Kultúrpara

2017. március 29., szerda

A gyilkosok gyilkosa

Könyvajánló – Dan Wells: Nem akarlak megölni

Újra itt van John Wayne Cleaver, akit a trilógia első részében szárnyait bontogató szociopataként ismertünk meg, aki életét kockáztatva megy neki egy démonnak. A második kötetben már nem a városba érkező démonok jelentik a legnagyobb fenyegetést, hanem a benne lakozó Szörnyeteg úr. A zárókötetre pedig már egy igazi "démonvadász", aki talán túl nagy fába vágta a fejszéjét...

Vigyázat, a bejegyzés az előző részekre vonatkozó spoilereket tartalmaz! Ha kíváncsi vagy a sorozatra, olvasd el a Nem vagyok sorozatgyilkos és/vagy a Szörnyeteg úr ajánlóját.

Megpróbálhatnám összefoglalni az első két részt, de John-nak ez jobban megy:

„Az a helyzet, hogy rengetegszer találkoztam már a halállal: az elmúlt néhány évben láttam, ahogy a szemközti szomszédom karmot növeszt, és kibelez három embert; kiráncigáltam a félig lefejezett pszichiáteremet egy autóból (ó, az irónia); és három napot töltöttem leláncolva egy elmebeteg pincéjében, miközben ő egy sor védtelen nőt kínzott és ölt meg. Rengeteg beteg, véres dolgot láttam, és követtem el magam is.”

Két hónap telt el az előző kötet vége óta és most, hogy John előugrasztotta a nyulat a bokorból, nem csinált mást csak folyamatosan Senkire vadászott eredmény nélkül. Mással nem foglalkozott, hiszen elvesztette Brooke-ot is, az egyetlen embert, aki igazán érdekelte (talán kedvelte is, ha ez egyáltalán lehetséges egy szociopatánál). Egyre frusztráltabb, idegesebb lett. Nem érti, miért nem adta még jelét a démon, hogy itt van. Felhívta telefonon, hogy elcsalja Claytonba és semmi. Kezdett rajta eluralkodni a feszültség és a kétségbeesés.

„Senki végre előlépne, és megölne valakit, el tudnám csípni. Igen, egy gyilkost megtalálni könnyű. De lehetetlen azelőtt becserkészni valakit, hogy ölne. És a legrosszabb a dologban, hogy így én, John Wayne Cleaver is könnyű célponttá váltam, sokkal könnyebb célponttá, mint a démon maga. Én ugyanis már kétszer öltem...”

Ekkor jelenik meg a városban egy Georgia-ban már jól ismert sorozatgyilkos, akinek a média a Takarító nevet adta. John bele is lendül a nyomozásba, bármi áron el akarja kapni azt, aki sorra gyilkolja az embereket. Eközben egy senki által nem várt fordulatként kiderül, hogy talán mégsem teljesen érzelemmentes a szeretett kis szociopatánk. Úgy tűnik őt is utoléri a szerelem...na, azért nem kell izgulni, nincsenek nagy rózsaszín felleges szerelmi jelenetek a könyvben. :)

Már mondhatjuk, hogy szokásához híven veszélybe sodorja önmagát, megszállottan űzi a gonoszt. Rendületlenül kitart az missziója mellett, hogy minden démont elpusztít, aki a városába teszi a lábát. De vajon ebből a slamasztikából most hogy sikerül kimászni?

Az előző részeket is imádtam, ennek a kötetnek sem csökkent a színvonala. Izgalmas volt John fejében végigélni a hihetetlen jellemfejlődést, ami lezajlott benne a három kötet alatt. Pörgős cselekmény, érdekes párbeszédek, váratlan fordulatok jellemzik a kötetet. Vannak ugyan sejtéseink, hogy mi lesz a következő lépés, mégis nagyjából végig sötétben tapogatózunk a tettes kilétét illetően. Minden oldallal nő Johnban és vele együtt bennünk is a feszültség, a félelem. Mi lesz a következő? Ki fog meghalni legközelebb? Van esélye egyáltalán ennek a 16 éves elvakult kölyöknek egy ilyen fenevad ellen? Együtt izgulsz, félsz, remélsz a főhőssel. És ha mindez még nem lenne elég, Dan Wells nagyon odatette magát a történet végére is. Eszméletlen ötletes, frappáns és szívszorító a végkifejlet. Le a kalappal a szerző előtt! Remélem a történet folytatásaként megjelent trilógia is ugyanígy fog ütni. Már emelem is le az új trilógia első kötetét a polcról, melynek címe Az ​ördög egyetlen barátja és szintén a Fumax Kiadó hozta el a magyar nyelvű kiadást a rajongók számára, köszönet érte!

A bejegyzést egy nagyon fontos tanáccsal kell zárnom: NE OLVASSÁTOK LEFEKVÉS ELŐTT!!! Ez nem vicc, nekem általában este van időm olvasni. Mire a harmadik rész feléhez értem már teljesen beették a fejembe magukat a gyilkosságok, aminek eredménye, hogy álmomban gyilkolászni kezdtem. Először arra értem haza álmomban, hogy az egyik szomszédom vadul dörömböl a bejárati ajtómon. Megkérdeztem mi a gond, mire kiabálni kezdte az arcomba, hogy az állataimtól nem tud pihenni, mert nagyon hangosak. Hozzáteszem két törpenyúl és két csincsilla...sejthetitek mekkora zajt tudnak csapni... Na mindegy, mikor vadul szidta őket bementem a lakásba, ő pedig követett és kiabált, mire felkaptam egy kést és belevágtam párszor. Kedves álom... Na, de itt nem ért véget. Következő este megint a könyvvel aludtam el. Azon az éjjelen épp a főnököm döntött úgy, hogy leüvölti a fejem, mert elrontottam valamit. Őt egy vascsővel vertem kupán és hajítottam bele egy betonkeverőbe. Azt hiszem ideje lenne valami vidámabb témára váltanom. :D 

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

nvsgy-trilogia_b1-1-300x460.jpg

A nagy képre kattintva kedvezményes áron elérhető az egy kötetben kiadott trilógia, de ha csak a harmadik rész hiányzik a polcodról, akkor a kis képre kattints.

Kövess minket a Facebookon is!

 

2017. március 28., kedd

Isteni átverések

Könyvajánló – Neil Gaiman: Északi mitológia

„Egy ​új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában. Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit.”

Kicsoda Neil Gaiman? Jó, jó, csak hülyéskedek. A világon szinte mindenki hallott már róla vagy egyik képregénye, vagy valamelyik klassz sci-fi, fantasy regénye kapcsán, de forgatókönyvíróként is bizonyított már a nagyérdeműnek. Rendkívül sikeres, számos díj bezsebelője, aki minden korosztályt képes megszólítani műveiben.

Rengeteg különböző történet szülőatyja, aki ebben a kötetben a skandináv mitológia olyan történeteit próbálja elmesélni, melyek egy letűnt kort idéznek. Elvisz minket egy dermesztő világba úgy, hogy a mondavilág prózai és verses elemeit is felhasználta. És miről szólnak ezek a történetek?

 „...mintha egy utazásról szólnának, a világegyetem keletkezését jelző jégből és tűzből a világ végét jelző tűzbe és jégbe. Útközben találkozunk olyan figurákkal, akikre ráismernénk, ha látnánk, és olyanokkal, akikről szeretnénk sokkal többet megtudni...”

A kötetben történeteket olvashatunk néhány ismertebb istenről, mint például Odin, Thor vagy Loki, de felbukkannak kevésbé ismert istenek, istennők is ezekben a mítoszokban megtöltve humorral, élettel. Ezeket jól keretezi, hogy a nyitó történet felvázolja, hogyan születtek meg az istenek és teremtették meg a világot, végül a számos kalandot pedig a Ragnarökkel zárja le, mely az istenek alkonya, az új idők kezdete.

Az első történetben elmeséli nekünk, hogy a kezdetek előtt nem volt semmi, „csak a formátlan-alaktalan ködvilág és a szakadatlanul égő tűzvilág”, egészen addig míg megjelent egy emberalak a jég és tűz találkozásánál, ő volt Ymir, az óriás, akinek halálával megszületett a világ. Odin és testvérei Ymir testének maradványaiból teremtették a hegyeket, a vizeket, az égboltot, szempilláiból pedig határvonalat építettek maguk és a megmaradt óriások közé, a határon belül megszületett Midgard. De túl üres volt, tele élettel, mégis élettelenül. Ezért két farönkből alkották az első két embert, akik mindnyájunk apja és lánya lettek.

„Végezetül nevet adtak a két embernek: a férfi lett Ask, azaz Kőrisfa, a nő Embla, vagyis Szilfa.”

Aztán megismerteti velünk a kilenc világot. Minden faj külön-külön világban él. Van világa az Áz és a Ván isteneknek, a fénytündéreknek, a törpéknek, az embereknek, az óriásoknak, emellett létezik a sötét ködvilág, a lángvilág és Hel, ahova azok kerülnek, akik nem csatában hunytak el.

Sok izgalmas kaland kel új életre ebben az átiratban. Megtudhatod hogyan áldozta fel szemét Odin a végtelen bölcsességért. De azt is miként lett Thor új fegyvere a pöröly, egy másik történet pedig elmeséli hogyan lopták el tőle. Azt hiszem ez lett az egyik személyes kedvencem, jókat mosolyogtam közben. Kiderül, hogy egy troll lopta el, aki Freya kezét követeli a pörölyért cserébe. Ahhoz, hogy vissza tudják szerezni, Thor-t menyasszonyi ruhába öltöztetik, hogy átverjék a tolvajt.

„Szóval ez lenne a világ legszebb asszonya? Szerintem nem nagy szám. És amikor felemelte a szoknyáját, láttam a bokáját. Olyan vastag volt, mint egy tuskó.”

Ezeket a történeteket olvasva érthető, hogy miért félték ezeket az isteneket az emberek. Sokszor viselkednek gonoszan, aljasan, folyamatosan átvernek másokat. Persze ők sem ússzák meg szárazon, őket is átverik párszor. Sokszor a szívük győz az agyukkal szembeni csatákban. Szenvedélyességük és „ki, ha én nem” stílusuk nem egyszer bajba sodorja őket. Az igazság hozzá tartozik az is, hogy Loki elég sokszor zűrt csinál, de valahogy mindig kimászik az általa okozott gubancból. A legtöbb történetben kulcsszerepe van árulásnak, becstelenségnek, gyilkosságnak. Érdekes, izgalmas, humoros. Gaiman rajongóknak kötelező. :)

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

eszaki_mitologia.jpgA képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Tudtad, hogy "vannak helyek, ahol kettéhasad a valóság"? Nem? Akkor kattints! 

2017. március 25., szombat

Az érzelmek óceánján Jojo Moyes-szal

Könyvajánló - Jojo Moyes: Tengernyi szerelem

Heuka írása

Mennyi titkot és történést bír el egy repülőgéphordozó anyahajó?

Jojo Moyes magyar nyelven nemrégiben kiadott regényével sem hazudtolta meg önmagát, szereplőit és helyszínleírásait olyan valósan vázolta fel, hogy az olvasó úgy érzi, mintha látná az eseményeket. Ez az élethűség megnehezíti az elvonatkoztatást attól, hogy - bár valós események ihlették a történetet, azért - ez mégiscsak egy regény, nem történelemkönyv.

A terjedelem senkit ne riasszon el, aki a II. világháború utáni korszak leírását és/vagy a romantikus regényeket kedveli, megtalálja a maga számítását. A viszonylag kevés, ám annál hosszabb fejezetek mindegyikének elején található egy-egy idézet korabeli dokumentumokból, vagy az érintettek feljegyzéseiből. Ezeket a sorokat érdemes többször átolvasni, hiszen gyakran útmutatást adnak, mi várható a következő pár oldal cselekményében, illetve néha a homlokra csapást is előidézhetik, miszerint „Ezt már olvastam. Hol is? Hát persze – kb. 20 oldallal ezelőtt, dőlt betűvel szedve.”

(Valószínűleg a szerzői jogok miatt kötelező, de mégis plusz pont az írónőnek és kiadójának, hogy a köszönetnyilvánítás részben leírják, melyik forrást melyik szervezet engedélyével használhatták, illetve azon forrásoknál, ahol a jelenlegi jogtulajdonos utáni kutatás nem járt sikerrel, nyitottak a későbbi megkeresésekre.)

A  HMS Victorius 1959-es felvételen

De miről is szólnak ezek az oldalak?
A könyv megírásának jelenében, 2002-ben kezdjük a történetet, ahol egy idős hölgy Indiában tett kirándulása alkalmával bontásra ítélve találkozik ismét azzal a hajóval, mely 56 éve megváltoztatta az életét. Ez a viszontlátás pedig felidézi benne az utazást, melybe már mi is belecsöppenünk.
1946 nyarán kezdődik az igazi történet: Ausztráliában 600 nő kap lehetőséget arra, hogy a II. világháború alatt megismert férjét követve Angliába utazzon. A Sydney-ből induló utazás azonban közel sem mondható idillinek. Az egyik nehezítő körülmény, hogy kereskedelmi óceánjáró helyett egy sebtében átalakított hadihajón utaznak majd. Azonban a gyorsan, gyakran lehetetlen helyekre felhúzott kabinok zsúfoltsága nem az egyetlen kihívás - útitársuk lesz 19 repülőgép (legalábbis egy ideig) és közel 1100 különböző rangú és beosztású férfi (a néhány női tiszt mellett). Bár férjezett asszonyok szállnak fel a hajóra, fejtörést okoz a haditengerészetnek is, hogyan tartsák egymástól távol a két nem képviselőit. A hölgyeknek van nagyobb veszteni valójuk, hiszen egy-egy görbe este híre eljuthat férjük fülébe, aki akár a

“Nincs rá szükség, ne jöjjön.”

táviratot is küldheti a hajónak. A tisztekből őrséget szerveznek a női kabinok ajtajai elé - aki volt már osztálykiránduláson, tudhatja, hogy ez csak minimális visszatartó erő. Nincs ez másképp a Victoria fedélzetén sem, különös tekintettel a hősnőinket tömörítő 3G kabin esetében.

Kik utaznak ebben a kabinban?
A családi farmtól elszakadó, közvetlen és életvidám Margaret - aki azonban a hamarosan megszületendő gyermeke mellett egy másik potyautast is csempészett a fedélzetre.
Természetileg hozzá legközelebb a fiatal Jean áll, aki nem aggódja túl az életét és bármikor kapható egy jó bulira - viszont saját kárán megtanulja, hogy néha jobb bizonyos helyzetekből kimaradni.

Viszonylag nyitott személyiség még a jó anyagi háttérrel rendelkező Avice, aki inkább azért tartja a távolságot szobatársnőivel, mert rangján alulinak érzi a csapatot - annál nagyobb erőbedobással vesz részt a “Victoria szépe” versenyen. (Halkan jegyzem meg, nem értem, miért a hajóval utazik, mikor szülei megengedhetik maguknak, hogy a nemzeti légitársaság járatán, lányukat megelőzve lépjenek brit földre.)
A negyedik, leghallgatagabb, legszürkébb utasa a kabinnak Frances, aki nővérként szolgált a hadseregben - azonban elutazásának történeténél többet nem nagyon oszt meg utastársaival. Titkáról csak a kapitány szerez tudomást, aki szintén elhallgat valamit a személyzet elől.
Ők négyen próbálják a rendelkezésükre álló hat hetes utazást lehetőségeikhez mérten élvezni, hasznosítani. Például részt vesznek az új életükre (mint az új ízek, fűszerek, jegyrendszer stb.) felkészítő előadásokon, néha vetítéseken, olykor csak sétálnak a fedélzeten a rájuk váró lehetőségeken gondolkodva - vagy éppen a fűtők körletében pókereznek :) Előfordul azonban, hogy lélekjelenlétüket teszik próbára akarva vagy akaratlanul, valamint a rossz hírek postai vagy távirati úton is utolérik őket. A levelek olvasói szempontból is fontos szerepet játszanak a történet alakulása során - nemcsak megtörik a hosszú szóáradat egyhangúságát, de gyakran ezekből derül ki a történet szempontjából fontos részlet is.

És hogy melyikőjük utazott Indiába a könyv elején? A rövid harmadik részből ez is kiderül :)

Köszönjük az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó Cartaphilus Kiadónak! Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints a képre.
9789632664507.jpgKövess minket Facebookon!

Ha pedig érdekel egy másik romantikus történet, kattints!

2017. március 24., péntek

Bánatos ​kurváim emlékezete

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Bánatos ​kurváim emlékezete

Gabriel García Márquez idős korában írt regénye az öregedés gyásza és a kortalan szerelem ünnepe. Egy aggastyán és egy fiatal lány lehetetlen szerelméről szól ez a történet, mely az író műveiből jól ismert karibi kisvárosi környezetben játszódik és a képzelet műve. Az önirónia benne nagyon is valóságos, és a regény minden sorát áthatja. A kötetből 2011-ben film is készült, mely elnyerte a Málagai Spanyol Filmfesztivál díját is.

pgaqb5q6.jpgKép a regényből készült, azonos címen megjelent film plakátjáról

Ez már a sokadik kötet, amit ettől a kiváló kolumbiai szerzőtől olvastam. Ugyanaz a hangulatos kisvárosi világ tárul elénk, melyet már megszokhattunk tőle. Érdekes volt egy idős ember visszaemlékezését olvasni. Ahogy elmeséli 90 éve emlékezetes pillanatait és azt, ahogy felfordul a megszokott hétköznapi, unalmas élete egy fiatal szépség hatására.

Márquez nem aprózta el, már a cím is elég laza lett - finoman szólva -, a történet pedig úgy indul, hogy a mesélő úriember a 90. születésnapján egy bordélyház madamjától rendel magának egy szűz kamaszlányt.
Erős kezdés.

Minél többet mesél el magáról annál inkább meglepődünk ezen a kezdésen, ugyanis saját elmondása szerint egy csúnya, félénk, idejét múlt, nőtlen öregúr, aki egész életét ugyanabban a házban élte le, aki csak egy egyszerű közlegény az újságírói pályán. De ezen a napon valami megváltozott.

„...akkor kezdtem el új életem, egy olyan életkorban, amelyben a halandók többsége már halott.”

Apránként megismerjük a főhősünk múltját. Egy röpke történet arról, hogyan törte össze egy kínai szépség szívét, amikor úgy döntött egy órával az esküvő előtt, hogy nem jelenik meg a templomban. Az évek jöttek és mentek, ugyanúgy ahogy a lopott órák a bordélyházban kéjnők hada között. Amikor megkérdezték tőle miért nem nősült meg soha, röviden válaszolt:

„...a kurvák sose hagytak időt rá, hogy nős ember legyek.”

De ekkor döbbent rá a szomorú igazságra: eddig még sosem volt szerelmes. Most pedig találkozik a tizennégy éves lánnyal, akit Rosa szerzett neki, hogy teljesüljön a születésnapi kívánsága, és megtörténik vele ez a csoda. Több éjjel is együtt tölt a lánnyal, de a kapcsolatuk csak plátói. Csodálja lány szépségét és vágyainak ellentmondva csak figyeli a lányt, ahogy alszik és dalokat dúdol a fülébe.

„Ugyanúgy aludt, ahogy emlékeztem rá: meztelenül és édesdeden, a szíve oldalára fordulva...úszkáltam a Delgadina iránt érzett szerelemben: olyan elragadtatottság és olyan boldogság töltött el, amilyet addig nem ismertem.”

Minden éjjel együtt aludt a lánnyal a bordélyház kis szobájában, melyet virággal és egyéb apróságokkal otthonossá tett, de aztán hajnalban a lány ébredése előtt eltűntetett. Furcsa rituálé volt ez. Napok, hetek teltek el így, míg végül a szoba apránként otthonossá vált és már Delgadina is láthatta, hogy mit tesz. Közben az öreg ajándékokkal kedveskedett neki és minden percben, amikor nem lehetett a fiatal szépséggel, akkor csak ő járt a fejében.

De hogyan érezhetsz olthatatlan szerelmet valaki iránt, akivel soha egyetlen szót sem beszéltél és akinek még a valódi nevét sem tudod? Szinte minden éjjel együtt aludtak, de a lány már aludt, amikor odaért és még aludt, mikor lelépett. Mit tesz egy reménytelenül szerelmes férfi, amikor a bordélyházat váratlanul bezárják? Vajon megtalálja az imádott lányt? Van remény számukra?

„Mindig úgy gondoltam, hogy a szerelembe legfeljebb csak a versekben szoktak belehalni...rádöbbentem, hogy nemcsak bele lehet halni, hanem hogy hamarosan én magam fogok öregen és magányosan belehalni a szerelembe. De arra is rájöttem, hogy ezzel szemben az is igaz, hogy a világ minden kincséért sem cserélném el azt a gyönyört, amit a kínjaim okoznak.”

A történetet egy mondattal lehet tökéletesen leírni: újjászületés a halál küszöbén.

A könyv alapján készült film magyar nyelven nem jelent meg, ezért íme a spanyol nyelvű ajánló angol felirattal:

 

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! Ha sikerült felkelteni az érdeklődésed, a képre kattintva megszerezheted. :)

1305967.jpgTetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Ha pedig kíváncsi vagy egy másik Márquez műre is, akkor kattints!

2017. március 22., szerda

Engedd szabadon a benned lakozó szörnyet!

Könyvajánló - Dan Wells: Szörnyeteg ​úr

A Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia első részében megismertük John Wayne Cleaver-t, a 15 éves szociopata kölyköt, aki szembenézett a halállal, miközben két szörnnyel kellett megküzdenie: az egyik egy földöntúli erőkkel felvértezett sorozatgyilkos volt, a másik pedig a benne lakó szörnyeteg, aki arra próbálta rávenni, hogy ő maga is gyilkossá váljon.

Vigyázat, a bejegyzés az első részre vonatkozó spoilereket tartalmaz! Ha kíváncsi vagy a sorozatra, olvasd el az első  rész ajánlóját.

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért.

„Megöltem egy démont... Mivel senki más nem volt rá képes, én öltem meg. Azt hiszem, ez volt a helyes cselekedet. Így legalább véget ért az öldöklés.”

Ez a tette veszélyes vizekre sodorta John-t, kiengedte a benne lakó gyilkosságra szomjas énjét, akit Szörnyeteg úrnak nevez. Visszaállította az összes szabályát, de a szörnyet körülvevő falat nem sikerül visszaépíteni. Ebben a kötetben még komolyabb harcot vív önmagával.

Mivel elzárni nem tudja teljesen igyekszik féken tartani és olyan „apróságokkal etetni”, mint a tűzgyújtás. Brooke már az első részben is nagyon vonzotta, ez most még erősebb lett. Egyre többet találkozik a lánnyal, de csak a szabályokat követve. Szigorúan meghatározza hányszor nézhet rá, hány percig beszélgethet vele. Éjjelente pedig retteg az elalvástól, mert álmában különböző módokon kínozza őt.

„Szörnyeteg úr gondolatai olyanok voltak, mint a saját gondolataim recsegő háttérzörejei. Általában hajnali három vagy négy környékén adtam meg magam nekik, abban bízva, hogy legalább egy maréknyi pihenés jut nekem, mielőtt anya felkelt fél hétkor, és elkezdődik az új nap. Ebben a pár órában Szörnyeteg úr uralkodott rajtam, én pedig tehetetlen nézője voltam csak a kínzó horrorjának.”

Aztán felbukkan egy új gyilkos a városban és sorra szedi áldozatait. Johnban egyre erősödik a gyanú, hogy köze van az előző kötetben megismert rémmel, mintha az a valaki tudná, hogy ki ő és mit tett. Elhatározza, hogy megtalálja a tettest. Új célt tűz ki maga elé: ő lesz a gyilkosok gyilkosa. Tudja, hogy ezzel azt kockáztatja, hogy örökre elveszítheti John-t és teljesen átveszi az irányítást Szörnyeteg úr. Vajon melyik énje győzedelmeskedik?

„Két ember életét éltem egyszerre – a bennem megbújó gyilkosét és az átlagos fiúét...de a szörnyeteg kiszabadult, és most igyekeztem kihasználni őt. Egy másik gyilkos után nyomoztam. Megadtam magam neki. Egyszerre igyekeztem John és Szörnyeteg úr lenni. Vajon csak becsaptam magam, hogy azt hittem, kettéoszthatom az életem? Lehetek egyáltalán egyszerre két ember – egy jó és egy rossz –, vagy muszáj lesz összemosni őket, és a végén egy jó ember leszek, aki a gonosz szüntelen kísértésében él?”

Imádtam a sorozat első részét és ez a rész is magába tudott szippantani. Ijesztő, hogy a mára már 16 éves srác, aki belső démonaival küzdve arról ábrándozik, hogyan feszítene láncokra, hogyan kínozna halálra valakit, el tudta érni, hogy tiszteljem. A legtöbb ember fél szembenézni a hibáival, a problémáival. John ellenben pontosan tudja, hogy mi a baj vele és próbál harcolni ellene. Az ember esendő, így hibák csúsznak néha a számításaiba, de becsülendő a küzdelme.

Ez a rész is beteg és borzasztó dolgok gyűjtőhelye, de nagyon olvasmányos, pörgős, meglepő, fordulatos. Összefoglalva: letehetetlen.

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

nvsgy-trilogia_b1-1-300x460.jpg

A nagy képre kattintva kedvezményes áron elérhető az egy kötetben kiadott trilógia, de ha csak a második rész érdekel akkora a kis képre kattints.

Kövess minket a Facebookon is!

Ha pedig érdekel az első kötetről írt ajánlóm, akkor ide kattints.

covers_238053.jpg

2017. március 19., vasárnap

Egy könyv, amely nélkülözhetetlen az amerikai múlt és az amerikai jelen megértéséhez

Könyvajánló - Colson Whitehead: A földalatti vasút

4kultkonyv.png
„Az olvasó gyilkos élményben részesül, miközben megérti, milyen rettenetes emberi árat kellett fizetni a rabszolgaságért… felsejlik előtte Toni Morrison A kedves című regénye, Victor Hugo Nyomorultakja, Ralph Ellison A láthatatlanja, Jorge Luis Borges, Franz Kafka és Jonathan Swift ábrázolóművészete… Colson Whitehead története nélkülözhetetlen az amerikai múlt és az amerikai jelen megértéséhez.”

(Michiko Kakutani, New York Times)

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának két kötetéről már olvashattatok nálunk. Ha lemaradtál, a címekre kattintve elérhetőek: Ragyog a hold és Az essexi kígyó. Október 25-én - ma - jelenik meg a következő cím, A földalatti vasút, amely jelentős mérföldkő az amerikai múlt és az amerikai jelen megértésében.

Cora rabszolga egy georgiai ültetvényen,  élete maga a pokol – környezetében talán senki sem szenved annyira, mint ő. Anyja magára hagyta, barátai nincsenek, hiszen a rabszolgákat nem csupán az ültetvényesek sanyargatják, ők maguk is gyötrik társaikat, kegyetlenül, brutálisan. Cora úgy látja, nincs más lehetősége, mint a szökés. Amikor először hall a föld alatti vasútról, a rabszolgákat északra menekítő titkos szervezetről, elhatározza, bármi történjék is, útnak indul. Nem is sejti, milyen hosszú és gyötrelmes út vár rá… 

"Tudta, hogy a fehérember tudósai a dolgok felszíne alá kukucskálnak, így akarják megérteni, miképp működik a világ. A csillagok járása az égen, a nedvek együtt munkálkodása a vérben. Ajarry saját fekete testéből csinált tudományt, gyűjtötte a megfigyeléseket. Minden tárgynak értéke van, és ha ez az érték megváltozik, minden más is megváltozik. A törött lopótök kevesebbet ér annál, amelyik megtartja a vizet, a horog, amelyen fönnakad a harcsa, drágább annál, amelyikről lecsúszik a csali. Amerikában az volt a fifika, hogy az embert is tárgynak tekintették. Nem érdemes vesződni egy vénséggel, aki úgysem élné túl a tengeri utat. A jófajta törzsből származó, erős, ifjú kanokért ellenben bolondultak a kuncsaftok.
A rabszolgalány, aki egymás után nyomja ki magából a kölyköket, kész pénzverde, pénz, ami pénzt fial. Ha tárgy vagy – kordé, ló, rabszolga –, az értéked szabja meg a lehetőségeidet.
Ajarry ügyelt a helyére."

Ajarry - Cora nagymamája

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye, A föld alatti vasút (The Underground Railroad) az 1800-as évek Amerikájába repíti az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál. A kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb köny​v​sikere. A hírek szerint a történetből az Oscar-díjas Holdfény című film rendezője, Barry Jenkins készül sorozatot forgatni.

Díjak, amelyeket elnyert: 

Pulitzer-díj, 2016

Nemzeti Könyvdíj (USA), 2016

„Az Év Könyve”, Amazon.com, 2016

The New York Times-bestseller, 2016

„Az Év Könyve”, The New York Times, 2016

A KULT Könyvek további kötetei is idén ősszel érkeznek!

1. Michael Chabon: Ragyog a hold - már megvásárolható! 

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani...egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

gustav.jpg 2. Rose Tremain: A Gustav-szonáta
Megjelenés: 2017. november
Gustav-szonáta a barátságról szól: a szenvedélyes szeretetről, az eltávolodásról és a küzdelemről. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából.

 

3. Sarah Perry: Az essexi kígyó 
Megjelenés: 2017. november 15. kult-sarah_perry_az_essexi_kigyo_300dpi.jpg

Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet. (Jessie Burton)

 

A regények címeire kattintva elérhetőek a kiadó honlapján!

Colson Whitehead A föld alatti vasút című regénye első helyen szerepelt a New York Times bestsellerlistáján. 2016-ban elnyerte a Pulitzer-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat, és a New York Times Book Review az év tíz legjobb könyve közé sorolta.

Egyéb művei: The Noble HustleZone OneSag HarborThe IntuitionistJohn Henry DaysApex Hides the HurtThe Colossus of New York. Whitehead két másik regénye is felkerült a Pulitzer-díj rövidlistájára, valamint a szerző MacArthur- és Guggenheim-ösztöndíjban részesült. New Yorkban él.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted a művet!

foldalatti.jpg

 

 

 

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Amelyek még meg sem jelentek, de te tudni szeretnél róluk? Nálunk ilyenek is vannak! Ne maradj le róluk, kövess minket Facebookon!

2017. március 18., szombat

Kalandozások Portugáliában

Könyvajánló – Andreas Drouve: Portugália (Marco Polo)

Természet és kultúra lenyűgöző keveréke.
Kis ország nagy lehetőségekkel és rejtett kincsekkel.
Varázslatos öblök és strandok.
Oromcsipkék díszítette, képeskönyvbe illő várak.
Tökéletesen érett portói bor.

Mit tartalmaz a Marco Polo legújabb útikönyve? Tuti tippeket, hogy mit érdemes megnézni, mellette ellát okos tanácsokkal, hogy az üdülés alatt is spórolhassunk kicsit. Megmutatja mi az, ami tipikusan portugál és mit tegyünk, ha esősre fordulna az idő. Mesél történelemről, étkezési szokásokról, vásárlási tippeket ad és az összes fontos látnivalót tartalmazza, ami kihagyhatatlan, ha magunkba akarjuk szippantani ennek az országnak a varázsát. Ahhoz pedig, hogy könnyen megtaláljuk őket részletes térképmellékletet is tartalmaz. Kell ennél több?

Most pedig következzen a kötetből szemezgetve néhány kihagyhatatlan látnivaló Portugáliából.

Braga

Észak-Portugália gyöngyszeme Braga. A fenyő- és eukaliptuszerdők és kisparaszti gazdaságok között található ez a 170 ezez lakossal rendelkező város. Egy kedves festői hely, mely a tanév időszakában tele van fiatalokkal. Az ország harmadik legnagyobb városa, melyet a portugál Rómának is neveznek a katolikus vallás erőteljes megjelenése miatt: így talán nem is lesz meglepő, hogy a nevezetességek zöme templom. Egyik kiemelkedő turista látványossága a képen látható Bom Jesus do Monte, amely Portugália egyik legjelentősebb és legrégebbi épülete.

Castelo Branco

Ennek a városnak a legkülönlegesebb éke a Jardim do Paco egyedi sövénymozaikja, mely egyfajta tisztelgés a geometria előtt. A Püspöki Palota kiválóan mutatja be a barokk Portugáliát. Emellett a város bővelkedik szép szökőkutakban és szobrokban.  

Peneda-Gerês Nemzeti Park

A 700 négyzetkilométernyi területen fekvő parkot kopár hegyvidéki táj jellemzi, mely tele van vízesésekkel és gazdag vegetációval. Duzzasztott tavak és gyönyörű túrautak várják az ide látogatókat.

Porto – Ribeira

A Douro-parti város folyékony aranya a portói bor, igazi kincse pedig az UNESCO világörökség része, a történelmi városközpont, Ribeira. A kerületet hangulatos szűk utcái, színes házai és látványos hidai teszik feledhetetlenné. Itt található a város szimbóluma, a különleges 75,6 méteres torony, a Torre dos Clerigos, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk a városra.

Aveiro

A csatornái miatt Portugália Velencéjének is nevezett város, mely a tengerpart és a szárazföld között fekszik, ahol az Atlanti-Óceán sós vize keveredik a Vouga édesvizével. A kis hidakkal tarkított városban a csatornák mentén érdemes egy kellemes sétát tenni és gyönyörködni a szép épületekben.

Lisszabon

A fény, a folyók, a hegyek, az emberek, ezek mind vonzzák a turistákat a városba. Ez a világra nyitott, modern metropolisz tökéletesen egyesíti a régit és az újat. Dúskál a látnivalókban, így csak néhányat emelnék ki közülük. A Várhegy kihagyhatatlan, hiszen itt található a Castelo de São Jorge, ahol lélegzetelállító panoráma várja az ide érkezőket. A Tejo déli  oldalán egy monumentális, kitárt karokkal ábrázolt Jézus áll, a Cristo Rei, mint a város védelmezője. És ott van a legendás 28-as villamos is, mely szerves része Lisszabon kultúrájának, ahogy kocsijai a keskeny utcákon zötykölődnek és zörögnek mialatt megkerülik a Várhegyet. Emellett érdemes ellátogatni az 1998-as Világkiállításról itt maradt Nemzeti Parkba. Amikor pedig lenyugszik a Nap, a fárasztó városnézés után egy pohár kellemes bor mellett pihenhetünk a Bairro Alto híres kocsmautcáiban.

Sintra

A turistákat vonzzák a hegyi parkok és paloták, de kétség nem férhet hozzá, hogy a legfontosabb látnivaló az 528 méter magas Sierra de Sintrán található egykori királyi palota. Mesebeli palota a hegytetőn, ahonnan szemet gyönyörködtető panoráma tárul elénk.

Algarve

Algarve tartomány Európa egyik legkedveltebb nyaralóhelye, persze nem ok nélkül. Finom homok, kristálytiszta víz, enyhe klíma, sziklapartok és bájos falvak jellemzik. Kicsit eltávolodva a parttól számos mandula-, narancs- és olajfaliget biztosítja a megélhetést a turizmus mellett az itt élőknek.

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

tn_205x300_139452449.jpg

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá,hogy milyen a portugál költészet, kattints!