Kultúrpara

2018. április 30., hétfő

Másfél évtized a rácsok mögött egy gyilkosságért, amit talán el sem követett...

Könyvajánló - Mary Higgins Clark és Alafair Burke: A Csipkerózsika-gyilkosság

Casey tizenöt börtönben töltött év után most szabadult. Vőlegénye egy befolyásos család sarja volt, ezért jó nagy port kavart, amikor meggyilkolták. Minden bizonyíték ellene szólt. Még saját anyja sem hitt neki, de ő még ma is ártatlannak vallja magát, ezért elhatározza, hogy tisztára mossa a nevét. Ehhez segítségül hívja a megoldatlan bűnügyekkel foglalkozó műsor, A gyanú árnyékában sorozat stábját. Vajon kiderül az igazság? Tényleg ártatlanul sínylődött a börtön falai között?

Idén a 21. Század Kiadó elhozta a népszerű A gyanú árnyékában könyvsorozat negyedik részét, A Csipkerózsika-gyilkosság címen. A „feszültségteremtés királynője”, Mary Higgins Clark és a szintén sikeres író, Alafair Burke megint parádésat alkotott. Ha lemaradtál a korábbi három epizódról, olvasd el a róluk készült ajánlóimat: Téged nem lehet elfelejteniA Hamupipőke-gyilkosság és Míg a halál el nem választ.

Ezúttal a műsor következő epizódjában a producer, Laurie Moran Casey Carter történetét meséli el. Casey-t tizenöt évvel ezelőtt csukták rács mögé. Vőlegénye meggyilkolásával vádolták, végül el is ítélték, de a nő még mindig küzd a becsületéért, ártatlannak vallja magát. A megtörtént esetekkel foglalkozó és három sikeres adáson túljutó A gyanú árnyékában tévé show-tól várja a megváltást. Reméli a stábnak sikerült megtalálnia azt a bizonyítékot, ami tisztára mossa a nevét.

Mivel vőlegénye egy híres dinasztia sarja volt, az ügy nagy port kavart. A bizonyítékok mind a menyasszony ellen szóltak, ráadásul még saját családja sem hitt az ártatlanságában. Miután Casey leülte büntetését már nincs vesztenivalója, hát felkavarja a múltat, hogy bebizonyítsa ártatlanul ült.

Miközben a stáb felhajtja a rokonokat, családtagokat, hogy mindenki elmesélje mit tud a párosról és mit gondol az eseményekről, Laurie-nak meg kell küzdeni az új helyzettel. Alex már csak a magánéletében van jelen, ráadásul az újonc, Ryan nem lopta be magát a szívébe. A fiatal Harvardon végzett jogász magabiztossága, flegma, öntelt, nagyképű, egoista stílusa rettentő ellenszenves neki, és nehezen birkózik meg vele, pláne, hogy Laurie-val ellentétben, az újfiú nem hisz Casey ártatlanságában.

Amikor már egy sorozat negyedik epizódjánál járunk mindig kicsit elkezdek félni. Az első részben ott volt az újdonság varázsa, hogy nem rendőri szervek, hanem egy tévéműsor keretei között próbálják felderíteni a megoldatlan bűnügyet. Aztán a második rész még jobban sikerült, valószínűleg azért, mert Mary Higgins Clarkhoz társult egy másik kiváló író, Alafair Burke. Majd jött a harmadik rész, ami még mindig nagyon jól sikerült. Ezután már aggódtam, hogy vajon elkezd-e laposodni a sorozat. Ha másnak is vannak ilyen aggályai, megnyugtatlak titeket: ez a rész is jól sikerült, bár a vége lehetett volna kicsit csavarosabb is. Az epizód sikeréhez szerintem erősen hozzájárult, hogy a műsor korábbi házigazdájának, Alex-nek a helyét átvette Ryan, aki érdekes karaktere lett a regénynek.

Részletes képet kapunk az esemény résztvevőiről, ismét belesünk a fejekbe, miközben a múlt eseményeit boncolgatják. És persze, ami nekem a legjobban tetszik, hogy a szerzőpáros megint elérte, hogy sokáig fogalmunk sincs róla, pontosan mi is történt valójában. A jegyespár egykori barátai, családtagjai, ismerősei segítenek összeilleszteni a kirakós darabkáit, hogy a végére összeálljon a kép és tizenöt év elteltével fény derüljön az igazságra. Vártam nagyon a végkifejletet, de az most nem sikerült igazán ütősre. Ettől függetlenül ez a kötet is szórakoztatóra sikerült, kellemes kikapcsolódást nyújtott.

4364241_5.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

A sorozat korábbi epizódjaihoz KATTINTS!

2018. április 25., szerda

Bear Grylls tudása legjava a túléléshez egyetlen könyvben

Könyvajánló - Bear Grylls: Életben maradni

Bear Grylls a világ szinte minden táját bejárta, végtelen számú kalandjáról könyvek, tv műsorok egész armadája ismertet meg minket. Ezúttal megpróbálta az összes titkát és tudását belepréselni egyetlen könyvbe. Az Életben maradni olvasói többek között megtudhatják, hogyan ússzák meg a modern világ számtalan veszélyét, hogyan éljenek túl egy terrortámadást, vagy hogyan autózzanak ismeretlen, úttalan utakon.

Bear Grylls tudása legjavát a SAS-nél (British Special Air Service), a brit különleges légi erőknél szerezte, ahonnan leszerelték, miután egy ejtőernyős balesetben három helyen eltört a gerince. Ebből sikerült talpra állnia és '98-ban a legfiatalabb britként, 23 évesen megmászta a Mount Everest-et. És itt nem állt meg a rekorddöntögetésben. 8000 méter magasan megebédelt egy hőlégballon aljára rögzítve, majd motoros ernyővel átrepült a Mount Everest felett. 

A világhírt végül A túlélés törvényei című tévéműsor hozta el neki. Azóta pedig számos könyvben és tv-show-ban mutatta meg izgalmas, veszélyes, félelmetes kalandjait, és tanítja nézők, olvasók millióit a túlélés fortélyaira. Az elmúlt évtizedekben bejárt hegyeket, óceánokat, vadregényes tájakat, dzsungeleket. Kalandozott a bolygó legkegyetlenebb területein, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett arról, hogyan maradhatunk életben. Erről szól a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent, Életben maradni című könyve, amelyben összeszedte a legfontosabb információkat, tanácsokat, melyek segíthetnek átvészelni egy-egy életveszélyes szituációt.

"A legteljesebb túlélési tanácsadó minden elképzelhető helyzetre"

Az első fejezetben az életben maradás alapjait taglalja. Többek között fontos tippeket kapunk arra nézve, hogyan tudunk spórolni az energiánkkal, hogyan állítsuk össze a tökéletes túlélőkészletet, vagy hogyan tudunk vizet szerezni, tisztítani, hogyan gyújtsunk és oltsunk el tüzet, és ami sok esetben talán a legfontosabb, hogyan építsünk átmeneti szállást. Elveszve a vadonban az ivóvíz mellett, a legfontosabb az élelemszerzés. Egy-egy rész foglalkozik azzal is, hogyan ismerhetjük fel a mérgező növényeket, miként foghatunk halat, hogyan ejtsünk csapdába állatokat, majd hogyan tartósítsuk a megszerzett élelmiszereket. Kitér az önvédelem módszereire is, akár közelharcban, akár fegyveresen. 

"Lassan járj, tovább érsz!
Ne izzadj, ne reszkess!
Körültekintően tervezd meg az útvonalad!
Ne cipekedj!
Keveset egyél, de gyakran!"

A következő részt a megmeneküléseknek szenteli a szerző. Tudod mit kell tenni, ha eltévedtél? Hogyan stoppolj biztonságosan, vagy miként tartsd karban autót, hogy aztán úttalan utakon se legyen gondod? Mit tennél, ha vízen kéne menekülni? Megmutatja, hogyan építsünk tutajt, és miként maradhatunk életben a mentőcsónakunkban. Ritkábban előforduló esetekre is kitér. Mint például helikopteres, repülőgépes landolás vész esetén, vagy ha minden kötél szakad, hogyan kell ejtőernyős ugrást végrehajtani. És persze egy hegyi kirándulás során is beüthet a krach, így nem árt tudni, hogy ereszkedjünk kötélen vagy másszunk egy sziklafalon.

A harmadik részben a különböző terepeken való túlélés kerül sorra. Mit tegyél, ha elakadsz a hóban, a sivatagban, a dzsungelben? Hogyan kelj át egy folyón? Hogyan van esélyed túlélni, ha egy barlangban rekedtél? És, ha beomlik egy alagút és ki kell tartanod, amíg megérkezik a segítség? Mit kell tenned a föld alatti túléléshez? Ezekre a kérdésekre is mind választ ad Grylls könyve. Ebben a kötetben tényleg szinte minden helyzetre kapunk túlélési tippeket.

"Ismerd fel a lavinaveszélyes lejtőket!
Ha veszélyes terepen jársz, legyen nálad szonda, ásó és jeladó!
Óvatosan, de gyorsan haladj!
Ha még csak formálódik a lavina, siess magasabban fekvő
vagy oldalirányú helyre!"

A negyedik részben még a természeti katasztrófákra is kitér. Magyarországon ezekre kevés esély van, de manapság egyre könnyebb eljutni olyan tájakra, ahol belefuthatunk olyan katasztrófákba, mint földrengés, vulkánkitörés, lavina, cunami, homokvihar, futóhomok. Sajnos azonban a következők itthon is bekövetkezhetnek, így nem árt, ha akad egy-két hasznos tanács a zsebünkben erdőtűz vagy árvíz idejére. Sőt, az is előfordulhat, hogy egy égő házból kell kimenekülnünk. Az állattámadások, mint kutya, cápa, krokodil és medve, mellett arra is kitér, mit tegyünk emberrablás vagy egy terrortámadás esetén.

"Ha az erdő sokféle állata mind egy irányba mozog,
akkar menekülnek valami elől.
Fuss a szél felé, ha az a tűz felé fúj! Fuss rá merőlegesen,
ha a tűz felől fúj!
Keress természetes tűzpásztát!
Lefelé menekülj, ne felfelé!"

