos és kedvese. Közölte a pincérekkel, hogy nem hajlandóak kimozdulni onnan, de két milliót fizet, ha a vízbe hordják nekik a pezsgőt vagy amit épp megkívánnak. Több se kellett, cipőben, ruhástul vitték is nekik, amit kértek. És az sem volt ritka, hogy egy randi pár óra elteltével Monacóban folytatódott.

Megismerkedünk menet közben a partik császárával, aki az elitnek szervezi az exkluzív bulikat. Dolgozik playboyoknak, régi, patinás családok lázadó partiarc gyerekeinek és újgazdagoknak is, bárkinek, aki nem veti meg a földi örömöket. Ez jelentsen akár bulit, piát, partiarcokat, prostikat, bármi megvehető. Vannak bérelhető luxusvillák, ezek adnak színhelyet az ilyen partiknak.

"Bence nem szvingerklubot és nem is kuplerájt üzemeltet, még a feltételezést is kikéri magának. Ő csupán lehetőséget teremt arra, hogy a dúsgazdag, az életet élvezni óhajtó örökifjú sugar daddyk megtalálják dekoratív, az életet élvezni óhajtó, tehetős úriemberek társaságra vágyó sugar girljüket. Netán többet is egy este alatt."

Olyan bulik ezek, ahova mindenki pár nélkül érkezik. Nincsenek felesleges körök, gyönyörű nők, dúsgazdag férfiak és mindenki pontosan tudja ki mit vár a másiktól. De szervezett már orosz oligarchák és ukrán kurvák bulit is a híres kamionosok és kurvák bulik mintájára, ahol a vendégek beöltöztek. Ám a csavar a dologban, hogy ezúttal az orosz oligarchák gazdag férfiak, az ukrán kurvák pedig ténylegesen ukrán kurvák, bár utóbbi helyett végül a szervező álukrán prostikat vonultatott fel, akiknek betanított pár szót ukránul.

Kapunk infót olyan bulikról, ahol a házigazdának egy Porschét vittek ajándékba, de olyanról is, ahol egy hatalmas emberi alakot mintázó jégszobor fejébe töltve az italt a méretes hímtagján keresztül távozott. Olvastam jó pár megdöbbentő, néhány megbotránkoztató dolgot is a kötetben, de talán az egyik legmeglepőbb számomra mégis az volt, hogy manapság is népszerűek a 20-25 főnek szervezett exkluzív zongoraestek. Ezeknek a bulikon hatalmas üzletek köttetnek, előléptetések, lefokozások dőlnek el, miközben folyik a pia és körbe állva a hangszert harmincéves magyar dalokat énekelnek zongorakísérettel nagyvállalkozók.

A másik megdöbbentő dolog, hogy a kokain még mindig nem ment ki a divatból. A szerző rengeteg információt gyűjtött erről a témakörről is és azt is megtudjuk, hogy a média és a zeneipar vezető rétegének 70-80 százaléka él vele. De nem csak ők, hanem a gazdasági elit és a politikusok sem idegenkednek tőle. Élvezik az eufóriát, az energiát, a mámorító hatást. A kokain az elit drogja. Miért? Egyszerű a válasz: drága. Ráadásul legtöbb esetben még egy toxikológus sem biztos, hogy megmondja első ránézésre, ha valaki bekokózott.

A kötetben még számos érdekes történet található vendéglátósoktól és tűzről pattant szórakozni vágyó gazdagoktól. Kordos Szabolcs ismét egy nagyon jó témát választott és kiváló munkát végzett. Izgalmas volt belesni ebbe a zárt világba. Kíváncsian várom mivel rukkol elő legközelebb, de addig olvassátok el, miként mulat a felső tízezer Magyarországon.

4995580_3.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy milyen egy légiutaskísérő élete? Kattints!