Kultúrpara

2017. július 31., hétfő

A különlegesek regéi

Könyvajánló - Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Az amerikai Ransom Riggs, az óriási sikert aratott Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyv szerzője új könyvvel örvendeztette meg a rajongókat. A legújabb könyvében azokkal a különlegesekkel foglalkozik, akiket a trilógiájában már megismerhettünk, de most elmeséli eredetüket, történetüket néhány kiszámíthatatlan különös regében, mindezt megspékelve gyönyörű illusztrációkkal.

europa_orszagai_fovarosok_kollazs2100_1000_1.jpg

Már kézbe venni is élmény ezt a könyvet! Gyönyörű, igényes borító, melybe nem nehéz beleszeretni. Kinyitva pedig 10 történet furcsa karakterekkel, fordulatos végkifejletekkel, melyeket Andrew Davidson illusztrációi tesznek teljessé. Érdekes, izgalmas mesekönyv, ami nemcsak külsejének köszönhetően fogja meghódítani a világot.

A történeteket Millard Nullings meséli el nekünk nagyon közvetlen, barátságos stílusban. Millardot a trilógiából the_invisible_boy_robert_jackson.pngmár ismerhetjük. Ő is a különlegesek közé tartozik. Láthatatlan. Az előszóban megtudjuk, hogy a következő mesék az ő társadalmának a népmeséi.

"Ezeket az időtlen idők óta nemzedékről nemzedékre továbbadott történeteket részben történelmi tények, részben tündérmesék, részben az ifjú különlegeseknek szánt erkölcsi tanítások alkotják. Ezek a regék a földbolygó különböző részeiről származnak, szájhagyományból és írott forrásokból egyaránt, és az évek során megdöbbentő átalakulásokon estek át. Azért maradtak fenn ilyen hosszú időn át, mert történetmesélő értékeik kedveltek - ám többek is ennél: titkos tudás hordozói."

A mesékben megismerkedünk Mocsokláp lakóival, akik levágott végtagjaikat képesek újranöveszteni és ennek a képességüknek köszönhetik, hogy az elragadó kannibálok örömmel időztek a faluban és minden eladó testrészért tisztes mennyiségű aranyat fizettek. Ám mi történik, ha a lakók túl mohóvá válnak? Jól megjárják, de biztos nem úgy, ahogy most gondolod...

Találkozunk még szomorú sorsú hercegnővel, akinek hosszú villás nyelve volt és sokak kegyetlenkedését kellett elviselnie, majd megismerjük a szellemekkel beszélgető lányt, akinek gyerekként legjobb barátnője a vízbe fulladt ikertestvére volt. De többek között akad itt történet élő szigetekről, galambokról, egy jószívű lányról, aki képes megszabadítani az embereket a rémálmaiktól, és egy fiúról, aki olyan magányos volt, hogy a sáskákkal kezdett barátkozni.

És egy mese, ami a különlegesek történelmének nagyon fontos darabkájáról szól: Az első ymbryne. Ebben Millard elmeséli az első időhurok és az első madárrá alakulás történetét. Számos különleges köszönheti nekik az életét, a biztonságát. Aki olvasta a trilógiát már tudja, hogy Vándorsólyom Kisasszony is ymbryne.

Kedves történetek, bár nem mind happy end-el végződik, ami szerintem nem is baj. Ha egy kicsit színesíteni szeretnétek a gyerekeknek szánt esti meséket, biztos akad közte olyan, ami a kicsik és nagyok kedvencei közé kerül. Millard Nullings szavaival:

"Élvezd hát, kérlek, ezeket a Regéket - egy hideg éjszakán a pattogó tűz előtt ülve, ideális esetben egy hortyogó ádázmedvével a lábadnál, de el ne feledd kényes természetüket -, és ha szükséges hangosan felolvasnod őket (amit nagyon ajánlok), ügyelj rá, hogy a hallgatóid különlegesek legyenek."

A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

europa_orszagai_fovarosok_kollazs2100_1000.jpgHa elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ha kíváncsi vagy egy másik remek sorozatot kiegészítő mesekönyvre is, kattints!

2017. július 27., csütörtök

77 magyar népi játék

 Beke Marit gyerekkora óta elvarázsolja a vidéki, a népi kultúra, a természetes anyagokat felhasználó díszek, és most fogta magát, és egy csapat gyerekkel nekiállt alkotni. 77 különböző díszt, játékot, akad köztük tojás, álarc, virágszőnyeg, madárijesztő, mindenféle népi vers- és daljátékhoz jelmezek, eszközök, hímzés és sok egyéb. A Corvina Kiadó jóvoltából pedig ezek a játékok egy gyönyörű, színes albumban kaptak helyet, több száz képpel.

Könyvajánló - Beke Mari: 77 magyar népi játék

2017. július 25., kedd

Amikor a mennyország pokollá változik

Könyvajánló - Nick Cutter: A ​szekta

„Nick Cutter A szekta című epikus regénye éppen olyan élvezetes, mint King, Barker és McCammon 1980-as években íródott, legjobb művei. [...] Szórakoztató, trágár, intelligens és félelmetes. Pont úgy és pont ott, ahol annak kell lennie.” Paul Tremblay, a Szellemek a fejben c. regény szerzője

c4coyz-cpcgkdxjwgnzqstl72ejkfbmt4t8yenimkbvvk0ktmf0xjctabnaljim9.jpg

"Van egy régi mondás, amely így szól: A gonosz sohasem hal meg, csak alszik. És amikor felébred, azt hangtalanul teszi – vagy majdnem."

Ezzel az ütős mondattal indul Nick Cutter legújabb horror története, mely az új-mexikói sivatagba repíti az olvasókat. 1980-at írtak, amikor egy kislány szomjasan ébredt. Kiment a kúthoz, hogy igyon, amikor valami előlépett a sötétből. Szinte megfagyott a levegő, amikor ez a furcsa állatok alkotta lény a lány mellé lépett.

"Az eleven rémálom közelebb csoszogott. A kislányt kirázta a hideg. [...] A szájához emelt valamit. Egy csontfurulyát. Amikor elkezdett rajta játszani, Petty kénytelen volt követni."

Apja, Micah rossz előérzettel ébredt. Fojtogatónak érezte a sötétséget. Sajnos félelme beigazolódott: lánya eltűnt. Megtöltötte két fegyverét és az erdő felé vette az irányt. Amikor meglátta a sötét alakot már tudta mivel van dolga. A rothadó szag, a különböző állati és emberi maradványok alkotta "test", a hörgés, a csoszogás... Évekkel ezelőtt már találkozott ezekkel Little Heavenben, úgy ismerte őket az "ősi végzet szolgálói". Miután belelőtt egy tárat a lénybe abból rovarok özönlöttek minden irányba, a maradék pedig egyszerűen összeesett, majd valahol a távolban felcsendült a furulya hangja.

Aztán megismerjük Minnyt, egy bérgyilkost. Két whisky között egy bizarr vérrel írt egyezségre gondolt, melyet két barátja, az Angol és Micah társaságában írtak alá a fekete lénnyel. Szerződést kötöttek az ördöggel, aki megakadályozza, hogy meghaljanak. A bárba is a munka hozta, egy újabb megrendelés, újabb holtak.

A trió harmadik tagját Angol Billnek hívják, akit a Kertészként vagy Suttogó Halálként ismernek. Sok embert segített a túlvilágra élete során, akik között volt, aki megérdemelte a halált, mint például négy évvel ezelőtt egy testvérpár, akik meggyaláztak, megvertek, megcsonkítottak egy nőt, de olyan is akadt, aki kevésbé érdemelte ezt a sorsot.

Szívszorító, hátborzongató sorsok, melyeket olyan szemléletesen ír le Cutter, hogy érzed a borzalmakat, amiket átéltek, a keserűségüket, a fájdalmukat. De hogyan jutottak idáig? 

Huszonöt évvel korábban egy-egy megbízatás viszi őket Mogollonba. Angol Billt felbérelte Seaborn Appletont, hogy végezzen Micah-val. És innen kezd igazán érdekessé válni a szitu, mert Micah azzal érkezett a városba, hogy a célpontja Seaborn Appleton, míg Minny feladata az volt, hogy végezzen Micah-val és az Angollal, megbízója Appleton. Hoppácska!

Az Angol és Minny profi bérgyilkosok voltak, míg Micah saját bevallása szerint csak azokkal végzett, akik megérdemelték. Egy istállóban találkoztak. Gondolhatjátok: véres és brutális összecsapás volt, amit valami csoda folytán mindhárman túléltek és egy kórházban arra ébredtek, hogy mindhármukra sok évtizedes börtön vár, sőt némelyikükre talán villamosszék. Már csak egy napjuk van a szövetségiek érkezéséig. Nincs más választásuk: összefognak és meglépnek vagy vége a dalnak.

cycoufxuaaaur-o_1.jpg

A szökés után összeállnak és néha elvállalnak egy-egy "melót", mikor egy nő felkeresi őket, hogy hozzák vissza az unokaöccsét Little Heavenből egy szekta fészkéből, mely egy fenyegető erdő szívében volt. Rettegésben tartja őket egy titokzatos erő. Nincs menekvés, hacsak el nem adod a lelked az ördögnek. Megpróbálhatod átverni, meglépni előle, lehet hogy nyersz pár évtizedet, de a sorsod utolér, és az ára egy elrabolt ártatlan kislány, aki csupán csali, hogy visszaszerezze Micah-t, Minny-t és az Angolt.

"A Sátán ólálkodik azok között a fák között. Arról beszélsz, hogy egy furulya magányos hangját hallod az erdőből. És arról, hogy a fiúk elkóborolnak, és sohasem térnek vissza - vagy ha mégis, akkor a felismerhetetlenségig eltorzulva."

Már az első fejezettel megfogott a könyv. Remek nyitás, mely számos kérdést vet fel az olvasóban. Olvasmányos, izgalmas, pörgős a történet. Tetszett, hogy két szálon futott és számos helyszín és szituáció leírása Cutter szokásához híven erősre sikeredett, szinte ott voltam, éreztem a rothadó hús bűzét, a hideget, a sötétséget. Ismét tökéletes horrorisztikus atmoszférát sikerült alkotnia. A kötetben található illusztrációk is telitalálatok. Emellett volt lehetőség, hogy kicsit megismerjük a három "főhőst" és fejlődésüket. Egy igazán jó horrort kaptam, Nick Cutter most sem okozott csalódást. Pláne a történet végével...felettébb ütős lezárást sikerült összehoznia!

33576160135_0b185fdac9.jpgKöszönjük Agave Kiadó!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, hogy kedvezményes áron megrendelhesd a kiadó honlapján.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig tudni akarod milyen, amikor valami belülről felzabál Nick Cutter A falka című könyvében, kattints!

2017. július 23., vasárnap

A Marvel legendás alkotója, Stan Lee

Könyvajánló - Stan Lee: Fantasztikus életem

Egy fantasztikus képregény a legendássá vált képregény-gururól,
Stan Lee-ről, akinek a neve mára egybeforrt a Marvellel.

stan-lee-fantasztikus-eletem-001.jpg

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) neve egybeforrt a Marvel névvel. A tavaly elhunyt képregényguru olyan legendássá vált szuperhősöket álmodott meg, mint Pókember, Hulk, Vasember, Marvel kapitány és még sorolhatnám sokáig. Szinte teljes életén át népszerűsítette a Marvel-univerzum hőseit.

Képregény-memoárjában végigkísérhetjük az életét Colleen Doran gyönyörű illusztráció kíséretében. Ha bárki más döntene úgy, hogy képregényben meséli el az életét és vezet be minket a nagy hősök és gonosztevők születésének körülményeibe, tutira furán néznék rá. De Stan Lee közel nyolc évtizedet töltött azzal, hogy a képregényeket népszerűvé tegye, így inkább az lett volna a meglepő, ha nem egy humoros, ironikus mégis megindító képregénybe csomagolta tálalta volna elénk útját.

stan-lee.jpg

A kötet címe kicsit sem túlzó. Valóban egy páratlan, fantasztikus életutat ismerhetünk meg, miközben beleshetünk a Marvel kulisszái mögé is. Egy izgalmas hullámhegyekkel-völgyekkel tarkított életút, melynek elmesélése így kezdődik:

"Hihetetlen, de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok. Most pedig képregényeknek köszönhetően, íme, itt vagyok, egy igazi, felnőtteknek szóló könyv címszereplőjeként, a saját élettörténetem hőseként! Valószínű, hogy nagy tanulság rejlik ebben a történetben. Miközben elmesélem, keressétek meg, mi lehet az."

A történetének elmesélését gyerekkoránál kezdi. Igazi könyvmoly volt. Falta a könyveket, mindenfélét, bármit, ami a keze ügyébe került. Okos volt és nem volt rest tanulni, ezért több osztályt is átugrott. Közben pedig megismerjük a családját, a szegénységet, a szülei frusztrációját, a stresszt, amiben felnőtt és, ami miatt fiatalon kezdett dolgozni. Bármit elvállalt, ami pénzt hozott. Nekrológokat írt, reklámokat, varrodában is dolgozott, de kedvenceként emlékszik vissza a jegyszedői munkájára a Rivoli Theatre-ben.

Aztán a nagybátyjának köszönhetően került a Timely Comics-hoz (Később Atlas Comics, majd Marvel Comics). Itt ismerte meg Jack Kirby-t és Joe Simon-t is, akikről elismerően beszél. Innentől ismerjük meg az útját. Ekkor még a legnagyobb feladata a kiadónál a kávé és apró-cseprő asszisztensi feladatok. Aztán jöttek az első szárnypróbálgatások, mint képregényíró. Ekkor választotta magának írói álnévnek a Stan Lee-t. Majd jött a háború, belépett a seregbe, ám harc helyett a híradós stábhoz osztották, majd megbízták nemi betegségről szóló oktatófilmek forgatásával.

A háború véget ért és visszatért képregényíró állásához és a szerelem sem kerülte el. Magánélete szép és szomorú pillanatai mellett olvashatunk arról, hogyan készülnek a képregények, milyen volt az az időszak, amikor kínos volt azt mondani, hogy képregényeket ír, amikor minden veszni látsz, és azt is megtudjuk, miként sikerült ebből kimászni.

Megismerjük olyan mára legendássá vált szuperhősök történetét, mint a Fantasztikus Négyes, Pókember, Hulk, az X-Menek vagy Vasember. Kapunk egy kis ízelítőt a két a Marvel és a DC rivalizásálásából és azt is megtudjuk hogyan indult a karakterek megfilmesítése. Stan Lee nemcsak a sikerekről ír, mesél a tévedésekről, a bukásokról is. A 90-es években majdnem csődbe ment a Marvel, ám volt, aki megmentse őket, aztán jöttek sorra a filmek, amelyek a csúcsra repítették a céget.

És mi Stan Lee sikerének titka? Az esendő, emberi hibáikkal, hétköznapi gondjaikkal is küzdő hősök, a gonoszok, melyek összetettebbek, izgalmasabbak. És marketingérzéke sem utolsó, ráadásul élete végéig kivette a részét a képregényes rendezvényekből és a Marvel filmekben is láthatjuk cameoszerepben (cameo: egy olyan rövid szerep, melyet ismert színész vagy más ismert személyiség alakít. Ilyenkor a híres vendégszereplőnek sok esetben még szövege sincs. Jelen esetben az a célja, hogy a művet összekösse a korábbi alkotásokkal).

Emlékeztek például a fickóra, akinek Thor összetörte az autóját? :) stan_lee.jpg

A kötet időnként csapongó, de rendkívül humoros, szórakoztató, időnként megindító. Megismerjük Stan Lee útját a szegény gyerekkortól a küzdelmes éveken át egészen a csúcsig, miközben a képregények és a filmkészítés világába is betekintést nyerünk. Egy izgalmas karrier összefoglalása ez kötet, mely közben tiszteleg alkotótársai előtt is, akik számos alkalommal kaptak helyet a kötetben. Bármely korosztályt képes beszippantani ez a kötet, egy inspiráló memoár nemcsak képregényrajongóknak.

stan-lee-fantasztikus-eletem.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

A Marvel Moziverzum hősei és gonoszai egy izgalmas kötetben

2017. július 19., szerda

Megérkezett a legújabb Dr. Csont regény!

Könyvajánló - Kathy Reichs: Ne törj csontot

"A helyszínelős thrillerek királynőjének egyik legizgalmasabb regénye,
szokásos csípős humorával, és az amerikai Dél utánozhatatlan varázsával fűszerezve!"

statements_916215.jpg

Dr. Temperance Brennan, a világhírű bűnügyi antropológus visszatért! Ezúttal Dél-Karolinába utazik, ahol egy kollégáját helyettesíti egy terepgyakorlaton, mégpedig régészhallgatók vezetőjeként vesz részt egy ásatáson. A tervek szerint indián leleteket fognak feltárni és vizsgálni. És nem is tévedtek, egy sewee indián temetkezési helyre bukkannak. Persze, ahol Dr. Csont felbukkan sosem ilyen egyszerű a fáma. Nem kellett sok, és az ősi csontvázak mellett egy friss sírhantot fedeztek fel fél méter mélyen. 

"Sekély sírhant egy elhagyatott tengerparton. Rothadó hulla. Volt pár ötletem, hogyan kerülhetett oda. Mind erőszakos halállal és a tetem szigetre suvasztásával függött össze."

A helyi halottként, Emma, Tempe barátnője betegeskedik, ezért vele marad, hogy segítse a munkát. Ahogy folyik a nyomozás és a helyszín feltárása, még több holttest kerül elő. Ha pedig mindez nem lenne elég, felbukkan az aktuális kedves, Ryan, és az exférj, Pete. Mindkét úriembert ismerjük a korábbi kötetekből, de Pete-et csak most ismerjük meg igazán. A kis szerelmi háromszög, ahogy két férfi küzd egy nőért, a drámázás, az agyalás, a tipródás kicsit sok volt nekem, de talán jobban beleláttunk általa Brennan fejébe is, ami persze sosem baj. Legalább tudjuk, hogy bár a szakmájában zseniális, hibátlan és kiemelkedő munkát végez, neki is ugyanazokkal az érzelmi problémákkal is meg kell küzdenie, mint nekünk, hétköznapi halandóknak. Emellett a szaporodó holttestek számával nő a megfejtendő rejtélyek, titkok száma is. Mindent megtesznek, hogy az eset végére járjanak.

"Nézetem szerint névtelenül meghalni méltatlan halál. Aki így végzi, az örökkévalóságig jeltelen sírban pihen, ahová senki nem hord virágot. Ez szörnyű. Bár nem támaszthatom fel a holtakat, a nevüket visszaadhatom az áldozatoknak, és szeretteik is lezárhatják keresésüket. Valamiféle végső búcsú ez, miközben a halottak néha azt is elárulják, ki volt a gyilkosuk."

Izgalmas képeket kapunk ismét a kutatás folyamatáról, Tempe precízen végzett munkájáról. Apránként kapunk részleteket különböző helyekről, emberekről, melyek szép lassan összeállnak egésszé. Érdekes, olvasmányos regény, mely egy fontos dologban eltér a sorozat korábbi részeitől, melyet Kathy Reichs tökéletesen megfogalmazott:

"A Ne törj csontot annyiban különbözik más műveimtől, hogy itt a cselekmény nem egy két szálon fut, hanem egy sor látszatra különböző eset vezet el a végső konklúzióhoz."

A sorozat rajongóinak kötelező olvasmány! :)

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

ne_torj_csontot.jpgA képre kattintva a kötet kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha érdekel egy másik izgalmas thriller is, kattints!

2017. július 13., csütörtök

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Könyvajánló - Korzika (Marco Polo)

Korzika egy csodás földközi-tengeri sziget, ahol számos virágzó fürdőhely, látványos őrtornyok, hatalmas természeti park, elbűvölő hegyek, festői sziklák és szépséges öblök várják a kalandra éhes turistákat.

Egy jó útikönyv elengedhetetlen kelléke a nyaralásnak. És mitől lesz jó? Tartalmaz naprakész információkat nyitva tartásokról, belépőjegy árakról, közlekedésről, a nevezetességekről, a hely történelméről, kultúrájáról, emellett nem árt, ha több térkép is található benne. A Marco Polo könyvei mindezt képesek nyújtani, ráadásul teszi ezt úgy, hogy rendkívül kedvező áron beszerezhető. Kell ennél több?

Nézzünk pár lenyűgöző helyet, melyekről a kötetben részletesebben is olvashattok!

1_28.jpg

A sziget különleges látnivalói közé tartoznak Korzika őrtornyai. Az egykor mintegy 150 torony riasztórendszerként működött: ezekből jelezték a kalózok közeledtét. Amikor észrevették egy hajó közeledtét tüzet gyújtottak az őrök a torony tetején, hogy figyelmeztessék a lakosságot. Ahhoz, hogy a figyelmeztetés körbefusson a szigeten állítólag két óra elég volt.

2_14.jpg

Korzika egyik fontos gazdasági központja Bastia, mely a sziget második legnagyobb városa. Számos izgalmas látnivalóval kecsegtet. A kikötőből messze kimagasló  díszes Keresztelő Szent János-templom, a Szeplőtelen fogantatás-kápolna, mely aranyban, vörös bársonyban és márványban pompázik, de ott a Fellegvár a kormányzói palotával vagy régi kikötő (Terra Vecchia), melyben halászbárkák és jachtok ringanak, a sétányokon pedig kávézok és éttermek sora várja a megfáradt utazókat.

3_11.jpg

Nyugat-Korzikát a vadromantikus, festői vörös sziklák, sziklaüregek, különleges sziklaalakzatok és mesébe illő öblök jellemzik. A Porto-öböl, a Scandola-félsziget és a Calanches de Piana az UNESCO természeti világörökségének részét képezik. A környéket járva szelídgesztenye-erdők között megbújó faluba, kis halásztelepülésekbe, szép olajfaligetekbe, finom homokos öbölre és tűhegyekre bukkanhatunk. 

4_9.jpg

A Belső-hegyvidék alkotja a sziget szívét és csodás magashegyi túrákra csábít. Gleccserek formálta gránithegység, vadregényes sziklabarlangok, bükk- és fenyőerdők, valamint gyönyörű hágók várják a hegyek és a via ferrata-k szerelmeseit. A sziget titkos fővárosának is nevezik Corte-t, melynek óvárosa a fellegvárral festői szépségű, ráadásul a Citadelle-hez (fellegvár) hangulatos macskaköves utcák vezetnek.

5_8.jpg

Corte-nál kezdődik Korzika leglátványosabb szurdokvölgye, a Restonica-szordok. A felmeredő "sziklatűk" és a mélyben zúgó folyam lenyűgöző látványt nyújt. Ráadásul a Restonica folyó medencéi fürdésre alkalmasak. Életre szóló élmény egy ilyen mesebeli környezetben megmártózni egy csodás nyári délutánon.

6_8.jpg

A sziget legszebb strandjai a déli parton várják a fürdőzésre vágyókat. A hely ékköve strand szempontjából a Plage de Palombaggia. Gyönyörű tiszta fehér homok, kristálytiszta víz, ha pedig ez nem lenne elég: háttérben élénkzöld fenyők, vörös sziklák teszik teljessé és még szebbé az összképet.

És még ezeken túl számos csodás látnivalóval várja a sziget a kalandra vagy a fürdőzésre vágyó utazókat, melyekről izgalmas leírásokat találhattok a Marco Polo legújabb kiadványában.

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

1311063.jpgTöbbet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!