Kultúrpara

2018. december 29., szombat

A tanult lány: Igaz történet a tudásvágy erejéről

Könyvajánló - Tara Westover: A tanult lány

Egy megrázó emlékirat, egy kőkemény történet az elszakadásról, az álmokról, a célokról, a tudásvágyról és a felnőtté válásról. Megdöbbentő gyerekkor és kényszerű felnőtté válás, élet egy normális világban.

Tara Westover regénye hónapokig vezette a New York Times sikerlistáját. Nem meglepő, ugyanis az alig harmincéves hölgy leírta életútját, melyben megdöbbentő gyerekkorát tárja a világ elé.

„Elhatároztam, hogy kísérletet folytatok a normalitással. Tizenkilenc évig úgy éltem, ahogy az apám akarta. Most megpróbálok valami mást.”

Tara hat testvérével és szüleivel Idaho hegyei között egy tanyán élt, szinte teljesen elszigetelten a civilizációtól. Gyerekként a legnagyobb különbség közte és kortársai között az volt, hogy ő és testvérei nem jártak iskolába. Sőt! Négyen még csak nem is léteztek hivatalosan, mert otthon születtek és születési anyakönyvi kivonatuk sem volt. Az ijesztő a helyzetben, hogy semmilyen egészségügyi ellátást sem kaptak. Tarát soha nem látta orvos, minden sérülésüket az anyja által kutyult gyógynövényekkel kezeltek. Pedig apja raktárában dolgozva nem egyszer szereztek komolyabb sérüléseket.

Anyja volt a környék füvesasszonya és illegális bábája is. Tara nyaranta segített a főzetek elkészítésében, télen pedig bipoláris apjának segített a roncstelepen. Miközben minden vagyonukat felemésztette, hogy készültek a világvégére és tartalékoltak. Élelmet, fegyvert, lőszert. Apja nem bízott a kormányban, ezért nem kaptak egészségügyi ellátást, ráadásul emiatt nem járhatott iskolába Tara, aki a család legfiatalabb tagja volt. Úgy tartotta, hogy az állami iskolák csak kormánypropagandának vannak.  

Gyakorlatilag elérhetetlennek tűnt a világ, amely a tanyájukon túl volt. Nagyon részletesen és őszintén ír gyerekkoráról. Rettenetesen nyomasztotta ez a környezet, pedig világ életében sulykolták bele, hogy egy nőnek a háztartás vezetése a dolga, nem a tanulás és a világlátás.

Ám az egyik bátyja nyitott neki egy ablakok a nagyvilágra. Rengeteget mesélt neki arról, hogy milyen a világ, milyen volt az élet a főiskolán. Tara pedig egyre kíváncsibb lett és napról napra egyre jobban vágyott rá, hogy megismerje. Az álom pedig lassan céllá változott.

Vannak szép emlékei is azért gyerekkorából. Séta a mezőn, virággyűjtés az édesanyjával, lovaglás, de mivel sosem járt iskolába és alig hagyta el a tanyát, nem voltak barátai. Tizenhárom évesen találkozott először olyan vele egyidős gyerekkel, aki iskolába járt.

Önerőből kezdett tanulni otthon, majd tizenhét évet kellett várnia, hogy belekóstolhasson az igazi iskolai életbe. Végre életében először belépett egy osztályterembe. Persze senki ne gondolja, hogy ez annyira könnyű. Valakinek, aki ennyire elszigetelten nő fel rengeteg nehézséggel kell megküzdenie, ami másoknak teljesen természetes. Ráadásul feltételezhetnénk, hogy egy ilyen mérgező környezetből, ahol még az egyik kezelhetetlen testvére is folyamatosan bántalmaz mindenkit, könnyű elmenekülni. Nem, nagyon nem az.

Ezek a részek szörnyűek voltak. A srác, Shawn teljesen elborult és bántalmazta őt, wc-be nyomta a lány fejét, sőt még a család kutyáját is megölte, aztán azzal fenyegetőzött, hogy Tarával is végez, aki a mai napig nem érti, hogy a szülei miért nem tettek semmit. Minden kiborulása után bocsánatot kért a lánytól, de attól még a lelki sebek komolyak és mélyek voltak, sokszor nemcsak a lelki sebek, volt, hogy eltört a lába, a szüleik pedig homokba dugták a fejüket. Ami nem meglepő, az anyja befolyásolható volt, az apjának pedig szintén voltak nagyon durva dolgai.

Tara azt is elmeséli mindezek ellenére miért volt mégis olyan nehéz elhagyni az otthonát, hogy mennyire nehéz volt hátat fordítania mindenkinek, akit addig ismert. És arról is mesél miért tért vissza többször is furcsa családjához. Nem volt könnyű beilleszkednie az általa ismeretlen valódi világba és teljesen elszakadnia attól a világtól, amelyben felnőtt.

De végül tizenkilenc év után hátat fordított mindennek és mindenkinek, és bár rettentő kemény volt az út, hatalmas eredményeket ért el. Kitartása eljuttatta az egyetemre, ahonnan aztán ösztöndíjjal utazhatott egy másik kontinensre, hogy Cambridge-ben szerezhessen doktori diplomát és azóta is ott él. Sosem volt könnyű dolga, rengeteg tanult és próbált felzárkózni, de ez nem lehetett egyszerű. Egy nagyon szomorú példa, amikor az egyetemen szóba került a holokauszt. Nem ismerte a szót és megkérdezte az mit jelent. Azt gondolták ez egy ízetlen tréfa. Aki pedig ilyen dologból viccet csinál azt kiközösítik az emberek. Utána volt, hogy alig aludt, mert állandóan olvasott, hogy megismerje a világot.

Időbe telt neki, hogy teljesen el tudjon szakadni. És bár megszakított velük minden kapcsolatot, kitörölni nem tudja őket az életéből, nap mint nap hiányoznak neki. De ez nem jelenti azt, hogy rossz döntést hozott.

Ez a könyv egy megrázó emlékirat, egy kőkemény történet az elszakadásról, az álmokról, a célokról, a tudásvágyról és a felnőtté válásról. El sem tudom képzelni milyen lehetett átélni ezt az egészet és, hogy miként lehet feldolgozni egy ilyen életutat. Megdöbbentő gyerekkor és kényszerű felnőtté válás, élet egy normális világban.

44232110_2269625113079194_180777389691764736_n.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

 

A könyv kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

A végére még beteszek videót, egy közel tíz perces interjú a szerzővel. Akik beszélnek angolul, érdemes megnézni :)

2018. december 26., szerda

Tippek őrült és mókás hóemberekhez

Amikor leesik a hó a legtöbben szeretünk újra gyerekként viselkedni, rohangálni a szűz hóban, hóangyalkát készíteni, szánkózni vagy építeni egy klassz hóembert. Szeretnél pár tippet? Mutatok pár őrült figurát, remélem lesz rá alkalom a télen, hogy mindenki kicsit gyerek lehessen. :)

Hogyan definiálhatnánk a hóembert? Egy hóból készített szobor, mely általában emberi fejet és testet formázó figura, amit szórakozásból építenünk friss hóból. Bár manapság már téli rendezvények és versenyek keretein belül találkozhatunk igazán érdekes, egyedi és művészi darabokkal is. Nézzünk néhány mókás darabot, amely feldobhatja a kertünket és nézzünk meg pár mesterművet, melyet profi alkottak meg. 

Arra vonatkozóan nincsenek pontos történelmi utalások, hogy mikor építhették az első hóembert, de a legelső illusztrációt, amit eddig találtak az egy 1380-ban íródott hóráskönyvben bukkant fel egy hágai könyvtárban. Ám mégsem lett igazán híres, nem úgy, mint a világ egyik leghíresebb hóembere, amit Piero de' Medici építtetett a kertjében magával a nagy Michelangelóval.   

És persze ebből is van világrekord. Miért is ne lenne? A világ legnagyobb hóemberét 2008-ban Bethelben, az Egyesült Államokban építették. Egy bájos női hóember, aki 37,21 méter magas volt és a Maine Államot képviselő szenátorasszony után Olympiának kereszteltek. El tudtok képzelni egy 10 emeletes panelház méretű hóembert, amit daruval építettek?? Kicsit ijesztő, nézzétek:

ogromnij_snegovik_01.jpg

Most nézzünk pár nem éppen hagyományos hóembert, amelyek tuti mosolyt csalnak az emberek arcára. Elsőnek jöjjön egy barátom személyes kedvence, a veszélyes hóember, aki embereket eszik:

people-that-know-how-to-winter-27.jpg

És sajnos a legjobbakkal is megesnek szörnyű dolgok. Ilyen, amikor a kannibál hóember ráveti magát az utódokra:

Valaki túl sokszor látta a Gyerekjáték című filmet és megalkotta Chucky baba hóember változatát :D

viccess-hoember-otletek-38.jpg

Barátságosabb vizekre evezve, íme a békés mindennapok egy Hócsaládnál. Hát nem szép, amikor egy csendes délutánt tölt együtt a család? :)


viccess-hoember-otletek-40.jpg

Mennyire egyszerű és mégis milyen ötletes...egy bohókás artista a hátsó kertbe. Ki ne mosolyodna el ezt látva?

Ha már a feje tetejére állt a világ: nézzünk meg három igazi, veszélyesen élő partiarcot. Egyikük még csak épp kezdi a bulit, a másik kettő azonban már szó szerint fejre állt a bódító nedűtől.

viccess-hoember-otletek-27.jpg

28156852_1696886877023686_8625668913176248320_n.jpg

drunk_snowmen_640_01.jpg

Legtöbb esetben elég néhány kiegészítő és máris jópofa dekorációt varázsolhatunk. Íme néhány tipp:

000_1.jpg

003.jpg

001_1.jpg

A hószobrászkodást egyesek mesteri szintre emelték. Például Japánban minden év februárjában megrendezik a Sapporo Snow Festivalt, ahol hihetetlen tehetséges művészek hóalkotásait mutatják be. Jöjjön most egy videó az idei fesztiválról. Készüljetek fel: le fog esni az állatok!

A másik világhírű fesztivál Kínában, Harbin városában kerül megrendezésre minden év januárjában, ez a Nemzetközi Hó- és Jégfesztivál, ahol egy 500.000 négyzetméteres park ad otthont a hóból és jégből készült parádés alkotásoknak. Nézzétek:

Kövessetek minket a Facebookon is!

2018. december 23., vasárnap

A Marvel Univerzum lecsúszott szuperhőse vajon mire jut magánnyomozóként?

Könyvajánló - Brian Michael Bendis: Alias - Jessica Jones 1.

Az Alias egy mocskos, sötét világban játszódó első osztályú krimi és lélegzetelállító thriller, melyben egy lecsúszott szuperhős magánnyomozóként harcol a leggonoszabb bűnözők ellen. Mindez a Marvel Max égisze alatt jelent meg, és a Netflix készített belőle sorozatot.

foke.jpg

Jessica Jones karakterét 2001-ben alkotta meg Brian Michael Bendis. A sorozat a Marvel Max felnőtteknek szóló, keményebb, ridegebb képregénysorozatai között jelent meg. A Fumax Kiadó egy igényes keménykötéses kötetben hozta el nekünk az első 9 részt ebből a jó kis krimi-thriller sorozatból.

De kicsoda is Jessica Jones? A csaj egykor jelmezes szuperhős volt, de nem igazán találta a helyét a legendává vált hősök között. Így vált belőle mára egy lecsúszott, megkeseredett, visszavonult szuperhős, aki megnyitotta magánnyomozóirodáját Alias néven.

"Az 1950-es években az ilyen történeteket "film noir"-ként emlegették. Züllött férfiakról - és gyakran még züllöttebb nőkről - szóltak, akik a társadalom legaljáról indultak, de hamar kiderült, hogy még lejjebb is lehet csúszni. Bendis valami olyasmit alkotott a Marvel számára, amit leginkább "noir képregénynek" lehetne hívni."

A szuperhős múlt áldás és átok is egyben, és sajnos a számlákat neki is fizetnie kell, ezért nem egyszer olyan munkát is elvállal, amit a háta közepére sem kíván, mint például kémkedés potenciális házasságtörők után. A szerző ezzel a képregénnyel a Marvel Univerzum szennyesebb zugait tárja az olvasók elé, mindezt teszi izgalmas csavarokkal egy komor ábrázolásmódban, de nagyon szórakoztatóan.

A kötetben szereplő részekben megismerjük Jessicát, a múltját, miközben egy ügyön dolgozik, ami jó nagy bajba sodorja. Egy nőt kéne megtalálnia, ám a nyomozás során filmre veszi egy álruhás hős személyazonosságát, ráadásul rá akarnak varrni egy gyilkosságot is. Pár emberen keresztül kell verekednie magát, hogy végül ráébredjen egy összeesküvés kellős közepébe csöppent. Saját képességei itt már kevésnek bizonyulnak, de amikor otthagyta a szuperhősöket vajon minden hidat felégetett vagy akadnak még barátai, akik segítenének?

A kötet során jó pár ismert Marvel figura neve felbukkan, többek között Steve Rogers, Tony Stark vagy épp Matthew Murdock. Jessica karaktere jól felépített, érdekes volt ebben a "nem minden rózsaszín" és "nem mindig a jó győzedelmeskedik" világban látni a népszerű Marvel hősöket. Nekem nagyon bejött, jöhet a folytatás. :)

Ami viszont nekem nagyon furcsa volt az elején: a rajzok. Főleg, mivel legutóbb Esad Ribic és Rob Rodi Lokiját olvastam, ami teljesen más világ a gyönyörű festményekkel, a határozott, a kemény arcélekkel. De, ahogy elkezdtem belefolyni ebbe a történetbe rájöttem, hogy a Michael Gaydos által hozott sajátságos stílus tökéletesen passzol ehhez a sötét, züllött, mocskos világhoz. Még jobban kiemeli a különbséget az eddig megszokott Marvel karakterek és Jessica között.

A képregény alapján a Netflix készített hatalmas sikerű sorozatot Jessica Jones címmel. Megismerhetik a nézők az alkoholgondokkal küzdő nyomozónőt, miközben a gonosz ellen harcol. Jessica Jones szerepében Krysten Ritter, aki tökéletesen hozza a magánnyomozóvá avanzsált lecsúszott szuperhőst.

A sorozat rajongóinak a képregény kötelező olvasmány, de ez fordítva is igaz. :)

borito_6.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Brian Michael Bendis
Illusztráció: Michael Gaydos
Fordította: Galamb Zoltán
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 216
ISBN 978-963-470-043-2

Kövess minket a Facebookon is!

Loki története egy formabontó fantasyban parádés képekkel. Érdekel? Kattints!

2018. december 19., szerda

A Trónok harca atyja sci-fiban is tudott eredetit és izgalmasat alkotni

Könyvajánló - George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin neve az utóbbi években teljes összefonódott a Trónok harcával, azaz A tűz és jég dala világával. Ám nemcsak a fantasy világában alkotott a szerző. Most az Agave Könyvek jóvoltából a sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát is megismerhetik az olvasók ebben a gyűjteményes kötetben, mely az Éjvadászok címet viseli.

A kötetben megtalálható két kisregény és négy novella, utóbbiak eddig magyar nyelven sosem jelentek meg. Mind a hat izgalmas történet egy különleges sci-fi univerzumban, az Ezer világban játszódik. A filmkészítőket az Éjvadászok is megihlette, a hónapban debütált a Netflixen az ebből a sci-fi valamint horror elemeit keverő kisregényből. És most jöjjön egy kis ízelítő mindegyik történetből. :)

Bár a kötet nem ezzel nyit, én mégis a címadó Éjvadászok című kisregénnyel kezdenék. Ebben a történetben megismerhetjük az Éjvadász nevű űrhajó legénységét. Nyolc tudós és egy telepata indul útnak a naprendszer peremére, hogy kapcsolatba lépjen egy idegen fajjal. A faj neve volkrin, akik feltételezhetően ott élnek, de csupán legendákból ismerik őket. Állítólag ez a faj él legrégebb óta a világűrben, de még soha senki nem találkozott velük. Áttörést értek el, amikor felbukkant egy nyom. Az út, tudták, hogy veszélyes lesz, elszigetelten mindentől hosszú időn keresztül, bár biztos vagyok benne, hogy egyik sem attól tartott, amivel végül szembe kellett nézniük. Elkezdtek bizarr és félelmetes dolgok történni a hajón, melyeket különös halálesetek tarkítottak. Egy ilyen szűk körű csapatnál, akik így össze vannak zárva, szinte elkerülhetetlen a nyomozás során a paranoia. Vajon mi történt és ki akarja szabotálni a küldetést?

Határozottan ez a mű tetszett a legjobban a kötetből és kizárt, hogy ezek után ne nézzem meg a SyFy által készített sorozatot, melynek így fest az előzetese:

A Greywater-állomás személyzete című novellában egy bolygón járunk, ahol egy veszélyes és ellenséges, intelligens gomba szedi áldozatait. A levegőbe kerülő spórák segítségével uralma alá hajt embert és állatot egyaránt, majd parazitaként képes irányítani a gazdatestet. Közel egy éve, hogy spóravihar dúlt az állomás környezetében, mert a gomba őket akarta, az állomás hét fős tudósokból álló személyzetét. A csapat szemtanúja lesz, amint egy katonai űrhajó lezuhant a bolygón. Most jön a kérdés, hogy mit kéne tenniük. Van, aki szerint meg kell menteniük a túlélőket és karanténba rakni, hátha nem fertőződtek. De akad olyan is, aki arra voksol, ha vannak is túlélők, hagyják veszni őket, hisz tele vannak veszélyes fegyverekkel, ha a gomba uralmuk alá vonta őket, akkor gyakorlatilag öngyilkos küldetés lenne. És van olyan is, aki hisz a vakcinában, adna egy esélyt nekik az oltással. Vajon kinek az akarata érvényesül az állomáson? 

A következő a Csillaglány című novella. Ebben a történetben, ahol megismerjük Emekő világát. Egy zord, bűnözéssel, erőszakkal, prostikkal teli hely, egy csillagnyomortelep, ahol számos idegen faj, génmódosított ember és időnként pár egzotikus egyed is felbukkan. Sokan nyomorban, elnyomva élnek, míg néhány kiváltságos bármit megtehet. Erre a szörnyű helyre került két ártatlan, Csillaglány és Aranyfiú. Az egyik helyi stricinél, Hajas Halnél kötnek ki, aki két lehetőséget kínál számukra: neki dolgoznak és egész jól élhetnek vagy elmennek és a legrosszabbak áldozatai lesznek. Csillaglány a kisebb rosszat választja, ám gyorsan megtanulja a helyi módit, annyira, hogy végül gyönyörű bosszút áll, amiért kihasználták...

Az üvegvirág egy igazán különös, elsőre néhol talán érthetetlennek tűnő novella (legalábbis nekem, ugyanis kétszer olvastam végig, hogy átjöjjön teljesen a mondanivalója :) ). A történet helyszíne egy mocsaras világ, Croan'dhenni, ahol egy kétszáz éves ember egy kamasz testében él. Egykor még volt neve, Cyrain, de ma már Tudásnak nevezik. Egy napon megjelenik a bölcs nőnél egy kiborg, aki azt állítja ő a híres Kleronomas, aki 800 éves. Furcsa kéréssel érkezik: életet és halált kér egyszerre. Egy idő után a halhatatlanság hatalmas átok, túl sok mindent látott, ezért azt kéri, tudatát helyezzék halandó testbe, hogy halállal érhessen véget az élete. Ahogy Cyrain ragaszkodik a változatlan szépségnek örvendő üvegvirágához, úgy ragaszkodik Kleronomas ahhoz, hogy egykor ember volt és úgy akar véget érni, mint egy ember.

A Féreg Házában egy nagyon sötét, ijesztő kisregény, ami egy haldokló világba repíti az olvasót. Egy rettenetes posztapokaliptikus világ, ahol megismerjük a Féregember, a féreggyermekek és grounok rémségek világát, valamint kapunk egy kis ízelítőt a mitikus Fehér Féregről, mely maga a rothadás. Ebben a világban él Annelyn és barátai. Annelyn magas rangú családba született, ám egy maszkabál alkalmával Húshozó, aki groun-vadászattal járult hozzá ennek a furcsa világnak a működéséhez megalázta őt, amiért ő bosszúhadjáratot hidetett. Ám a bosszú nem úgy sikerült, ahogy tervezte...

Sötét, sötét alagutakban című történet egy nagyon sötét jövőt vázol fel. Évszázadokkal egy nukleáris háború után a Föld felszínén radioaktív pokol tombol. A megmaradt emberek a föld alá menekültek, metróalagutakban és csatornákban élnek. A háború okozta rettenetes sugárzás teljesen átváltoztatott sokakat, egy újfajta evolúciót hozott magával. Érzékennyé váltak a fényre, sőt, sokaknak már szemük sincsen, egyesek fura patkányszerű lényeknek tűnnek. Egy nap a Holdról egy régészcsapat érkezik a bolygóra, hogy megtudja mi lett az emberiség sorsa. Titkon reménykednek, hogy találnak túlélőket, mert DNS-állomány frissítésre lenne szükségük a Holdon, de amit találnak attól a legbátrabbak is megrettennek...

george_rr_martin_ejvadaszok_b1_002.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Veszélyes amazonok huszonegy történetben, kiemelkedő írók tollából. Kattints!

 

2018. december 18., kedd

Kettős szerepben: sose bízz egy kémben!

Könyvajánló - John le Carré: Kettős szerepben

Egy fiatal színésznő a "valóság színházában" élete legkeményebb szerepében:
beépül a világ legveszélyesebb emberei közé,
hogy egy palesztin terroristát az izraeli titkosszolgálat kezére adjon.

A történet középpontjában áll Charlie, aki egy feltörekvő fiatal színésznő. Látszólag véletlenül (legalábbis ő ezt hiszi) akad össze a sármos Joseph-fel Míkonosz szigetén. A férfi rejtélyes és titokzatos. Több sem kell a lánynak, szenvedélyes kis románc indul kettejük között, amely fenekestől forgatja fel az életét.

Lassan derülnek ki a dolgok és rájön, hogy a férfi valójában nem az, akinek látszik, hanem egy izraeli titkosszolgálatnak dolgozik és nem véletlenül keresztezték egymás útjait. De mire Charlie észbe kap, máris egy kémjátszma kellős közepén találja magát, ahol Martin Kurtz izraeli kém mozgatja a szálakat. A lány feladata pedig nem kevesebb, mint leleplezni egy palesztin terroristát, aki brutális támadássorozatot szervez Európában.

Florence Pugh (Charlie) és Alexander Skarsgård (Becker) a regény alapján készült sorozat egyik jelenetében

A kémek élete és a színészeké nem is áll olyan messze egymástól, csak a helyszín, a színpad más. Bár lényeges különbség, hogy a színpadon hibázva "csak" a karrier a tét, míg kémként az életével játszik. Charlie is tudja, hogy veszélyes feladatra vállalkozik, amikor el kell játszania a szerepét, hogy eljussanak Khalil-hoz, a terroristák vezéréhez.

A dolgok sűrűjében már  mi sem mindig tudjuk ki kivel van, ki a jófiú és ki nem. Charlie fejében is keveredik a jó és a rossz, a szerep és a valódi lány. Vajon végül képes lesz felülkerekednie önmagán és tökéletesen eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

John le Carré kémtörténetei több alkalommal elcsábították Hollywoodot, ebből a regényből is készült már film 1984-ben, de most az AMC-BBC kopordukciójában egy izgalmas sorozatot is kapnak a rajongók, mely a könyv eredeti címét viseli: The Little Drummer Girl. Az epizódokat Park Chan-wook rendezte, akinek olyan színészeket sikerült megnyernie, mint Florence Pugh, Michael Shannon és Alexander Skarsgård. Ezek aztán a húzónevek, mi? 

Még nem volt időm a sorozatot megnézni, de mindenképpen sort kerítek a 6 részes évadra. A könyv pedig igazi legendás klasszikus, az részletesség, ahogy a kémek nemzetközi világát bemutatja és a titkosszolgálatok háttérmunkájába mutat betekintést felettébb izgalmasnak és hatásosnak bizonyult. Ráadásul azt mondják a kritikusok, hogy ez a regény a szerző legjobbja.

Mivel még nem olvastam minden regényét, sem cáfolni, sem megerősíteni ezt nem tudom, de egy biztos: tényleg ütős darab, bár nem árt olvasás közben türelmesnek lenni, mert a sok kósza információból a regény végére áll össze kerek egésszé. A kémregény-rajongók számára kötelező olvasmány (persze csak, ha eddig valamilyen okból kimaradt volna :D ).

john_le_carre_kettos_szerepben_b1.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A kémek öröksége - hogyan ítéli meg a jelen a múltat?

2018. december 11., kedd

Egy buggyant százéves és a világ vezetői egy asztalnál? Ebből mi lesz...

Könyvajánló - Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Mi kell egy pár órás nevetéskúrához?
Egy bombamániás, bolondos százéves, egy abszurd történet,
és egy kiváló író, aki ismét fergeteges kalandokat álmodott meg
ennek a kattant pasasnak és barátjának.

Emlékeztek még Allan Karlsson-ra, a bohókás öregúrra, aki a századik születésnapja tiszteletére rendezett buli elől meglépett az idősek otthona ablakán keresztül, hogy aztán izgalmas kalandok árán eljusson Bali szigetére? Egy teljesen abszurd történet, mely garantál jó pár nagy nevetést, miközben végigvezet a különös nézeteket valló Allan kalandos életén.

Ha nem jöttél rá, miről beszélek, akkor feltétlenül olvasd el Jonas Jonasson A ​százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című humoros regényét, melyet meg is filmesítettek. A könyv és a film is jól sikerült, szóval nem érdemes kihagyni.

A szerző, bár eredetileg nem tervezte, hogy folytatja Allan történét, végül mégis beadta a derekát és így született meg A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik című kötet, melyet az Athenaeum Kiadó hozott el a magyar olvasóknak.

Ezúttal is egy teljesen őrült kalandba csöppen a mi kedvenc öregurunk, aki immár százegy éves. Azt gondolnánk a több millió koronával a zsebében és Julius barátjával az oldalán lecsillapodnak a kedélyek, és hátralevő éveit luxusban, a tengerparton ücsörögve, koktélokat szürcsölgetve tölti. Hát persze...ez  a két dilinyós nem épp erről híres.

A két öreg unaloműzés gyanánt úgy dönt meg kéne nézni a szigetet madártávlatból. Elkezdtek iszogatni, s miközben gyönyörködtek a látványban valami félresiklott és végül a tengeren kötöttek ki. Szerencséjükre, bár mint később kiderült, inkább szerencsétlenségükre egy észak-koreai hajó begyűjtötte az "ballontörést" szenvedett urakat. 

Alapjaiban egy észak-koreai hajóval még nem is lenne feltétlenül gond, na de amikor kiderül, hogy a diktátornak, Kim Dzsongunnak csempészik éppen a hasadóanyag...sejthetitek, hogy szép nagy kalamajka lesz ebből. A történet során mindenki megjelenik, aki manapság a politikai életben valamiért számít: többek között Angela Merkel, Vladimir Putyin, Kim Dzsongun és még Donáld Trump is. A diplomáciai válság komoly kihívást jelent buggyant hőseink számára. Vajon ebből a slamasztikából hogyan fognak kimászni?

Ritka az, hogy egy szerző hatalmasat robbanó könyvének folytatása is ugyanolyan hatással legyen az emberre. Megmondom őszintén, hogy a huszadik századi történelem más szögből való bemutatása az első részben sokkal jobban tetszett, mint az aktuálpolitika tálalása. Sajnos szerintem nem sikerült annyira humorosra, mint az előző kötet, persze azért most is okozott nevetős perceket a szerző.

1536000.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

2018. december 3., hétfő

Valaki hazudik. De kicsoda?

Könyvajánló - Sarah Pinborough: Ha addig élek is

"Sodró erejű, lebilincselő történet,
mely a szív legsötétebb bugyraiban visz."
C. L. Taylor

fokep_19.jpg

A 21. Század Kiadó jóvoltából már a harmadik könyv jelent meg magyar nyelven Sarah Pinborough-tól. A Ne higgy a szemének és a 13 perc és sokakat megmozgatott. A szerző regényeiben képes egy újszerű világot hozni a pszichothrillerek sorába. Engem már a fülszöveggel megnyert magának a kötet, izgatottan futottam neki az olvasásnak:

"Sarah Pinborough újabb, nagy sikerű thrillerében megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: tökéletesen félrevezeti az olvasót...

Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad.

A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik... Nagyon nem.

A szereplők  titkokat cipelnek, amelyek persze idővel összefonódnak. A múlt valóban romba dönti a szép, szolid életeket, de egészen másképp, mint ahogy azt vártuk. A borzalom fokozatosan tárul elénk, és mire ráébredünk, hogy Pinborough ismét csőbe húzott bennünket, már késő kihátrálni: ebből csak előre menekülhetünk..."

Aztán következett az ütős prológus, ami előrevetített egy izgalmas történetet. Egy férfi hazatérve egy búcsúlevelet talál, melyből megtudjuk, hogy felesége fogta közös gyereküket és elhagyta erőszakos férjét, hogy új életet kezdjenek, mire a férfi bosszút ígér. Ebben még semmi különös, olvastunk már hasonlót. Aztán ugrunk az időben pár évet és elkezdjük megismerni a szereplőket.

Ott van a szorgalmas, de aggódó anya, Lisa, a történet főszereplője. Bár már évek teltek el, még mindig retteg attól, hogy férje rájuk talál. Visszahúzódva él, ami nem csoda, sosem volt könnyű élete, ráadásul egyre borzasztóbb titkok kerülnek elő a múltjából, amiket apránként leplez le a szerző, ezzel folyamatosan fenntartva a feszültséget és kíváncsiságot az olvasóban.

Lisa egyedül neveli tizenhat éves lányát, Avát, aki szintén rejteget titkokat. Persze ez cseppet sem meglepő egy tinilány esetében. Mindkét szereplő szerethető, miközben azt is érezzük végig, hogy anyuka nem biztos, hogy annyira ártatlan, mint gondolnánk. Életét lánya és munkája és legjobb barátja, Marilyn tölti ki, ám megismer egy kedves pasast. A férfi az ügyfele és flörtöl vele, érdeklődik iránta, ami arra készteti Lisát, hogy elkezdjen reménykedni benne, hogy elengedheti végre a múltját.

A dolgok akkor kavarodnak meg igazán, amikor Ava megment egy fiút a fulladástól és fényképe ott virít a hírekben. Az egész életük fenekestől felfordul és már fogalmuk sincs kiben bízhatnak. De Lisának mindent meg kell tennie, hogy megvédje lányát a múlt fenyegetésétől. Bármi áron, ha addig él is... 

Egy fontos dolog: nem szerencsés fáradtan leülni olvasni, mert három idősíkban ugrálunk a regény során, ráadásul még más-más szemszögből is mesélik el a szereplők az eseményeket. Ami nekem általában tetszik, szerencsére ez most is így volt, a szerző jól használta ezt a módszert az információk csepegtetésére és persze arra, hogy jól félrevezessen minket. Amikor azt hiszed, hogy tudod mi, garantálom, hogy előbb-utóbb szembesülsz majd vele, hogy tévedtél.

Mindez egy sötét, borongós hangulatú regényben, amely lapról-lapra egyre sötétebbé válik, ahogy haladunk az olvasással. Egy igazán egyszerű szituációból kanyarít egy csavaros, cselszövésekkel tarkított izgalmas történetet, amely beszippantja az olvasót.

1527711.jpgA kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva a kötet kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A szerző további két nagy sikerű könyvéről itt olvashattok: kattints!

2018. november 27., kedd

Egy OCD-vel küzdő tinédzser mindennapos harca egy bájos regényben

Könyvajánló - Holly Bourne: Normális vagyok? (Spinster Club 1.)

Tizenhat évesen a világ még rettentő izgalmas. Minden új, minden érdekes, miközben szinte minden félelmetesnek is tűnik. Mi történik, ha ehhez még kényszerbetegség is párosul? Hogyan lehet helytállni a mindennapokban, miközben folyamatos harcot kell vívnod önmagaddal?

A regény főszereplője és mesélője Evie. Csak arra vágyik, hogy normális legyen. De ez mit is jelent? Bár már javult a helyzet, még mindig antidepresszánsokat kell szednie, miközben folyamatos küzdelmet folytat az OCD-vel (Obszesszív-kompulzív zavar). A kényszerbetegsége előfordul, hogy csak kellemetlen, zavaró, mint például, hogy állandóan kezet akar mosni, de amikor néhány éve napokig nem volt hajlandó enni, mert azt gondolta minden étel fertőzött, az már rettenetesen veszélyes is.

Most tizenhat éves és azt mondják a dokik, hogy jól halad, hogy leküzdje a betegséget. Megvannak az új sulira a tervei, a vágyai. A bakancslistáján csupa olyan dolog szerepel, amire a legtöbb átlagos fiatal vágyik: barátok, randi, szerelem, első csók, bulik. De, ha azért kellett új gimibe menned, mert mindenki úgy emlegetett a korábbi suliban, hogy "a csaj, aki megzakkant"...na olyankor mi van?

Miközben Evie küzd a démonaival az első nap megismeri Ethant, aki végül elhívja randira egy házibuliba. Rettenetesen izgul és igyekszik nem túlagyalni a dolgokat. Persze könnyű ezt mondani. Ki nem izgult az első randin? :)

Sikerül barátokat szereznie, bár végül az első randi csúnya véget ér. A kapcsolatok bonyolultak. Erre figyelmeztette az orvosa is és be kellett látnia, hogy igaza volt. Egy átlagos tininek sincs könnyű dolga, rengeteg új élmény, új tapasztalat, de még nem nehezebb, ha közben az agyad sem épp a megfelelő módon működik.

"Fog valaha valaki szeretni engem, vagy túlságosan szörnyszülött vagyok? Még azt se tudom elérni, hogy a pasi velem maradjon a randin..."

És mi van, ha annyira szégyenled a problémát, hogy még a barátaidnak sem mered elmesélni? Lehet esélyed a szerelemre? 

Egy kedves történet egy mentális problémával küzdő fiatal lány elbeszélésében. Ideális karácsonyi ajándék lehet bármelyik tinilánynak, aki épp most ismerkedik a gimnáziummal, új barátokat szerez, bulizni kezd vagy épp szerelembe esik.

am-i-normal-yet-hungary.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Menő Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebook-on is!

Az élet és a szerelem kamasz szemmel...kattints!