Kultúrpara

2018. június 29., péntek

"Ha meg akarod változtatni a világot, kezdd azzal, hogy beveted az ágyad."

Könyvajánló - William H. McRaven: Vesd be az ágyad

"William H. McRaven tengernagy inspiráló hatású könyvében személyes hangvételű történeteket mesél magáról és a katonai szolgálat alatt megismert emberekről, akik a nehézségek közepette is elszántan, becsületesen és bátran tették a dolgukat. Az optimista és időtlen könyv egyszerű és bölcs tanácsai, buzdító szavai abban segítik a fiatalokat, vezetőket, férfiakat és nőket, hogyan lehet a SEAL-kommandósok hozzáállásával a hétköznapi élet legnehezebb pillanataiban is még többet kihozni magunkból."

A Partvonal Kiadónak köszönhetően egy remek könyv került a kezembe. A kötetet William H. McRaven tengernagy, az amerikai fegyveres erők Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője, a haditengerészet SEAL-kommandójának egykori tagja írta, azzal a céllal, hogy férfiakat és nőket inspiráljon arra, hogy még többet hozzanak ki magukból. A könyv érdekes és izgalmas történeteket tartalmaz a katonai szolgálatban töltött idejéből, azokról az emberekről, akiket ott ismert meg.

A SEAL-kommandósok kiképzési tervét tíz feladat határozza meg. Ezek a feladatok pedig az élet minden területén segíthetnek céljaink megvalósításában. A szerző saját példákon keresztül mutatja be ezeket a feladatokat, miközben olyan emberek történeteit meséli el, akikkel találkozott pályája során és, akik fegyelmezettségükkel, állhatatosságukkal, bátorságukkal és tekintélyükkel inspirálták

Kapunk egy szeletet arról, miként zajlik a kiképzés a Csendes-óceán partján Coronadóban. Megismerhetjük a központot, a tiszti szobákat, ahol csupán négy ágy és egy kis gardróbfülke volt. És ahol minden nap úgy indult, hogy ébredés után bevetették az ágyukat, melynek mindig tökéletesnek kellett lennie.

És már el is érkeztünk a címadó és egyben első feladathoz: Vesd be az ágyad. Ugye milyen könnyű feladat? Vagy mégsem. Szerintem mind jártunk már úgy, hogy kapkodtunk reggel és már nem maradt rá két percünk vagy épp csak lusták voltunk és legyintettünk egyet, hogy jó lesz az úgy is. Igaz? Mit jelentett ez a katonák életében? Miért volt fontos? Logikus kérdések és belegondolva a tábornagy írásába, tökéletesen logikus a válasz: ez bizonyította a fegyelmezettséget és lefekvéskor emlékeztetőül szolgált, hogy bár apró feladatról van szó, de aznap is büszkék lehettek valamire.

Tény, hogy nekünk senki fogja ellenőrizni, hogy a lepedő sarka tökéletesen van-e hajtva, vagy a pléd derékszögben áll-e, de mégis jó érzés, hogy ma is elvégeztem egy feladatot. Nem kell ahhoz katonának lenni, háborúba menni, hogy az ember rémes dolgokkal találkozzon. Mindannyiunknak volt már rossz napja. De az ilyen napok végén jól jöhet, hogy a befejezés elégedettséggel tölthet el, és csupán egy ilyen apróságot kell tenni érte.

Mesél a csapatmunka fontosságáról, hogy mindig szükség van egy társra, aki nehéz helyzeteken tud átsegíteni, és az életben is szükségünk van egy jó csapatra a céljaink eléréséhez. Persze az még nem elég. Kell az elszántság, a kitartás, a lelkiismeretesség, a szorgalom, nem számít, ha hátrányból indulsz, és az sem, ha olyan akadály kerül eléd, ami után úgy érzed, az élet nem igazságos. Kemény munkával bármit el lehet érni. Ezt McRaven egyszerűen így írja le: "csak a szív a fontos, nem a lábuszony mérete". Sose panaszkodj, tanulj a hibáidból, tekints a jövőbe és haladj tovább. Amikor pedig egy zsarnok próbál az utadba állni, légy bátor, mindenkiben ott rejlik a bátorság képessége, de van, amikor mélyen magunkba kell nézni, hogy rátaláljunk, s így kihozhatjuk magunkból a maximumot. Amikor pedig minden veszni látszik és a körülötted levők már épp feladnák, légy te az, aki reményt ad. Például kezdj énekelni, amikor nyakig állsz a mocsárban...

A tengernagy 2014-ben a Texasi Állami Egyetem végzősei előtt tartott beszédét több millióan nézték végig az interneten. Ha tudsz angolul, érdemes megnézni. Hihetetlen erővel hatnak a szavai és sokakat inspiráltak/inspirálhatnak. Ennek a beszédnek a leirata is megtalálható a kötet végén.

Bár a feladatokat épp csak érintettem, remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, mert szívesen és nagyon ajánlom a könyv elolvasását. Nagyon inspiráló, buzdító és szerintem hasznos minden szava, arról nem is beszélve, hogy érdekesek a történetek, a bevetések, az elesett bajtársak emlékével való harc, és még más érdekességek, amelyeken keresztül megmutatja ezen feladatok fontosságát. Olyan világba kalauzol el, amelyet csak filmekből ismerünk, és emellett értékrendjének megfelelő életvezetési tanácsokkal is ellát.

1485403_2.jpg

Többet szeretnél megtudni a kötetről? 

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

A kötetet a Partvonal Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

2018. június 28., csütörtök

A természet 7 új csodája

 Hét évvel ezelőtt az új csodák megszavazásakor nem csupán páratlan építményekre indítottak szavazást, hanem lenyűgöző természeti jelenségekre is a New7Wonders kezdeményezés égisze alatt. A világ minden tájáról érkeztek szavazatok 440 jelöltre, végül több mint ötszázmillió szavazat által megszületett a világ 7 természeti csodáját tartalmazó lista, melyet 2011.11.11-én hirdettek ki. A listán olyan szépségek kaptak helyet többek között, mint az Amazonas vidéke, a Komodo Nemzeti Park vagy a Tábla-hegy.

Amazonas, Dél-Amerika

A Dél-Amerikában található Amazonas-folyó a világ legbővízűbb folyója, és bár még nem bizonyított, de egyes kutatók szerint hosszban is az első helyen áll. Eddig a Nílusé ez a megtisztelő cím, a maga 6695 kilométerével, de a legutóbbi mérések szerint az Amazonas eléri a 6992 kilométert. Torkolata is lenyűgöző, a delta- és tölcsértorkolat un. hidridjével érkezik meg több száz négyzetkilométeren az Atlanti-óceánba. A folyóról elnevetett medence, az Amazonas-medence is különleges hely, ezt igazolja az is, hogy itt található bolygónk édesvizeinek 20%-a. És mivel a legekből sosem elég: itt él a legváltozatosabb állat- és növényvilág a Földön. Csupán becslések vannak arra, hogy hányféle élőlény található a régióban, mivel az erdő nagy része a mai napig felfedezésre vár, de hozzávetőlegesen 225 ezerféle növényfajnak és legalább 5 millió állatfajnak ad otthont.

Ha Long-öböl, Vietnám

Vietnám északi részén található ez a hatalmas, mintegy 1553 km² nagyságú terület, ahol kb. 1960-2000 mészkőszikla emelkedik ki a vízből a legtöbb helyen több száz méter magasra. Páratlan látványt nyújtanak a vízből elszórtan kiemelkedő sziklák. Az öböl eredeti neve Vịnh Hạ Long, melynek jelentése: az alámerülő sárkány öble. Honnan a különleges név? A legenda szerint a környéki hegyekben élő sárkány leszaladt a partra, farkával pedig hatalmas barázdákat hagyott maga mögött a földben, és ezeket elárasztotta a tenger. Egy másik legenda azonban azt vallja, hogy a Jáde Birodalom egy mennyei sárkányt küldött a betolakodók ellen, s az kölykeivel együtt rengeteg gyöngyöt szórt szét, melyekből szigeteket és hegyvonulatokat formázott, hogy azok útját állják az ellenségnek. Rengeteg barlang és üreg alakult ki évmilliók során, melyek egy része csak apály idején látogatható. A környezeti sokszínűség lehetővé tette a szigeteken a trópusi örökzöldek létét és az óceáni bioszisztémát is. Az öböl 1994-ben az UNESCO oltalma alá került.

Iguazú-vízesés, Dél-Amerika (Brazília, Argentína)

Az Iguazú Nemzeti Park éke, ez a különleges és mesebeli látvány nyújtó vízesés Argetína és Brazília határán található. Hatalmas és ámulatban ejtő a 270 zuhogóból és kisebb vízesésekből álló, átlagosan 60 métert a mélybe zuhanó hatalmas víztömeg, mely az Iguazú folyó 2,7 kilométeres szélességében húzódik és leghosszabban 82 métert esik a mélybe. Az őslakos guarani indiánok legendája szerint Mboi isten kinézte magának a fiatal Naipí-t, hogy feleségül vegye. Ám a lánynak már rabul ejtette a szívét Tarobá, akivel egy kenuban menekültek a folyón. Mboi nem tűrhette, hogy másé legyen az áhított nő keze, és dühében felszeletelte a folyót, sziklákat emelt a mélyből, hogy az így létrejött vízesések okozzák a szerelmesek vesztét.

