Kultúrpara

2018. február 18., vasárnap

Igaz történet egy hajótöröttről Gabriel García Márquez elbeszélésében

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története

"Egy hajótörött története, aki tíz napig hánykolódott egy mentőcsónakban, étlen-szomjan, aztán a haza hősének kiáltották ki, szépségkirálynők illették csókjukkal, reklámkampányokban meggazdagodott, majd a kormány elfordult tőle, és egyszer s mindenkorra elfelejtették"

1263895649.jpg

Luis Alejandro Velasco a kolumbiai flotta haditengerésze a Caldas nevű rombolón szolgált. 1955. február 28-án hazafelé hajózott, amikor az elszabadult rakomány nyolc társával együtt a Karib-tengerbe sodorta. Azt gondolnánk, hogy ilyen esetben a hajó megáll, hogy kimentse a bajba jutott katonákat, de sajnos ez nem így történt. Luis-nak sikerült elérnie a mentőcsónakot, és ő is abban bízott, hogy néhány órán belül begyűjtik, de hiába várta a segítséget. Bár az események után elkezdődött a tengerészek keresése, az eredménytelen kutatást a negyedik napon befejezték.

Furcsa kettősség van a könyvben. Egyszerre volt felkavaró és nyugodt. Bámulatos az az akaraterő, amivel Luis harcol az életéért. Elképzelni sem tudom milyen érzés lehet egyedül hánykolódni a tengeren, ahol csak a szelek és az áramlatok irányítják a sorsod. Nem csupán a fizikai igényekkel, az éhezéssel, a szomjazással kell szembenéznie, még a cápák sem, és a természet elemei sem hagyják szerencsétlen embert. De ami mégis a legnehezebb: leküzdeni a magányt és nem elveszíteni a reményt.

könyörtelen életösztöne és a szerencse, mely tíz nap után Kolumbia partjaira sodorta, megmentette az életét. Ezek után tökéletes arc volt egy kis pozitív reklámnak. A diktatúra hősnek kiáltotta ki, kitüntették, egész ünnepléssorozat kísérte végig felépülése utáni napjait. Ám a háttérben más történet bújt meg, mint amit a nép felé mutattak. Ezért Luis felkereste azt az újságot, ahol Márquez dolgozott és elmesélte neki az igazságot.

Ez a kötet merőben eltér attól, amit a szerzőtől megszoktunk. A mágikus realizmus kiválósága azt gondolom a tényregényeivel is remek munkát végzett. Az biztos, hogy nem a legjobb könyve, de szerintem érdemes elolvasni. Nem csupán a tengerész túlélése, megmenekülése az érdekes, hanem az az extra adalék, amiben elmeséli Márquez, hogyan is reagált a történet megjelenésére a politika, a diktatúra.

4335980_5.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

2018. február 15., csütörtök

Egy 26 éves nő igaz története, aki a világ legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát építette fel

Könyvajánló - Molly Bloom: Elit ​játszma

2013-ban az amerikai lapok tele voltak egy fiatal nővel, akit letartóztatott az FBI, mert illegális pókerpartikat szervezett. A világ legbefolyásosabb üzletemberei, politikusai, maffiózói, hírességei fordultak meg nála, ahol több 100 millió dollár cserélt gazdát néhány év alatt. Kicsoda Molly Bloom, hogyan lett ő a házigazdája egy ilyen teremnek, és miért lett ez egyre veszélyesebb? Erről az útról szól életrajzi könyve, melyből az Oscar-díjas Aaron Sorkin készített filmet, mely 2017. december 25-én debütált nálunk a mozikban. Sorkin olyan filmeket tudhat maga mögött, mint az Egy becsületbeli ügy, Az elnök emberei vagy A közösségi háló, mely meghozta neki az Oscar-t. Ez a film akár a következőt is jelentheti, mert a legnagyobb esélyesnek tartják a Legjobb Adaptált Forgatókönyv Oscar-díjáért folytatott versenyben.

methode_2ftimes_2fprodmigration_2fweb_2fbin_2f4841263a-3af0-3c1b-a11e-70665a6ebd22.jpg

Na de térjünk vissza Molly Bloomra. A vidéki lány, aki keménykezű apja büszkeségét akarta kivívni, egy súlyos baleset majdnem kettétörte sportkarrierjét, de síelőként bekerült az Egyesült Államok válogatottjába és bár egy nemzeti versenyen bronzérmet nyert, sajnos a baleset következményei nem engedtek neki maradást. Végül apja vágyainak megfelelően a jogi pályát választotta. Előtte azonban fel akarta fedezni a világot. Görögországban megtetszett neki a szabad élet és pár havi ott tartózkodása után úgy döntött, halaszt egy évet az egyetemen és nekivág a nagyvilágnak.

Az útja Los Angelesbe vitte, ahol egy sor váratlan esemény egy felkapott, VIP vendégekkel tömött étterembe vezette. Ki gondolná, hogy ehhez egy önelégült milliárdos kellett, aki az első az angyalok városában töltött héten felajánlotta, hogy Sugar Daddy-ként pártfogásába veszi, majd mikor ezen kiborult, felmondott abban az étteremben és hazafelé tartva majdnem elütötte egy másik étteremtulajdonos, aki munkát ajánlott neki egy sztárokkal teletömött helyen. Hát innen indult be igazán az ő története.

Reardon, az étterem egyik tulajdonosa nem bánt vele kesztyűs kézzel, ugráltatta, folyton ordított vele, de Molly rengeteget tanult tőle erről a különös világról, az üzleti életről miközben Molly pincérnőből mindenessé lépett elő Reardon és két társa ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó cégénél. Nyomorultul érezte magát, mégis az ösztöne azt súgta tartson ki mellette. Egyre jobban átlátta az üzleti világot, ezt főnökei is észrevették, ezért egyre több feladattal bízták meg. Élvezte, hogy az elit köreiben mozgott, elkezdte vágyni a sikert, a gazdagságot, megízlelte a luxust és még többet akart.

"Jóllehet egész életemben arra tanítottak, hogy pénzért nem lehet boldogságot venni, a napnál is világosabb lett előttem, hogy azért bizonyos kívánságok csak teljesülnek, ha van belőle elég."

Reardon megvette Los Angeles egyik ikonikus bárját, a Viper Room-ot, ahol egy este privát pókerpartit szerveztek, amelyre Hollywood elitje volt hivatalos, többek között Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio és Todd Phillips, a Másnaposok című film rendezője, színészek, rendezők, producerek, ingatlanmágnások, arisztokraták, a krémek krémje. A beugró tízezer dollár volt. Csillogás, felhajtás, borzongás, izgalom. Ki ne szeretne bele ebbe, ha mindemellett még egy rakás pénzt is lehet vele keresni?

"Filmsztárok, neves rendezők, nagyhatalmú iparmágnások vettek körül. Mintha Alice lettem volna, amint álmában éppen belezuhan egy nyúlüregbe, és Csodaországban ébred föl. [...] Úgy éreztem magam, mintha légy lettem volna egy szigorúan titkos, a világegyetem urait tömörítő klub falán."

Olvasva Molly szavait, úgy gondolom, ez volt az a pillanat, amikor igazán rabul ejtette ez a világ. Egy nappal korábban szinte semmit nem tudott a pókerről, most pedig hosztesze lett egy exkluzív pókerpartinak, melyet minden porcikája imádott. Közben arra is ráébredt miért jönnek el minden héten ezek az emberek. Az életükben már egyszer mindent feltettek egy lapra és nyertek. Mára mindenük megvolt. Kellett nekik valami, ami felpörgeti a hétköznapokat, és ezt az adrenalint, a kaland élményét adta meg nekik a szerencsejáték.

Hétről hétre jobban kiismerte magát Molly ezekben a körökben, a pókerest pedig egyre népszerűbb lett. Elindult a hajó felfelé és úgy tűnt a cél a csillagos ég. Egyre otthonosabban mozgott, és ahogy haladunk előre a történetben, mi, olvasók is egyre többet tudunk meg erről az elzárt, ismeretlen világról. 

Szép apránként eljutott odáig, hogy már Reardon nélkül szervezte a partikat, majd újabb kockázatot vállalva bővítette a kört, és egyre nőttek a tétek. Dollármilliók cseréltek gazdát. Aztán rá kelljen jönnie, hogy LA nem mindig az ember barátja. Sőt!

"Ezt a várost nem a maradandóságra találták ki. Arra tervezték, hogy fellobbanhasson a nagyság lángja, de csak egy múló pillanatra, aztán sercegve kihunyjon, amint felbukkan az újabb géniusz."

Végül belátta, hogy tovább kell lépnie, és célba vette New Yorkot. Hol legálisan, hol illegálisan, komoly hullámvölgyekkel tarkított úton, de kérdés nem fér hozzá, hogy felküzdötte magát a legmagasabb körökig, és az ő nevéhez fűződnek a legnagyobb tétű, legexkluzívabb pókerpartik, ahova a végén a világ minden tájáról érkeztek a játékosok. Néha a rosszabb fajtából. Míg végül pont ez okozta a vesztét. Túl sok embert ismert, túl sok titkot tudott. Röpke tíz év alatt megjárta a földi mennyországot és a poklot is. És, amikor túl nagy már az a bizonyos torta, természetesen az alvilág is bejelentkezne egy szeletért...

Azt hiszem, azon túl, hogy bár nem minden pontján példaértékű, mégis lenyűgöző az az életút, amit Molly maga mögött tudhat, és még akkor is, ha életének ez a szakasza nem épp happy enddel ért véget, azok az apró kulisszatitkok, a sztárok, az iparmágnások élete, viselkedése, az exkluzív partikról és a mérhetetlen luxusról szóló beszámolók teszik letehetetlenné a könyvet. Egy olyan világba kalauzolt el, ahova csak a nagyon kiváltságosok léphetnek be. Minden partin színes társaság gyűlt össze, melyek sok kis történetet takarnak. És néhány óra erejéig Molly Bloomnak hála, mindenki beleshet a "kulcslyukon", miközben megtudjuk, hogyan lett Mollyból, a kisvárosi lányból a világ legexkluzívabb pókerbirodalmának hercegnője. És nehogy egy uncsi életrajzi műre számítsatok! Ez egy belevaló regény egy belevaló nő tollából.

molly_bloom_elit_jatszma.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

 


2018. február 12., hétfő

Robert Langdon legújabb kalandjai Spanyolországban - avagy múlt, jelen és jövő

Könyvajánló: Dan Brown - Eredet

Heuka írása

Dan Brown a már bevált receptet lapozta fel legújabb könyvéhez is: végy egy szimbólumkutatót (ez immár ötödik alkalommal Robert Langdon), tégy mellé egy okos, de valamit rejtegető nőt (jelen esetben Ambra Vidal), dobj bele valami nagy, az egész világot érintő problémát, ízlés szerint fűszerezd pár gyilkossággal, bérgyilkosokkal és megbízóikkal.

2018_01_08_eredet_481_256.jpg

Félreértés ne essék, Brown egyedi könyvet alkotott. Egyes részei ugyan hasonlítanak korábbi műveire, azonban csavart annyit a történet szálain, hogy ne érezzük, ezt már olvastuk valahol. Ugyanakkor megtartotta sajátos stílusát, és akinek bármelyik könyve tetszett korábban, az ebben is megtalálja számítását. Rendkívül fordulatos, mikor már azt hinnénk, értjük az összefüggéseket, lapozunk egyet és kezdhetjük elölről összerakni a darabkákat.

Nagyjából az első lehetőségnél előrendeltem a könyvet, a megjelenés napján már a kezemben is tarthattam. Mikor megérkezett, kicsit csalódott lettem, mert a megszokottnál vékonyabb papírra nyomtatták, és a lapon átüt a másik oldal szövege - ez azonban csak addig zavart, míg el nem kezdtem olvasni. Onnantól minden lehetőséget kihasználtam az olvasásra, ha csak egy mondatra volt időm, akkor annyit haladtam. Nehéz a történetről a fülszövegen túl bármit írni anélkül, hogy lényegi dolgot ne fedjünk fel. Régen olvastam már így könyvet, hogy szinte oldalanként lapoztam vissza 50-100 oldalakat, hogy megtaláljak egy-egy elejtett félmondatot, aminek az adott ponton mégis nagy jelentősége lesz.

