Dubai, a csillogó sivatagi metropolisz, a rekordok birodalma

 Az arab világ csillogó gyöngyszeme, Dubai évente turisták millióit vonzza. A valamikori sivatagi halászfalu mára toronyházak, bevásárlóközpontok otthona. Sőt! Ha már elegünk volt a melegből, betérhetünk a helyi síparadicsomba is csúszkálni vagy pingvinekkel úszni.

Az Egyesült Arab Emírségek számos érdekes és izgalmas látnivalót kínálnak. Akiket a tengerben pancsolás helyett a városnézés, a látnivalók vonzanak inkább, feltétlenül a téli hónapok a legideálisabbak. Ekkor ugyanis a nyári rekkenő 35-45 fokos hőség helyett kellemes 20-25 fokos hőmérséklet a jellemző. Vegyünk számba néhány kihagyhatatlan látnivalót.

Burj Khalifa

A város egyik jelképé vált felhőkarcoló, a Burj Khalifa a maga 828 méterével ma a világ legmagasabb épülete. A toronyház legkedveltebb része a 124. emeleten található panoráma kilátó, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a városra, a sivatagra és az óceánra. Egy rendkívül gyors lifttel rendelkezik az épület, de ha valaki komoly kihívásra vágyik, akkor elárulom, hogy a legfelső, azaz a 160. emeletig 2909 lépcsőfok vezet. A tervezésnél nemcsak az épületre fektettek nagy hangsúlyt, hanem a környezetére is. Egy sétányokkal tarkított, hangulatos és látványos kert veszi körül. Itt található például a jellegzetes Dubai-szökőkút is, melyet a világhírű Bellagio-szökőkút mintájára terveztek.

The World, Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali, Palm Deira, Bluewaters

Dubai számos lélegzetelállító építménnyel rendelkezik, de a legkülönlegesebbek a part mentén felsorakozó mesterséges szigetei. Legtöbbjük még mindig nem érte el végső formáját, de a leghíresebb közülük, a pálmát mintázó Palm Jumeirah már teljes pompájában szolgálja ki az ide érkezőket. A sziget számos luxusszállodának, szórakoztatóközpontnak, villáknak és gyönyörű strandoknak ad otthont. A tömegközlekedést egy közel öt és fél kilométer hosszú pályával rendelkező egysínű vasúttal, a Palm Jumeirah Monorail-el oldották meg, mely a sziget lábától egészen a sziget legtávolabbi pontjáig, az Atlantis Hotelig vezet.

Burj al-Arab

Kissé rekordfüggők lettek a srácok. :) A Burj al-Arab is rekordokat döntöget. Ez a 280 méterre a partról található, mesterséges szigeten épült szálloda 321 méteres magasságával a világ legmagasabb szállodája. Az épület vitorla alakú sziluettjét arra tervezték, hogy a város jelképé válhasson. Nos, a terv bevált. A modern Dubai igazi ikonikus épületévé vált a világ egyik legszínvonalasabb luxusszállodája. Bérelhetünk Rolls-Royce-t akár sofőrrel is, mehetünk helikopteres kirándulásra, étkezhetünk a világ legjobb éttermeiben, vagy ejtőzhetünk a teraszon kialakított medencében, miközben élvezhetjük a parádés panorámát. 

Ski Dubai

Ha valaki húsz éve azt mondta volna, hogy "Hé, gyere, menjünk síelni a sivatagba" biztos mindenki bolondnak nézi. De Dubaiban tényleg az abszolút mindenre kiterjedő luxusélmény nyújtása a cél. Ennek szellemében épült 2005-ben a Ski Dubai. Egy különleges fedett síközpont, amely 22 500 négyzetméteren terül el. Található itt egy 85 méter magas hegy, melyen öt különböző meredekségű és nehézségű pálya, felvonó és lift várja a téli sportok szerelmeseit. Emellett egy hatalmas játszótér (Snow Park) is helyet kapott, ahol szánkópályák, mászótornyok, óriás hógolyók és jégbarlang szórakoztatják a család kisebb tagjait. Ha ez még nem lenne elég, a Ski Dubai számos pingvinnek ad otthont, akikkel lehetőségünk van személyesen is érintkezni, akár úszhatunk is velük. Ráadásul még azzal sem kell bajlódnunk, hogy a sí- vagy snowboard felszerelést cipeljük a nyaralásra, ugyanis a belépőjegy a teljes felszerelés bérlésének árát is tartalmazza. A napijegy AED 325.00, amely nagyjából 23 ezer forintnak felel meg. És azt említettem már, hogy mindez egy hatalmas bevásárlóközpont része? A The Dubai Mall ráadásul a világ legnagyobb plázája. Egy újabb rekord. :D 