Jeju-sziget, Dél-Korea

Jeju, az "istenek szigete" egy vulkanikus sziget, mely az UNESCO világörökség része és Dél-Korea lenyűgöző természeti kincse. Ezen a gyönyörű helyen vulkáni formációk, vízesések, pompás erdők, barlangok, homokos part és türkizkék tenger várja az ide érkezőket. Kihagyhatatlan látnivalói között van a Sárkányfej-szikla, mely a legenda szerint egy félig tengerbe süllyedt sárkány. De meg kell említeni a lávakéreg barlangot is vagy a Napkelte Csúcsot, ahol először lehet megpillantani a felkelő nap sugarait a szigeten. Számos vízesése közül pedig kiemelkedik látványával a Cheonjiyeon-vízesés, mely a sziget legszebbike. Itt található Dél-Korea legmagasabb pontja is, ez nem más mint a Halla-hegy, mely egy 1950 méter magas alvó tűzhányó, ahol több ezer növény- és állatfaj talált otthonra. A hegyet vízesések, látványos sziklaalakzatok és a vulkáni kráterben keletkező Baeknok-tó teszi még különlegesebbé.

Komodo Nemzeti Park, Indonézia

Indonézia páratlan szigetvilággal rendelkezik. Hihetetlennek tűnhet elsőre a szám, de 17.508 sziget tartozik az országhoz. Ezek egyike ez a 390 km²-es csoda, mely a Kis-Szunda-szigetcsoport része, és a Komodo-szigetek Nemzeti Parkhoz tartozik. A szigetet ma nagyjából 2000 ember lakja, akik az egykor a szigetre száműzött fegyencek és a helyi bugik leszármazottai. Történelmén kívül különleges élővilága teszi igazán ismertté a helyet. Néhány másik indonéz szigettel együtt ad otthont a világ legnagyobb gyíkja, a komodói sárkány, más néven komodói varánusz vagy óriásgyík számára. Testhossza 2-3 méter, testtömege pedig elérheti a 90 kg-ot is. Nem szívesen futnék össze ezzel a csúcsragadozóval! Emellett egy igazán különleges stranddal is büszkélkedhet a sziget: itt található a világ hét különleges rózsaszínű homokkal tarkított partszakasza közül az egyik. A Pink Beach gyönyörű színét a fehér homok és az elpusztult likacsosházúakból keletkezett vörös homok keveredésével nyerte el. 

Puerto Princesa Földalatti folyója, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek egyik szigetén, Palawanon található a Puerto Princesa Földalatti folyó Nemzeti Park, mely az UNESCO oltalma alatt áll. Számos állat- és növényritkaságnak ad otthont az itt található mintegy 800 növényfaj, 165 fajta madár, 30 féle emlős, 19 fajta hüllő és 9 különböző denevérfaj között. Ebben a parkban található ez a különleges földalatti folyó, mely 8,2 kilométer hosszú és a föld belsejében egy barlangrendszeren keresztül lépcsőzetesen haladva vízeséseket hagy maga mögött mielőtt a Dél-Kínai-tengerbe érkezne. A barlangokban gyönyörű cseppkőképződmények figyelhetőek meg, ráadásul a világ egyik legnagyobb barlangja is itt található, mely 300 méter magas kupolával rendelkezik. A turisták számára a tenger felől csónakos kirándulásokat szerveznek, ahol egy 1,5 kilométeres szakasz bejárható. Kihagyhatatlan látnivaló, ha a Fülöp-szigeteket választjuk vakációnk célpontjául. 

Tábla-hegy (Table Mountain), Dél-Afrikai Köztársaság

Akik értenek angolul, már biztos felhördültek, hogy a table nem táblát, hanem asztalt jelent. Ez valóban így van, de a table és a tábla hasonlatossága miatt a Tábla-hegy elnevezés honosodott meg. Pedig a hegy azért kapta az Asztal-hegy elnevezést, mert a hegytető egy fennsík, így az 1086 méteres magasságba emelkedő szinte függőleges falakkal úgy fest, akár az asztal lapja. Azt is mondják rá, hogy olyan, mint ahol az istenek asztalt terítenek. A hegy az állam fővárosa, Cape Town, azaz Fokváros fölé emelkedik és az ország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Drámai hátteret ad a városnak két szomszédjával, a keleti oldalán álló Devil's Peak (Ördögorom) és az észak-nyugati oldalán álló Lion's Head (Oroszlánfej) csúcsokkal. A Tábla-hegy több száz millió évvel ezelőtt a tenger fenekén fekvő óriás homokkőtömb volt, mely a földmozgások hatására felemelkedett, hogy az ország ékéve válhasson és megmászva bámulatos panorámával örvendeztesse meg az ide látogatókat.

Ha nem szeretnél lemaradni a sorozat következő részeiről, kövess minket a Facebookon is! 

A sorozat előző részében a világ 7 új csodájával ismerkedtünk. Ha lemaradtál, kattints!

2018. június 22., péntek

Fahrenheit 451 és más történetek

Könyvajánló - Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

El tudsz képzelni egy világot, ahol mindenki elbutított, agymosott robotként él?
Ahol könyvet tartani, olvasni törvényellenes?
És ahol a tűzőrség feladata nem a tűzoltás, hanem könyvek felgyújtása?
Ahol az egykori locsolótömlők víz helyett petróleum locsolásra valók?
Tudnál élni egy ilyen világban?

fahrenheit-451-hbo.jpg

A világhírű és számos díjat bezsebelő író, Ray Bradbury 2012-es halálakor Steven Spielberg úgy nyilatkozott, hogy a sci-filmek múzsáját vesztette el a világ. A kiváló szerző Fahrenheit 451 című műve 1953-ban látott napvilágot és világszerte elismert, igazi klasszikusa a disztópikus jövőábrázolásnak.

"Amerika egyik legtöbbre tartott írója...kiváló történetmesélő, aki mítoszokat hagyott maga után. Igazi amerikai klasszikus." - The Washington Post

Az Agave Könyvek elhozta új filmes borítós kiadásban a legendás történetet és csatolt hozzá még öt izgalmas Bradbury novellát.

A kötetben megtalálható első mű a Fahrenheit 451 című kisregény. Rögtön az első oldalon minden könyvmoly a szívéhez kap, ugyanis Montag, a tűzőr vad vigyorral az arcán csodálta az általa gyújtott tüzet:

"Az égő könyvek csillogtak, szikráztak, majd elhaltak a szélben, amely uszályként vonszolta a fekete füstöt."

Bradbury egy olyan szörnyű világba kalauzolja el az olvasót, ahol a tűzőrség feladata nem a tüzek megfékezése, hanem a könyvek elégetése, és ha kell átallnak azt is elégetni, aki megvédeni próbálja azokat. Miért is? Jah, igen...mert törvényellenes olvasni. Egy olyan világ, ahol nem gondolkodó, tudatlan, idomított emberek élnek. Akik szó nélkül elhiszik az elnyomó kormányuknak, hogy azért égetik el a könyveket, mert azok káoszhoz, háborúhoz vezetnének.

Montag élete fenekestől felfordul, amikor munkája végeztével találkozik az új szomszéddal, aki egy gyönyörű 17 éves leányzó, aki a férfinek furcsa dolgokat mondott. Mesélt fura családjáról, akik még beszélgetnek, akik lassan hajtanak, hogy megcsodálják a tájat, akik gyönyörködnek a virágokban és képesek elveszni a hold látványában. Mesél neki egy olyan múltról, amelyet elképzelni sem tud. Először azt gondolta, ez a lány bolond, de amikor egy olyan egyszerű kérdést tesz fel neki, hogy boldoggá teszi-e az élet, amit él, először dühös lett, majd úgy befészkelte magát a fejébe a gondolat, hogy végül rá kellett döbbennie: válasza nem pozitív.

Már így is pocsék éjszakán van túl, ezt csak tetőzi, hogy arra ér haza, felesége öngyilkosságot kísérelt meg. És nem ő az egyetlen. Éjszakánként a mentősök 9-10 ilyen esethez rohannak. Szomorú világ, rettenetes következményekkel, ahol a vezetők úgy döntöttek a tudás veszélyes. 

Ezután minden nap találkozott a lánnyal, Clarisse-szal, aki olyan, akár egy bölcs, akit antiszociálisnak bélyegeznek és pszichiáterhez küldik, mert olyan dolgokat szeret, amit mások nem, ráadásul társaságban beszélgetni, nem pedig tévét bámulni és egyéb semmitmondó dolgokat cselekedni. Sétáltak és beszélgettek, miközben Clarisse olyan fura történeteket adott elő a múltról, amelyeket Montag elképzelni sem tudott. De végül bogarat ültetett a fülébe. Mi van, ha egykor tényleg az volt a tűzőrség feladata, hogy eloltsa a tüzet?

“Alapítva 1790-ben, az angol befolyást tükröző könyvek elégetésének céljából. Első tűzőr: Benjamin Franklin."

Végül odáig fajulnak benne a kérdések, hogy először beleolvas egy kötetbe, majd egy gyújtás alkalmával elcsen egy könyvet, azután még egyet és még egyet. Mindenki azt mondja, hogy a könyv rossz. Azt állítják egy részük tele van radikális gondolatokkal, más részükben pedig nincs semmi. De amikor egy asszony úgy dönt, hogy a könyveivel hal, csak még több kérdés merül fel benne és kutatni kezd a könyvekben. Montag élete fenekestől felfordul. Már nem az üresfejű idomított robot, aki szó nélkül elvégzi a feladatát. Értelmet keres a tettek mögött. Ugyan mi értelme lenni meghalni valamiért, ha abban nincs semmi?

"Mindenünk megvan, ami csak kell a boldogsághoz. Valami mégis hiányzik. Körülnéztem a világban. Amiről biztosan tudom, hogy volt, és ma nincs, az a könyv, amit most már tíz vagy tizenkét éve állandóan gyújtogatok. Így azt gondoltam, a könyvek talán segítenek."

Az érzékletes és igényes disztópia 65 éve született, mégis nagyon aktuális. Hisz mi történik most? Elrohan mellettünk a világ, minden tele van agyzsibbasztó, buta műsorokkal, reklámokkal, melyek mind a szellemiséget gyilkolják, és mind szerepel is Bradbury regényében. Sajnos többször is volt rá példa a történelem során, hogy könyveket égettek el, a szerző félelme, hogy megismétlődhet nem alaptalan. A legemlékezetesebb az 1933-as náci könyvégetés, amikor elégettek több tízezer könyvet azzal az indoklással, hogy mérgezi a német szellemet. De sajnos nem is kell ilyen messzire mennünk. Emlékeztek még, amikor 2001-ben különböző egyházak számos országban hadjáratot indítottak a Harry Potter könyvek ellen? Mondván az okkultizmus felé tereli a gyerekeket. Több helyen látványosan el is égettek példányokat, hogy egyértelművé tegyék véleményüket.

A kötetben Montag öntudatra ébredése, az hogy elkezdte megkérdőjelezni a rendszer értelmét, hogy harcba kezd az elnyomás ellen, ezek mind az emberiség tudás iránti vágyát elképezik. De vajon sikerrel jár? Vagy győz a tudatlanság és az elnyomás?

A történetből az HBO készített filmet, mely idén jelent meg. A tévéfilm Bradbury történetének modernizált változata. Szerintem nem az év filmje, de egész jól sikerült modern környezetbe helyezni a sztorit, ettől függetlenül nem volt igazán átütő, főleg Montag "ébredése" volt túl gyors. Aztán ott a film vége...hát...kissé nekem fura lett. De nézzétek meg és döntsetek ti. Íme a hivatalos előzetes:

Most pedig jöjjön pár szó a további történetekről. Mindegyik novella tükrözi a sci-fi nagymesterét, de hangvételük lényegesen vidámabb, optimistább, mint amit a Fahrenheit 451-ben tapasztaltunk, ráadásul kevesebb bennük a sci-fi elem is. Az első novella a Tűz és jég, melynek szereplői a nap melletti bolygón élnek, ahol az életciklusuk úgy felgyorsult, hogy csupán 8 nap kell hozzá, hogy felnőjenek, megöregedjenek és meghaljanak. El tudsz képzelni egy ilyen életet? Vajon hol a kiút? Ezt követi az R, mint rakéta, melynek középpontjában az álmok, a vágyak szerepelnek. Létezik egy titokzatos szervezet, tagjai pedig rakétákkal utazhatnak. A novella főszereplői pedig olyan gyerekek, akik bármit megadnának érte, hogy közéjük kerülhessenek. A következő történet egy kissé furára sikerült. Címadója, főhőse Einar bácsi nem egyszerű hétköznapi ember. Kissé mufurc, de azért jólelkű, ám nem ez teszi őt furcsává, hanem lepkeszerű szárnyai. Egy magasfeszültségű toronnyal való kellemetlen találkozásnak is lehet pozitív következménye. Jelen esetben otthon és család egy magányos tehénkutatónak köszönhetően. A kötet utolsó két felvonása egy-egy rövidke novella. Egyik Az időgép egy idős ezredes és néhány kölyök története, akiket a sokat megélt katona a múltba kalauzol. A kötet legutolsó története A nyári futás hangja, melyben megismerünk egy kisfiút, akinek legfőbb vágya egy új edzőcipő.

9789634194835.jpgKöszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó honlapjáról, mindig kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon is!

Két, fizikailag egy helyen lévő, mégis két teljesen különböző város. Érdekel? Kattints!

2018. június 21., csütörtök

A világ 7 új csodája

 Az emberiség történetében számos gyönyörű, különleges, egyedi építmény látott napvilágot. 2007-ben ezek előtt a lenyűgöző látnivalók előtt tisztelegve megszületett a világ új 7 csodáját felölelő lista, melyen többet között helyet kapott a Machu Picchu, a Taj Mahal és a Kínai nagy fal is.

Az ókori világ hét csodájának tartott rendkívüli építmények közül már csak a gízai piramisok maradtak fenn, ezért a svájci Bernard Weber elindított egy "versenyt" 2000-ben, mely New7Wonders néven futott. A kezdeményezésben minden olyan építmény nevezhető volt, melyet emberi kéz által alkotott 2000 előtt.  A projekt célja pedig az volt, hogy felhívják a figyelmet a világ maradandó értékeire. Végül 2005-re 177 csodát neveztek a szavazók a világ minden tájáról, melyekre közel 100 millió szavazat érkezett interneten és telefonon keresztül.

A listán rengeteg különleges látnivaló kapott helyet, többek között szerepelt a Stonehenge, az Eiffel-torony, a Kreml, a New York-i Szabadság-szobor, az Akropolisz és Neuschwanstein kastély is. A végeredményt 2007. július 7-én, vagyis a "hetek napján" hirdették ki, a győzteseknek pedig az UNESCO segítségével pénzt gyűjtöttek, hogy ezek a különleges alkotások még sokáig örvendeztessék meg a világot. Nézzük meg mik kerültek ki végül győztesen, és ezáltal kerültek fel a A világ 7 új csodája közé.

Chichén Itzá

Chichén Itzá romváros a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban található. Ezt a páratlan szépségű várost az 5. században maják építették, majd a 9. és 12. század között toltékok foglalták el és a maja-tolték birodalom fővárosává tették, emiatt a város mindkét nép kultúrájának és művészetének nyomait magán viseli. A toltékok honosították meg például a tollas kígyóisten, Kukulkán tiszteletét, melyet tükröz az El Castillo, azaz Kastély nevű templompiramis is. A 30 méter magas templom kilenc négyzet alakú teraszból áll, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el. Különlegessége, hogy oldalai pontosan az égtájak felé mutatnak, ráadásul egy-egy 91 fokból álló lépcsősor vezet fel a tetőn található szentélyhez, ahol egykor az ellenség szívét mutatták be győzelmi áldozatként. Ha összeadjuk a lépcsőfokokat és hozzáadjuk a végső lépést, mely a legfelső platformra visz, akkor pontosan 365-öt kapunk, ezzel szimbolizálták az építők az év napjait, míg a teraszok száma a maja hitvilágban a halál kilenc bugyrát szimbolizálta. Még egy érdekesség zárásul: a piramis alján találhatóak kőből faragott kígyófejek, a tetején pedig farkak, melyeket a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok kiegészítenek, így egy a templomból előkúszó kígyó alakját láthatjuk a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején.

A Megváltó Krisztus szobra

Az egykori brazil főváros, Rio de Janeiro jelképe a kitárt karokkal álló Jézust ábrázoló emlékmű, mely mintegy 1000 tonna, a szobor pedig 30 méter magas. A Megváltó Krisztus szobor portugál neve: Cristo Redentor, azaz a „Megváltó szobra”. A Corcovado-hegy gránittömbjén emelkedő alkotás építési munkálatai kilenc évig tartottak és 1931. október 12-én adták át, azóta Brazília büszkesége, s egyik leglátogatottabb műemléke, melyet évente közel két millióan keresnek fel. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban 700 méter magasan található, a város szinte bármely pontjáról jól látható, arról nem is beszélve, hogy a szobor lábától milyen páratlan panorámában lehet gyönyörködni. A hegycsúcsra egy kötélvasúton is feljuthatunk, mely 1985-ben épült. Végállomásától csupán 40 métert kell sétálnunk, majd 220 lépcsőfok és felérünk a szobor lábánál kialakított kilátóteraszhoz. A listára kerülésében az a különleges, hogy a világ hét új csodája között az egyetlen építmény, mely a 20. században épült. 

Colosseum

Róma, az Örök város, melynek jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. Nevét Néró császár egykori hatalmas, 30 méteres szobra (colossus) után kapta, mely mellette állt. Időszámításunk első évszázadában, 69-ben kezdték el építeni, majd 11 évvel később egy 100 napos rendezvény keretén belül ünnepelték a hozzávetőlegesen 50-80 ezer ember befogadására képes ellipszis alakú aréna létrejöttét. A 189 m hosszú, 156 méter széles és több mint 48 méter magas épület főként gladiátor- és állatviadaloknak adott otthont, de imitáltak vadászatokat és adtak elő drámákat is az arénában. A mesteri alkotás még visszahúzható árnyékoló vászontetővel is rendelkezett, ez volt a Velarium, melyet 240 fa árbóc tartott. Az idő vas foga nem kímélte ezt a gyönyörű építményt, melyen a ma látható sérülések többségét két komoly földrengés során szerezte 847-ben és 1231-ben. Brutálisak a Colosseumot körülvevő számok, úgy becsülik az itt rendezett játékok során kb. 500 ezer ember és milliónál is több állat vesztette életét.