db_courter_02.jpgBrown rendkívül modern történetet ad a kezünkbe, egyre aktuálisabbá váló kérdéseket feszeget, követi napjaink trendjeit, így a bérgyilkos nem sima taxival, hanem egy megosztáson alapuló személyszállítási szolgáltató autójával menekül, és kalandjaik során Langdonék utasai lesznek egy önvezető Tesla autónak is. Ne feledkezzünk meg egyéb említésekről sem, mint például a mesterséges intelligencia, 3D nyomtatás és bitcoin. Ugyanakkor felhívja figyelmünket mai világunk egyre terjedő, enyhén szólva is megkérdőjelezhető szokásaira, mint mikor egy láthatóan segítségre szoruló ember mellett állva a többiek nem a megoldás érdekében kapják elő telefonjukat, hanem, hogy fényképezzenek; illetve az eseményeket elindító fogadáson is elektromágneses hullámmal zavarják a bejövő jeleket, hogy "ártalmatlanná" tegyék a mobilokat, így telefoncsörgés és pittyegés nélkül telhet a bejelentés köré szervezett program.

“Ma este 20.00 órakor (CEST) Edmond Kirsch jövőkutató élő adásban jelenti be felfedezését, amely örökre megváltoztatja a tudományokat.”

Magyar nyelven olvasva a könyvet az olvasási élményt megtoldja, hogy a történet egyik szála Budapesten játszódik. Azonban nem csak egy elnagyolt “itt egy híd, ott egy vár” leírást kapunk, hanem a megszokott alapossággal felkutatott és felvázolt utcákat, házakat. Bár a könyv elején leírják, hogy a bemutatott épületek, helyszínek a valóságban is léteznek, mégis meglepődtem, amikor egy, a könyvben említett szórakozóhelyre rákeresve a térképen nem csak azt láttam, hogy létezik, de pontosan abban az utcában, ahová az író is tette. Hasonlóan érdekes volt az utolsó barcelonai helyszín is, nehezen tudtam elhinni, hogy ennyire eltérő építészeti korokat tudnak ízlésesen ötvözni.

A karakterek azonban - bár emlékeztetnek valós személyekre - kitaláltak, ezt egy-egy évszám, vagy olyan történés igazolja, ami nem történt meg napjainkig és jelen állás szerint nem is történhet meg. A történet pontos idejét nem tudjuk meg, nagyjából 2005-2017 között bármikor játszódhat, amikor akad az embernek 24 órája egy tempós nyomozásra.

Gyakori a spanyol eredetiben hagyott mondatok szerepeltetése, ez azonban csak ritkán akasztja meg az olvasást. A fontosabb mondatokat természetesen lefordították, de többször belefutottam olyan szavakba, amik magyarul is hasonlóan hangzanak, így fordítás nélkül is érthető, mit is takar az a pár betű.

Igyekszem a fordulatokat nem felfedni, azonban a történet maga is figyelemfelkeltő - vigyázat, a folytatás nyomokban fontos információkat tartalmazhat.

Guggenheim Múzeum, Bilbao

A spanyolországi Bilbaó a kezdeti helyszín, ahol a Guggenheim Múzeum falai között a jövőkutató Edmond Kirsch egy rendkívülien biztosított, lenyűgöző fogadást tart, hogy bejelentse hatalmas felfedezését. Ügyes marketingfogásaival azt is eléri, hogy a világon milliók kövessék bemutatóját, azonban mielőtt a lényegre térhetne, egy lövés véget vet életének.

Langdon és Vidal közös elhatározásra jutnak, miszerint nem hagyják, hogy ez az áttörő eredmény rejtve maradjon, céljukként tűzik ki, hogy azt a nyilvánosság elé tárják. Egymást segítve kijutnak az épületből és sikerül lerázniuk magukról a hivatalos szerveket is, miközben Barcelona felé veszik útjukat egy titokzatos, 47 karakteres verssor nyomában. A repülőről leszállva Kirsch modern gépjárművét veszik kölcsön - a zseni lakásánál fény derül arra is, hogy kicsit még továbbfejlesztette az önvezetési modult, és az autó magától letalál a spirál alakú, szűk garázslejárón is. (Ez volt az a pont, mikor azt mondtam, ilyet szeretnék most azonnal, mert küzdöttem már meg hasonló lejáratokkal.)