The Dubai Mall

Azt is mondhatnánk, hogy a plázák ásza. Ugyanis a Dubai Mall a világ legnagyobb bevásárló, szórakoztató és szabadidős központja a maga röpke 1,124 millió négyzetméterével. (Egy kis viszonyítási alap: a budapesti Westend City Center 186 ezer négyzetméter, ami hatszor férne el a dubai-i plázában.) Több mint 1200 üzletében garantáltan minden megtalálható a világ luxusmárkái közül, sőt betérhetsz síelni, korcsolyázhatsz, megcsodálhatod a Dubai Aquariumot vagy szórakozhatsz a vidámparkban. Ha nem szeretnénk vásárolni, akkor sem kerülhetjük el, hiszen innen lehet feljutni a világ legmagasabb felhőkarcolójába, a Burj Khalifába, ráadásul az itt található akvárium is a világ legnagyobbika. A 2009-es megnyitás évében 39 millió látogatót számláltak, de mára már évente mintegy 100 millió látogatót vonz ez az épület kolosszus.

Al Fahidi Erőd

Ennyi újdonság és luxus után tegyünk egy kis kitérőt a múltba is. A 18. századi erőd a város legöregebb épülete, amely ma a Dubai Múzeumnak ad otthont. Hadtörténeti kiállítás, élethű arab figurák, régi öltözékek, fegyverek, hangszerek. Mindezt pedig fény- és hangeffektusokkal teszik még érdekesebbé. Megismerhetjük a térség régi lakóinak életét, szokásait, kultúráját. Betekintést nyerhetünk pár száz évre visszamenőleg a kereskedők, halászok mindennapjaiba. Mindezt életnagyságú kiállítási tárgyakon keresztül. A leglátványosabbak a hagyományos halászhajók (dhow). Érdemes a modern világból kiruccanni néhány órára és megismerni a város történetét.

Jumeirah mecset

Dubai legszebb látnivalói közé tartozik ez a hatalmas és gyönyörű mecset, mely 1200 hívő befogadására is képes. Ráadásul a város egyetlen olyan mecsete, ami nyitva áll a nem muzulmán vendégek előtt is. Az iszlám építészet egyik legszebb alkotása, melyet fehér kőből építettek. És bár új épület, hiszen 1998-ban épült, figyeltek a tradíciókra és a Fatimid hagyomány szerint építették, ezért hatalmas központi kupoláját két minaret fogja közre. Ha ide látogatunk tartsuk tiszteletben a hagyományokat. A hölgyeknek fejkendőt kell viselniük, és még fontos tudni a gyerekkel nyaralóknak, hogy öt éven aluli gyermek nem léphet a mecsetbe.

Cayan/Infinity tower

Egy igazán különleges épület és természetesen egy újabb rekord. Ez a lenyűgöző felhőkarcoló 307 méteres magasságával a világ legmagasabb csavart tornya. Egyedi spirális kialakításával a környezet határtalan energiáinak szimbolizálása volt a cél. Szerették volna megmutatni a sivatag, a tenger állandó változó formáját. Minden szint 1,2 fokban fordul el, így ez a látványos lakó- és szállodaépület összesen 90 fokkal tekeredik meg. Minden benne levő apartmant úgy alakítottak ki, hogy parádés kilátásban legyen részük az ide látogatóknak. A Skidmore Owings & Merrill tervezőirodának sikerült ismét páratlant alkotnia. Nekik köszönhető a már említett Burj Khalifa is. Nem csak az esztétikai értékei teszik különlegessé ezt az épületet. Úgy tervezték, hogy a szélterhelés lényegesen kevesebb az egyenes vonalú épületekhez képest, ráadásul többen élvezhetik a kikötő látványát is.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is! 

Tudni szeretnéd milyen legekkel vár az Egyesült Államok? Kattints! 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes