Kultúrpara

2018. szeptember 26., szerda

Jenson Button élvezetes, szókimondó életrajza: Féktelenül - Életem határok nélkül

Könyvajánló - Jenson Button: Féktelenül

„Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről mesélek, hanem a gyerekkoromról, küzdelmeimről, kétségeimről és reményeimről. Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem. A vidám pillanatokról, a pályán megvívott csatákról a riválisokkal, és olyan barátokkal, mint Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Mesélek a világbajnoki cím felé vezető idegőrlő pillanatokról, és a nyugalomról, ami mindig megszáll, ha beülök az autóba. Az eufóriáról és a letaglózó veszteségekről. Apámról, aki számtalanszor megmentett, a pillanatról, amikor kételkedett bennem, és az űrről, amit maga után hagyott. Egyszóval az életemről – a versenyző mögött az emberről.”

1_49.jpg

Jenson Button egy szimpatikus, humoros autóversenyző, aki egy hosszú, hullámvölgyekkel tarkított, izgalmas és sikeres karriert tudhat maga mögött. Életrajzi könyvében betekintést enged az életébe. Olyan dolgokat mesél el, ami eddig láthatatlan volt. Lerántja a leplet egykori csapatairól, kollégáiról, miközben beavat minket élete legboldogabb és legnehezebb időszakaiba is. Mindezt teszi nyíltan, közvetlen, olvasmányos stílusban, humoros szösszenetekkel színesítve. A Kossuth Kiadó jóvoltából megismerhetjük a szégyenlős strébert, az elhivatott sportolót, a bulihuligánt, a barátot, a szerető fiút. 

A kötetet azzal kezdi, hogy elmeséli nekünk milyen egy versenynapja. Megszokott rutin, mozgás, relax, a csapattal stratégiai megbeszélés, egy kis jópofizás a szponzorokkal, a rajongókkal, aztán teljes összpontosítás és indulhat is a futam.

"Kigyulladnak a piros fények. Egy, kettő, három, négy, öt. Egyesbe kapcsolok, a kuplungot addig eresztem, mikor már majdnem fog, és rátaposok a gázra. A kormány közepén világít a fordulatszám. Amikor eléri a 80 000 rpm-et, indulásra készen állok. [...] És megint, itt van a béke. Én vagyok a nyugalom a vihar szemében, ahogy 80 000 rpm-en tartom a motort, kontroll alatt, ahogy szörfözni próbálok az adrenalinhullámokon, amint feltornyosulnak és átcsapnak rajtam, tudatában az izgalom okozta akaratlan lábmozgásoknak, a lelki és fizikai feszültségnek, ahogy igyekszem irányításom alatt tartani a gázpedált, az gondolom: Istenem, maradj nyugton, te láb. Csak maradj nyugton. Tartsd a fordulatszámot 80 ezren. Aztán .... Kialszanak a fények."

(Az idézetben felejtsétek el a 80 000 rpm-et, ez valami félrefordítás, 80 ezres fordulatszámot nem bír el egy F1-es autó, ettől függetlenül érezhető a pilóta szenvedélye az idézetből, ezért osztom meg veletek.)

Nem kérdés, hogy egy ilyen sportágat csak szívvel lehet űzni. De ahogy olvastam Jenson Button szavait, süt róluk az áhítat, az odaadás, az alázat, a szenvedély. Szinte ott ültem az autóban és vártam a rajtot. Na, de ezután rögtön visszaszaladunk az időben egészen a '80-as évekig. Mesél szülővárosáról, Frome-ról, megismerjük gyerekkorát, nővéreit, szüleit, a velük való kapcsolatát és az autók iránti szenvedélyének alapjait, melyek ekkoriban kimerültek a Matchbox, a Corgi és a Hot Wheels világában. Nyíltan mesél a családi problémákról, szülei válásáról, gyerekkori csínytevéseiről. Hatalmas játékautó-gyűjteménye és hurokpályája megalapozták az autók iránti szenvedélyét, és persze nyilván az is sokat segített, hogy apja, John, akit csodált, autókereskedő volt és nem mellesleg ralikrossz-pilóta.

Jenson és John Button (forrás: dailymail.co.uk)

A legtöbben azt gondolnák, hogy egy ilyen apa szinte elvárja a gyerektől, hogy a nyomdokaiba lépjen, de ő nem ilyen volt. Legalábbis szándékosan sosem, Jenson elmondása szerint nem is kellett, mert a génjeibe volt kódolva. Nagy kedvencei közé tartozott bármi, aminek autókhoz volt köze, mint pl. a Knight Rider sorozat. Öt-hat évesen pedig apjával nézte a Forma-1-et és istenként tekintett a pilótákra. 

"A falamon egy Ferrari F40-es poszter volt, ami kiegészült egy Pamela Anderson- és egy Bart Simpson-poszterrel, ahogy idősebb lettem. Az ízlésem megváltozott az évek során (bocs Pam), de az F40-et sosem nőttem ki. Végül vettem egyet. Egyik pillanatban nyolcéves kölyök vagyok egy Ferrari-poszterrel a falán, a következőben van egy sajátom. Egy dolgot biztosan el lehet mondani gyermeki autómegszállottságomról - nem csak múló szeszély volt."