Miután a lakás átkutatása nem hozza meg a kellő eredményt, útjukat a Sagrada Família befejezetlen épülete felé veszik egy nyom alapján. Itt már fellélegeznének, azonban mielőtt nagyon örülhetnének a sikernek, szemtől szembe találják magukat a gyilkossal.

maxresdefault_7.jpgBarcelona Supercomputing Center

Bár ez elég jelentős esemény, azt gondolom, mégsem árulok el nagy titkot, ha így folytatom: megmenekülésük azonban csak egy következő lépés a felfedezés bemutatásában, hiszen még azt is ki kell találniuk, hogy a megszerzett információt hol kell felhasználniuk. Szerencsére Langdon jól ismerte volt tanítványát, és egyéb jelek segítségével megfejtik, hol találják a számukra szükséges technikát: így meg is érkeznek a Barcelona Supercomputing Centerbe, ahol az információmorzsák felhasználásával - pár órával az eredetileg tervezett időpont után - végre sor kerülhet a mindent megváltoztató felfedezés nyilvánosságra hozatalára.

“- Szeretem az emberiséget. Hiszem, hogy az elménknek és a fajunknak korlátlanok a lehetőségei. Hiszem, hogy a felvilágosodás új korszakának határán vagyunk, egy új világ határán, amelyben a vallás eltűnik… és a tudomány uralkodik.”

De mi ez a felfedezés? Mit mond a múltunkról? Mit jósol a jövőnkre nézve? Én nem nyugodtam meg. Sőt! Ezek a kérdések beférkőztek a fejembe és órákkal a regény befejezése után sem hagytak nyugodni. 

Mi köze az egészhez a spanyol királyi családnak? És legfőképp: hogy kerül a képbe Churchill? Ezekre a kérdésekre mind megtalálható a válasz a könyv oldalain.

4325023_5.jpgA borítóképre kattintva a kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

2018. február 5., hétfő

Pisti vagyok, ments ki innen!

Könyvajánló - Dombóvári István: Pisti vagyok, ments ki innen!

Dombóvári Istvánnak, a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépőjének legújabb könyve csupa ismerős helyzetet mutat be könnyed, humoros és szórakoztató stílusban egy átlagos férfi életútján keresztül.

dombi2.png

Először is tisztázzuk: bár a cím megtévesztő lehet, ez a könyv nem Dombóvári István életéről szól. A szerző több helyen hangoztatja, hogy Pisti története csak fikció, amelyben végigkövetjük egy reményekkel és álmokkal teli fiatalember életét egészen a születése pillanatától. Persze a szerző nem hazudtolta meg önmagát, bőven akadnak a regény során abszurd jelenetek, ráadásul a drámai helyzeteket is humorosan tálalta.

Nagyon retró hangulatban indul a sztori, amikor visszautazunk az időben a trapéznadrágok, a Kórház a város szélén és a kerek lámpás Skoda fénykorába, egészen Pisti születéséig. Aztán lassan végignézzük, ahogy felcseperedik, közben pedig számos olyan helyzetről olvashatunk, ami saját emlékeinket hívja elő. Csupa olyan szituáció, ami velünk is megtörtént, megtörténhet. Például az első oltás jelenete elég abszurd, de sajnos nekem már volt szerencsém hasonló orvoshoz. Szinte hallom a mogorva szavait és látom, ahogy gúnyosan grimaszol miközben beszél: 

"- Hozza már ide azt a gyereket! Nem érek rá csak magukkal foglalkozni! Teli van az a rohadt váró bömbölő kis bolygózabálókkal.
- Elnézést!
- Ne rabolja az időmet az elnézésével. De csúnyán köhög ez a gyerek. Nézz csak ide! Ebből kórház lesz, fiam!
- De hiszen csak kuckolt egyet.
- Ki itt az egészségügyi, maga van én? Az orvosi lexikonban nincs olyan, hogy kuckolás! Ezt csak olyan infantilis anyák mondják a gyereküknek, akik képtelenek megkülönböztetni a bronchitist egy kis mezei krákogástól."