Kínai Nagy Fal

A világ legnagyobb ember által alkotott létesítménye egy sor kőből, téglából, fából, nádból, homokból álló közel kétezer évig épült erődítménysorozat. Eredeti célja az volt, hogy a termőföldektől távol tartsa az északi nomád törzseket, valamint a kereskedelem és a be- és kivándorlás ellenőrzését. Az északi határon számos erőd állt, melyek összekötését és bővítését az Első Császár rendelte el i. e. 214-ben. Van egy legenda, mely szerint a hadvezér, akit a munkával megbíztak kapott egy jóslatot. A jóslat szerint egy Van nevű embert vagy tízezer másikat kell a falba építeni, mert csak úgy épülhet fel a Nagy Fal. Találtak is egy Van nevű embert, kivégezték és befalazták. Ám míg ez talán csak legenda, a valóságban a brutális, kegyetlen munkában több tízezer ember vesztette életét, akiknek holttestét valóban befalazták. Emiatt nevezik a Nagy Falat a Könnyek Falának is. Az erődítményeket és vele a falat több dinasztia is bővítette, de akadtak korszakok, mikor sosem használták. Sajnos az időjárás, a turisták és a helyiek is tehetnek a fal rongálódásáról. Az egész fal hosszát szinte képtelenség pontosan meghatározni, egy régészeti felmérés szerint 21.196 km. És végezetül, le a közhiedelmekkel: nem, nem látható a Holdról. Ez csupán egy képregényíró agyszüleménye 1932-ből, de a fal vékonysága miatt lehetetlen látni az űrből.

Machu Picchu

A Machu Picchu vagy a Machu Pikchu egy a tengerszint felett 2430 méter magasan fekvő 14. századi inka fellegvár, egy páratlan régészeti lelőhely. Egy legendás romváros, melyet tökéletesre csiszolt és hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből építettek. A rejtélyes város egykor egy páratlan komplexum lehetett az uralkodó osztályok számára, melyben templomok, paloták és obszervatóriumok kaptak helyet. Az inkák mély tisztelettel gondoltak az életet adó Napra, ezért mindenen megtalálhatóak a Nap különleges tiszteletének nyomai. Három templomot sorolnak a város legszentebb helyei közé: Intihuatana ("az a hely ahová kipányvázták a Napot”), a Naptemplom és a Háromablakos templom. Bár semmi sem biztos, hiszen még mindig számos rejtély övezi a kecsua nyelven "Öreg csúcs"-nak nevezett helyet, ez a tudósok mai álláspontja. Ez a mesebeli környezetben található lenyűgöző hely a perui történelmi szentély címet viseli, ráadásul 1983 óta az UNESCO védelme alatt áll és évente turisták ezrei látogatják, hogy megismerjék az inkák elveszett városának szellemét.

Petra

A Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Mózes völgyében (Vádi Músza) rejtőzik Jordánia szimbóluma, Nabataeans Raqmu, Petra. A sziklákból faragott város páratlan történelmi és régészeti lelőhely, mely az ország jelképe és leglátogatottabb turisztikai attrakciója. Ez a színpompás város egykor egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt, melynek nem csupán az adja különleges mivoltát, hogy teljes egészében a sziklákba vájták, hanem páratlan vízvezetékrendszere is lenyűgöző. A sziklafalaktól bezárt völgyben két ősi karavánút találkozásánál alakítottak ki egy óázist a sziklák közt fakadó pataknál. A várost ma sem könnyebb megközelíteni, mint fénykorában. Egy több mint egy kilométer hosszú, néhol 80-100 méteres meredek falakkal körülvett út vezet a városba, mely helyenként alig két méter széles, így a mai napig csak gyalogszerrel, lóval vagy teveháton érhető el. A világ egyik legkülönlegesebb műemléke több száz éven keresztül volt elfeledett, míg egy svájci felfedező, Jean Louis Burckhardt 1812-ben rábukkant a "Rózsavörös városra". A sziklából faragott komplexumot ma napig számos talány és titok övezi, de abban senki nem kételkedik, hogy joggal áll az UNESCO védelme alatt, s szerintem helye a világ hét új csodája között is megérdemelt.

taj_mahal_n7w_baloon-1400x1007_1.jpg

Taj Mahal

Az India jelképévé vált Taj Mahal nevének jelentése "A paloták koronája". Tökéletesen passzol ehhez a páratlan, Agra városát ékítő mauzóleumhoz ez az elnevezés. A gyönyörű hófehér márványból épült műremek egy 42 hektáros komplexum középpontja, melyet 1632-ben kezdtek el építeni Mughal császár, Shah Jahan megbízására. Egy évvel korábban, 14. gyermekének szülése közben vesztette életét felesége, Mumtaz Mahal, akinek örök szerelme jeléül építtetett ilyen egyedi és különleges sírboltot. Maga a síremlék elkészült két év alatt, de a teljes épületegyüttes a mecsettel, vendégházzal, négy minarettel együtt 22 éven át épült mintegy húszezer kézműves által. Az ország legnagyobb látványossága, mely évente 7-8 millió látogatót vonz 1983-ban bekerült az UNESCO oltalma alá. Sajnos nem is olyan régen, idén áprilisban 130 km/órás széllökés két oszlopot döntött le, melyek a mauzóleum egy-egy bejáratát (királyi kapu és déli bejárat) díszítették. A szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítást. 

Ha nem szeretnél lemaradni a sorozat következő részeiről, kövess minket a Facebookon is! 

A sorozat előző részében az ókori világ 7 csodájával ismerkedtünk. Ha lemaradtál, kattints!