Az utolsó fejezet a mindennapokban is bármikor hasznossá válhat. Ezt a fejezetet a vészhelyzetek kezelésének szentelte Grylls. Olyan mindennapos, apró sérülésektől indulva, mint a vízhólyag megúszása, az életveszélyes vérzéseken keresztül eljutunk a sebek összevarrásáig, és megtudhatjuk, hogyan lássunk el egy égési sebet vagy hogyan kezeljük a túl magas testhőmérsékletet, a kihűlést és a fagyást.

Az ember, amikor tragédiákkal, katasztrófákkal találkozik, akár a tévében, az újságokban, az interneten, mindig arra gondol, hogy ez velem nem történhet meg. Sajnos az élet nem ennyire kiszámítható, ezért nem árt, ha van némi fogalmunk a túlélésről.

4209811_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Még több minden érdekel a túlélésről? Kattints és ismerd meg a SAS túlélési kézikönyvet!

2018. április 24., kedd

Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként...

Könyvajánló - Sarah Andersen: Macskapásztor (Sarah’s Scribbles Gyűjtemény 3.)

"Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája... Ööö, mindegy – igazából ez mindennapos"

magyar5.jpg

Sarah Andersen képregényei világszerte csalnak mosolyt az olvasók arcára. A Fumax Kiadónak köszönhetően a Sarah's Scribble Gyűjtemény harmadik kötete is megérkezett. Már az első két kötethez is volt szerencsénk, ha lemaradtál róluk, kattints a címekre: Felnőni kiábrándító és Puha boldog puffancs.

Főszerepben ismét a csíkos pulcsis, furcsa leányzó áll, bár ezúttal a humoros szösszenetek közé egy-két fontosabb téma is került. Ám ez érthető is, az előző két kötetben apránként felnőni láttunk a kis Sarah-t, ideje volt komolyabb dolgokkal is foglalkoznia. De ne ijedjen meg senki! Ezeket az elgondolkodtató szitukat is szellemes, szórakoztató módon tálalja.

doodlie-time-02.jpg

Az előző kettőhöz hasonlóan a gyűjtemény legújabb része is tele van cicákkal és nyuszkókkal, és számos olyan szituációt mutat, amivel legtöbben találkoztunk már. Teszi ezt annak dacára is, hogy a művészekre vannak kiélezve a helyzetek. Bár nem akkora váltás a cicák után a művészek, ha meghajlunk a sztereotípiák előtt, miszerint ugyanolyan irányíthatatlanok, makacsok, önfejűek. :)

b7e_fit_380x10000.jpgHírnév előtt és után: színészek, zenészek, képzőművészek

A művészek életéről sokan azt gondolják, hogy csak egy kis kriksz-krakszolás, énekelgetés, írogatás, aztán jön a buli, a hírnév, a luxus, közben meg, ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy ott vannak a vészesen közeledő határidők, a feltornyosuló feladatok, a fájdalmas kritikák, ráadásul kedvenceik sem könnyítik meg épp az életüket. Arról nem is beszélve, amikor az ember egy olyan kihívásokkal teli pálya mellett dönt, amiből keveseknek sikerül megélnie...

Zárásul egy jó kis összefoglaló a fülszövegből:

"...szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életet-nem-igazán-megváltoztató haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat Halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!"

4471152_5.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

2018. április 20., péntek

Készíts vidám, szivárvány színekben pompázó cipőt egyszerűen

Szeretnéd feldobni a nyári ruhatárad egy izgalmas, vidám, vagány cipővel?
Szereted a szabadidődet kreatív tevékenységekkel feldobni?
Akkor fess a szivárvány színeiben pompázó vászoncipellőt!
Nem tudod, hogyan fuss neki? Megmutatom. Egyszerűbb, mint gondolnád. :)

Nézzük meg mire lesz szükséged, és milyen kiadásokra számíthatsz. Először is kell egy fehér tornacipő/vászoncipő. Én 2990 Ft-ért futottam bele megfelelő darabba, de ennél lehetett volna olcsóbb is, ha nem 41-es a lábam és nincs pechem a készleteket illetően. Aztán jön a festék. Kisebb kutakodás után ráakadtam a Pentart Fabric Paint textilfesték 20 ml-es kiszerelésére. Darabja 280 Ft, öt színt választottam hozzá, így ez 1400 Ft-omba került. A legtöbb kreatív boltban kapható, sőt nagyobb papír írószer boltokban is, de érdemes körülnézni, mert ugyanezt 800 Ft-ért is láttam.

Ezeken felül szükség lesz egy ecsetre, valamilyen ragasztószalagra, egy ceruzára/filctollra, 5 darab pohárra, egy kis újságpapírra és két nejlonzacskóra. Tökéletesen megfelel az üvegpohár is, de nekem volt kéznél kis műanyagpohár, így azt használtam. A biztonság kedvéért leterítettem egy fóliát (utólag már látom, hogy jó ötlet volt, mert bizony sikerült lecsepegtetnem a festéket), ehhez én egy szemeteszsákot vágtam ketté. Ezek általában minden háztartásban megtalálhatóak.

Miután mindent kikészítettem, indulhatott is a munka. Először kiszedtem a cipőfűzőt és a cipő orrába tömtem egy kis összegyűrt papírt, hogy stabilabb legyen a festés alatt. Majd jöhet a ragasztószalag. A gumit szépen lefedjük vele körbe, hogy a lecsorgó festék ne tudja befogni. Ehhez nekem a legutóbbi felújításból maradt festőszalagom, de szigetelőszalag is megfelel a célra. (Ha van otthon vazelin, az is jó lehet, ha azzal lekenjük, akkor elvileg könnyedén lemosható róla a festék. Erről nem tudok nyilatkozni, sosem próbáltam.)

Majd szépen feljelöltem az öt szín találkozási pontjait. Ezt lehetne akár szépen mérőszalaggal kimérve is, de én szemmértékkel lőttem be, a lényeg, hogy nagyjából hasonlóak legyenek a távolságok. Majd ceruzával a cipő nyelvén is jelöltem halványan, hogy hol futnak a színek.

Ekkor jöhettek a kis poharak, mindegyikbe töltöttem vizet, majd miután eldöntöttem a színek sorrendjét, elindultam a cipő orrától a sarka felé. Először kinyomtam egy adag festéket a tubusból közvetlenül a cipőre, majd a nedves ecsettel elkenegettem. Szép sűrű, krémes a festék, de pont jó állaga van, jól kenhető. Szándékosan nem szabályos vonalak mentén festettem, szerintem így bohókásabb, vidámabb lett az eredmény. Minden színváltásnál kimostam az ecsetet az egyik pohárkában és ugrottam a következő színre, következő pohárra. Ügyeltem rá, hogy ne tocsogjon a víztől az ecset, csak nedves legyen, a kis nedvesség segítette a festék egyenletes felvitelét.

Szépen, lassan, gondosan dolgozva kicsit kevesebb, mint másfél óra alatt végigértem az összes színnel, már csak annyi volt a dolgom, hogy lehúztam a festőszalagot. Ezután jönnek a zacskók. Mindkét cipőt beletesszük egy-egy zacsiba, lezárjuk és félretesszük 24 órára pihenni. Így lesz ideje a festéknek jól beivódni az anyagba, hogy tartós legyen a munkánk.

A 24 óra elteltével kivesszük őket a zacskókból, és már mehetnek is egy 30 fokos hétköznapi körre a mosógépbe. Ezután már csak ki kell várnunk, hogy megszáradjanak és élvezhetjük is az új szivárványos dorkónkat. :)

Életemben először csináltam ilyet, de nagyon élveztem, és a végeredmény is klassz lett szerintem, bár én biztos elfogult vagyok. :D Itt-ott látszik, hogy nem sikerült egyenletesen felvinnem a festéket, erre legközelebb majd jobban figyelek. Az mindenesetre biztos, hogy a festék jelesre vizsgázott. Azt gondoltam fakulni fognak picit a színek mosás és szárítás után, de alig észrevehetően halványult egy nagyon-nagyon kicsit.

Ha kedvet kaptál valami hasonló cipellő alkotásához, mutasd meg nekünk is a végeredményt: nopara[kukac]kulturpara[pont]hu

Tetszett az összeállítás? Kövess minket Facebookon is! :)

2018. április 19., csütörtök

Ready ​Player One: egy küldetés a végső nyereményért

Könyvajánló - Ernest Cline: Ready ​Player One

2045-ben a valóság rémes hely, ahonnan az emberiség nagy része a kiutat keresi. Így van ezzel a tizennyolc éves Wade Watts is, ezért bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba. Amikor az OASIS tervezője meghal, örökös híján egy ördögi feladványsort hagy maga után, s aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

2040-et írunk. A világ energiaválsággal, a klímaváltozás katasztrofális hatásaival, világméretű éhínséggel, szegénységgel és fertőzésekkel küzd, miközben fél tucat háború sújtja, s világvárosok tűnnek el egy-egy gombafelhőben. 

Ebben a rémes helyzetben az emberek az OASIS-be menekülnek. James Halliday játéktervező megalkotta ezt a globális méretű virtuális online játékot, mely beszivárgott a mindennapokba. Az emberek itt intézték a hétköznapi beszélgetéseiket, itt tanultak, szórakoztak, de még az üzleti ügyeik lebonyolítására is ezt használták. Nem meglepő, hogy Halliday-t a világ leggazdagabb emberévé tette. Az OASIS nem csak a menekülésre szolgált. Az emberek dolgoztak benne, ráadásul gyerekeik nevelését, tanítását is rábízhatták, mindemellett olyan volt, akár a világ legnagyobb közkönyvtára, ahol a valaha kiadott összes könyv, dal, film, tévéműsor, számítógépes játék és mindenféle érdekesség megtalálható volt. Az emberi civilizáció által felhalmozott tudás és kultúra egésze.

„Embernek lenni az idő nagy részében szívás. Egyedül a számítógépes játékok teszik elviselhetővé az életet.”

A világ akkor bolydult fel igazán, amikor a tervező 67 évesen, agglegényként hunyt el, rokonok és barátok nélkül. Megszállottja volt az általa tervezett OASIS-nek és a '80-as éveknek. Halála napján napvilágra került a végakarata, az Anorak felhívása. Ez egy öt perces videoüzenet volt, mely a kamaszkorát idéző évtizedre vonatkozó popkulturális utalásokkal volt tele. Space Invaders, Muppet Show, Donkey Kong, Robotron: 2084, filmek, képregények, dalok, retro tévéjátékok, mint például az Atari 2600, és itt jött rám igazán a nosztalgia, ilyen nekem is volt :D.

A teljes vagyonát, ami nem kevesebb, mint kétszáznegyvenmilliárd dollár, az örökli meg, aki a játékban elrejtett "Húsvéti Tojást" először megtalálja. Ehhez nyomokat, fejtörőket rejtett el a játékban.

"- Jól eldugtam. Nem csak úgy elrejtettem valamelyik kő alá. Talán úgy fogalmazhatnánk, hogy egy olyan titkos szobában eltemetett széfbe zártam, amit egy komplex labirintus közepén rejtettem el, ez pedig valahol - Anorak ekkor megkocogtatja jobb halántékát - idefenn található."

Ekkor kezdetét veszi az őrült hajsza a három kulcs után, melyek elvezetnek a hagyatékhoz. Vadászat néven kezdték emlegetni. Ki ne akarna egy ilyen nyomorúságokkal, szegénységgel teli bolygón a világ leggazdagabb embere lenni? Minden korosztály beszállt a játékba, voltak, akik minden percüket arra áldozták, hogy megszállottan kutassák Halliday Húsvéti Tojását.  

Persze nem volt ez olyan könnyű. Az OASIS ezernél is több világot tartalmazott, és bárhol lehettek a kincshez vezető kulcsok. Teltek az évek és a kezdeti megszállottság ugyan alábbhagyott, de még mindig bőven akadtak szerencsevadászok, akik nem adták fel a kutatást. Már mindenki azt gondolta, hogy az egész csak legenda, mikor történetünk főhőse, Wade Watts áttörést ért el...

"Aztán 2045. február 11-ének estéjén a világ szeme láttára megjelent a Toplista tetején egy avatár neve. Öt hosszú év után végre meglett a Rézkulcs: egy tizennyolc éves srác bukkant rá, aki Oklahoma City külvárosának egyik mobilházparkjában élt.

Ez voltam én."

Wade ezzel célkeresztbe került. Léteztek hivatásosok, akik nagy multiknak dolgoztak, ők voltak a Hatosok, akik, akár egy hadsereg, rá voltak állva a rejtvények megoldására. A világ legnagyobb gazdasági erőforrásáért egyesek ölni is képesek. Amint a srác neve felkerült a tabellára, első számú célponttá vált. És innen kezd el igazán érdekessé válni a történet... Mi mindent lennél hajlandó megtenni, hogy te legyél a világ legbefolyásosabb embere?

Egy ilyen történet esetén meg sem lepődöm, hogy lecsapott rá a filmes világ. A regényből készült film Steven Spielberg rendezésében március 29-én került a magyar mozik vásznaira. Ha még nem hallottál róla, íme a szinkronos előzetes:

Kicsit lassan indult be a történet, de szerintem kellett ez a felvezetés, hogy megértsük miről is szól maga a Vadászat. Izgalmas karaktereken keresztül ismerhettük meg ezt a hihetetlen, újszerű, fordulatos, kiszámíthatatlan történetet ebben a lenyűgöző, mégis ijesztő online világban. Ráadásul, bár én nem voltam igazán kocka, és a 80-as években még épp csak óvodás voltam, de így is találtam szép számmal számomra is nosztalgikus elemeket a regényben. 

De ez a könyv azon túl, hogy néhány kölyök félelmetes kalandján keresztül mutatja meg egy tönkrement, rettenetes világ képét, párhuzamot állítva az OASIS világával, egyben egy szomorú társadalomkritika is. Elnézve a Föld lakosait, bőven el tudom képzelni, hogy egy hasonló világ akár el is jöhet pár évtized múlva. Megismerve azt a katasztrofális környezetet, amelyet elénk tárt a szerző, egy pillanatig sem csodálkoztam, hogy mindenki az OASIS világába próbált menekülni a szomorú valóság elől, ahol családok milliói éltek színtelen bádog cipősdobozok egyre jobban terpeszkedő kaptáraiban

4437007_5.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne egy thrillerbe oltott csavaros sci-fi? Kattints!

 

2018. április 18., szerda

Bármelyik nyár az utolsó lehet

Könyvajánló - Jennie Melamed: Lányok csöndje

"Van valami, amit minden lány tud ezen a szigeten, 
de senki nem beszél róla: SZÜLJ FIÚT!

Ahol a totális hazugság a legkisebb bűn, amit elkövetnek a gyereklányok ellen, ahol az ortodox rend a szabadság és az emberi méltóság teljes hiányát jelenti a lányok számára, ahol a világtól elzárt sziget idillje maga a kilátástalanság – ott az elnyomott gyerekek álmodnak maguknak egy szebb, szabadabb, élhetőbb világot. Aztán a serdülő Janey Solomon kilép a sorból, és azt mondja: NEM!"

Adott egy mindentől elzárt sziget, ahova az Ősök érkeztek az Óföldről. A szigeten kívüli világ tabu a fiatalok számára, mende-mondákat hallanak róla és úgy tudják pusztulófélben van, hogy leégett, s megromlott, lakói mind odalettek az éhhalál, a betegség, a tűz martalékaként.  

A szigeten férfiak uralta sajátos társadalmi rend alakult ki, ahol a nőknek nincs szava, s lányaikkal együtt szörnyű, sanyarú sorsra vannak ítélve. Az első vérzésükkor az ő gyerekkoruk véget ér. Ezeknek a 10-14 éves kislányoknak, akik ekkor már nőnek számítanak, egy dolguk van: egy éven belül férjhez menni és szülni két gyereket. Ha pedig nem olyan szakmájuk van, ami rendkívül hasznos a társadalom számára, akkor amint megszülettek az unokáik meg kell halniuk.

Itt érdemes számolgatni, hogy hány évet is jelent az élők között... Ráadásul az sem élet, amit élnek. A férfiak parancsolnak, szolgának használják őket, ráadásul természetes velejárója az életnek, hogy a lányok és a nők, először apjuk, majd férjük tulajdonai. Egy mocskos világ, ahol az apák már egészen kicsi koruktól kezdve molesztálják lányaikat és az élet természetes rendje.

Azt gondolnánk egy kegyetlen, érzelemmentes világ ez, de amikor négy lány szemszögén keresztül jobban belelátunk, rájövünk, hogy bizony ez nem így van. Mind vágynak valamire, a változásra, egy jobb világ, még nem hunyt ki a remény a szívükből a sok rémtett ellenére sem, amit ellenük elkövetnek.

Amanda elmeséli milyen a "termékenység nyara", az utolsó nyár mielőtt férjet választ és visszafordíthatatlanul közeledik élete utolsó társadalma számára hasznos éveihez. Nem meglepő, hogy szörnyű világban boldogtalan, és álmodozik a távozásról, másra vágyik, de egyedül esélye sincs. És itt jön a képbe az utolsó lány, Janey, aki a történet szíve. Ő a lázadó, aki azt mondja nem, azt mondja elég, amikor az utolsó csepp a pohárban, hogy elveszíti barátnőjét, Amandát. Az egész élete az ellenkezésről szólt, bár eleinte még kicsiben, csendesen csinálja, de egyetlen támaszának elvesztése arra sarkallja, hogy cselekedjen. 

A következő leányzó talán a legfurcsább négyük közül. Persze Caitlin sem boldog a szigeten, kerüli atyját és igazán a sztori végére illik bele legjobban a kvartettbe. Aztán elérkezünk az utolsó narrátorhoz, Vanessához, aki kilóg a többiek közül. A társadalom vezetői azok a kiváltságos férfiak, akik időnként kijárnak a szigetről az Óföldre és meghozzák a családokat érintő főbb döntéseket, ők a vándorok. Vanessa apja vándor, a lány boldog (mondhatni), egyetlen vágya, hogy tanulhasson, kijusson a szigeten kívüli világba, megismerhesse azt is.

Ők négyen segítenek nekünk megismerni, megérteni (ami szerintem lehetetlen) ezt a bizarr, rideg, rémes helyet, ahol a szerelem nem számít, gyakorlatilag elvárás, a gondolkodás felesleges, szinte káros, csak szülni kell, majd, amint a szülők feleslegessé válnak, eltávoznak a világból. Nem is értem, hogyan lehet beletörődni egy ilyen életbe. Ez nem is élet. Vajon miért engedelmeskednek a vándorok állította törvényeknek? Elfogadják, mert ebbe születtek és sosem láttak mást? Hogyan lehet természetes a gyermekbántalmazás, hogy elveszik a lányoktól a gyermekkorukat? Hogyan lehet ott élni, ahol az első unoka megszületésekor meg kell innod az utolsó italt, hogy véget vess saját életednek?

Ez a sziget szinte sikít azért, hogy jöjjön egy hős, aki megmenti őket. Itt jön a képbe Janey, aki saját testi épségét sem kímélve próbál tenni az elnyomás ellen és rávenni lánytársait, hogy álljanak mellé, nyissák fel a szemüket, merjenek gondolkodni, cselekedni. De vajon néhány bátor kölyök elég lehet, hogy megdöntsék ezt a romlott társadalmi rendszert?

Fájdalmas, szomorú, felkavaró, megrázó, ijesztő vízió egy olyan jövőről, amit sosem szeretne az emberiség megélni. De szerencsére eljön a pont, amikor jön valaki, aki kimondja, hogy ennek a világnak véget kell vetni. Jennie Melamed megalkotta a legrémesebb jövőképek egyikét, amit ember el sem tud képzelni. Nagyon jól leírta, a világ titkainak bontogatása, az áldozatok szégyenének megismerése megviseli az olvasót lelkileg, de emellett be is szippantja. Egy szívszorító, dühítő regény, amit a disztópiák kedvelőinek kötelező elolvasni. Ismerjetek meg egy világot, amelyben sosem akarnátok élni!

1436530.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne egy magyar disztópia? Kattints!

 

(Book cast forrás: itt)

2018. április 15., vasárnap

Az auschwitzi tetováló

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Az auschwitzi tetováló, Lale és Gita megrázó, igaz története szerelemről, hitről, reményről és szerencséről. Dacoltak az életveszéllyel, a reménytelenséggel, de sosem adták fel. Egy elképesztő történet a szerelem erejéről a legrémesebb földi pokolban.

47979c1a-82de-4336-95df-fb6f080d9fca.jpg

A napokban kerül a boltok polcaira az Animus Kiadó jóvoltából Heather Morris legújabb könyve, melyben egy auschwitzi fogoly, Lale Sokolov életének igaz történetét meséli el az olvasóknak. Számos könyv, napló látott már napvilágot, amely a holokauszt szörnyűségeiről szól. De Lala története egészen más. Elmeséli, hogy találhat rá valakire a szerelem a legrémesebb pokol kellős közepén. 

Lale Sokolov, születési nevén Ludwig Lale Eisenberg tetováló volt. Na nem az a fajta, aki különleges, művészi tetoválásokat készít, hanem az a zsidó férfi, aki 1942-ben, 26 évesen került az Auschwitz-Birkenaui haláltáborba és azt a feladatot kapta, hogy azokra a foglyokra, akik nem kerültek a gázkamrákba, karcolja rá a sorszámukat. 

Évtizedeken keresztül hallgatott a tábori életéről, az ott végzett munkájáról, de néhány évvel halála előtt megszólalt és elmesélte történetét Morrisnak. 1942-ben önként jelentkezett a táborba, azt remélte így megmentheti családját. Attól a naptól, hogy odakerült, már nem számított a neve, nem volt ő más, csupán a 32407-es fogoly.

A táborban eleinte az építkezéseken dolgozott, majd részben annak köszönhette, hogy bekerült a regisztrációs részlegre, hogy beszélt szlovákul, oroszul, franciául, magyarul és németül is. És persze pártfogójának, egy Pepan nevű francia akadémikusnak, aki miután Lale tífuszt kapott, a szárnyai alá vette és megtanította, hogyan kell túlélni a táborban. Ezzel egy apró lépéssel távolabb került a halálraítéltektől, sőt, kapott rendszeresen ételt és időnként még némi szabadidőhöz is jutott.

Szívszorítóak a szavai. Több, mint 50 éven át félt elmesélni történetét, mert rettegett, hogy azt gondolnák, ő együtt dolgozott az SS tisztekkel. Nem volt választási lehetősége. Remélte, ha minden nap megteszi, amire utasítják, akkor lesz holnap. Asszisztenseivel együtt több mint százezer emberre varrták fel a dehumanizálást jelentő számokat. Ez volt a végső megaláztatás szimbóluma. Mire a tetoválóhoz kerültek, megfosztották őket ruháiktól, kopaszra borotválták a fejüket, végül a nevüket is elvették. 

Több mint egy éve volt már a táborban, mikor egy nap egy gyönyörű fiatal lány került sorra. Szerelem volt első látásra.  

"Amikor a számot tetováltam a bal karjára, a szívembe is betetováltam ezt a számsort." - 34902

Sikerült megtudnia lány nevét, sőt azt is, hogy Gita a birkenaui női tábor foglya. Életét kockáztatta, hogy a lányt életben tartsa, még ételt is csempészett neki, sőt, sikerült elérnie, hogy elviselhető munkát kapjon. Így ment ez 1945-ig, amig a szovjetek közeledtével a németek elkezdték kiüríteni a tábort. Gitát nyugatra küldték, Lale pedig a nevén kívül semmit sem tudok szerelméről. 

Elmesélte, hogy a háború után hazatért, lovaskocsit szerzett, majd Pozsonyba ment. Azt remélte, hogy a hazatérők egyik fontos csomópontján talán rábukkan kedvesére. Esélytelennek tűnt, hogy újra találkozzanak. De ő még ennyi borzalom után is optimista tudott maradni. Hetekig a pályaudvar környékén rótta az utcákat, majd a Vöröskereszt segítségét is kérte, és egy nap Gita rátalált.

Még abban az évben összeházasodtak, majd éltek Bécsben, Párizsban, végül Ausztráliában találtak otthonra, lettek gyerekeik, családjuk, és életük végéig Melbourne-ben éltek. Gita ugyan néhányszor járt Európában, Lale viszont sosem tért vissza. Csupán néhány közeli barátjuk ismerte szerelmük történetét. 

Heather Morris, miután megismerte Lale történetét, nem érte be azzal, hogy egyszerűen leírja. Kormányzati támogatást kért, majd éveken keresztül kutatott, hogy történészek segítségével igazolhassa ezt gyönyörű történetet, és megoszthassa a nagyvilággal. 

9789633245675.jpgA kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel egy fiatal magyar lány története, aki szintén megjárta az auschwitzi poklot? Kattints!