Na végül csak sikerült könnyedén megúszni az oltást, de az óvoda és az iskola is hozott meglepetéseket. Az óvónő például teljesen kikelve behívta a szülőket, hogy felhívja a figyelmüket a lázadó Pistikére, aki ahelyett, hogy a dömperrel játszana, ül a sarokban és olvas. Hát, ez valóban vérlázító. És persze eljött az idő, amikor az úttörő tábort felváltották a vasárnapi hittanórák. Pistinek nem sikerült belopnia magát az atya szívébe. Erről a sztoriról is saját gyerekkorom jutott eszembe. Sosem felejtem el, amikor a hittan órán lebuktunk kártyázás közben és egy kiselőadást kellett végighallgatnunk arról, hogy a kártya az ördög eszköze, ami megrontja ártatlan kis lelkünket. Erre én közöltem, hogy apukám azt mondta, hogy az ulti segíti a logikus gondolkodást és, ha ügyes vagyok még fagyipénzt is nyerhetek vele. Nagyon hamar a termen kívül találtam magam... :)

Közben Pisti is megéli a "technikai ősrobbanást":

"Egy vókmen-tulajdonos akár élet-halát ura lehet egy általános iskolai osztálynak. [...] Te, figyu, ezt a számot meghallgatnám még egyszer. Melyik a visszatekerő gomb? Rev?
- Megőrültél?! Eszedbe ne jusson a magnóval tekerni! Így is alig van már energia az elemben. Még egy gyorstekerés, aztán halott. Ki tudja, mikor tudok új elemekre beruházni.
- Akkor hogy tekered vissza?
- Nagyon egyszerű. Figyeld csak. Kiveszem a kazettát, beledugok egy ceruzát, és azzal tekerem. Egy kicsit lassú és munkaigényes, de megéri."

Lesz itt még mindenféle izgalom: az első érzelmek, az első pornóújság és az első pornófilm. Utóbbin jót mosolyogtam, ugyanis Pisti első találkozása a szexfilmek világával egy hangalámondásos francia szexkazetta volt, ami ráadásul agyonmásolt, így még a szereplők is alig kivehetőek, aztán persze rányitott az apja, miközben nézte, de egész okosan vágta ki magát a szituból. Éljenek a művészfilmek. :D

Aztán jön az első csók, a szüzesség elvesztése, és a pályaválasztást sem lehet megúszni a felnőtté válás küszöbén, majd jönnek azok a mesés főiskolai évek...

"A főiskolás évek életünk legszebb évei is lehetnének. Ha emlékeznénk rá. De nagy részét részegen, kiütve, szétcsapva éljük át." 

Eljön az első komoly kapcsolat és a rettegéssel, szorongással várt első találkozás választottunk szüleivel, majd az elkerülhetetlen szakítás, a csalódások, az újabb szerelmek. Pisti életének számos olyan pillanatát ismerjük meg, amelyekkel - legalábbis nagyon hasonlókkal - mi is szinte biztosan találkoztunk már. Szokásos dolgok, csak kissé, már-már abszurddá tupírozva, egy adag humorral tálalva.

Majd miután azt gondolnánk, hogy túl van élete virágán, akkor 60 évesen a történet kicsit átcsap sci-fi vonalra, ahol Pisti munkát vállal, mint adatrögzítő. Ez elég unalmasan hangzik, de! A meló a Holdon van. Így lesz az álmodozóból bolygóközi adatrögzítő, akit végül a vágyai egy szexrobotig kergetnek...

Rövid, megmosolyogtató fejezetek, hétköznapi és abszurd szituációk, egy adag nosztalgia, érdekes, vicces párbeszédek. Egy könnyed esti olvasmány egy kiváló humorista tollából. Bár Dombóvári István nálam még mindig inkább élőszóban nyerő, azért ez az írása sem volt rossz. :)

dombovari_istvan_pisti_vagyok_b1.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Kíváncsi vagy Dombi előző könyvére is? Kattints!

Főkép: Instagram

2018. február 3., szombat

Vér, árulás, mágia és testvériség egy háborúk sújtotta világban...

Könyvajánló - Mark Lawrence: Széthullott Birodalom-trilógia

Vér és árulás,
mágia és testvériség,
és egy kivételes fiú lenyűgöző és brutális
útja egy káosz uralta világban a trón felé...