Mesél nekünk arról is miként jutott el a kisautóktól az első motorig, majd az első gokartig. Sőt azt is megtudjuk, miért tartják a legtisztább versenyzésnek a gokartozást. Részletesen mesél a szárnypróbálgatásairól, a kudarcokról, a sikerekről, a megpróbáltatásokról, amiket le kellett küzdeni a siker felé vezető úton. Egyértelműen látszott már a 7-10 kissrácon is, hogy rendkívül tehetséges és szép karrier áll előtte. A gokartot követte a formulaautózás, s szép lassan a hobbi karriercéllá vált, ahol a Forma-1 volt a nagy álom, a végső célállomás, de ez ekkor még távolinak és elérhetetlennek tűnt.

"Legyél könnyed, legyél precíz és találd meg a vonalat."

1998-ban Formula-Ford bajnokként

Szépen lépdelt előre a gokartbajnokságok vonalán, majd egy év a Formula-Fordban, aztán jött a Forma-3, ahol elnyerte Az év fiatal versenyzője díjat és lehetősége volt vezetni Mika Häkkinen autóját 1999-ben, amellyel az előző idény bajnoka lett a finn pilóta. Harminc kört mehetett az autóval és érezte, hogy hazatalált. Végül egy drámai tesztpárbaj Frank Williams F1-csapatába juttatta.

Kőkeményen mély víz volt ez az alig húszéves pilótának. Mindent elkövetett, hogy boldoguljon, ebben akadtak segítői is, mint például David Coulthard, akivel szoros barátságot kötöttek. A kötetben rengeteg részletet kapunk a körülötte levő emberekről, a csapatról, főnökeiről és nem csak a jót, adott esetben a rosszat is megosztja az olvasókkal. Mesél arról is, miként zajlott mögötte a médiavircsaft, hogyan viselte mindezt, hogyan forgatta ki az életének eseményeit a sajtó és mi is állt az események és a sajtónyilatkozatai mögött.

Első éve egész jól sikerült, de úgy érezte nem tanult eleget. A szerződése a Williams csapatnál egy évre szólt, de megérkezett a Benetton ajánlása, így náluk folytatta a pályáját. Kemény év volt. Az autó nem volt az igazi és Flavio Briatore sem épp az a mentornak való figura:

"Különösen egyenes volt a médiával, főleg, ha rossz versenyem volt, ami nagyjából az összes versenyről elmondható abban a szezonban. Pozitív kicsengéssel végezni az interjút, teljesen lehetetlen elképzelés volt számára. Az volt a szokása, hogy kezdte a kellemetlennel, pesszimistán folytatta, aztán jött a végső csapás." 

Miután mesélt az első F1-es pontjairól, a húzós évről a Benetton-nál, majd a sokkról, amikor a második szezonja után az akkor már Renault tulajdonban levő csapatnál váratlanul jött a telefon, hogy itt a vége, nem hosszabbítják meg a szerződését. Majd jött a nagy áttörés a BAR-ral (British American Recing). Jöttek a dobogók, de már nagyon akarta azt az első helyet. Amikor a Honda csatlakozott a BAR-hoz végre eljött az ő ideje. Ráadásul, aki követte a pályafutását, pontosan tudja, hogy a vizes pálya volt az ő erőssége és 2006-ban a Hungaroringet esett... 

"Az arcom nedves volt a könnyektől - sírtam a tiszta boldogságtól, és észre sem vettem, otthagytam a kocsit, kirohantam a parc ferméből, hogy láthassam a csapatot, és persze apát, akinek a szemme könnyektől csillogott, ahogy megragadott, odahúzott magához és megölelt, ahogy mindig, arca pedig sugárzott a büszkeségtől. Voltak idők, amikor azt gondoltam, hogy sosem jutunk el idáig - de itt voltunk, az első nagydíjgyőzelmemnél."

Bár tudta, hogy nem lesz ez túl gyakori, se nem elég jó, se nem elég gyors az autó, mégis jó év volt, ám a következő már nem annyira. Miközben narrálja a jobb és rosszabb éveket, arról is kapunk részleteket, hogy milyen érzés volt mellőzöttnek lenni. Hogy mennyire dühítette a helyzet, főleg pilótatársai sikerei és az "örök tétel": a világbajnoki címhez kell egy jó autó. 

A lejtőn lefelé tartó Honda felvette 2007 őszén a legendás Ross Brawn-t, hogy megmentse a csapatot. Csodákra még ő sem volt képes, és egy évvel később a Honda bejelentette, hogy kivonul a F1-ből. Az első gondolata az volt, hogy nincs már munkája. Végül Brawn megvette a csapatot és leszerződtette Rubens Barrichello-val együtt. Rosszabb fizetéssel ugyan, de ők akkor inkább azért izgultak, hogy a sebtében összedobott autó működjön. És működött. Brawn egy eszméletlen jó mérnökcsapatot rakott össze, beültetett az autókba két tehetséges pilótát és a Brawn GP-vel a tizedik szezonján megszerezte a várva várt világbajnoki címet, az első reakcióját egy világ hallhatta, és a mai napig neki is mosolyt csal az arcára, amikor visszagondol erre a pillanatra:

10 évnyi versenyzéssel és egy bajnoki címmel a háta mögött kihívásra vágyott, így ő maga kereste fel a McLaren-t, hogy az előző szerző fiatal bajnoka, Lewis Hamilton csapattársaként folytassa pályáját. Váratlan és talán kissé őrült húzás volt ez a friss világbajnoktól, és bár voltak szép eredményei, soha nem is sikerült azt hoznia, mint a Brawn-nal. Három szezont töltött Hamilton csapattársaként, akivel kapcsolata nem volt mindig felhőtlen, erről részletesen mesél. 

Innentől nem volt felhőtlen a helyzete. Nevezhetnénk útkeresésnek is ezeket az éveket. Néhány rossz idény az F1-ben, egy félresikerült házasság, egy klassz, új hobbi, a triatlon és élete legnagyobb vesztesége is terítékre kerül: 2014-ben édesapja váratlan halála rettenetesen megviseli Jenson-t. Ezután már semmi nem volt ugyanolyan. Voltak élvezetes csatározásai, ezek közül többet fel is idéz a könyvben, de végül 2016-ban elbúcsúzott a száguldó cirkusztól.

"Hiányzik?
Nehéz kérdés, de a válasz: nem.
Persze még mindig szeretem. Istenem, de szeretem. És még mindig azt gondolom, hogy ez a legmenőbb dolog.
De hogy hiányozna-e? Nem, nem gondolom, mert ahogy valaki az utolsó versenyem hétvégéjén mondta: "Álmokkal érkezel, emlékekkel távozol." Abból pedig volt rengeteg."

jenson-button-fektelenul.jpgA könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel egy másik izgalmas önéletrajz az autóversenyek világából? Kattints!


2018. szeptember 22., szombat

Hogyan tűnhet el egy gyerek nyom nélkül?

Könyvajánló - Cara Hunter: Egy közeli ismerős

"Hogyan tűnhet el egy gyerek nyom nélkül? A nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnik egy egyszerű családi vacsoráról. A csendes kertvárosban senki nem látott semmit – legalábbis ezt mondja mindenki. Adam Fawley detektív ugyanakkor tudja, hogy tíz ilyen esetből kilencben csak olyan ember lehet a tettes, akit az áldozat ismert. Vagyis valaki hazudik."

cara_hunter-egy_kozeli_ismeros_pszichothriller-konyv-21_szazad_kiado.png

Cara Hunter első megjelent krimije, az Egy közeli ismerős egy detektívsorozat első kötete, főszerepben Adam Fawley felügyelővel. A könyv nagyot szólt Nagy-Britanniában, és nincs kétségem felőle, hogy a magyar olvasókat is rabul fogja ejteni, engem megnyert magának a szerző. A 21. Század Kiadó hozta el nekünk az első részt, ráadásul hamarosan érkezik a következő kötet is, mely Sötétben címmel érkezik majd.

A detektívsorozat első részében a nyolcéves Daisy Maison eltűnése áll a középpontban. A Maison család kertjében a Canal Manor lakóparkban hatalmas bulit rendezett barátokkal, szomszédokkal, Daisy osztálytársaival és azok szüleivel. Egész délután mindenki remekül érezte magát, míg a tízórás tűzijáték után a szülők úgy döntöttek, hogy a gyerekeknek ágyban a helye. Ekkor kezdődött a rémálom, amely mindent szülőt földbe döngölne: a kis Daisy-t sehol nem találják, eltűnt.

Miután mindent felkutattak, mindenkit felhívtak a kiérkező rendőrök értesítik Fawley felügyelőt, aki még éjjel a helyszínre is érkezik, hogy utánajárjon az esetnek. Miután beszélt a szülőkkel, a nyomrögzítőkkel az első meghökkentő dolog számára a kislány szobája. Minden holmi katonás rendben sorakozik a helyén, egy makulátlan, természetellenes, steril környezet, ahol minden a lány nevére utal, tele van virágdekorációval az egész szoba. (A Daisy magyarul százszorszépet jelent) Fawley is ledöbben, főleg, hogy látott egy alig három napos felvételt, amin Daisy önfeledten táncol, pörög és nevet mókás százszorszép jelmezében. Egy ilyen környezet egyáltalán nem jellemző egy ilyen életvidám gyerekre.

Miközben kihallgatnak mindenkit, aki részt vett a bulin és az összes szomszédot, a park egyik konténerében egy véres, szakadt, zöld harisnyára bukkannak, pont olyanra, amilyet a lány viselt. Még mindig mindenki bízik benne, hogy emberrablás és nem holtan fogják megtalálni a pár percre található csatornában... 

"Jobb lesz, ha ezt rögtön az elején leszögezzük. Lehet, hogy csöppet sem fogják rokonszenvesnek találni, amit mondok, de nekem sajnos túl nagy a gyakorlatom az ilyesmiben. Az ilyen esetekben – amikor egy kisgyerekről van szó – tíz közül kilencszer valami közeli ismerős a tettes. Talán egy családtag, esetleg egy barát vagy szomszéd, valaki a közvetlen környezetből. Ne hagyják megtéveszteni magukat. Akármilyen gyászos az arcuk, bármennyire valószínűtlen már maga a feltevés is, valaki mégis tudja közülük, hogy ki a tettes. Talán csak ösztönös megérzéssel, talán még maga sem döbbent rá, hogy biztos benne. De valaki tudja.
Valaki biztosan tudja."

Ezután végig követhetjük a nyomozást, a kihallgatásokat, házkutatásokat, sajtótájékoztatókat, viselkedéselemzést, és kapunk egy szeletet abból miként fogadja a közvélemény az eltűnt lány esetét, miközben az idillinek tűnő Maison családról lehull a lepel és egyre kevésbé lesznek szimpatikusak. Közben meg nem érti az ember, miként tud eltűnni egy gyerek egy partiról észrevétlenül, ahol több tucat ember mozog folyamatosan. 

Részletes és pontos képet kapunk a szerzőtől a szereplőkről. Az ügy boncolgatása közben megtudjuk miként lesz áldozat egy apa szeme fénye vagy, hogy mi vezet oda egy nőt, hogy féltékeny legyen saját lányára. És ne feledkezzünk meg Daisy 10 éves bátyjáról sem. Vajon miként dolgozhat fel egy ilyen eseményt egy báty, aki még maga is csak kisfiút? Titkok, titkok, titkok...amik mind napvilágot látnak, hogy sötét árnyként lebegjék körbe a családot.

A regény nagyon jól van összerakva. Végig érdekes, jól felépített, leköti az ember figyelmét. Izgulunk, hogy mi van a lánnyal, közben elkezdünk tippelgetni, hogy kinek és mi oka lehetett rá, hogy elvigye. Az apránként csepegtetett információk végig feszültség alatt tartanak. Egy kiválóan megírt és remekül fordított (köszönet érte Gömöri Péternek) regény, mely végig leköti az olvasó figyelmét.

Egy rossz pontot nálam csak a vége miatt kapott. Ahhoz képest, hogy mennyire szövevényes hálót szőtt a szerző menet közben, a vége sajnos nem volt annyira átütő. Ettől függetlenül mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a csavaros, ármányokkal teletűzdelt krimiket, amelyben nem csupán a nyomozáson van a hangsúly, hanem kapunk egy adag lélektani drámát is, egy csipetnyi thrillert. Főleg, amikor megtudjuk, hogy mi történt a felügyelő fiával, ami miatt ez az ügy személyessé válik számára.

A kötet legvégén pedig kapunk egy szeletet a következő epizódból. Az biztos, hogy a Sötétben címmel megjelenő kötet is felkerül majd a polcomra. :)

9786155759482.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

Sötét zóna: az összes háború ugyanaz a háború és sosem ér véget... Érdekel? Kattints!

2018. szeptember 20., csütörtök

Prága, a Száztornyú város

Könyvajánló - Prága (Marco Polo)

"A cseh főváros a világ legszebb városai közé tartozik, és erről már az egész földkerekségen tudnak. [...] A város mesés színtere telis-tele van templomokkal és palotákkal, de a Károly híd a maga látványos szoborgalériájával, a romantikus szegletek, vagy az eldugott kertek és a csöndes utcácskák is mindenkit elbűvölnek."

A cseh fővárost az ország gyöngyszeme, melyet gyakran neveznek "arany városnak" vagy "száztornyú városnak". A tiszta, szép és romantikus hangulatú város számos gyönyörű látnivalóval várja az ide érkezőket. Macskaköves utcákon sétálhatunk, miközben megcsodáljuk az Óvárosi teret, a Vencel-teret, a különleges spanyol zsinagógát, vagy átkelhetünk a Károly-hídon a Várnegyedbe, ahol a Szent Vitus-székesegyház fog minket ámulatba ejteni. De most nézzünk meg néhány páratlan látnivalót, amit muszáj meglátogatni egy prágai kiruccanás során.

var.jpg

Elsőként látogassunk el a világ legnagyobb összefüggő várterületével bíró Hradzsinba (Hradčany), a Várnegyedbe. Érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy délben a Várkapunál legyünk, ugyanis mindennap ekkor van őrségváltás, amely érdekes látványosság, egy darabka a cseh kultúrából. Tehetünk egy sétát Prága leghíresebb utcájában, az Arany utcácskában, ahol 11 ház és számos mítosz, legenda várja a látogatókat. Megszemlélhetjük a Szent György-bazilikát és a hangulatos Királyi kertet is, és persze átsétálhatunk az elmaradhatatlan Károly-hídon.

A város leginkább élettel teli negyede az Óváros már évszázadok óta. Kihagyhatatlan a történelmi emlékeket őrző Hídtorony, a Városháza, ahol milliók fényképezik minden egész órában a torony két alig észrevehető nyílásából kikukkantó 12 apostolfigurát. Bőven akad látnivaló a csendes, macskaköves mellékutcákon is, de a legforgalmasabb az Óvárosi tér, mely a 12. század óta a város szíve. Különleges, gyönyörű paloták szegélyezik, melyeken táblák hirdetnek számos hírességet, akik itt éltek vagy közlekedtek, mint például Albert Einstein vagy Franz Kafka. De láthatunk szép templomokat, színházat, múzeumot, a tér közepén hatalmas Husz János szobrot, a Lőportornyot. Személyes kedvencem (és gyanítom ezzel nem vagyok egyedül) a Városháza homlokzatán található csillagászati óra, mely nem csupán az idő múlását mutatja, hanem a hónapokat, évszakokat, a Nap és a Hold mozgását, sőt még az állatövi jegyeket is.

Szintén személyes kedvencem következik a Petrin-torony (Petřínská rozhledna), másnéven a Kis Eiffel-torony. A Petřín-hegy, Prága zöldellő magaslata lehetőséget kínál, hogy madártávlatból gyönyörködhessünk a városban. A 63,5 méter magas torony 1891-ben épült és a maga 299 lépcsőfokával párizsi eredetijének a mása. Ne ijedjünk meg a vasszerkezet rengeteg lépcsőjétől, lifttel is feljuthatunk a torony tetejére, hogy ámuldozhassunk a pazar kilátáson. Engem magával ragadott a látvány, semmiképp sem szabad kihagyni! Ráadásul a hegyre menet megnézhetjük a Kinsky grófok nyári kastélyát, a Szent Mihály templomot, míg az Éhségfal mentén feljuthatunk a csúcsig, hogy a torony legyen a túránk koronája.

A következő talán kicsit furcsa lesz, de érdemes kipróbálni, ez a legendás 22-es villamos. A 22-es, amely Tatra T3-as kocsijaival az 1960-as évek dizánjával zötykölődik évtizedek óta. Különlegessége, hogy útvonala érinti a város színét-javát, alig van olyan nevezetesség, amit nem érint, emiatt vált a prágaiak vasárnapi kiránduló "járatává", s ez a "legolcsóbb városnéző" eszköz a turisták számára.

Az új dizájnnal megjelent Marco Polo útikönyv tökéletes társunk lesz a prágai városnézés során. Elengedhetetlen információkat tartalmaz a nevezetességekről, nyitva tartási időkről, belépőjegyek árairól, de még arról is, miként spóroljunk meg egy kis pénzt a városnézés során. Emellett térképmellékletet is találunk benne, valamint ízelítőt a helyi szokásokról, ünnepekről, gasztronómiáról, időjárásról, történelemről, ráadásul még egy szótármelléklettel is segít minket az utazás alatt. Még két jó kis előnye van a kötetnek: rendkívül kedvező ára és apró termete, hogy a táskánkban kényelmesen elférjen. Ha nem akarunk lemaradni semmi izgalmas látnivalóról, ez az útikönyv kiváló választás.

1533435.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!


2018. szeptember 12., szerda

Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

 "A fújtatva, röviden lélegzők a kezdők, a csendesen, szabályosan lélegzők 

a veteránok. 
Az ő szívük lassan, gondolataiba merülve méri az időt."

Murakami Haruki 1983-ban, az egyedül vállalt Athén-Marathón távon

2018. szeptember 11., kedd

Mesés látnivalók a horvát tengerparton I.

Könyvajánló - A horvát tengerpart, Dalmácia (Marco Polo)

Nap, tenger és ritmus,
mély szurdokok, csobogó folyók,
türkizzöld víz, látványos szigetek,
sziklás tengerpartok, építészeti remekek és
gasztronómiai ínyencségek.

Bár már itt a szeptember, még most sem késő egy gyors kiruccanást tenni a horvát tengerpartra. Dalmáciában az idő kellemes, a víz hőmérséklete is élvezhető, ráadásul már a turista is kevesebb, ami azok számára, akik irtóznak a tömegtől ideálissá teszi ezt a hónapot egy kis kiruccanásra. A Corvina Kiadó legújabb Marco Polo kiadványából, A horvát tengerpart című kötetből szemezgettem nektek néhány kihagyhatatlan látnivalót.

dugi_otok.jpg

A dalmát szigetvilágot egy elárasztott hegység csúcsai alkotják, mely a legjobban és a legmesésebb környezetben, Dugi otokon ("Hosszú-sziget") figyelhető meg. A sziget nevét méretei ihlették, ugyanis 52 kilométer hosszú és csupán 1-4 km széles keskeny földdarab, melyet olajfaligetek és kis erdők borítanak. A legjobb módszer a környék felfedezésére és a táj megcsodálására, ha kerékpárra pattanunk és végigtekerünk a helyenként meredeken emelkedő panoráma-útvonalon, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tengerre, a szigetekre és a mélybe zuhanó sziklafalakra.

Ha Horvátországban járunk muszáj ellátogatnunk Dubrovnikba. A várost körülvevő, teljes épségében megmaradt városfalnak köszönhetően olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha visszarepültünk volna pár évszázadot az időben. A Pile-kapunál a városba lépve egyenesen a történelmi városközpontba jutunk. Kötelező látnivalókban bővelkedik a város. Érdemes megnézni a Domonkos-rendi kolostort (Dominikaski Samostan), a Sponza-palotát, a zsinagógát és feltétlen sétálni kell egyet az óváros legelevenebb és legszebb terén, a Gundulićeva poljanán, ahol megcsodálhatjuk a székesegyházat, ráadásul minden délelőtt lehetőségünk van bevásárolni Ivan Gundulic emlékművének lábánál tartott piacon. És semmiképp se feledkezzünk meg a város legszebb kilátópontjáról sem, melyhez a 412 méter magas Srd csúcsra kell felmennünk. Választhatjuk a kényelmes pár perces kötélvasutat vagy egy nagyjából másfél órás sétát a csúcsig. 

914.jpg

A következő hely, mintha csak a mozivászonról pottyant volna elénk. Nem más ez, mint a Trstenói Arborétum. Egy gyönyörű ozáis, egy kert, melyet egy raguzai nemesi család a 15. században építtetett nyári rezidenciája köré 18 kilométerre Dubrovniktól. Pálmák, eukaliptuszok, babér, murvafürt, tölgyek és aleppói fenyők ölelik körbe a villát, a szobrokat és a meseszép szökőkutakat, tavakat. Egy kis érdekesség a Trónok harca kedvelői számára: ez a mesés oázis adott helyszínt a Baratheon-ház palotakertjében játszódó jeleneteknek.

Ha az időjárás engedi, érdemes ellátogatni az Ugljan szigetre, Preko városába. Az itt termesztett olívabogyó az ország legjobb olajának alapja és hagyománya egészen a római korig nyúlik vissza. A város legszebb pontjai a tengerparti sétány és a hangulatos történelmi kőházak. A sétány mentén pedig rábukkanunk egy gyönyörű homokos strandra, ahonnan elúszhatunk akár egészen Galovac szigetig, mely egy ferences kolostornak ad otthon, majd miután kifürdőztünk magunkat elfogyaszthatunk némi helyi ínyencséget Konoba Barbarában, hogy aztán felsétáljunk a Szent Mihály-erődhöz és gyönyörködhessünk a zárai szigetvilágban.

Omiš egykor kalózfészek volt, mára azonban az aktív kikapcsolódás híveinek kedvelt színhelye. A város egy folyó, a Cetina két partján terül el, mely a Dinári-hegységet hasítja ketté. Két erőd védelmezi a sziklán az óvárost, ahol kőházakkal szegélyezett, csendes utcákon sétálhatunk. Szép kavicsos, homokos strandok tarkítják, ahol az ejtőernyős vízisízésnek (parasaling) hódolhatunk, ha pedig megnéznénk a kanyont felülről, akkor érdemes kipróbálni a zipline-t (csúszópálya), ahol akár 65 km/órára gyorsulva adhatjuk át magunkat az adrenalinlöketnek. Az erdőkkel benőtt völgyben pedig bátran kirándulhatnak vagy kerékpározhatnak a természet szerelmesei.

Ez csupán néhány a számos látnivaló közül, ami miatt érdemes ellátogatni Horvátországba. Ha kedvet kaptál, hogy felfedezd Dalmácia mesés világát, akkor a Marco Polo új kiadványa tökéletes társad lesz az út során. Mit nyújt neked ez a kötet? Naprakész információkat címekkel, nyitva tartási időkkel, belépőjegy árakkal, kirándulástippeket, látnivalókat, kulturális és étkezési szokásokat, ünnepeket és egyéb fontos eseményeket, egy kis történelmi összefoglalót, néhány spórolási tippet, ingyen programot, a legklasszabb helyek listáját, elérhetőségeket, szótár- és térképmellékletet. Ezt a sok-sok információt mind összegyúrva egy igényes kötetben rendkívül kedvező áron.

1526683.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

2018. szeptember 8., szombat

Meg lehet ismerni a megismerhetetlent?

Könyvajánló - Jeff VanderMeer: Déli Végek-trilógia

Jeff Vander-Meer Déli Végek trilógiája egy érdekes, ijesztő világba kalauzolja az olvasót, ahol az X Térség rejtélyes világa a semmiből jön létre, hogy aztán terjeszkedésével elpusztítson és magába olvasszon mindent, ami körbeveszi.

annihilation-movie-image-4.jpg

9789634194040.jpgA trilógia nyitókötete az Expedíció címet kapta. A kötetben két év után indult útjára a legújabb csapat egy különös és veszélyes küldetésre. Az expedíció csupán négy főt számlál: egy antropológust, egy geodétát, egy pszichológust és egy biológust. Négy bátor, elhivatott nő, akik a tizenkettedik expedíció tagjai. Nagyon bíznak benne, hogy nem érnek oly tragikus véget, mint elődjeik. De kik ők és hová tartanak?

A kormányzat Déli Végek nevű titkos szervezete már három évtizede tartja titokban az ún. X Térség mibenlétét. A kutatócsoport feladata. hogy tudományos megfigyelést végezzen a terület és természetfeletti hatásait vizsgálja. Komoly kiképzés és felkészülés előzte meg a nevüktől megfosztott és különösebb személyiségjegyek nélküli tagokból álló csapat küldetését.

Elsőként egy rejtélyes toronyra bukkannak vagy alagútra...attól függ honnan nézzük. (Bocsi, ezt spoiler nélkül nem tudom elmagyarázni :D ) Majd egyre többet tudunk meg erről az egzotikus világról és a kicsit lassú felvezetés után végre beindulnak az események és elkezded elveszíteni a fonalat ebben a különös ökoszisztémában. Lélegző falak, szavakat formázó növények, különös eltűnések, majd még különösebb hazatérések...

"Mihez kezd az ember, ha az öt érzékszerve kevés?"

A kötet hangulata nagyon-nagyon jól eltalált. Rejtélyes, félelmetes, tonna kérdést hoz maga után. Kicsit talán elvont, az mindenesetre biztos, hogy egyedi látásmódot kíván, emiatt tutira megosztó kis sci-fi (némi pszicho-thriller beütéssel). Mivel tudjuk, hogy nem lett jó vége a korábbi expedícióknak, folyamatosan vártam, hogy mikor kezdenek el hullani. Kicsit lassan indult be, nem is feltétlenül értettem minden mozzanatát, ami gyanítom a további részeknél megváltozik, de a végére egész érdekes könyvvé vált. Folyamatosan ugrálunk vissza a biológusnő, a narrátor múltjába és különös részletek kerülnek elő a múltból, melyek komoly hatással vannak a jelenre. Érdemes elolvasni, mert nem tudhatod, hogy melyik táborba esel: szeretni fogod, leköt és kíváncsivá tesz vagy untat és a sarokba hajítod. Ha szereted a sci-fi könyveket, adj neki egy esélyt. :)

9789634194071.jpgA trilógia folytatásában megismerjük Kontrollt, becsületes nevén John Rodriguezt. Az első kötetben az X Térség megismerésén volt a hangsúly, ebben a kötetben pedig a külvilágra gyakorolt hatása a téma. John első napján a Déli Végeknél azt a feladatot kapja, hogy hallgassa ki a tizenkettedik expedíció túlélőit. 

Számos különös irat átolvasása és rengeteg videofilm valamint három zavart nő történetének kihámozása lenne a feladata, ráadásul a Déli Végeknél is áll a bál, rendbe kell rakni a dolgokat, hogy megmentse az ügynökséget.

Rengeteg új információt kapunk nemcsak az ügynökségről, hanem a rejtélyes X Térségről is. Kontroll számos hazugságot leplez le és lassan az őrületbe kergeti ez a bizarr hely és a körülötte levő felfordulás. Nagyon fura volt az első rész után, hogy vannak nevek és párbeszédek. Már úgy megszoktam, hogy a betöltött feladat jelöli a szereplőket, hogy alig tudunk róluk valamit, hisz a rejtélyes világ fontosabb volt. Az egyetlen, akit megismertünk a biológus volt, de ő is inkább közömbös érzéseket váltott ki belőlem. Most azonban kaptunk egy számomra kedvelhető figurát Kontrollt személyében és egy érdekes kalandot, amelyre együtt indult...na nem, azt már nem árulom el, hogy kivel, nincs spoiler :D 

Ezektől függetlenül nekem kicsit lassú és néha már-már unalmas volt a hosszadalmas boncolgatás. Ellenben a vége! Na az nagyon jól sikerült! Ha nem talál ki egy érdekes, mesteri csavart a végére, talán feladtam volna a sorozatot, de nem tettem. Szóval, hajrá! Következzen a befejező rész.

9789634194101.jpgA trilógia befejező kötete, a Fantomfény elég érdekes újdonságokat hozott. A korábbi kötetekben egy-egy főszereplő, a biológusnő, majd Kontroll gondolatain keresztül szaladtunk végig az eseményeken, ezúttal azonban három szálon fut a történet. Ráadásul rengeteg új szereplő kerül képbe. 

A fülszövegben leírtakon túl nem szeretnék belemenni a cselekménybe, túl sok mindent nem lehet ezeken túl elmondani spoiler-mentesen. 

Az ​X Térség támadásba lendült, és felemésztette a kutatására létrehozott ügynökséget, a Déli Végeket. Van, aki ott rekedt, de még dolga van odabent. Van, aki visszatér, és van, aki hazatér oda. Van, aki még mindig válaszokat keres, míg mások csak a túlélésre játszanak. Van, aki még harcol az ismeretlennel, és van olyan is, aki már csak megismerni szeretné, ha meg nem is értheti.

Az X Térség pedig felfedi történetét és titkait, de azok jelentősége és következményei talán még mélyebbek és ijesztőbbek az eddigi bizonytalanságnál. Mert hatással vannak az egész világra – már ha létezik még az eddigi világ, és érdemes egyáltalán félteni azt.

Az X Térségben lévőknek pedig személyes szinten is meg kell találniuk a választ: létezik-e még korábbi énjük, és érdemes-e harcolni érte, vagy jobb elfogadni a változást? 

Ha egészen őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, ezt a trilógiát nem nekem találták ki. A lezárás sem sikerült igazán ütősre. Azt gondoltam egy izgalmas végkifejletet kapunk az X Térségbe való visszatéréssel, de talán túl sokat is kaptunk hullámzó színvonalon. Kicsit csapongó, sokszor megfoghatatlan, még több kérdést hozó eseményekkel tarkított, paranoiás szereplőkkel megtöltött regény, akik furcsán kifordultak önmagukból.

Az alapötlet jó és az X Térség rejtélye azért ott motoszkál azóta is a fejemben, az események láncolata viszont már annyira nem fogott meg. Talán kicsit sok volt a töltelék számomra és nem tudtam megemészteni igazán. Viszont látva mások értékeléseit, azt gondolom van olyan olvasói réteg, aki élvezte ezt a furcsa, elvont, egyedi stílusú sorozatot és örömmel vetette bele magát ennek a világnak a megismerésébe. Egy próbát megér, hogy kiderítsd: rajongó leszel vagy nem fog tetszeni...

Mindenesetre, bár nem voltam teljesen elégedett ezekkel a könyvekkel, annyira azért sikerült felkeltenie a kíváncsiságomat Jeff VanderMeer-nek, hogy másik könyvébe is belelapozzak. :)

28056129_10156243709877148_7930944401877876171_n.jpg

A könyvet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva elérhetőek a kiadó honlapján a szerző könyvei kedvezményes áron!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

2018. szeptember 1., szombat

Két csavaros, klasszikus krimi P. D. James tollából

P. D. James: Takard el az arcát / Nem nőnek való

21. Század Kiadó Krimi klasszikus sorozatának két izgalmas darabja P. D. James (Phyllis Dorothy James) két kiváló regénye: Takard el az arcát és Nem nőnek való. A néhány éve elhunyt szerző az angol krimi klasszikusaival örvendeztette meg az olvasókat. Remekül írt, ráadásul regényeiben elérte, hogy végig agyaljunk a bűnös kilétén. Minden karakter idővel gyanússá válik és eljutunk oda, hogy már fogalmunk sincs ki a jó és ki a rosszfiú a történetben. 

Takard el az arcát! című regényét tízmilliók olvasták, remélem a hazai közönség is szereti a szerző műveit. :) A történet vidéken játszódik. Dalgliesh főfelügyelő kemény fába vágja a fejszéjét. Adott egy egy puccos kúria, a Martingale ház, ahol a házigazda vacsorát adott előkelő családjának és két vendégüknek.

pdj_sorozat_takard_el_arcat_jav.jpgA vacsora a tanuk elmondása szerint szokványos mederben zajlott, ám a végén mégis megfojtva találják Sally Juppot a szobájában. Az ajtaját belülről zárták be, az ablak nyitva, az asztalon pedig egy bögre kakaó állt. A kakaóban altató volt. De vajon a lány tette bele, hogy jól aludjon vagy a gyilkos, hogy könnyebb dolga legyen?

A főfelügyelő szinte biztosra veszi, hogy a vacsoravendégek között kell keresnie a tettest. Indíték pedig többeknél is akad. Első helyen természetesen maga a gazdag Maxie család, a házigazdák, akik attól féltek, hogy a zűrös múltú, csúfos pletykákkal tarkított életű Sally netán a család legújabb tagjává válik...

A házban tartózkodók mind eléggé kivannak, gyanakvóak és nem túl segítőkészek, ezzel komoly kihívás elé állítják a felügyelőt. Szép sorban megtudjuk mi is történt az este és az azt megelőző napokban, megismerjük a gyanúsítottak sorát, hogy aztán mi is jól megkavarodjuk és fogalmunk se legyen, ki is az elkövető.

Nagyon jó kis hangulata van a regénynek. Érezhető rajta a hatvanas évek krimijeinek bája, tematikája. Első könyvem volt a szerzőtől, engem megnyert a stílusával, bár néha kicsit lassúnak éreztem, mégis a regény hangulata, a helyszín leírása, a szereplők megalkotása, mind arra sarkallt, hogy olvassam tovább. P. D. James jól kelt feszültséget, amit a végéig sikerül fenntartania. Érdekes karaktereket vonultat fel a regényben, többek között elsőként találkozunk a főfelügyelővel, aki aztán több regényének is főszereplőjévé vált. A vacsora vendégei és a házigazdák különböző okokból ugyan, de apránként mind gyanússá válnak. Ám a kirakós darabkái a felügyelő éles eszének és különös gondolkodásmódjának eredményéül szép kis egésszé állnak össze a végére.

pdj_sorozat_nem_nonek_valo.jpgA Nem nőnek való című krimiben egy újabb debütáló nyomozót ismerünk meg. Ezúttal egy fiatal nyomozónőt állít a szerző kemény feladat elé. Cordelia Gray magándetektívet felkeresi Sir Ronald Callender miután a fiát, Markot holtan találták. Az igazat vallva nem őt akarta a munkára, de Cornelia cégtársa halála után, végül úgy dönt, megbízza a munkával a kissé tapasztalatlan nőt.

Bár a rendőrség öngyilkosságként zárja le az ügyet, apja nem hagyja annyiban a dolgot. Szeretné tudni mi történt a fiával, ami végül ily rettenetes módon ért véget. A jóképű, művelt, intelligens Mark épp lázadó korszakát élte, utolsó évében kimaradt a cambridge-i egyetemről is. 

A srácot felakasztva találták száján rúzsnyommal. Egy gazdag családban szinte elkerülhetetlen, hogy legyenek csontvázak a szekrényben. A nyomozónő sorban rá is bukkan számos sötét titokra, melyek hatására egyre bizonyosabbá válik előtte, hogy Markot meggyilkolták.

Egy igazi klasszikus krimi! Szép lassan csöpögteti a szerző az infókat egy ismét nagyon jó hangulatú környezetben. Kicsit komorabb a hangvétele, mint a Takard el az arcát! című kötetnek, de ez cseppet sem von le az értékeiből, ahogy az sem, hogy több mint 40 éves mű, amely lassú indulás után prögessebb, izgalmasabb eseményláncolathoz vezet.

A nyomozónő karaktere jól sikerült, tetszett az aprólékos munkája, ahogy összeszedegette a részleteket, hogy aztán a puzzle végül érdekes végkifejletben bontakozzon ki. Bár őszintén szólva nem voltam elragadtatva a regény végétől, de még így is azt mondom, hogy érdemes elolvasni, aki szereti a kissé régimódi bűnügyi regényeket.

„Lebilincselő, szépirodalmi igényességű bűnügyi regény…” – CHICAGO SUN-TIMES

köteteket a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk.

A borítóképekre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy mi zajlik a Sötét zónában? Kattints!