Kultúrpara

2018. október 30., kedd

Élni akarok!

 

Könyvajánló - Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?

Lilla már évek óta a halál árnyékában él.

Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.

Lilla, aki épphogy betöltötte a 18. élvetévét, hosszú évek óta súlyos beteg. Csontrákban szenved, ami már áttéteket képzett a tüdejében is. Gyógyíthatatlan. Az édesapja mindent megtesz érte, amióta csak kiderült, hogy örökölte édesanyja betegségét: 11 éves korától kezelésről kezelésre hordja, műtik, hol jobban van, hol rosszabbul, a kemoterápia hatására a haja is kihullott korábban. Van egy nővére, aki főiskolán jogot tanul, akinek az az álma, hogy a rászorulóknak segítsen. A család megtört, amikor gyerekkorukban meghalt a lányok édesanyja. És tönkrement, amióta kiderült, hogy Lili is beteg, és nem úgy tűnik, hogy javul az állapota. Apa és legidősebb lánya eltávolodott egymástól, és Lili feladata, hogy élete utolsó heteiben ismét összehozza a családot.

Ehhez segítséget is kap, mégpedig egy (sajnos csak elméletben létező) gyógyszer, a Fortepex segítségével. Ezt a gyógyszert olyan gyógyíthatatlan betegek kapják, akiknél semmi esély a javulásra, gyógyulásra, és akiknek már több szenvedést okoz az élet, mint örömöt. Olyan 18. életévüket betöltött személyek, akik tökéletesen képesek felelősségteljes döntést hozni, és akik tisztában vannak vele, hogy mi a gyógyszer hatása. Ez a gyógyszer ugyanis megöli őket. Gyorsabban, mint egyébként meghalnának, 6-8 hét alatt. De emellett visszaadja a betegek életerejét is, megszabadítja őket a fájdalomtól egy pár hétre, úgy fejezhetik be az életüket, hogy teljesítették a bakancslistájukat, hogy elköszönhettek a szeretteiktől, hogy néhány hétre, a sok évi szenvedés után, egy kicsit élhetnek, egy kicsit boldogok lehetnek. 

Lilinek is van bakancslistája. És neki sincs már esélye. Sok dolog kimaradt az életéből, de az utolsó heteiben megtapasztalhatja a szerelmet is, noha "eldobja" magától, és esélyt kap arra, hogy teljesítse a bakancslistáját, az apróbbakat és a komolyabbakat is, esélyt kap arra, hogy rendbe hozza a családját, kibékítse két utolsó szerettét, velük töltse, boldogan ezt az időszakot, ami még hátra van. És közben megismerkedik a 19 éves tehetséges fotós sráccal, Noellel is...

"– Képtelenség mindenkinek megfelelni. Nem tudsz olyan döntést hozni, vagy olyan munkát alkotni, amivel mindenki elégedett lenne. Ez van, fogadd el!"

Noha megvan Rácz-Stefán Tibornak egy másik, korábbi könyve is, mégis ez volt az első, amit olvastam tőle. És azt kell mondanom, hogy végre találtam egy olyan kortárs, "szórakoztató" irodalomban alkotó magyar szerzőt, akinek maradéktalanul élveztem a könyvét, annak ellenére, hogy több alkalommal is a könnyeimbe fulladtam majdnem! A szereplők kidolgozottak voltak, fejlődni is képesek, és a történet dramaturgiája is teljesen rendben van. Épp erről beszélgettünk a minap néhány baráttal, hogy nagyon sok szerző (és sokszor ez igaz a magyar szerzőkre is) egyszerűen képtelen normális dramaturgiát felépíteni, hihetetlen és hiteltelen dolgok történnek, istenadta szerencsés fordulatok, miközben a karakterek egydimenziósak maradnak és sehová sem fejlődnek, hiteltelen a viselkedésük. És aztán néhány napra rá jön Tibi, és ránk cáfol. :) Sok ilyen kellemes csalódást még! Persze itt is volt néhány olyan dolog, ami szerintem egy kicsit eltúlzott vagy elsietett volt, de alig 1-2 ilyen akadt, és ezeket simán elnyomta az, hogy logikai bakit (végre) nem találtam, hogy az apa, a beteg lány, és a beteg lány mellett felnövő nővér is saját személyiséggel rendelkezett, ráadásul hitelesen ábrázolva mindazt a pusztítást, amit a sajátságos helyzetük okozott. Nagyon tetszett Lili racionális és bölcs gondolkodásmódja, ami talán nem vall egy 18 éves lányra. Egy egészséges 18 éves lányra nem. De egy olyan lányra, aki mindazokon keresztül ment, mint amin Lili, teljes mértékben illik. Az a szeretet, ahogyan a világhoz áll, az, hogy önzetlen tudott maradni, példaértékű. Noel karaktere is teljesen rendben volt, szerethető és tehetséges fiú, aki még nem is sejti, mi áll előtte.

"A pillantásom az orrom előtti fehér gomolygásra esett. Újra kifújtam a levegőt, és láttam, hogy a lélegzetem átlátszó párafelhője felszáll az ég felé. Utánakaptam a kezemmel, mire szétfoszlott az egész. Vettem egy nagy levegőt, ismét kifújtam, és miközben az emelkedő párapamacsot néztem, egy kínzó gondolat jutott az eszembe. 
Vajon a halálom után a lelkem is így távozik majd belőlem? 
Csak egyetlen lélegzet volt az egész életem?"

És hadd emeljem ki külön azt az empátiát és racionalitást, amivel Tibi a betegséghez állt, ahogyan leírta, ahogyan közel hozta, hol szívet tépően fájdalmasan, hol maradéktalanul tényszerűen. Végezetül csak annyit: léteznie kéne egy olyan gyógyszernek, mint a Fortepex. Léteznie kéne a törvényes eutanáziának. 

"Élni akarok! 
Úgy, mint mások: odakint, a nagyvilágban, a barátaimmal és a családommal körülvéve. Az élet nem lehet a kórházi vegetálás, a műtétek és a kezelések végeláthatatlan sora."

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! (Az egyébként gyönyörű) borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, nem fogjátok megbánni!

Tibi blogját, a Sorok között blogot ide kattintva éritek el.

Kövessetek minket Facebookon is!

2018. október 27., szombat

Hangulatos és gyönyörű európai karácsonyi vásárok

 Jó hír a vásárok és a karácsony rajongóinak: már csupán néhány hét, és kezdetét veszi a karácsonyi vásárok szezonja. Miért érdemes vásárokba járni? Körülölel mindent a karácsony illata és hangulata. Édességek, forralt borok, puncsok, finom ételek, zene, gyönyörű karácsonyi dekorációk, páratlan karácsonyfák, adventi naptárak és rengeteg ajándéknak való szépség, hagyományok és kézműves különlegességek. Nézzünk meg néhány páratlan európai vásárt, ahova érdemes ellátogatni az ünnepekre várva.

Bécs, Ausztria - 2018. november 17 - 2018. december 24

Európa egyik legismertebb karácsonyi vásárát tudhatja magáénak az osztrák főváros, Bécs. Az ünnepek előtt szinte az egész város egy hatalmas és varázslatos karácsonyi vásárrá változik. Legforgalmasabb része a Rathausplatz, azaz a Városháza tér, amely kész mesevilágként várja a látogatókat, ahol a miután kigyönyörködtük magunkat egy forralt bor vagy puncs kíséretében, gyönyörű díszeket vásárolhatunk az otthoni karácsonyfára. De emellett a város legkülönbözőbb részein számos kisebb-nagyobb vásár is található. Különleges élmény Bécs utcáin járni ezekben a hetekben.

becs.jpg

Colmar, Franciaország - 2018. november 23 - 2018. december 23

Colmar karácsonyi vására világhírnek örvend. Nem meglepő, gyönyörű, hangulatos, barátságos és még biztonságos is. A városban öt vásár található, az ezekhez vezető utakon ünnepi kivilágítás mellett, évszázados mesés házak között sétálhatunk. Ínyenc ételekkel, finom borokkal és páratlan hagyományokkal várja a karácsonyi hangulatra vágyókat a lenyűgöző Colmar.

Aachen, Németország - 2018. november 23 - 2018. december 23

Németország legnépszerűbb és kedvenc karácsonyi vásárának Aachen ad otthon. A város ''Európa kereszteződésén" áll, Németország, Belgium és Hollandia határán. Mindhárom országból előszeretettel látogatják ezt az ínyenc vásárt, mely a fények és színek paradicsoma. A Városháza és a katedrális körüli négyzetek csábító illatokkal és ünnepi hangokkal várja a látogatókat.

Tallin, Észtország - 2018. december 2 - 2019. január 6

Az UNESCO védelme alatt álló város igazi középkori hangulattal várja a karácsonyi vásárok kedvelőit az ünnepek idején. Az óváros szívében fényárban úszó kis házikók, kunyhók között találjuk az ország leghíresebb karácsonyfáját. A házikókban különleges kézműves termékeket vásárolhatunk vagy megkóstolhatjuk a helyi tradicionális étel- és italkülönlegességeket. Ráadásul majdnem 100%-os eséllyel élvezhetjük a karácsonyi hangulatot hóesésben. :)

tallin.jpg

Zágráb, Horvátország - 2018. december 2 - 2019. január 6

Zágrábban évek óta kiváló minőségű kézműves termékekkel kápráztatják el a városba látogatókat. A vásár csupa csillogás és mindent eláraszt a karácsonyi fény. Az ünnepi légkört emeli számos rendezvény, koncert és kórusok, sőt még egy jégpálya is a látogatók rendelkezésére áll. Ha pedig átfagytunk, ünnepi ételek és italok segítségével melegedhetünk. Ráadásul immár harmadik éve nyerte el zsinórban a Best Christmas Market  (Legjobb karácsonyi vásár) címet, melyet utazók milliói szavazatai alapján osztanak ki.

+1 Budapest, Magyarország - 2018. november 27 - 2019. január 2

Magyarország méltán legnépszerűbb karácsonyi vásárát a Bazilikánál találjuk Budapesten. Évről-évre színes, egyedi és izgalmas kézműves termékeknek és gasztronómiai ínyencségeknek ad otthont a vásár. Ráadásul már a hagyományokon túl az elmúlt években modern elemekkel is bővült az ünnepi repertoár. Mint például a monumentális fényshow, amely új dimenzióba repíti a Szent István Bazilika homlokzatát.

Tetszett, amit olvastál? Kövess minket a Facebookon is!

Kíváncsi vagy néhány karácsonyi őrült termékre? Kattints!

Fotók: European Best Destinations

2018. október 25., csütörtök

Diorámakészítés kezdőknek egy haladótól

Szerző: Tibitron

Elöljáróban nézzük, mi is az a dioráma? A mai felfogás szerint tájat, eseményt vagy bármit háromdimenzióban bemutató makett. A cél nem a tökéletes élethűség, hanem a minél kreatívabb ötletek minél ügyesebb magvalósítása a rendelkezésre álló anyagokból. Legalábbis ez az én "hitvallásom". Persze én is törekszem a tájak, a természet minél valószerűbb megalkotására, de sok fantasy, és a valóságtól elrugaszkodott ötletemet is be fogom mutatni.

Egy példa egy diorámára, egy francia alkotó műve, aki Youtube-on belisama néven található meg, többek között ennek a készítését is feltöltötte.

Milyen alapanyagokat használok?

Ebből aztán van mindenféle, mindenhol, mindenkitől, mindenkinek. Ha megkérdezzük egy fórumban, mit ajánlanak művíznek, földnek, kőnek stb., ahány ember, annyi félét fognak ajánlani. Vannak top gyártók (pl. Woodland Scenics, Noch, AK, Italeri, Humbrol, stb.) Ezek közös jellemzői, hogy szépek, jók, és marha drágák. Pontosan ezért már nyugaton is elterjedt az alternatív megoldások használata, kreatív, olcsó otthoni dolgokból történő profi megvalósítás.

Amiket nem lehet pótolni:
Festékek
Ezekből is van sokféle. Alapvetően két főbb típus van, az akrilbázisú, ami vízzel oldható, és az enamel, azaz olajbázisú, ami viszont hígítóval oldható. Vannak még a polírozható metál festékek, de ezekkel nincs tapasztalatom. A festékeket nemigen lehet mivel pótolni, tehát ezen kár spórolni, érdemes minél jobb minőségűt beszerezni, mert ha itt elhasal a diorámánk, akkor megette a fene az egészet.

Művíz
Ha szép, élethű vízhatást akarunk, akkor kell valamilyen gyanta vagy kristályosodó folyadék. Sokan próbálkoznak üveggel, de ez sosem lesz élethű, bár ügyeskedni lehet.
Ám itt sem kötelező a legdrágábbat megvenni, vannak működő alternatívák. Erről a megfelelő fejezetben részletesebben írok majd.

Ecsetek
Itt nem kötelező a legjobb minőség, de azért nyilván ajánlott.

Ragasztók
Bármilyen jó lehet, de főleg a PVA ragasztót ajánlom. Színtelenre szárad, erős, gyorsan köt.

Amiket lehet pótolni:
Természet elemei, talajok, füvek, fák, kövek
Kis kézügyességgel ezeket lehet a legkönnyebben pótolni. A gyártók műfüvei, kövei, fái drágák, ráadásul sokszor rosszabbak is, mint egy házilag készített. Rengeteg otthoni anyag van, amivel ezeket ki lehet váltani, és természetes hatást is el tudunk érni velük.

Talaj
Sima homok, átszűrt föld tökéletesen élethű. Szép hatást érhetünk el pl. olcsóbb akváriumtalajok ledarálásával. Én egy JBL Manado talajt daráltam le szép barna talajhoz. De pl. száraz levelek (mostanság van bőven) ledarálása is szép erdei talajt tud megidézni. Ha keverjük festékkel, akkor bármilyen talajhoz jó lehet. Száradás után szűrőn átszitáljuk, és már szórható is. Az ilyenek ledarálására jó a létező legolcsóbb elektromos kávédaráló, én is azzal csinálom.

01leveldaral.png

                                                                    Falevelek ledarálva, festve

Füvek, bokrok, lombok
Ehhez két jó anyag létezik, a fűrészpor, és a szivacs.
A szivacsot felvagdossuk, összekeverjük festékkel, majd száradás után lehet darálni a megfelelő finomságúra. Ha kicsit daráljuk, jó lehet lombnak, bokornak, ha tovább, akkor fűnek kiváló.

02szivacs.png

 

03szivacs.png

A fűrészpor ugyanez. Ebből talán élethűbb fűtakarót lehet csinálni, és lombnak inkább fenyőkhöz passzol.

04fureszpor.png

 

Fák
Ezeknek az elkészítése is többféleképpen lehetséges. Sokan beszerzik a méregdrága bolti fákat, majd "feljavítják" őket. Én azonban a csináld magadban hiszek.

Fákat lehet készíteni ágakból, hurkapálcából és drótból. Én a drótos megoldást követem. Bármilyen kiszuperált vezetékből ki lehet nyerni a kis fémszálakat, amiket tetszés szerint lehet fonni, tekergetni fa alakúvá. Aki biztosra akar menni, üsse be a Google-ba azt a bonyolult keresőszót, hogy "FA", és máris lehet tekergetni a drótot.

Drótfa készítésének menete:

Az egyetlen szükséges eszköz: tapétavágó. Óvatosan kivágjuk a drótokat a műanyag borításból.

05drot.png

 

Megfelelő formára tekergetjük a drótokat.

06drot.png

 

A drótfánkat be is festhetjük, de a nagyobb élethűség miatt darált fűrészport vagy földet is szórhatunk rá, miután alaposan beragasztóztuk.

07drot.png

 

Aztán mehet rá a szivacslombkorona:

08drot.png

Kövek, sziklák
A legegyszerűbben pótolható dolgok. Apróbb köveket, sziklatörmelékeket lehet "csinálni" pl. macskaalomból, utcai kavicsból, gipszből, gipsztörmelékből. Szükség esetén vizezett festékkel lehet színezni őket.
A szikla már melósabb dolog. Gipszet kell keverni, formázni, faragni. Némi kézügyességgel szép, élethű sziklák készíthetőek. (Az előző képen lévő is ilyen módon készült.)

Persze itt is lehet venni előre készítetteket meg öntőformákat, szintén kissé túlárazva.

Bemosók, pigmentek, effektek
A legélethűbb hatást különféle bemosókkal (wash) és pigmentekkel lehet elérni kövek esetén. De figurákat is érdemes bemosni, ez kiemeli a kontúrokat, apróbb ráncokat. Nem tökéletesen, de elég jól lehet ezeket utánozni, ha jó minűségű akrilfestékeket keverünk vízzel, és ezeket szivacsos ecsettel rányomkodjuk a kifaragott gipszre, vagy polisztirolra.

Havat nagyon olcsón beszerezhető hóporral, de a krétapor és a szódabikarbóna is tökéleltes.

Sár, latyak is kivitelezhető krétapor, víz és némi festék keverésével, de lakkot is lehet önteni repedésekbe, pl. barnásan színezve egész élethű mocsaras hatást kelt.

Vízhez hullámokat, fodrozódásokat lehet csinálni különböző ragasztókkal. Legjobb a szilikonalapú ragasztó, de decoupage ragasztó is megfelelő. A lényeg, hogy igyekezzünk hullámszerűen felvinni őket, ugyanis úgy fognak megszáradni. Ha ez megvan, akkor fehér festékkel vékonyan, alig felvíve egy keveset, megfesthetjük a kis tajtékokat. Gyorsabb folyás imitáláshoz lehet több festéket használni, pl. kövek szélénél.

09viz.png

Ez egy készülő folyószakaszból egy idevágó részlet, a teljes folyamatról lesz szó a következőkben.

Én sem vagyok profi, nemrégen kezdtem bele kicsit komolyabban a témába. Egy sorozatot tervezek ebből, ahol bemutatom a fejlődésemet, az ötleteimet, esetleges tapasztalataimat, kudarcaimat. Ezt csak azért írtam le, hogy ne higgye senki hogy itt szentírásokat fog olvasni és megkérdőjelezhetetlen igazságokat a témában. Tehát ha valakinek van tippje, tapasztalata nyugodtan ossza meg velem!

Kövess minket Facebookon!

2018. október 23., kedd

Az első európai Amerikában

 

Könyvajánló - Északi források - Fontes Boreales: Vörös Eirík története

Az eddig még meg nem jelent különleges könyv óizlandi szövegeken – három 13. századi sagán és egy szintén 13. századi elbeszélésen – alapul, és először ad első kézből való tudósítást Észak-Amerika vikingek által történt „felfedezéséről” és Grönland benépesüléséről. Az izlandi az egyik legkorábbi nyugat-európai nemzeti kultúra a jól formált, realista történetekben, történetírói művekben gazdag 12-14. századi írásbeliség jóvoltából. Az apró részletekbe menő írások nemcsak bizonyítják, hanem eleven ábrázolásokkal demonstrálják is, hogy a Grönlandra kitelepült izlandiak a 990-es évek végétől kezdve – vagyis 1000 évvel ezelőtt! – több ízben is jártak a kelet-amerikai partokon, sőt olykor hosszú évekre meg is telepedtek ott.

Egy Vörös Erik korából, Dél-Grönlandon fennmaradt rúnakő

 A Corvina Kiadó Északi források sorozatának a negyedik kötete jelent meg nemrégiben, amely eltér a három korábbitól. Alapját két izlandi saga, a Vörös Eirík története és A grönlandiak története c. elbeszélésekkel foglalkozik, de rendhagyó módon magát a saga szövegét folyamatosan megszakítja egy-egy magyarázó írás Bernáth Istvántól, aki maga egyébként óizlandi nyelvről fordította a sagákat.

Mi a saga?

A saga (ejtsd: szága) prózai formában szájhagyományosan őrzött, a 12. századtól kezdve pergamenre írt elbeszélés, amelyet helyenként verses betétek szakítanak meg. Nyelve szinte kivétel nélkül az óészaki nyelv volt. A saga műfaja az izlandi irodalomban volt elterjedt a 9-14. században, így a legtöbbet Izlandon írták, a műfaj nem terjedt el más skandináv területeken.

Maga a „saga” szó skandináv szó, a jelentése "történet" (az izlandi nyelvben "történelem" is). A sagák írói, lejegyzői szinte kivétel nélkül névtelenek. A kevés ismert szerző közül a politikusként és történetíróként kiemelkedő izlandi Snorri Sturlusont tartják a legnevesebbnek.

Forrás: Wikipédia

Ezeken kívül két rövidebb történet is található a kötetben, az Audun és a jegesmedvebocs története és Az első grönlandi püspök története is.

Ki volt Vörös Eirík? 

950 környékén született Norvégiában, ám rossz természetű apjának hamar el kellett hagynia az országot, ekkor Izlandra, a szabad államba költözött. Ott is összekülönbözött az emberekkel, és a felcseperedő Vörös Eirík sem volt különb apjánál. Az izlandi törvények szerint végül Eiríket kiutasították az országból, ekkor "szabad préda", bárki büntetlenül megölheti. Ezt elkerülvén Eirík hajóra szállt, és nyugat felé indult, ahol felfedezte Grönlandot, megtalálta az Eirík-fjordot, és el is döntötte - három évi keresgélés után, hajózás után -, hogy itt telepszik le. A föld neve nem véletlen: nagyon keskeny sávon élt csak meg bármiféle növény, és a talaj a zöld fű alatt is egy méterrel lejjebb már egész évben fagyott volt, ám úgy gondolkozott, hogy ha "vonzó" nevet ad neki, többen, bátrabban vágnak neki a hajóútnak. Ezután hazahajózott Izlandra, ahonnan valóban többen is elindultak vele együtt. Grönland csakhamar Izlandhoz hasonló szabad állam lett, az otthoniakhoz hasonló törvényekkel, a törvénymondója pedig Vörös Eirík.

Később Eirík egyik fia, Leif (Szerencsés Leif) jutott el bizonyítottan első európaiként Amerika földjére, és egy valószínűleg félreértelmezett saga nyomán ma Vínlandnak, Borföldének tekintjük azt a helyet, amelyet ő megtalált, és elnevezett így. Szinte kizárt, hogy valódi borszőlő, valódi gabona nőtt azon a területen, ahol ő járt, de a Vínlandról szóló sagák mind a tejjel-mézzel folyó kánaánként jelenítik meg azt a földet, leszámítva a helyi őslakos csenevészeket (valószínűleg inuitok, vagy egyéb északi, kanadai indián népek, akik jóval alacsonyabbak és vékonyabbak voltak a kemény télhez szokott vikingeknél). Ez a kánaán minden nép minden regéjében megjelenik, ahol szüreteletlen folyik a jó bor, vetetlenül terem a gazdag búza, magyarul, ahol semmiért nem kell megdolgozni. Ma nagyon nehéz behatárolni Vínland valódi területét, a szakértők akár egészen a mai Virgina államig elmennek (ez szinte kizárt), de sokkal valószínűbb egy ennél északibb, a mai Új-Fundland területe, ahol egyébként egy ásatás során jelentős viking települést találtak, a méretéből és az elhelyezkedéséből adódóan valószínűleg a Nagylegény becenevű északi telepét, aki később indult el Leifnél, és nem is találta meg a kunyhóit, ám nagy területet térképezett fel, amelyeket szintén nagyon nehéz pontosan behatárolni, de nem kizárt, hogy eljutott a Szent Lőrinc-folyóig vagy a Hudsonig, és a mai New Yorkig is.

A két kisebb történetben megismerjük egy okos parasztfiú történetét, aki keresztülutazik Európán, illetve azt, hogy hogyan tette majdnem tönkre az egyház a Grönlandon sikeresen berendezkedett életet a kapzsiságával, a sikkasztó érsekkel és a gyűlölködő püspökkel. Egyedülálló könyv, amely teljesen egyedülálló módon az eredeti, óizlandi szövegeken alapszik, és Bernáth István bár nem tudta befejezni munkáját, az mégis lenyűgöző, főleg a rengeteg kiegészítés és pluszinformáció, amit ad. Párszáz évvel később a klíma megváltozott, és sokáig nem volt élhető Grönland, az ottani kultúra teljesen eltűnt. Bernáth István tervei szerint egészen eddig végigvette volna a történetüket, de sajnos közbeszólt az élet, és a neve irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár, számos skandináv szervezet tagja 2012-ben, 83 éves korában elhunyt. Ennek ellenére a könyvön nem érződik, hogy befejezetlen lenne. Első Északi források könyvem volt, de biztosan nem az utolsó, a hétvégén be is szereztem a Völsunga-sagát.

Nagyon érdekes és jó élmény volt ezt a könyvet olvasni. Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva kedvezménnyel megvásárolható.

Kövess minket Facebookon!

2018. október 15., hétfő

Aludnál a csillagok alatt "üvegkalickában" az olasz Alpokban?

 Rifugio Col Gallina vendégeinek páratlan élményben lehet részük, ha a különleges üvegkabinok közül választanak éjszakai szállást. Mi vár itt rájuk? Mesés panoráma az olasz Alpok hegyeire és ágyban fekve gyönyörködhetnek a csillagos égben, mely lenyűgöző fényes kupolaként terül el a fejük felett. Mindezt 2055 méter magasan a tengerszint felett. El tudsz képzelni itt egy romantikus éjszakát?

book-2929646_960_720.jpg

Aki szereti a hegyek látványát, biztos odáig lesz ezért a helyes mini-hotelért. Egy édes kis "üvegkalicka", ahonnan páratlan kilátás nyílik az olasz Alpokra. Itt lehetőség van napnyugtától napkeltéig csodálni a csillagos égboltot, a mesés hegyeket egy meleg hálószoba kényelméből.

Egy páratlan romantikus kalandot élhetnek át azok, akik ellátogatnak a Cima Gallina közelében található mobilszobába, Starlight Room Dolomites 360°-ba, ahol mindent úgy terveztek, hogy minden pillanatban a lehető legjobb kilátást élvezhessük. Nem csupán az ablakok vannak üvegből, hanem a mennyezet is, hogy ágyban fekve csodálhassuk a csillagos eget.

A hegy tetején álló hálószoba ránézésre egy édes kis síléceken álló üvegdoboz, de egy itt töltött éjszaka örökre emlékezetes lehet. Kellemes, barátságos berendezés, tévé (szerény véleményem szerint ez teljesen felesleges egy ilyen helyen...) és légkondi is szolgálja a vendégek kényelmét.

A kunyhóban egy éjszaka 550 euró, amely tartalmazza az utat a szobához, a szállást két fő részére, valamint még naplemente előtt egy kiváló vacsorát, hozzá pedig egy üveg isteni bort kínálnak és egy kellemes reggelit a romantikus éjszaka lezárásaként. 

Azért nem lehet semmi erre a látványra ébredni. Nézzétek!

 

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel egy panorámás, falak nélküli nulla csillagos hotel a svájci Alpokban? Kattints!

2018. október 14., vasárnap

Csoportosítottad már szín szerint a filmek, képregények, animációk kitalált hőseit?

A képregények, a filmek, a rajzfilmek pozitív és negatív hősei is megmozgatják az embereket. De vajon mit árul el róluk álruhájuk színe? Egy fiatal francia művész, Linda Bouderbala úgy döntött egy-egy alkotás erejéig az azonos bőr-/szőrszínű ill azonos színvilágú ruhákban pompázó figurákat helyez egymás mellé. Érdekes képek születtek az biztos.

linda_szinek.jpg

Mivel a mozivásznak és képregények hősei sok esetben kitalált karakterek, ezért nagyon sokban különböznek egymástól. Lehet más formájuk, alakjuk, sőt, valami egészen különleges, földönkívüli anyagból is állhatnak, emiatt az sem meglepő, ha a színük is más. És persze egy hősnek mindig kell valami alteregó, ezzel együtt valami vagány álruha. Persze azonos színek között is vannak eltérések, ezt próbálta megragadni Linda ezzel a nem mindennapi sorozattal. Azon túl, hogy tehetséges a leányzó, engem jobban megfogott, hogy ezek a srácok egy csapatban elég mókásan festenek.

Elsőként jöjjön a Fekete csapat. Szép vegyes a felhozatal. Akadnak itt szupergonoszok, mint például Darth Vader vagy Venom, a jók táborát erősíti Black Panther (Fekete Párduc), Zorro vagy épp Batman és olyan kedves hős is helyet kapott, mint A dzsungel könyvéből jól ismert bölcs párduc, Bagira. Érdekes csoportkép és biztosan vérengzésbe torkollna, ha ezeket a karakterek egy korba és egy légtérbe kerülnének. :D 

A következő kép a Lila csapaté. Hát itt már lényeges erőfölény uralkodik, és bár többen vannak, erősen kétlem, hogy a jófiúk nyernének egy lilák a lilák ellen ütközetben. Az mindenesetre biztos, hogy Ursula, A kishableány gonosztevője uralja a képet. Még Thanos sem tűnik annyira gonosznak, és a kis Minionokat simán el tudom képzelni, ahogy körberajongják Ursulát, ezzel az őrületbe kergetve őt. :D  

A következő képet látva rá fogtok jönni, hogy a zöld a becsületes hősök színe. Na jó, becsúszott a képre egy-két kakukktojás, de a többségről bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy kifejezetten gonoszak lennének. Még akkor sem mondhatjuk ezt, ha Hulk-nak vannak problémái és az elején még Shrek is próbálja adni a keménylegényt. Mindenesetre egy nagyon furcsa brigád jött össze Yoda mesterrel az élen. Mondjuk megnézném, ahogy próbálja Hulk-ot lenyugtatni, miközben az Erőről regél, na meg már a méretbeli különbség miatt is szép párost alkotnak. 

A most következő csapat egyértelműen a vidámság, a cukiság, a barbie-k világát idézi. Ezek után már mind sejthetitek kik következnek: éljen a Rózsaszín csapat. Itt csak akkor lehetne rosszat mondani, ha nagyon szigorúak akarnánk lenni. Végignézve a képet, a Rózsaszín párduc az egyetlen, aki nem ártatlan, de még ő is messze áll az olyan gonosztevőktől, mint például Darth Vader. Gyerekkorom személyes kedvencének kifejezetten örültem. Tündéri az a kis Gondos Bocs a szivárványos pocakjával <3

Ha színek szerint csoportosítunk figurákat, akkor észre kell vennünk, hogy nemcsak a Pinkek képviselik a jóságot és a cukiságot, ugyanis a Sárga csapat sem bővelkedik rosszfiúkban. A sárga határozottan a vidámság színe, bár nekem úgy tűnik, hogy a rajzfilmkészítők a kissé butácska, naiv szereplőket is örömmel ruházzák fel ezzel a színnel. 

Na, de elég legyen a kedves arcokból, ugorjunk a Piros csapatra, ahol viszont már akadnak igazán kemény arcok is, mint például a Star Warsban megismert Darth Maul, és bár nem az a tipikus sötét figura, de az előszeretettel vérengző Deadpoolt sem sorolnám a makulátlan hősök közé. Tetszik, hogy Linda szembeállította őket, egy ilyen csatát szívesen megnéznék. Egy-két Deadpool beszólástól tuti falra mászna Maul. :D 

A kékről nekem valahogy a víz ugrik be először. Ezért kicsit meg is lepődtem, amikor megláttam a Kék csapatot, hogy csupán a feledékeny, bolondos Szenilla képviseli a vizet. A kék teljes skáláját felvonultatta a művész, miközben egyértelművé vált, hogy főleg a jóknak jutott ez a szín. Cuki törp (bocsi, de nincs olyan ismertetőjegy, ami alapján lehetne pontosabbat mondani szegényről), az édes kis földönkívüli, Stitch és Füles is a jófiúk táborát erősíti.

Amikor megláttam a Fehér csapatot az volt az első gondolatom, hogy vajon mi történne, ha egy crossoverben összehoznánk Jokert és a rohamosztagosokat. Mennyi esélye lenne Batmannek egy csapat képzett harcossal? Sok kultúrában a fehér az ártatlanság színe. Azt hiszem az alkotók között is él ez a sztereotípia, nem sok gonosztevő visel fehéret, annál több a bájos vagy épp vicces figura, mint például a kedves szellem, Casper vagy épp a bohókás hóember, Olaf.

Elérkeztünk az utolsó csapathoz, ők a Narancssárga csapat. Egy ilyen csapatban tutira Merida, a bátor hercegnő venné át az irányítást. Bár őszintén szólva nem tudom mit kezdene a lusta Garfielddal, a bohókás Tigrissel vagy a folyton különös körülmények között meghaló Kenny McCormickkal. Szép, színes banda jött össze. :D 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Mi van, ha a már jól ismert mesék gonosztevői nem is gonoszak? Érdekel? Kattints!

A művész instagram oldala elérhető a névre kattintva: Linda Bouderbala