Mark Lawrence debütáló regényével, a Tövisek hercegével tagadhatatlanul beírta magát a fantasy rajongók kedvencei közé. Hamar a legnevesebb írók között találta magát, ráadásul nem csupán a könyvmolyokat varázsolta el, hiszen számos díjat is bezsebelt regényeivel.

Alkotott egy rendkívüli, magával ragadó világot. Jól felépítette a történelmét, kiváló háttérsztorit alkotott, melyet mesterien leírt környezetbe helyezett. (Utóbbi ráadásul még jó kis térképpel is megspékelve, így folyamatosan térben is nyomon követhető a szereplők által belakott világ.) Minden van benne, ami egy jó fantasyhoz kell: család, vér, barátság, testvériség, mágia, árulás, hatalomvágy, törtetés, kegyetlenség, brutalitás, élőholtak és még itt-ott egy csipetnyi humor is egy jól kigondolt történetben. 

Szerencsére ezek nem csupán az első kötetről mondhatóak el. A szerzőnek sikerült a trilógia mindhárom kötetét magas színvonalon megalkotnia, a rajongók legnagyobb örömére pedig a Fumax Kiadó elhozta nekünk most mindet egy szép, igényes gyűjteményes kötetben.

Na de miről is szól a történet? Van egy főhősünk, Jorg Ancrath, aki inkább antihősnek tűnik. Ha azt mondanám , kemény gyerekkora volt, akkor nagyon finoman fogalmaznék. Egy keménykezű, nem egyszer kegyetlennek, szívtelennek bizonyuló király nem éppen mintaapa, így mellette nehéz az élet, de sokat könnyített rajta szerető, odaadó édesanyja és kisöccse, William. Ám hercegi élete azon a napon ért véget, amikor kilenc évesen végignézte, ahogy brutális kegyetlenséggel meggyilkolják anyját és testvérét, ő pedig súlyos, fájdalmas sérülései miatt hónapokon át a halállal nézett farkasszemet. És ez még csupán a kezdet...

Jorg, a szellemileg és fizikailag is számos sérülésen átesett herceg szemén keresztül látjuk a birodalmat, az ott dúló káoszt és háborúkat. Számomra rendkívül izgalmas volt a karaktere, kíváncsi voltam, mi lesz ebből a bosszúra éhes, szociopata, gyilkos kölyökből, aki tizenhárom éves korára már egy züllött, vérszomjas rablóbanda vezérévé válik, majd néhány éven belül felszínre törnek uralkodói ambíciói. Közben megkísérti a nekromancia és a tűzmágia, ráadásul rengeteg vér tapad a kezéhez.

Miközben végigkísérjük a felnőtté váláshoz vezető úton, látványos csatajelenetek sora bizonyítja Jorg éles eszét, ravaszságának szinte határtalanságát, bár sokszor - és ezen nincs mit szépíteni - aljas kis rohadék módjára viselkedik. De a véres jeleneteken visszaemlékezései sokat lágyítanak, így az egyébként eléggé sötét hangulatú regény szórakoztatóvá válik. Valami bizarr, számomra érthetetlen módon a szerző elérte, hogy ez a kegyetlenkedő Jorg még szimpatikus is legyen. Ráadásul a történet mellékszereplői is hozzátesznek a regény sikeréhez. Érdekes, fura fazonokat vonultat fel a herceg környezetében, akik ütős kis párbeszédeket produkálnak.

Persze a királlyá váláshoz vezető út gyakran brutális, mégis letehetetlen volt számomra a könyv, amelyben ennek a zseni szociopatának olyan hatalommal bíró ellenséggel kell szembenéznie, akiknek már a puszta létezése is félelmet kelt. Eleinte még nem is igazán értjük sokszor, hogy mi is történik. Váratlan fordulatok és számos rejtély tarkítja a történetet, de szép lassan összeállnak a kirakós darabkái, hogy aztán kapjunk a szerzőtől egy meglepő, de a cselekményhez és a trilógia hangulatához tökéletesen passzoló brutális és meghökkentő végkifejletet...

2953511_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Kíváncsi vagy a szerző legújabb könyvére? Kattints!