2018. június 18., hétfő

10 népszerű tetoválás és jelentésük

 Általában amikor készíttetünk magunknak egy tetoválást, annak valami személyes jelentése van. Leggyakrabban egy emlék, egy kapcsolat, egy érzés, inspiráció és még sorolhatnám, hiszen végtelen oka lehet, amiért az ember úgy dönt, hogy valami számára különleges dolgot varrat magára. De olyan is van, hogy csupán azért választja valaki a tetoválást, mert az trendi. Ilyenkor sok esetben egy-egy mintát divatból választanak és fogalmuk sincs róla, hogy mit is szimbolizálhat. Nézzünk néhány gyakori motívumot és jelentésüket.

Kezdésnek egy pici, de nagyon népszerű mintát mutatok. Ez nem más mint az úgynevezett viking szimbólum, mely számomra nagyon is szimpatikus jelentést hordoz: teremtsd meg a saját valóságod. Egyszerű, elegáns és mégis mély jelentéssel bír.

Gyakran látunk szebbnél szebb pillangót ábrázoló tetoválásokat. Ránézve lehetetlen nem a szépségre gondolni, pedig ha jobban belegondolunk valójában az átalakulás és a remény tökéletes jelképe. Adott egy nem túl szép hernyó, bebábozódik majd egy különleges, színes, páratlan teremtmény kel szárnyra.

Mind szeretünk álmodozni. Ezért nem meglepő, hogy a csillagok, melyek a fényt jelentik az éjszakában, az optimizmus és az álmok jelképei rettenetesen népszerűek. Akár színes, akár szürke, legyen csupán egy darab vagy épp egy tucat, nagyon jól tud mutatni.

star_tattoos_designs_ideas_men_women_girls_guys_cool_best_awesome_cute_3.jpg

Ha már az álmoknál járunk, ne feledkezzünk meg a tündérekről. Miért is szeretjük ezeket a csodás mesebeli lényeket? Ó, igen! Ők azok, akik képesek teljesíteni a kívánságainkat. Ki ne vágyna egy tündérkeresztanyára, aki bármilyen vágyát egy pöccintésre teljesíteni képes? 

adorable-fairy-tattoo-designs-11.jpg

Azt gondolom senki sem száll vitába velem, ha azt mondom, hogy a zene az ember lételeme. Zenét hallgatunk amikor ünnepelünk, amikor ki akarunk kapcsolódni, de akkor is, amikor végső útjára kísérjük egy szerettünket. Van egy régi mondás, miszerint mi testnek a kenyér, az léleknek a zene. Tökéletesen egyetértek, így nem is maradhatnak el a zenészek és zenerajongók által oly népszerű hangjegyek és violinkulcsok.

music-tattoo-designs-6.jpg

A Nap és a Hold is gyakran ihletik meg az embereket. Legyen akár vidám, mosolygós, meseszerű, vagy realisztikusabb, az életet adó fényt, az újjászületést, a termékenységet is jelentő nap örök klasszikus. Hisz, "amíg süt a nap, az emberiség nem fog elpusztulni". (Bár ezzel vitába tudnék szállni, mindenesetre szép gondolat.). A Hold is különleges dolgokat hoz ki a tetoválóművészekből. A béke, a rejtély és a mágia jelképének is tartott szimbólum férfiaknak és nőknek is különös éke lehet.

A most következő tetoválás jelentése elég nyilvánvaló: szív. Az örök és elmaradhatatlan. A szeretet, a szerelem, legyen az egy családtag iránt, a kedvesünk iránt vagy akár szőrös kedvenceink, egy zenekar, egy hobbi vagy egy sport iránti érzelemkimutatás jele. 

hand-heart-watercolor-tattoo-on-chest.jpg

A törzsi tetoválások is egyértelműen azok közé a minták tartoznak, amik sosem mennek ki a divatból. Legyen szó akár maori, polinéz vagy samoai mintáról, óriási népszerűségnek örvendenek mutatós, egyedülálló mintái és a test vonalát követő alakzatai miatt.

Aranykorukat élik a gyönyörű álomfogókat ábrázoló tetoválások is. Számos különböző mintával és színnel készülhetnek, díszíthetik őket többek között madarak, kristályok, gyöngyök, nyílhegyek. Akik ezt a tetoválást viselik talán nem is tudják, hogy egy kulturális örökség szimbólumát viselik. Emellett azt vallják az álomfogó tetoválás távol tartja a negatív energiákat és örömteli álmokat hoz.  

A madarak a szabadság szimbólumai. Ha valaki úgy dönt, hogy ezt választja, gyakorlatilag végtelen lehetőség áll előtte. Lehet egy madár vagy akár egy egész raj. Lehet kisebb, nagyobb, színes vagy fekete-szürke. A végeredményhez csupán egy jó ötletre és egy tehetséges művészre van szükség, aki valóra váltja az álmaid.

2a64976bcda779433c368caf2be679da.jpg

Kövess minket Facebookon!