 

2018. április 13., péntek

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Könyvajánló - Madeira (Marco Polo)

Még nem döntötted el, hogy mivel töltsd az idei nyári vakációt? Ne gondolkodj tovább! Vár ez a mesés portugál szigetvilág, Madeira, amely tökéletes helyszín egy kis feltöltődésre, kiszakadásra a mókuskerékből. Az Atlanti-óceán gyöngyszemén gyönyörű partszakaszok, lélegzetelállító sziklafalak, kristálytiszta víz és egész évben kellemes klíma várja az utazókat. A lenyűgöző természeti kincsek mellett számos történelmi emlék, izgalmas nevezetességek, illatos kertek és festői falvak teszik különlegessé ezt a páratlan szigetvilágot. 

A nyaralás hasznos, szerintem elengedhetetlen kelléke egy jó útikönyv. A Marco Polo sorozat kötetei mindent megadnak, amire szükség lehet. Vannak benne naprakész, fontos információk nyitva tartási időkről, belépő díjakról, elérhetőségekről, és a közlekedésről. Ezekhez jól jön a térképmelléklet, valamint a könnyen átlátható jelölésrendszer.

Amikor egy idegen helyet térképezünk fel, jól jönnek a könyvben található adatok a hely kultúrájáról, történelméről, művészetéről, földrajzi adottságairól, szokásokról, ünnepekről, és persze a helyi ízek, a gasztronómia világáról is. Mindezek mellett tartalmazza a látnivalókat, nevezetességeket, szórakozási lehetőségeket, ötleteket izgalmas kirándulásokhoz és tippeket a szuvenírek beszerzéséhez.

Ráadásul az sem jön rosszul, hogy a fejezetek végén kapunk néhány spórolási tippet. Az ember hajlamos kicsit lazábbra venni a pénztárcáját az üdülések alatt, így ez kifejezetten hasznos lehet. Két fontos dolog maradt a végére, amelyben szintén jeleskedik a kötet: kis alakja miatt könnyen elfér a táskánkban és még az ára is rendkívül kedvező. Tartalmas és olcsó! Tökéletes társ az utazás idejére, biztosan nem maradunk le semmi érdekesről, ha segítségével tervezzük meg a nyaralásunkat. 

És most nézzünk meg pár kihagyhatatlan látnivalót, melyekről bővebb információkat a Corvina Kiadó legújabb Marco Polo kötetében találtok.

Madeira déli oldala rendkívül változatos. A tengerparton találhatunk halászfalvakat, de akadnak banánteraszok, szőlőskertek és fürdőzésre alkalmas vonzó kis öblök. Meredek tengerparti szikláit zuhatagok ékesítik, a házakat pedig pazar növényzet díszíti. A cukornád egykori fellegvárában, Calheta-ban élvezhetjük aranyló homokstrandon élvezhetjük a ragyogó napsütést, majd sétálhatunk egyet a pálmafákkal szegélyezett parti sétányon.

Az északi részek már kevésbé barátságosak. A tengerpart meredekebb, emiatt az óceán vadabb, de a gyakran erős szélnek köszönhetően többnyire nagyobb hullámok nyaldossák a partot, ez pedig népszerűvé teszi a szörfösök között. Nyáron a legnépszerűbb település errefelé a Porto Moniz, mely vulkanikus medencéiről híres. A szél és a hullámverés évezredek alatt különleges természetes medencéket formált, ahol a háborgó tenger mellett, mégis nagy nyugalomban lubickolhatunk.

Azt mondják nincs még egy olyan város Portugáliában, ahol olyan jókat lehetne sétálni, mint Funchalban, mely a sziget lüktető turisztikai központja. Élvezhetjük a sétát az Atlanti-óceán partján, a sétányon, a zsakarandafák alatt az Avenida Arriagán, az óváros sokszínű utcácskáiban, vagy a gyönyörű parkokban. Érdemes meglátogatni Zona Velha-t és megcsodálni a kicsinosított halásznegyedet, de a történelmi városmag is kényelmesen bejárható gyalogszerrel.

Madeira keleti részén a táj néhány kilométerenként változik: hűvös, zöldellő magaslatok, hangulatos völgyek, terméketlen, sivatagszínű talaj és csendes öblök jellemzik. A sziget legmagasabb pontján fekszik Camacha, ahol a hagyományé a főszerep. Itt még mindig szorgos kezek fonják a kosárárukat. Legyen az akár egy kis tárolóedény vagy egy jópofa fonott állatkert. A település környékén a teraszos földeken jól megélnek az almafák, a helyiek évente almaünneppel tisztelegnek a termés előtt, amelynek az isteni almaborukat köszönhetik.

987822.jpg

Egy idilli kis hellyel zárnám a sort, melynek megközelítéséhez részt kell vennünk egy egészen különleges szubtrópusi erdei túrán. Ez a hely a Levada das 25 Fontes, ahol 25 forrás vize ömlik egy tavacskába. Ahogy a víz lezúdul a sziklafalon leírhatatlan látványt nyújt. 

1481535.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol meg is rendelheted kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!